Općine

4.8.2022.
Posavska Hrvatska

Socijalno uključivanje 65+

Ovo je izvrstan projekt i očekujemo nastavak

Općine : Ovo je izvrstan projekt i očekujemo nastavak

https://youtu.be/anX1QPzhdF0

- Čim sam čuo za projekt, uključio sam se i zaista ovaj projekt zaslužuje sve pohvale, žao mi je što završava. No, mi se nadamo da će se nastaviti - riječi su Željka Grgića iz Brodskog Stupnika, korisnika projekta "Socijalno uključivanje 65+" kojega Općina Brodski Stupnik provodi od 1. kolovoza 2020. do 1. kolovoza 2022. godine. Kao značajnu uslugu koju su korisnici u sklopu projekta dobivali istaknuo je osiguran prijevoz, zahvaljujući nabavljenom kombi vozilu, a edukativne i zabavne radionice, kao i izleti su im omogućile i druženja, te ih potaknule, kako ističe Grgić, da u veljači ove godine osnuju Udrugu umirovljenika općine Brodski Stupnik.

- Cilj projekta je bio potaknuti socijalno uključivanje starijih osoba u dobi od navršenih 65 i više godina s područja općine Brodski Stupnik, doprinijeti razvoju, dostupnosti i unapređenju kvalitete socijalnih usluga. Stoga smo kupili kombi vozilo kojim smo omogućili svakodnevni prijevoz našim korisnicima radi obavljanja potreba izvan vlastitog doma. Organizirali smo u sklopu 24 mjeseca provedbe projekta i 200 radionica, sportsko-rekreativnih, društveno-zabavnih, kreativnih, te edukativno-informativnih. Održali smo i niz seminara, radionice grupne podrške za članove obitelji koji su također uključeni u projekt jer su ciljana skupina bile starije osobe od 65 godina i članovi njihovih obitelji. Sve planirano smo i odradili i ovo je zaista hvalevrijedan projekt - napomenula je voditeljica projekta Jelena Čuljak na završnoj konferenciji.

O uspješnosti i nužnosti ovakvog projekta najbolje govore brojčani podaci - u projekt je bilo planirano uključiti 50 korisnika, a do kraja projekta uključene su 163 osobe. Plan je bio uključiti i 15 osoba, članova obitelji, a u projekt je na kraju uključen 21 član obitelji starijih osoba.

Partneri na projektu su Lokalna akcijska grupa "Posavina" i Udruga hrvatskih umirovljenika općine Nova Kapela. - S obzirom na to da je naša udruga vrlo aktivna, imamo čast da nas pozivaju i rado se odazivamo jer nam ništa nije teško odraditi. Sad kad ovaj projekt završava tek ćemo shvatiti koliko nam je puno značio i koliko će nam nedostajati sve aktivnosti. Naša udruga već pet godina sudjeluje u projektima, ali još uvijek treba puno poticaja i nagovora starijim osobama da se priključe i uključe, trebamo ih ohrabriti. Uvijek im kažem neka se ne zatvaraju, jer ako smo zatvoreni, nitko nas neće naći. Imamo lokalne samouprave koje stvarno vode računa o svojim umirovljenicima, starijim osobama i nemoćnima, ali i mi im moramo pomoći u tome, trebamo pokucati susjedu na vrata, ući kod svakoga, razgovarati, jer ako to ne učinimo nećemo znati kome što treba i gdje može dobiti potrebnu pomoć. Mi umirovljenici u općini Nova Kapela imamo to iskustvo, zahvaljujući ovakvim projektima, imamo kontakte i znamo prepoznati potrebu - istaknula je Ana Glivetić, predsjednica Udruge umirovljenika općine Nova Kapela. Na nužnost provedbe ovakvih projekata ukazao je i predsjednik LAG-a "Posavina" Ivan Šmit: - Ovo je jako lijep projekt, ono što ljudi osjete na terenu. No, sada dolazimo do teškog razdoblja kada nešto staje, ali svi smo spremni ponovno provoditi takav projekt koje svako staračko domaćinstvo osjeti na kućnom pragu, imamo iskustva i ljudske kapacitete, samo čekamo izvore financiranja s državne razine. Ovo je izvrstan projekt koji zbilja želimo da se što prije nastavi. Socijalni programi za Slavoniju, gdje imamo dosta staračkih domaćinstava, jako su bitni i potrebni. Zahvaljujući ovakvim projektima naši stari ostaju u svojim kućama, ne traže druge pomoći ni smještaj u domove, a nije zanemarivo ni zapošljavanje teže zapošljivih osoba kroz projekt.

S rezultatima projekta zadovoljni su i korisnici, koji također žele nastavak. Kata Hrvojević zadovoljna je što im je bio omogućen prijevoz: - Kuda god sam trebala ići, imala sam osiguran prijevoz što je stvarno olakšavajuće. Zadovoljno sam sudjelovala i u svim radionicama, a sve to, kao i društvo, će mi nedostajati.

I Štefica Kraft kaže kako je organizirani prijevoz olakšao puno toga starijim osobama, a nedostajat će im i druženje: - Svi smo tužni što projekt završava. Volim se družiti i svi jedva čekamo nastavak projekta.

Mijo Jurišić, pak ističe, kako su ih aktivnosti u projektu potaknule da se i sami više organiziraju: - Naša novoosnovana Udruga umirovljenika općine Brodski Stupnik dogovara s načelnikom Goranom Jelinićem da nastavimo s rekreacijom i druženjem, planiramo viseću kuglanu, pikado. Projekt nas je pokrenuo. Sreo sam i neke prijatelje koje duže vrijeme nisam vidio, mi se stariji manje krećemo, nismo toliko vani, pa je baš bilo lijepo susresti ponovo neke osobe.

I načelnik općine Brodski Stupnik Goran Jelinić izrazio je zadovoljstvo realizacijom projekta, ali i tugu što završava: - Radostan sam, ali i tužan što ovako lijep projekt završava. Raduju me statistički podaci, brojke koje pokazuju koliki je bio interes i kolike su potrebe za ovakvim programima, projektima i koje benefite oni lokalnoj zajednici donose. Zadovoljan sam što smo svjesni brojnosti ciljane skupine na području naše općine, a to su osobe treće životne dobi, te smo osluškujući u pripremi njihove potrebe, kroz ovaj dobar projekt uspjeli zadovoljiti barem dio njih.

Načelnik je podsjetio da u provedbi imaju tri druga projekta iz Europskog socijalnog fonda, kojima će premostiti razdoblje vakuuma između dva programska razdoblja, 2014.-2021., te 2021.-2027. godine, te da spremno dočekuju nastavak ovakvih i provođenje novih projekata.

Projekt "Socijalno uključivanje 65+" financiran je u 100-postotnom iznosu sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda, a ukupna vrijednost projekta je 1.499.999,99 kuna.

Posavska Hrvatska : Izvrstan folklor, odlična glazba, atraktivne igre, bogata gastronomska ponuda
Izvrstan folklor, odlična glazba, atraktivne igre, bogata gastronomska ponuda

Svečanom povorkom jahača i zaprega kroz Brodski Stupnik i Stari Slatinik najavljena je 9. rujna 37. Stupnička berba grožđa. Sudionicama povorke zahvalnice su uručili tajnik Udruge uzgajivača hrvatskog ...

Posavska Hrvatska : I dalje zacrtanim razvojnim putem
I dalje zacrtanim razvojnim putem

- Svima onima koji postavljaju pitanje „Jesu li potrebne općine?”, neka promotre projekte po općinama, manifestacije koje organiziraju i općenito rad općinske uprave i doći će do jednostav ...

Posavska Hrvatska :  Od jabuka žuti' i crveni' teče šira u čabar drveni
Od jabuka žuti' i crveni' teče šira u čabar drveni

Raznolik i dinamičan program u ugodno predjesensko nedjeljno popodne, ponuda okupljenih licitara i udruga, dobri domaćini... sve je to učinilo da vrijeme proleti.

Posavska Hrvatska : Novi vrtić već čeka proširenje!
Novi vrtić već čeka proširenje!

Dječji vrtić "Roda" Ruščica opremljen je najsuvremenijom i najkvalitetnijom opremom

Posavska Hrvatska : Kad se Sunce s neba spustilo na svijet
Kad se Sunce s neba spustilo na svijet

Proizvodnja suncokreta proteklih godina se u Hrvatskoj povećava, podaci Državnog zavoda za statistiku govore o dvadesetak posto povećanoj proizvodnji u 2022. godini u odnosu na godinu prije. Prema pod ...

Posavska Hrvatska : Uspjela i sedma Izložba čipke
Uspjela i sedma Izložba čipke

Poromocija sikirevačkog motiva, sunčane čipke podrijetlom s Tenerifa, koja je prije više od stotinu godina došla u Sikirevce nastavljena je i ove godine, sada već sedmom, međunarodnom Izložbom čipke ali i brojnim drugim programima "Sikirevačkih susreta"

Posavska Hrvatska : Centar za starije osobe u Vrpolju
Centar za starije osobe u Vrpolju

Centar će osigurati nove dodatne kapacitete za smještaj starijih osoba

Posavska Hrvatska : Potrebni smo jedni drugima
Potrebni smo jedni drugima

Završna konferencija treće faze projekta „Zaželi posao – prihvati izazov!” održana je 17. kolovoza 2023. godine. Projekt provodi Općina Slavonski Šamac s partnerima Hrvatskim zavodom ...

Posavska Hrvatska :  Kad jaganjci zacvrče
Kad jaganjci zacvrče

Natjecalo se 27 ekipa

Posavska Hrvatska : Šokačka olimpijada
Šokačka olimpijada

Kako smo se nekad igrali

Posavska Hrvatska :  I novoizgrađeni vrtići se proširuju
I novoizgrađeni vrtići se proširuju

- Jedva sam čekala da ponovo idem u vrtić da se igram s prijateljicom Martom. Igramo se s Barbikama, učimo pjesmice, a imam još prijatelja u vrtiću – priča razgovijetno i jasno četverogodišnja L ...

Posavska Hrvatska :  Svi jedva čekaju nastavak
Svi jedva čekaju nastavak

- Jedan dida mi kaže: „Da mi ti ne dođeš ujutro, meni nitko cijeli dan ne bi otvorio vrata”. Ima on svoju djecu, ali imaju obaveza i ne dolaze svaki dan. Tako da je jedva čekao da ja dođem ...

Posavska Hrvatska : Otkazali kišu!
Otkazali kišu!

Svatko tko je prošle subote odlučio ići na Kukuruzijadu u Gornje Andrijevce, koja se 15 godina održava prve subote u kolovozu, posumnjao je u održavanje, odnosno uvjeren je bio da će se sigurno progra ...

Posavska Hrvatska : Pomoć starijima i nemoćnima u 11 općina
Pomoć starijima i nemoćnima u 11 općina

 Osnažene, aktivne zaposlene i ambiciozne - upravo tako se osjećaju žene zaposlene u projektu koji je i dobio ime od akronima ovih pridjeva „OAZA – Osnažene, Aktivne, Zaposlene, Ambic ...

Posavska Hrvatska : Ovaj je projekt veliko bogatstvo
Ovaj je projekt veliko bogatstvo

Organiziran produljeni boravak i provođena su tri posebna programa

Posavska Hrvatska :  Rekord nad rekordima
Rekord nad rekordima

Istovremeno se peče čak 288 šaranskih polovica na štapovima

Posavska Hrvatska : Na vrhunskoj razini
Na vrhunskoj razini

Natjecalo se 25 ekipa

Posavska Hrvatska : Gospodarstvo, sportski i kulturni objekti i komunalna infrastruktura
Gospodarstvo, sportski i kulturni objekti i komunalna infrastruktura

Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Kruševici i Slavonskom Šamcu počela je prošloga petka, 30. lipnja, središnja proslava Dana općine. Svečanu sjednicu Općinskog vijeć ...

Posavska Hrvatska : Stabilna općina s razvojnim potencijalom
Stabilna općina s razvojnim potencijalom

Središnji program proslave Dana općine Klakar na blagdan zaštitnika sv. Ivana i Pavla, 26. lipnja počeo je odavanjem poštovanja poginulim hrvatskim braniteljima i svim preminulim stanovnicima općine. ...