Općine

20.9.2019.
Posavska Hrvatska

Dan općine Brodski Stupnik

34. Stupnička berba grožđa

Općine : 34. Stupnička berba grožđa

Polaganjem vijenaca i molitvom kod spomenika hrvatskim braniteljima počeo je svečani program obilježavanja Dana općine Brodski Stupnik. Svetu misu u crkvi sv. Ilije služio je župnik iz Bučja vlč. Dragoslav Kozić. Svečana sjednica Općinskog vijeća održana je u obnovljenoj zgradi "Stare općine" koju je tom prigodom otvorila ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić. Općina je napravila projekt prenamjene prostora zgrade koja je površine 325 četvornih metara u dječju igraonicu u prizemlju, a u potkrovlju u turističko-informativni centar. Ukupna vrijednost projekta je 2,8 milijuna kuna, a iz programa ruralnog razvoja financiran je s 2 milijuna kuna.

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uz vijećnike, predstavnike društvenog, gopodarskog života općine nazočni su bili i saborski zastupnik Davor Vlaović, zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, načelnici općina Oriovac, Bebrina, Nova Kapela Antun Pavetić, Ivan Brzić, Ivan Šmit, načelnik općine Podcrkavlje i zamjenik Tomislav Trtanj i Vlado Tadijanović, zamjenik načelnika općine Sibinj Tomislav Topalović, zamjenik načelnika općine Čaglin Tomislav Briš, načelnik općine Stupnik i zamjenik Bruno Perković i Danijel Miholić, županijska pročelnica Klara Šćuka i načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Antun Valić.

Svečane zaprege, folklor, gospodarski sajam, atraktivna natjecanja

Svečana povorka jahača i zaprega najavila je 34. Stupničku berbu grožđa. Kulturno-umjetnički program na središnjem trgu u Brodskom Stupniku otvorila je domaća Pjevačka skupina "Drumarice", a nastupili su i HKUD-i "Franjo Križić" Roško Polje i "Beli Manastir", te KUD-ovi "Ivan Meštrović" Vrpolje, "Posavski biseri" Slavonski Brod , "Kraluš" Stupnik, "Starča" Gornji Bogićevci, Kulturno-umjetnička udruga "Novae" Runovići i Pučka pjevačka skupina "Veseli Slatinčani" iz Starog Slatinika.

Uime domaćina sve je pozdravio predsjednik KUD-a "Zrinski" Franjo Mišković koji je zahvalio svima što su došli uveličati manifestaciju. Načelnik općine Goran Jelinić rekao je: - Lijepo vas je vidjeti u ovolikom broju na ovoj manifestaciji, na očuvanju tradicije koju naš KUD njeguje i toliko se trudi da u našoj općini ne padne u zaborav. Moram pohvaliti rad KUD-a ne samo povodom ove manifestacije nego što čine tijekom cijele godine za promociju općine diljem Lijepe Naše, pa i izvan granica države. Manifestaciju su pratili i načelnik i zamjenik prijateljske općine Stupnik Bruno Perković i Danijel Miholić, te Ružica Vidaković, direktorica Turističke zajednice Brodsko-posavske županije.

Folklori program i ove je godine bio obogaćen prigodnim i zabavnim natjecanjima u vađenju vina nategom u kojem je pobijedio Marko Murković iz KUD-a "Beli Manastir", te u gaženju grožđa u čemu je najuspješnija bila Marijana Bogdanović iz "KUD-a "Starča". Nagrađene su i Katarina Šoštarić, Melita Kozarić, Vesna Hrvojević, Blaženka Javor i Jasna Bošković za uređenje kuća.

Posjetitelji su imali prigodu razgledati i gospodarski sajam te vidjeti što se sve proizvodi na području općine, a domaćini su se pobrinuli da nitko ne ode kući ni gladan ni žedan. Zabava je potrajala dugo u noć uz Žitna polja i Ceciliju.

(Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske!)

 

Posavska Hrvatska : Ponosni na podmladak
Ponosni na podmladak

Djeca su jamac budućnosti

Posavska Hrvatska : Svaka čipka ima svoju priču
Svaka čipka ima svoju priču

Izložba čipke u Sikirevcima opravdano je uvrštena u hrvatsko obilježavanje Dana europske baštine

Posavska Hrvatska : Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati
Stradali samo zbog toga što su bili Hrvati

- Naša je dužnost da trajno promičemo istinu

Posavska Hrvatska : Šezdeset godina rock and rolla
Šezdeset godina rock and rolla

Prvo su bili Beatles, pa Kings...

Posavska Hrvatska : Neviđeno na našim prostorima!
Neviđeno na našim prostorima!

Članovi LU Šljuka skuhali gotovo 600 litara čobanca

Posavska Hrvatska : Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe
Povukli preko četiri milijuna, zaposlili 23 osobe

Proteklog je vikenda obilježen Dan općine Velika Kopanica i blagdan zaštitnika općine, svetoga Ilije. Brojni i raznoliki programi ponudili su mještanima obilje zabave i zanimljivosti, od glazbe, sport ...

Posavska Hrvatska : Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme
Pjesmom i kolom pobijedili nevrijeme

Zabava se do dugo u noć preselila u park iza škole

Posavska Hrvatska : Nasred placa, nasred Perkovaca
Nasred placa, nasred Perkovaca

U dva i pol desetljeća promijenilo se nekoliko generacija u KUD-u

Posavska Hrvatska : Slavonijo, ponos si Hrvata!
Slavonijo, ponos si Hrvata!

"Prvi put okupili smo se 8. veljače 1984. godine..."

Posavska Hrvatska : Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"
Osmi "Dragalić u pjesmi i plesu"

Uz Dan općine Dragalić

Posavska Hrvatska : Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika
Pedeset pet zaposlenih žena, 220 korisnika

Uvodna koferencija projekta "OAZA - Osnažene, Aktivne, Zaposlene, Ambiciozne"

Posavska Hrvatska : Poticaji gospodarstvu i mladima
Poticaji gospodarstvu i mladima

Najrazvijenija brodsko-posavska općina, Oriovac, obilježila je 17. travnja 26. godišnjicu osnutka, a rezultati najbolje govore o tome da se radi o stabilnoj i dobro vođenoj jedinici lokalne samouprave

Posavska Hrvatska : Deset godina uspješnog djelovanja
Deset godina uspješnog djelovanja

Članice Udruge su naučile i tako čuvaju od zaborava tehnike izrade ručnih radova

Posavska Hrvatska : Šokački ponos
Šokački ponos

Općina Vrpolje

Posavska Hrvatska : Selo voćara i vinogradara
Selo voćara i vinogradara

Prvi stanovnici spominju se 1900. godine kada je prema popisu bio 51 stanovnik

Posavska Hrvatska :  Peto pokladno jahanje
Peto pokladno jahanje

Četrdesetak jahačica i jahača pristiglo je iz raznih mjesta Brodsko-posavske ali i Požeško-slavonske i Sisačko-moslavačke županije

Sustavna preventivna deratizacija

Na području općine Slavonski Šamac provodit će se 5. i 6. studenoga sustavna preventivna deratizacija. Preventivnu deratizaciju provodi tvrtka Eco Energy i to 5. studenoga u mjestu Slavonski Šamac gdj ...