Općine

27.7.2018.
Posavska Hrvatska

Blagdan sv. Ilije Proroka, Dan općine Velika Kopanica

Općine : Blagdan sv. Ilije Proroka, Dan općine Velika Kopanica

Mnogobrojni programi

Polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, ispred općinskog sjedišta, počelo je prošloga petka svečano obilježavanje Dana općine Velika Kopanica. Taj se dan tradicionalno slavi uz blagdan sv. Ilije Proroka, zaštitnika župe, a ovogodišnje je obilježavanje bilo ujedno i proslava 25. obljetnice utemeljenja Općine. Uslijedila je sveta misa u župnoj crkvi u Velikoj Kopanici, a nakon toga i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Pozdravljajući goste, među kojima su bili zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, načelnici općina Slavonski Šamac, Sikirevci i Donji Andrijevci, Branislav Milinović, Josip Nikolić i Tomislav Marijanović, zamjenik načelnice Općine Vrpolje Željko Lukačević, načelnik Policijske postaje Vrpolje Milan Budimir i mnogi drugi, predsjednik Općinskog vijeća Tomislav Jagić naglasio je odličnu suradnju s načelnikom, ali i svim vijećnicima: - Većinu odluka donosimo jednoglasno, što je dokaz da nam je svima stalo do boljitka općine. Zadovoljni smo stanjem u općinskoj blagajni, nemamo dugova, a to nastojimo dodatno poboljšati. Redovno se prijavljujemo na natječaje za nacionalne i europske fondove, ključno je raditi, a onda dolaze i rezultati.

Domaćinima u općinskoj upravi, kao i svim mještanima, Dan općine čestitao je i zamjenik župana Stjepan Bošnjaković, naglasivši kako Brodsko-posavska županija ima izvrsnu suradnju s Općinom Velika Kopanica, pohvalivši općinsko vodstvo za uspješno provedene projekte, ponajprije na području infrastrukture. - Nedavno je potpisan ugovor za energetsku obnovu škole u Velikoj Kopanici, vrijedan 2,3 milijuna kuna, čime će učenicima i prosvjetnom osoblju biti znatno poboljšani uvjeti, a usto će se ostvariti značajne uštede u potrošnji energije. Ovih dana počinje s realizacijom nekoliko velikih projekata na području naše županije, čime smo i više nego zadovoljni, jer samo otvaranjem novih radnih mjesta i pokretanjem novih investicija možemo zadržati naše mlade i poboljšati demografsku sliku, kako na području općine Velika Kopanica, tako i cijele Brodsko-posavske županije - zaključio je Stjepan Bošnjaković.

Načelnik Ivan Meteš predao je zahvalnice i novčane nagrade za istaknute mlade ljude, učenike i sportaše, Magdalenu Dropulju, Gabrijelu Martinović i Bornu Šimića.

Planova imamo puno

U svom obraćanju prisutnima na svečanoj sjednici Općnskog vijeća načelnik Općine Velika Kopanica Ivan Meteš zahvalio je svom zamjeniku Blažu Šokčeviću, svim članovima Općinskog vijeća, zaposlenicima Općine, Županiji, župniku, načelnicima susjednih općina te najviše svim mještanima općine Velika Kopanica. Podsjetio je na ostvarene projekte, izdvojivši nastavak izgradnje vodovodne mreže te će uskoro prva kućanstva biti priključena na vodovod. - Realizirali smo javnu rasvjetu +, uredili nerazvrstane ceste i završili sanaciju otresišta u svim naseljima općine. Izgradili smo dječje igralište u Beravcima, uredili sanitarni čvor u domu u tom mjestu, a posebno bih izdvojio važnost izgradnje kružnog toga u Velikoj Kopanici, na državnoj cesti D7, za što smo zahvalni Hrvatskim cestama. Planova imamo puno, nastojat ćemo što više projekata ostvariti kroz fondove, a tu mislim na društveni dom u Kupini, mrtvačnicu u Divoševcima, Brančev sokak u Beravcima, izgradnju prometnice u ulici Gorjanci, izgradnju javne rasvjete u središtu naselja, besplatni internet, izgradnju kanalizacije, projekt "Zaželi"... Osim toga, vodimo brigu i o socijalnim potrebama, o mladima i starima, bolesnima, povećali smo naknade za novorođenčad, za studente, osigurali smo besplatne udžbenike za osnovnoškolce, sufinanciramo dječji vrtić, igraonicu i predškolu. Izvrsnu suradnju imamo sa svim udrugama i želimo tako i nastaviti - zaključio je načelnik Ivan Meteš.

U večernjim satima u orgnizaciji Športsko-ribolovne udruge Linjak održana je Fišijada na kojoj je pobijedio Josip Antolović iz Beravaca, drugo mjesto osvojio je Ivica Josipović, a treća je bila ekipa Dobrovoljnog vatrogasnog društva Velika Kopanica.

Spomen-obilježje u Divoševcima

U subotu, 21. srpnja, program je počeo u Divoševcima, otkrivanjem spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Mati Mikinčiću, Stjepanu Blekiću i Vinku Blekiću, a spomenik su otkrile i prve lampione položile članice njihovih obitelji. Spomen-obilježje je blagoslovio župnik preč. Marko Gačarić, a prigodnim pjesmama na svečanosti je sudjelovao zbor iz Divoševaca.

U poslijepodnevnim satima održan je Memorijalni nogometni turnir u organizaciji divoševačkog Nogometnog kluba Mladost.

U Velikoj Kopanici, u organizaciji Kulturno-umjetničkog društva "Ivan Filipović" održana je dječja smotra folklora, a program je toga dana završen nastupom Tamburaškog sastava "Slavonski vez".

 

Vidit' će se na svetog Iliju koja cura ima đuvegiju

Kulturno-umjetničko društvo "Ivan Filipović" iz Velike Kopanice već 19. godinu organizira smotru folklora "Vidit' će se na svetog Iliju koja cura ima đuvegiju". Njome podsjećaju na stari običaj kada su na blagdan svetog Ilije Proroka djevojke od svojih budućih svekrva na dar primale licitarska srca, medenjake, što je značilo i službenu objavu udaje. Nedjeljni program počeo je svečanom povorkom na svetu misu, a poslije su sudionici smotre zajedno sa svim posjetiteljima zaigrali kolo iz kojeg je svekrva svoju buduću snahu izvela i kupila joj licitarska srca. Zatim je uslijedio nastup KUD-ova, a ove godine sudjelovalo ih je čak 13.

Svima koji su se odazvali pozivu na smotru zahvalio je predsjednik KUD-a "Ivan Filipović" Goran Šinko, a načelnik Općine Velika Kopanica Ivan Meteš, čestitavši Dan općine, sve mještane je pozvao da i dalje zajedničkim snagama i s optimizmom grade općinu. Organizatoru smotre zahvalio je što čuva običaje od zaborava, a svim gostima zaželio ugodnu zabavu. Smotru je otvorio KUD iz Kupine, a nastupili su i KUD-ovi "Kondrićani" iz Kondrića, "Slavonac" iz Podravske Moslavine, "Luka Ilić Oriovčanin" Oriovac, "Vesela Šokadija" Lapovci, "Drežnik" iz istoimenog sela, "Brodski biseri" iz bosanskog Broda, "Ivan Goran Kovačić" iz Beravaca, ženska i muška pjevačka skupina "Radenice" i "Suvadžije" Udruge "Pisanac" iz Otoka, KUU "Franjo Ebling" Sveti Đurađ, Romsko kulturno-umjetničko društvo iz Darde, MPS "Babogredci" iz Babine Grede, a Šokačka glumačka družina "Matini kripoštoli" izvela je igrokaz "Kad se Bara udavala" u kojemu glume Marica Grgurević, Mata Baboselac i Marija Ivanišić.

Nakon kulturno-umjetničkog programa uslijedio je koncert Crvene jabuke, a vrijedni domaćini, članovi KUD-a "Ivan Filipović" pobrinuli su se za okrjepu.

 

Sustavna preventivna deratizacija

Na području općine Slavonski Šamac provodit će se 5. i 6. studenoga sustavna preventivna deratizacija. Preventivnu deratizaciju provodi tvrtka Eco Energy i to 5. studenoga u mjestu Slavonski Šamac gdj ...

Posavska Hrvatska : Dobra kob i još bolji domaćini!
Dobra kob i još bolji domaćini!

"Omogućili smo najbolje uvjete, a onda se mogu ostvariti i takvi rezultati" - rekli su domaćini

Posavska Hrvatska : Bolji od velikih!
Bolji od velikih!

Slavonija i slavonski običaji nikada neće, i ne mogu, izumrijeti

Posavska Hrvatska : Mladi ostaju u selu
Mladi ostaju u selu

Kindrovo je selo na Dilju, a prema zadnjem popisu stanovništva 2011. godine imalo je 87 stanovnika. Pri ulasku u selo odmah se zamijete lijepo uređena pročelja, dosta novih kuća, te se može zaključiti ...

Posavska Hrvatska : Sikirevački motivi vrijedni divljenja
Sikirevački motivi vrijedni divljenja

Udruga "Sikirevački motivi" priredila je u Sikirevcima i drugu Izložbu čipke, učvrstivši tako mjesto Sikirevaca na zemljovidu hrvatskoga čipkarstva

Posavska Hrvatska : Tamo... gdje moraš doći opet!
Tamo... gdje moraš doći opet!

Kad sam prvi put bila u Staroj Kapeli prije desetak godina, oduševila me jer je predstavljala slavonsko selo o kojemu su pisali književnici, kao s razglednice, na pendžeru baka u šokačkom gleda tko pr ...

Posavska Hrvatska : Kola, vina, a i riba fina
Kola, vina, a i riba fina

U Brodskom Stupniku ponose se uspješnom gospodarskom zonom

Posavska Hrvatska : Kapa dolje Sibinjci!
Kapa dolje Sibinjci!

Općina Sibinj, Športsko-ribolovna udruga Petnja i Nogometni klub Mladost odradili su odličan posao

Posavska Hrvatska : Svečano na Goricama
Svečano na Goricama

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Dan općine Bebrina
Dan općine Bebrina

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Dan općine Sikirevci
Dan općine Sikirevci

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Prestiž je biti na Orioviti!
Prestiž je biti na Orioviti!

Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Svima jednake mogućnosti
Svima jednake mogućnosti

Obilježen Dan općine Dragalić. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Završena sezona pokladnih jahanja
Završena sezona pokladnih jahanja

Kako je bilo na pokladnim jahanjima? Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Županija igra i pjeva
Županija igra i pjeva

Izvrstan program u Novoj Kapeli. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Svečan i bogat program
Svečan i bogat program

Kako je obilježen Dan općine Bukovlje, pročitajte u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...

Posavska Hrvatska : Ocjenjivanje vina u Bukovlju
Ocjenjivanje vina u Bukovlju

Mnogobrojni programi uz Dan općine Bukovlje. Više u tiskanom izdanju Posavske Hrvatske! ...