Aktualno

15.6.2018.
Posavska Hrvatska

Vremenske neprilike odgodile berbu višnje

Odličan urod, ali malo prve klase

Iako se očekivalo kako će ovaj vikend biti zadnja berba oblačinske višnje, vremenske neprilike su ju odgodile.

- Zima je bila katastrofalna pa ima dosta štetnika tako i repičin sjajnik koji ne pravi štetu na voću, ali na oblačinskoj višnji se od te male crne bubice sve crni. Zima je bila nikakva, voće je to

poremetilo, ali višnje to nije diralo, nego ima strahovito puno lisne mase i zbog toga je vjerojatno plod sitniji nego inače. No, što se tiče rodnosti višnje, godina je izvrsna. Oni koji su tretirali na vrijeme protiv svih štetnika imaju zdravu višnju što je bitno radi crvljivosti - pojašnjava Marija Milašin, stručna savjetnica Hrvatske poljoprivredno-šumarske savjetodavne službe Podružnica Brodsko-posavske županije.

Napominje da su voćnjaci pod višnjama rasprostranjeni po cijelom području Brodsko-posavske županije: - Naša je zemlja odlična za voće, a intenzivnija sadnja oblačinske višnje počela je na inicijativu Hlada koji su davali sadnice, te su njihovi tehnolozi radili zaštitu i programe, tako da za oko 90 posto nasada višanja obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva imaju ugovore s Hladom. Kooperanti višnju predaju Hladu, a ostali ju uglavnom prodaju na kućnom pragu, ali dosta naših ljudi višnju prerađuje i pravi vino i likere od višanja i tako ju plasiraju.

Hlad je otkup višnje počeo ovaj tjedan, a uskoro bi trebala i u preradu što ovisi o vremenskim uvjetima.

Problem su velike količine oborina u vrijeme pune zriobe

- Zahlađenje je dobro došlo za berbu, ali veliku količinu oborina baš u vrijeme pune zriobe nije lijepo vidjeti u voćnjaku. Uz to dolaze i druge nepogode, vjetar, tuča, tako da strepimo. U odnosu na prošlu godinu kada je urod višnje bio 30 čak do 50 posto manji, ove godine je veći urod, ali zbog nedostatka oborina u datim fazama zriobe plodovi su ostali sitniji što je opet veliki problem. Samim time roba ne može sva u prvu klasu, istina je da nikad ni ne ide sva, ali ove godine veći dio neće ići u prvu klasu, nego će ići za koncentrat što onda ruši i cijenu - ističe Ruža Rončević, predsjednica Uprave tvrtke Hlad.

Zbog kiše Hlad još nije počeo berbu višnje na svojoj plantaži od 40 hektara u Šušnjevcima. Na pitanje što će se dogoditi kad nakon kiše ugrije sunce, odgovara: - Onda će biti još gore, višnja će pucati, fermentirati. U srijedu smo vratili jedan teret jer je višnja fermentirala. Nikad nije bila ovako loša situacija i to svuda. Hrvatska nije tako veliki proizvođač oblačinske višnje, a čula sam se s kolegama iz Srbije koja je veliki proizvođač i njima je nevrijeme poharalo višnju u noći sa srijede na četvrtak, a i kod njih je ove godine jako sitna višnja, isto će imati malo prve klase.

Prije osam godina pomogli su proizvođačima višnje i osigurali im kvalitetan sadni materijal, neki od njih još uvijek dižu nove nasade. U kooperaciji imaju površine od 180 hektara višnje, ali višnju im dovoze i oni koji nisu kooperanti. Kooperanata Hlad u Brodsko-posavskoj županiji nema puno, najviše ih je u Požeško-slavonskoj županiji, ali ima ih po cijeloj Slavoniji, od Nove Gradiške do Iloka, Tovarnika, pokrivena je i cijela Baranja.

(Više u tisaknom izdanju Posavske Hrvatske)

Posavska Hrvatska : Fasaderski obrt 34 godine
Fasaderski obrt 34 godine

Josip Delač iz Sibinja obrt je otvorio 1984. godine. - Shvatio sam tada da moj rad vrijedi više vani nego u mojoj tadašnjoj tvrtki i to ne jednaput nego trostruko. To je bio jedini razlog da odem iz t ...

Posavska Hrvatska : Oni pridonose ugodnijem životu i ljepšem gradu
Oni pridonose ugodnijem životu i ljepšem gradu

Svečanost proglašenja najuspješnijih u akcijama natjecateljskog karaktera Turističke zajednice grada Slavonskog Broda koje su se provodile tijekom proljetnih mjeseci održana je ovoga ponedjeljka na te ...

Posavska Hrvatska : Mi smo tu, ne damo se!
Mi smo tu, ne damo se!

Zelene krošnje, lijepo uređene pretkućnice, pokošeni travnjaci, posađeno cvijeće je ono što zamijetite prvo kad uđete u Zoljane. Ovo selo u općini Oprisavci jedno od najmanjih sela slavonskobrodskoga ...

Posavska Hrvatska : "Bukiranje" mjesta pod suncem
"Bukiranje" mjesta pod suncem

Provjerili smo kakve se mogućnosti nude Brođanima koji su odlučili poći na odmor uz pomoć putničkih agencija

Posavska Hrvatska : Obljetnica postavljanja Stope sv. Martina
Obljetnica postavljanja Stope sv. Martina

Pozivu Općine Brodski Stupnik, Kulturnog centra Sveti Martin – Hrvatska i Udruge Eko-etno selo Lovčić na proslavu 4. obljetnice postavljanja Stope sv. Martina u Lovčiću, 1. srpnja, odazvali su s ...

Posavska Hrvatska : Opomene, udaljavanje i napuštanje vijećnika
Opomene, udaljavanje i napuštanje vijećnika

Dnevni red posljednje sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda sazvane s osam točaka, dopunjen je na početku sjednice s još dvije

Posavska Hrvatska : Vladajuća većina pokušava ugušiti demokraciju
Vladajuća većina pokušava ugušiti demokraciju

Vijećnica Lemaić je podsjetila kako već drugu sjednicu za redom jedina od oporbe na sjednici ostaje njena nezavisna lista

Posavska Hrvatska : Otvorena Logosova Gita
Otvorena Logosova Gita

Mališani predškolske dobi moći će sudjelovati u nekoliko programa, organiziranih za različite uzraste

Posavska Hrvatska : Projektno orijentirana općina
Projektno orijentirana općina

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća počeo je 28. lipnja program obilježavanja Dana Općine Podcrkavlje. Predsjednik Općinskog vijeća Damir Miletić otvorio je sjednicu, svima čestitao Dan općine te zaže ...

Posavska Hrvatska : 108. ide dalje...
108. ide dalje...

Laganom vožnjom sudionici biciklijade su, uz policijsko osguranje, za pedesetak minuta stigli do Podcrkavlja

Posavska Hrvatska : Općina u koju se dolazi!
Općina u koju se dolazi!

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Vrpolja dodijeljene su zahvalnice i nagrade zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama.

Posavska Hrvatska : Deset uspješnih godina
Deset uspješnih godina

Simplex pokreće i proizvodnju dizala, kao novi segment poslovanja

Posavska Hrvatska : Nesvakidašnje, zanimljivo, zabavno
Nesvakidašnje, zanimljivo, zabavno

Brođani kušali kremu od graška s crumbleom od čvaraka i pjenicom od krumpira i ljute paprike, zatim polpetine od svinjetine sa slanutkom, suhim šljivama i suhom rajčicom, pa filet smuđa kuhan tehnikom sous vide u bučinom ulju i začinjen sokom od paprike. Sljedeći fingerfood je svinjski lungić u panaduri od peršina s karameliziranom jabukom i mladim lukom kuhanim u medu i bučinom ulju te za desert kremu od bijele čokolade i kulinove seke, sa zemljom od kakaa i badema

Posavska Hrvatska : Sve je manje svjedoka dana koji ne smiju biti zaboravljeni
Sve je manje svjedoka dana koji ne smiju biti zaboravljeni

Tijekom ratnog djelovanja, na gotovo svim ratištima u Hrvatskoj, kroz 108. brigadu prošlo je 5.500 pripadnika, njih 182 je poginulo, a 851 ih je ranjeno

Posavska Hrvatska : Upornost donosi uspjehe
Upornost donosi uspjehe

Za sve željne njege kose i kože kakvu dobivaju u salonima u Ulici Petra Krešimira IV 48 otvoren je Magic cosmetics, trgovina kozmetičkim i toaletnim proizvodima. U tom će obrtu klijenti naći proizvode ...

Posavska Hrvatska : Zaljubljeni u svoj posao
Zaljubljeni u svoj posao

Što je zajedničko tehničarki poštanskog i telekomunikacijskog prometa, elektroničaru – mehaničaru, diplomiranoj ekonomistici i grafičkom dizajneru? Ljubav prema fotografiji kojom se bavi ta vedr ...

Posavska Hrvatska : 1. mala olimpijada za Dan državnosti
1. mala olimpijada za Dan državnosti

U povodu Dana državnosti građanska inicijativa ̎Brodske mame̎ organizirala je u ponedjeljak 1. malu olimpijadu – Sportski dan državnosti za djecu uzrasta od pet do 13 godina. Djeca su se mogla n ...

Posavska Hrvatska : Ostvareni značajni projekti
Ostvareni značajni projekti

Svečano obilježavanje Dana općine Klakar na blagdan. sv. Ivana i Pavla, 26. lipnja počelo je polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim braniteljima u Ruščici

Posavska Hrvatska : Uranilo voće i povrće
Uranilo voće i povrće

Obilje voća i povrća zatekli smo ove srijede na slavonskobrodskoj tržnici kako i priliči ovom dobu godine, ali na klupama se našlo i uranjenog voća i povrća.Pečenjake beremo već dva tjedna- Sve je ove ...