"Gastro fest u Festungu" naziv je manifestacije koju je proteklog tjedna organizirala Turistička zajednica Slavonskog Broda, a osmišljeni sadržaji priuštili su zabavne, no i edukativne programe za sve generacije. Kazamati zapadne kurtine, kao i prostor ispred njih u slavonskobrodskoj Tvrđavi, bili su mjesto na kojem se u četvrtak, 21. lipnja, odvijao prvi dio Gastro festa. Ljubitelji piva došli su na svoje jer su u ponudi bili proizvodi OPG-a Bošnjak iz Sičica, osječkog Beckersa i Legionara, županjskog Hepburna, vinkovačkog Valensa, požeškog MPC-a, Daruvarske pivovare, šibenske pivovare 022, te slavonskobrodske Kuće piva, ali nisu zaboravljeni niti vinski zaljubljenici kojima je sjajna vina ponudio oriovački OPG Vučković. S obzirom na to da se te večeri igrala utakmica Svjetskog nogometnog prvenstva Hrvatska - Argentina, koju je publika pratila na videozidu smještenom na pozornici pripremljenoj za obilježavanje Svjetskog dana glazbe, Turistička zajednica je za mnogobrojne navijače koji su Tvrđavu ispunili crveno-bijelim kvadratićima pripremila nagradne igre s prigodnim navijačkim rekvizitima. Za organizaciju rockerskog dijela večeri bila je zadužena Glazbena udruga Brod čiji je predsjednik Vladimir Jevicki istaknuo kako je u suradnji s mnogima, te uz potporu Grada i Turističke zajednice, publici omogućeno da uz domaće snage, bandove Pasivni pushach i Plagijat, mogu uživati i u nastupima zagrebačkih sastava Mašinko i Killed a fox.
U petak je u jutarnjim satima kuharski chef Robert Perić u Obrtničkoj školi na kuharskoj radionici pokazao je svoja umijeća pripremajući fingerfood porcije od lokalnih namirnica. Slasne zalogajčiće mogli su kušati svi koji su kasnije došli u Kuću piva kamo je, zbog loših vremenskih uvjeta, program preseljen iz Tvrđave. Brođani i njihovi gosti mogli su probati zaista nesvakidašnje sjajne okuse, a sam Robert Perić, koji je stručni učitelj kuharstva u Ugostiteljskoj školi Pula, pojasnio je što je sve pripremio: - Prvi fingerfood koji Brođani mogu kušati je krema od graška s crumbleom od čvaraka i pjenicom od krumpira i ljute paprike, zatim polpetine od svinjetine sa slanutkom, suhim šljivama i suhom rajčicom, pa filet smuđa kuhan tehnikom sous vide u bučinom ulju i začinjen sokom od paprike. Sljedeći fingerfood je svinjski lungić u panaduri od peršina s karameliziranom jabukom i mladim lukom kuhanim u medu i bučinom ulju te za desert krema od bijele čokolade i kulinove seke, sa zemljom od kakaa i badema. Ova priprema bila je izazov i za mene jer uglavnom koristim "materijal" iz mog podneblja, Istre, a ovaj put uzeo sam slavonske namirnice i drago mi je što se okusi sviđaju onima koji su kušali.
Predsjednik slavonskobrodske Turističke zajednice, gradonačelnik Mirko Duspara, izrazio je zadovoljstvo održavanjem Gastro festa, posebice ponudom novih, zanimljivih jela: - Ovo su naše namirnice pripremljene na zaista drugačiji način nego što je uobičajeno u našem kraju, pa koliko god nam do sada to bilo nezamislivo, vidimo da čak i kulinova seka može ići u kombinaciji s bijelom čokoladom. Iako je ovoga vikenda mnoštvo sadržaja u gradu, zadovoljni smo jer je sve uspješno prošlo, od dobrog programa i pozitivog ozračja u Tvrđavi, do pobjede naše nogometne reprezentacije.
Za dobu zabavu u Kući piva pobrinuli su se Tamburaški sastav Širok šor i Dražen Turina Šajeta koji je, pohvalivši Gastro fest i općenito svu slavonsku kuhinju (čak mu je za rođendan bio skuhan fiš nazvan FiŠajeta), na kraju i zapjevao uz tamburaše pa je Gastro fest završio u skladu s ponuđenim jelima: nesvakidašnje, zanimljivo i zabavno.