Aktualno

27.7.2018.
Posavska Hrvatska

Probacija - uvjetovana sloboda isplativija od zatvorske kazne(?)

Mreža potpore za povratnike u normalan život

Aktualno : Mreža potpore za povratnike u normalan život

Kod uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom, nadzor probacijske službe može trajati najviše pet godina.U probaciju su uključeni uglavnom muškarci, najčešće u dobi između 25 i 38 godina.Dan pod probacijom stoji oko 10 kuna, dok je "cijena" dana u zatvoru 400 kuna

Resocijalizacija i reintegracija počinitelja kaznenog djela ciljevi su probacije. Jer, probacijom se osuđeniku kojem je umjesto zatvorske kazne izrečena uvjetovana i nadzirana sloboda ili je uvjetno otpušten s izdržavanja kazne zatvora pokušava omogućiti da kaznu "odradi" u poznatom okruženju, bez gubitka posla i društvenih kontakata, a stručnom pomoći nastoji se utjecati na njegovo ponašanje.

 

Godišnje 7.587 predmeta

Prema podacima iz Ministarstva pravosuđa probacijska služba je tijekom 2017. godine radila na ukupno 7.587 predmeta od kojih se neki još izvršavaju. Njih 596 od ukupnog broja predmeta ili 7,8 posto odnosi se na osobe ženskog spola. Tijekom 2017. godine probacijska služba je na nadležno postupanje zaprimila 4.122 nova predmeta dok ih je do sredine svibnja 2018. godine zaprimljeno 1.816. Do početka lipnja probacijska služba imala je u radu 4.020 predmeta, od čega najveći broj predmeta Probacijski ured Zagreb I, njih 1.025 ili 26 posto, koji je i po broju službenika najveći probacijski ured u Republici Hrvatskoj. S obzirom na 7.587 predmeta koje probacija izvršava godišnje te 81 probacijskog službenika, među kojima su najzastupljeniji socijalni radnici i socijalni pedagozi, jedan službenik godišnje odradi u prosjeku 148 predmeta. Koliko dugo će osoba biti pod nadzorom probacijske službe, ističu u Ministarstvu, uvelike ovisi o tome po kojoj je osnovi uključenja u nadzor probacije odnosno duljini trajanja dosuđene kazneno-pravne sankcije. U slučaju uvjetne osude sa zaštitnim nadzorom, nadzor probacijske službe može trajati najviše pet godina, dok je kod uvjetnog otpusta taj rok razmjeran neizdržanom dijelu zatvorske kazne. Osobe uključene u probaciju su uglavnom muškarci, njih 92,2 posto, u dobi između 25 i 38 godina koji čine 47 posto svih osoba koje su do sada bile uključene u nadzor probacijske službe. Tijekom izvršavanja rada za opće dobro osuđenici obavljaju pomoćne poslove u ustanovama i institucijama u čijoj su djelatnosti poslovi od humanitarnog, ekološkog i komunalnog značenja kao i druge poslove od opće nacionalnog interesa i interesa za lokalnu zajednicu. Probacijska služba uspješno izvrši oko 89 posto predmeta u jednoj kalendarskoj godini, a pod tim u Ministarstvu pravosuđa podrazumijevaju da je osoba uključena u probaciju izvršila dosuđenu sankciju rada za opće dobro ili tijekom vremena provjeravanja kod uvjetne osude s posebnom obvezom izvršila posebnu obvezu i nije počinila novo kazneno djelo. Najčešći oblici kršenja dosuđenih kazneno-pravnih sankcija odnose se na neizvršavanje ili prekid izvršavanja sankcije kad, primjerice, osuđenik započne s izvršavanjem rada za opće dobro te nakon određenog vremena prestane, nakon čega sud dosuđeni rad za opće dobro zamijeni kaznom zatvora. Kad je u pitanju recidivizam, relativno mali broj osuđenika tijekom trajanja nadzora probacijske službe počini novo kazneno djelo te bude ponovno osuđen. Ministarstvo nema podatke o broju osoba koje ponovno počine kazneno djelo po završetku nadzora probacijske službe, no tijekom prošle godine od ukupnog broja novozaprimljenih predmeta, njih 52 posto odnosilo se na osobe koje su bile prethodno kažnjavane. Prema izračunima u Ministarstvu, dan pod probacijom stoji oko 10 kuna, dok je "cijena" dana u zatvoru 400 kuna, u skladu sa svim uvjetima koji zatvoreniku moraju biti osigurani tijekom izdržavanja kazne.

Od ukupno 5.938 novozaprimljenih predmeta tijekom 2017. i 2018. godine njih 452 odnosi se na predmete u kojima je izrečena neka posebna obveza među kojima su najčešće bile popravljanje štete počinjene kaznenim djelom, ispunjavanje obveze uzdržavanja uz stručnu pomoć nadležnog tijela za probaciju te liječenje ili nastavak liječenja od ovisnosti o alkoholu, drogama ili druge vrste ovisnosti u zdravstvenoj, drugoj specijaliziranoj ustanovi te odvikavanje u terapijskoj zajednici.

 

Mreža potpore za novi početak

Osoba na uvjetnom otpustu ima obvezu javljanja u nadležnu policijsku postaju te sucu za izvršenja u nadležnom županijskom sudu odmah po izlasku s izdržavanja kazne zatvora. Sudac izvršenja može opozvati uvjetni otpust ako se osoba ne odazove na pismeni ili telefonski poziv probacijskog službenika. Osuđenik pak sam odlučuje želi li pomoć Centra za socijalnu skrb, a u slavonskobrodskom u praćenju je trenutačno desetak osoba.

- Kad dobijemo obavijest da je takva osoba na našem području pozivamo ga i obavljamo savjetodavni razgovor. Na toj osobi je odluka želi li koristiti savjetodavne usluge i prava iz sustava socijalne skrbi. Nemamo nikakvu represivnu mjeru prema onima koji se ne javljaju u Centar. Kad prilikom savjetovanja procijenimo da je osobi možda potrebno češće savjetovanje, nismo u mogućnosti obvezati je na izvršavanje - kaže ravnateljica Centra za socijalnu skrb Anica Gusak Krajnović i dodaje kako se uglavnom radi o osobama koje se vraćaju u obitelji, a one ih žele ili ne žele primiti natrag. Najčešće se radi o narušenim odnosima u obitelji kojoj osobe na uvjetnoj slobodi ne mogu doprinositi jer nemaju zaposlenje zbog čega egzistencijalni problemi dovode do sukoba. Drugi problem kod osoba koje se vraćaju s izdržavanja kazne zatvora u obitelji koje ih ne žele, ističe ravnateljica, jest pronalazak novog mjesta boravka pri čemu Centar za socijalnu skrb pomaže pri traženju stana te novčanom pomoći.

- Slučajevi u kojima obitelji ne žele primiti natrag osobu na uvjetnom otpustu jako su česti. To vidimo već kod privremenih otpusta. Tada iz zatvorskog sustava obvezno traže mišljenje Centra za socijalnu skrb, odnosno obitelji, o tome žele li tu osobu primiti natrag ili ne. Iz dokumentacije vidim da te osobe uglavnom nemaju kamo doći na privremeni otpust pa je to već signal probacijskom sustavu da ni nakon izdržavanja kazne zatvora nemaju kamo. Vjerojatno se tada s njima radi na pronalasku smještaja - kaže Gusak Krajnović i dodaje da osobe na uvjetnom otpustu imaju svu podršku Centra za socijalnu skrb. Već prvim dolaskom u centar ostvaruju pravo na novčane naknade, kao i one jednokratne kakve mogu pomoći pri plaćanju prve stanarine po izlasku iz zatvora. Centar prati korisnike prava iz sustava socijalne skrbi u pravilu dva do tri mjeseca, dok je teško pratiti osobe na uvjetnom otpustu koje ne koriste nikakva prava. Prema evidenciji slavonskobrodskog Centra osobe na probaciji su u najvećem broju slučajeva muškarci, uglavnom raniji počinitelji kaznenih djela, s višestrukim dugogodišnjim poteškoćama.

- Za osobe koje su bile na kraćem izdržavanju kazne zatvora i otišle iz sređenih obiteljskih uvjeta, nakon odsluženja kazne za njih više ni ne znamo. Oni se vraćaju normalnom životu jer ih ima tko prihvatiti natrag. Recidivisti su jako često kod nas - ističe Gusak Krajnović. Pretpostavka da će takva osoba uvijek biti nije i pravilo jer, primjerice, Centar trenutačno uspješno pomaže i prati recidivista koji je bio na dugogodišnjem izvršavanju kazne zatvora.

- Teško je predvidjeti koliko će to trajati i prerasti u normalan život. Važan je taj prvi prihvat; ako imate svoju "mrežu" potpore to nije problem, u suprotnom jako je teško. Uvijek gledamo dobrobit korisnika i mi svi ovdje dužni smo pomoći takvim ljudima i osigurati im što jednostavniji povratak u zajednicu; drugo je pitanje koliko su ljudi u zajednici spremni na to. Njima je jako teško. Da ste ne znam koliko ojačali u zatvorskom sustavu i pripremljeni ste za izlazak, to nije tako jednostavno. To je težak početak, s teretom na leđima i u sredini u kojoj ste stigmatizirani; od onih najbližih koji to više nisu, pa nadalje. Jako bi nam pomoglo kad bismo imali kuću za njihov prihvat i privremeni smještaj u kojem bi si uspjeli "posložiti kockice" za svakodnevno funkcioniranje - ističe ravnateljica Centra za socijalnu skrb i dodaje kako je bilo nekoliko slučajeva u kojem su osobe na uvjetnom otpustu ispunjavale uvjete za udomiteljski smještaj, no to nije dobro funkcioniralo jer teško je osobu koja je izdržavala kaznu zatvora uklopiti u normalni život jedne obitelji. Kad su u pitanju poboljšanja unutar sustava socijalne skrbi Gusak Krajnović zaključuje kako je probacijske službenike potrebno osnažiti redovitim edukacijama i uvesti nadzor te održavati sastanke na kojima bi imali priliku podijeliti vlastita iskustva.

 

Posavska Hrvatska : Završena i 39. AK "Sava"
Završena i 39. AK "Sava"

Tijekom vikenda Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda, uz pomoć dragih domaćina, ponovno je ugostila hrvatske likovne umjetnike, sudionike 39. saziva Akvarelističke kolonije "Sava"

Posavska Hrvatska : "Naš zavičajni govor" oplemenio sve sudionike
"Naš zavičajni govor" oplemenio sve sudionike

Osnovna škola Ante Starčevića u Rešetarima ponovno je ugostila učenike, nastavnike i predstavnike lokalne uprave iz rumunjskoga Lupaca s kojima već četiri godine zajednički uspješno provode međunarodni projekt "Naš zavičajni govor"

Sajam tradicijskih i umjetničkih obrta

Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Regoč Slavonski Brod u suradnji sa Sekcijom tradicijskih i umjetničkih obrta pri Udruženju obrtnika Slavonski Brod organizira Sajam tradicijskih i umjetničkih o ...

Otpis duga fizičkim osobama

Na osnovu Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama Grad Slavonski Brod obavještava dužnike da će samostalno izvršiti otpis duga fizičkim osobama koje ne obavljaju registriranu djelatnost i fizičkim oso ...

Polugodišnja izvješća trgovačkih društava, ustanova, gradonačelnika

Na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Slavonskog Broda, koja će se održati u srijedu, 26. rujna, predviđeno je 13 točaka. Nakon aktualnog prijepodneva gradski vijećnici raspravljat će o ovogodišnji ...

Dječji sajam

U nedjelju, 16. rujna u Tvrđavi Brod održava se 8. Dječji sajam. Ove godine na otkrivenom i natkrivenom dijelu pod montažnim šatorom površine oko 1.000 metara kvadratnih ponudu će predstaviti 50 izlag ...

Svečana proslava 90. obljetnice DVD-a

Dobrovoljno vatrogasno društvo Brodski Stupnik svečano proslavlja 90. obljetnicu osnutka i djelovanja u subotu, 22. rujna. Program proslave počinje u 13.30 sati polaganjem vijenaca, a bit će otkrivena ...

Posavska Hrvatska : Tapacirani namještaj na deset tisuća adresa
Tapacirani namještaj na deset tisuća adresa

Tapetarija Franjić Borisa Franjića u Donjim Andrijevcima, utemeljena je 1993., te ove godine slavi 25. obljetnicu rada, ali ne s pogledom u prošlost nego u budućnost.

Posavska Hrvatska : Diko moja u Beravce dođi...
Diko moja u Beravce dođi...

Od 1978. godine u Beravcima se održava Ižimača, jedinstvena manifestacija koja podsjeća na starinski običaj ižimanja jabuka i cijeđenje mošta. Inicijatori i organizatori ove manifestacije su profesor ...

Elementarna nepogoda proglašena u općinama Brodski Stupnik, Nova Kapela i Oriovac

Brodsko-posavski župna Danijel Marušić donio je 6. rujna odluku o proglašenju stanja elementarne nepogode izazvane olujnim nevremenom na području općina Brodski Stupnik, Nova Kapela i Oriovac. Na podr ...

Ovoga ljeta dvadesetak pacijenata s ubodom stršljena

O masovnoj pojavi stršljena ovoga ljeta pisali smo u prošlom broju Posavske Hrvatske. I u Objedinjenom hitnom bolničkom prijemu Opće bolnice Dr. Josip Benčević Slavonski Brod potvrdili su veći broj pa ...

Troje oboljelih u Brodsko-posavskoj županiji

Virus Zapadnog Nila prenosi se na ljude preko uboda inficiranog komarca, a trenutačno se pet oboljelih osoba bori za život u Klinici za infektivne bolesti Fran Mihaljević. Od pojave prvih oboljelih ov ...

Javni poziv za upis u programe predškole, u igraonicu i na ritmiku

Dječji vrtić Ivana Brlić-Mažuranić Slavonski Brod objavio je Javni poziv za upis djece u program predškole za 2018./ 2019. godinu, te pozivaju roditelje predškolske djece, koja nisu obuhvaćena redovit ...

Dan općine i 33. Stupnička berba grožđa

Svečani program obilježavanja Dana općine Brodski Stupnik počinje 7. rujna, svetom misom u Crkvi sv. Ilije u 17.30 sati. Nakon mise izaslanstva će u 18.30 sati položiti vijence ispred Spomenika poginu ...

Posavska Hrvatska :  Kompliciraniji posao je poseban izazov
Kompliciraniji posao je poseban izazov

Obrt za elektroinstalacijske radove pod imenom Agape Velimir Abramović i Slavonskog Broda otvorio je prije dvije godine. - Kao električar radio sam 14 godina u jednoj slavonskobrodskoj tvrtki, pa sam ...

Posavska Hrvatska : Još tri ugovora za najam stanova
Još tri ugovora za najam stanova

Još tri mlade slavonskobrodske obitelji potpisale su ugovor s Gradom Slavonskim Brodom o najmu stanova u Ulici Vida Došena gdje su izgrađene dvije zgrade s ukupno 12 gradskih stanova. Ugovor o najmu s ...

Posavska Hrvatska : Za pješačke staze 900.000 kuna
Za pješačke staze 900.000 kuna

U općini Klakar uređuju se pješačke staze u svim naseljima, a trenutačno se izvode radovi na izgradnji nove pješačke staze u Gornjoj Bebrini u dužini od 250 metara, gdje će biti uređeno još 200 metara ...

Posavska Hrvatska : Kupuju se udžbenici i školski pribor
Kupuju se udžbenici i školski pribor

- Knjige za prvi i drugi razred osnovne škole smo već kupili, naručili smo ih u Narodnim novinama i preuzeli čim su stigle, a cijena oba kompleta je oko 1.500 kuna. Uz njih smo kupili i većinu školsko ...

Posavska Hrvatska : Lovački čobanac kakav treba kušati
Lovački čobanac kakav treba kušati

Sibinjski lovci zaključili Ljeto u Sibinju odlično organiziranom i iznimno posjećenom Čobanijadom