Prvo slavonskobrodsko craft pivo
Tradicija koja u Slavonskom Brodu postoji desetljećima, još od legendarne Dombovićeve pivovare, nastavlja se početkom 21. stoljeća kada kućno pivarstvo doživljava pravi procvat ne samo u Brodsko-posavskoj županiji, već i cijeloj Hrvatskoj. Na desetke zaljubljenika u pjenušavu tekućinu odlučilo se tijekom proteklih nekoliko godina okušati u kuhanju piva, a craft (zanatska) piva iz malih pivovara sve su prisutnija u ugostiteljskim objektima. Nije stoga ni čudno što se za šankom sve češće naručuje nešto od pravih, čistih piva, napravljenih bez kemijskih dodataka, silnih filtriranja i ubacivanja koječega poput kukuruzne krupice i sličnih, jefinih sirovina.
Već nekoliko godina u Slavonskom Brodu postoji Udruga pivara Brod, za sada najpoznatija po organiziranju festivala "Pijana čaplja" i svojim humanitarnim akcijama kada su na Katarinskom sajmu besplatno točili svoja domaća piva i prikupljali priloge za potrebite. No, osim obitelji Bošnjak u Sičicama, nitko se u ovm krajevima nije odvažio na ozbiljniji korak, na pravu malu pivovaru. Do sada.
Naime, Posavska Hrvatska ekskluzivno predstavlja prvo slavonskobrodsko craft pivo koje će već ovoga vikenda biti u ponudi nekoliko ovdašnjih kafića. Riječ je o Popsteru, pivu tipa amber ale, kojeg je u svojoj Popster pivovari skuhao i odnjegovao Dražen Dujak, inače predsjednik pivarske udruge. - Prije nekih 6-7 godina naišao sam na internetu na temu "kućna proizvodnja piva" i to me poprilično zainteresiralo. Međutim, kad sam pročitao sve što je tamo bilo... ništa mi nije bilo jasno! Onda sam "mirovao" nekih mjesec dana, ali nije mi vrag dao mira, pa sam ponovno sve ispočetka počeo proučavati. I malo-pomalo, odlučio sam nabaviti nešto od opreme, pa sam se uključio u rasprave na forumu pivarstvo-info, što mi je puno pomoglo. Ti ljudi s foruma su spremni svakome pomoći, nesebično dijele savjete, a to je u početku vrlo bitno - govori nam 37-godišnji Brođanin. Ne zaboravlja spomenuti da su na tom internetskom forumu vrlo aktivni bili i neki od pionira kućne proizvodnje piva iz Slavonskog Broda i okolice, poput Tomislava Bukete. Onda je Dražen učio i kad je naučio sve elemente tehnike kuhanja, skuhao je svoje prvo pivo. Nakon cijelog postupka ostao je zadivljen, baš kao svaki mali kućni pivar kada otvori svoju prvu bocu. - Kada je potekla pjenušava tekućina, kada sam vidio da je sve uspjelo, od boje, mirisa, gaziranja... bio je to sjajan osjećaj. A onda na kraju i vrhunski okus, kakav ne može pružiti nijedno široko rasprostranjeno komercijalno pivo... znao sam da je to prava stvar! - govori Dujak. Već tada javila mu se ideja da krene u nešto ozbiljnije, no mala pivovara nije jednostavan, a niti jeftin pothvat. Sa suprugom Natašom dugo je razmišljao i onda su odlučili: idemo u projekt svoje pivovare. Pripreme su dugo trajale, od projekta preko dokumentacije do realizacije prošlo je više od dvije godine. Postojeća dvorišna prostorija, radionica, prenamijenjena je u poslovni prostor i pivovara je polako počela dobivati prve obrise. Uz pomoć HAMAG-BICRO zajma nabavljena je oprema, montaža postrojenja odrađena je protekle zime i prije nešto više od mjesec dana skuhana je prva "šarža", kako pivari nazivaju jedan ciklus proizvodnje. Prvo otvaranje boca proteklo je uz oduševljenje u obitelji Dujak, a veselje nisu krile ni tri kćerkice, Nina, Dora i šestomjesečna Sara koje, iako pivo ne smiju kušati, već sada znaju da je tata napravio vrhunski proizvod. - Pivo je bez konzervansa, aditiva, emulgatora, bojila... samo čista voda, ječmeni slad, hmelj i kvasac! - kaže Dujak.
Zašto Popster?
Zašto se pivovara, a i pivo, zovu Popster? - pitali smo Dražena, a on odgovara: - Kad smo smišljali ime, odlučili smo da to bude vezano uz moj nadimak. Naime, mene skoro svi zovu Pop, jer sam kao dječak ministrirao i kad bih dolazio na školsko igralište drugi klinci bi vikali: "Eno ide pop!". Tako je to ostalo do dana današnjeg, pa se nekako samo od sebe nametnulo da pivo bude Popster.
Mjesečno dvije tisuće litara piva
Što se tiče opreme, ukupna investicija vrijedi nešto više od 300 tisuća kuna. Dražen Dujak se odlučio za kupnju postrojenja u kojem su kotao za kuhanje bruto zapremine 1.500 litara, ukomljavač od 1.000 litara i HLT spremnik za vruću tekućinu, također od 1.000 litara. Zatim, nabavljena je crpka, pa izmjenjivač topline, nužno potreban za brzo hlađenje skuhane sladovine i fermentor bruto kapaciteta 2.500 litara. Kupljena je i punilica boca i zasad će na tržište plasirati samo pivo u bocama, a kasnije planira puniti i u bačve. Većina opreme je hrvatske proizvodnje, kao i najveći dio sirovina za pivo. - Ječmeni slad nabavljam u Novoj Gradiški, a hmeljeve i kvasac od naših Brođana, iz trgovine Svezapivo. Imam mogućnost mjesečne proizvodnje 2.000 litara piva - zaključuje vlasnik Popster pivovare.
Popster smo kušali i nemamo drugog zaključka nego preporučiti ga svima vama koji čitate ovaj tekst. Uz tradicionalni pivarski pozdrav: pivili!