Predivan zimski dan ove srijede, uz mnogo snijega i zubato sunce, lijepo je najavio božićno vrijeme, a predblagdanski je izgledalo i na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu. Kupci i prodavači dobro zabundani, a klupe pune, od voća, povrća do svih ostalih potrepština koje se kupuju za božićni ručak.
Mornjača, mlinci, žito
Kod Barice Zvirotić iz Donje Bebrine ugledali smo bundevu koja se uglavnom jede pečena: - Mi ju zovemo mornjača, a obično ju pečem u rerni. Moji ukućani ju baš i nevole, ali ja volim. Prije se obično jela na Badnjak, a sada kad god tko hoće, kilogram je 5 kuna. Imam i oraha, 60 i 70 kuna je kilogram. Orasi su ove godine urodili, ali nisu lijepi, crni su.
Mnogi će za božićni ručak, a neki i za novogodišnji, pripremati puricu s mlincima, pa je Terezija Bukvić iz Zadubravlja umijesila i napravila mlince za sve domaćice koje ne stignu ili ne rade to same: - Mlince pravim od dvije litre vode i tri jaja. Kod nas je božićni ručak tradicionalni, počinje juhom, zatim sarma i pečenka, ja ne pečem puricu za Božić. No, mlince pravim jer se na tržnici oni traže, napravila sam 5, 6 tura, ima više od 50 vrećica mlinaca, a zamijesila sam i rezance. Vrećica mlinaca je 7 kuna, a rezanaca 6 kuna. Obično dolazim subotom na tržnicu, ali sada sam napravila iznimku pa došla i ove srijede jer se bliži Božić.
Žito po cijeni od 5 do 10 kuna posijala je za prodaju Milica Tomić iz Slavonskog Broda: - Još jesenas sam posijala žito, a svake godine pripremam žito za Božić. Dosta se kupuje, domaćice ga uzimaju jer je lijepo zeleno i gusto. Da bi žito dobro napredovalo i bilo lijepo, najvažnije je zalijevanje, ali ne previše, čak ga manje treba zalijevati. Ne smije biti ni na previše toplom, ali ni u hladnoj prostoriji, neka umjerena temperatura mu treba. U neke posude sam stavljala zemlju, ali žito će niknuti i bez zemlje. Žito za sebe obično sijem na sv. Luciju jer je takav običaj, a ono je onda na stolu od Badnjaka pa kroz sve božićno vrijeme. Imam stalne kupce i već je sve za njih priređeno, kod kuće ostavim i prostor u sredini žita za svijeću, a ovdje mi kupuju bez toga, pa tako i pripremim.
Poljubac pod imelom
Imelu i mahovinu na klupi je izložio Ivan Burić iz Grgurevića: - Imelu sam brao u svom voćnjaku s jabuke i kruške. Ona je nametnik na voćkama, svake je godine čistim, ali se ona stalno razvrižava. Cijelu godinu je ima, non-stop raste, ptice jedu imelin cvijet i izmetom ju prelijepe na koru stabla, tako se ona razmnožava i ispija drvo, stablo, uništava ga, ona je kao tumor na voćki. Uništit se može samo trganjem, čišćenjem, a ove je godine ima baš puno. Moj voćnjak je stari, jabuke su domaće, kruške, a imela se sada pojavljuje i na topoli. Grana imele lijepo izgleda pa je mnoge žene žele za aranžmane i ukrašavanje domova, ali kupuju je jer, kako kažu, običaj je poljubiti se ispod imele. Cijena grane imele je 10 kuna. Mahovinu sam donio iz šume, stavlja se pod bor za jaslice, ali koriste ju i za izradu božićnih aranžmana, a cijena je 2-3 kune.
U ponudi slavonskobrodske tržnice su i zadnje ovogodišnje mandarine iz Metkovića.
- Mandarine smo tri mjeseca prodavali po 5 kuna, ali sad su pri kraju pa su dobavljači digli cijenu i sada su 6 i 8 kuna, a mi koji smo u fiskalizaciji moramo to poštivati. Mandarine se najviše i kupuju zimi, ali u ponudi imamo i šipak, nar, koji je turski i cijena je 12 kuna po kilogramu, tako da komad bude po 4,5 do 5 kuna. U ponudi bude i domaćeg šipka, on je svjetliji od ovoga. Naranče su grčke i kilogram je osam kuna, isto toliko stoje i klementine koje su domaće. Domaći limun je izvrstan, pun soka, a kilogram je 15 kuna, dok je uvozni limun iz Turske i košta 10 kuna - navodi Dalibor Mičić.
Katica Šimunović iz Donjeg Slatinika uz bogatu ponudu na klupi za prodaju je priredila i korijen hrena, a cijena je 25 kuna po kilogramu. - Hren se očisti, izriba se i malo odstoji. Kad se priređuje za svinjokoljsku večeru stavi se na šporet i pospe se juhom pa se prži, malo se i posoli, a kad se isprži ostavi se da se ohladi i kad se stavlja na stol doda mu se kiselo vrhnje, dobro se izmiješa, a može se malo dodati i octa. Kod nas se za Božić priprema tradicionalni ručak, juha, kuhano meso sa sosom i hrenom, kokoš neka po mogućnosti starija, francuska salata, a pečenka obavezno i to što veća. Ispečem nekih 7-8 kolača, sitnih i s filom, te tortu. Na Božić se obitelj okuplja, a ima nas pa nek bude svega, ali se sve i pojede. Kolače počnem peći dva, tri dana prije Božića. Kuham i hladetinu, pečem kruh u krušnoj peći i obavezno pogaču za badnju večeru. Mi na Badnjak prije večere u kuću unosimo slamu, kleknemo na nju i izmolimo se, onda se ustanemo i izmolimo oko stola, a nakon molitve muž prereže pogaču i svi ju ljubimo i onda slijedi večera. Za badnju večeru pripremam paradajz supu, ribu pečem s brašnom, kuha se grah, sir, kajmak se jede. Obavezno je žito sa svijećom na stolu, a imamo još jednu svijeću za sreću u kući - ispričala je Katica.
Veliki izbor jelki
Ovo je doba godine kada se na tržnici prodaju i smreke, borovi. - Od 50 do 200 kuna je cijena borova, a jelke su po 400 kuna. Nije još počela značajnija prodaja, kupci čekaju zadnje dane, a nemali broj dođe baš na Badnjak. Uzgajam zimzelena stabla u Buku kod Pleternice, a da bor naraste dva i pol metra treba 7-8 godina. Ljudi znaju razliku između bora, smreke, jelke, a u ponudi imamo tko što želi. Jelka se manje osipa, a svake godine nešto je drugo popularno, ove je godine nordijska jelka - kaže Jure Baketarić.
I obrt Gordane Rude Orlović tradicionalno nudi borove: - Obične smreke su od 100 do 150 kuna, srebrne od 150 do 200 kuna, a jele su od 250 pa naviše, ovisno o veličini. Najviše se prodaju jele. Iako se trendovi mijenjaju iz godine u godinu, posljednje vrijeme prevladavaju jele. Imamo i stalne kupce i očekujemo ih, ali obično se božićna drvca kupuju zadnja tri dana pred Božić. Kod nas je tradicija okititi živi bor za Božić. Jele se najmanje osipaju i one su najkvalitetnije, jednom kad uzmete jelu onda ju nikad ne mijenjate.
I na tržnici se osjeti predblagdanska atmosfera, ali još uvijek nije toliko užurbana i "izluđena", ostaje još i subota za nabavku svega potrebnoga na Gradskoj tržnici.