Grad Brod

Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Datum objave: 18.10.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Iako se činilo kako će posljednja sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda proći vrlo miroljubivo, nakon osam i pol sati, kod 13. točke(!?) u 18,30 sati sve se "raspalo", odnosno sjednica je, zbog nedostatka kvoruma prekinuta. Nezadovoljni prijedlogom programa utroška sredstava spomeničke rente oporbeni vijećnici tražili su neka pojašnjenja. - U što će se utrošiti 300.000 kuna planiranih za Centar mladih, za što je planirano 200.000 kuna u Tvrđavi i je li se kandidirao projekt kuće Brlić Ministarstvu kulture?, pitali su vijećnici HDZ-a. Vijećnik HSLS-a pitao je koja je vizija vladajućih, gradonačelnika i SDP-a, za kuću Brlić, uz konstataciju kako ništa o tome nisu mogli pročitati, a trebaju dići ruku za utrošak 800.000 kuna. Gradonačelnik je odgovorio da je Grad za kuću Brlić od Ministarstva kulture u ovoj godini dobio 170.000 kuna, te po 400.000 kuna u 2014. i 2015. godini. Rekao je i da su sredstva namijenjena za Centar mladih već utrošena, a drveni most u Tvrđavi se gradi, te su planirana još dva velika projekta, proširenje muzeja tambure i projekt očuvanja kulturnog blaga koji se radi u suradnji s Udruženjem obrtnika. Ogorčeni što je dio sredstava već potrošen bez odobrenja Gradskog vijeća, vijećnici HDZ-a zatražili su stanku od pet minuta, nakon koje su tražili skidanje točke s dnevnog reda i pripremu za sljedeću sjednicu uz kompletnu dokumentaciju za kuću Brlić. Budući da je u vijećnici ostalo 12 vijećnika, nedostajao je kvorum, te su pokušali telefonski pozvati neke vijećnike SDP-a da se vrate, ali nitko nije došao, pa je sjednica u 18,43 sati prekinuta. Puca li koalicija (od sigurnih 15, ostalo ih 12)? Nitko od vijećnika nije se nikada sjetio pitati kako je realiziran program utroška spomeničke rente prijašnjih godina. Još u 2011. godini za drveni most u Tvrđavi planirano je 250.000 kuna, a po 250.000 kuna za obnovu fasada i krovova Vatrogasnog doma i Hrvatskog doma (!), te isto toliko za uređenje pročelja Spomen doma Dragutina Tadijanovića.

Umjesto vijećnika Stjepana Aščića, koji imenovan direktorom Vodovoda, s Liste grupe birača kojoj je nositelj bio Mirko Duspara, nova gradska vijećnica je Ana Pitlović, koja je i svečano prisegnula. Usvojena su i izvješća o radu ustanova u prošloj godini i u prvih šest mjeseci ove godine. Nije prihvaćeno polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna, kao ni izvješće o radu gradonačelnika u prvih šest mjeseci ove godine. Jednoglasno su vijećnici dali suglasnost za darovanje gradskog zemljišta u Naselju Andrije Hebranga za izgradnju zgrade Veleučilišta. Koncesiju za obavljanje poslova prijevoza pokojnika, nakon provedenog natječaja, dobio je Obrt "Palma", na pet godina uz godišnju naknadu od 5.300 kuna.

Aktualno prijepodne

Komunalni redari najveći problem u gradu?

Tijekom aktualnog prijepodneva 15 je gradskih vijećnika postavilo, uglavnom, po dva pitanja. Najviše je bilo onih koja se tiču komunalne infrastrukture, a iz odgovora gradonačelnika može se zaključiti da je za brojne komunalne probleme u gradu kriv (ne)rad komunalnih redara.

Kako su izabrani nadzorni odbori?

Dragan Jelić (HDZ):

- Na čestici koja se nalazi na križanju Štampareve ulice i Naselja kralja Tomislava, na mjestu bivše parne pekare, iskopana je rupa u koju se dovozi otpad. Planira li se ta čestica očistiti i poravnati? Grad je objavio javni natječaj za izbor članova nadzornih odbora, te je rečeno da će se izabrati stručne osobe. Na koji je način određivana i ocjenjivana stručnost prijavljenih, je li bilo testiranja?Gradonačelnik Mirko Duspara odgovorio je da je čestica bivše parne pekare privatna, te da su započeti radovi prekinuti, odnosno odustalo se od izgradnje, pa je u tijeku nasipanje, te da komunalni redari trebaju izaći i vidjeti ima li tu bilo kakvih problema i da se uredi da ne predstavlja opasnost. Odgovorio je da je povjerenstvo izabralo na javnom natječaju članove nadzornih odbora koji rade svoj posao. Zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Jelić zaključio je kako nije bilo testiranja prijavljenih za članove nadzornih odbora.

Romana Mišić (nezavisna):

- Dokle se stiglo s projektom izgradnje crpne stanice na Janiševcu, kanalizacije u Ulice Kerdeni i ostalim dijelovima Podvinja, te izgradnjom mrtvačnice na groblju u Podvinju i proširenjem groblja? Budući da se dio Podvinja i Brodskog Vinogorja proširio do same autoceste, građane tog dijela zanima od koga bi mogli dobiti informaciju planira li se proširenje zvučne zaštite. Nedavno su otvoreni najljepši bazeni u Hrvatskoj, kakva je posjećenost, koriste li se sportski klubovi kompleksom, te hoće li i kada proraditi fitness dvorana i ima li upita klubova iz okolnih gradova za korištenje naših bazena?

Odgovoreno je da je za crpnu stanicu izdana građevinska dozvola, te da je jedna u Brodskom Vinogorju već izgrađena, a slijedi izgradnja u Podvinju na Janiševcu, kao i vodovodne mreže u sklopu tih crpnih stanica čime će se riješiti vodoopskrba brda. Za kanalizaciju je izrađena projektna dokumentacija i čeka se raspisivanje natječaja u Hrvatskim vodama. Također je odgovoreno da se izmjenama i dopunama GUP-a i PPUG-a, što bi trebalo biti gotovo do kraja godine, planira proširenje groblja u Podvinju prema trasfostanici, a može se planirati i izgradnja nove mrtvačnice. Prošle su godine, rečeno je, predstavnici Hrvatskih autocesta obećali da će se problem zvučne zaštite rješavati u strukturnim fondovima EU, a dodano je da bi zvučni zid trebalo postaviti cijelom dužinom autoceste koja prolazi kroz Slavonski Brod. Bazene prosječno posjeti 400 do 500 osoba dnevno, odgovoreno je, kao i da počinju škole plivanja Ustanove za gospodarenje sportskim objektima i Plivačkog kluba Marsonia, te da se za bazene raspitivao klub iz Đakova. Rečeno je i da su poslovni prostori u sklopu bazena iznajmljeni na natječaju, te bi nakon potpisivanja ugovora počeli s radom i fintness dvorana, solarij, kafić i trgovina.

Uništene prometnice

Jasmina Lovaković (nezavisna):

- Dokle se došlo s izgradnjom biciklističkih staza u gradu jer u posljednje vrijeme sve više građana koristi bicikl kao prijevozno sredstvo?

Odgovoreno da se izrađuje projektna dokumentacija za biciklističke staze, te su dokumentacija i prometni elaborat upućeni Policijskoj upravi od koje očekuju mišljenje.

Zoran Senjak (nezavisni):

- Ispred novoizgrađene zgrade Centra za biotehnološki razvoj u produžetku Cankareve ulice je pri izgradnji zbog teških kamiona i građevinskih strojeva nastala rupa. Može li Grad, u suradnji s investitorom ili izvođačem, sanirati to ulegnuće površine 10-ak metara kvadratnih jer je opasno za promet i vozila i pješaka?

Odgovoreno je da je isti izvođač radova na Centru i na tržnici i na školskoj dvorani u Vinogorju, te da je izvođač i dužan pristupnu cestu vratiti u prvobitno stanje.

O oštećenim pločama na tržnici

Jozo Mišić (HDZ):

- U ulicama Franje Kuhača i Pavla Šubića, pri izgradnji Colosseuma, došlo je do totalnog uništenja prometnica, a do danas ni izvođač radova, niti tko drugi, nije ih sanirao. Je li gradski upravni odjel poduzeo nešto i kada će se sanirati te ceste? Korisnici poslovnih prostora na Gradskoj tržnici ne mogu obavljati svoju djelatnost jer je zbog oštećenih ploča na gradskoj tržncici zabranjeno prometovanje svih teretnih vozila, pa tako, na primjer, mesnice moraju prevoziti meso na kolicima, što je nedopustivo u 21. stoljeću. Je li odgovoran projektant što su postavljene ploče preko kojih se ne mogu voziti teški tereti? Što se namjerava poduzeti po tom pitanju i kada će se zakupcima tih poslovnih prostora omogućiti da nesmetano obavljaju svoje djelatnosti?

Odgovoreno je da je Colosseumu upućeno niz dopisa i da je obećao da će sanirati prometnice. Ploče na tržnici su popucale, rekao je gradonačelnik, jer su loše postavljene i to nije nikakav skandal ni tragedija, možda tragedija za firmu koja ih je postavljala, te imaju obvezu popraviti, a već su za to dobili i nalog nadzornog inženjera. Rekao je i da je to područje tržnice šetalište i da tu kamioni ne mogu prometovati, te da će sva dostavna vozila imati pristup tržnici južnom asfaltnom cestom, a robu će do klupa i prostora dovesti kolicima koje je napravio Komunalac.

Josip Samardžić (HDZ):

- Zašto se sjednice Gradskog vijeća organiziraju u velikom vremenskom razmaku, pa je na jednoj sjednici puno točaka dnevnog reda, preopsežan je materijal? Izvješća o poslovanju trgovačkih društava zahtijevaju više nego površno pregledavanje materijala. Puno transparentnije i efikasnije bi bilo da su sjednice češće. Svjedoci smo da se svakodnevno mijenjaju prava i obveze, a dosta toga pada na leđa potrošača, građana, kao što je i s pitanjem topline, isporuke grijanja i tople vode. Što Gradska uprava radi da građanima olakša tu tranziciju, radi li se na tome da svi imaju jednake uvjete, a znamo da u ovom trenutku postoje naselja u kojima se grijanje različito plaća? Radi li se što na projektima energetske učinkovitosti?

Gradonačelnik se složio da bi bolje bilo da se sjednice održavaju jednom mjesečno, ali je rekao da o tome treba odlučiti predstavničko tijelo. Rekao je i da Grad nema utjecaja ni na novi zakon o toplinskoj energiji i distribuciji toplinske energije kojega donose Vlada i Sabor. Predložio je predstavnicima stanara, vlasnicima stanova da u suradnji s razvojnim agencijama pripremaju projekte i kandidiraju ih za sredstva fondova. Podsjetio je da je Grad kandidirao Zagrebačku ulicu, te će dobiti pola sredstava za rekonstrukciju javne rasvjete od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Složio se s prijedlogom da se održe zborovi građana kako bi im predstavnici Brod-plina objasnili sve o novom zakonu.

Troškovi odvjetničkih usluga

Ljubica Maksimčuk (HDZ):

- Tražim podatke o tome koliko je Grad od 2007. godine platio odvjetničke usluge, koliko je za koji predmet plaćeno i koliko se od svih tih predmeta odnosi na zastupanja u tužbama Grada protiv službenika, te koliko je to koštalo porezne obveznike, a ne one koji su pokrenuli tužbu? Tko je kriv što neki ugostitelji koriste veće površine za terase od onih koje su im odobrene ugovorom? Je li Grad propisao sve uvjete za postavljanje ljetnih terasa i tendi i, ako nije, kad će?

Vijećnica će dobiti pisani odgovor o troškovima odvjetničkih usluga, s tim da je ona zamolila da ga dobije ranije, a ne do sljedeće sjednice, jer bi tako mogla čekati tri mjeseca. Odgovoreno je da je jasno propisano što radi komunalni, što prometni redar, kao i pročelnik, gradonačelnik ili policija i ostale službe u gradu i državi. - Odgovornost je komunalnog redara, čiji je to rajon, da prepozna ima li ugostiteljski objekt veću terasu od ugovorom dozvoljene, reako je gradonačelnik.

Marko Lipovac (HDZ):

- Je li izvedivo uvesti sportske stipendije za vrhunske sportaše, reprezentativce ili kategorizirane vrhunske sportaše HOO-a. Grad Zagreb, na primjer, takvim sportašima mjesečno daje 750 do 2.000 kuna. Slažem se da Slavonski Brod ne može pomoći jednakim sredstvima, ali nešto moramo poduzeti kako bismo zadržali i sačuvali vrhunski sport u našem gradu. Koliko su ukupno koštali bazeni sa sivm potrebnim predradnjama i na koji se način financiralo kada znamo da je od kreditnog zaduženja za sportske objekte ostalo svega 11 milijuna kuna? Jesu li podmirene sve obveze investitora prema izvođaču, ako jesu iz kojih proračunskih stavki i u kojem iznosu, a ako nisu koliki je preostali iznos prema izvođaču?

Rečeno je da se godišnje dodjeljuje 25 stipendija, od kojih pet ide sportašima-studentima. Prijedlog je gradonačelnika da Zajednica sportskih udruga kad dijeli sredstva odvoji vrhunskim sportašima. Rekao je da su bazeni na javnom natječaju postigli cijenu od 50,5 milijuna kuna za koju su i izgrađeni, te je oko 1,5 do 2 milijuna kuna utrošeno za projektnu dokumentaciju. Podsjetio je da su se kreditnim zaduženjem uredili stadioni Stanko Vlainić-Dida i Amater, kao i kuglana na Vijušu, te je uređen okoliš te sportske dvorane, kao i dio bazena. Ostali dio bazena financiran je redovnim prihodima sredstava proračuna Grada. Izvođačima radova isplaćeno je, glasio je odgovor, sve osim 1 posto.

Zlata Pongračić (HSP AS):

- Može li se u Borovskoj ulici napraviti pješački prijelaz u dijelu između Slunjske i Domobranske ulice? Hoće li Grad siromašnim kućanstvima sufinancirati energente, plin, struju, ogrjev za nadolazeću sezonu?

Gradonačelnik se složio da bi u Borovskoj ulici dobro došao pješački prijelaz, ako dopuštaju pravila struke. Podsjetio je da Grad i inače izdvaja za osobe u potrebi, siromašnije i socijalno ugrožene i za grijanje kao i ostale troškove stanovanja.

Josip Grgić (HDZ):

- Kada će se dovršiti renoviranje Ulice Stjepana Radića koja je završena do pola? Prijeti li odlagalištu Vijuš zatvaranje i je li Komunalac spreman za obveze koje proizlaze iz zakona o gospodarenju komunalnim otpadom?

- Odlagalište Vijuš se neće zatvarati jer je sanacija započela, a četiri nove kazete bit će dovoljne za zbrinjavanje otpada do 2018. godine. Prošle je godine napravljen i dio ograde, te će se nastaviti s ograđivanjem. Dosadašnja sanacija radi se u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, financira se u omjeru 50:50, a ostatak koji treba sanirati do 2018. godine financirat će se iz strukturnih fondova, odgovoreno je.

Tko su članovi upravnih vijeća?

Marijan Šabić (HSLS):

- I osobno sam utjecao na nekoliko ljudi s visokoškolskim diplomama da se jave na natječaj za izbor članova nadzornih odbora trgovačkih društava u vlasništvu Grada, ali nitko od njih nije izabran, a njihova su imena javno objavljena kao imena manje kompetentnih u odnosu na izabrane. Tako valjda mora biti. Analagono tome, molim da mi se dostave imena članova upravnih vijeća gradskih ustanova s podacima o njihovoj sturčnoj spremi i to ne samo o stupnju nego i profilu kako bi javnost saznala kompetencije ljudi koji upravljaju vrtićima, vatrogatstvom, kulturnim i sportskim ustanovama. U prosincu 2010. godine HSLS-ov je vijećnik na aktualnom prijepodnevu postavio pitanje kada će biti građen azil za životinje, te je odgovoreno kako u Gradu ima potrebnijih stvari od azila. Kakoje u protekle tri godine postalo jasno da se azili ne grade zbog životinja nego zbog ljudi i kako je jasno da takvi azili pokazuju civilizacijski doseg sredine, zanima me je li se i u Brodu popeo na listi prioriteta kao što je to slučaj u Čakovcu, Bjelovaru, Virovitici i drugim manjim gradovima koji imaju azil za životinje?

- Kad birate jednog ili dva čovjeka od 50, onda je ostalih 49 ili 48 manje kompetentno za nekoga, u ovom slučaju možda za mene ili za povjerenstvo koje je biralo, glasio je gradonačelnikov odgovor, a obećao je traženi popis. Rekao je kako u gradu nema odgovarajućeg zemljišta na kojemu bi se izgradio aizil za životinje i da bi to trebalo riješiti sa susjednim općinama. Kao najbolje rješenje naveo je zemljište u općini Gornja Vrba, uz autocestu.

Goran Knežević (SDP):

- Budući da svi prostori javne namjene moraju proći postupak energetskog certificiranja, a 30. rujna je prošao natječaj prema kojemu je lokalna uprava mogla konkurirati i osigurati do 40 posto potrebnih sredstava za taj postupak, zanima me je li Grad Slavonski Brod iskoristio tu mogućnost ili će platiti punu cijenu? Je li potpisan kolektivni ugovor sa sindikatom uposlenika u gradskoj upravi? Potvrđeno je da je Grad kandidirao svoje objekte kao i ustanove, ali je i njima samima rečeno da to učine jer postoji ograničenje kod ostvarivanja sredstava. Odgovoreno je da je kolektivni ugovor za zaposlenike u gradskoj upravi istekao početkom godine, te da je na snazi pravilnik i da je započelo pregovaranje.

Mjesni odbori bez domara

Stribor Valenta (SDP):

- Roditelje djece koja pohađaju Glazbenu školu zanima može li se kod pješačkog prijelaza kod Glazbene škole postaviti semafor ili nekakvo drugo tehničko rješenje radi njihove sigurnosti kod prelaska ulice. Ovo pitanje neka bude inicijativa ili za sljedeći proračun ili još do kraja godine. Odnedavno su svi predsjednici mjesnih odbora dobili obavijest da se u domovima i prostorima mjesnih odbora ukidaju domari, čistači, tajnici, kako se gdje zovu. Nama koji smo u mjesnim odborima koji imaju velike domove takva odluka predstavlja veliki problem. Dvije djelatnice iz gradske uprave imenovane da to pokriju, više za administrativne poslove, pripremu rada vijeća, ne mogu adekvatno "pokriti" posao koji su pokrivali ukinuti djelatnici. Što je pročelnika Rogića ponukalno na takvu odluku? Je li svjestan da mi u mjesnim odborima nemamo rješenje za puno djelatnosti vezano za čišćenje, grijanje, iznajmljivanje i kako vidi rješenje tog problema?

Odgovoreno je kako su brojni pješački prijelazi u gradu opasni zbog neopreznih vozača, te da će se razmisliti o postavljanju semafora ili treptajućeg svjetla kod Glazbene škole. - Po zakonu ne možemo držati ljude na ugovoru o djelu duže od tri godine, a neki su domari davno prešli taj rok, pa bi ih trebalo primiti za stalno, ali ne bismo mogli zaposliti svih 16. Osobe koje su primljene za rad u mjesnim odborima, a u ovoj ih gradskoj upravi ima pet, dužne su raditi posao za koji su primljene. One neće samo pripremati sjednice, nego i primati potrebe građana, pripremati ugovore za najam tih prostoa, te će uočavati nedostatke. Svi su prostori uređeni, a malo je domara koji su sami otklanjali kvarove, i tada smo mi angažirali tvrtku za sanaciju oštećenja. Ako bude problema s dvije djelatnice, imamo ih pet, pa ćemo i njih rasporediti na te poslove. Oni će u suradnji s predsjednicima mjesnih odbora rješavati pitanje svih nedostataka, objasnio je gradonačelnik.

 Prazni i neuredni poslovni prostori

Slavica Nikšić (SDP):

- U kojoj su fazi pregovori s Caritasom kojem je dodijeljen gradski objekt za sanaciju, opremanje i početak rada pučke kuhinje? Svi koji prolaze gradom mogu vidjeti veliki broj zatverenih lokala, neki su i vrlo ružni jer se u njima odlaže smeće ili su im izlozi oblijepljeni ostacima novina, reklamama. Zbog toga grad ružno izgleda i nama koji smo svakodnevno tu, a kako tek izgleda našim posjetiteljima. Jeste li, gradonačelniče, imali inicijativu prema Udruženju obrtnika i pitali ih za probleme na koje nailaze u poslovanju, posebno kod plaćanja najma poslovnih prostora, kako onih u vlasništvu Grada tako i u privatnom vlasništvu? Koliko njihovo poslovanje otežava taj visoki najam, a radi se o ljudima koji pune gradski proračun isključivo svojim radom? Posebno me interesira koliko je žena poduzetnica moralo zatvoriti svoj obrt jer je najam lokala bio previsok.

Odgovoreno je da je u realizaciji pučke kuhinje "zapelo" na prikupljanju sredstava za uređenje zgrade, te se očekuje dolazak predstavnika Đakovačko-osječke nadbiskupije da se vidi kako Grad može pomoći. Rečeno je i da je jako malo praznih lokala koji su vlasništvo Grada, ali da se otvaranjem trgovačkih centara to događa u svim gradovima i da u središtu ostaju samo ugostiteljski objekti. Gradonačelnik je istaknuo da je početnu cijenu najma odredilo Gradsko vijeće, dok na privatne vlasnike ne mogu utjecati, ali i da planiraju sastanke s Obrtničkom komorom i Udruženjem obrtnika.

Emina Berbić-Kolarić (SDP):

- Kako je moguće da se ugovor s ugostiteljskim objektom Del Capelano potpiše 5. kolovoza 2013. godine ako znamo da je to bio neradni dan, odnosno državni praznik? Po gradu čujemo da se vode istražne radnje zbog terasa ugostiteljskih objekata, pa me zanima što se događa na toj relaciji gradska uprava-ugovori-ugostiteljski obrti-terase i je li istna da se uključio i USKOK?

Datum 5. kolovoza na ugovoru gradonačelnik je okarakterizirao čistim lapsusom, odnosno pogreškom u pisanju, te je rekao da se sjeća da je taj ugovor potpisao krajem srpnja, prije odlaska na godišnji odmor. Potvrdio je da se i krim-policija uključila oko istraživanja problema ugostiteljskih terasa, te da će gradski vijećnici dobiti njihov nalaz ako stigne u gradsku upravu. Ponovio je da je nadzor veličine terasa posao komunalnih redara, koji trebaju provjeriti ima li ugostiteljski objekt uopće ugovor za terasu i je li on ispoštivan, kao i da vlasnika najprije treba upozoriti na nepravilnosti. - Da komunalni redari rade svoj posao kako treba, to bi se manje događalo, zaključio je.

Poslovanje trgovačkih društava

Dva direktora i u Vodovodu

Većinom glasova usvojena su izvješća za 2012. godinu i u prvih šest mjeseci ove godine Poduzetničkog inkubatora Brodin, Razvojne agencije i Brod-turista, a jednoglasno su vijećnici prihvatili izvješća Slobodne zone Đuro Đaković, Posavske Hrvatske i Lasice. Kao što se i očekivalo, opširna i pomalo burna rasprava bila je o izvješćima gradskih komunalnih poduzeća Brod-plina, čija su izvješća jedino usvojena, Vodovoda i Komunalca. Pozitivno prošlogodišnje poslovanje Brod-plina (dobit od 533.129 kuna), kao i u prvom polugodištu ove godine (dobit od 641.740 kuna), direktori su objasnili programom sanacije kojega provode već nekoliko godina. Oporbeni, pak, vijećnici, smatraju da je razlog tome poskupljenje od 63 posto u prošloj godini i kreditno zaduženje od 10 milijuna kuna u ovoj godini. Vladajući vijećnici SDP-a utvrdili su kako su se brojčani pokazatelji popravili, ali su trendovi isti - gubitak u toplinarstvu sanira se distribucijom plina.

I Komunalac je u prošloj godini pozitivno poslovao, kada je ostvarena dobit od 1.260.618 kuna, kao i u prvih šest mjeseci ove godine, ostvarena je dobit od 656.343 kuna. Vladajući, nezavisni vijećnici izvješće na prihvaćaju jer zamjeraju Upravi novo zapošljavanje (prošle godine bilo 167 zaposlenih, a u prvih šest mjeseci ove godine ih je 175), pa su izdaci za plaće veći za 313.000 kuna. HDZ-ovci su primijetili da nije naveden plan sanacije, te smatraju da su trebala biti izdvojena izvješća po radnim jedinicama. Vodovod, pak, bilježi gubitak u poslovanju u prošloj godini u iznosu od 2,1 milijuna kuna, dok je u prvih šest mjeseci ove godine gubitak 807.936 kuna. Dok nezavisni vijećnici zamjeraju Upravi novo zapošljavanje u vrijeme gubitaka, HDZ-ovi smatraju da je to trgovačko društvo bilo u nemilosti Grada jer od 2005. godine nije promijenjena cijena vode. I direktor Stjepan Aščić ustvrdio je da je stanje teško, da vlada veliki nered, ali je rekao da će sistematizirati poslovanje i uvesti red. I to ne sam! Nedavno je, uz njega, Vodovod dobio još jednog direktora, Danijela Kovačevića , pa je nastavljena praksa postavljanja višečlanih uprava u gradskim tvrtkama. Iako svi govore da ne smije biti politike u trgovačkim društvima, pitamo se zašto ih onda politika imenuje. Dobro da vladajuću koaliciju čine samo dvije struje, koliko bi tek direktora imala komunalna poduzeća da je više političkih stranaka u vladajućoj koaliciji?!

Marija Kovačević

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

19.7.2013.Usvojen proračun, a i viši nameti

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

21.12.2012.Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

28.9.2012.Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

21.6.2012.Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

21.5.2010.SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

9.4.2010.AKTUALNIH 150 MINUTA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

30.11.2007.U MIROLJUBIVOM TONU

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

21.6.2007.Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA