Grad Brod

Usvojen proračun, a i viši nameti

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Datum objave: 19.7.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Na drugi put sazvanoj konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća, održanoj jučer, 18. srpnja, Slavonski Brod je dobio predstavničko tijelo. Većinu u Gradskom vijeću, a nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma, čini 10 nezavisnih i 5 vijećnika SDP-a. Njih 15 izabralo je Davora Grubera (nezavisni) za predsjednika Gradskog vijeća i Roberta Lujića (SDP) za potpredsjednika, dok su vijećnici oporbe (HDZ-HSP AS-HSLS) bili suzdržani. Jednoglasno je, pak, izabran drugi potpredsjednik Dragan Jelić (HDZ). Svi su istaknuli da očekuju konstruktivan rad, kvalitetnu raspravu kako bi se pokrenuo razvoj grada.

I ovaj put je sjednici prisustvovalo 24 vijećnika, nije bio nazočan Marijan Šabić (HSLS). Budući da je Pero Ćosić (HDZ) vijećnički mandat stavio u mirovanje umjesto njega je predložen Josip Grgić te su on i vijećnica SDP-a Emina Berbić-Kolar , koja nije bila na prvoj sjednici, svečano prisegnuli, a potom i gradonačelnik i zamjenici.

Odmah zatim uslijedila je radna sjednica. Što je rasprava dalje odmicala, nama koji smo pratili i prošli saziv, čini se da se tu ništa nije promijenilo. Sjednica je isprekidana stankama, svi su se pozivali na proceduralne greške i propuste kako u vođenju sjednice, tako u usvajanju odluka. Odmah su krenula i međustranačka prepucavanja, posebice između bivših stranačkih istomišljenika (valjda oni jedni druge najbolje znaju). I jedna uzrečica koja se nekoliko puta čula "nisam mislio...", pa zar gradski vijećnici nisu izabrani da misle?! Prva je sjednica, pa im se još može tolerirati nesnalaženje i lutanje, ali nadamo se da to neće biti konstanta u radu Gradskog vijeća.

Proračun nije razvojan, ali je nužan

Vladajući i oporba razišli su se već kod usvajanja dnevnog reda, ali i kod kadrovskih pitanja, odnosno izbora članova radnih tijela, odbora, komisije i povjerenstva. Oporba je tražila vijećničku zastupljenost razmjernu osvojenim mandatima, a kako to nije prihvaćeno napustila je vijećnicu tijekom ove točke. Članstvo u šest odbora, jednom povjerenstvu i jednoj komisiji čine nezavisni i vijećnici SDP-a. Prije usvajanja proračuna odlučeno je da se odbori neće sastajati jer njihova odluka ionako nije obvezujuća. Nakon toga prijedlog izrečen više u šali jedan je od najboljih do sada - kad već odbori nisu obvezujući, mogu se i raspustiti pa bi se dodatno uštedjelo. Istina, dosta bi se uštedjelo znamo li da su članovi u odborima, odnosno u svim radnim tijelima Gradskog vijeća, gradski vijećnici koji primaju naknadu za rad u Gradskom vijeću, ali onda još i dodatnu za rad u odborima, povjerenstvima, komisijama.

Za bazene 33, za tržnicu 5,8 milijuna kuna

Većinom glasova usvojen je gradski proračun za 2013. godinu u iznosu od 168.475.249 kuna, što je za 12,94 posto manje u odnosu na planirane prihode u 2012. godini, ali 15,17 posto više od izvršenja prihoda u 2012. godini. Za izgradnju kapitalnih objekata u 2013. godini planirani su izdaci u iznosu od 33.440.000 kuna, među kojima za sportske objekte, odnosno bazene, 33 milijuna kuna, te još po 5 milijuna kuna u 2014. i 2015. godini. Za Centar mladih predviđeno je 300.000 kuna, a za otkup i ulaganje u kuću Brlić 140.000 kuna. Za rekonstrukciju tržnice u ovogodišnjem će se proračunu izdvojiti 5.830.000 kuna, te još po 1,5 milijuna kuna u 2014. i 2015. godini. Gotovo jedina novina u ovogodišnjem proračunu je sanacija odlagališta Vijuš za koju je u 2013. godini planirano 4,7 milijuna kuna, a u 2014. i 2015. godini po 5 milijuna kuna.

Deset milijuna kuna za kredite

Grad ima obvezu otplate tri kredita realizirana u RBA banci u iznosu od 78 milijuna kuna. Za izgradnju Korza kredit od 20 milijuna kuna, a rok dospjeća je prosinac 2013. godine. Za komunalnu infrastrukturu kredit iznosi 17.870.013 una i rok dospjeća je prosinac 2015. godine. Za sportske objekte, odnosno bazene, kredit je 40 milijuna kuna, a rok dospjeća je prosinac 2021. godine. Tu je još i kredit za klimatizaciju u Gradskoj knjižnici u iznosu od 350.000 kuna, a rok dospjeća je srpanj 2013. godine. Dakle, ukupno 78.220.013 kuna kredita. Za otplatu glavnice ove je godine planirano 8,8 milijuna kuna, a za kamate 1.067.000 kuna.

Uime Kluba nezavisnih vijećnika Stjepan Aščić je ustvrdio kako je 2013. godina u razvojnom smislu za Slavonski Brod gotovo izgubljena, a gradonačelnik je dodao kako usvajanje proračuna tek u drugoj polovici srpnja govori da je netko zakazao, te da je to Gradsko vijeće. Dodao je kako se ove godine ni graditeljski ni gospodarski neće puno moći napraviti jer je već druga polovica godine, a rokovi za natječaje i žalbe će potrajati. Ni Klub vijećnika SDP-a, kako je istaknuo Roberto Lujić, nema iluziju da je proračun razvojan. - Proračun je nužan, treba završiti započeto, a svaki dan odgađanja dovest će do novih plaćanja. Grad nema drugog izbora, zaključio je Lujić.

Oporba tvrdi da je proračun prenapuhan, nerealan jer je, kako je naglasio Jozo Mišić uime Kluba vijećnika HDZ-a, temeljen na nerealno planiranom prošlogodišnjem proračunu koji je ostvaren sa 73 posto. Ističe kako se ponovno planira prodaja "obiteljskog srebra", odnosno gradskog zemljišta od čega se planira uprihodovati više od 20 milijuna kuna. Oporba zamjera i što je izuzetno malo planirano na razdjelu Upravnog odjela za gospodarstvo. - Planirano je tek 2,7 milijuna kuna za gospodarstvo što je samo 1,6 posto proračuna, istaknuo je Dragan Jelić (HDZ), te apelirao da se za sljedeću godinu svakako ta stavka poveća, te više novca izdvoji za Razvojnu agenciju, Zonu Bjeliš i logističko-ditsribucijski centar. Stribor Valenta (SDP) zaključio je da je proračun prijedlog izbornog pobjednika i kao takav je legitiman.

Odlukom o izvršavanju proračuna gradonačelnik je obvezan izvijestiti Gradsko vijeće o izvršenju proračuna za prvo polugodište najkasnije do 15. rujna fiskalne godine. Isto tako, svaki je mjesec obvezan izvijestiti Gradsko vijeće o korištenju sredstava proračunske zalihe koja su za 2013. godinu planirana u iznosu od 300.000 kuna.

Gradonačelnik i Vijeće dali, pa uzeli

Svi gradski vijećnici digli su ruke za Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o komunalnom doprinosu, prema kojoj bi komunalni doprinos prilikom legalizacije bespravno sagrađenih objekata iznosio kunu po prostornom metru za objekte do 600 prostornih metara. Podnositelji zahtjeva za legalizaciju objekata to bi pravo mogli iskoristiti samo jedanput. Složni u namjeri da pomognu građanima pri legalizaciji objekata vijećnici su se razišli u mišljenjima o visini boda za obračun komunalne naknade za 2014. godinu. Naime, dosadašnje cijene komunalne naknade po četvornom metru od 38 lipa za prvu, 33 lipe za drugu, 23 lipe za treću i 15 lipa za četvrtu zonu po novom bi bodovanju iznosile 50 lipa za prvu, 43 lipe za drugu, 30 lipa za treću i 20 lipa za četvrtu zonu. Od 1. travnja pod nadležnost gradske uprave dodano je tridesetak kilometara županijskih cesta, a 4,3 posto prihoda od Županijske uprave za ceste nije dovoljno za pokriće troškova održavanja najfrekventnijih gradskih cesta. Uime kluba vijećnika HDZ-a, koji nije prihvatio Odluku o novim cijenama komunalne naknade, Dragan Jelić je istaknuo kako je ona mogla biti donesena krajem godine, kada se eventualno moglo vidjeti alternativno rješenje tog pitanja. Tomislav Vlajnić, uime kluba vijećnika stranke HSP dr. Ante Starčević, koji također nije prihvatio prijedlog nove odluke, istaknuo je da bi se prihodi u proračunu mogli povećati uslijed legalizacije te da se cijene komunalne naknade ne mogu usporediti s onima u gradovima kao što su Split (0,70; 0,54;0,36 i 0,17 kuna) ili Osijek (0,59; 0,56; 0,45 i 0,32 kune). Jozo Mišić (HDZ) je napomenuo da će povećanje naknade građani itekako osjetiti te da je smanjenje komunalnog doprinosa, a povećanje komunalne naknade slično situaciji: Na mostu dobili, na ćupriji izgubili. Gradonačelnik Mirko Duspara je napomenuo da je od 2004. godine sagrađeno oko 100 kilometara cesta i staza te 80 kilometara javne rasvjete, a uz novih 30 kilometara (županijskih) cesta cijena od, primjerice, 0,38 kuna za prvu zonu nije dostatna za pokrivanje troškova održavanja.

Povećanje prireza s 8 na 12 posto

Vijeće je većinom glasova usvojilo i povećanje prireza s 8 na 12 posto. U 2009. godini proračunski prihodi od poreza i prireza na dohodak bili su 79,7 milijuna kuna, a u 2012. godni su smanjeni na 64,1 milijuna kuna, odnosno za 17 posto. Ti prihodi čine polovinu proračuna, a Grad ostaje i bez prihoda za naknadu za vodu i odvodnju, što je oko 1,5 milijuna kuna. Razlozi su to koje je gradonačelnik naveo kao opravdanje za povećanje stope prireza, koja nije mijenjana od 2001. godine i koja je, kako je naglasio, najniža u odnosu na druge gradove iste veličine. Rekao je da je to solidaran porez jer će, kako je pojasnio, oni s minimalnim plaćama plaćati 90 lipa više, a oni s prosječnom plaćom od 5.400 kuna plaćat će 30 kuna više prireza. Povećanjem prireza Grad će uprihodovati 4 milijuna kuna. Koalicijski partneri nezavisnih vijećnika, kako je pojasnio Roberto Lujić, nisu sretni zbog novog poreza, ali, kako je objasnio, u gradu je stvorena kvaliteta života ispod koje ne treba ići, te povećanje prireza opravdavaju time što će ga snositi oni koji imaju najviše. Oporba, pak, ovo smatra novim udarom na građane. - U predizbornoj kampanji spominjano je samo smanjenje nameta, a sada se oni povećavaju. Građani će iz svog džepa dati 4 ili 5 milijuna kuna, objasnio je zašto će vijećnici HDZ-a glasati protiv Josip Samardžić. Tomislav Vlajnić je uime Kluba vijećnika HSP AS rekao da kad se uzmu novci očekuje se da se vidi da je nešto i napravljeno, te zaključio da je gradska vlast spremna samo potrošiti novce, a ne i zaraditi.

Prirezi u nekim hrvatskim gradovima

Slavonski Brod 12 %

Đakovo 10 %

Nova Gradiška 12 %

Novska 10 %

Makarska 10 %

Pula 7,5 %

Zadar 12 %

Zagreb 18 %

Županja 12 %

Osijek 13 %

Dubrovnik 10%

Velika Gorica 12 %

M. Kovačević, M. Bencun

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

18.10.2013.Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

21.12.2012.Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

28.9.2012.Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

21.6.2012.Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

21.5.2010.SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

9.4.2010.AKTUALNIH 150 MINUTA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

30.11.2007.U MIROLJUBIVOM TONU

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

21.6.2007.Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA