Grad Brod

Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Datum objave: 21.12.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Na posljednjoj radnoj sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda u 2012. godini 21 nazočan gradski vijećnik, od ukupno 25, raspravljao je o 15 točaka dnevnog reda deset i pol sati, od 9 do 19,35 sati. Nije za začuditi ni zamjeriti znamo li da je na dnevnom redu bio prijedlog proračuna za 2013. godinu, ali više je vremena otišlo na međusobna osobna i stranačka prepucavanja, kao i na stanke.

Vijećnici su informirani o projektu izgradnje takozvane Čermakove termoelektrane-toplane na prirodni plin. Ni na ovoj sjednici, deveti put, vijećnici nisu dali suglasnost gradonačelniku za prodaju gradskog zemljišta, a usvojili su jednoglasno izmjene i dopune Plana zaštite i spašavanja za područje grada. Jednoglasno su donijeli i odluku o davanju prethodne suglasnosti na statute osnovnih škola, čijim je izmjenama utvrđeno da kod izbora ravnatelja svaki član Školskog odbora mora imati pisanu odluku tijela koje ga je imenovalo u školski odbor o izboru kandidata.

Svi su vijećnici dali suglasnost za prodaju gradskog zemljišta u Naselju Andrije Hebranga za izgradnju vjerskog objekta, s početnom cijenom od 80 eura po metru kvadratnom. Uz kraću, konstruktivnu raspravu jednoglasno je usvojen i prijedlog Odluke o načinu i uvjetima davanja u zakup i kupoprodaju poslovnog prostora u vlasništvu grada, kao i izmjene i dopune odluke o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnice, te izmjene dopune Odluke o komunalnom doprinosu. Većinom glasova usvojene su i izmjene i dopune odluke o osnivanju Ustanove za gospodarenje sportskim objektima kojima tri člana Upravnog vijeća ustanove imenuje Gradsko vijeće, a dva Zajednica sportskih udruga. Usvojeno je i izvješće o korištenju sredstava proračunske zalihe za studeni 2012. godine, kao i program rada Gradskog vijeća za 2013. godinu. Prijedlog gradonačelnika da zamjenicu Ilijanu Vrbat Pejić razriješi s mjesta člana Povjerenstva za stipendije, preduhitrila je sama zamjenica povukavši se iz povjerenstva, a gradonačelnikov prijedlog da umjesto nje član povjerenstva bude zamjenik Zoran Ivanović Vijeće nije usvojilo.

Ova posljednja sjednica ostat će upamćena i po tome što prvi put gradski vijećnici i ostali koji prisustvuju sjednici nisu imali ručak, zbog toga, kako smo neslužbeno saznali, jer su potrošili tu proračunsku stavku. Kako vijećnici ipak ne bi bili gladni, potrudio se predsjednik Gradskog vijeća Ivan Kovačević koji im je o svom trošku, kažu, naručio sendviče.

Aktualno prijepodne

O snijegu i tržnici, uz opomene

Iako je aktualno prijepodne "rezervirano" isključivo za vijećnička pitanja, ni posljednje kao ni sva prethodna nije prošlo bez dobacivanja, optuživanja, pa i vrijeđanja. Zbog svega toga predsjednik Vijeća izrekao je brojne opomene, najviše do sada, a tijekom rasprave čak je i samome sebi izrekao opomenu. Kod ove se točke očekuju i odgovori onih kojima su pitanja upućena, ali gradski vijećnici često ostaju za to uskraćeni ili im se odgovori samo "reda radi". Na to je uime vijećnika HSP-a ponovno upozorio Dalibor Damičević te uz zaključak kako nema smisla obraćati se onima koji ih ignoriraju, rekao da vijećnici HSP-a na toj sjednici neće postavljati pitanja. Nešto kasnije dvoje vijećnika HSP-a je i napustilo sjednicu jer su, kako su objasnili, stekli dojam da smetaju, ali kako su i najavili vratili su se u vijećnicu kada je na dnevnom redu bio prijedlog proračuna za 2013. godinu.

Kada će svi korisnici biti vraćeni na tržnicu

Mladen Kvesić (HDSSB):

- Svačićeva ulica uz "kocke" potpuno je bila zaleđena, a kako je pod ingerencijom Komunalca, pitam gradonačelnika trebaju li građani trpjeti i završavati na hitnoj zbog njihovih političkih nesuglasica? Most kod Ina-plina, u jednoj od najprometnijih ulica, ralica kad prođe doslovno zatrpa snijegom, a nanosi od 50 centimetara snijega na pješačkoj stazi stoje danima. Tko je odgovoran za takvo stanje?

Pročelnicu za gospodarstvo pitam: za projektantski nadzor bazena na Vijušu tvrtka Sangrad d.o.o. iz Zagreba ispostavila je Gradu račun u iznosu od 200.000 kuna plus PDV. Koje je radove ta tvrtka izvela i kada će Grad platiti te radove?

Gradonačelnik Mirko Duspara je odgovorio kako je Svačićeva ulica državna cesta, te ju u zimskim uvjetima održava PZC. Pročelnica Ankica Majetić odgovorila je da Upravni odjel za gospodarstvo nije nadležan za izgradnju bazena, te dodala da Grad nema ugovor s tvrtkom Sangrad, niti je u Gradu zaprimljena faktura za taj iznos. Nezadovoljan je bio vijećnik Kvesić odgovorima, te zatražio da dobije pisani odgovor da Grad nema dugovanje prema Sangradu.

Hrvoje Andrić (nezavisni vijećnik):

- Zanima me jesu li svi korisnici tržnice, koji su imali svoja mjesta prije rekonstrukcije, vraćeni na svoja mjesta kako im je i obećano prije početka radova? Ukoliko nisu, zbog čega nisu i kada će biti?

Gradonačelnik je potvrdio da nisu svi korisnici vraćeni na svoja mjesta: - Neki dan smo primili prodavače s tržnice koji su nezadovoljni tretmanom Trgovačkog društva Komunalac jer nisu vraćeni na svoje lokacije s kojih su izmješteni kad je krenula rekonstrukcija. Radi se o šest obrtnika koji su bili u prvom redu prodaje voća i povrća, bili smo kod direktora, a poslije toga im je Nadzorni odbor zabranio da idu u prvi red, a onda je Komunalac izdao zaključak da se prodavačima voća i obrtnicima, piljarima, odobrava zahtjev za premještanje na lokaciju natkrivenog dijela gradske tržnice, odnosno na temelje budućih kioska. To je rješenje trajno, ali lokacija će se ubuduće prilagoditi zakupcima na način da će se formirati posebni boksovi za obavljanje djelatnosti za svakog zakupca zasebeno. Obveza je Komunalca bila da svi ljudi koji su radili na tržnici budu vraćeni na svoje pozicije.

Tko je prijavio gradsku upravu?

Petar Agatić (nezavisni vijećnik) :

- Je li istina da je jedan gradski vijećnik prijavio Grad građevinskoj inspekciji i koje posljedice zbog toga Grad snosi?

Gradonačelnik je potvrdio da je to istina, odnosno da je gradski vjećnik prijavio gradsku upravu zbog modernizacije i izgradnje gradskih cesta. Rekao je da je građevinska inspekcija izašla na teren u roku od tri dana, izdala je rješenje da se vadi asfalt iz svih ulica, na što se Grad žalio.

Zatim je u vijećnici nastalo komešanje, dobacivanje i vijećnik Stribor Valenta je uime SDP-a zatražio stanku od pet minuta, nakon koje je obrazložio: - Moramo reagirati ne samo zbog neistina nego i otvorenog napada na mene. Prijavio sam Grad radi nezakonitosti i pokazalo se da sam u pravu. Ako se radi bez potrebnih dozvola, bez projektne dokumentacije, svatko to treba prijaviti i uvijek ću se zalagati za zakonitost. Nisam izmišljao, svaki slučaj koji sam prijavio pokazao se istinitim.

Davor Gruber (nezavisni vijećnik):

- S gradske tržnice imamo upita kada će se smanjiti cijena zakupa klupa s obzirom na to da su smanjene po površini? Molim Vas, gradonačelniče, pojašnjenje ministra financija o odluci o izvršavanju proračuna za 2012. godinu, riječ je o materijalima koje smo danas dobili.

Gradonačelnik je odgovorio da su zatražili od Trgovačkog društva da dostave cijene i cjenike zakupa na tržnici, kao i da bez znanja gradonačelnika ne mogu dizati cijene, te da će utvrditi da su cijene više s obzirom na rezanje klupa. Naveo je i da je nekoliko puta Ministarstvu financija upućen dopis zbog nepoštivanja Gradskog vijeća u izvršenju proračuna. U odgovoru, koji je nedavno stigao, kaže gradonačelnik, stoji da Gradsko vijeće nije u pravu jer je odlukama kojima odbija prodaju zemljišta ugrožena realizacija samih projekata ali i izvršenje proračuna za 2012. godinu. Napominje da je Gradsko vijeće propustilo u prosincu podnijeti amandmane kako bi zakonski mijenjali stavke proračuna.

Za koga je tečaj stranih jezika

Roberto Lujić (SDP):

- Jesu li u Upravni odjel za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša stigla rješenja Ministarstva zaštite okoliša i prirode vezano za Vijuš, ako jesu što ta rješenja govore i što je po njima poduzeto?

Pročelnicu za gospodarstvo pitam je li istina da se u poslijepodnevnim satima u gradskoj upravi održava tečaj stranih jezika. Pohvalno je da su se naši pročelnici odlučiti na takav korak. Tko su sudionici tečaja, iz kojih se sredstava plaća i je li tečaj otvorenog karaktera?

Pročelnik Damir Klaić odgovorio je kako ne zna o kakvim je rješenjima riječ, a pročelnica Ankica Majetić dat će pisani odgovor.

Anto Rašić (nezavisni vijećnik):

- Je li točno da izgrađujemo tržnicu na teret javne rasvjete tako što ju isključujemo? Hoće li Brod-plin doći u teškoće zato što se nitko nije javio na natječaj za dugoročni kredit?

- Ovo je zlonamjerno. Brodska tržnica se ne radi na teret ni javne rasvjete ni ostalih projekata u gradu Slavonskom Brodu. Za izgradnju tržnice osigurana su sredstva u gradskom proračunu, znamo i kako i na koji se način opstruira da se dođe do tih sredstava, ali brodska se tržnica dobro gradi. Iako se nije javila ni jedna banka, neće Brod-plin zapasti u teškoće jer sam uvjeren da će se pronaći banka koja će to financirati budući da je Brod-plin dobra tvrtka, odgovorio je gradonačelnik.

Mijo Golubičić (HSP dr. Ante Starčević) :

- Dobili smo zahtjev Sindikata Dječjih vrtića "Ivana Brlić-Mažuranić" za usklađenje plaća djelatnika vrtića u odnosu na djelatnike osnovnih škola: "Ovim putem želimo vas upoznati s odredbama Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, članak 51. stavak 1. i Sporazumom o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti. Kako bi se ispoštovale zakonske obveze prema djelatnicima vrtića, molimo vas da se osiguraju sredstva u gradskom proračunu za 2013. godinu budući da plaće nisu usklađene od 2010. godine." Gradonačelniče, jeste li predvidjeli sredstva za povećanje plaća po sporazumu koji je Vlada Republike Hrvatske potpisala sa Sindikatom učitelja Hrvatske, a radi se o 2 posto? Tete u vrtićima su se do sada odrekle 1,8 milijuna kuna, od 2010. godine, pa možemo potvrditi da su tim nedragovoljnim odricanjem sigurno napravile jedan mali vrtić. Ako sredstva ne budu planirana ni za ovu godinu, onda sigurno možemo reći da tete u vrtićima velikim dijelom grade i bazene.

Zašto u projektu tržnice koji ste Vi, gradonačelniče, tražili, niste sugerirali projektantu da predvidi mjesto za piljare i sve kioske koji su maknuti u stranu? Sada su postavljeni kiosci za Božićni sajam, zašto takve kioske ne date svim obrtnicima da se mogu privremeno vratiti na prostor gdje ima mjesta?

Odgovoreno je da Gradska uprava nije ništa dužna tetama u vrtićima jer Sporazum s Vladom ne obvezuje gradsku upravu. Gradonačelnik je ponovio da su piljari trebali ostati u prvom redu natkrivene tržnice, kao i da su za kioske već postavljeni temelji i da će tih 15 kioska riješiti poblem, odnosno da će svi kiosci biti vraćeni na zelenu tržnicu.

Stribor Valenta (SDP):

- Odgovor vijećniku Safundžiću na postavljeno pitanje o neovlaštenom korištenju vode na Poloju ponukao me da reaktiviram pitanje. U odgovoru stoji kako nije bilo neovlaštenog korištenja vode, kao i da udruge nisu koristile nekadašnji objekt Društva "Naša djeca". Trgovačko društvo Vodovod je otkrilo divlji priključak u privatnom šahtu, koji je, kako smo čuli od zamjenika gradonačelnika Ivanovića na konferenciji za novinare, naručio Grad kod određenog izvoditelja. Kontrolori Vodovoda su to utvrdili, slikali i postoji fotoelaborat. Dakle, mjerenje potrošene vode na tuševima kupališta Poloj bilo je "na crno", odnosno nije se mjerilo ni plaćalo. U objektu Društva "Naša djeca" bile su smještene tri udruge, znam jer sam ih posjetio, i to udruga koja se bavi yogom, odbojkaši i oldtimeri. Do toga smo saznanja došli jer smo i pred tom zgradom u šahtu našli ilegalni priključak bez mjernog instrumenta koji su te udruge koristile. Dakle, na dva se mjesta na Poloju voda krala, a Vi u gradskim službama nam odgovarate da se na Poloju nije ništa od toga dogodilo. Da li Vi, pročelnice za komunalni sustav i komunalno redarstvo, budući da u to vrijeme niste bili pročelnica, zaista nemate takva saznanja ili ste bili prisiljeni dati takav odgovor?

Drugo pitanje postavljam pročelniku Damiru Klaiću: "Je li Trgovačko društvo Komunalac sudjelovalo u izradi ovakvog projekta tržnice, je li tražilo povećanje sredstava i utjecalo na to da u projektu nema klupa i predviđenih kisoka, odnosno tko je izdao nalog Komunalcu da se postojeće klupe režu, da budu kraće i donose sve ove probleme?"

Pročelnica Klaudija Tolić-Popović odgovorila je kako je pitala službenike i komunalne redare o Poloju te da nitko nema saznanja o neovlaštenom korištenju vode, niti da se u upravnoj zgradi netko nalazio. Gradonačelnik je, pak, dodao kako su udruge oldtimera i odbojkaši godinama u prostoru Društva "Naša djeca". Pročelnik Klaić će, uz napomenu kako je Komunalac otpočetka uključen u izradu projekta, dati pisani odgovor.

Zamjenik gradonačelnika Zoran Ivanović je reagirao da se radi o potpuno iskrivljenom tumačenju njegovih riječi.

Tko krčmi u Vodovodu

Andrija Lepan (HDZ):

- U Slavonskom Brodu djeluje Koordinacija udruga 101. bosanskobrodske brigade, Udruga obitelji poginulih i nestalih, HVIDR-a i Udruga veterana i dragovoljaca i koriste prostor, drvenu baraku u Podvinju. Kako je i zašto, te tko je izdao nalog Vodovodu da im isključi vodu, a uredno su plaćali akontaciju Vodovodu od 20-ak kuna? Jedanput mjesečno oni tamo održavaju sastanak i više i ne mogu potrošiti vode. Djelatnici Vodovoda su odnijeli sat da nikoga nisu obavijestili i kad je predsjednik Koordinacije otišao u Vodovod da vidi potrošnju, nije dobio na uvid, a iznijeli da je dug 9.500 kuna. Što možete, gradonačelniče, poduzeti i jeste li s time upoznati? Čitav Slavonski Brod već zna da je Vodovod postao krčma bez krčmara. Uzurpirala su ga trojica vijećnika ovoga Gradskog vijeća. Što Vi kao gradonačelnik možete učiniti u tom slučaju? Po gradu kolaju priče da se zapošljava samo njihova rodbina, a oni koji su sada tamo u Nadzornom odboru su bili Vaš kadar.

Odgovoreno je kako je to politika Vodovoda da se skidaju satovi, a onda odgovornost prebacuje na Grad, dok u isto vrijeme nije proveden natječaj za šahtove, te u gradu godinu dana nije bilo ni jednog priključka na vodu i kanalizaciju. Vijećnik Lepan nije bio zadovoljan odgovorom, ponovio je pitanje kako će Koordinacija udruga 101. brigade riješiti problem i koje će se sankcije prema Vodovodu podnijeti.

Anto Ivanković (HSP dr. Ante Starčević):

- Je li za spoj škole na Koloniji i sportske dvorane predviđena fasada i završetak radova u stopostotnom iznosu?

Odgovoreno je da nije ni ugovorena ni predviđena fasada. Vijećnik Ivanović je zatim pitao kako će objekt dobiti uporabnu dozvolu ako nisu predviđene ni fasada ni unutarnja keramika, te je zatražio natječaj i troškovnik na uvid, što će i dobiti.

Igor Safundžić (SDP):

- Gradonačelniče, jeste li zadovoljni čišćenjem snijega s ulica koje čisti Cestar, odnosno gradski koncesionar?

Gradonačelnik je potvrdno odgovorio uz napomenu kako nije zadovoljan ponašanjem pojedinaca koji ne čiste što im je u obvezi. Dodao je kako je proteklih dana bio u Zagrebu i Osijeku i da je u Slavonskom Brodu situacija s čišćenjem snijega bolja.

Jozo Mišić (HDZ):

- Kapitalna investicija gradske tržnice puštena je u rad, pa me zanima je li navedeni objekt dobio uporabnu dozvolu, ako je, volio bih ju dobiti na uvid, a ako nije, tko je dozvolio da se obavi premještanje i početak rada na samoj tržnici? Zanima me u kojoj je fazi izgradnja bazena, koliko je do sada obavljeno radova, koliko je do sada plaćeno i koliki je preostali iznos za završetak radova?

Odgovoreno je da gradska tržnica nije ni prestajala s radom, da su dobiveni svi potrebni atesti, a uporabna dozvola će biti izdana kada cijela tržnica bude gotova. Rečeno je da je za bazene do sada plaćeno nešto više od 19 milijuna kuna, a do završetka još treba nešto više od 30 milijuna kuna, kao i da se situacije ispostavljaju svakog 5. u mjesecu, redovno se isplaćuju, a trenutno se radi na unutarnjim bazenima, keramika, postavljanje grijanja, dizala.

Vijećnik Mišić je podsjetio gradonačelnika na obveze potpisane između naručitelja radova i izvođača, na točku 6.3 u kojoj stoji da će naručitelj nakon što je objekt izgrađen podnijeti zahtjev za izdavanje uporabne dozvole. Ponovio je da je tržnica morala dobiti uporabnu dozvolu prije nego su korisnici ušli na nju. - Nijedan objekt ne može se primiti dok se ne obavi tehnički prijem i izda uporabna dozvola, a ovo ukazuje na još jednu površnost i brzopletost koja se kod nas događa. Tko će biti odgovoran ako se nešto dogodi, zapitao je vijećnik, te dodao da je čuo kako nadstrešnica na tržnici već prokišnjava.

Ivan Kovačević (HNS):
- S obzirom na to da Slavonski Brod pripada u kategoriju velikih gradova, u obvezi je imati izrađen program zaštite zraka. Postoji li takav program i u kojem je Službenom vjesniku objavljen? Ako program zaštite zraka ne postoji, jesu li predviđena sredstva u prijedlogu proračunu za 2013. godinu za njegovu izradu? Čitam pitanje koje me zamolila grupa građana.

Pročelnik Klaić je odgovorio da Gradsko vijeće ima obvezu donijeti akcijski plan sanacije zraka, ali postoji problem jer u tom planu moraju biti definirane, pored onečišćivača, i stroge mjere kako to onečišćenje smanjiti. Za sve to potrebni su detaljni podaci iz Rafinerije u Bosanskom Brodu što je nedostupno. PredsjednikVijeća pitao je tko će pripremiti Gradskom vijeću taj akcijski plan da bi ga ono moglo usvojiti. Pročelnik je ponovio da je nemoguće izraditi taj akcijski plan dok nema podatka iz Rafinerije.

Suzana Bilić-Vardić (HDZ):

- Imam dva pitanja, ali prije svega osvrnut ću se na dobiveni odgovor stručnih službi na pitanje postavljeno na sjednici održanoj 5. studenoga, a odnosilo se na popravak ceste u Mesićevoj ulici na koji su se stanari žalili jer zbog ulegnuća voda im zapljuskuje pročelja i nanosi materijalnu štetu. Odgovor koji je pisan 7. prosinca je korektan, samo mislim da je zakasnio, jer to što su odgovorili gradskoj vijećnici nije pomoglo stanarima Mesićeve ulice jer do danas tamo ništa nije napravljeno. Snijeg je i iste će se stvari ponoviti, znači stanari i dalje trpe. U odgovoru me iznenadilo to da je odgovorna tvrtka za popravak toga Trgovačko društvo Vodovod, koje između prošle i ove sjednice, od 5. studenoga, do 18. prosinca, očito se više bavilo promjenom uprave nego sanacijom i popravcima šteta po gradu. Pozdravljam saborskog zastupnika Boru Grubišića koji nam se pridružio a moje sljedeće pitanje je baš i bilo jesu li upućeni pozivi saborskim zastupnicima za sjednicu Gradskog vijeća jer se usvaja gradski proračun. Budući da je usvojen državni proračun, oni nam iz prve ruke mogu reći koji su projekti grada uvršteni i što nam se sprema za 2013. godinu. Drugo pitanje postavljam gradonačelniku - jučer je u jednom hrvatskom dnevnom listu objavljen tekst o predstavljanju velikog gradskog projekta, a radi se obnavljanju kuće obitelji Brlić. Je li i kada imenovano stručno tijelo za koncepciju buduće namjene tog objekta jer je sigurno da je preduvjet za izradu projektne dokumentacije znati namjenu tog prostora? U tekstu je izneseno da se procjenjuje da će projektna dokumentacija stajati 300.000 kuna, a cijeli projekt 3,5 milijuna kuna, te da Grad računa na pomoć Vlade, a u izradu projektne dokumentacije ide se tek onda ako Ministarstvo kulture da čvrsto obećanje da će pomoći realizaciju ovoga projekta. Nešto je tu naopako. Pitam zato, je li i kada imenovano stručno tijelo koje je zaduženo da utvrdi buduću namjenu toga prostora?

Odgovoreno je da se saborskim zastupnicima upućuju pozivi za svaku sjednicu Gradskog vijeća. - Otkako je Grad otkupio kuću obitelji Brlić s predstavnicima Ministarstva kulture se vode razgovori i obećano nam je da će Ministarstvo sudjelovati u obnovi kuće, a razgovara se s više institucija da se oformi tim koji bi dao smjernice u kojem će se pravcu ići i kakav koncept zauzeti. Mislim da treba biti kuća obitelji Brlić, ne samo Ivane, nego i svih ostalih zaslužnih koji su živjeli u toj kući. Obećana nam je pomoć i najprije bi trebala ići sanacija krovišta, odgovorio je gradonačelnik.

Nije usvojen proračun za 2013. godinu

Odluka o privremenom financiranju

Obavlja se razmjerno rashodima izvršenim u istom razdoblju prethodne godine, a najviše do 1/4 ukupno izvršenih rashoda bez izdataka; najduže za prva tri mjeseca proračunske godine

Prijedlog proračuna za 2013. godinu većinom glasova nije usvojen. Pri usvajanju proračuna u vijećnici su bila 22 vijećnika. Za predloženi proračun bilo je 6 nezavisnih vijećnika, suzdržan je bio vijećnik HDSSB-a, a 15 ostalih vijećnika (HSP, SDP, HDZ, HSP dr. Ante Starčević, HSLS, HSU, HNS) bili su protiv.

Bazeni i tržnica prioriteti prijedloga proračuna

Kao prioritete prijedloga proračuna za 2013. godinu gradonačelnik Mirko Duspara izdvojio je izgradnju bazena, rekonstrukciju i natkrivanje tržnice, nastavak izgradnje objekata komunalne infrastrukture, brigu za socijalno ugrožene kategorije stanovništva, izradu prostornih planova, sanaciju odlagališta Vijuš i zaštitu čovjekova okoliša. Prihodi proračuna planirani su u iznosu od 188.880.656 kuna što je za 4,6 milijuna kuna, odnosno 2,40 posto manje u odnosu na planirane prihode za 2012. godinu. Prihodi poslovanja planirani u iznosu od 167,6 milijuna kuna čine 88,72 posto ukupno planiranih prihoda, a prihodi od prodaje imovine planirani su u iznosu od 21,3 milijuna kuna. Među planiranim rashodima najznačajniji su: 38 milijuna kuna za bazene i 5,6 milijuna kuna za tržnicu, te 3 milijuna kuna vlastitih sredstava za sanaciju odlagališta Vijuš.

- Među općim prihodima i primicima planiranima u iznosu od 88,8 milijuna kuna financiraju se troškovi plaća i naknada za zaposlene (41,8 milijuna kuna), rashodi za materijal i energiju (19,9 milijuna kuna), rashodi za servisiranje kredita i financijske rashode (11,8 milijuna kuna). Svaki daljnji trošak bez osiguranog financiranja kapitalih projekata drugim izvorima prihoda, odnosno od pomoći i od prodaje zemljišta, doveo bi u pitanje izvršavanje ugovorenih obveza za izgradnju kapitalnih projekata. Financiranje bilo kojeg drugog projekta osim preuzetih obveza u ovom proračunu nije moguće, istaknuo je, iznoseći prijedlog proračuna, gradonačelnik.

Prodaja gradske imovine, kredit i pomoći od države - baza proračuna

Većina gradskih vijećnika ovaj je prijedlog ocijenila prenapuhanim jer: "novi proračun predlaže se za 79 milijuna kuna više od ovogodišnjeg ostvarenog" (Klub vijećnika HSP dr. Ante Starčević), "za 36 posto je veći plan od ostvarenja, megalomanska stopa rasta pred izbore" (Klub vijećnika HDZ-a), "za 40 do 50 milijuna kuna prenapuhan proračun2 (Klub vijećnika SDP-a), "nemar prema budućnosti našeg grada" (Klub vijećnika HSP-a), "prenapuhan je za 1/3" (HSLS), "uspoređujući proračune u protekle dvije godine i ovogodišnji izgubili smo jedan proračun, iz godine u godinu ne realiziramo usvojene prihode, a nemamo rebalans proračuna" (HNS).

- Prijedlog proračuna baziran je na prodaji gradske imovine, kredita i pomoći od države, a to su nesigurni izvori financiranja. Dok su smanjene gotovo sve proračunske stavke, na poziciji Ureda gradonačelnika ni jedna stavka nije smanjena, osnovne su primjedbe na predloženi proračun saborskog zastupnika Bore Grubišića. Podsjetio je da se mora razmisliti i o tome gdje se mogu povući novci za realno punjenje proračuna, odnosno da treba više razmišljati o kandidiranju projekata fondovima EU.

Budući da proračun nije usvojen, Gradsko je vijeće donijelo Odluku o privremenom financiranju.

Pravna služba upozorila je Gradsko vijeće da sadržaj, trenutak i način donošenja ove odluke nije sukladan zakonskim odredbama. Naime, napominju da je gradonačelnik ovlašteni predlagatelj Odluke o privremenom financiranju, te da odluka nije sadržajno izrađena sukladno odredbama Zakona o proračunu i uputama Ministarstva financija, kao i da na ovaj način Gradsko vijeće prejudicira da gradonačelnik neće još jedanput uputiti prijedlog odluke o proračunu na usvajanje kao i Odluku o privremenom financiranju, te da ova odluka nije bila na dnevnom redu sjednice.

Grdasko vijeće je većinom glasova usovjilo odluku o privremenom financiranju koja stupa na snagu danom donošenja, a primjenjuje se od 1. siječnja 2013. godine, te su zadužili gradonačelnika i gradske službe da izrade bilancu odluke i objave ju u službenom glasniku.

Privremeno financiranje obavlja se najduže za prva tri mjeseca proračunske godine, a obavlja se razmjerno rashodima izvršenim u istom razdoblju prethodne godine, a najviše do 1/4 ukupno izvršenih rashoda bez izdataka.

Marija Kovačević

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

18.10.2013.Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

19.7.2013.Usvojen proračun, a i viši nameti

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

28.9.2012.Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

21.6.2012.Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

21.5.2010.SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

9.4.2010.AKTUALNIH 150 MINUTA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

30.11.2007.U MIROLJUBIVOM TONU

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

21.6.2007.Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA