Grad Brod

Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Datum objave: 28.9.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

O 18 točaka dnevnog reda gradski su vijećnici vijećali 13 sati. Naime, sjednica Gradskog vijeća počela je u 9 sati u ponedjeljak, 24. rujna, te je zbog nedostatka kvoruma, na 15. točki kad je trebalo glasovati o davanju suglasnosti za dugoročno zaduženje Brod-plina, u 20 sati prekinuta. Nastavljena je u srijedu, 26. rujna, u 15 sati i trajala je do 17 sati.

Upadanje u riječ, opomene, čak i isključenje vijećnika (predsjednik Gradskog vijeća Ivan Kovačević zatražio je od vijećnika Mije Golubičića da napusti vijećnicu jer je upadao u riječ unatoč ponovljenoj opomeni) obilježili su i posljednju sjednicu Gradskog vijeća. Na početku sjednice vijećnik SDP-a Stribor Valenta rekao je da mu je zabranjen ulazak u Tajništvo grada. Budući da prozvanog pročelnika za lokalnu samoupravu Davora Rogića nije bilo na sjednici, predsjednik Vijeća je zaključio da mora dostaviti pisano očitovanje o ovoj zabrani, kojom se krši Poslovnik, jer, kako je objasnio, vijećnik ima pravo pristupa informacijama koje mu služe u pripremi za sjednicu. Iz sjednice u sjednicu ponavlja se i to da vijećnici ne dobivaju pisane odgovore napostavljena pitanja. Predsjednik Kovačević je podsjetio kako vijećnici moraju dobiti odgovore i to zajedno s materijalima za sjednicu.

Aktualno prijepodne

Osamnaest vijećnika, 29 pitanja

Igor Safundžić (SDP):

- Čestitao bih prije svega Veniu Losertu na trećoj osvojenoj olimpijskoj medalji i nadam se da će Grad to prepoznati. Oba pitanja postavljam pročelnici za gospodarstvo Ankici Majetić. U reviziji je utvrđeno da je Grad dužan državi nešto više od 11 milijuna kuna za prodaju stanova. Kako je ministar financija rekao da je rok plaćanja od 30 do 60 dana i za jedinice lokalne samouprave, zanima me je li to jedini dug, odnosno koliko je Grad dužan državi i obrnuto, koliko je država dužna Gradu? S obzirom na to da je poznato tko je izveo radove i tko je iz Gradske uprave izdao nalog za neovlašteni spoj vode za tuševe na Poloju, pitam hoće li odgovorne osobe snositi posljedice za krađu vode na Poloju i hoće li Grad snositi troškove za štetu koju su time učinili trećim osobama, Slastičarnici "Puslica". Napominjem da je pri tome učinjen i neovlašteni spoj za upravnu zgradu Poloja, odnosno bivšu zgradu Društva "Naša djeca" čime je grad također počinio štetu krađom vode. U toj su zgradi nepravilnosti još veće jer je Grad u taj objekt, iako nije njegov vlasnik, smjestio nekoliko udruga.

- Ne mogu odgovoriti na prvo pitanje jer se ono odnosi na Upravni odjel za financije, a što se tiče pitanja Poloja Grad nije nikakve udruge smještao u zgradu, niti sklapao bilo kakve ugovore. Što se tiče spoja na vodu, ti radovi nisu u nadležnosti Upravnog odjela za gospodarstvo, odgovorila je pročelnica Majetić.

Nezadovoljan odgovorom vijećnik Safundžić podsjetio je kako je dogradonačelnik na konferenciji za novinare govorio da se privatna tvrtka spojila u šaht, a zna se da jedino Vodovod može i smije napraviti spoj u šahtu. Zatražio je pisane odgovore na oba pitanja.

Ivan Zirdum (HSLS):
- Prenosim gradonačelniku zamolbu profesora Osnovne škole Bogoslava Šuleka koji pitaju postoji li mogućnost da grad školi donira literaturu koja obrađuje zavičajnu tematiku, povijest Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije.

- Ono što Grad ima treba pokloniti i hoćemo i ne samo ovoj nego svim školama, odgovorio je gradonačelnik Mirko Duspara.

Petar Agatić (nezavisni vijećnik Udruge Pravaš):

- Pitanje upućujem gradonačelniku da obrazloži incident koji se dogodio na košarkaškoj utakmici, što se dogodilo i zašto nije mogao doći do VIP lože gdje je istovremeno sjedila skupina vijećnika koja je glasno komentirala i ismijavala se time?

- Gradonačelnik ni dosad nije sjedio u VIP loži i ne planira to nikada raditi. Gradski vijećnik konstantno vrši pritisak na pročelnika Rogića, što je napravio i na utakmici, to znaju svi, ali to dovoljno govori o tom gradskom vijećniku, odgovorio je gradonačelnik.

Andrija Lepan (HDZ):

- Hoće li i kada biti sanirana Vinogradska ulica na Koloniji?

Odgovoreno je kako je ona dio IPA projekta i kad završi radove izvođač je dužan sanirati cestu, a dogovoreno je da saniraju cijelu stranu kolnika što će učiniti u studenome ili prosincu.

Vijećnik je proširio pitanje postoji li mogućnost da se saniraju obje strane kolnika, na što je gradonačelnik odgovorio da će u razgovorima pokušati to tražiti.

Vijećnička mjesečna naknada za liječenje Ivana Repinca

Anto Rašić (nezavisni vijećnik Udruge Pravaš) :

- Je li moguće da se mi, gradski vijećnici, odreknemo jedne vijećničke mjesečne naknade u korist liječenja sugrađanina Ivana Repinca, te da takav zaključak i izglasamo.

Pročelnica za financije i računovodstvo Ksenija Knežević potvrdno je odgovorila, uz napomenu da gradski vijećnici o tome trebaju dati i pisanu suglasnost, pojedinačno ili svi zajedno.

Dalibor Damičević (HSP) :

- Pitanje upućujem zamjenici gradonačelnika Ilijani Vrbat Pejić, pitanje na koje Grad Slavonski Brod već dvadeset godina očekuje odgovor. Imate li saznanja ili dokumentaciju iz koje bi bilo vidljivo tko je odgovoran za stradanje civila, posebno djece u Slavonskom Brodu tijekom Domovinskog rata? Znate li u kojoj je fazi istraga, je li pokrenut kazneni postupak, koja je uloga Grada u cijelom slučaju? Drugo pitanje upućujem pročelniku za komunalni sustav Davoru Rogiću, odnosno pročitat ću pismo koje sam dobio iz NK "Marsonia": " Molimo vas da nam pomognete u postavljanju rasvjete na pomoćnom igralištu Stadiona uz Savu. Svi objekti na tom su stadionu svakodnevno popunjeni treninzima najmlađih limača, mlađih i starijih pionira, kadeta, juniora i seniora što nam stvara probleme kod njihovog rada, posebno u zimskim i ljetnim mjesecima kada su kraći dani ili vrućine. Kadetska i juniorska momčad natječe se u I. hrvatskoj nogometnoj ligi, a mlađi i stariji pioniri u I. kvalitetnoj ligi Slavonije i Baranje što je znak kvalitete tih uzrasta. Molimo vas uz podršku svih građana i roditelja da pomognete u nabavci 8 stupova i toliko reflektora s potrebnom infrastrukturom, a zemljane radove spremni smo sami obaviti čime bismo dobili rasvjetu koja bi bila priključena na mrežu koja vodi prema kupalištu Poloj. Nadamo se da ćete naš zahtjev pozitivno riješiti čime biste naših 246 članova obradovali i učinili im ugodno druženje na nogometnom stadionu." U potpisu direktor kluba Hrvoje Borevković.

Zamjenica gradonačelnika Ilijana Vrbat Pejić napomenula je da Grad Slavonski Brod nije istražno tijelo, ali se ona sama obvezala prikupljati nova saznanja koja bi mogla pomoći u istrazi jer to smatra moralnom obvezom prema roditeljima stradalih. - Sve institucije koje su u mogućnosti pomoći uključene su i kontaktirane. Prema informacijama Državnog odvjetništva pokrenut je kazneni postupak protiv osobe koja se sumnjiči da je, obnašajući visoke zapovjedne dužnosti u JNA, naredila napade na Slavonski Brod s područja Bosne i Hercegovine. Podaci o žrtvama i ratnoj šteti su također poznati i riječ je o velikim brojevima. Pozivam sve sugrađane koji imaju bilo kakvu informaciju da se jave nadležnim institucijama jer im treba pomoć u istrazi, prvenstveno u Državno odvjetništvo ili u Grad. Ovaj ću tjedan osobno kontaktirati dvije osobe koje bi, s obzirom na dužnosti koje su obavljale u to vrijeme i s obzirom na informacije s kojima bi trebale raspolagati, mogle iznijeti nova saznanja. Izvijestit ću građane o svim aktivnostima po tom pitanju, rekla je zamjenica gradonačelnika.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Kovačević podsjetio je pak da je NK "Marsonia" član Zajednice športskih udruga i da se najprije trebaju javiti njima, a zatim gradskoj upravi. - Jedan od najvećih krivaca za civilna stradanja u Slavonskom Brodu je umro, to je Novica Simić, a upravo su on i Momir Talić najodgovorniji za civilne žrtve, zaključio je Kovačević.

Gradonačelnik je, pak, napomenuo kako je i sam objekt i ograda na stadionu kraj Save u derutnom stanju i opasan za sve koji tamo treniraju, pogotovo za mlade uzraste. Poručio je da stadion kraj Save ne ispunjava uvjete za rad, te da je uređen Stadion "Stanko Vlainić Dida", a uskoro će biti gotov i stadion NK "Amater".

Kada će i tko sanirati Korzo

Ivan Kovačević (HNS):

- Pitanje upućujem pročelniku za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša: - Na našem središnjem trgu, Korzu, ima sve više klackalica od granitnih ploča i sve manje granitnih kocaka. Što poduzima resorni Upravni odjel da otkloni ova oštećenja i spriječi daljnja oštećenja ukupne površine središnjeg trga? Pročitat ću i dopis jednog sugrađanina koji je upućen istom Upravnom odjelu: Dana 15. lipnja 2011. godine dostavio sam Upravnom odjelu za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša zamolbu za sufinanciranje uređenja pročelja zgrade na Trgu Ivane Brlić Mažuranić broj 15 na temelju ponuđenog troškovnika. Istom odjelu dostavio sam 14. srpnja 2011. godine i dopis za sufinaciranje postavljanja zaštite od golubova na istu zgradu. Svi radovi na uređenju pročelja bili su završeni krajem studenoga 2011., ali do 24. veljače ove godine nisam dobio nikakav odgovor od navedenog odjela, pa sam ponovio zahtjeve. Kako ni do svibnja nisam dobio nikakav odgovor, uputio sam požurnicu za rješavanje zahtjeva, ali ponovno ništa, te sam se 5. srpnja obratio gradonačelniku za pomoć u rješavanju mog problema jer je očito da Odjel ne radi svoj posao i arogantno negira zahtjeve i podneske građana. Očekivao sam da će mi gradonačelnik Duspara pomoći s obzirom na to da puno važnosti daje uređenju i izgledu grada. No, do danas nisam ni od njega dobio odgovor. Molim Gradsko vijeće da mi pomogne u rješavanju problema i urgira kod nadležnog odjela te da me izvijesti o stanju predmeta jer je od drugih tijela Grada to nemoguće dobiti. Također molim da me obavijestite kako se raspolaže sredstvima namijenjenima uređenju pročelja, odnosno ima li ih, ako ih ima za što se koriste, a ako ih nema u što su uložena.

Pročelnik Damir Klaić rekao je da je u nekoliko navrata uputio izvođaču radova dopis da popravi oštećenja na Korzu na što se ovaj oglušio, te da će angažirati drugog izvođača za popravak. Na drugo pitanje priredit će pisani odgovor.

Romana Mišić (nezavisna vijećnica Udruge Pravaš) :

- Završava ljeto, još jedna sezona na Korčuli i u Starom Gradu. Koliko je obitelji i djece ovo ljeto boravilo u gradskim odmaralištima? Jesmo li i ove godine opremili prvašiće likovnim priborom?

- U odmaralištu na Korčuli ljetovalo je ove godine oko 170 obitelji, što je 750 članova. U dječjem odmaralištu u Starom Gradu ukupno je ljetovalo 644 djece. Grad je i ove godine poklonio svim prvašićima gradskih osnovnih škola, njih je 723, pribor za likovni odgoj, odgovoreno je.

Suzana Bilić-Vardić (HDZ) :

- Na sjednici Vijeća u travnju i svibnju ove godine na dnevnom su redu bile dvije odluke iz prošlog stoljeća, kako ih ja zovem, a kojima se utvrđuju načini i uvjeti davanja u zakup poslovnog prostora u vlasništvu grada Slavonskog Broda kao i odluka o utvrđivanju poslovnog i drugog prostora u vlasništvu grada od interesa za lokalnu samoupravu. Kod obje se oduke radilo o usklađivanju sa zakonom, međutim Vijeće ih nije prihvatilo i u raspravi je zaključeno da se naprave nove odluke za prvu sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Od tada je prošlo više od četiri mjeseca. Pitam gradonačelnika što radi Upravni odjel za gospodarstvo u čijem su djelokrugu ove odluke, kakvi su problemi, ako ih ima, da ne možemo raditi, da ovaj Grad i gradonačelnik ne mogu raditi sukladno zakonu? Tko to i Gradsko vijeće i gradonačelnika opstruira u ovoj gradskoj upravi?

- Znate da smo mi i po nalazu Državne revizije iz studenoga prošle godine, ai sada prema tumačenju nalaza Državne revizije pokušali pokrentui da se zakup poslovnih prostora naplaćuje političkim strankama, ali je Gradsko vijeće to odbilo pod izlikom da je to politički revanšizam. Ove će odluke biti na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća. Nema opstrukcija u gradskoj upravi i očigledno je da samo neki vijećnici imaju opstrukcije, odgovorio je gradonačelnik.

Marina Logarušić (HSP) :

- Prvo pitanje upućujem pročelniku Davoru Rogiću i očekujem pisani odgovor. Što se događa s održavanjem javne rasvjete jer je svaku večer jedan dio grada u mraku? Zašto se stopiraju popravci kvara javne rasvjete iako znamo da se održavanje javne rasvjete financira iz komunalne naknade a u polugodišnjem izvještaju o izvršenju proračuna prihod komunalne naknade je 52,52 posto. Zašto je na službenim web stranicama grada pod rubrikom "kolegij gradonačelnika" objavljen samo sadržaj jedne sjednice i to od one održane 5. sprnja, a neki je dan, navodno, održan stoti kolegij? Koja je točno zadaća kolegija gradonačelnika?

Slijedi pisani odgovor.

Tko je i zašto zaustavio radove na izgradnji cesta?

Mijo Golubičić (HSP dr. Ante Starčević) :

- Pitanje upućujem pomoćnici pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav Albini Anđelić. Naime, u izvještaju o izvršenju proračuna na održavanju i izgradnji komunalne infrastrukture, objavljenom u Glasniku grada, prikazane su fotografije zemljanih radova u Ulici braće Kevo, Ulici vrba, Krivača, Došenovoj, Rudine, a tvrtka koja je izvodila radove dobila je krajem kolovoza ponovni naputak da se obustavljaju svi komunalni radovi na tim cestama. Zanima me zna li gradonačelnik za obustavu radova jer se on poziva na ove ulice u svojim radijskim emisijama kako radovi odmiču planiranom dinamikom? Ponavljam, izvođač radova dobio je zabranu izvođenja daljnjih radova. Da strojevi ne stoje, izvođač radova je na svoju ruku završio Ulicu vrba, asfaltirao ju. Zna li gradonačelnik za dva dopisa pomoćnice pročelnika Anđelić kojima traži odgađanje izvođenja radova? Javna rasvjeta u Ulici Rozinka napravljena je do pola ulice. Je li i tu došlo do obustave izvođenja komunalnih radoa ili je proračunom predviđeno samo pola ulice?

- U izgradnji cesta izvođač je odstupio od dinamičnog plana, a tijekom godišnjih odmora otišao je u ulice koje su trebale biti rađene u listopadu i studenome kada se u njima završe radovi na IPA projektu. Zato što je odstupio od plana pokušali smo razgovarati s izvođačem, završene su Ulica braće Kevo, Ulica vrba, u Rudinama i Krivači je napravljena posteljica i radovi kreću dalje. U petak je izvođač predložio novi dinamički plan po kojem će nastaviti radove. Nije posebno "probijen" dinamički plan, ali da je rađeno po dogovoru vjerojatno bi staza u Zagrebačkoj bila završena, kao i jedna ulica na Koloniji, ali stići će se sve, pa i u prosincu se može raditi, glasio je odgovor. Odgovoreno je da javna rasvjeta nije radila zbog kvarova koje je HEP otklanjao, a za izgradnju rasvjete u Rozinci slijedi pisani odgovor.

Hrvoje Andrić (nezavisni vijećnik Udruge Pravaš) :

- Nas u Udruzi Pravaš zanima ima li kakvih pomaka u rješavanju pitanja vojarne na Jelasu. Grad još od 2006. godine pokušava dobiti pravo na korištenje vojarne, a većina je takvih vojnih objekata diljem Lijepe naše dodijeljen gradovima na korištenje. Bivša HDZ-ova vlast je ignorirala zahtjeve Grada, je li promjenom vlasti došlo do promjene stajališta u pogledu tog pitanja? Ima li bilo kakvog odgovora države? Ostaje li Grad pri namjeri da uredi pučku kuhinju u vojarni?

- Kao što nismo uspjeli s onom Vladom, situacija se ponavlja sa sadašnjom. U prvih dvadeset dana nove Vlade potpredsjednica i ministrica Opačić bila je u gradskoj upravi, iznijeli smo joj projekte koji bi bili realizirani u vojarni - pučka kuhinja, smještaja beskućnika i dječji vrtić. Obećano je tada da će biti riješeno, nažalost nije još. Poslali smo nekoliko dopisa i predsjedniku države i ministrici Opačić i Ministarstvu obrane jer je vojarna proglašena kao neperspektivna, ali još nismo dobili odgovor, a ovo su prevažni projetki za Slavonski Brod i njegove građane, odgovoreno je .

Mario Rubil (nezavisni vijećnik Udruge Pravaš):

- Do kada TD Vodovod planira naplaćivati fiksni dio za vodu u objektima s više stanova za svaki stan pojedinačno, a samo je jedan vodomjer? Zašto su stali radovi u Zoni Bjeliš?

- Fiksni dio se naplaćuje po brojilu zgrade, dakle tamo gdje je samo jendo brojilo na ulazu, na zgradi, može se naplatiti samo jedan fiksni dio. Korisnije je ovo pitanje postaviti direktoru Vodovoda jer su na dnevnom redu izvješća trgovačkih društava. Radovi u Zoni Bjeliš su stali jer je došlo do problema u tvrtkama Ecos i Temo, prodane su, imaju novog vlasnika, u blokadi su i unatoč svim našim dopisima, sastancima s odvjetničkim timovima, oni ne nastavljaju s izvođenjem radova. Morat ćemo vjerojatno raskinuti ugovor i raspisati novi. Do sada je odrađen sjeverni dio Zone, prema groblju 35-40.000 kvadrata, sve je plaćeno i krenuli su s cestom prema Savi, 80 metara s polaganjem cijevi, i tu su tijekom travnja-svibnja radovi stali, odgovorio je gradonačelnik.

Vjenceslav Draženović ( (HSP dr. Ante Starčević) :

- Uime građana MO Ante Starčevića pitam hoće li se krovne ploče koje sadrže azbest morati mijenjati do sljedeće godine jer su građani čuli kako će Grad dodijeliti crijep za zamjenu? Ima li Komunalac uopće mjesto za odlaganje azbestnog otpada? Ponovno idu izbori i ponovno se pokreće pitanje prijelaza preko željezničke pruge u Osječkoj ulici. Navodno ima informacija da su HŽ i država osigurali neka sredstva za tu namjenu, pa građane zanima hoće li radovi krenuti.

Gradonačelnik će odgovor o tome hoće li biti obvezna promjena azbestnih ploča zatražiti od ministarstva. Podsjetio je da na odlagalištu Vijuš postoji kazeta za bezopasno odlaganje azbestnog otpada. - Za pružni prijelaz u Osječkoj pokrenuta je izrada projektne dokumentacije, "zapelo" je na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa, odnosno nije isplaćena kuća koja se nalazi s desne strane kada se ulazi u grad i prijeđe pruga, a dok se ne riješi taj problem nema građevinske dozvole, odgovorio je gradonačelnik.

Provode li gradonačelnik i pročelnici radno vrijeme na društvenim mrežama

Stribor Valenta (SDP) :

- Pitanje za pročelnika Upravnog odjela za komunalni sustav Davora Rogića - je li istina da tijekom 2012. godine za izgradnju, rekonstrukciju cesta uopće nisu ishodovane građevinske dozvole, čak je i nepravilna projektna dokumentacija, a govori se da je tako bilo i prošle godine. Možda je to djelomičan odgovor i na pitanje o obustavi daljnje gradnje u ulicama jer sam takav podnesak podnio građevinskoj inspekciji. Zanima me je li građevinska inspekcija izašla na teren i jesu li točne navedene informacije, je li zaista praksa ovog Upravnog odjela da se za izgradnju i rekonstrukciju cesta ne vade građevinske dozvole i da nemaju pripremljenu projektnu dokumentaciju? Ako je to točno, molio bih da se više ne sankcioniraju niži službenici raznim opomenama, nego da onaj tko je za to odgovoran bude sankcioniran. Drugo je pitanje za dogradonačelnicu Ilijanu Vrbat Pejić. U nekoliko smo navrata čuli kako gradski vijećnici vrše pritisak na pročelnike, stručne službe, a praksa pokazuje da ne možemo ovako funkcionirati - ne dobivamo odgovore na pitanja, ne provode se zaključci Vijeća, ne možemo dobiti dokumentaciju koju tražimo, čak ni građani ne dobivaju odgovore. Dobio sam informaciju da je razlog tome što gradonačelnik i pročelnici cijelo radno vrijeme imaju otvoren gradski portal i cijeli dan "lajkaju" neprimjernim primjedbama protiv gradskih vijećnika. Mene zaista ne smeta ako imaju takve sklonosti, ali mogu pomoći u istrazi jer pod točno određenim nadimcima znam tko se iza kojeg krije, a može se i vidjeti u koje se vrijeme to radi, gotovo cijelo radno vrijeme pa su time spriječeni izvršavati svoje redovne dužnosti. Pitam dogradonačelnicu ima li spoznaje o tome?

- Nemam informacije o navedenom, ali s obzirom na ovo što ja osobno proživljvam u ovoj gradskoj upravi ne bih se čudila. Meni je onemogućen pristup na društvene mreže što je potpuno u redu jer za vrijeme radnog vremena ne bi ni gradonačelnik, ni zamjenici, ni pročelnici trebali biti na Facebooku. Događa li se to, vjerujem da se vrlo lako može provjeriti. Postavljenim pitanjem ste me obvezali, mogu uputiti dopise i tražiti očitovanja od prozvanih osoba. To je za svaku osudu ako se događa i takav način ponašanja definitivno može ometati gradsku upravu u njenom redovnom radu, odgovorila je zamjenica gradonačelnika.

Davor Gruber (nezavisni vijećnik Udruge Pravaš):

- Gradsko kupalište Poloj ove je godine pod upravljanjem Grada završilo sezonu. Koliko je bilo posjetitelja? Može li se nikad dovršeni, devastirani, obrastao u korov Inin motel uz autocestu staviti u funkciju?

Ovoga su ljeta na Poloju prodane 35.492 karte za automobile, 5.645 za bicikle, 2.684 za suncobrane i ležaljke, 1.299 za igrališta i aqua park, najviše posjetitelja bilo je 8. srpnja kada je prodano 1.575 parkirnih karata za automobile. Za motel Marsonia bili smo na razgovoru u Ministarstvu gospodarstva, gdje su bila i dva direktora iz Ine. Ina se nema interesa baviti ugostiteljstvom, a kako je s motela skinuta zabilježba Ina će napraviti procjenu i u roku od mjesec dana izaći će s njom i raspisati natječaj za prodaju motela, mi smo tražili da uvjet bude da to mora biti motel, odgovori su gradonačelnika.

Anto Ivanković (HSP dr. Ante Starčević):

- Hoće li ove godine biti napravljena pješačka staza u Ulici Mihovila Pavlinovića?

- Staza je planirana, ali kako se odstupilo od dinamičnog plana radit će se u drugoj fazi i bit će napravljene ove godine, potvrdan je odgovor.

Sanacija Vijuša

Jozo Mišić (HDZ) :

- Svi smo proteklih mjeseci bili svjedoci događanja zbog nemogućnosti pristupa Centru mladih. S obzirom na to da je Grad sklopio s najmoprimcem ugovor o najmu prostora za kafić i sanitarne čvorove, a nije definirao korištenje zajedničkih prostorija, dolazimo do situacije da ih mladi ne mogu koristiti. Grad je pokušao riješiti pristup Centru iz Mesićeve ulice što je kulminiralo sudskim sporom sa stanarima jer je to prolaz koji je Grad nastojao uknjižiti kao svoje vlasništvo, ali na inzistiranje stanara do toga nije došlo. Ovaj je Centar samo jedno od predizbornih obećanja koja su se ponavaljala, kao i novi stadion, pa nije ni čudo što se događaju ovakve situacije. Zamolio bih sve relevantne u gradskoj upravi da točku Centra mladih pripremimo za sljedeću sjednicu Gradskog vijeća. Pitanje sustavnog gospodarenja otpadom u Slavonskom Brodu do danas nije pokrenuto ni na bilo koji drugi način realizirano. Nismo se maknuli s nulte točke, jedino smo 2005. godine uveli unificirane kante za otpad. To jedini pomak u zadnjih 20 godina na odlagalištu Vijuš, a još je za vrijeme gradonačelnika Metera, 2004. godine, potpisan prvi ugovor o početku sanacije odlagališta. Sama lokacija nema rezervnu varijantu, nisu izdane ni lokacijska ni građevinska dozvola za uporabu odlagališta. Ukoliko ne izvršimo sanaciju sredstvima pretpristupnih fondova kako nam je bilo nuđeno od ministarstava, ulaskom u EU morat ćemo ju obaviti o svom trošku. Sedam smo godina u proračunu planirali sredstva za sanaciju, imali smo i odluke ministarstva o 50-postotnom sufinanciranju. Zašto ništa nije napravljeno na sanaciji Vijuša?

- Centar mladih ima pristup i iz Starčevićeve i iz Mesićeve ulice kako je bilo svih godina otkako postoji ta zgrada. Haustor koji služi kao pristup Centru uknjižen je 1/2 vlasništvo RH i 1/2 vlasništvo Grada i nikakve veze taj haustor nema sa stanarima jer kroz njega oni ne mogu ući u svoje dvorište jer tamo postoji ogroman zid i zgrada. To što pojedinci pokušavaju stopirati sve što se u ovom gradu radi, što pokušavaju nanijeti štetu, to je nešto drugo, ali to će Sud dokazati. Mladi mogu ući u Centar, imaju uređena dva ureda, balkon kao mala dvorana, a uređuje se velika dvorana s dvorištem prema Mesićevoj ulici. I ja sam za to da Centar mladih bude na dnevnom redu sljedeće sjednice Vijeća, rekao je gradonačelnik. Na drugo je pitanje odgovorio: - Nije istina da se sa sanacijom odlagališta Vijuš nije ništa pomaklo osim 2005. godine kada su nabavljene kante. Izradili smo građevinsku dozvolu, s Fondom za zaštitu okoluiša i energetsku učinkovitost dogovorili smo najprije sufinanciranje u omjeru 60:40, kasnije to "okrenuli" na 50:50. U međuvremenu smo jednu parcelu odlagališta poklonili TD Vodovod gdje je kroz nekoliko godina, nemarom dvoje direktora, nabačene su hrpe komunalnog otpada. Dva su puta komisije i svi zainteresirani za izradu pročistača bili na odlagalištu i interesantno je da nitko nije vidio hrpu smeća od 15 metara visine. U međuvremenu imamo izbor trećeg ili četvrtog direktora Fonda u kojem smo bili prije mjesec dana, a radi svega morali smo izraditi izmjene i dopune građevinske dozvole. Dogovorili smo plan kako ćemo sanirati Vijuš, a prije godinu i pol dana u Ministarstvu i Fondu rečeno je da smo jedan od rijetkih gradova koji ima gotovu građevinsku dozvolu i da možemo aplicirati prema EU fondovima. Ne stoji više do nas, nego do komisije u Ministarstvu kada će aplicirati projekt. Dok to ne bude, sanirat ćemo jedan dio i otvoriti rezervu za iduće tri do četiri godine. Obveza RH je da sva dolagališta moraju biti sanirana do 2018. godine. Dakle, imamo građevinsku dozvolu, rade se već izmjene, a u dogovoru s Fondom i Mistarstvom potrebno je potpisati aneks ugovora za omjer financiranja 50:50. Čak pokušavamo taj omjer još "okrenuti" da Grad plati, kao i IPA projekt, minimalno ili ništa. Nismo zanemarili odlagalište.

Dug državi treba platiti

S dnevnog su reda gradski vijećnici i ovaj put skinuli odluku o davanju suglasnosti za prodaju gradskog građevinskog zemljišta, kao i prijedlog za razrješenje i imenovanje dva člana Upravnog vijeća Ustanove za gospodarenje športskim objektima Grada. Dnevni je red, pak, dopunjen, izmjenama i dopunama Odluke o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica i tržnica kojima je određeno da odluka stupa na snagu osmi dan od objave u Službenom vjesniku što je jednoglasno usvojeno.

Vijećnici nisu prihvatili izvješće Državne revizije o obavljenoj reviziji Grada za 2011. godinu. Zamjerili su Gradu što ne poštuje zakonske odredbe. Naime, ni prošle ni pretprošle godine Grad nije u državni proračun uplatio sredstva prodanih stanova na kojima je postojalo stanarsko pravo što iznosi 11,3 milijuna kuna. Vijećnici smatraju kako bi se gradski proračun mogao naći u dubiozi kad bude trebalo vratiti taj dug. Primjedba Državne revizije je i što se političkim strankama ne naplaćuje najam gradskih prostora.

Vijećnik Jozo Mišić (HDZ) je, uime Povjerenstva za javni gradski prijevoz, informirao da je za osam mjeseci Grad isplatio 1.508.380 kuna za subvenciju, a do kraja godine taj bi iznos mogao biti 2.150.000 kuna, jer novim zakonom i Ministarstvo sufinancira prijevoz srednjoškolaca. - Grad se nije ponašao marom dobrog gospodara jer je posljednjih godina koncesionaru uplaćivao 3 milijuna kuna za subvencije, a nikada nije napravljena analiza stvarnih troškova, zaključio je Mišić, te podsjetio da bi preostalih 800.000 kuna Gradsko vijeće trebalo kvalitetno rasporediti socijalno ugroženima.

Jednoglasno su usvojena polugodišnja izvješća Slobodne zone Đuro Đaković, Posavske Hrvatske i Lasice, te svih gradskih ustanova Dječjeg vrtića "Ivana Brlić-Mažuranić", Kazališno-koncertne dvorane "Ivana Brlić-Mažuranić", Galerije umjetnina, Gradske knjižnice, Hrvatskog instituta za povijest - Podružnice Slavonije, Srijema i Baranje i Ustanove za gospodarenje športskim objektima I. i II. kategorije. Nisu prihvaćena izvješća Poduzetničkog inkubatora "Brodin", Razvojne agencije grada i Brod-turista.

Nije usvojeno ni polugodišnje izvješće o izvršenju proračuna ni o radu gradonačelnika

Općinski sud u Slavonskom Brodu odbio je uknjižiti pravo vlasništva Đakovačko-osječke nadbiskupije nad zemljište u Naselju Andrije Hebranga od 2.100 metara kvadratnih, koje joj je Grad darovao za izgradnju crkve i ostalih vjerskih objekata, uz obrazloženje da jedinice lokalne samouprave nekretninama mogu raspolagati samo putem javnog natječaja. Vijećnici su odlučili da se od Porezne uprave zatraži procjena tržišne vrijednosti, te će na izvanrednoj sjednici odlučiti o raspisivanju natječaja za prodaju.

Vijećnici nisu usvojili ni izvješće o polugodišnjem izvršenju gradskog proračuna, uz obrazloženje kako se nesrazmjerno troše rashodi, te da neće biti dovoljna samo preraspodjela sredstava, nego da će biti nužan rebalans. Proračunski prihodi u prvih šest mjeseci ove godine ostvareni su u iznosu od 69.811.048 kuna, što je 36,07 posto od plana, a rashodi u iznosu od 68.907.548 kuna, odnosno 35,61 posto od planiranog. Nisu prihvatili ni polugodišnje izvješće o radu gradonačelnika. Vijećnici zamjeraju što se ništa ne čini da se pokrene gospodarstvo, što poduzetničke zone stoje prazne, prazni su gradski prostori u središtu grada. - Imamo zato sajmove i vatromet, zaključuju. Nezadovoljni su i realizacijom kapitalnih projekata, tržnice i bazena, jer su troškovi veći od planiranih.

Nisu prihvatili ni prijedlog da se Mladena Krištofa imenuje predsjednikom Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe. Ministarstvo regionalnog razvoja raspisalo je natječaj i izabralo kao najpovoljnijeg izvođača Gradnju Osijek za izgradnju školsko-sportske dvorane OŠ "Đuro Pilar" u Brodskom Vinogorju, u čemu Grad sudjeluje s 3,2 milijuna kuna. Vijeće je odlučilo da stručne službe Grada propišu akt koji će odrediti način, postupak i kriterij za odabir suvenira Slavonskog Broda.

Odobrena kreditna zaduženja Brod-plina

Dan pametniji od večeri

Vijećnici nisu usvojili polugodišnja izvješća trgovačkih društava Brod-plina, Vodovoda i Komunalca uz opasku kako bi uz statistička izvješća trebali ponuditi i rješenja problema.

Odobreno je kratkoročno zaduženje Brod-plina na 12 milijuna kuna. Naime, ovo trgovačko društvo od 2009. godine koristi dozvoljeni minus koji je 2010. godine s 8 milijuna povećan na 12 milijuna uz odobrenje do 30. lipnja 2012. godine. Na ponovni zahtjev da se produži taj minus banka je dala odobrenje od 10 milijuna kuna s rokom do 31. prosinca 2012. godine. Budući da je Brod-plin nedavno pokrenuo ovrhe za dugove korisnika od 1,5 milijuna kuna, zatražili su od banke da im odobre 12 milijuna kuna dozvoljenog minusa za što treba jamstvo Gradskog vijeća koje su na sjednici i dobili.

Iako se tijekom rasprave u ponedjeljak navečer činilo da vijećnici neće odobriti dugoročno zaduženje Brod-plinu od 10 milijuna kuna, čak je u 20 sati kod glasovanja sjednica i prekinuta zbog nedostatska kvoruma, na nastavku sjednice, u srijedu, vijećnici su dali prethodnu suglasnost za dugoročno zaduženje. Je li dan pametniji od večeri?

Marija Kovačević

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

18.10.2013.Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

19.7.2013.Usvojen proračun, a i viši nameti

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

21.12.2012.Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

21.6.2012.Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

21.5.2010.SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

9.4.2010.AKTUALNIH 150 MINUTA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

30.11.2007.U MIROLJUBIVOM TONU

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

21.6.2007.Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA