Grad Brod

Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Datum objave: 21.6.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Ovotjedna sjednica Gradskog vijeća Slavonskog Broda sazvana je s 15 točaka dnevnog reda, da bi se na kraju izmjenama, skidanjem, povlačenjem točaka, "pretumbavanjem" dnevni red sveo na osam točaka. Pri utvrđivanju dnevnog reda koordinacija klubova vijećnika predložila je skidanje pet točaka. Izvješće o poslovanju trgovačkih društava u vlasništvu Grada u prošloj godini skinuli su zbog toga što nisu uvrštena i izvješća Brod-plina, Vodovoda i Komunalca, a sukladno tome skinuto je i izvješće Brod-plina o planu i programu sanacije društva, kao i davanje suglasnosti za kreditno zaduženje Vodovoda. Ponovno je s dnevnog reda skinuto i davanje suglasnosti o prodaji nekretnina u vlasništvu Grada uz objašnjenje kako su ponovno u prodaju uvrštene čestice koje nisu "čiste", na kojima nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi i slično. Zbog loše pripremljenog dopisa Tehničke škole, s dnevnog reda je skinut i prijedlog o dodjeli zemljišta toj školi.

Na sjednici je dnevni red dopunjen izmjenama i dopunama Statuta i Odluke o građevinskom zemljištu. No, kako već na početku i ove sjednice nije nedostajalo incidentnih situacija, gradonačelnik je, uz objašnjenje kako mu je zamjenik predsjednika Vijeća Ivan Rajković prijetio, napustio sjednicu, povukao sve točke kojima je on predlagatelj - prijedloge Strategije gospodarskog razvoja grada, zaključka o davanju suglasnosti na odluke školskog odbora Glazbene škole, kao i zaključka o davanju suglasnosti na vremenski raspored monitoringa kakvoće vode za kupanje na Poloju, te godišnji izvještaj o izvršenju proračuna grada za 2011. godinu. Gradonačelnik je pozvao i pročelnike upravnih odjela da napuste sjednicu, a isto su učinili i nezavisni vijećnici Udruge Pravaš. S njima je izašao i zamjenik predsjednika Vijeća Mladen Kvesić (HDSSB) koji se kasnije vratio i ostao do kraja na sjednici. Na početku sjednice bilo je 20 vijećnika, da bi na kraju odluke donosilo njih 15. Sljedeća sjednica najavljena je za 9. srpnja.

Usijana atmosfera u gradskoj vijećnici, kažu mnogi, već duže postoji i na hodnicima i uredima gradske uprave, a kulminirala je fizičkim sukobom dva zaposlenika zbog čega je pokrenut postupak sukladno povredi službeničke dužnosti.

Aktualno prijepodne

Najviše pitanja pročelnicima za gospodarstvo i lokalnu samoupravu

Budući da su gradsku vijećnicu uz gradonačelnika i zamjenika napustili i pročelnici gradskih upravnih odjela, a zamjenicu Ilijanu Vrbat Pejić gradonačelnik nije ovlastio da odgovara na pitanja vijećnika, vijećnici očekuju pisane odgovore na pitanja postavljena tijekom aktualnog prijepodneva. - Sad kad više nema većinu u Vijeću i ne može govoriti koliko hoće, gradonačelnik se ponaša u maniri uvrijeđenog djeteta "pokupit ću svoje igračke i više se neću s vama igrati", bez obzira na to što se radi o važnim pitanjima za grad i građane, prokomentirala je zamjenica Vrbat Pejić.

Prazni poslovni prostori

Igor Safundžić (SDP):

- U Slavonskom Brodu trenutačno je puno poslovnih prostora u vlasništvu Grada koji su prazni, nisu u najmu. Pitam pročelnicu za gospodarstvo, postoji li mogućnost da Grad smanji cijenu najma ne bi li se oni donekle popunili? Za nedavno održan Mars moon festival organizatoru je naplaćen najam Poloja od 60.000 kuna. Koji su kriteriji bili pri naplati, te zašto najam Poloja nije naplaćen za Moto susrete? Tražim i pisani dokaz da je organizator Mars moon festivala uplatio najam Gradu.

Stribor Valenta (SDP):

- Željno očekujući sezonu kupanja građani su pohrlili na kupalište Poloj. Očigledno je da je oko organizacije samog gradskog kupališta napravljeno puno propusta. Koliko je meni poznato, Lučka kapetanija nije izdala dozvolu za rad gradskog kupališta a ona je nužna kod svih. Je li to točno, je li uopće zatrražena ta dozvola? Isto tako, spasitelji nemaju licencu za taj posao, koje izdaje Crveni križ, što znači da te službe rade na crno na gradskom kupalištu. Uz ta dva propusta, kupanje na Poloju je i dalje, na što upozorava i ploča, na vlastitu odgovornost. Tražim objašnjenje i za odluku o naplati parkiranja za automobile od 5 kuna. Gradsko je kupalište Gradu dano na upravljanje kako bi se Brođanima omogućilo što jeftinije kupanje, a nikome nije dana koncesija i upravljanje da bi zarađivali na tim sadržajima. Moje drugo pitanje upućujem pročelnici društvenih djelatnosti. Radi se o Osnovnoj školi "Hugo Badalić" koja je proklamirana kao "škola bez nasilja" u kojoj i dalje pojedini učenici provode nasilje prema vršnjacima i nastavnicima, a i prije sam pričao o raspačavanju tabletica, prijetnji oružjem. Na to su upozorili i roditelji u posljednjoj Posavskoj Hrvatskoj. Što je ova Gradska uprava poduzela da se takve stvari više ne dešavaju?

Grad dužan Vodovodu?

Roberto Lujić (SDP):

- Kada će Vodovodu biti plaćeno 1,1 milijun kuna za radove izvedene u 2011. godine u skladu s ugovorom o prijenosu i korištenju sredstava Grada za izgradnju komunalne infrastrukture vodovoda i kanalizacije. Također, kada će biti plaćeno 1,6 milijuna kuna za radove na prebacivanju smeća s lokacije budućeg uređaja za obradu otpadnih voda izvedene u 2011. i 2012. godini. Prijašnjih godina gradonačelnik je kao naručitelj početkom godine zaključivao ugovor s Vodovodom o prijenosu i korištenju sredstava Grada za izgradnju komunalne infrastrukture. Za 2010. i 2011. godinu gradonačelnik je dobio odobrenje Gradskog vijeća na iznos od 2 milijuna kuna, a za 2012. na 800.000 kuna. Zašto još uvijek nije potpisan ugovor za 2012. godinu na taj iznos? Prijašnjih godina je kao naručitelj gradonačelnik zaključivao i ugovor o održavanju sustava za odvodnju atmosferskih voda i to početkom godine za održavanje dvije crpne stanice i čišćenje 1.260 slivnika. Za tu je namjenu 2010. i 2011. godine dobio odobrenje Gradskog vijeća na iznos od 295.000 kuna, a isti iznos odobren je i za ovu godinu. Zašto još uvijek nije potpisan ugovor za 2012. godinu?

Je li istina da je najprije izdan gornji kat Kapelanovog stana, a da je zatim raspisan natječaj za iznajmljivanje donjeg kata? Kada je ponuditelj dobio na natječaju donji kat, rečeno mu je ga da ne može dobiti na korištenje jer na gornjem katu postoji drugi korisnik. Kako se natječaji mogu tako parcijalno objavljivati i postoji li dokaz o tome plaća li trenutni najmoprimac Kapelanovog stana najam Gradu?

Dalibor Damičević (HSP):

- Pitanje upućujem pročelnici za gospodarstvo, najbližoj gradonačelnikovoj suradnici. Na službenim stranicama Grada stoji da Upravni odjel za gospodarstvo potiče razvoj gospodarstva, a u isto vrijeme preraspodjelama se smanjuju iznosi planirani za investicije u gospodarstvu, za poduzetničke zone. Ni jedna osoba nije zaposlena u Poduzetničkoj zoni Kolonija, očito je da niste dobro definirali uvjete za investitore ili ste im nametnuli obveze koje nisu realne. Na istim stranicma stoji da potičete turizam i poduzetnišvo, a smanjujete sredstva Razvojnoj agenciji, Turističkoj zajednici, Udruženju obrtnika, Obrtničkoj komori Brodsko-posavske županije. Također stoji da uvodite registar gradskih nekretnina i poslovnih prostora, a vijećnicima i javnosti ne dajete o tome informacije. Napominjem da to nije nimalo transparentno. Spominjete koordinacije s trgovačkim društvima, a ne ispunjavate obveze prema njima određene proračunom. Što vi točno radite osim što se igrate gradonačelnika? Nemojte molim vas spominjati sajmove jer ste na njima novac građana trošili na šalice, balone, vatromete i vlakiće. Drugo pitanje upućujem pročelniku Rogiću, zbog čega ne da odgovore na dopise koje upućuje zamjenica gradonačelnika, brani li vam netko da odgovorite na pisane upite vezane uz pozive za protokole, pristup e-portalu Grada na kojemu se objavljuju odluke gradonačelnika koje nisu uopće dostupne javnosti? Pojasnite zbog čega tražite od zamjenice gradonačelnika da ne komunicira s novom tajnicom i da ne izlazi iz ureda. Na kraju predlažemo da ne osporavate pravo djelatnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu da razgovaraju sa zamjenicom gradonačelnika o poslu i da radite svoj posao, a poslove koje tako zdušno obavljajte mimo rješenja o vašem radnom mjestu ostavite sigurnosnim službama RH.

Marina Logarušić (HSP):

- Pročelnicu za gospodarstvo pitam može li pojasniti kojim je konkretnim mjerama do sada poticano gospodarstvo grada i kojim će aktivnostima i poticajima privući investicije u grad, a pri tom mislim na područje malog poduzetništva, povezivanje visokog obrazovanja i potreba na tržištu, turizma, gospodarenje nekretninama u vlasništvu grada. Molim da brodskoj javnosti pojasnite što znači često korištena rečenica "Grad nije nadležan za područje gospodarstva".

Vjenceslav Draženović (HSP dr. Ante Starčević):

- Prvo pitanje upućeno je pročelnici za gospodarstvo: imate li potencijalnih ulagača u Gospodarskoj zoni Bjeliš, što činite da biste privukli ulagače za tu zonu gdje će biti mjesta za izgradnju i većih proizvodnih pogona? Drugo je pitanje za pročelnicu za financije i proračun: kako se puni proračun? Najveći izvor prihoda je porezni dohodak od plaća zaposlenih na području grada, zna li se koliko je zaposlenih koji plaćaju porez na dohodak i koliko je, za usporedbu, obveznika plaćanja ovoga poreza bilo u istom razdoblju prošle godine? Zašto pročelnik Rogić ne sjedi u gradskoj vijećnici za vrijeme sjednice Gradskog vijeća kad mu je tu mjesto?

Andrija Lepan (HDZ):

- Udruga "Vrata Bosne" iznajmila je od Grada prostor u Horvatovoj ulici na broju 2 koji je bio devastiran, a oni su ga sami opremili. Ne znam kakav je bio dogovor o plaćanju, ali Udruga nije do kraja završila uređenje prostora, a već im je netko iz gradske uprave polomio lokote i postavio druge. Zbog čega je ta, jedna od najstarijih udruga Hrvata iz bosanske Posavine iz Domovinskog rata, izbačena iz tih prostora i kome ga misle sada namijeniti? Imam i prijedlog kako da pomognemo udruzi - neka se gradski vijećnici odreknu ručka za vrijeme sjednice, koji košta oko 7.000 kuna, i taj novac uplatimo udruzi.

Bez pažnje dobrog domaćina prema nekretninama

Jozo Mišić (HDZ):

- Brodska Posavina je više od 30 godina bila u mirnom posjedu nekretnine parkirališta ukupne površine 473 metara kvadratnih, koje je asfaltirano, ograđeno "živom" ogradom i konstatno ga uređuje, te ga građani koriste za parkiranje. Te nekretnine ne bi ni mogle imati status neplodnog zemljišta jer predstavljaju parkiralište sa svim važnim obilježjima pa je potrebno izvršiti promjenu u zemljišnim knjigama. No, nekretnine su kao neplodno tlo ponuđene na prodaju natječajem objavljenim u Glasu Slavonije 17. svibnja. Natječaj je sastavljen i objavljen protivno članku 67. Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi kojim se "traži pažnja dobrog domaćina u raspolaganju imovinom koja pripada jedinici lokalne samouprave", odnosno Gradu. Objava natječaja učinjena je tako da za posljedicu ima smanjenje potencijalnog broja ponuditelja za kupovinu tih čestica. Objavom natječaja u Glasu, koji se jedva čita u Slavonskom Brodu, a ne u više glasila, osobito u glasilu koje izlazi u mjestu gdje se nalazi nekretnina koja se prodaje, učinjena je šteta, što je protivno pažnji dobrog domaćina. Onaj tko želi postići veću cijenu nekretnine, morao bi ju ponuditi građanima svoga grada koji su i najviše zaintersirani, a drugačije se postupa. Još elementarniji primjer kršenja zakona dogodio se na objavama natječaja na službenim web-stranicama Grada i ponovno je izostala pažnja dobrog domaćina. Osim što je u cijelom postupku povrijeđen zakon, paralelno je učinjena i povreda odluke o građevinskom zemljištu, jer je izostavljen obvezni sadržaj natječaja u dijelu koji govori da će se nekretnina moći razgledati u određeno vrijeme, sukladno članku 11. Odluke. Nitko nema pravo mijenjati odluku. Osobito teškom povredom Odluke smatra se izostavljanje iz natječaja navedene namjene nekretnine čime se otvara pravna nesigurnost za kupca, neobveznost u poštivanju namjene, mogućnost manipulacije prostorno planskom dokumentacijom jer namjena nekretnine nije određena. Je li pametno prodavati parkiralište kao neplodno zemljište, a radi se o izgrađenom objektu niskogradnje? Predlažem da se natječaj poništi kao i eventualni učinci istoga?

Koliko je Vijeće potrošilo?

Suzana Bilić-Vardić (HDZ):

- Pitanje upućujem gradonačelniku, a dijelom se tiče i predsjednika Gradskog vijeća. Riječ je o troškovima održavanja sjednica Gradskog vijeća. Ukoliko je točno što je rečeno na početku da je dogovoreno dva sata radijskog prijenosa ove sjednice, pitam koliko su i na koji način bile ugovorene sjednice prenošene u cijelosti, a trajale su i duže od 10 sati. U izvješću proračuna za 2011. godinu stoji da je pozicija usluge promidžbe i informiranja Grada potrošena u iznosu od 435.000 kuna, od toga je na prijenos sjednica Gradskog vijeća utrošeno 74.000 kuna, a na "60 minuta s gradonačelnikom" 167.476 kuna. Istovremeno, usluge marketinga medijskog prostora i oglašavanja na plakatima platio je 62.898 kuna, a to su plakati na kojima se kupamo u zatvorenim gradskim bazenima, hodamo i kupujemo po uređenoj tržnici, i vjerojatno smo samo tamo "Grad iz bajke". Istovremeno je za čestitke ova gradska uprava utrošila 27.945 kuna. Zalažem se da sjednice budu radijski prenošene u cijelosti jer građani imaju pravo znati što se na sjednicama događa, o kojim se točkama raspravlja i tko na koji način raspravlja. Tu su i troškovi reprezentacije među kojima su usluge cateringa plaćene u iznosu od 76.000 kuna. U vrijeme recesije, gospodarske krize, moje osobno mišljenje kao i Kluba vijećnika HDZ-a je da bismo mogli biti skromniji, pokazati solidarnost s građanima koji ostaju bez posla. Svi imamo mjesečnu naknadu za rad u Gradskom vijeću kao i naknade po sjednicama odbora i radnih tijela, pa predlažem da se ovi troškovi svedu na razumnu mjeru. Nisam vagala materijale koje dobijemo za sjednicu, a izvagat ću, ali predlažem da se predsjednik Gradskog vijeća kod planiranja proračuna za sljedeću godinu i u razgovoru s gradonačelnikom založi da se kupi 25 prijenosnih računala kako bi se unaprijedio rad gradskih vijećnika i Vijeća, a smanjili rashodi za kopiranje, uvezivanje materijala za sjednicu.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Kovačević odgovorio je kako je kod pripreme sjednice tražio od upravnih odjela pokazatelje koliko je novaca potrošeno za rad Gradskog vijeća, što je i dobio te će materijale umnožiti i podijeliti svim gradskim vijećnicima.

Mijo Golubičić (HSP dr. Ante Starčević):

- Pitanje postavljam pročelnici za gospodarstvo, a radi se o zemljištu Slavonije DI na prostoru Vijuša od oko milijun metara kvadratnih, pod nazivom "stari ribnjak i topolik", dano u najam Slavoniji DI da posadi topolu za preradu celuloze. Do privatizacije Slavonije DI došlo je 1993. godine, a 2008. godine je tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Željko Rački s tajnikom Zdravkom Matasom podnio prijavu tužiteljstvu o protuzakonitoj pretvorbi. Što su gradska uprava, pročelnica za gospodarstvo i njen odjel do danas učinili da ubrzaju taj postupak jer Grad mora biti zainteresiran za to zemljište nadomak dvorane Vijuš? Drugo pitanje postavljam pročelniku za graditeljstvo, prostorno uređenje i zaštitu okoliša - prije izvjesnog vremena Grad je dobio 10 milijuna kuna za štete od elementarne nepogode, 2 milijuna kuna potrošeno je za popravak infrastrukture, 2 za štete građana, 1,5 milijuna kuna za sanaciju klizišta. Nakon sanacije klizište na Kuknju klizi i dalje, te se kuća jedne obitelji naslonila na susjednu. Obitelj je pitala gradonačelnika što da učine, na što im je on odgovorio da se žale izvođaču radova. Apsurdan je takav odgovor gradonačelnika, koji ima Upravni odjel koji mora brinuti o takvim stvarima i jamstvima tvrtke koja je radila sanaciju. Nedopustivo je da obitelj upućuje na izvođača radova. Što je Upravni odjel učinio po tom pitanju?

Zašto predsjednik Gradskog vijeća ne dobiva poštu?

Ivan Kovačević (HNS):

- U programu Vlade, a preko Ministarstva graditeljstva, u tijeku su u jedinicama lokalne uprave poslovi vezani za energetsku učinkovitost objekata koji su u njihovom vlasništvu. Pitam pročelnika za graditeljstvo što je i koliko objekata Grada Slavonskog Broda kandidirao za ovaj program? Naime, Grad je osnivač 11 škola koje imaju 13 objekata, imamo 14 mjesnih domova, tu su i gradske ustanove, a sve su to objekti koji se mogu kandidirati ovom programu za što samo treba ispuniti obrazac od tri lista A4 formata i poslati ministarstvu. Izvođenje radova je u sklopu programa na trošak investitora. Imam informaciju da Grad Slavonski Brod nije predložio ni jedan objekt, Brodsko-posavska županija ih je kandidirala pet. Sa žaljenjem konstatiram kako je prošli tjedan pomoćnica ministra bila u gradu, održala okrugli stol na tu temu za što je upućeno 200-tinjak poziva, pa i resornom gradskom pročelniku, ali nitko se iz gradske uprave nije odazvao. Nedavno je objavljen natječaj za promjenu stolarije i toplinsku izolaciju na dvije osnovne škole u gradu što ćemo platiti! Istovremeno nebrojeno smo puta čuli kako nas "mrzi država, Vlada, ovi ili oni". Ponavljam pitanje, što je i koliko objekata Grada kandidirao za ovaj program?

Drugo pitanje upućujem pročelniku za lokalnu samopravu kojega sam ovlastio da otvara svu moju poštu kao predsjednika Gradskog vijeća kako bi naša komunikacija u pripremi sjednica bila što kvalitetnija. Molim od njega pisani odgovor je li na moje ime zaprimio dopis Ureda državne uprave Brodsko-posavske županije, Službe za opću upravu i imovinsko-pravne poslove poslan 12. lipnja 2012. godine kojim traže da se Grad očituje za jednu katastarsku česticu koja je bila u materijalima za sjednicu namijenjena za prodaju, što smo skinuli s dnevnog reda. Bez obzira na etiketiranja koja dolaze, pokušat ću u ovom Gradskom vijeću, uz vašu suglasnost, ne dovesti se u poziciju da donosimo odluke, da ih ja potpisujem pa da onda imamo repove kao s Korčulom ili sa zemljištem prodonom Billi. Isto tako, s obzirom na to da imam pošte i dokumentacije koja je ipak došla do mene, zamolit ću pročelnika da se očituje u pisanom obliku i za dopise vlasnika stanova i zajedničkih dijelova zgrade u Ulici Petra Krešimira IV. broj 6, Udruge "Vrata Bosne" i još nekih. Ovlastio sam ga da otvori moju poštu smatrajući da nemamo tajni jer ih i ne treba biti, ali bi bilo korektno da kada se nešto urudžbira na ime predsjednika Gradskog vijeća da me se o tome obavijesti, ako mi se već ne uruči ta pošta.

Ivan Rajković (HSS):

- Koji su kriteriji za iznajmljivanje prostora na Poloju, koliko je cijena po kvadratu i tko određuje? Za Mars moon festival bio je iznajmljen određeni broj kvadrata, koji je bio ograđen, ali u subotu dopodne zaštitari su sprječavali građane da ulaze na ostali dio Poloja. Je li to bilo ugovorom određeno ili je to bila svojevoljna odluka organizatora? Pročelnika Rogića pitam sljedeće: prije godinu i pol dana aktivna je na web-stranici Grada bila rubrika Kolegij gradonačelnika gdje smo mogli vidjeti sve zahtjeve koji se upućuju gradonačelniku, dnevni red kolegija, odluke koje se razmatraju i donose, sve je bilo vrlo transparentno, znali smo sve što se radi u gradu. No, unazad godinu i pol do dvije stalno piše da je ta stranica u izradi. Ako se hvalimo kako smo transparentni ona bi ona trebala zaživjeti, da vijećnici i građani vide koja pitanja dolaze na odlučivanje gradonačelniku a tu se kreira i dnevni red za Gradsko vijeće. Kada će biti ažurirana stranica, kolegij gradonačelnika?

Zabrana konzumiranja alkohola maloljetnicima na javnim površinama

Jednoglasno su vijećnici usvojili predloženu odluku o zabrani konzumiranja, nošenja i posjedovanja alkoholnih pića maloljetnim osobama na javnim površinama grada, kao i izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu. Izmjenama i dopunama odluke o javnim priznajima i nagradama Grada utvrđeno je da će se uz jednu Povelju počasnom građaninu i jednu Zlatnu čaplju, dodjeljivati do pet javnih priznanja - Grba Grada i Štita Berislavića. Nagodinu će se javna priznanja i nagrade dodijeliti, zbog lokalnih izbora, na posljednjoj sjednici prije raspuštanja Gradskog vijeća. Izmjenama i dopunama Statuta grada u žurnoj proceduri, u jednom čitanju, određeno je da se javni natječaji o raspolaganju gradskom imovinom objavljuju u dnevnom i lokalnom tisku te na web stranici grada, a u statut je uvršten i izravni radijski prijenos sjednica Gradskog vijeća kao i sudjelovanje vijećnika u televizijskim i radijskim emisijama. Iz Odluke o građevinskom zemljištu briše se stavaka 3. članka 12. koji glasi "ukoliko dva ili više ponuditelja ponude isti novčani iznos, prednost ima ponuditelj čija je ponuda prispjela ranije". Umjesto dosadašnjih članova Upravnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Ivana Pavića, Romane Mišić, Petra Agatića i Franje Senjaka imenovani su novi Damir Lalić, Mladen Krištof, Željko Tomljenović i Luka Jelavić. Budući da je vijećnik Mario Rubil podnio ostavku na dužnost člana Povjerenstva za ravnopravnost spolova, umjesto njega imenovan je Andrija Lepan. Ostavku u Skupštini Brod-plina dao je Stjepan Aračić, pa je umjesto njega imenovan Marko Marić. Na sjednici su izabrani i suci porotnici Županijskog suda u Slavonskom Brodu - Robert Klobučar, Ljubica Mustapić, Klaudija Knežević, Anica Jozić, Slavica Božinović, Nada Lovrenović, Đuro Dikanović, Vesna Gajger, Matej Zovkić i Josip Grgić.

Konferencije za novinare gradskih vijećnika

Opstrukcije, zapošljavanja u gradskim poduzećima

Čim su napustili sjednicu Gradskog vijeća gradonačelnik i nezavisni vijećnici Udruge Pravaš održali su konferenciju za novinare, a sutradan su ju održali i vijećnici koji čine većinu u Gradskom vijeću (HDZ, SDP, HSS, HSLS, HSP, HSP dr. Ante Starčević, HNS). Na obje je konferencije bio i vijećnik HDSSB-a Mladen Kvesić, koji je i zamjenik predsjednika Gradskog vijeća.

Ništa posebno novo nije rečeno ni na jednoj konferenciji od onoga što se ponavlja iz sjednice u sjednicu. Ponovljene su tako optužbe o zapošljavanju rodbine, stranačkih kolega u gradska trgovačka društva, kao i opstrukcije u radu - gradonačelnik optužuje da to njemu čine vijećnici, a vijećnici kažu da ih u radu opstruiraju pojedinci iz stručnih službi Grada.

Vijećnici koji čine većinu u Gradskom vijeću zatražit će od Ministarstva uprave nadzor na radom Upravnog odjela za lokalnu samoupravu. Kako pojašnjava zamjenik predsjednika Ivan Rajković (HSS) gradonačelnik je do sada suspendirao, stavljao izvan snage nekoliko odluka i zaključaka Gradskog vijeća, ali problem je nevjerodostojno prenošenje odluka Gradskog vijeća. Napominje da se izvrće smisao izmjena pojedinih odluka i takve se podmeću predsjedniku Vijeća na potpis, kao i da se krivotvori zapisnik, pa će zbog toga zatražiti upravni nadzor.

Predsjednik Gradskog vijeća Ivan Kovačević (HNS) najavio je i pokretanje postupka preustroja gradskih upravnih odjela, kao i opoziv dopredsjednika Gradskog vijeća Mladena Kvesića. HDSSB-ov vijećnik Kvesić, pak odgovara, kako ne želi sjediti s njima ako mora dizati ruku za nešto što mu nalažu, te je najavio da će HDSSB tražiti ostavke svih predsjednika nadzornih odbora i skupština.

Budući da su upozoreni kako za rad Gradskog vijeća do kraja godine neće imati dovoljno novaca, predsjednik Kovačević je napomenuo kako se planiraju vratiti tradiciji i jesti sendviče za vrijeme sjednice umjesto catering-ručka koji stoji više od 7.000 kuna.

Marija Kovačević

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

18.10.2013.Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

19.7.2013.Usvojen proračun, a i viši nameti

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

21.12.2012.Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

28.9.2012.Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

21.5.2010.SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

9.4.2010.AKTUALNIH 150 MINUTA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

30.11.2007.U MIROLJUBIVOM TONU

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

21.6.2007.Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA