Grad Brod

SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

Proslavljen Dan grada, 16. svibnja

Datum objave: 21.5.2010.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Počast poginulim hrvatskim braniteljima i umrlim Brođanima odana je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg križa na Gradskom groblju, kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i Spomenika djeci poginuloj u Domovinskom ratu.

Uz gradske vijećnike, predstavnike slavonskobrodskog gospodarskog, kulturnog, društvenog, političkog, sportskog i vjerskog života na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Slavonskog Broda sudjelovali su i saborski zastupnici Suzana Bilić-Vardić, Sonja Šimunović i Boro Grubišić, ravnatelj Uprave za turističku infrastrukturu i zaštitu turističke resursne osnove Ministarstva turizma Tomislav Vukovac, predstojnik Ureda državne uprave Mirko Vilajtović, zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Željko Prša, gradonačelnici Vukovara i Novske Željko Sabo i Antun Vidaković. Pismene čestitke za Dan grada poslali su predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, nadbiskup đakovačko-osječki Marin Srakić i generalni vikar Đuro Hranić, ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Androković, direktor Hrvatske turističke zajednice Niko Bulić, župan brodsko-posavski Danijel Marušić, gradonačelnici Nove Gradiške, Osijeka, Đakova, Vinkovaca, Požege i Hvara, te akademik Dubravko Jelčić.

- Ovaj saziv Gradskog vijeća dobar je primjer suradnje izvršne i predstavničke vlasti koja vodi ostvarenju svih planiranih projekata. Gradsko vijeće je donijelo proračun grada, temeljni i najvažniji akt kojim smo usmjerili rad gradske uprave u 2010. godine i, iako je donesen u vrijeme teške gospodarske situacije, ipak je razvojan i socijalno osjetljiv. Pokušali smo na najbolji mogući način usmjeriti djelovanje gradske vlasti i ostvariti sve projekte koje smo zajedno s gradonačelnikom obećali Brođanima koji su nam za to dali svoje povjerenje, tako smo u proračunu za ovu godini planirali velike kapitalne investicije kao što je izgradnja zatvorenih bazena, dogradnja škole u Podvinju, izgradnja 16,5 milijuna kuna komunalne infrastrukture, a nismo zaboravili ni najugroženije građane koji su prvi put ostali bez posla i pomogli im raznim socijalnim programima. Donijeli smo mnogo odluka s ciljem poboljšanja kvalitete života građana. Tražili smo nadzor mjerodavnih u odlukama vezanim za spor s Novogradnjom oko odmarališta Korčula s ciljem zaštite gradske imovine u čemu smo i uspjeli, a sada apeliramo na sve institucije da zaštite pravo na zdrav život i omoguće nam čist zrak. Još od rata naš je grad bio na vjetrometini loših događanja, prijetili su nam problemi nezaposlenosti, teška gospodarska situacija, a za državnu vlast smo uvijek bili na margini i takav se odnos mora promijeniti. Stoga je važno da je sadašnja cjelokupna gradska vlast nakon niza godina političke nestabilnosti spremna i sposobna zajedno ostvariti planirane projekte za potrebe građana, štititi interese svakog građanina i povesti ovaj grad u neku mirniju gospodarsku luku, istaknuo je predsjednik Gradskog vijeća Mijo Golubičić.

Čestitke za Dan grada svim Brođanima na svečanoj je sjednici uputio i gradonačelnik Mirko Duspara: - Dan grada je prigoda za osvrt na najvažnija događanja za naš grad u proteklih godinu dana. U godini kada su građani prvi put neposredno birali izvršnu vlast i kad sam sa zamjenicima već u prvom krugu osvojio vaše povjerenje za nastavkom obnašanja dužnosti gradonačelnika, planirali smo brojne projekte i osvrnemo li se na ostvareno moramo biti više nego zadovoljni.

Na sjednici je prikazan i film o ostvarenim projektima Grada među kojima treba istaknuti dovršetak dvorane Vijuš, izgradnju školsko-sportske dvorane na Koloniji, uređenje stadiona Stanko Vlainić-Dida, NK Amater, te izgradnju javne rasvjete na stadionu na Budainci i ogradu stadiona u Podvinju, kao i izgradnju 12 stanova za socijalno ugrožene obitelji, izgradnju novog dječjeg vrtića na Hebrangu, kapelu sv. Ane u Tvrđavi, uređenje Spomen-doma Dragutina Tadijanovića, pokretanje servisa 48 sati, otvaranje gradske blagajne.

Prigodan program na svečanoj sjednici izveli su HPD Davor i Dječji zbor Glazbene škole.

Dobitnici javnih priznanja i nagrada Grada Slavonskog Broda za 2010. godinu

BISKUPU FRANJI KOMARICI POVELJA POČASNOG GRAĐANINA

Dr. Franjo Komarica, biskup Banjalučke biskupije, dobitnik je Povelje počasnog građanina grada Slavonskog Broda. Ovaj uzorni humanist, mirotvorac, glasnogovornik je obespravljenih i progonjenih, glasnik istine koji je vjerom i ljubavlju, praštanjem i mirenjem stao u obranu čovjekovog dostojanstva. Dobitnik je brojnih priznanja za izvanredan doprinos u borbi za ljudska prava, međuetničku toleranciju, pomoć žrtvama rata, širenje demokracije, tolerancije i humanih principa. Značajno je njegovo nesebično zalaganje i doprinos u rješavanju problema prognanih.

MONS. VIDU MIHALJEKU POSTHUMNO ZLATNA ČAPLJA

Nagrada za životno djelo Zlatna čaplja posthumno je pripala nekadašnjem župniku Gospe brze pomoći i dekanu, mons. Vidu Mihaljeku. Bio je istaknut po sveukupnom duhovnom i materijalnom nastojanju na izgradnji ove najveće slavonskobrodske župe, te svesrdnom angažmanu na stvaranju novih župnih središta u gradu. Dragocjeno je bilo njegovo prihvaćanje, animiranje i dugogodišnje razvijanje pobožnosti Gospi brze pomoći koje je pridonijelo nastanku svetišta u Slavonskom Brodu. Nagrada je dodijeljena posthumno o 40. obljetnici pastoralnog djelovanja i 20. obljetnici njegove smrti.

 GRB GRADA SLAVONSKOG BRODA

Grb grada Slavonskog Broda dobio je Mirko Sečić, časnik Hrvatske vojske za aktivno sudjelovanje u njegovanju, isticanju i obilježavanju obljetnica 157. brigade HV-a koja je dala izniman doprinos u Domovinskom ratu i obrani suvereniteta Republike Hrvatske. Silvija Šetina, magistrica društveno-humanističkih znanosti iz područja filologije, ovo je priznanje dobila za sveukupne vrijedne rezultate u stručnom i znanstvenom radu, obrazovanju generacija mladih kao i društveno-korisnom angažmanu. Frani Piploviću Grb je dodijeljen za 25 godina javnog, političkog, znanstvenog i stručnog rada kojim je obilježio društveni život, te promovirao Slavonski Brod i Brodsko-posavsku županiju kako u domaćim tako i u međunarodnim okvirima. Dobitnik ovog priznanja je i vlč. Pavao Madžarević, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju, za nesebičnu skrb o vjernicima svoje župe i sveukupan doprinos u duhovnoj obnovi, humanitarnom djelovanju, kulturi i izdavaštvu. Prim. dr. Josip Jelić priznanje je dobio zbog unapređenja zdravstva i socijalnih vrednota, te angažmana u humanitarnom djelovanju Crvenog križa i zalaganju za ispravno obavljanje i vrednovanje liječničkog zvanja. Prof. dr. sc. Ivan Balen, dugogodišnji rukovoditelj slavonskobrodske Opće bolnice, specijalist interne medicine Grb je dobio za sveukupan doprinos na unapređenju zdravstvene zaštite, te izučavanju lokalne povijesti zdravstva. Mr. sc. Boženi Coha, specijalistici interne medicine, priznanje je dodijeljeno za sveukupan znanstveni i stručni rad na liječenju hematoloških bolesti, te nesebičnu skrb o pacijentima oboljelima od teških bolesti. Dobitnik Grba je i Državni arhiv u Slavonskom Brodu za 50 godina kontinuiranog rada na zaštiti, obradi i čuvanju arhivskog i registraturnog gradiva. Veterani NK Marsonije priznanje su dobili prigodom obilježavanja vrijednog jubileja, 100 godina postojanja i djelovanja na očuvanju tradicije nogometa kao najpopularnijeg sporta u gradu koji je okupio veliki broj djece i mladih.

ŠTIT BERISLAVIĆA

Štit Berislavića dodijeljen je Dinki Marijanović, za dugogodišnja sportska dostignuća u gimnastici i neizbrisiv trag u odgoju brojnih generacija uspješnih natjecatelja, te gimnastičkih trenera i sudaca. Branki Macan je ovo priznanje uručeno za dugogodišnju nesebičnu skrb i brigu o najtežim civilnim i vojnim invalidima, te pružanje potpore, edukacije i motivacije. Anđa Valić priznanje je dobila za izuzetno zalaganje, dobročinstvo, volonterski i humanitarni rad, te zbog toga što u kreativne radionice uključuje mlade, a posebno osobe s invaliditetom. Maestro Ivan Barić Štit Berislavića dobio je kao najstariji aktivni član Limene glazbe ĆeljezničarŘ koji je svojim entuzijazmom, trudom uspio održati limenu glazbu kao nezamjenjiv i jedinstven glazbeni izričaj u Slavonskom Brodu. Stanislav Hudi, predsjednik i voditelj Dječjeg kazališta također je dobitnik ove godišnje nagrade. Tom je glumcu, redatelju, scenaristu brojnih predstava, inspicijentu i umjetničkom voditelju nagrada dodijeljena za sveukupne rezultate i dosignuća u promicanju i očuvanju tradicije lutkarstva te obogaćivanju kuturnih sadržaja za djecu. U godini obilježavanja 80. obljetnice rada Štit Berislavića dobila je i Limena glazba ĆeljezničarŘ za kontinuirano djelovanje na njegovanju i očuvanju limene glazbe u gradu.

Marija Kovačević

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

18.10.2013.Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

19.7.2013.Usvojen proračun, a i viši nameti

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

21.12.2012.Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

28.9.2012.Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

21.6.2012.Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

9.4.2010.AKTUALNIH 150 MINUTA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

30.11.2007.U MIROLJUBIVOM TONU

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

21.6.2007.Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA