Grad Brod

AKTUALNIH 150 MINUTA

Gradsko vijeće Slavonskog Broda

Datum objave: 9.4.2010.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

PITANJA I ODGOVORI

Stribor Valenta (SDP):

- Ukazujem na neprimjereno ponašanje direktora Brod-plina. Na prošloj sjednici postavio sam pitanje o radu i poslovanju Brod-plina, gdje i je mjesto da se takvo pitanje postavi, a direktor Brod-plina odgovara u Posavskoj Hrvatskoj blaćenjem vijećnika na primitivan način na osobnoj razini. Ne priliči da se direktor poduzeća tako obraća vijećnicima. Što ćete, gradonačelniče, kao predsjednik Skupštine trgovačkih društava, poduzeti da zaštitite dignitet gradskih vijećnika? Na moje traženje financijskog izvješća prošlogodišnjih Moto susreta, koji su bili organizirani za Dan grada, dobio sam pismeni odgovor predsjednika Nadzornog odbora Moto kluba Brod Željka Račkog, odnosno financijsko izvješće kroz cijelu godinu u kojem je samo stavka isplata, dok nema navedenih uplata i ništa o samim Moto susretima. Priča se da je prodano 20.000 ulaznica po 70 kuna, a to nisu jedina sredstva. Je li vrijeme za nadzor u toj udruzi zbog netransparentnog trošenja sredstava? Kreću sindikalni prosvjedi po gradovima. Očekuje li gradonačelnik prosvjede i u našem gradu i hoće li im se pridružiti?

Prije samog odgovora gradonačelnik Mirko Duspara sugrađanima je čestitao Svjetski dan Roma. – Nisam zadovoljan načinom reagiranja direktora Brod-plina, jer nije primjereno da kroz medije proziva gradske vijećnike. Kao Skupština ne mogu ništa poduzeti, ali vijećnici mogu podnijeti privatne tužbe, odgovorio je gradonačelnik i dodao kako će poduzeti određene korake, ako bude potrebno, kad dobije nalaz revizije koji se provodi u svim trgovačkim društvima. Podsjetio je da je Gradsko vijeće donijelo odluku o sufinanciranju Moto sustreta s 500.000 kuna, te da Grad nema pravo nadzirati trošenje sredstava i dodao da je Moto klub predmet istrage državnog odvjetnika i Krim-policije. Bude li prosvjeda u Brodu, rekao je, osobno će ocijeniti je li njegovo mjesto u redovima prosvjednika kojima je spreman pridružiti se.

 O GRADSKOJ ŠKOLI U PODCRKAVLJU

Mladen Kvesić (HDSSB):

- Što su prioriteti pri određivanju financija za pojedine mjesne odbore i koliko je sredstava pojedinačno svaki mjesni odbor dobio u protekle dvije godine? Ima li Savjet za sigurnost prometa idejno rješenje za kritična prometna križanja po gradu? Što gradonačelnik misli o peticiji 555 stanovnika općine Podcrkavlje za izgradnju osnovne škole?

- Krajem godine predsjednici mjesnih odbora dostavljaju Gradu što treba raditi i koji su prioriteti, odgovorio je gradonačelnik te napomenuo kako će vijećnik pismeno dobiti što je sve napravljeno u svakom pojedinom mjesnom odboru. Odgovorio je i kako većina prometnih križanja nisu u nadležosti Grada, te da je Savjet za sigurnost prometa u kontaktu s Policijskom upravom koja daje izvješća o rizičnosti raskrižja. Gradonačelnik je napomenuo kako je novi načelnik općine Podcrkavlje uložio sredstva te je promijenjena stolarija na školi i uvedeno centralno grijanje. Podsjetio je da je Grad usvojio mrežu osnovnih škola, da škola u Podrckavlju ne ispunjava uvjete za samostalnu školu, ali ju je Brodsko-posavska županija uvrstila u mrežu škola kao samostalnu. Podsjetio je i da će Grad ove godine financirati dogradnju šest učionica u matičnoj školi u Podvinju čime će se omogućiti da se nastava odvija u dvije smjene. - Bivši načelnik općine Podcrkavlje Jarić i ministar Čobanković prošle su godine potpisali ugovor za izgradnju sportske dvorane u Podcrkavlju, a natječaj još nije raspisan. Građevinska dozvola za školu u Podcrkavlju je dobivena prije tri godine, u međuvremenu je i produžena, odobrena su sredstva EIB-a od 5 milijuna kuna, 9 milijuna kuna amandmanom saborskog zastupnika Grubišića u državnom proračunu planirano je za školu u Podcrkavlju i u Malom Parizu, a troškovnik škole u Podcrkavlju izosi 8 milijuna kuna. Odgovornost je to ministarstva koje treba raspisati natječaj, zaključio je gradonačelnik.

Slavica Nikšić (SDP):

- Stanovnici Naselja «Andrija Hebrang» dobili su javni gradski prijevoz, no na stajalištima još nisu postavljeni prometni znakovi, kada će biti i hoće li koncesionar istaknuti i vozni red? Prema Odluci o komunalnom redu gradske javne površine se moraju čistiti i centar grada je za svaku pohvalu, ali vlasnici kućnih ljubimaca ne čiste javne površine za svojim ljubimcima. Prijedlog Udruge «Spas» je da se nabave vrećice u koje se skuplja izmet i voljni su primjerom pokazati, te educirati vlasnike kućnih ljubimaca da trebaju počistiti javne površine za svojim psima. Postoji li mogućnost da Grad podrži tu akciju? Jeste li počeli s pripremama za ljetovanje djece u odmaralištu u Starom Gradu i hoće li ove godine biti ljetovanja u odmaralištu na Korčuli?

Gradonačelnik je odgovorio da se radi projektna dokumentacija za tri stajališta na Hebrangu te da će, kad bude gotova, biti postavljeni znakovi i vozni red. - Svaki građanin treba poštivati Odluku o komunalnom redu, a svaki vlasnik kućnog ljubimca bi trebao kupiti vrećice i pokupiti iza svog ljubimca. No, i Komunalac treba čistiti javne površine, a i komunalni redari bi trebali malo proći okolo i početi raditi svoj posao za koji su dobro plaćeni, rekao je gradonačelnik. Podsjetio je da je obavljena primopredaja odmarališta u Starom Gradu između Grada i Društva «Naša djeca», te da će predstavnici ponovno otići na Hvar, kako bi sa sanitarnim inspektorom utvrdili koji se minimalni nedostaci moraju otkloniti da odmaralište bude u funkciji. Odmaralište na Korčuli koristio je sindikat državnih službenika i namješetnika Županije, dodao je gradonačelnik Duspara, a ove godine preuzela ga je Gradska uprava i predstavnici Grada će također otići i na Korčulu kao bi priredili sezonu ljetovanja.

KOME POMOĆI KAD OSTANE BEZ POSLA?

Igor Safundžić (SDP):

- Amandmanom Kluba vijećnika SDP-a u ovogodišnji proračun je uvrštena pozicija po tisuću kuna jednokratne naknade za svakoga tko prvi puta dobije otkaz. Gradonačelnik je na prošloj sjednici rekao kako treba utvrditi kriterije tko može dobiti tu naknadu, a kad je usvajan amandman nije o tome bilo govora nego da će svatko tko prvi puta ostane bez posla dobiti tisuću kuna. Postoje li, dakle, kriteriji i kakvi? Škole nogometa «Mato Utvić» i «Marsonia» treniraju na Stadionu kraj Save i nedavno se dogodio fizički obračun uprave i to pred djecom. Ima li načina da se prekinu previranja nogometnih tajkuna preko leđa djece? Kad će stanovnici na Plavom polju moći otkupiti zemljište oko svojih stanova i po kojoj cijeni?

Gradonačelnik Duspara je rekao kako je amandmanom predviđeno 400.000 kuna, a prošle godine je u Brodsko-posavskoj županiji bez posla ostalo 3000 ljudi, te da će trebati utvrditi kriterije tko može dobiti novčanu naknadu jer nije isto ako u obitelji rade tri člana, a jedan ostane bez posla ili tamo gdje radi samo jedan i ostane bez posla. I gradonačelnik je potvrdio da postoje problemi oko ove dvije škole nogometa, te da Stadion kraj Save koristi 4-5 klubova. - Ne mogu ja praviti reda između ljudi koji su skloni fizički se obračunati. Možemo taj prostor i zatvoriti potpuno, ionako je opasan, zaključio je. Odgovor ne pitanje za otkup zemljišta vijećnik će dobiti pismeno.

Roberto Lujić (SDP):

- S obzirom na recesiju i sve težu gospodarsku situaciju ima li Grad u planu izgradnju socijalnih stanova tim više što su gradski stanovi neprimjereni za život? Priča se da ima desetak gradskih stanova slobodnih, zašto se oni ne daju socijalno ugroženima? Stare i dotrajale topole na Poloju u lošem su stanju i predstavljaju opasnost, tko će odgovarati za živote i imovinu ljudi. Planira li se uklanjanje topola i sadnja drugih vrsta drveća? U proračunu za 2010. predvidjeli smo amandmanom milijun kuna za kvalitetan sport, gdje je tih milijun kuna raspoređeno i iskorišteno?

- Prošle godine Grad je izgradio 12 socijalnih stanova u koje su smještene obitelji s više djece, a informacija da Grad ima na desetke praznih stanova ne stoji. Stoji pak da ima neadekvatnih stanova za život, a ove smo godine planirali kupovinu socijalnih stanova računajući da će cijene pasti što se nije dogodilo. Možda ćemo ipak ići ponovno u izgradnju, odgovorio je gradonačalnik. Napomenuo je da Grad u uređenje Poloja ulaže ogromna sredstva, ali je taj prostor vlasništvo Republike Hrvatske, te da odgovornost za sve što se na Poloju dogodi ide na Vladu. Odgovorio je kako je Zajednica sportskih udruga napravila raspored podjele sredstava.

Anto Rašić (HSP):

- Na sjednici Županijske skupštine postavljalo se pitanje loše izvedenih radova na dvorani Vijuš, a zamjenica župana je odgovorila kako je to na Gradu, pa pitam sada što je s radovima na dvorani?

- Činjenica je da je dvorana gradska i da je investitor bio Grad, ali radove je ugovorilo Ministarstvo regionalnog razvoja koje je izabralo i tvrku koja je bila izvođač. Imamo bar desetak pismenih i usmenih poziva u kojima ukazujemo na nedostatke na dvorani. Održan je i sastanak s izvođačima i nazdorom, ali do danas ti nedostaci nisu otklonjeni, odgovor je gradonačelnika Duspare.

 RUPE NA KOLNICIMA I POLOJ

Jozo Mišić (HDZ):

- Mjesni odbor Jelas nije u ovogodišnjem planu izgradnje komunalne infrastrukture planiran niti s jednom ulicom, stazom, a nakon zime brojna su oštećenja, posebno u Bosanskoj i Šubićevoj ulici, te na nogostupu uz Sjevernu veznu cestu. Hoće li biti sanirane rupe po kolnicima? I na kolniku na Slavoniji I brojne su velike rupe na asfaltu, a ni to naselje nije u planu, hoće li se to urediti? Prošle godine Grad je investirao značajna sredstva na uređenje Poloja, kako je prošle godine mogao a sada ne? Na prošloj sjednici prozvali ste, gradonačelniče, moju obitelj, da smo supruga i ja zaposleni u Hrvatskim cestama, ispravio sam vas, zaposleni smo u Hrvatskim autocestama i to na javnom natječaju, bili smo nezaposleni hrvatski branitelji. Rade li u vašoj, gradonačelniče, obiteljskoj kući osobe i jesu li prijavljene ili ne, dobivaju li naknadu za svoj rad i je li im uplaćeno zdravstveno i mirovinsko?

Gradonačelnik je odgovorio kako se u programu održavanja ne planira, nego se snima stanje po gradu i otklanjaju se eventualna oštećenja pa će tako rupe na svim ulicama biti sanirane. Kolnik na Slavoniji I kod ulaza prema Gimnaziji oštećen je izgradnjom stambene zgrade, te će izvođaču radova, čiji su kamioni oštetili kolnik, Grad naložiti da ga sanira, odgovorio je gradonačelnik. Potvrdio je da je Grad uložio značajan sredstva u Poloj, te dodao kako ga država sigurno neće tužiti za uređenje, ali da topole neće rušiti jer bi ih zbog toga mogla tužiti. Podsjetio je da je na prošloj sjednici rekao kako je nepošteno što kod zapošljavanja gradskih vijećnika postoje dvostruka mjerila, jer dok se prozivaju Valenta i Rašić za zapošljavanje u Vodovodu, što je također bilo na natječaju, istovremeno su Rajković i Zirdum nedavno dobili posao u Županiji. – Što se tiče moje kuće, ja sam zaposlen u Gradskoj upravi, supruga radi u Općoj bolnici «Dr. Josip Benčević», a moja punica ima 82 godine i nije zaposlena, naveo je.

Jozo Šimić (HSP):

- Na sjednici Županijske skupštine raspravljalo se i o stanju u gospodarstvu i dogovorena je tematska sjednica. Smatrate li, gradonačelniče, potrebnim da se održi i tematska sjednica Gradskog vijeća ili da ju odradimo zajedno sa Županijskom skupštinom? U Poduzetničkoj zoni Kolonija zemljište je prodano, po kojoj cijeni? Distribucija plina je 2001. godine trebala ići Montcogimu, a 2004. godine je Županijska skupština koncesiju dala Plin projektu čiji je direktor SDP-ovac i današnji gradonačelnik Nove Gradiške. Znače li opetovani napadi vijećnika SDP-a na direktora Brod-plina da se razmišlja ponovno o raspisivanju koncesije za distribuciju plina?

- Gospodarstvo grada Slavonskog Broda participira sa 70 posto u gospodarstvu Brodsko-posavske županije. To može biti jedna točka dnevnog reda i nema svrhe za posebnom sjednicom, a i nemamo previše utjecaja na gospodarstvo, odgovorio je gradonačelnik. Podatke o prodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni Kolonija vijećnik će dobiti pismeno.

TKO PROZIVA, KOME SE PRIJETI?

- Zbog neistine da su vijećnici SDP-a napali Brod-plin tražimo stanku od 5minuta, rekao je vijećnik Stribor Valenta. Nakon stanke priopćio je da je Klub vijećnika SDP-a morao reagirati na prozivanje vijećnika Šimića, te da su samo tražili zaštitu digniteta vijećnika i Gradskog vijeća. - Branite vijećnicima da obavljaju svoju dužnost, a mi smo raspravljali isključivo o poslovanju Brod-plina. Ne može se to spočitavati gradonačelniku Nove Gradiške, ne dolazi u obzir, a istovremeno naši članovi dobivaju prijetnje otkazom u Brod-plinu, rekao je vijećnik Valenta. I vijećnik Šimić se složio da treba prestati s prepucavanjem, te je dodao kako nije dobro da vijećnici raspravu temelje na kuloarskim pričama.

Anto Ivanković (HSP):

- Kada će se riješiti problem sa sportskom opremom u novoj školskoj dvorani na Koloniji? Je li moguće da Babukićeva ulica na Koloniji postane jednosmjerna?

Gradonačelnik je odgovorio kako su nabavljeni neodgovarajući koševi, te da su od tvrtke koja je dobila opremanje dvorane na natječaju tražili da to promijeni, ali da nema volje te će vjerojatno uslijediti sudski spor. Rekao je i da je Savjet za promet zasjedao no ne zna je li na dnevnom redu bila i Babukićeva ulica, ali će prijedlog biti razmotren.

Andrija Lepan (HDZ):

- Zašto pročelnica za gospodarstvo ignorira sjednice Gradskog vijeća jer je na posljednjih nekoliko nema i vodi li ona slučajno Grad dok vas, gradnačelniče, nema? Zemlja kod Kolodvora je prodana, a uvjeravali ste nas gradonačelniče da nećemo dobiti više skladišta, a sada će šleperi i kamioni prolaziti centrom grada još i više kad se izgradi Lidl. Zašto dozvoljavate da vas SDP ucjenjuje trgovinom, to vam ne treba?

Gradonačelnik je odgovorio kako pročelnica za gospodarstvo nema ni jednu točku na dnevnom redu te nije obvezna biti na sjednici. - I vi ste vijećniče bili tu, ne znam da li u HSP-u ili u HDZ-u, kada se usvajao Prostorni plan i digli ste ruku za njega, za izgradnju trgovačkog centra u Svačićevoj. U mom mandatu ni jedno skladište nije izgrađeno u toj zoni i to nisu skladišta nego trgovački centri. Da Vlada poštuje ono što obeća, ne bi nam se šleperi vozali po gradu jer bi bio izgrađen sjeverni trak Svačićeve. Premijer Sanader je na sjednici Vlade u Slavonskom Brodu obećao izgradnju ulaza u Đuru Đakovića, pa kamioni i šleperi ne bi trebali ulaziti u grad, obećao je i Istočnu veznu cestu, a ništa od svega. Sa mnom se ne može trgovati, niste to mogli ni vi, ni oni prije vas, a ni poslije, pa ni SDP, odgovor je gradonačelnika.

ŠKOLE I DOPRINOSI

Suzana Bilić-Vardić (HDZ):

- Projekt izgradnje vodoopskrbnog sustava i sustava odvodnje odobren za sufinanciranje iz IPA programa vrijedan je 30 milijuna eura. Jeste li, gradonačelniče, svjesni odgovornosti koju Grad ima u realizaciji ovoga projekta i koliki je angažman Grada u realizaciji imovinsko-pravnih poslova? Kad se grade objekti od posebnog ineteresa za grad, Grad investitora oslobađa komunalnog doprinosa. Kakav je odgovor Grada Brodsko-posavskoj županiji za oslobođenje komunalnog doprinosa za izgradnju sportske dvorane Ekonomsko-birotehničke škole? Prozivate ministra za školu u Podcrkavlju, a koja je sudbina 9 milijuna kuna iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta namijenjenih za škole u Podcrkavlju i Malom Parizu i što je Grad poduzeo na stavljanju u funkciju tih planiranih sredstava?

Gradoančelnik je podsjetio kako Grad pet godina radi na IPA projektu, te da je problem s imovinsko-pravnim odnosima u općini Podcrkavlje i na zemljištima za koja je nadležna država – Hrvatskih cesta, Hrvatskih voda, Hrvatskih željeznica. - Problem je, dodao je, i devet čestica u gradu nad kojima još uvijek stoji zabilježba zbog slučaja Korčula. - Grad je za Ekonomsko-birotehničku školu Brodsko-posavskoj županiji dao 47.000 metara kvadratnih zemljišta, oslobodio je milijun kuna komunalnog doprinosa, izgradio komunalnu infarstrukturu oko škole, a sada traže da ih oslobodimo i komunalnog doprinosa za dvoranu, a dajemo i 3.500 metara kvadratnih zemljišta za gimnaziju. Zauzvrat smo tražili zemljište kod Poljoprivredne škole za gradnju škole «Milan Amruš», objasnio je Duspara. Ponovio je da Ministarstvo mora raspisati natječaj i za izgradnju škole u Podcrkavlju, te da i Općina ima volju uložiti sredstva, samo da se škola završi.

Vijećnica Bilić-Vardić ponovila je kako odgovornost za izgradnju škola ima i Grad, te je predložila gradonačelniku da za školu «Milan Amruš» zatraži vojarnu na Jelasu.

Ivan Rajković (HSS):

- Još uvijek čekam pisani odgovor s popisom odvjetničkih troškova koje je isplatio Grad. Poslije zimskih mjeseci Graničarska i Ulica Luke Lukića u Brodskom Varošu su u očajnom stanju. Sav asfalt je kod slivnika propao, slivnici su iznad asfalta pa voda ne može otjecati. Je li u planu uređenje tih ulica? Prije nekoliko godina nestala je oznaka naziva Ulice Luke Lukića, a u tim ulicama nema ni javne rasvjete, odnosno potrebna su samo četiri rasvjetna stupa da se osvijetli. Zna li gradonačelnik koji je vijećnik na Zboru građana na Hebrangu izjavio kako direktor Brod-plina neće još dugo biti na tom mjestu, da će ga smijeniti?

Gradonačelnik je odgovorio kako za štete na cestama odgovornost snosi i trgovačko društvo koje nije dobro odradilo posao kod spojeva sa slivnicima, te će te nedostatke morati i otkloniti, ali isto tako i tvrtka koja održava ceste uredit će i ove dvije ulice u Brodskom Varošu. Rekao je da će biti riješena i javna rasvjeta u tim ulicama kao i oznaka naziva ulice. Odgovorio je da ne zna koji je vijećnik najavio smjenu direktora Brod-plina.

Jasenka Rem (HSU):

- Sindikalna košarica za dvije osobe je 6.100 kuna, prosječna mirovina u Brodsko-posavskoj županiji je 2.200 kuna, a mnogi žive na granici siromaštva od 1.800 kuna. Budući da Grad subvencionira komunalne naknade umirovljenicima sa zaštttnim dodatkom, može li se to i onima koji su na granici siromaštva?

Gradonačelnik je odgovorio kako je prihod komunalne naknade točno namjenski određen, te da će se s Upravnim odjelom za društvene djelatnosti pokušati razmotriti koji vid socijalne pomoći se može dodijeliti siromašnim umirovljenicima.

Sjednici su prisustvovale i predstavnice Dječjeg gradskog vijeća, pa je tijekom aktualnog sata gradonačelniku pitanje postavila i Tea Tomić, učenica 7. razreda OŠ «Ivana Brlić-Mažuranić»: - Prihvaćate li da ključeve Grada prmi predsjednica Dječjeg gradskog vijeća u vrijeme manifestacije «U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić»? Gradonačlnik je odgovorio da će ključevi grada biti uručeni djeci, kao i svake godine, te da nema ništa protiv da ih preuzme predsjednica Dječjeg gradskog vijeća.

 POVIJEST POVJESNIČARIMA, POLITIKA POLITIČARIMA

Izvješća o radu i financijska izvješća ustanova u vlasništvu Grada Slavonskoga Broda za 2009. godinu, od Dječjeg vrtića Ivana Brlić- Mažuranić, Gradske knjižnice, KKD Ivane Brlić Mažuranić, Galerije umjetnina do Ustanove za gospodarenjem športskim objektima usvojena su većinom glasova. Dramatičan ton sjednici dalo je izvješće Mate Artukovića, ravnatelja Hrvatskog instituta za povijest, Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje, odnosno iznošenje stava Kluba vijećnika SDP-a u interpretaciji vijećnika Stribora Valente. Valenta je rekao da Institut svojim radom i objavljenom građom prikazuje jednostrano viđenje povijesti, posebno događaja vezanih za NDH i zločine u Jasenovcu, a Hrvatski Institut za povijest nazvao je Hrvatskim institutom za reviziju. Uz to je prigovorio ravnatelju Instituta zbog neprimjerenih tekstova protiv SDP-ovog kandidata Ive Josipovića, objavljenih u gradskim glasilima te se osvrnuo i na prosječne plaće zaposlenih doktora znanosti u Institutu koje iznose 7 tisuća kuna, koje on smatra prevelikima. Za vrijeme ove primjedbe, nekoliko vijećnika HDZ-a i HSP-a izašli su sa sjednice uz primjedbu da ne mogu to ni slušati. Nakon stanke koju je zatražila HDZ-ova vijećnica Suzana Bilić Vardić, rasprava je nastavljena. Ovaj dio sjednice pak je napustio Stribor Valenta...

Nakon usvajanja izvješća, ravnatelj Instituta zahvalio se Valenti na primjedbama i rekao da mu je žao što je napustio sjednicu. Rekao je da ne zna na temelju čega su Valenta i klub SDP-a zaključili da se ne govori o zločinu u Jasenovcu te da se iz takvih primjedbi može jasno zaključiti da SDP-ov tim nije niti pročitao knjigu. Istaknuo je da je i na promociji knjige u Zagrebu jasno osudio zločin u Jasenovcu, ali da kao hrvatski povjesničar ne može dopustiti da se hrvatski narod proglašava genocidnim na temelju laži. Ovakve ozbiljne političke diskvalifikacije i osude od strane SDP-a smatra neopravdanima. Svoje istupanje u javnost putem županijskih novina opravdao je time što je tekstove pisao kao privatna osoba, ne kao ravnatelj Instituta, što i stoji u potpisu.

Gradonačelnik je dao epilog raspravi, pohvalivši rad Instituta uz napomenu: - Povijest bih ostavio povjesničarima...

Usvojeno prvo izvješće gradonačelnika

Svoje prvo izvješće nakon prestanka postojanja Gradskog vijeća za razdoblje od srpnja do prosinca 2009., gradonačelnik je upotpunio i kompjutorskom prezentacijom. Ipak, ni to nije utjecalo na negativne primjedbe većine vijećnika. Izvješće je tako uspoređivano s odom radosti i novinarskim tekstom, bez iscrpnog financijskog i vremenskog plana i realizacije, kao i programskog dijela. Na te zamjerke, gradonačelnik odgovara da to nije ni financijsko ni programsko izvješće, nego gradonačelnikovo! A kao takvo je na kraju i usvojeno.

Marija Kovačević i Irena Vukas

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

18.10.2013.Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

19.7.2013.Usvojen proračun, a i viši nameti

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

21.12.2012.Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

28.9.2012.Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

21.6.2012.Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

21.5.2010.SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

30.11.2007.U MIROLJUBIVOM TONU

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

21.6.2007.Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA