Grad Brod

U MIROLJUBIVOM TONU

Sjednica Gradskoga vijeća

Datum objave: 30.11.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Ponovno su tijekom aktualnog sata ponavljana neka pitanja, a vijećnici su, što postaje već sustavno, ili nezadovoljni dobivenim odgovorima ili uopće nisu ni dobili odgovore na svoja pitanja. I na aktualnom satu se raspravljalo o predizbornim obećanjima stranaka. No, vijećnici su usvojili i najznačajniji dokument - proračun za 2008. godinu. Većinom glasova usvojena je i odluka o ustrojstvu gradske uprave. Jednoglasno su vijećnici prihvatili izmjene i dopune Prostornog plana uređenja grada, određivanje naknade troškova i nagrada članovima vijeća nacionalnih manjina, kao i prijedloge da komunalne poslove održavanja nerazvrstanih cesta i pješačkih staza u sljedeće dvije godine obavlja Poduzeće za ceste, a održavanje javne rasvjete Elektra Slavonski Brod. Vijećnici su podržali prijedlog Odbora za komunalno gospodarstvo da se kod održavanja cesta i staza strogo utvrde rokovi dovršetka radova i da, ako se oni ne poštuju, u posao uvede novi izvoditelj. Uz opasku predsjednika Gradskog vijeća Željka Račkog kako je vijećnik Pero Ćosić na jednoj od prethodnih sjednica bio u pravu kada je tvrdio da trgovačka društva ne mogu imati višečlanu skupštinu, što je potvrdio i Visoki trgovački sud, Vijeće je jednoglasno usvojilo razrješenje dosadašnjih članova skupština trgovačkih društava i imenovalo gradonačelnika Mirka Dusparu za jedinog člana skupština svih gradskih trgovačkih društava.

AKTUALNI SAT

KADA JAVNA RASVJETA

Zdenko Horvat (HSLS):

- Dosta se govorilo o Centru mladih, zanima me do kuda se došlo s tim? U MO Brodski Varoš od podvožnjaka kod Jarače pa sve do mjesnog groblja mrkli je mrak, kada će u tom dijelu biti uređena javna rasvjeta?

- Za uređenje krovišta na Kinu Brod, gdje će biti Centar mladih, izabran je izvođač koji ulazi u posao. Kako na toj poziciji imamo još 400.000 kuna, a i od Ministarstva 200.000, do kraja godine bismo mogli urediti i značajniji dio interijera, a nagodinu ostalo, odgovorio je gradonačelnik Mirko Duspara. Podsjetio je da je Gradsko poglavarstvo izabralo izvoditelja za izgradnju javne rasvjete u Požeškoj ulici i Marincima, od križa u Brodskom Vinogorju do groblja u Brodskom Varošu, za što su naručeni betonski stupovi, a nakon što materijal stigne, napomenuo je gradonačelnik, još desetak dana treba da se izgradi javna rasvjeta.

KANAL U VINOGORSKOJ?

Mijo Golubičić (HSP):

- Prije dva mjeseca trebalo je napraviti posao odvodnje, odnosno ocjevljenja jarka u Vinogorskoj ulici od Viktora Kovačića, dakle uz županijsku cestu, ali ništa nije učinjeno te je uslijed kiša došlo do potapanja podruma obiteljske kuće. Ovih su se dana davala razna predizborna obećanja, a jedno od toga je i uređenje cesta. Tako su u četverogodišnjem planu HDZ-a navedene Nodilova i Pirkerova, te Krndijska ulica, kao i javna rasvjeta u Marincima, Balokovićevoj i Nodilovoj ulici. Jesu li te ceste već asfaltirane ili će tek biti za četiri godine?

- Prema planu Grada Nodilova i Pirkerova ulica su u cijeloj dužini asfaltirane, a Krndijska je u pripremi. Već smo postavili koji stup više javne rasvjete kroz glavnu ulicu u Marincima, a s javnom rasvjetom nastavljamo i dalje, tako da ispada prema onom što su naveli na predizbornom letku da neće imati šta raditi, objasnio je gradonačelnik. Pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav Đuro Delač je objasnio da je kanal u Vinogorskoj ulici u nadležnosti ŽUC-a, te je Grad uputio dopis za uređenje i rješenje tog problema.

 LEGALIZACIJA U ROMSKOM NASELJU

Mario Rubil (HSP):

- Do kuda se stiglo s kanalizacijom u Podvinju i radi li se ona uopće jer bivši predsjednik mjesnog odbora kaže da se ništa ne radi. Što je s legalizacijom kuća u romskom naselju? Znamo da je Grad uredio nekoliko dječjih igrališta i postavio nova. Zašto onda neka stranka u svom letku navodi da će urediti dječje igralište u MO Zrinski-Frankopan. Zar tamo nije uređeno već dječje igralište ili ima još igrališta u tom mjesnom odboru koje treba urediti?

Gradonačelnik je odgovorio da se intenzivno radi na kanalizaciji u Podvinju, sliv F i G: - Komentari bivšeg predsjednika Čabe me ne čude jer se zna da su cijevi davno nabavljene nestale, a i ove godine su bile zapaljene, no na kanalizaciji unatoč svemu se radi. U izradi je i Prostorni plan uređenja «Josip Rimac» gdje je i romsko naselje, a Grad je podnio zahtjev državi za dodjelu tog zemljišta kako bi ga mogao dati stanovnicima. Cilj je legalizacija tog naselja u kojem su i ulice asfaltirane. Istina da smo još u sprnju uredili nekoliko igrališta po gradu, a svaka stranka može staviti na letak što misli da treba.

KADA PISMENI ODGOVORI

Jozo Mišić (HDZ):

- Sa žaljenjem moram kontstatirati da smo Vijeće počeli kao predizborni skup, a da se mi uhvatimo ozbiljnog posla?! Zbog čega vjećnici HDZ-a nisu dobili pismene odgovore na pitanja upućena Komunalcu o radu Sportsko-rekreacijskog centra Migalovci, kao i popis izvoditelja radova na investicijskom održavanju osnovnih škola? Ravnatelj Gimnazije Matije Mesića uputio je dopis za dobivanje građevinske dozvole za uređenje vanjskih terena, a Grad im je to osporio dok se ne riješe imovinsko-pravnih poslovi. Podsjećam da je 6. listopada 2005. godine Gradsko poglavarstvo donijelo zaključak da se ti tereni mogu urediti, zašto se sada koči? Kada će se pristupiti ugovorenim radovima po mjesnim odborima? U MO Jelas ni jedan od obećanih i ugovorenih poslova nije započeo.

Gradonačelnik je rekao da za pismene odgovore treba pitati Tajništvo. - Grad je maksimalno išao u susret školama, dali smo zemljište i za Ekonomsko-birotehničku školu, a kada smo htjeli izgraditi novu Osnovnu školu «Milan Amruš» za djecu s teškoćama u razvoju na zemljištu Poljoprivredne škole nismo se sa Županijom uspjeli dogovoriti. Zauzvrat bismo im dali zemljište kod Gimnazije i Medicinske škole. Ne stoje insinuacije da se ne radi po mjesnim odborima. Do kašnjenja radova na izgradnji cesta došlo je zbog toga što su izvođači bili «okupirani» na koridoru V C. U ime izvođača obećajem da će do sredine prosinca biti gotove ugovorene ceste i staze. Za MO Jelas izrađuje se prostorna dokumentacija za za most na Mrsunji i uređuje se korito Mrsunje. Pitanje je zašto je na Jelasu u predizborno vrijeme prostor za skupove dobio samo HDZ, a ostali su ih morali održavati pod šatorom, uzvratio je pitanjem gradonačelnik Duspara.

Vijećnik Mišić je replicirao kako u Gimnaziju ne idu djeca iz SAD-a nego brodska djeca, te da je bespredmetno ovo pitanje bilo uspoređivati s odnosnom Županije, te je naglasio da se isključivo poziva na zaključak Gradskog poglavarstva.

ŠEST GODINA ZA STATUT

Marina Dabić (nestranačka s liste SDP-a):

- Odgovor na pitanje za v.d. ravnateljicu Gradske knjižnice koji sam dobila i u kojem stoji da su se svi članovi Upravnog vijeća složili da bi to pitanje već bilo riješeno da nije došlo do zastoja u radu Upravnog vijeća zbog izvanrednih izbora. Šest godina treba Upravnom vijeću da donese Statut. Ne govorim o liku v.d. ravnatelja, samo molim da se zakon poštuje, a ovo je krajnje neozbiljan odgovor vijećniku.

Jeste li upoznati s revizijom poslovanja Dječjeg vrtića «Ivana Brlić-Mažuranić», navodno se radi o takvim propustima da su moguće čak i prekršajne prijave. Kako će Grad reagirati na izvješće revizije?

I gradonačelnik Duspara se složio da je krajnje vrijeme da se Statut Gradske knjižnice konačno donese, te je na to upozorio i Upravni odjel za društvene djelatnosti. Potvrdio je da je revizija zaista utvrdila brojne nepravilnosti u radu Dječjeg vrtića, te je rekao da će o izvješću raspravljati Gradsko poglavarstvo koje će na sjednici i odlučiti o daljnjim koracima.

Dalibor Damičević (HSP):

- Građani pitaju čiji je prostor NK «Amater» jer u njihovim prostorima samo HDZ održava skupove, dok druge stranke nisu mogle.

Duspara je odgovorio da je vlasnik prostora Grad ali da je HDZ privatizirao prostor. – Taj je prostor NK «Amater» dobio od Jasinja i on je u privatnim zakupu na 20 godina, javio se za ispravak krivog navoda vijećnik Mišić.

NOVA SIGNALIZACIJA U BOROVSKOJ?

Vjekoslava Golob (SDP):

- U MO Plavo polje produžuje se Borovska ulica i samim time promet će biti intenzivniji, a znamo da se tamo nalazi Dom zdravlja, škola, vrtić, Dom HVIDR-e. Je li se razmišljalo o adekvatnoj signalizaciji za sigurnost prometa pješaka?

- Istina, s HV-om smo dogovorili probijanje Borovske ulice i kad se završi svakako ćemo obilježiti pješačke prijelaze i označiti svu potrebnu prometnu signalizaciju za sigurnost pješaka i ostalih sudionika u prometu, odgovorio je gradonačelnik.

Krešimir Tomac (HSLS):

- Planira li se u Branimirovom naselju obnoviti dječje igralište? Tu je i košarkaško igralište koje je tamo potpuno uništeno.

- Ove smo godine uložili u pet novih igrališta, a planiramo ih izgraditi još na bazi sponzorstva s robnim lancima, najavio je gradonačelnika.

Andrija Lepan (HSP):

- Hoće li SBTV ove godine pratiti otvorenje Katarinskog sajma jer do sada nisu popratili niti jedan projekt Grada?

- Dobili smo ponudu SBTV-a za izravan prijenos otvorenja sajma, ali kako je predizborna šutnja gradonačelnik koji otvara sajam ne bi se smio pojaviti u programu, objasnio je gradonačelnik Duspara. Na to je zamjenik gradonačelnika Vladimir Jerković rekao kako nema ni jednog razloga da se otvorenje sajma ne prenosi: - Pa naći ćemo neku Katu da otvori sajam.

Marija Kovačević

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

18.10.2013.Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

19.7.2013.Usvojen proračun, a i viši nameti

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

21.12.2012.Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

28.9.2012.Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

21.6.2012.Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

21.5.2010.SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

9.4.2010.AKTUALNIH 150 MINUTA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

21.6.2007.Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA