Grad Brod

Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

Odjeci

Datum objave: 21.6.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Na početku ovoga teksta istaknula bih da ne želim da se on shvati kao izljev zavisti nekog "malog Perice" (ovoga puta i autora teksta i građana i cijeloga Slavonskog Broda u čije ime, nadam se, govorim) spram Ogulina, Velike Gorice ili bilo kojeg drugog mjesta u Hrvatskoj i na kugli Zemaljskoj koji bi nešto gradio na temelju djela Ivane Brlić-Mažuranić. Ivana, naime, nije svojina samo Slavonskog Broda i Brođana, ona se svojim djelom nametnula kao književna baština Hrvatske i svojina cijeloga svijeta, u kojem se i danas objavljuju novi prijevodi njezinih djela. Ivana nije naša svojina, iako zbog činjenice da je živjela ovdje i da su upravo ovdje ta djela nastajala, sigurno imamo prednost u povezivanju imena našeg grada i književnice. Za razliku od Ivane, Brlići, u čiju je obitelj ušla na svoj osamnaesti rođendan i tako postala i Brođankom, jesu brodska svojina, jer ta je obitelj u temeljima ovoga grada, oni su Brod gradili i duhovno i materijalno. Zato Brod Ivanu Brlić-Mažuranić i obitelj Brlić ne smije gledati odvojeno, nego baštinu Brlića, koja je ujedno i ono što povjesničarka umjetnosti Željka Čorak naziva "stvarnim mjestima Ivane Brlić-Mažuranić", treba njegovati i čuvati u cijelosti. Tek s takvom, cjelovitom, baštinom možemo sigurno i bez straha konkurirati najavljenom ali do sada neostvarenom velikogoričkom "Hlapić-gradu" i lani započetim a na velika zvona i ove godine održavanom Ogulinskom festivalu bajke.

Ne govoreći s pozicija zavisti, ne možemo ipak ne primijetiti da se brodska nastojanja oko očuvanja uspomene na Ivanu Brlić-Mažuranić ne prepoznaju u široj javnosti i da nam se neprestano prigovara kako ne brinemo dovoljno, kako zapravo uopće ne brinemo. Zanimljivo je pritom da se upravo u vrijeme održavanja Dječjih svečanosti "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić" (začetih davne 1971., nastavljenih i ustrajućih od 1991.) u udarnim terminima "velikih medija" prešućuje Brod koji već ima tradiciju a ističe Ogulin koji najavljuje da nešto pokreće. Ma ne, nismo ljubomorni, ali boli saznanje da se ovih dana prema Ogulinu organiziraju vlakovi puni malih posjetitelja, a da se za brodske "Bajke" Ministarstvo kulture "brine" s punih 20 (dvadeset) tisuća kuna!

I tako sad kad se po drugi put održava Ogulinski festival bajke, odjednom ponovno izranja priča o Brodu u kojem, izem dva i pol milijuna kuna koje će Grad uložiti u brončane skulpture skupine akademskih kipara, a koje će prikazivati likove iz Ivaninih bajki, eto, ne postoji ništa od Ivane. Spomene se usto i kako je Grad maknuo njezino poprsje s glavnog gradskog trga (koji, valjda slučajno, nosi ime Ivane Brlić-Mažuranić) te da Brlićevac i kuća Brlić propadaju. I složili se mi ili ne s idejom o postavljanju skulptura (većini brodske kulturne javnosti nisu sporne ni skulpture, ni izbor autora ni sama ideja o njihovu postavljanju, ali ističu da se s njima moglo pričekati i autore odabrati javnim natječajem, koji bi začepio sva usta), činjenica je da se Brod o baštini Brlića i Ivane Brlić-Mažuranić ipak brine koliko može i kako zna. Da to nije dovoljno, da treba više, to je činjenica o kojoj i ne treba raspravljati.

Složili se mi s tim postupkom ili ne, valja ovdje istaknuti činjenicu da poprsje Ivane Brlić-Mažuranić (rad uglednoga Vanje Radauša, otkriveno 1971.) nije maknuto nego preseljeno i postavljeno pred Osnovnu školu Ivane Brlić-Mažuranić. S druge strane trga, u blizini kuće Brlić, a ispred Kazališno-koncertne dvorane Ivane Brlić-Mažuranić, prije tri godine postavljena je skulptura Ivane Brlić-Mažuranić (rad ne manje ugledne Marije Ujević).

Ivana Brlić-Mažuranić i obitelj Brlić u svakom slučaju jesu dio naše baštine kojom se ponosimo i na čijim temeljima gradimo svoju prepoznatljivost. Dovoljno je samo spomenuti tisuće djece koja su proteklih godina sudjelovala u programima i radionicama "Svijeta bajki" i stotine tisuća djece iz Slavonskog Broda, Brodsko-posavske županije, Slavonije i cijele Hrvatske koja su dosadašnjih godina dolazila na predstave, izložbe, susrete s književnicima, sudjelovala na likovnim i literarnim natječajima. Uključila se tu i Turistička zajednica Slavonskog Broda koja na svoj način promiče ove programe i dodaje joj štih "žive povijesti" i zabavno-lutkarskog programa na otvorenom, a o ozbiljnosti kojom programima pristupaju ustanove poput Gradske knjižnice, Muzeja brodskog Posavlja, Galerije umjetnina, Matice hrvatske (sjetimo se luksuznih izdanja "Hlapića" i "Priča iz davnine" koje su imale i status najljepših knjiga svijeta)... da ne govorimo.

Stoga, pitanje na kraju: tko može poreći da Brod njeguje sjećanje na Ivanu Brlić-Mažuranić? Možemo se složiti da to još uvijek nije dovoljno, da smo mogli učiniti više, ali nitko ne može osporiti da se nije napravilo baš ništa kako to neki zlobno govore (a činjenica je da je ta informacija servirana upravo iz Broda). Činjenica je i da se o Ogulinu trenutno govori više, no Ogulin je povukao jedan sretni i spretni potez koji mi nismo - angažirao je profesionalnu agenciju koja je "proizvod brandirala". To, što se cijela ogulinska priča temelji na pojedinim prirodnim lokacijama i legendama vezanima uz njih, a koje se mogu prepoznati kao likovi i mjesta iz bajki Ivane Brlić-Mažuranić, činjenica je s kojom se moramo pomiriti. No, u ovoj priči o "Brodu koji ne brine o kući u kojoj je živjela Ivana Brlić-Mažuranić" iste osobe koje su ju lansirale i proširile možemo pitati - što se dogodilo s rodnom kućom Ivane Brlić-Mažuranić u Ogulinu? Za one koji ne znaju, odmah ćemo odgovoriti: Ogulin ju je davno prodao, srušena je!

Povijest brodskih nastojanja da se sačuva materijalna ostavština obitelji Brlić

 Imovina je privatna ali grad ulaže koliko može

Kad govorimo o ostavštini Brlićevih u Brodu, valja znati da je materijalna baština u vlasništvu obitelji. Dio je naslijedio ogranak obitelji Brlić koji nije vezan uz Ivanu Brlić-Mažuranić i tu nema nikakve dvojbe. Najčešće spominjanu kuću Brlić na glavnom gradskom trgu naslijedio je Božičko Mohaček, legendarni Brlićevac naslijedio je Vuk Milčić, a Arhivu i knjižnicu Brlić naslijedio je Viktor Ružić odnosno njegova supruga Gilda Ružić koja je 2001. s Gradom Brodom potpisala ugovor o čuvanju i korištenju građe za stručne, znanstvene i kulturne potrebe.

Brlićevac se obnavlja

Brlićevac je obitelj Milčić vrijedno čuvala i održavala u najboljem mogućem stanju, s obzirom na starost objekta i obiteljske financijske mogućnosti, ali pritom nikada nije zatvorila vrata posjetiteljima koji su, posebno u vrijeme Svijeta bajki, dolazili u stotinama. Grad je za obnovu ovog objekta 1997., 1998. i 2006. dao ukupno 153 tisuće kuna, a u ovogodišnjem je proračunu osigurao dvostruko toliko. Kako obitelj Milčić nikada nije ni razmišljala o prodaji ovog bisera ladanjske arhitekture, Grad je odlučio pomoći u njezinu održavanju, jer objekt je ipak otvoren djeci i drugim posjetiteljima. Sukladno tome, u održavanje okoliša uključuje se i brodski Komunalac, a ove je godine konačno objavljena i monografija o Brlićevcu Ivanina praunuka Nenada Milčića.

Arhiva i knjižnica zaštićeni i dostupni

Arhiva i knjižnica obitelji Brlić, iako u vlasništvu Gilde Ružić, nalazi se u Brodu od 1997. (bila je iznesena tijekom rata da bi se sačuvala), kako nam je rekao skrbnik zbirke dr. sc. Mato Artuković. U obnovu i opremanje kuće u kojoj je smještena uloženo je oko 250 tisuća kuna, a kako to izgleda vidi se na fotografiji koju također donosimo. Dakle, nema priča da je građa u kutijama, razbacana. U knjižnici se nalazi točno 6055 knjiga (među kojima i prva izdanja svih Ivaninih djela, ali i povijesno vrijedne knjige Knjižnice Brlić, gdje je najstarija iz 1546.), koje su razvrstane, složene, popisane, katalogizirane. Arhiva se pak čuva u sefovima, a dostupna je javnosti zahvaljujući projektu snimanja na mikrofilmove koje je proveo brodski Državni arhiv, a platili Ministarstvo kulture i Grad Brod.

U obnovu kuće Brlić ulagao Brod

Kuća obitelji Brlić na Trgu I. B. Mažuranić također nije zanemarena. Desetljećima se o njoj skrbi Slavonski Brod, dijelom u dogovoru s obitelji (još iz vremena kada je živa bila Ivanina kći Zdenka Benčević), grad je interventno sanirao i oštećenja u ratu, potom obnavljao pročelje nakon ratnih razaranja, a posljednje je veće ulaganje bilo 1997. kada je u obnovu pročelja, Izložbenog salona Becić, oluke i neke druge manje radove uloženo preko 320 tisuća kuna.

Većina će se složiti da je otvaranje kuće Brlić za javnost, za djecu koja žele vidjeti onu legendarnu bijelu peć iz koje su "iskočili domaći", dakle mogućnost izravnoga dodira sa "stvarnim mjestom Ivane Brlić-Mažuranić" jedno od najvažnijih pitanja, ali tu se mora postići dogovor između vlasnika (obitelji Mohaček) i grada. Zanimljivo je da nitko nema potpunu informaciju o tome kakve su nakane obitelji Mohaček, pa čak ni to kolika bi bila vrijednost kuće ukoliko bi se odlučio na prodaju (neslužbeno smo ipak saznali da je procjena napravljena i da je prodajna vrijednost dva i pol milijuna kuna), a zna se da bi još 2-3 milijuna trebalo za obnovu i opremanje kuće da bi mogla biti otvorena za javnost.

Pregovori i dogovori, htijenja i mogućnosti

Posljednji su s gospodinom Božičkom Mohačekom iz Londona, kako smo pisali i u Posavskoj Hrvatskoj, razgovarali tadašnji gradonačelnik Jozo Meter i tadašnji predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Jerković. Na žalost, ti pregovori nisu dovršeni, a čini se da nitko ne zna prave razloge.

Dr. Meter kaže kako su pregovori zapeli ali ni sam ne može detektirati razloge. No, u tim posljednjim razgovorima je postalo jasno kako gospodin Mohaček ne kani prodati kuću iako je dvije-tri godine ranije imao takvu namjeru. Neposredno nakon spomenutih razgovora došli su izbori, promjena vlasti, zastoj u pregovorima koje je bilo teško ponovno pokrenuti, a dr. Meter više nije imao uvida u slijed događaja. Smatra ipak da treba ponovno pozvati gospodina Mohačeka te potpisati ugovor. Ne vjeruje da bi Grad imao novca i za otkup i za obnovu, a nema niti instrumenta da prisili obitelj da se odrekne svoga vlasništva ukoliko to ne želi. Stoga je njegova ideja da se napravi kompromisno rješenje, da Grad obnovi kuću i dugoročno ju dobije na korištenje uz određene uvjete, a da ona ostane u vlasništvu obitelji.

Dr. Jerković, sada u ulozi zamjenika gradonačelnika, pak ističe kako obitelj nikada nije dedicirano rekla što želi i koliko traži, ali upozorava da se u sve mora uključiti i Ministarstvo jer grad Brod sam ne može podnijeti toliku investiciju odjednom. - Grad je u ostavštinu Brlića do sada poprilično uložio, a onda se nađu neki koji su vrlo kritični prema onome što radimo - kaže dr. Jerković, prepoznajući u takvim osobama ljude čiji je interes isključivo trgovina, a ne zaštita baštine. Podsjeća i na činjenicu da je zgrada na Korzu, kakva god da je, očuvana i obnovljena zahvaljujući novcu skromnog brodskog proračuna, i da ovaj grad ne vode nekulturni primitivci koji ne bi znali cijeniti to naslijeđe, ali koji neće popustiti pred ucjenama. Što se tiče buduće sudbine kuće Brlić, otvoren je za pregovore, ali najprije treba vidjeti što obitelj želi, što Grad može i je li Ministarstvo spremno pomoći. Tek kad se budu znali svi parametri, može se sjesti za stol i razgovarati. O mogućnosti (koja se također u kuloarima spominje) da obitelj želi zamjenski objekt negdje na moru, kaže kako gradski proračun ni u ludilu ne bi mogao podnijeti kupovinu objekta sličnih dimenzija na Jadranu. No, ipak, ne želi špekulirati.

 Čeka se dolazak Božička Mohačeka

Vrući je krumpir ipak pao u krilo gradonačelniku Mirku Duspari, čija je izjava na televiziji drastično izrezana, pa se nije čulo sve što je rekao o ukupnim brodskim ulaganjima u ovaj dio ostavštine, niti o tradiciji i bogatstvu "Svijeta bajki" (kad bi se računalo da je svake godine iz gradskog proračuna za "Svijet bajki" utrošeno samo 50.000 kuna, a daje se znatno više, što izravno što neizravno, to je 800.000!) niti o skulpturama. Gradonačelnik ističe da je Grad ponovno pokrenuo pregovore s gospodinom Mohačekom, razmijenjeno je nekoliko službenih dopisa i čekao se dolazak Ivanina nasljednika u Brod kako bi se konkretno pregovaralo. O tome dokle su dosadašnji razgovori došli, što se tražilo a što nudilo, gdje je zapelo, gradonačelnik ne može govoriti jer službenih dokumenata nema. Dr. Duspara također ne može reći je li se u međuvremenu nešto promijenilo dok se ne susretne s Božičkom Mohačekom i od njega sazna koji su uvjeti i mogućnosti. - Treba naći zajednički interes, jer kuću treba sačuvati, spriječiti daljnje propadanje i obnoviti. To je u interesu i obitelji i Grada. I jedni i drugi, a k tome i Ministarstvo, moramo se maksimalno uključiti. No, nitko ne može od Grada očekivati da ćemo dati silne milijune kuna za otkup jer u obnovu također treba puno uložiti - kaže gradonačelnik.

O svemu smo pitali i člana obitelji Brlić, Dobroslava Brlića, koji je neprestano u kontaktu s londonskom granom obitelji. On nam potvrđuje kako je Božičko Mohaček jedno vrijeme imao nakanu prodati kuću, a onda su ga sustigli obiteljski i zdravstveni problemi, pa o tome neko vrijeme nije bilo razgovora. Vrijeme za razgovore je ponovno došlo. Očekivalo se da će gospodin Mohaček u Brod doći negdje u svibnju ali nije mogao, no Dobroslav Brlić najavljuje kako bi tijekom ovoga ljeta ili jeseni ipak moglo doći do susreta u Brodu. O tome što kani obitelj Mohaček, on naravno ne može govoriti, ali smatra da je svima u interesu sačuvati ostavštinu Brlićevih, jer to je u korist ne samo obitelji nego cijeloga grada i njegove povijesti.

Iz svega ovoga vidljivo je da je pokušaja bilo (znamo i za one iz sedamdesetih, koji su također iz nekog razloga zaustavljeni), ali očito ni s jedne ni s druge strane nije bilo dovoljno čvrste volje ni konkretne odluke da se stvar konačno razriješi. Sreća je da je kuća Brlić cijelo vrijeme strpljivo čekala, a mi se nadamo da će uskoro i dočekati da otvori svoja vrata i primi - djecu, i to ne samo brodsku nego cijeloga svijeta.

Koliko smo uložili u materijalnu ostavštinu i skrb

 Preko milijuna u zgrade i spomenike

 Ne računajući dva i pol milijuna za buduće skulpture, niti stotine tisuća kuna uloženih u programe "Svijeta bajki" i Ivanine knjige, niti 300.000 kn koliko je Grad u svome ovogodišnjem proračunu osigurao za obnovu u Brlićevcu

* Mikrofilmiranje građe Arhiva obitelji Brlić (Državni arhiv Slavonski Brod): Grad Brod 55.000 kn, Ministarstvo kulture 50.000 kn

* Uređenje dvorišne zgrade u Kozarčevoj (1998., 2003. 2004. 2006.): Grad Brod 247.828 kn

* Kuća Brlić s Izložbenim salonom Becić (1997.): Grad Brod 322.448 kn

* Brlićevac (1997., 1998., 2006.): Grad Brod 153.128 kn

* Križ Fanike Brlić (1997.-99.): Grad Brod 39.200 kn

* Spomenik Ivane Brlić-Mažuranić: Grad Brod 162.700 kn

Dunja Vanić

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

18.10.2013.Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

19.7.2013.Usvojen proračun, a i viši nameti

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

21.12.2012.Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

28.9.2012.Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

21.6.2012.Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

21.5.2010.SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

9.4.2010.AKTUALNIH 150 MINUTA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

30.11.2007.U MIROLJUBIVOM TONU

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA