Grad Brod

PUNO ZADOVOLJSTVA, ALI I GORČINE

Anketa Posavske Hrvatske

Datum objave: 29.12.2006.

ZDRAVKO SOČKOVIĆ, saborski zastupnik i predsjednik ŽO HDZ-a

Najveći je događaj potpisivanje ugovora HŽ-a i ĐĐ za proizvodnju vagona

- Za mene osobno, događaj od najveće važnosti za našu županiju svakako je potpisivanje ugovora između Đure Đakovića i HŽ-a o proizvodnji više od 300 vagona. Taj će događaj imati dugoročne i pozitivne posljedice i tijekom cijele sljedeće godine pogotovo što se ova suradnja nastavlja pa će ĐĐ dobiti i nove narudžbe. Taj posao ćemo dobiti ne političkim djelovanjem nego zato što se jako povećao teretni i putnički promet na željeznici pa su novi vagoni nasušna potreba HŽ-a. Što bih volio zaboraviti? Svakako, to su razmirice unutar vladajuće koalicije u Gradu Slavonskom Brodu.

MATO GAVRAN, saborski zastupnik i predsjednik županijskog SDP-a

Godina neispunjenih obećanja

- Ako o govorimo o potrebama županije onda nitko od nas ne može biti zadovoljan, bez obzira na poziciju u vlasti. Unatoč silnim obećanjima, relativno se malo učinilo na području županije. Nisu riješeni strateški projekti - značajnije ulaganje u gospodarstvo bez kojega županija ne može naprijed; niti jedan infrastrukturni objekt nije završen - prije se završila autocesta do Splita nego Zapadna vezna cesta; nije ni započeta gradnja nove zgrade policijske uprave... Osim manjeg ulaganja u carinarnicu i početka radova na regionalnom vodovodu, što je zapravo bacanje prašine u oči, ništa se ozbiljno nije "pokrenulo". I SDP kao stranka i ja osobno inzistirat ću na realizaciji ovih projekata, koliko god Vlada bila nedosljedna. Što se tiče županijskog SDP-a, zadovoljan sam dosljednošću socijaldemokratske politike koju provodimo. Upravo zato građani i prepoznaju u nama ljude koji znaju kako rješavati goruće probleme.

ŠIMO ĐURĐEVIĆ, župan Brodsko-posavske županije

Veleučilište donosi kadrove potrebne gospodarstvu

- Po meni je najznačajniji događaj osnivanje Veleučilišta u Slavonskom Brodu, a pravi značaj će se vidjeti kad diplomiraju prve generacije studenata i kad brodsko gospodarstvo dobije kadrove koji su mu nužno potrebni. Već za sljedeću akademsku godinu planiramo proširiti broj studijskih grupa pa smo već dobili ponude za građevinsku, medicinsku i elektrotehničku struku koje podupiru naša nastojanja za gospodarskim oporavkom Brodsko-posavske županije. Kao najnegativnije bih izdvojio događaje iz sfere crne kronike - čedomorstvo u Staroj Gradiški i trostruko umorstvo u kafiću u Okučanima.

RUŽICA VIDAKOVIĆ, predsjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije i predsjednica GO HSLS-a Slavonskog Broda

Pamtim samo pozitivne stvari, a tu je na prvom mjestu osnivanje Veleučilišta

- Najpozitivniji događaj za mene je bio početak rada Veleučilišta, kako zbog mladih tako i zbog njihovih roditelja kojima je bilo teško financirati njihovo školovanje izvan mjesta stalnog boravka i zbog čega mnogi od naših budućih studenata nisu mogli nastaviti svoje školovanje. Više nije tajna ni da već imamo gotova rješenja za nove studije na Veleučilištu, za građevinski i zdravstveni, no, prije toga Grad i Županija moraju riješiti pitanje prostora. Negativni događaj? Kako vrijeme više prolazi pamte se samo lijepe stvari, a one ružne se zaboravljaju jer drugačije ne bismo mogli živjeti! Ne bih sada o njima i ne bih ih izdvajala ali neka one budu opomena za iduću godinu kako ih ne bismo ponovili.

SUZANA BILIĆ VARDIĆ, zamjenica brodsko-posavskog župana

Osnivanje Veleučilišta je dugoročan razvojni projekt

- Kao najznačajniji događaj u 2006. godini svakako bih izdvojila osnivanje Veleučilišta u Slavonskom Brodu što je dugoročni razvojni projekt čije ćemo pozitivne posljedice tek osjetiti. Što bih najradije zaboravila? Nema toga događaja kojeg bih kao političarka zaboravila jer iz svakog događaja pa i onoga koji je manje ili više negativan daju se izvući pouke za postupanje u nekim drugim, sličnim situacijama. Ali mogu reći da bih voljela da se nikada nije dogodila kriza vlasti u Slavonskom Brodu bez koje bi suradnja Grada i Županije na razvojnim projektima bila daleko bolja i na korist svih građana.

ZVONIMIR LASLO, zamjenik župana Brodsko-posavske županije

Problemi koalicijske vlasti u Gradu Brodu nisu zaustavili razvoj

- Na području gospodarstva u ovoj je godini bilo više velikih događaja od kojih je prvi bio potpisivanje ugovora za proizvodnju vagona. Drugi je veliki događaj bilo rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za zemljište na području Luke Brod što je pretpostavka za razvoj gospodarske zone, a treći je aktiviranje Industrijskog parka u Novoj Gradiški u pravom smislu riječi, odnosno s gradnjom nekoliko tvornica koje će otvoriti nova radna mjesta. Kao najnegativniji događaj bih izdvojio problem u Gradu Slavonskom Brodu koji pokazuje da se političari bave sami sobom umjesto narodom. Ova situacija nije zaustavila razvoj budući da je on bio zaustavljen već za prošle gradske uprava koja nije donijela GUP. Zbog toga nije mogla biti formirati zona malog gospodarstva niti Luka Brod, a posljedica je bila zaustavljen gospodarski razvoj.

MIRKO DUSPARA, gradonačelnik Slavonskog Broda

Želio sam više političkog poštenja i suradnje

- Na kraju godine mogu biti zadovoljan jednim dijelom Gradskog poglavarstva koje je maksimalno korektno odradilo svoj posao. Uspjeli smo sve što je bilo zacrtano u planovima i proračunu i ostvariti: Spomen-dom Dragutina Tadijanovića, Kapelanov stan, spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, završili smo rušenje nasipa između Tvrđave i Jelasa, završili smo i puno cesta, od čega jedan dio zajedno s Hrvatskom vojskom, što je za Grad posebno važno jer nas je koštala samo nafta. Obnovili smo i Kazališno-koncertnu dvoranu, a ima još puno takvih stvari s kojima mogu biti zadovoljan, još puno toga smo napravili što se možda na prvi pogled i ne vidi. Nisam zadovoljan odnosom koalicijskog partnera u vođenju ovoga grada, jer je bilo jako puno opstrukcije. Da je koalicijski partner bio spreman na malo pošteniji odnos prema nama ostalima, mislim da bi se u gradu puno više napravilo. Nisam zadovoljan što nije prošao projekt izgradnje stanova i socijalnih stanova, jer bi tu grad dobio 50-ak stanova. Nezadovoljan sam zbog te opstrukcije. Nisam zadovoljan ni suradnjom Županije, koja nas često često ne bi ni obavijestila što se događa (poput Veleučilišta), a onda nam samo ispostavi račune za koje nismo bili spremni i nismo ih imali u proračunu. Za iduću bih godinu poželio više tolerancije i razumijevanja između koalicijskih partnera, jer mnogi su mi rekli da pored ovakve koalicije i ovakvih partnera meni u Brodu uopće nije trebala opozicija. Ja se nadam da će prevladati razum, da će doći bolji uvjeti za vođenje ovoga grada, iako moram priznati da smo u ovim uvjetima u kojima se radilo ipak uspjeli nekako završiti ovu godinu da ta šteta za grad bude što manja.

VLADIMIR JERKOVIĆ, predsjednik Gradskoga vijeća Slavonskoga Broda

Pozitivan odnos Komunalca prema gradu

- Najnegativnije što mi se u prošloj godini dogodilo bilo je to što sam bio bolestan, pa sam tako i ja «zavirio» u dušu bolesnika. Najpozitivnijim bih ocijenio odnos Komunalca prema vlastitom gradu, pokazali su doista kreativan, europski odnos pun ljubavi prema svome gradu što su primijetili i svi Brođani. Kako i inače puno toga zaboravljam, ne znam što bih mogao istaknuti kao ono što ne želim da se ponovi. Ovi aktualni politički događaji nisu ništa neuobičajeno, oni su potpuno nešto normalno i ja ih kao takve prihvaćam.

SONJA PADOVAN JANKOVIĆ, predsjednica GO HDZ-a i zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda

Puno pažnje posvećeno mladima

- Ove je godine bilo puno zbivanja i vrlo je teško nešto od toga posebno izdvojiti, no svakako bih spomenula da smo u veljači izabrali novi gradski odbor HDZ-a i za mene je najvažniji događaj bio taj što sam izabrana za njegovu predsjednicu. Gledano stranački, postigli smo sve ciljeve koje smo si zacrtali, a pravi dosezi i pravi rezultati svega što smo učinili vidjet će se na parlamentarnim izborima koji će bit potkraj sljedeće godine. Kao jedan od čelnih ljudi gradske uprave posebno sam ponosna što smo puno pažnje usmjerili mladeži pa smo, tako, pokrenuli inicijativu za osnivanje Centra mladih za kojeg su gotovi projekti, osigurana sredstva za rad, a pri kraju je rješavanje pitanja prostora. Tu je i čitav niz drugih događaja od velike važnosti za grad poput otvaranja Veleučilišta, početka gradnje nove srednje škole, završetak uređenja spomen-doma Dragutina Tadijanovića i KKD I.B.M., postavljanje lifta za invalide u Gradskoj knjižnici, pokretanje osnivanja jedinstvenog centra za kulturu... Najradije bih zaboravila neslogu koja je zahvatila našu gradsku koaliciju, no, uvjerena sam da ćemo sve prebroditi i građanima pokazati da smo ozbiljni i odgovorni.

MATO BILONJIĆ, predsjednik GO HDZ-a Nova Gradiška

Povratak povjerenja građana

- Opća ocjena - dobar... uradilo se dovoljno ali ne i dosta. Znamo da su zadnje 4 godine potrošene na politička prepucavanja i da se u gradskom parlamentu gotovo ništa nije uradilo. U 2006. godini konačno se prišlo izradi strategije razvoja grada, dokumenta bez kojeg se u civilnom društvu ne može razvijati niti općina a kamo li grad. Taj dokument treba odgovoriti na potrebe nezaposlenih i svih građana Nove Gradiške, pa čak i šire. Pozitivno je osnivanje tvrtke koja treba ubrzati razvoj Industrijskog parka. Što se tiče stranke, HDZ u Novoj Gradiški može još bolje iako su pomaci evidentni. Na izborima za vijeća mjesnih odbora građani su nam pružili podršku od 56 posto biračkog tijela što govori o vraćanju rejtinga HDZ-a. U odnosu na prijašnje razdoblje to je skok od 100 posto. Za iduću godinu preostaje nam razgovor s koalicijskim partnerima i u gradu i u županiji o pokretanju svih projekata koje smo dogovorili još za 2006.godinu.

STJEPAN BOŠNJAKOVIĆ, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo

Pokrenuti projekti pokrenut će razvoj

- Iako sam pročelnik za gospodarstvo, na prvom bih mjestu istaknuo osnivanje Veleučilišta koje obzirom na studije koje ima «proizvodi» kadrove za gospodarstvo, od onih potrebnih za poljoprivredu, metalnu industriju do menadžera koji nam nedostaju, a nužni su za kvalitetno upravljanje tvrtkama. Osim toga, tu je potpisivanje ugovora za proizvodnju vagona koji dugoročno zapošljava kapacitete ĐĐ-a, osnivanje carinarnice u Slavonskom Brodu, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za Luku Brod te razvoj industrijskih zona, prije svih Industrijskog parka u Novoj Grdaiški. Kao negativno, rekao bih da je to daljnje zaostajanje naše županije koja u svim važnijim ekonomskim pokazateljima, od nezaposlenosti do ukupnog prihoda gospodarstva za 30-ak posto zaostaje za hrvatskim prosjekom. No, realizacija spomenutih gospodarskih projekata trebala bi nas uskoro pomaknuti prema sredini ljestvice i ovoj županiji donijeti pravi gospodarski razvoj.

IVO LUKIĆ, pročelnik županijskog Upravnog odjela za financije i proračun

Poslovni uspjeh je glatko usvajanje proračuna

- Meni osobno je najvažnije kada usvajanje proračuna dobro prođe. To mi je u poslovnom životu najbitnije a ove godine je usvojen gotovo koncenzusom, jednoglasno voljom svih stranaka. Što se tiče ostalih događaja koji su pozitivni izdvojio bih osnivanje Veleučilišta, što nam svima jako puno znači i otvaranje Carinarnice, jer će pomoći našim gospodarstvenicima. Važno mi je da imam dobre suradnike i pročelnike na koje se mogu osloniti, s kojima nemam nesuglasica da i u ovakvim vremenima kada nema dovoljno sredstava uvijek nađemo zajednički jezik. U privatnom životu mi je bitno da imam sklad u obitelji, podršku obitelji te da su svi zdravi i da svatko bez teškoća obavlja svoj dio posla. Ružno ne pamtim i nastojim se isključiti iz političkih svađa, jer nisam toliko infiltriran u politiku. Iako bi se u političkom životu moglo naći takvih događaja nastojim ostati izvan toga.

MIROSLAV JARIĆ, pročelnik županijskog Upravnog odjela za graditeljstvo i načelnik Općine Podcrkavlje

Regionalni-istočni vodovod je najvažniji

- Najznačajniji radovi koji su počeli ove godine su na izgradnji istočnog-regionalnog vodovoda u Garčinu. Radovi su u Klakaru završeni, Garčin je pri kraju a u prvih šest mjeseci sljedeće godine će početi u Oprisavcima i Gornjoj Vrbi. Paralelno teče gradnja regionalnog vodovoda na zapadnom dijelu županije, od Lužana prema Kapeli a dio od Orubice prema Adžamovcima je završen. U Općini Podcrkavlje smo pri kraju a sljedeće godine ćemo uspjeti asfaltirate sve neasfaltirane ceste. Nagodinu bi bilo dobro da konačno riješimo Centar za gospodarenje otpadom a očekujem potpisivanje ugovora župana i koncesionara za plin. Što se tiče ružnoga to ne pamtim, jer kada se takvo nešto dogodi planem, ali brzo se smirim i zaboravim. Nastojim biti okrenut dobrome a loše ostaviti iza nas.

DUBRAVKA MARKOVIĆ, pročelnica gradskog Upravnog odjela društvenih djelatnosti

Obiteljski - sjajno, poslovno - može i bolje

- Ako se osvrnem na svoj obiteljski život u 2006. godini onda zaista nemam nikakvih primjedbi. Stariji sin je krenuo na fakultet, sada nam se obitelj privremeno «smanjila» ali suprug i mlađi sin su mi velika potpora. Svi smo zdravi, što je najvažnije, i samo neka tako ostane. Što se, pak, tiče poslovnog dijela mog života, tu ima dosta prostora za poboljšanje. Ponajprije tu mislim na potrebu veće tolerancije i više razumijevanja u poslovnim odnosima, pa se nadam da se problemi koji su se javljali na tom području neće ponoviti u 2007. Ipak, kao pozitivnu ističem suradnju s udrugama i ustanovama o kojima brinu društvene djelatnosti i nadam se da će tako uspješno biti i u budućnosti.

KREŠIMIR GLAVAČEVIĆ, potpredsjednik HDZ-a Nove Gradiške

Dobra godina i za posao i za politiku

- Što se tiče HDZ-a 2006. je dobra godina. Nakon izbora novih ljudi, među kojima i mnoštvo mladih, stranka je oživjela i pokrenula niz aktivnosti, kako unutar stranke tako i u samom gradu. I na osobnom planu ova je godina bila iznimno dobra. S obzirom da sam obrtnik već duže godina i to u branši u kojoj primjenjujem CNC tehnologiju, s proizvodima koji su 99 posto u izvozu, kombiniram svoje znanje s poslom u Industrijskom parku gdje radim upravo na primjeni tih tehnologija. O novogradiškom parku je rečeno dosta toga ali ja želim reći i pravu istinu. Cijeli je projekt stajao u mjestu dok ga uz zalaganje Zdravka Sočkovića nije pokrenula Vlada RH. Danas je to respektabilna poslovna zona, uz bok onoj Varaždinskoj. Mladi i politika? Mladi imaju otvorena vrata u HDZ-u, mogu kreirati i realizirati ideje i programe. Ja sam odabrao sudjelovanje u politici umjesto da se politika bavi sa mnom.

KRUNOSLAV HOFFER, vijećnik SDP-a u Novoj Gradiški

Oporba nezadovoljna, moglo se više

- S jedne strane 2006. godinu obilježavaju brojne afere političkog vrha grada a s druge konačno razvoj Industrijskog parka koji je i započet za vrijeme našeg mandata. Ono što je vidljivo cijelu godinu je nefunkcioniranje "vertikale", stiglo je premalo sredstava a previše obećanja. Moglo se i više, drugi su gradovi već utrošili sredstva za konkretne projekte i već dobivaju nova. Oporba s time sigurno nije zadovoljna. Što se tiče afera, one su logični nastavak zapošljavanja isključivo svojih ljudi s lista i sukoba interesa. Na žalost, mladi i školovani ljudi i dalje odlaze.

IGOR DRAGOVAN, koordinator SDP-a za 5. izbornu jedinicu, glavni tajnik SDP-a

Godina nesigurnosti i trgovine biračkim tijelom

- Ovu je godinu obilježila nesigurnost građana - zabrinutost za svoje radno mjesto, i onih koji rade i onih koji tek trebaju naći posao. Na tu muku dolazi i opća pošast koja vlada u Hrvatskoj, organizirani kriminal i korupcija koji u dobroj mjeri i pogoduju toj općoj nesigurnosti i nespokoju. Godinu je obilježila i "trgovačka" politika u kojoj se glasovi kupuju na izborima, kupuju se u parlamentu za izglasavanje pojedinih odluka gdje se više ne zastupaju opći interesi biračkog tijela već vlastiti interesi. Takva se politika već odrazila na građane i građanke Slavonskog Broda a bojim se uskoro i županije. Generalno, godinu je obilježio i pad razine postojećih prava onih koji žive od svog rada, ili se ta prava ne poštuju, od visine plaće do vrste posla kojeg obavljaju. Godinu je obilježila i kvazibriga za umirovljenike - božićnice i darovnice ne znače sustavnu brigu za umirovljenike ali su dobra magla za sakrivanje najnižeg standarda mirovina u zadnjih 6 godina.

DAVOR VLAOVIĆ, predsjednik županijskog HSS-a

Za selo i poljoprivredu - crna godina

- Za HSS je ova godina bila iznimno važna. Nakon izbornih skupština izabrano je novo vodstvo i na državnoj i na lokalnim razinama. Osjetio se novi polet članstva, rejting HSS-a je u porastu što ukazuje na dobar program i kvalitetan odabir ljudi. Ono s čime nismo zadovoljni, kao i biračko tijelo HSS-a, je politika države kao i politika županijske i gradske vlasti. Očekivale su se brže promjene, više radnih mjesta, više ulagača u županiju, više razvojnih programa a dobili smo tek "kamene temeljce" davno očekivanih kapitalnih investicija. Najnezadovoljniji su poljoprivrednici - 2 milijarde dolara hrane iz uvoza, poskupljenje repromaterijala i kašnjenje poticaja, tu politiku naše selo ne može izdržati. Zato u idućoj izbornoj godini HSS izlazi s programom za opstanak sela i poljoprivrede. Što se tiče novih izbora u gradu, iako je to najskuplje rješenje, ono je i jedino pošteno rješenje.

JOZO METER, predsjednik ŽO Hrvatskog bloka Brodsko-posavske županije

Ne očekujem ništa dobro

- Nema puno toga pozitivnoga što bi bilo za pamćenje iz 2006. godine. Ipak, jako mi je drago da je Slavonski Brod dobio priznanje za najljepši trg u Hrvatskoj, uvrstio bih tu i spomenik dr. Franji Tuđmanu koji smo otkrili u Brodu, kao i knjigu gospođe Ankice Tuđman "Moj Francek", a privatno, ono što mi se lijepo dogodilo to je udaja moje kćeri. Jasno, bilo je i puno drugih programa, koji su također bili dobri i pozitivni, no ne bih ih posebno nabrajao. Kao građanin mogu se samo nadati da će ovaj karcinom koji je zahvatio Grad Slavonski Brod, i već metastazirao, državna uprava ipak otkloniti. Nedopustivo je da nakon 15-16 godina hrvatske nezavisnosti na čelo grada dođe ovako nesmotrena ekipa, koja ništa nije ostavila iza sebe u više od godinu i pol. Nedopustivo je soliranje gradonačelnika s jedne strane, predsjednika Gradskog vijeća s druge, kao i već viđena igra HDZ-a. Sreća da je bilo nedovršenih programa iz prethodnog mandata pa su barem imali osjećaj da nešto rade. Posljednji događaji kulminacija su lošeg ponašanja predsjednika Gradskog vijeća i njegove privatizacije politike, do te mjere da ne poštuje statutarne odredbe i volju trećine gradskih vijećnika. Takvim svojim ponašanjem, koje je kontra cijeloga grada, dovodi Brod do toga da neće imati ni proračuna ni akta o privremenom financiranju. Takvim bi ljudima stvarno trebalo zakonom zabraniti da se bave politikom. Na državnoj razini ovo je bio nastavak kmetske politike nazovi-čelnika hrvatske države prema međunarodnoj zajednici, tako da je pitanje što će od hrvatske samostalnosti uopće ostati. Kako se ni na lokalnoj ni na državnoj razini neće promijeniti akteri koji su do ovoga doveli, u 2007. ne očekujem ništa dobro.

ZDRAVKO KONJIĆ, Hrvatska narodna stranka, Nova Gradiška

Stranačke turbulencije i pozitivni pomaci

- U globalu, bilo je pozitivnih pomaka. Osobno me veseli početak rada tvornice Klarum u Industrijskom parku, za kojega sam se u vrijeme svog mandata na čelu grada založio zajedno s kolegom Višićem, uz pomoć Stipe Mesića i Gorana Granića, potpredsjednika tadašnje Vlade. Konačno je otkriveno i dugo čekano spomen obilježje poginulim braniteljima. Nekih pomaka ima i na županiji - dobili smo Veleučilište, Carinarnicu, krenuo je regionalni vodovod, posla su dobila Specijalna vozila ĐĐ, drugi su bili manje spretni ili sretniji. Što se tiče HNS-a, opet turbulencije. Raspušteno je županijsko vijeće, kao što je prije 2 godine učinjeno i s novogradiškim HNS-om, i od tada se stvari nisu pomakle s mrtve točke. Bojim se da će se to u izbornoj godini dogoditi i na županijskoj razini, no na novom povjereniku, dr. Đaniću, je da okupi najbolje ljude koji žele raditi.

ŽELJKO LANDEKA, bivši predsjednik županijskog HNS-LD-a

Politika trči u mjestu

- U gospodarstvu se nije dogodilo ništa po čemu bi 2006. trebalo pamtiti, u kulturi ima nešto napora i pomaka. Kriza gradskog vijeća i poglavarstva je svakako najgori događaj godine koji je paralizirao cijeli grad. Osim kopiranja projekata svojih prethodnika ni županijska se vlast nije istaknula pokretanjem gospodarstva, a i te će projekte otezati. Što se tiče HNS-a, unutrašnja kriza je potkraj godine dovela do raspuštanja županijskog vijeća HNS-a i imenovanja Davorina Đanića za povjerenika. Bojim se da to neće dovesti do osnaženja stranke. Osobno, za mene je ovo dobra godina. Izašao sam iz profesionalne politike i vratio se gospodarstvu. Na sreću, u branši prerade metala koja mi je bliska, trendovi su uzlazni.

IVAN VIŠIĆ, predsjednik HSLS-a Nove Gradiške

Godina promašenih očekivanja

- Grad tavori, ništa od značajnih projekata nije realizirano u odnosu na razdoblje bivše koalicijske vlasti - stoji južna obilaznica, asfaltiranje ulica, industrijska zona... Stoji se na mjestu ili tek stidljivo kreće naprijed. Kada nemate novca i vertikala ne funkcionira onda se objektivno ni ne može puno toga napraviti. Tako se nećemo odmaknuti od dna. Novi izbori, ako do njih dođe širenjem slavonskobrodske krize i na Novu Gradišku - bili bi najbolje rješenje za građane.

BORO GRUBIŠIĆ, predsjednik Udruge HDSSB Brodsko-posavske županije

Građani su prepoznali HDSSB

- Pojava Udruge HDSSB na političkoj sceni Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije i činjenica da su građani pokazali veliko zanimanje za nju, da su prepoznali njen program, sigurno je ono pozitivno čime će biti obilježena ova godina. Udruga stvarno predstavlja interese grada, Brodsko-posavske županije i cijele Slavonije, a njezin program sam i sosobno prepoznao kao nešto što zadovoljava moje razmišljanje o putu prema boljitku Slavonije. Volio bih zaboraviti ove svađe i prepucavanja u Poglavarstvu Slavonskog Broda. Čini mi se da su proizvod utrke za vlašću, a možda i za nečim drugim, materijalno opipljivijim, a ne rezultat nastojanja za boljitak ovoga grada. Drago mi je da u tim sukobima nisam sudjelovao. Ono ružno što obilježava ovu godinu politički su procesi protiv Branimira Glavaša i drugih hrvatskih branitelja. Sramotno je da se sudi onima koji su branili Hrvatsku, a da se zaboravljaju žrtve, da više nitko ne spominje Ćelije, Berak, Voćin, Vukovar, pa i Brod i cijelu Brodsko-posavsku županiju koja je stradala. Oni koji su počinili zločine u ovim mjestima, abolirani su, a sudi se našim braniteljima.

PERO ĆOSIĆ, predsjednik uprave Brodske Posavine d.d.

Poslovna godina za pamćenje

- Druga polovica godine je bila iznimno lijepa, jesen za pamćenje, što je uvijek povezano s prirodom moga posla. Kada spominjem posao mogao bih ustvrditi da je poslovno gledajući 2006. bila dobra godina. Svakako treba zabilježiti da sam ove godine počeo učiti golf i da sam u skupini Brođana koji promoviraju taj inače vrlo popularan sport. U obiteljskom dijelu sve je teklo prema očekivanjima. Što se pak tiče ružnoga zasigurno ništa nije bilo takvo da bih to htio zaboraviti.

ZDENKO VIDAKOVIĆ, predsjednik Uprave Banke Brod

Samo uspjesi pojedinaca

- Objektivno, stvarno nisam vidio nekakve velike pomake, a ako ih je i bilo to su pomaci koji su se dogodili zahvaljujući pojedincima koji su uložili svoje znanje, rad i trud i osobno su uspjeli bilo kao pojedinci ili kao vlasnici ili menadžeri u tvrtkama koje su onda iznad prosjeka bilo Grada i Županije, bilo Republike Hrvatske. Naravno da se više ništa ni ne može očekivati jer nema nikakve ni koncepcije ni strategije koje su također svedene na pojedinačne odnose, na pojedinačne primjere dok ih, nažalost, u Županiji i Gradu nema. Strukture koje bi to trebale obaviti ne funkcioniraju na zadanoj razini i mislim da smo mi i perspektivno u velikim problemima. Problemi se očituju u dva smjera - prvo, to je velika nezaposlenost, a unutar nje nemamo ni znanja ni vještine, a drugo, mi nismo ni grad, ni županija u koje bi se mladi i stručni ljudi vraćali i podizali razinu znanja.

GABRIJEL SENTIĆ, direktor poslovnice Credo banka

Više tolerancije

- Kao dijete ove sredine, ovoga grada, nisam zadovoljan političkim nesuglasicama koje su obilježile prošlu godinu. To što govorim nema veze s politikom i ne želim arbitrirati tko je kriv a tko nije, ali kao dijete Broda osjećam da zaostajemo. Mislim da bi se uz malo više tolerancije, konsenzusa, situacija mogla postaviti na zrelije osnove. Grad ove veličine, dovoljno industrijski jak, kulturan grad, grad s puno svjesnih ljudi zaslužuje bolje. Na tome bi svi trebali raditi, a svatko treba krenuti najprije od sebe. Ono što je pozitivno u protekloj godini vezano uz Credo banku je to da se, što mi je drago, pozicionirala u ovom području Slavonije i bilježi uzlaznu putanju. Ima još prostora za širenje i u 2007. godini, a iskorak će biti otvaranje poslovnice u istočnoj Slavoniji i to je ono što nas čini zadovoljnima.

IVICA LACKOVIĆ, škola informatike Ivora

I poslovno i privatno - uspješna godina

- Ove smo godine u dvije generacije upisali 200 novih polaznika, od čega 70 branitelja. U sklopu pretpristupnih EU fondova natječemo se i u CARDS projektu Brodsko-posavske županije - za Ivoru je ovo svakako uspješna godina. Osobno, nakon 7 godina preselio sam u vlastiti stan koji je, jasno, sljedećih 25 godina u vlasništvu banke.

MIĆA TOMIČIĆ, član Uprave Banke Brod

Nema pozitivnih događaja

- Nažalost, u našem gradu i našoj županiji nisam prepoznao tako pozitivne i dobre događaje, niti u političkom dijelu, a naročito ne u gospodarskom dijelu. I ono što se dogodilo dogodilo se samo spontanim, marljivim radom pojedinaca, privatnih poduzetnika. Politika je, nažalost, bila ili u kočenju ili u ometanju takvih postupaka a ne da stvori uvjete kako bismo se pomakli s ovoga vrlo nečasnoga i lošeg mjesta gdje se nalazimo kao grad i županija. Prošlu su godinu, nažalost, karakterizirali veliki sukobi naročito u Gradu, u vladajućoj koaliciji koji su nas iscrpljivali i cijelo vrijeme ni jedan projekt nije izguran, sve je kasnilo, nema rješenja. Vjerujem da bi nešto moglo biti ako budu išli novi izbori. No, nadam se da se takve stvari više neće događati u idućoj godini. Ono što je posebno važno istaknuti to je da sve više vidimo nezadovoljstvo naših građana, ljudi koji su bez posla, a to je slično u cijeloj Slavoniji. Putem medija vidimo transparent Slavonija-sirotinja. To je strašna poruka centralnoj vlasti u Zagrebu. Nadamo se da će je prepoznati i da će ustavni položaj ove regije dovesti u sklad sa Zagrebom i ostalim krajevima. Njihova obveza i jest skladan regionalni razvoj Republike Hrvatske.

ŽELJKO BOŠNJAK, član Uprave "Ceste" d.d.

Dobili smo posao u gradnji koridora VC

- Izdvojio bih dobivanje posla, potpisivanje dijela ugovora za gradnju koridora VC, a očekujem da ćemo u novoj 2007. godini potpisati i drugi dio ugovora, što za nas znači ulazak u skupinu svjetskih graditeljskih tvrtki. Na spomen ružnoga ne bih izdvajao ništa posebno, nego bih možda rekao da se ove poslovne godine ipak osjećala stanovita stagnacija. No, poznat je moj uvijek pozitivan stav, pa i to tako doživljavam, kao nešto što ostavljamo iza sebe.

PERO PAUNOVIĆ, poslovođa Pizzerie "Uno"

Najljepša mi je diploma moje kćeri Ine

- Presretan sam otac jer mi je kći Ina diplomirala hrvatski jezik i književnost ove godine. Iz ove godine ću i kao djed pamtiti ljetovanje u Makarskoj, s unucima Lukom (8) i Bornom (4). U poslu bih ocijenio cijelu godinu pozitivno i neka i sljedeća bude takva! Kada pričamo o ružnome ne vidim nešto što bih htio zaboraviti, nego bih jedino poželio više sloge našim čelnicima, a zbog napretka svih građana.

ZVONIMIR ĆIRIĆ, predsjednik Obrtničke komore Slavonski Brod

Idemo prema sutra

- Nema nekih negativnih događaja koje bi trebalo što prije zaboraviti i koje bih izdvojio u protekloj godini. Čak i sve to negativno bilo je usmjereno prema naprijed, ako se i pojavljivao kamen spoticanja trebalo ga je preskočiti i ići dalje. Isto tako ne mogu reći ni da se u ovoj godini nešto posebno dobro dogodilo, ostvaren je dobar rezultat, ali ne mogu reći da je bio super da bismo takav poželjeli i sljedeće godine. Nemam nekakvih posebnih kritika za negativnost, ali ni pohvala za nešto posebno pozitivno. Praktično, idemo prema sutra. U narednom razdoblju ipak očekujem bolje, a mislim da su upravo ove godine stvarane pretpostavke za to bolje, prije svega u gospodarstvu našega grada i županije. Tu mislim na koridor VC i Luku Brod jer očekujem da će se realizacijom tih projekata zaista nešto dobro i pokrenuti, očekujem boljitak za sve.

MIRKO ČAVAR, Sekcija za društveni i gospodarski razvoje Matice umirovljenika Hrvatske

Projekt ide na nacionalnoj osnovi, a u Brodu nema dijaloga

- Što se tiče naše udruge i naših djelovanja pozitivno je to da smo sudjelovali na Sajmu vježbeničkih tvrtki u Zagrebu i to srednje škole Ekonomska, Birotehnička i naš centar. Imali smo prekrasan štand na dva mjesta, a čak su djeca svoje proizvode i prodala. Ono što ne bih htio da se ponovi to je da nema nastavka projekta u Slavonskome Brodu. Naime, projekt ide na nacionalnoj osnovi vrlo vjerojatno kao hitro junior projekt, ali u Brodu nije nastavljen zato što jednostavno nema dijaloga oko toga projekta. Pozitivna u ovoj godini bila je i proslava 85. obljetnice Đure Đakovića, koja je obilježena prigodnom izložbom, a i dogovoreno je da zajednički Institut za povijest, naša sekcija kao umirovljenici ĐĐ i Holding pripreme monografiju o 85. godina Đure Đakovića za sljedeću godinu. To bi trebalo zabilježiti jer bi to bio kontinuitet koji bi i mladim ljudima i generacijama ostavio traga što su njihovi stari radili u industriji.

ALOJZ KOVAČEVIĆ, načelnik Općine Rešetari

Imali smo najveći proračun

- Drago mi je da smo 2006. godine imali najveći proračun, i to je za mene najpozitivnije u poslovnom dijelu. Pozitivno je i što imamo u općini izvrsnog predsjednika Općinskog vijeća Zlatka Agu (iz redova HSLS-a koji je sada koalicijski partner HDZ-u), kojega ističem kao odličnog suradnika. Ono što bih htio zaboraviti ili još bolje promijeniti je loša suradnja sa županijskim pročelnikom za graditeljstvo Miroslavom Jarićem koji bi Općinu Rešetare trebao gledati kroz ono što je dobila u tri mandata, a ne kratkoročno. Izvrsna je suradnica Katica Bošnjaković i sve druge županijske službe.

FRANJO GALIĆ, glasnogovornik Policijske uprave

Stanje sigurnosti povoljno

- Opća ocjena stanja sigurnosti je dobra. Iako je došlo do povećanja ukupnog broja kaznenih djela povećana je i stopa njihovog razrješenja tako da to i nije moglo utjecati na opću percepciju sigurnosti. Na području cijele uprave gotovo da i nema oružanih pljački kao ni masovnih tučnjava ili ozbiljnijeg kršenja javnog reda i mira, čega smo na žalost svakodnevno svjedoci u nekim drugim sredinama. Razriješenost i ovih djela je iznad prosjeka u RH. Bitni čimbenik opće sigurnosti je i stanje sigurnosti na cestama. Ono je ove godine nešto lošije ali samo u odnosu na prošlu godinu koja je na našem području po stanju sigurnosti bila iznimno dobra, u razini prosjeka tradicionalno sigurnih nordijskih zemalja. Što se tiče sigurnosti državne granice, svjedoci ste učestalih akcija policije na otkrivanju svih oblika kriminala, i na samoj graničnoj crti i u dubini teritorije. Kada se uzmu u obzir svi pokazatelji sigurnosti, stanje se na području cijele županije može ocijeniti povoljnim.

GORDANA MATANOVIĆ, Ženska grupa Brod

Među zadnjim županijama bez sigurne kuće

- U ovoj se godini najviše učinilo na sprječavanju nasilja u obitelji u čemu su mediji odigrali ključnu ulogu. Nasilnici su eksponirani i trpe pritisak javnosti. Na našoj županiji, na žalost, još uvijek nemamo sklonište za žene žrtve nasilja iako smo ga zatražili među prvima u državi. Očekuje se da nevladine organizacije rješavaju probleme umjesto institucija. Udruge nemaju ni političku ni financijsku moć da odrade posao za koje je plaćen i odgovoran netko drugi. Uostalom, kome da se ovih dana obratimo za rješavanje bilo kakvih problema?

DAMIR RAJKOVIĆ, predsjednik MO Brodski Varoš

Konačno velike investicije

- Apsolutno se dokazala važnost mjesnih odbora. Iako nisu dobili vlast dobili su financijska sredstva za realizaciju priroriteta građana. Konačno su u sve dijelove grada krenule velike investicije koje će iduće godine, nadam se, biti još veće. Nakon kompletne rekonstrukcije Doma kulture u Brodskom Varošu slijedi opremanje ureda MO i veća komunikacija prema mještanima. Inzistirat ćemo na realizaciji svih prioriteta - od gradnje infrastrukture do oživljavanja kulturnog i političkog života.

GORAN MILETIĆ, predsjednik Mjesnog odbora J.J.Strossmayer

Po prvi puta uspješna suradnja

- Po prvi puta od stvaranja moderne hrvatske države suradnja gradskih vlasti i mjesnih odbora bila je na najvišoj mogućoj razini. I gradonačelnik i cijelo Poglavarstvo založili su se da ti mjesni odbori zažive. Nakon dogovora na prvom zajedničkom sastanku mjesnim je odborima otvoren prostor, odobrena su sredstva za realizaciju projekata, gradska komunalna poduzeća pružila su svu potrebnu pomoć i onda se naravno može raditi. Što se tiče građana, prepoznali su značaj mjesnih odbora. Svakodnevno se ljudi javljaju u ured MO i podržavaju napore cijelog Vijeća.

ROBERT RADIĆ, predsjednik Vijeća romske nacionalne manjine

Nedovoljna pomoć grada

- Svi vitalni projekti za Rome završavaju u nekoj od gradskih ladica. Sredstava na razini države ima, volje u Vladinom uredu za nacionalne manjine ne nedostaje ali komunikacija s gradskim vlastima puca na svakom pojedinom projektu. Vijeće romske manjine se ne uvažava i to ide dotle da me pojedini službenici Poglavarstva pitaju: pa tko sam ja da oni meni šalju obavijesti o sjednicma gradskog vijeća? Nije Robert Radić izabrao sebe za predsjednika Vijeća već narod i tu odluku treba poštivati. Ne kažem da nema pozitivnih pomaka za Rome ali sva ona prava i financijska sredstva koja nam politički vrh države jamči treba znati i htjeti realizirati i na lokalnoj razini.

DAVOR ROGIĆ, šahovski velemajstor

Neka ovako ostane

- Godina koja je na kraju bila mi je vrlo uspješna, bilo da je riječ o poslovnom, sportskom ili obiteljskom planu. Zaista ne bih gotovo ništa mijenjao, sve je funkcioniralo najbolje moguće i možda bih tek kad bih se potrudio mogao pronaći nekakve sitnije primjedbe na proteklih 365 dana. Dakle, nadam se da će mi i godina koja je pred nama biti barem jednako tako uspješna, ako ne i bolja!

IVICA KARDUM, direktor Košarkaškog kluba «Svjetlost»

Veliki sportski uspjeh

- Ovu ću godinu zasigurno pamtiti po velikom uspjehu našega kluba. Naime, prvi put u 12-godišnjem sudjelovanju u A-1 ligi Košarkaški klub «Svjetlost» je na kraju jesenskog dijela prvenstva na prvom mjestu, čime smo potvrdili pravilan rad svih struktura našega kluba. Ovim izvrsnim rezultatom svi postavljeni ciljevi su ispunjeni, pa čak i premašeni te stoga moram iskazati svoje zadovoljstvo. Ono što ne bih želio da se ponovi u 2007. godini je slab odaziv publike na našim utakmicama. Čudi me kako Brođani nisu prepoznali sve naše napore, dobre igre i rezultate te su tribine često bile poluprazne, a momci su svojim zalaganjem na parketu zaslužili veću potporu navijača. Nadam se da će sljedeće godine biti pomaka na bolje te da ćemo zajedno s brojnim gledateljima moći krenuti po nove pobjede.

DANIJELA LJUBIČIĆ-MITROVIĆ, predsjednica Kulturnog vijeća grada Slavonskog Broda

Radovala sam se klizalištu

- Vjerujem da uvijek treba naglašavati ono dobro i pozitivno, stoga ću govoriti samo u tom svjetlu. Kao nešto jako dobro, što naše sugrađane čini povlaštenima i čime sam zadovoljna, istaknula bih programe Galerije Balen, koju izvrsno vode kustosi Maja i Reuben Fawkes. Ono što oni rade, europska je razina. Izvrstan je bio i Online festival kratkoga filma i radujem se da će se on nastaviti i u 2007. Raduju me i izvrsni programi Galerije umjetnina, koja nam je ove godine dovela autore poput Kopača i Vrkljana, te izvrsna serija predavanja vrhunskih povjesničara umjetnosti. Istina, na ovim je predavanjima bilo malo posjetitelja, ali s tim treba nastaviti i tako sustavo odgajati našu publiku. Kad je u pitanju ustanova u kojoj radim, Muzej brodskog Posavlja, mislim da smo također imali izvrsnih programa u kojima su posjetitelji stvarno mogli uživati, no posebno bih ovdje naglasila naše radionice za mlade. Definitivno najbolje u ovoj godini je inicijativa za osnivanje Centra mladih. Gradu treba takva ustanova koja će se brinuti o potrebama mladih. To svakako treba ostvariti u 2007., kao što nam treba i kino (jer grad bez kina ne mogu zamisliti) ali i klizalište čijoj sam se najavi otvorenja neizmjerno obradovala, pa ga s nestrpljenjem očekujem.

HRVOJE ŠPICER, ravnatelj Kazališno-koncertne dvorane I. B. Mažuranić

Uredili smo Kazališno-koncertnu dvoranu

- Ono pozitivno i dobro što bih izdvojio u 2006. godini svakako je činjenica da smo konačno uspjeli urediti Kazališno-koncertnu dvoranu. Bilo je to veliko, a ja bih rekao i značajno ulaganje za ovaj grad. U skladu s tim veliki je uspjeh i povratak zagrebačke opere na pozornicu KKD, i to na velika vrata, nakon punih 20 godina. U privatnom životu, ova će mi godina u lijepoj uspomeni ostati i po tome što se moj brat Krešimir nedavno oženio. Ono što bih volio da se nije dogodilo, i po čemu će mi godina trajno ostati u bolnoj uspomeni, iznenadna je smrt moga oca.

JOSIP PERČEVIĆ, predsjednik Folklornog ansambla Broda

Lijepo je biti predsjednik FAB-a

- Volio bih da se više nikada ne ponove nesuglasice u vladajućoj strukturi na našoj lokalnoj razini. Kao građaninu ovoga grada kojeg volim iznad svega, nije mi bilo drago slušati sve te uvrede, prepirke, vrijeđanja i podmetanja koje smo pratili i u medijima. Ljudi za koje smo glasali i koje smo odabrali da nas vode, moraju voditi računa i o tome da nam moraju biti uzor kako po onome što su napravili, tako i svojim ponašanjem. Preporučio bih da sve snage usmjere prema državnoj blagajni, da što više novca donesu u ovaj grad i županiju, jer se na lokalnoj razini treba brinuti kako ćemo živjeti, kako ćemo se bolje slagati i biti iskreniji jedni prema drugima. O ovoj godini ne mogu govoriti a da ne spomenem Folklorni ansambl Broda. Lijepo je bilo biti predsjednik jedne od najvećih udruga kulturno-umjetničkog amaterizma u našoj županiji, sudjelovati na skoro 70 javnih nastupa FAB-a u 2006. godini, a još je ljepše saznanje da je sve to, uključujući stotine proba u Radničkom domu, proteklo bez najmanjeg incidenta ili nesuglasice. Naše smo članove ove godine naučili plesati valcer i nekoliko starogradskih plesova, pružiti programe koji će našoj djeci proširiti opću kulturu i koji će ih oblikovati i na drugim područjima. Ponosan sam na naš božićni koncert koji je bio potpuno drugačiji od svih dosadašnjih. Ponosan sam i na ovogodišnje Brodsko kolo koje je opet bilo kvalitetnije od prethodnih. Stvarno sam zadovoljan i ja i moji suradnici kad godina ovako protekne, pa se nadamo da će i ubuduće biti slično.

DARKO KARAMAZAN, predsjednik ukrajinskog KUD-a Andrija Pelih, Šumeće

Relativno zadovoljni

- Pa dobro - zadovoljni smo... Nismo imali previše sredstava ali smo ipak nešto uštedjeli i nakon pet godina kupili prve ukrajinske nošnje. Završili smo time jedan dio plana, odradili smo 3. susrete ukrajinaca u Šumeću i niz drugih nastupa. Nisam zadovoljan međusobnom suradnjom ukrajinskih društava, moramo se više pomagati. Što se tiče odnosa politike i manjina, mogla bi i županija i općina i više pomoći, naročito županija.

Docent dr. IVICA BALEN

Više sloge i međusobnog uvažavanja

- U ovoj godini je grad Brod dobio Veleučilište, otvorena je Carina i na središnjem trgu novi Hotel "Savus" a ostat će zabilježeno da smo u Slavonskom Brodu utemeljili Stol družbe "Braća hrvatskog zmaja". Meni je osobno važno da sam izdao dvije knjige u ovoj godini: "Dr. Fran Gundrum Oriovčanin», u povodu 150. godišnjice rođenja i "Andrija Štampar, knjiga I., Mladost Andrije Štampara (1888.-1919.)". Volio bih da se političari malo više slože i da se međusobno više uvažavaju, osobito ako su koalicijski partneri.

Prof. dr. sc. DAVORIN ĐANIĆ

Najmlađi sam redoviti profesor otorinolaringologije

- Prije deset dana sam postao redoviti profesor Medicinskog fakulteta, najmlađi redoviti profesor otorinolaringologije. To je za mene osobno najznačajnije u ovoj godini, mada je to sasvim sigurno značajno i za Brod i brodsku bolnicu. Žao mi je da se na kraju godine osjeća, općenito u društvu, negativno ozračje, gubitak moralnih vrijednosti i općenito stagnacija i čak nazadovanje. Naša su očekivanja kao društva, s pravom bila velika, a kada sada složite neke stvari zaključite da smo pomalo u općoj depresiji.

PETAR HULJIĆ, predsjednik Turističkog ureda Turističke zajednice Brodsko-posavske županije

Izgradnja hotelskih kapaciteta

- Sretan sam što je na području našega grada izgrađeno nekoliko hotela, hotel Zovko i Savus, a pri kraju je i hotel Lucić u Širokoj ulici. Jako sam, pak, nesretan što se ništa ne događa s motelom Marsonia koji je u Ininom vlasništvu i kojega su oni, čini se, potpuno zaboravili. Kad bi se uredio još i taj motel, onda bismo imali riješen hotelski smještaj u našem gradu. Želja mi je da se u sljedećoj godini završe svi planirani projekti Turističke zajednice kao što je vinska staza, šetnica oko jezera Petnja. Želim i da se naplatne kućice, koje se nalaze na rubnim dijelovima grada, izmjeste na samu autocestu, kao što je to u Zagrebu kako bismo i mi autocestu počeli koristiti za razvoj grada. Naime, grad se sve više širi i prema rubnim dijelovima koji postaju industrijske zone.

BILJANA LONČARIĆ, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice grada Slavonskoga Broda

Pozitivno otvorenje hotela

- Pozitivno u turističkoj branši je to što je u našem gradu otvoren hotel, prvi nakon rata, jer su u ratu dva naša hotela izgubila kategorizaciju. Negativno, ono što bih htjela zaboraviti je da nam se više ne događa da turističke grupe koje nam šalju turističke agencije moramo upućivati u neke druge pansione. Naime, to se i ne bi trebalo događati jer smo dogovorili suradnju s tri pansiona Antonio, Garten i Dankić s jedinstvenom cijenama noćenja za organizirane turističke grupe.

TOMISLAV LUKIĆ, Brodska ekološka udruga Zemlja

Konačno briga o otpadu

- Ovu godinu kako u cijeloj Hrvatskoj tako i u Slavonskom Brodu obilježila je primjena Pravilnika o zbrinjavanju ambalažnog otpada koji je na naš okoliš proizveo pozitivan učinak.Tome je u našem gradu nesumnjivo doprinijela i tvrtka Komunalac uvodeći konačno unificirane kante, te postavljajući pred zgradama eko otoke. Svaki kilogram odvojeno prikupljenog otpada pravi je dobitak za prirodu. Projekt Brod grad cvijeća je također uspio, a uz njega kvaliteti življenja i poboljšanju turističke ponude donosi i vrlo uspio Katarinski sajam. Likovna scena grada je bila izrazito dobra, a osvježenje je pojava Brodskog likovnog kruga nakon nekoliko godina.Tijekom cijele godine u gradu su nevladine organizacije imale niz priredbi što apsolutnu doprinosi kvaliteti življenja i pokazuje da se može i bez politike. Spomenuo bih spust brodskih splavara od Siska do Broda, vrlo uspio susret bikera i aktivnosti kluba 2CV od Transilvanije do njihovog međunarodnog skupa u Sl.Brodu. Tijekom godine raduje učestala pojava humanitarnosti u gotovo svim organiziranim priredbama. Što bih želio u 2007.? Moja najveća želja jest konačna izrada projekta Park iz bajki Ivane Brlić Mažuranić koji počinjemo s Novom godinom zagovarati. Želja nam je da se park uz Tvrđavu Brod počne uređivati i skulpture iz bajki I. B. Mažuranić koje trebaju biti izrađene svoje mjesto nađu u ovom parku. Uz to, želja nam je da Poloj konačno dobije gospodara, te da projekti vezani za Poloj konačno zažive. Osobito od svih dionika političke scene Grada Slavonskog Brod želim i očekujem puno više tolerancije, uzajamnog uvažavanja i stvaranja kompromisa pa će i svim građanima biti bolje. Želimo i zaslužujemo bolju političku scenu koja svojim djelatnostima mora biti generator kulturnih i gospodarskih događaja.

Ostale novosti

20.5.2016.Dan grada

15.4.2016.Izbjeglički kamp odlazi u povijest

25.3.2016.Tko brine o zaraslim javnim površinama?

8.1.2016.Opet ih iznenadilo

20.11.2015.Tko će u Dom?

5.6.2015.Procesija i blagoslov Brodskog kola

22.5.2015.Najbolji ste!

24.4.2015.I to je moguće!

20.3.2015.Prepucavanje jedina konstanta

30.1.2015.Gdje je zapelo?

19.12.2014.Proračun u iznosu od 165,9 milijuna kuna

12.12.2014.Investicija od 36 milijuna kuna

21.11.2014.Vojarna Jelas - troje zainteresiranih

14.11.2014.Kreće iskop podvožnjaka!

26.9.2014.Hotel Park dobio novog vlasnika!

19.9.2014.Vrhovni sud presudio!

19.9.2014.Konačno rotor na križanju Svačićeve i Gupčeve?

5.9.2014.Nepovlašteni i povlašteni

1.8.2014.Kome još treba more?

13.6.2014.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

28.2.2014.Studenti menadžmenta prepoznaju vizualni identitet grada

7.2.2014.Radio 92

17.1.2014.Obnova krovišta u tijeku

31.10.2013.Pojašnjenje utroška sredstava spomeničke rente

18.10.2013.Sjednica prekinuta zbog nedostatka kvoruma

19.7.2013.Usvojen proračun, a i viši nameti

14.6.2013.Završetak odgođen do kolovoza

22.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani?

15.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

8.2.2013.Kakvog gradonačelnika žele Brođani

25.1.2013.Muzej tambure - prvi u svijetu

21.12.2012.Deset i pol sati posljednje ovogodišnje radne sjednice

23.11.2012.Brend Slavonskog Broda

9.11.2012.Rasprava samo o pola dnevnog reda

2.11.2012.Brođani za čisti zrak

28.9.2012.Opomene, zabrana pristupa, udaljavanje iz vijećnice

14.9.2012.Bazeni pod krovom

17.8.2012.Nestaju ekološke "bombe" na Bjelišu

13.7.2012.14 točaka, 24 vijećnika, 10,5 sati

6.7.2012.Roditelji bespravno ogradili spomenik

21.6.2012.Izmjene, skidanje, povlačenje i pretumbavanje točaka dnevnog reda

18.5.2012.Zajedništvom za boljitak

11.2.2012.Grad u snijegu

10.2.2012.Tržnica utržila probleme

20.1.2012.Najhladnije je u novčaniku

30.12.2011.Pomirljivijih jedanaest i pol sati

25.11.2011.TREBA LI PLAĆATI ONO ŠTO SU DRUGI NARUČILI?

11.11.2011.Dopodne tržnica, popodne drugi sadržaji

28.10.2011.Polovica višesatne rasprave o Poslovniku

23.9.2011.18 TOČAKA ZA 13 SATI

8.7.2011.Zašto nije prihvaćeno izvješće o poslovanju Brod-plina u prošloj godini

1.7.2011.O PUNICAMA I CAJKAMA

29.4.2011.DOBRO PRIPREMLJENA OPORBA

25.3.2011.A SVJETLO GORI I DALJE...

18.3.2011.ČETVERONOŽNI KRŠITELJI ZAKONA?

23.12.2010.Grad poklonio Brođanima Božićni koncert

17.12.2010.GRADSKO VIJEĆE SLAVONSKOG BRODA

26.11.2010.U PUNOM SJAJU

19.11.2010.VIJEĆALI DESET SATI I DESET MINUTA

13.11.2010.IN MEMORIAM

12.11.2010.SLOBODNO VRIJEME - KVALITETNO I SADRŽAJNO

29.10.2010.ŠKOLA PO SVJETSKOM STANDARDU

22.10.2010.REALIZACIJA PROJEKTA OD 30 MILIJUNA EURA

7.10.2010.SUVREMENI HLAPIĆ

1.10.2010.SJEDNICA ZAKONITA

9.7.2010.POLOJ I DALJE "NIČIJI"

24.6.2010.NAŠA SRCA RADOST NOSE, IGRAJMO SE, IGRAJMO SE

21.5.2010.SPREMNI I SPOSOBNI ZAJEDNO OSTVARITI PLANIRANE PROJEKTE

7.5.2010.PRVA OBNOVA INSTRUMENATA OD OSNUTKA

9.4.2010.AKTUALNIH 150 MINUTA

19.3.2010.SPORTSKA LJEPOTICA

12.3.2010.ONE — FILM O ŽIVOTU I RADU ŽENA S INVALIDITETOM

26.2.2010.U SMIRENOM TONU

19.2.2010.BEZ DOGOVORA GRADA I DRUŠTVA “NAŠA DJECA” NEMA LJETOVANJA DJECE

22.1.2010.UŠTEDA NA ZAPISNIKU

18.12.2009.OSAM UPRAVNIH TIJELA

11.12.2009.USVOJEN PRORAČUN I PREUSTROJ GRADSKE UPRAVE

4.12.2009.VIJUŠ NEKAD I SAD

27.11.2009.OTVORENA DVORANA VIJUŠ!!!

13.11.2009.STALNO POZIVANJE NA POSLOVNIK

6.11.2009.KULTNO MJESTO BEZ JASNE RAZVOJNE VIZIJE

30.10.2009.PRODANA ČETIRI GRADSKA ZEMLJIŠTA ZA 10,2 MILIJUNA KUNA

23.10.2009.GRADSKI VIJEĆNICI ZA LEGITIMNU OBRANU GRADA UZ MEĐUSOBNE OPTUŽBE

16.10.2009.BROĐANI OVO NE ZASLUŽUJU

25.9.2009.PONOVNO O KORČULI I TRGOVAČKIM DRUŠTVIMA

25.9.2009.SPORTSKA LJEPOTICA ČEKA SVOJ DAN

11.9.2009.ZAJEDNIČKI PROJEKTI PREMA PRISTUPNIM FONDOVIMA EU

10.7.2009.RADI SE KOLEKTORSKA MREŽA, ŠETNICA

3.7.2009.AKTUALNI SAT

26.6.2009.RADNO I ANGAŽIRANO

30.4.2009.2. FLORAFEST U TVRĐAVI

24.4.2009."U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić"

17.4.2009.UREĐEN PROSTOR ZA DNEVNI BORAVAK

6.4.2009.NAKON 30 GODINA NOVI VRTIĆ

27.2.2009.ŠARENO I VESELO

13.2.2009.VIŠE MRAKA NEGO SVJETLA

23.1.2009.SMANJENE KOLIČINE KOMUNALNOG OTPADA

9.1.2009.STANDARD ČIŠĆENJA ODREĐUJU NOVCI

2.1.2009.SLAVONSKI BROD VESELO U NOVU GODINU

23.12.2008.BOŽIĆNI SAJAM

12.12.2008.AKTUALNI SAT

5.12.2008.Međunarodni dan osoba s invaliditetom

28.11.2008.13. KATARINSKI SAJAM

7.11.2008.SRCE JELASA POSTAT ĆE ZAPADNI GRADSKI CENTAR

18.10.2008.ZAKAZALI SU SVI

10.10.2008.PONOVNI OBRAT

3.10.2008.GRAĐANI BEZ PITKE VODE

26.9.2008.Sa sjednice Gradskog vijeća

23.5.2008.PROSLAVLJEN DAN GRADA SLAVONSKOG BRODA

16.5.2008.SVEČANO, ALI I RADNO UZ DAN GRADA

25.4.2008.NOVOGRADNJA NIJE VLASNIK POTRAŽIVANJA I NEMA PRAVO NITI NA JEDNU KUNU

28.3.2008.PROČELJA BEZ KLIMA-UREĐAJA I SATELITSKIH ANTENA

21.3.2008.Gradsko vijeće Slavonskog Broda

7.3.2008.BROĐANI TRAŽE MODERNIZACIJU TRŽNICE

29.2.2008.USKORO IZGRADNJA VRTIĆA

15.2.2008.DUG OTIŠAO, PROBLEMI OSTAJU

15.2.2008."Sada je 90 posto na Gradu, Terzić je svoje obavio"

1.2.2008.AKTUALNI SAT

18.1.2008.Tražim zaštitu svog ustavnog prava na rad

18.1.2008.NAGODBA SPAŠAVA GRAD

4.1.2008.OČIŠĆENE SAMO PROMETNICE PRVOG PRIORITETA

4.1.2008.VESELO, BUČNO I BEZ INCIDENATA

28.12.2007.NI MINUS NIJE SMETAO

21.12.2007.PRVO SLAVONSKOBRODSKO KLIZALIŠTE

14.12.2007.BRODSKA DVORANA SVE LJEPŠA

7.12.2007.HOTEL U TVRĐAVI

7.12.2007.JAVNA RASVJETA — ZAMKE, PROPUSTI, PROMAŠAJI

30.11.2007.12. KATARINSKI SAJAM

30.11.2007.U MIROLJUBIVOM TONU

23.11.2007.NOVI VRTIĆ NA HEBRANGU

9.11.2007.DIVLJI PRIJELAZ PRUGE U OLIVINOJ

2.11.2007.Aktualni sat

26.7.2007.LEGALIZACIJA NIKAKO, MOŽDA "KONZERVIRANJE"

14.7.2007.IZMJENE I DOPUNE GUP-a SLAVONSKOG BRODA

6.7.2007.MIGALOVCI

21.6.2007.Tko nam hoće "oteti" Ivanu Brlić-Mažuranić

8.6.2007.Generalni urbanistički plan - izmjene i dopune

1.6.2007.GLOBE ZA VLASNIKE PASA

19.5.2007.NE SMIJEMO SE VRAĆATI NAZAD, MORAMO IĆI DALJE

20.4.2007.IZABRANA NOVA GRADSKA VLAST

13.4.2007.TKO JE DIVERZANT I NACIONALNI IZDAJNIK?

6.4.2007.KONSTITUIRAJUĆA SJEDNICA GRADSKOGA VIJEĆA

16.3.2007.HRVATSKOJ TREBA PROIZVODNJA

9.3.2007.2,2 MILIJARDE KUNA VIŠE ZA BRANITELJE

9.2.2007.KUĆA TONE, NITKO NE BRINE

26.1.2007.NASTAVLJAMO REALIZACIJU VEĆINE PROJEKATA

12.1.2007.PRIPREME ZA IZBORE

12.1.2007.IZBOROM SENTIĆA ZA POVJERENIKA STRANKA JE POKAZALA DEMOKRATIČNOST

5.1.2007.IRONIJE U POLITIČKOM ŽIVOTU

5.1.2007.BRODSKA EKIPA NA KARDIOLOŠKOM VRHU

5.1.2007.Projekt izgradnje Vijuša

5.1.2007.SRETNA NOVA!

29.12.2006.U Novu godinu s Najboljim hrvatskim tamburašima

29.12.2006.IPAK PRIJEVREMENI IZBORI?!

29.12.2006.Predstavljen projekt izgradnje na Vijušu

29.12.2006.Sretna 2007 !

22.12.2006.Sretan Božić!

15.12.2006.Otkriven spomenik dr. Franji Tuđmanu

8.12.2006.ZA JOŠ BOLJE GOSPODARSTVO

8.12.2006.SPOMENIK DR. FRANJI TUĐMANU

24.11.2006.I REBALANS I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU U DRUGO ČITANJE

24.11.2006.BROD DOBIVA KLIZALIŠTE

16.11.2006.Otvoren novouređeni dom

10.11.2006.PRORAČUNSKI PRIHODI SMANJENI ZA 5 POSTO

10.11.2006.STANJE SVE GORE!

3.11.2006.I ove godine u Slavonskom Brodu

30.10.2006.FRANO PIPLOVIĆ - IZ SABORA U DIPLOMACIJU

19.10.2006.ZAPELO U ODVJETNIŠTVU?

13.10.2006.Minus i plus, k'o Amer i Rus

13.10.2006.NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 400 MJESTA

12.10.2006.Brod-plin pod ovrhama - potrošači ipak nisu pali s neba

6.10.2006.VRATITE MANDATE ILI SE UOZBILJITE

28.9.2006.DAN POLICIJE

15.9.2006.U gradskoj upravi uzavrelo

15.9.2006.I Dusparini prethodnici nailazili na neposluh i javašluk

28.7.2006.NEPOSTOJEĆI KVORUM - UVOD U KRIZU VLASTI

27.7.2006.KOORDINACIJA STRANAKA NA VLASTI TRAŽI OSTAVKU GRADONAČELNIKA

30.6.2006.Okupljanje pod ratnom zastavom 108. brigade ZNG

27.6.2006.NEKA BOG BLAGOSLOVI OVAJ GRAD I OVAJ LIJEPI KRAJ

8.6.2006.STAMBENA IZGRADNJA POSVAĐALA KOALICIJU!?

8.6.2006.JEDINO BRODSKO KUPALIŠTE JOŠ UVIJEK TRAŽI VLASNIKA