Crna kronika

ZAJEDNIČKIM OPHODNJAMA PROTIV KRIMINALA

SURADNJA HRVATSKE I BOSANSKE POLICIJE

Datum objave: 7.11.2008.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Na području Policijske uprave brodsko-posavske, od prekjučer (sjeveroistok Bijeljina) a od subote (7. studenoga) i sjeverozapad Gradiška, započinju s radom mješovite ophodnje policije, sukladno protokolu potpisanom između MUP-a RH i Ministarstva sigurnosti BiH. Donedavna uočavanja prekršajnih i kaznenih djela u kojima su sudjelovali državljani sa suprotnih strana rijeke Save , a na koja granični policajci nisu mogli reagirati u trenutku kada su počinitelji prešli "crtu" razdvajanja, od prekjučer su prošlost. Zajedničkim ophodnjama, policajci PU brodsko-posavske i Ministarstva sigurnosti BiH, nadgledat će zajedničku granicu duž ukupnih 175 riječnih kilometara, a nadgledanje će se proširiti desetak i više kilometara u dubinu kopna, ukoliko to potraga za počiniteljima bude zahtijevala. To je jasna poruka svim krijumčarima ljudi i roba, raznim krivolovcima i nezakonitim prelascima granice, koja se nerijetko događaju i na ovom području .

U ovoj godini , na području PU brodsko-posavske, zabilježeno je šest slučajeva nezakonitog lova, dva ribolova, sedam ilegalnih prelazaka državne granice (u kojoj je sudjelovalo 16 osoba i to najčešće državljani Bosne, Srbije i Albanije). Zabilježen je i jedan slučaj protuzakonitog prebacivanja sedam osoba preko državne granice, te više slučajeva krijumčarenja cigareta i drugih roba čija je ukupna vrijednost procijenjena na oko 1,2 milijuna kuna.

Suradnja između policija susjednih država nužna je zbog rješavanja sličnih problema s kojima se obje suočavaju. - Cilj provođenja je zajednički nadzor državne granice i održavanje povoljnog stanja sigurnosti, sprječavanje vršenja kaznenih djela i prekršaja , povreda državne granice kao i pronalazak njihovih počinitelja, te razmjena iskustava i saznanja i održavanje povoljnog stanja sigurnosti na granici, riječi su načelnika Odjela za granicu PU brodsko-posavske, Ivice Kovačevića. Potvrdio je također kako će ophodnje biti organizirane prema operativnim planovima na lokalnim razinama. - Kada nastupamo timski možemo se učinkovitije suprotstaviti kriminalitetu na ovim prostorima. Posjedujemo plovilo granične policije Gradiške tako da će se ophodnja vršiti hrvatskim ili našim brodom na kojem su predviđena po dva domaća policajca i dva gosta, plus kormilar. Što se tiče suradnje u dubini teritorija, predviđena su dva domaća policajca plus gost, kaže Nijaz Softić, načelnik Terenskog ureda sjeverozapad Gradiška. Dodao je kako je u ophodnjama predviđeno korištenje i policijskih pasa za detekciju droge i eksploziva.


Marija Radošević

Ostale novosti

15.1.2016.Požar ugašen

9.1.2015.Novogodišnje slavlje završilo tragedijom

17.10.2014.Premlaćena djevojka odvezena u bolnicu!

16.7.2010.UNIŠTEN CRNI KRIŽ

31.10.2008.CRNA KRONIKA

9.2.2007.Po prevenciji nedopuštene brzine - prvi u državi

2.2.2007."Ovo su sebi priskrbili sami građani"

22.1.2007.Šverc, oružje, požar, obračun nožem

18.8.2006.Brodska policija razbila švercere

11.8.2006.POSLJEDNJA VIJEST: PRONAĐENO TIJELO UTOPLJENIKA

11.8.2006.Crna kronika

25.7.2006.CRNA KRONIKA