Ekologija

Kanta, klupa, koš - toga treba još

Malobrojni i uništeni koševi i klupe

Datum objave: 5.4.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Recimo da žurite Zrinskom ulicom i doručkujete u hodu zato što kasnite na posao. Omot od čokoladice ili papirnatu vrećicu od kroasana nećete imati gdje baciti jer duž čitave ulice nema niti jednog koša za smeće! Ako se odlučite šetati kejom i usput jesti kokice, na "trasi" na kojoj je postavljeno 57 klupa, od Korza do samostana naići ćete na "tek" tri koša za smeće. Od Brođanke do Poloja strateški je postavljeno tridesetak klupa, tako da se i najljeniji rekreativci ne mogu umoriti, ali svoja energetska pića mogu baciti u "samo" dva koša i dvije kante. U parkiću iza Brođanke postavljeno je pak osam klupa, ali od koša ni k. Kad smo kod parkova, na Klasijama, ako šećete stazom uz Vukovarsku i dobro se koncentrirate naći ćete - jedan koš. Suptilna poruka gradske uprave mogla bi glasiti - građani, ne stvarajte smeće. I dobra je to poruka, ali danas ljudi sve rade u hodu, a to uključuje i jedenje na putu od točke A do točke B te grickanje tijekom šetnji gradom. Zato bi koševa za smeće moglo biti više, a građani bi ih mogli bolje čuvati. Naime, među postavljenim koševima nerijetko ima onih koji ne izgledaju baš reprezentativno, s obzirom na to da je zvuk udarca tenisice o kante jedan od učestalih zvukova koje se može čuti vikendom kad mladi izlaze u grad.

Kao vreće za udaranje

Ni stanje s klupama baš nije "najčistije". Na klupi kod Korza našli smo dvije vrećice, a na keju smo izbrojili osam uništenih klupa. Pretpostavljamo da je, u ova krizna vremena, netko iščupao daske kako bi potpalio svoju peć. Ni na stazi prema Poloju ne možete sjesti baš svugdje gdje želite. Netko je sjedeću dasku na dvije klupe prepilio po sredini, opet, možda u ogrjevne svrhe. Naišli smo i na klupu kojoj su, osim daske, uništeni i kameni stupovi na kojima je bila postavljena. Vjerojatno je netko iskoristio jadnu klupu kao sparing partnera. Gradskoj smo upravi, između ostalog, postavili pitanje zašto nema postavljenih koševa u središtu grada (Zrinskoj, Gundulićevoj, Cesarčevoj te Mesićevoj i Starčevićevoj ulici), zašto ih je toliko (malo) na keju te koliko klupa i koševa godišnje unište građani. U vremenu od dva tjedna, od poslanog upita pa do zaključenja ovog broja novina, nismo dobili odgovor na naš upit. Ipak, našli smo odgovor na jedno od pitanja u gradskoj Odluci o komunalnom redu - bacanje otpada izvan koševa, bacanje gorućih predmeta u koševe i njihovo oštećivanje novčano je kažnjivo iznosima od 100 do dvije tisuće kuna za fizičku i od 500 do 10 tisuća kuna za pravnu osobu.

Minute i metri do prvog koša

Miranda Gavrić: - Mislim da bi trebalo biti više koševa u središtu grada. Ponekad nosim papirić u ruci pet minuta dok ga ne uspijem negdje baciti. Što se tiče uništavanja koševa mislim da su građani po tom pitanju relativno pristojni.

Edita Škrbec: - Na putu od groblja do središta grada, za nas koji onamo idemo pješice, trebalo bi postaviti barem dvije klupe da se mi stariji imamo gdje odmoriti. U parkovima ima dovoljno klupa. Koševe za smeće unište huligani, bez obzira koliko ih bude postavljeno. Nije mi teško ponijeti papirić deset ili dvadeset metara do prve kante, ima ih, ali možda bi ih trebalo biti više.

Sjedi, baci - dobar građanin!

U slučaju da se tko pitao koliko zapravo koštaju klupe i koševi, kojih ili nema dovoljno ili ih oštećujemo:

Betonska klupica bez naslona

750 - 1.730 kuna


Klupa od žičane mreže

5.300 kuna


Barokna klupa (drvo i metal)

1.450 kuna - 2.300 kuna


Koš za smeće

260 - 1.300 kuna

Marina Bencun

Ostale novosti

22.1.2016.Odvojeno prikupljanje otpada

21.3.2014.Lijep dan za obilazak pročistača

9.11.2012.Razgovorom, a ne silom riješiti problem

25.5.2012.Obnavljanje napuštenog staništa bregunica

13.4.2012.Nema potpisa bez definiranih cijena i financijskih obveza

30.3.2012.U Oprisavcima i na Gajni obilježen Svjetski dan voda

24.9.2010.SLAVONSKI ORLOVI RANO LETE

15.1.2010.BROĐANIMA DOSTUPNI PODACI O KVALITETI ZRAKA

15.1.2010.GOVEDA SPAŠENA NADLJUDSKIM NAPORIMA VOLONTERA

17.10.2008.OTKUPOM PROTIV PLASTIČNE AMBALAŽE I ZLOGLASNIH VREćICA

18.4.2008.2,6 MILIJUNA TONA OTPADA GODIŠNJE

29.6.2007.ŽIVOT NA SAVI U ČETIRI DANA

27.4.2007.PREDSTAVLJANJE BARE DVORINE - BISERA PRIRODE

27.4.2007.ULJEPŠAVANJE GRADA CVIJEĆEM

9.2.2007.NEDOVOLJNO PROSTORA ZA OGLAŠAVANJE

22.1.2007.NOVI OBRAČUN, MNOGO NEDOUMICA

25.8.2006.Ciglarske bare - do daljnjeg nema zatrpavanja!

2.4.2006.PRIVREMENO SKLADIŠTENJE OTPADNIH GUMA

10.3.2006.EKOLOŠKI DINAMIT OD 600 KILOGRAMA KLAONIČKOG OTPADA