Ekologija

OTKUPOM PROTIV PLASTIČNE AMBALAŽE I ZLOGLASNIH VREćICA

Datum objave: 17.10.2008.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Dok su naše bake plastične vrećice, pogotovo one velike i šarene donesene sa Zapada, čuvale kao veliku dragocjenost bacajući je tek kad je postala potpuno neupotrebljiva (doduše, mnoge od njih ni do danas se nisu riješile te navike), one su za današnju generaciju domaćica stvar za jednokratnu uporabu. Dok se one velike i čvršće i dalje plaćaju što koliko-toliko pod kontrolom drži njihovu potrošnju, one manje i tanje trgovci dijele šakom i kapom tako da su čak i oni koji ih ne žele prisiljeni koristiti. Međutim, jeftina proizvodnja i jednostavna upotreba toliko je zatrpala svijet plastičnim vrećicama da su se čak i oni kojima zaštita okoliša nije osobito važna tema počeli brinuti i pitati može li se ovoj pošasti stati na kraj.

A brojke su zaista zastrašujuće — godišnja svjetska potrošnja plastičnih vrećica kreće se između 500 i 1000 milijardi komada, a prema procjenama iz Strategije gospodarenja otpadom u Hrvatskoj od ukupno 1,2 milijuna godišnje “proizvodnje” komunalnog otpada, od kojeg je od 10 do 15 tisuća tona plastičnih vrećica.

Dok su pojedini gradovi, ali i cijele države od kojih je svakako najvažnija Kina, potpuno zabranile proizvodnju i dijeljenje plastičnih vrećica u trgovinama, u Hrvatskoj ovako radikalna mjera još nije donesena. Zahtjeva je bilo, a postavljale su ga uglavnom ekološke udruge i društva za zaštitu životinja kojima plastične vrećice vrlo često znaju doći glave. U Hrvatskoj se proizvodnja i uporaba ove jednokratne, a praktički neuništive ambalaže pokušava ograničiti dodatnim financijskim nametima, odnosno uvođenjem obveze plaćanja naknade od 1500 kuna za svaku tonu proizvedene vrećice. Vrećice će se, dakako, i dalje proizvoditi i bacati pa je država smislila način kako ih organizirano skupljati i obrađivati, a u njemu je svoje mjesto našao i grad Slavonski Brod.

Naime, prema zamisli Fonda za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša i resornog ministarstva već u prosincu ove godine trebao bi krenuti pilot projekt prikupljanja polietilenske i polipropilenske ambalaže po domaćinstvima na području Zadarske i Međimurske županije te u gradovima Zagrebu, Rijeci, Puli, Slavonskom Brodu i Varaždinu. Dogovoreno je to na sastanku na kojem su bili i predstavnici tvrtke Eko Velebit koja je dobila koncesiju za sakupljanje i oporabu ove ambalaže te još desetak ovlaštenih sakupljača. Uz plastične vrećice, skupljat će se i boce od mlijeka, sokova, šampona, deterdženata, ulja. Sakupljači ambalaže su dužni uspostaviti mjesta na kojima će se ona prikupljati, a u sustav se moraju uključiti i komunalne tvrtke. Pionir ovoga posla u Hrvatskoj je Zadar u kojem je lipnju otvorena prva otkupna stanica, no, otkup još nije saživio. Eko Velebit građanima isplaćuje 1,5 kunu po kilogramu donesene ambalaže što građane baš naročito i ne stimulira na prikupljanje pogotovo kad isto toliko novca može dobiti za samo tri boce.

Prikupljena ambalaža trebala bi se obrađivati u posebnim pogonima, a prvi takav se upravo montira kod Gračaca no, dobri poznavatelji ove problematike kažu da je recikliranje plastičnih vrećica skupo i teško provedivo tako da je i u svijetu malo tko provodi. Čak da se recikliranje i poveća to neće riješiti problem jer se za preradu jedne tone ove ambalaže, prema računici američkih stručnjaka, preračunato u hrvatsku valutu, potroši 20.000 kuna, a za dobivenu sirovinu se može dobiti tek 160 kuna. Čini se da je jedino efikasno oružje u borbi protiv invazije plastičnih vrećica zabrana njihove proizvodnje, no, zabrana plastike povećat će potrošnju papira za čiju se proizvodnju troše ogromne količine drveta, vode i energije, resursa koji se i tako nemilosrdno troše. Rješenje je, čini se, negdje na sredini što znači maksimalno smanjiti plastičnu, ali ne i bitno povećati prirodnu ambalažu što je uz malo dobre volje proizvođača, trgovaca i potrošača i te kako moguće.

Saniranje već učinjene štete jako puno će koštati, no, to je cijena koju moramo platiti, a uz brodski Komunalac koji je već uključen u posao prikupljanja plastike, a kroz pilot-projekt bit će još i više. Iako izravno nije uključen, punu potporu će, kako nam je rekao i pročelnik Upravnog odjela za zaštitu okoliša Josip Bodrožić Džakić, dati i Grad Slavonski Brod koji je spreman na razgovor s Fondom. “Kao pročelniku zaduženom za zaštitu okoliša, ali i osobno, izuzetno mi je drago da se pristupilo rješavanju ovog velikog problema u što će se i Grad, čim dobijemo naputke iz fonda, spremno uključiti”, rekao nam je pročelnik Bodrožić Džakić koji se osobno zalaže za potpunu zabranu plastičnih vrećica.

OLIVERA MAGLIĆ, direktorica Komunalca Slavonski Brod

FOND JE PREPOZNAO NAŠ RAD NA PRIKUPLJANJU KORISNOG OTPADA

Kod pokretanja realizacije pilot-projekta bili smo u Fondu, ali još uvijek nismo došli do te faze da nam ponudi ugovor s njima ili da s Eko Velebitom postavimo otkupnu stanicu kakva je u Zadru gdje se plastika od građana već otkupljuje po cijeni od 1,5 kunu po kilogramu

- Drago mi je da su u Fondu za energetsku učinkovitost i zaštitu okoliša prepoznali velike pomake koje je Komunalac napravio u posljednje dvije-tri godine kad je riječ o selektivnom prikupljanju korisnog otpada zbog čega nas je i uključio u sve nove projekte koje je pokrenuo. Mi smo pokazali, a u Fondu su shvatili da imamo razumijevanja za ovu problematiku te da posao možemo dobro organizirati i odraditi što se najbolje vidjelo po tome da je brodski Komunalac, za razliku od nekih drugih gradova i komunalnih poduzeća, već na samom početku prikupio velike količine ambalažnog otpada, odnosno plastičnih boca. Količine korisnog otpada kojeg skupimo u stalnom su rastu, a treba se samo sjetiti da do 2005. godine nismo imali čak niti unificirane posude, a kamo li mogućnost selektivnog prikupljanja otpada. Uz to, među prvima smo uveli sustav naplate odvoza i zbrinjavanja po količini otpada, a ne kvadraturi stambenog prostora. Inicijativu za uključivanje Slavonskog Broda i Komunalca u pilot-projekt prikupljanja plastične ambalaže dala je tvrtka Eko Velebit s kojom mi i inače dobro surađujemo budući da im kao koncesionarima predajemo plastičnu ambalažu koju selektivno prikupljamo. Fond je prihvatio njihov prijedlog, prihvatili smo ga i mi jer taj posao svakako radimo i u prvih devet mjeseci ove godine prikupili smo 34 tone plastike čime nismo zadovoljni jer znamo da kod individualnog stanovanja još uvijek puno ovog korisnog otpada završi u kantama i na deponiju. Ovu plastiku odvozimo Eko Velebitu u Gračac koji nam plaća 40 eura po toni čime pokrivamo tek dio troškova. Ipak, na dobitku smo jer smanjujemo količinu otpada koja završava na deponiju, baš kao što su na dobitku i građani kojima odvojenim prikupljanjem plastike, papira i stakla smanjuju količinu otpada u njihovim kantama. Kod pokretanja realizacije pilot-projekta bili smo u Fondu, ali još uvijek nismo došli do te faze da nam ponudi ugovor s njima ili da s Eko Velebitom postavimo otkupnu stanicu kakva je u Zadru gdje se plastika od građana već otkupljuje po cijeni od 1,5 kunu po kilogramu. Ukratko, mi ne bježimo od dogovora i od posla, ali osim tog jednog sastanka u Fondu gdje smo bili zajedno s predstavnicima drugih odabranih komunalnih poduzeća, novih, konkretnijih razgovora niti potpisivanja ugovora nije bilo.

Marija Ravlić

Ostale novosti

22.1.2016.Odvojeno prikupljanje otpada

21.3.2014.Lijep dan za obilazak pročistača

5.4.2013.Kanta, klupa, koš - toga treba još

9.11.2012.Razgovorom, a ne silom riješiti problem

25.5.2012.Obnavljanje napuštenog staništa bregunica

13.4.2012.Nema potpisa bez definiranih cijena i financijskih obveza

30.3.2012.U Oprisavcima i na Gajni obilježen Svjetski dan voda

24.9.2010.SLAVONSKI ORLOVI RANO LETE

15.1.2010.GOVEDA SPAŠENA NADLJUDSKIM NAPORIMA VOLONTERA

15.1.2010.BROĐANIMA DOSTUPNI PODACI O KVALITETI ZRAKA

18.4.2008.2,6 MILIJUNA TONA OTPADA GODIŠNJE

29.6.2007.ŽIVOT NA SAVI U ČETIRI DANA

27.4.2007.PREDSTAVLJANJE BARE DVORINE - BISERA PRIRODE

27.4.2007.ULJEPŠAVANJE GRADA CVIJEĆEM

9.2.2007.NEDOVOLJNO PROSTORA ZA OGLAŠAVANJE

22.1.2007.NOVI OBRAČUN, MNOGO NEDOUMICA

25.8.2006.Ciglarske bare - do daljnjeg nema zatrpavanja!

2.4.2006.PRIVREMENO SKLADIŠTENJE OTPADNIH GUMA

10.3.2006.EKOLOŠKI DINAMIT OD 600 KILOGRAMA KLAONIČKOG OTPADA