Ekologija

EKOLOŠKI DINAMIT OD 600 KILOGRAMA KLAONIČKOG OTPADA

Divlji deponij pun dijelova životinja i cijelih lešina na poljskom putu u lovišt

Datum objave: 10.3.2006.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod
  • Odlagalište sanirano i područje dezinficirano, otpad je zatrpan, ali što s klaonicom koja je otpad dovezla i ostavila na otvorenome ?
  • Zakon kaže da se u ovakvim slučajevima uz novčanu kaznu koju odredi sud može izreći kazna zatvora od najmanje 3 mjeseca do 5 godina

Brodska ekološka udruga Zemlja (BEUZ) je bila glasna, jer je vrijeme ptičje gripe, trihineloze pa i kravljeg ludila, digla dovoljnu količinu buke u javnosti i pravi ekološki dinamit na putu u lovište Migalovaca je zatrpan, cijeli prostor saniran i dezinficiran. Veterinarska županijska inspekcija je potvrdila da je oko 600 kilograma klaoničkog otpada dovezla Klaonica Jagodanović. Čak štoviše sve je i sanirala Klaonica, na zemljištu kojega je uzela od općine Sibinj u desetogodišnji zakup, a teče treća godina zakupa, potvrdio je Ivica Batinić, načelnik općine.

Sve kože, dlaka, dijelovi životinja, kosti pa i cijele lešine su zatrpani zemljom, uz nazočnost veterinarske inspekcije i veterinara Klaonice. Je li tako riješen problem klaoničkog otpada koji je sasvim sigurno nekoliko dana bio na otvorenome i dostupan pticama, divljim životinjama i psima lutalicama? - Za nas to nije nikakva sanacija nego najgora moguća improvizacija svih improvizacija. Tu su dva obodna kanala, nad otpadom su kružila jata ptica a sasvim sigurno je na otpadu bilo i divljih životinja, prilično gnjevno je komentirao način saniranja Tomislav Lukić, predsjednik BEUZ-a, podsjećajući da je cijena odvoza kilograma klaoničkog otpada samo 57 lipa!

Mato Jagodanović, vlasnik Klaonice cijeli incident s klaoničkim otpadom gleda drugim očima: - Što da radim kada "Agroproteinka" iz Sesvetskog Kraljevca, tvrtka registrirana za odvoz i uništavanje animalnog otpada odbije doći po otpad, ako na hrpi nije bar 800 kilograma? Bio sam primoran te male količine odvesti na zemlju koju sam uzeo u zakup od općine Sibinj. Iskopali bismo rupu i zatrpali otpad a sada su veterinari i dezinficirali cijelo to područje. Uz to odgovorno tvrdim da je sve meso pregledano, da u klaonici rade čak tri veterinara i da nije bilo nikakve opasnosti za ljude i životinje. I nije istina da je cijena otpada "Agroproteinke" 57 lipa za kg, nego je cijena odvoza kilograma 1,04 kune plus PDV i plus prijevoz, pa taj trošak i nije tako mali kako se čini. Uostalom sve vam je to selska ljubomora!

Ipak je potpuno svjestan da je klaonički otpad odložio na nedozvoljen način, pa sada tvrdi da mu ubuduće neće pasti ni napamet da otpad ostavlja na otvorenome, nego će ako treba za odvoz otpada i sto puta zvati "Agroproteinku.

BEUZ je podnijela kaznenu prijavu Općinskom odvjetništvu (u prvom trenutku protiv nepoznatog počinitelja), isto će učiniti i Lovačka udruga "MIG 95", a policija, prema riječima Franje Galića, glasnogovornika će istražiti što se dogodilo, pa će slučaj klaoničkog otpada dobiti svoj epilog.

Nije ovo bilo "Mnogo buke niokočega", jer ako je BEUZ uspio pokrenuti odgovorne, u rekordnom vremenu kako-tako riješiti problem, ima nade da je zaustavio sve potencijalne zagađivače okoliša, koji u konačnici uvijek prijete ljudskom zdravlju. Jer klaonički otpad je mogao biti u potpunosti od zdravih i pregledanih životinja, ali što ako ih je nadletjela samo jedna ptica s ptičjom gripom?

Mijo Opačak, predsjednik Lovačke udruge "MIG 95", Kaniža

SVI SE PRAVE LUDI!

  • A policija uz današnje suvremene metode lako može otkriti krivca

- Najlakše je dovesti otpad iz klaonice i tako ostaviti na otvorenome. Tako je ugroženo zdravlje svih ljudi a i divljači koja opet može biti prijenosnik bolesti. Ovo nije prvi puta da se ovakav otpad ostavlja na prostoru našeg lovišta, ali se nije htjelo utvrditi tko je to napravio. Za mene je važan nadzor u klaonicama i on mora biti pojačan. Uz to nam ne treba toliko klaonica i treba drastično smanjiti njihov broj, na što će nas prisliti i EU-a. Konačno kao predsjednik ću u ime LU "MIG 95" podnijeti kaznenu prijavu protiv počinitelja, kazao nam je Mijo Opačak.

Ruža Agičić, dr. vet. med., županijska veterinarska inspektorica

JEDINO KAZNE MOGU ZAUSTAVITI OVAKVA ODLAGALIŠTA

- Mi ne možemo ovakve probleme rješavati drugačije. Zatrpavanje i dezinfekcija kaustičnom sodom i živim vapnom je bio najbolji način u određenim okolnostima. Otpad se nije mogao transportirati i jedino smo ga mogli zatrpati. Nezadovoljni smo što se ovo uopće dogodilo, ali kad se već dogodilo riješili smo problem na najbolji način. Jedino što će zaustaviti ovakavo odlaganje otpada, posebno klaoničkog, su kazne i prekršajne prijave. U klaonicama tjedno ima oko 2000 kg, ali ne možemo očekivati da veterinari koji nadgledaju ispravnost mesa budu u isto vrijeme i policajci.

Karolina Bognar

Ostale novosti

22.1.2016.Odvojeno prikupljanje otpada

21.3.2014.Lijep dan za obilazak pročistača

5.4.2013.Kanta, klupa, koš - toga treba još

9.11.2012.Razgovorom, a ne silom riješiti problem

25.5.2012.Obnavljanje napuštenog staništa bregunica

13.4.2012.Nema potpisa bez definiranih cijena i financijskih obveza

30.3.2012.U Oprisavcima i na Gajni obilježen Svjetski dan voda

24.9.2010.SLAVONSKI ORLOVI RANO LETE

15.1.2010.GOVEDA SPAŠENA NADLJUDSKIM NAPORIMA VOLONTERA

15.1.2010.BROĐANIMA DOSTUPNI PODACI O KVALITETI ZRAKA

17.10.2008.OTKUPOM PROTIV PLASTIČNE AMBALAŽE I ZLOGLASNIH VREćICA

18.4.2008.2,6 MILIJUNA TONA OTPADA GODIŠNJE

29.6.2007.ŽIVOT NA SAVI U ČETIRI DANA

27.4.2007.PREDSTAVLJANJE BARE DVORINE - BISERA PRIRODE

27.4.2007.ULJEPŠAVANJE GRADA CVIJEĆEM

9.2.2007.NEDOVOLJNO PROSTORA ZA OGLAŠAVANJE

22.1.2007.NOVI OBRAČUN, MNOGO NEDOUMICA

25.8.2006.Ciglarske bare - do daljnjeg nema zatrpavanja!

2.4.2006.PRIVREMENO SKLADIŠTENJE OTPADNIH GUMA