Život

Mentorica u gradu lorda Baltimorea i Ravensa

Putopis iz SAD-a (3.)

Datum objave: 5.4.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Anne me zgrabi za ramena, dobro protrese i ozbiljno promrmlja: - Crab cakes, crab cakes! Ne zaboravi me se sjetiti kad budeš jela crab cakes!

Charm City, kako još zovu Baltimore, nadaleko je poznat po ukusnom jelu od rakovica. Kažu, može se pripremiti na 50 različitih načina i svi su neodoljivi. Davno sam pročitala da je Baltimore odigrao važnu ulogu u životima slavnog para iz američke jazz ere, Francisa Scotta Key Fitzgeralda i Zelde Fitzgerald, koji su tridesetih godina prošlog stoljeća tamo pisali svoje knjige i ludovali u baltimorskim kavanama. Od NYC do najvećeg grada u državi Maryland ima oko 217 milja ili oko 350 km vožnje prema jugu, najbržim putem kroz savezne države New Jersey, Pennsylvania, Delaware do Marylanda, autocestom Interstate 24 kojom možete stići sve do Floride.

Isplatilo se pješačenje do Poloja

Po mene u NYC stiže Derek, moj prijatelj i software developer iz Baltimorea. Jedva hoda, parkirao je auto negdje daleko, slijedi kratko izvješće: Amerikanci ne pješače! Prati ga 14-godišnji unuk Jadon, stravstveni football player i najbolji igrač u svojoj školi, ponosno nas informira njegov djed. Obojica nasmiješeni pokazuju dva para savršenih bijelih zubi koji tako dramatično obasjavaju njihova tamna lica.

Anne se vraća do hotela. Tamo će nas odjaviti i odvesti se kući. Dogovor: vidimo se ponovo u New Yorku. Naučila sam da se Amerikanci srdačno grle pri susretima ili odlascima, bye, bye... see you soon... thanks za sve, baš sve!

Nakon što smo gotovo 4 km pješačili do auta parkiranog u ulici s visokim zgradama, a pokraj parka i klupe na koju sjeda Derek, s dubokim uzdahom olakšanja i potpuno iscrpljen, masirajući svoje umorne noge.

- A, da! Isplatilo se moje svakodnevno pješačenje s Ljubicom do Poloja i nazad, u savršenoj sam formi! - pomislih zadovoljno, sažaljivo gledajući svog prijatelja nenaviklog na korištenje nogu u prave svrhe.

- Ok, Lexy, let's go! - reče Derek otvarajući mi vrata auta. "Lexy" je ime za udobno i savršeno uredno vozilo, a "Agnes" je GPS s kojim vozač razgovara, što sam kasnije mnogo puta čula i često se od srca nasmijala.

Baltimore, Maryland

Vozimo se širokom autocestom kroz New Jersey. Pet traka prepunih uglavnom japanskih vozila, neboderi New Yorka nestaju iz nas, a otvara se beskrajni prostor sjeverozapadne i atlantske regije. Nema ni brda ni planina, nebo je nepregledno i polako shvaćam da putujem kroz zemlju gdje je sve veliko, široko, visoko. Prelazimo most na rijeci Delaware i ulazimo u drugu saveznu državu.

Pennsylvania welcomes you!“, čitam riječi dobrodošlice. U daljini se pojavljuju neboderi Philadelphije, vidim putokaze za gradove prema oceanu, prema unutrašnjosti zemlje i u smjeru juga. Zaustavljamo se samo dvaput: cilj je stići u Baltimore prije mraka.

Ljubičasta svjetla daleko ispred nas!

- Baltimore downtown! - izvijesti me Derek, a ljubičasti odsjaj grada je u čast Ravensa, football momčadi, koja 3. veljače 2013. igra u Super Bowlu protiv 49-ersa iz San Francisca u New Orleansu. Tim je dobio ime po glasovitoj poemi Edgara Allana Poa „The Raven“ (Gavran). Amerika je u velikom isčekivanju, a Baltimore u ekstazi. „Go Ravens!“

Balitimore, g rad od preko 650 tisuća stanovnika, dobio je ime po Georgeu Calvertu, prvom lordu od Baltimorea. Rođen je 1580. u Yokshireu u Engleskoj. Obrazovanje je završio na Trinity Collegeu u Oxfordu i povijest kaže da je bio prvi Englez koji je ozbiljno "sanjario“ o koloniji u Americi gdje bi katolici i protestanti mogli živjeti zajedno. Zahvaljujući svojoj tituli viteza i dobrim vezama na engleskom dvoru, iako je 1625. postao katolikom, kralj James I. dodijelio mu je titulu Prvog baruna od Baltimorea, grada na južnoj obali Irske. Bio je oduševljen istraživanjem Novoga svijeta. Želio je pomoći u stvaranju engleskih kolonija u Americi, uložio svoj novac u kompanije u Novoj Engleskoj i Virginiji. George je tada nacrtao kartu za kralja Charlesa I., pokazujući mu teritorij sjeverno od Virginije, a pokraj zaljeva Chesapeake. Umro je 1632. godine, prije no što je Charles I. stigao potvrditi povelju za njegovu koloniju nazvanu Maryland (Terra Mariae), po engleskoj kraljici Mary, voljenoj supruzi Charlesa I. Georgeov najstariji sin Cecil, Drugi lord od Baltimorea, ostvario je očev san, a drugi sin, Leonard, postao je prvi marylandski guverner. Posvuda u Baltimoreu, a i ostalim gradovima, vidljiva je moć i utjecaj engleskog imperija u osvajanju prekoatlantskih teritorija i kolonizaciji Novoga svijeta. A tek trgovina robovima!

Toliko, za sada, o povijesti!

Grad s 204 škole

Prema popisu stanovništva iz 2010. godine, u Baltimoreu je živjelo 183.830 ili 29,6% bijelaca, a čak 395.781 (63,7%) ljudi afričkog podrijetla. Razlog tomu su brojni odbjegli robovi s juga, a poslije Građanskog rata i oslobođeni robovi koji su krenuli prema sjeveru u potrazi za slobodom i boljim životom. Imigranti iz Meksika i drugih latino-američkih država sve su brojniji, mnogobrojne su i obitelji iz arapskog svijeta i Indije. A tek Kineza! Sva raznolikost populacije lijepo se može vidjeti na ulicama grada, u susjedstvu, a pogotovo u školama.

Naravno, učitelji, a pogotovo oni u mirovini, žele saznati što više o sustavu obrazovanja u drugim zemljama. Budući da sam odlučila duže vrijeme ostati u Baltimoreu, zanimalo me je školstvo u ovome gradu. Moj domaćin i njegova obitelj nemaju previše vremena, pa sam odlučila sama istražiti o školama i kulturi ovog, po veličini 24. grada u SAD-u. Trenutno u Baltimoreu ima 204 Baltimore County Public Schools i preko 84 000 učenika. Privatnih i parochial (crkvenih) škola je 21, od toga je 8 škola Roman Catholic, a 9 škola je non-secariam, odnosno svjetovnih. Školarine su od 2.800 pa do preko 20.000 dolara godišnje, što ovisi o uvjetima i ugledu škole.

Kako sam se vratila poslu učitelja

- Vrijeme je da se nekako uključim u ovu zajednicu, - pomislih jednog jutra dok sam čekala bus. Kako? Odakle početi? Što može umirovljena hrvatska učiteljica engleskog jezika koja je prvi put u SAD-u? Sjetih se projekata u OŠ Ivana Gorana Kovačića, partnera, škola i organizacija s kojima sam surađivala. Pa da! Janet iz Illinoisa! Moja draga prijateljica i stručnjakinja u izradi web stranica, pobjednica na mnogim međunarodnim školskim natjecanjima. Istog dana šaljem joj email s pitanjem kako se najbrže mogu uključiti u rad neke škole i je li to uopće moguće?

Janet mi šalje link za Higher Achievement, nacionalnu neprofitnu, nevladinu organizaciju sa sjedištem u Washingtonu, D.C. Traže volontere za rad s učenicima poslije škole. Ima ih i na Facebooku! Istoga dana pišem e-mail s kratkim životopisom, sljedećeg dana stiže poziv na razgovor u ured HA u Baltimoreu. Angel White, Manager of Instruction, upućuje me što sve trebam napraviti da bih postala mentorica u Collington Square osnovnoj/srednjoj školi u istočnom dijelu grada. Prvo, test na TB u najbližoj zdravstvenoj ustanovi, Johns Hopkins Hospital, zatim uzimanje otisaka svih prstiju obje ruke za FBI provjeru, te sudjelovanje na 3 orientation treninga.

Prijavljujem se za rad s učenicima 6. i 7. razreda, predmet Literature, što znači da me čeka test poznavanja američke literature s posebnim naglaskom na afričko-američkoj literaturi. Sve obavljeno u tjedan dana! Dokumenti su u HA, pozvana sam na svečanost upriličenu za deset novih mentora. Svi mladi Amerikanci i jedna učiteljica iz Hrvatske! Namjerno ne kažem „umirovljenica“, jer se uopće takvom ne osjećam. Primam plaketu s potpisima troje učenika koji me čekaju u školi sljedećeg tjedna. Huh!!!

Kiazia, Savyion, Dayton, Takenya. Darell, Donna, Tamara, Kendall i Arthur su moji učenici s kojima, evo, radim već 2 mjeseca. Sve što mi je potrebno za nastavu mogu naći na web stranici HA, kao i moj osobni prostor za povratne informacije o svakom učeniku.

Veljača je bila Black History Month kada se raznim događajima u školi educira učenike o njihovom nasljeđu, povijesti i sadašnjosti. Sve se to tako dobro uklopilo u kurikul o poeziji i pripremama za Love Out Loudly natjecanje baltimorskih škola u pisanju pjesama svih formi: ghazal, cinquain, limeric, acrostic, blues…

Go Ravens! Go Rozalija!

Povijesni dan za Baltimore i Maryland, 3. veljače 2013. Super Bowl! Grad i škola u deliriju! Svi i sve je ljubičasto! Ravensi su pred velikim zadatkom: donijeti trofej Vincea Lombardija u Baltimore.

Go Ravens!“ na svim reklamama, posvuda; učenici, njihovi roditelji, učitelji, trgovci, konobari, taksisti, svi susjedi, policijski automobili, školski autobusi, cijeli grad je u ljubičastoj boji, majice s glavom gavrana prodaju se za 15 do 30 dolara, pa kupujem jednu i dolazim u školu. Učenici oduševljeno viču: - Go Ravens! Go Rozalija!

Moji učenici sada već znaju za Hrvatsku, odgovorila sam na sva njihova pitanja o mojoj domovini, ali nisu mogli vjerovati da mi nemamo football već soccer

Utakmicu sam gledali na televiziji sa susjedima, barbeque na velikoj, zatvorenoj terasi, rebarca, hamburgeri svih vrsta, odresci, piletina, ljuti umaci iz Indije i Meksika, uz talijansko i kalifornijsko vino, belgijsko pivo i neizbježnu coca-colu.

Ravensi pobjeđuju! What a party! Slavlje u cijelom Marylandu, Baltimore konačno ima prvaka u footballu! Stiže crab cakes, taj neodoljiv simbol cijele regije.

Ukusno, ukusno, s ničim se ne može usporediti ta slast!

P. S.

U školu je stigla ekipa iz Washintona D.C., sjedišta HA. Opservacija rada novih mentora!

S grupom od 5 učenika radila sam u školskoj knjižnici, tema baš po mojoj mjeri, blues u poeziji i glazbi. Rezultat? Najveći mogući - 30/30 bodova!

Rozalija Baričević

Ostale novosti

1.7.2016.Kupujete li na buvljaku

1.7.2016.Ponovno zajedno

24.6.2016.Roditelji-njegovatelji

17.6.2016.Mali maturanti

3.6.2016.Obljetnice vrijedne divljenja

27.5.2016.Prekinuto djetinjstvo

13.5.2016.Zlatna harfa

15.4.2016.Zašto je zaustavljeno prikupljanje krvi iz pupkovine

8.4.2016.Nedjelja Božjeg milosrđa

18.3.2016.Zdravstvu potrebno ozdravljenje

18.3.2016.Novi predsjednik Đuro Dikanović

11.3.2016.Zaustavimo glaukom

26.2.2016.Vrapčići idu dalje

19.2.2016.Ora et labora

5.2.2016.Kako je organizirana palijativna skrb?

11.12.2015.U vlaku školarci i nostalgičari

20.11.2015.Sjećanje na žrtvu Vukovara

16.10.2015.Izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu

9.10.2015.Pjesma, poezija, ples..

25.9.2015.Tri puta obula cijeli grad

18.9.2015.Pamoja u Tanzaniji

11.9.2015.Između zdravog života i opasnosti

4.9.2015.Izlazak iz preskupog sustava grijanja

28.8.2015.Djeca su sve "nogatija"

21.8.2015.Uskoro zimnica

14.8.2015.Ljudi su dobri, sustav ne valja!

10.7.2015.Štakori na Korzu!

26.6.2015.Mali maturanti

19.6.2015.Darivatelji krvi - naši heroji

19.6.2015.Jeste li se pripremili za plažu

15.5.2015.Ambulante u selima

30.4.2015.Na putu ozdravljenja

24.4.2015.Muškarci češće u sudarima

3.4.2015.Uskrs u obitelji

3.4.2015.Scenski prikaz Svetog trodnevlja

3.4.2015.Stotinu šezdeset i šest dana

20.3.2015.Vlak je uvijek brži!

13.3.2015.Preko granice po... svašta!

13.3.2015.Glaukom je tihi ubojica vida

27.2.2015.U ljudima tražim dobro

20.2.2015.Opremljena informatička učionica

13.2.2015.Lurd u malom

30.1.2015.Sjećanje na suborce

23.1.2015.Kolonija za pohvalu

23.1.2015.Odlazak mladih u inozemstvo

9.1.2015.Iz Hrvatske u Haiti

31.12.2014.Bračni jubileji

31.12.2014.Hitna pomoć pronašla pet promrzlih staraca

24.12.2014.Betlehemska sveta noć

24.12.2014.Budimo čovjek čovjeku

24.12.2014.Dom je župa, župa je dom

24.12.2014.Sirevi za prste polizati

19.12.2014.Zajednica koja slavi život

12.12.2014.Sva djeca iz Doma u Kući sretnih ciglica

12.12.2014.S Marijom u novu evangelizaciju

12.12.2014.Zlatna misa patera Domagoja

5.12.2014.Kolike su zlouporabe "socijale"?

5.12.2014.Svi na klizalište!

28.11.2014.Aktivni i uspješni

21.11.2014.Dosta je. Odblokirajmo se!

14.11.2014.Drvo je prvo, a ugljena nema ni u prodaji

14.11.2014.Od subote nikamo bez zimskih guma

7.11.2014.Županijski školarci dobili 17 asistenata, gradski nijednog

7.11.2014.E-uputnice, e-nalazi i e-otpusna pisma

31.10.2014.Svaki je čovjek unikat!

31.10.2014.Dobra duša slavonska

24.10.2014.Majka, domaćica, poslovna žena

17.10.2014.Humani Eurobikeri

10.10.2014.Budimo ostvarenje Božje dobrote i ljubavi

3.10.2014.Radujmo se Crkvi!

26.9.2014.Bog vodi mene, Crkvu, moj narod

12.9.2014.Vjera gori i pokreće vas!

1.8.2014."Idi pa i ti čini tako"

18.7.2014.Imajte pouzdanja u Boga

11.7.2014.Otkrivena Stopa sv. Martina

4.7.2014.Prvi topli obrok u pučkoj kuhinji dobilo 22 korisnika

4.7.2014.Dvadeset i tri godine sjećanja

27.6.2014.1. srpnja otvorenje pučke kuhinje

30.5.2014.I jedan Očenaš puno znači

23.5.2014.Vodostaj pada, normalan život se vraća

19.5.2014.Ugrožene tisuće stanovnika

2.5.2014.Profesionalno i duhovno napredovanje

2.5.2014.23 godine 3. gardijske brigade "Kune"

25.4.2014. Djeca su najveće blago

4.4.2014.Bogati život samozatajne redovnice

4.4.2014.Mnogobrojne aktivnosti

28.3.2014.Dopustite da vas Bog iznenadi!

14.3.2014.Djeca su najveće bogatstvo

7.3.2014.Trud oko boljih međusobnih odnosa i solidarnosti

14.2.2014.Zmija u pećnici!!!

7.2.2014.Odličja za Šimine anđele pakla

31.1.2014.Sjećanje na suborce

10.1.2014.Kršćanska obitelj moli, čuva vjeru i živi radost!

24.12.2013.Blagoslovljen Božić i sretna nova godina!

24.12.2013.Očitovalo se čovjekoljublje

20.12.2013.Božićna čestitka najmlađih

6.12.2013.Dobro za dobre

22.11.2013."Nema svetkovanja bez ljubavi"

8.11.2013.Samo ljubav dosta je

31.10.2013.Heroji današnjeg vremena

25.10.2013.Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem

25.10.2013.Svatko od nas je stan Gospodinov

18.10.2013.Živjeti i biti u službi drugome

11.10.2013.Budite svjedoci vjere!

4.10.2013.U pola sata zbrinute četiri teško stradale osobe

23.8.2013.Polovni udžbenici i dalje u prednosti

26.7.2013.Obiteljsko druženje

26.7.2013.Štićenice ostaju u domu

19.7.2013.Zlatnoj župi - zlatni dar!

19.7.2013.Podnošljivo i bez mora

12.7.2013.Sva radost tvoja nek' je Gospodin!

21.6.2013.Dvadeset i dvije godine uspomena

7.6.2013.Više od 600 nezaposlenih dobilo privremeni posao

31.5.2013.Svaka beba srce treba

31.5.2013.Učenici Gimnazije obilježili 60. obljetnicu ispita zrelosti

24.5.2013.Policajci koji su donijeli slobodu

17.5.2013.Zdravlje - najveća investicija

29.3.2013.Brođani su pobožni i susretljivi ljudi

22.3.2013.Kad vremenska prognoza kaže kako ste

15.3.2013.Zaboravljene uslijed mobilne telefonije

8.3.2013.Odjeća iz kolekcije "Druga ruka"

22.2.2013.Tjedan dana pozitivnog stava

8.2.2013."Duhovna slastičarna"

18.1.2013.Primjer mladima

18.1.2013.Kome smeta skate park?

11.1.2013.I Brođani skijaju...

4.1.2013.Kad zabava postane problem

28.12.2012.Plakati za plakati

28.12.2012.Za primjer drugima

21.12.2012.Od jela do bora, sve kupiti se mora

14.12.2012.Što staviti na blagdanski stol?

30.11.2012.Izmještena na sigurno, a uskoro i uništena

16.11.2012.Sloboda!

16.11.2012.I gimnazijalci podsjećaju

9.11.2012.Najčešći razlog odlaska pred oltar - trudnoća

2.11.2012.Ora et labora

26.10.2012.Sitnicama do velikih ušteda

12.10.2012.Brođani u Lourdesu

5.10.2012.Nečišćenje za ljubimcem može vam počistiti novčanik

21.9.2012.Spavala sam... a onda me počeo daviti

7.9.2012.Već 140 godina pomažu u spašavanju imovine i života

31.8.2012. "Uzimam" i sve što dolazi s tim u paketu

24.8.2012.Djevojke su sklone bježanju od kuće, mladići nasilju

24.8.2012.Ovogodišnji kolovoz mogao bi biti neslavni rekorder

20.7.2012.Božja ljubav nadvladala zatvor i strijeljanje

20.7.2012.Biskup krstio Davida

20.7.2012.Darivanje krvi najdragocjeniji je dar

6.7.2012.Svečano u Vrhovini

29.6.2012.Gospa, Majka, učiteljica i pokroviteljica grada

20.4.2012.Naoružani "do zuba"

13.4.2012.Devedeset potomaka za sto godina

6.4.2012.Mladi kao primjer humanosti

6.4.2012.Neka vam bude na ponos!

30.3.2012.NIKOLA JURIĆ

2.3.2012.Preveliki krediti – omča oko vrata farmera

24.2.2012.Večeras se družite s psiholozima

10.2.2012.Vrijedno je sjediti do nogu Lurdske Djevice

10.2.2012.Zimska idila u Splavarskoj ulici?

27.1.2012.Želimo te slijediti, dobro brodsko dijete!

27.1.2012.Zdravstveni nadstandard za Hrvatsku na Strmcu

13.1.2012.PONESIMO SVIMA IZ BRODA GOSPIN SMIJEŠAK

5.1.2012.Svaki petak uz Posavsku Hrvatsku

5.1.2012.ŠTO DA UZVRATIM GOSPODINU ZA SVE ŠTO MI JE UČINIO?

23.12.2011.ČESTIT BOŽIĆ!

23.12.2011.Radost rođenja

22.12.2011.Kraljevstva će minut, gradovi će past, obiteljska sreća jedina će cvast

16.12.2011.Ukrasi za svačiji ukus i džep

2.12.2011.Pet godina bez pučke kuhinje

1.12.2011.Oni k nama lako, mi k njima teško

25.11.2011.Do zdravog duha i preko barijera

18.11.2011.OSTALA JE PLAKETA… I JEDNA FOTOGRAFIJA

17.11.2011.Domaće je najbolje

17.11.2011.(Samo) stepenica do znanja

11.11.2011. Uklonite kulturne barijere!

28.10.2011.Gradonačelniče i župane, nedostupni ste!

28.10.2011.PONOVNO KRIŽ POD KESTENOM

21.10.2011.Gledajmo za one koji ne vide!

14.10.2011.Prva prepreka: ZDRAVSTVENE INSTITUCIJE

7.10.2011.DVADESET GODINA TOPNIŠTVA

22.9.2011.Humanitarno za djecu

16.9.2011.MALA, ALI ZNAČAJNA BITKA

9.9.2011.AMBROZIJA SVE RAŠIRENIJA - BROJ ALERGIČARA SVE VEĆI

2.9.2011.U BOGU JE NAŠA SIGURNOST

1.9.2011.I LOVE TAMBURA

26.8.2011.VRATILI SMO SE GAJBAMA RAJČICE I VREĆAMA PAPRIKE

22.7.2011.LJUBITE JEDNI DRUGE...!

15.7.2011.VJERA JE RADOST I SLOBODA

1.7.2011.108. IDE DALJE

24.6.2011.DVADEST GODINA SLAVNE POSTROJBE

17.6.2011.108 KILOMETARA ZA 108. BRIGADU

10.6.2011. ZAJEDNO U KRISTU

22.4.2011.SRETAN USKRS!

21.4.2011.SVAKO JUTRO NOVO USKRSNUĆE

15.4.2011.PONOS GRADA, ŽUPANIJE I HRVATSKE

8.4.2011.SVJEDOČIMO KONKRETNIM DJELIMA

8.4.2011.DA ŽRTVA OČEVA NE IZGUBI SMISAO

4.3.2011.U SLUŽBI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

18.2.2011.SVE JE ISTO K'O I LANI

11.2.2011.JEDINSTVENA PONUDA

21.1.2011.STADLEROVO U SLAVONSKOME BRODU

14.1.2011.ŠOPING KAO DOPING

31.12.2010.SRETNA NOVA GODINA!

25.12.2010.ČESTIT BOŽIĆ!

24.12.2010.OD SRCA ŽELIM RADOSTAN BOŽIĆ!

21.10.2010.220 GODINA ŽUPE

1.10.2010.ZNAK VJERE I POVJERENJA

24.9.2010.U pedesetoj postajem beskućnik

3.9.2010.TROJKE DAR ZA DESETU GODIŠNJICU BRAKA

27.8.2010.100. OBLJETNICA SVETIŠTA GAŠINAC

13.8.2010.SVEĆENIČKI POZIV ZAPOČET BOŽJIM POGLEDOM

16.7.2010.SVEĆENIK JE DAR KRISTOVA SRCA

9.7.2010.MARIJIN ZAVJET GOSPI

2.7.2010.SVEĆENIK – DAR BOŽJI CRKVI I NARODU

4.6.2010.VODA DONIJELA ZLO

16.4.2010.UGASI ME...

16.4.2010.JEZIKOM BROJKI O VREMENU

2.4.2010.SRETAN USKRS!

1.4.2010.SVA DJECA U JEDNOM ZAGRLJAJU

1.4.2010.IDITE I JAVITE MOJOJ BRAĆI!

26.3.2010.NEKA GOSPODIN BUDE NAGRADA

12.3.2010.ZA HOSPITALIZIRANE BOLESNIKE NEMA ČEKANJA

5.3.2010.NA NOVIM LIJEKOVIMA SE ZARAĐUJE - NA STARIMA ŽIVOTARI

25.2.2010.KUĆA MI JE PUNA USPOMENA IZ ŠKOLE

11.2.2010.ZOVU NAS TEK KAD GORI!?

5.2.2010.PROSJEČNA MIROVINA 1.868,92 KUNE

29.1.2010.SEDAM BRAČNIH DESETLJEĆA RUŽE I MARKA PERKOVIĆA

22.1.2010.ŽELIMO VAM DUG ŽIVOT!

15.1.2010.SAVA JE VELIKO UŽIVANJE, ALI I VELIKA BRIGA

7.1.2010.SPAŠEN ŽIVOT-NAJVEĆA NAGRADA

31.12.2009.SRETNA NOVA GODINA!

24.12.2009.Čestit Božić i blagoslovljena Nova godina!

17.12.2009.Dr. Boro Grubišić uspješno operiran

20.11.2009.ZA SADA TRI MINI TRŽNICE

22.10.2009.BUDUĆNOST HRVATSKE POLICIJE

16.10.2009.VELIKI POVRATAK ZIMNICE IZ VLASTITE KUHINJE

10.7.2009.BROD BI ODMAH NAPUNIO JEDAN NOVI UMIROVLJENIČKI DOM

7.5.2009. IN MEMORIAM

20.3.2009.HITNI BOLNIČKI PRIJEM NA JEDNOM MJESTU

13.3.2009.DNEVNO 750 BOLESNIH

30.1.2009.ŠTO SE PROMIJENILO U PRIMARNOJ GINEKOLOGIJI

23.1.2009.UPOLA JEFTINIJE U JEKU SEZONE

23.12.2008.ODUŠEVLJAVA ME SPREMNOST LJUDI DA POMAŽU

14.11.2008.GURA LI HRVATSKA ENDEMSKU NEFROPATIJU POD TEPIH?

14.3.2008.ZAKONSKI RED ILI ZAKONSKI NERED?

25.1.2008.ČOVJEK SRCA, DOBROTE, LJUBAVI I OSMIJEHA

11.1.2008.Zabranjeno pušenje

11.1.2008.VANDALIZAM MALOLJETNIKA

28.12.2007.KRONOLOGIJA DOGAĐAJA

21.12.2007.Djetešce nam se rodilo, u jaslice položilo

15.11.2007.NEDJELJA OBITELJSKOG ZAJEDNIŠTVA

2.11.2007.500 godina franjevaca

26.10.2007.DODIJELJENO 77 PRIZNANJA VIŠESTRUKIM DAVATELJIMA

12.10.2007.GOSPA OKUPILA BLIZU 15.000 VJERNIKA

20.9.2007.ŽIDOVSKO GROBLJE — SEDAMDESET GODINA ŠUTNJE I ZABORAVA

13.9.2007.DR. TOMISLAV IVANČIĆ PREDVODIO DUHOVNU OBNOVU

7.9.2007.INKLUZIJA JE DIO BRODSKE SVAKODNEVICE

7.9.2007.Pripremaju li Brođanke i dalje domaću zimnicu?

30.8.2007.Gosti iz cijeloga svijeta

20.7.2007.DVIJE ŽRTVE MIŠJE GROZNICE

29.6.2007.STOOSMA JE BILA SKUP IZVANREDNIH LJUDI

29.6.2007.KUPANJE NA VLASTITU ODGOVORNOST

15.6.2007.Maraton za 108. brigadu

14.6.2007.JOŠ PRIZNANJA ZA GRAŠEVINU I CHARDONNAY

1.6.2007.MALI KRIŽ-VELIKA ŽRTVA

25.5.2007.BRODSKI DOM ZDRAVLJA U GUBITKU 2,7 MILIJUNA KUNA

4.5.2007.Okolna izletišta puna kao "čep"

20.4.2007.OKRUGLI STOL O PRAVIMA DJECE S INVALIDITETOM

6.4.2007.SRETAN USKRS!

5.4.2007.EDUKACIJA UVIJEK POTREBNA

1.4.2007.OBILJEŽAVANJE 70. OBLJETNICE

23.3.2007.Izmjene u ustroju Policijske uprave

16.3.2007.POMOZITE ALANU MARTINOVIĆU

16.3.2007.Biskup Srakić u kanonskoj vizitaciji

9.3.2007.DRAGO JURIŠIĆ ČETIRI SATA VEZAN LANCIMA ZA STUP CRPKE

2.3.2007.U VRHU PO KVALITETI I OPSEGU POSLA

22.1.2007.U Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević"

23.11.2006.POMOZIMO OBITELJI MATIČEVIĆ DA ZAVRŠI NOVOPODIGNUTU DVORIŠNU ZGRADU

23.11.2006.U VUKOVAR SE NE POZIVA - TAMO SE DOLAZI

19.10.2006.Kuća od sretnih ciglica br. 2

5.10.2006.RADOSNA I RASPJEVANA FRANJEVAČKA MLADEŽ

21.9.2006.SIBINJSKI DVD NA JEDNOM JE MJESTU OKUPIO SVE GENERACIJE

17.5.2006.Bio je to sjajan osjećaj

3.4.2006.Nogomet igram od 1949.!

31.3.2006.Poboljšala bih standard ljudi u Hrvatskoj

27.3.2006.POMOZIMO OBITELJI TOMIĆ

10.3.2006.Nisu sirupi za mene, to sam prodavala drugima

1.3.2006.DRAGO JURIŠIĆ POKLONIO LAPTOP JASNI RADOVANOVIĆ

1.3.2006.PUČKU KUHINJU PRIHVATIO DOM UMIROVLJENIKA