Život

Preveliki krediti – omča oko vrata farmera

Datum objave: 2.3.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski BrodIako su proizvođači mlijeka odustali od prosvjeda i blokada prometnica, pravna bitka za održavanje dosadašnje cijene mlijeka i obje premije koje im je država isplaćivala nastavlja se i za razliku od onog prvog načina, ovaj drugi podupiru svi. Smanje li otkupljivači svoju cijenu te ukine li država jednu od dviju premija, barem polovica sadašnjih proizvođača, kažu, neće preživjeti, a kod onih sretnijih, proizvodnja će stagnirati. Da se podsjetimo, osnovnu cijenu mlijeka donedavno je činio dio koji su plaćale mljekare, a kretao se u rasponu od 2,50 do 2,70 kuna po litri, ovisno o razredu, odnosno o količini proteina i mliječne masti. Na tu je cijenu išao i državni poticaj (potpora) od 50 lipa za mlijeko 1. razreda koji se uplaćivao izravno proizvođaču i taj poticaj ostaje i dalje. Na to su imali pravo svi proizvođači, a onima čije je mlijeko kvalitetom bilo u 1. razredu, država je, točnije Ministarstvo poljoprivrede, dodavala još 42 lipe po litri, ali isplata tog dodatka, prema potpisanoj promemoriji, trebala je ići samo do 31. listopada 2011. godine. Bitno je napomenuti da kod nas mljekarska industrija otkupljuje gotovo isključivo mlijeko 1. razreda tako da je više od 90 posto mljekara ostvarivalo i spomenute dodatne 42 lipe po litri. Ovaj dodatak na otkupnu cijenu i poticaj formiran je u vrijeme kad je cijena mlijeka na europskom tržištu bila dosta visoka pa je država, da bi pomogla prerađivačima, ali i zaštitila proizvođače, išla s još jednom potporom.
Jednostranog rješenja nema
- Treba se prisjetiti da su 2011., kao izuzetno sušna, i 2010. godina, kao izuzetno vlažna, bile vrlo teško razdoblje za cjelokupnu poljoprivredu, a pogotovo za proizvođače mlijeka. Zbog loših vremenskih prilika u 2010. godini, voluminozni obrok koji čini 65 do 75 posto osnovnog obroka, bio je nekvalitetan. Prošle godine voluminozni obrok je bio kvalitetan, ali je hrane bilo manje tako da se sada pojavio manjak krme, a proizvođači, da bi zadržali količinu i kvalitetu proizvedenog mlijeka, posežu za većim koncentriranim dijelom obroka. Naravno, kupnja hrane dodatno poskupljuje proizvodnju i diže cijenu mlijeka. Inače, svi ulazni troškovi naših poljoprivrednih proizvođača veći su nego u okruženju i dovoljno je samo prisjetiti se koliko je cijena mineralnog gnojiva u Hrvatskoj viša u odnosu na cijenu istog tog našeg gnojiva preko granice gdje ga je Petrokemija iz Kutine izvezla. I druga stvar – mnoga su naša poljoprivredna gospodarstva financijski preopterećena pri čemu su na naplatu došle i glavnica i kamata, a isplate poticaja prilično kasne tako da su se mnogi proizvođači našli u vrlo teškoj situaciji. Treba spomenuti da je kod ostvarivanja kredita za podizanje farmi za koje je država vršila povrat novca na kapitalna ulaganja, uvjet bio da korisnik osigura od 0,5 do jednog hektara po grlu za proizvodnju hrane i oni su to, barem formalno, učinili. No, dogodilo se da kod raspisanih natječaja za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta nisu svi uspjeli kako su planirali pa su došli novi problemi. Na kraju, poljoprivrednici su, uz kredite iz oporetaivnih programa hrvatske Vlade s povratom ulaganja koji su odobravani uglavnom za gradnju objekata, dizali i komercijalni kredite kojima su kupovali dodatnu opremu, silose i poljoprivredne strojeve tako da su sada u velikim kreditima. Jednostranog rješenja ove situacije nema i nikome ne može donijeti dobro. Proizvođači i prerađivači mlijeka moraju sjesti za stol, pogledati kako uključiti banke, a Ministarstvo treba pomoći kako i koliko može. Nastavi li se ovako, veliki broj proizvođača mlijeka u Brodsko-posavskoj županiji na čijem je području oko 90 farmi s barem 20 muznih krava, neće moći dalje. Gospodarstva s dugom tradicijom u proizvodnji mlijeka koja nisu ulazila u prevelike kredite te su najvećim dijelom osigurala zemljište, ipak će preživjeti, kaže Mato Nikolić, viši stručni savjetnik za stočarstvo u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori.
Iako nije izravno vezan za proizvođače mlijeka kojima kasni isplata premija te uz sve spomenute probleme, zbog manjka novca u državnoj blagajni gotovo cijele prošle godine nije bilo isplate poticaja niti za ratarsku proizvodnju. Sve je to stvorilo veliki vakuum dok poljoprivrednici, istovremeno, svoje obveze moraju uredno servisirati. Koliko će ih u tome uspjeti, a koliko će farmi završiti na bubnju, vidjet će se vrlo brzo.
Farma muznih krava Lipa iz Banovaca u vlasništvu Josipa Boića
Svaka kuna od potpora i zarade u proizvodnji
Josip Boić iz Banovaca na čelu je velikog obiteljskog gospodarstva koje se bavi proizvodnjom mlijeka i koje je od 2002. godine, kad je morao ući u sustav PDV-a, registrirano kao obrt pod nazivom Lipa. Uz vlasnika Josipa, u Lipi su zaposlena i njegova braća Željko i Zdravko, a od proizvodnje mlijeka žive i njihova majka Slavka te Zdravkova obitelj u kojoj je četvero djece. Obitelj Boić se oduvijek bavila stočarstvom, a braća su posao preuzela nakon očeve smrti, odnosno prije 15-ak godina. Tako su, nakon gradnje suvremene farme i kupnje potrebne mehanizacije i strojeva, s 20 muznih krava ubrzo došli na njih 90 koliko ih trenutačno imaju. Danas raspolažu s nekoliko traktora od kojih dva rade samo na farmi, kombajnima, silokombajnima... bez kojih se ne može obraditi 230 hektara zemlje, proizvesti hrana i opslužiti 150 grla stoke.
- Na gradnju farme smo se odlučili kad je 2005. godine Vlada pokrenula operativni program za razvoj stočarstva,a cijena mlijeka bila tri kune po litri tako da je sve izgledalo dosta optimistično. Sazidali smo farmu kapaciteta sto muznih krava, a sad ih imamo 90, plus 40 steonih junica i još toliko ženske taladi koju ostavljamo, dok svu mušku telad prodajemo uz napomenu da držimo mliječnu holstein friesien pasminu. Krenuli smo s površinom od 60 hektara koju smo polako povećavali tako da sada obrađujemo oko 230 hektara na kojima uspijemo proizvesti svu potrebnu hranu i to nam dosta pojeftinjuje proizvodnju. Od tih površina, oko 160 hektara je zakup, stotinjak je u državnom, a ostalo u privatnom vlasništvu. Od kredita koji smo preko HBOR-a dobili iz operativnog programa u iznosu od 2,8 milijuna kuna sazidali smo farmu i kupili 50 junica, a onda smo, uglavnom na lizing, kupovali mehanizaciju i opremu tako da sada imamo sve što nam treba, kaže Boić.
Visoki ulazni troškovi
- Jako je važno to da smo sve poticaje i povrat na kapitalna ulaganja, ali i vlastitu zaradu investirali u proizvodnju i proširenje gospodarstva. Mjesečne obveze za kredite i lizinge sada su 50.000 kuna, ali za godinu-dvije dio će biti isplaćen i bit će nam lakše, ali od planiranih proširenja smo, barem za sada, odustali. Cilj nam je da koliko-toliko zadržimo postojeću proizvodnju koja je prošle godine iznosila 480.000 litara. Mlijeko predajemo Dukatu i prosječna cijena koju smo prošle godine postigli iznosila je 2,70 lipa bez državnih poticaja. Sad nam Dukat otkupnu cijenu snižava što za naše gospodarstvo znači da bi za mlijeko iste kvalitete kakvo smo imali lani, dobili prosječno 2,20 lipa. Na njih bi se prema novim uvjetima dodalo još samo onih 50 lipa državnog poticaja što je drastično smanjenje konačne cijene. I ta nova cijena, sama za sebe nije toliko loša, ali problem mljekara u Hrvtaskoj su vrlo visoki ulazni troškovi poput sjemenske robe ili umjetnog gnojiva što nam hranu čini vrlo skupom, rekao je Josip Boić.
Prema Bojićevim riječima, stočari su kod nas došli u apsurdnu situaciju u kojoj im se više isplati prodati uzgojene žitarice nego ih ulagati u stoku. Usprkos svemu, Josip je siguran da će njihovo gospodarstvo opstati, ali ne zato što će sve troškove moći podmiriti iz proizvodnje mlijeka nego zahvaljujući činjenici da su zasijali velike površine pa će manjak zarade na mlijeku kompenzirati prodajom ratarskih kultura. Doduše, vjeruje da bi i iz samog mlijeka uspio podmirivati obveze, ali ništa ne bih mogao ulagati u proizvodnju tako da ona sigurno stagnirala.
Zbog problema izazvanih blokadom Dukata, mlijeko se nije odvozilo četiri dana, ali su ga Boići uspjeli spremiti u laktofriz tako da im ništa nije propalo. Poslije toga, predaja mlijeka je išla redovito, ali se prvi put dogodilo da je isplata predanog mlijeka kasnila nekoliko dana. Josip i njegova braća nisu se pridružili prosvjednicima jer ne vjeruju da se njima nešto može postići. Ako Vlada sama ne shvaća da treba pomoći poljoprivrednicima i stati na njihovu stranu u pregovorima s mljekarskom industrijom, onda prosvjedi, kažu naši sugovornici, i blokade mogu donijeti samo nove nevolje.

M. Ravlić

Ostale novosti

1.7.2016.Kupujete li na buvljaku

1.7.2016.Ponovno zajedno

24.6.2016.Roditelji-njegovatelji

17.6.2016.Mali maturanti

3.6.2016.Obljetnice vrijedne divljenja

27.5.2016.Prekinuto djetinjstvo

13.5.2016.Zlatna harfa

15.4.2016.Zašto je zaustavljeno prikupljanje krvi iz pupkovine

8.4.2016.Nedjelja Božjeg milosrđa

18.3.2016.Zdravstvu potrebno ozdravljenje

18.3.2016.Novi predsjednik Đuro Dikanović

11.3.2016.Zaustavimo glaukom

26.2.2016.Vrapčići idu dalje

19.2.2016.Ora et labora

5.2.2016.Kako je organizirana palijativna skrb?

11.12.2015.U vlaku školarci i nostalgičari

20.11.2015.Sjećanje na žrtvu Vukovara

16.10.2015.Izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu

9.10.2015.Pjesma, poezija, ples..

25.9.2015.Tri puta obula cijeli grad

18.9.2015.Pamoja u Tanzaniji

11.9.2015.Između zdravog života i opasnosti

4.9.2015.Izlazak iz preskupog sustava grijanja

28.8.2015.Djeca su sve "nogatija"

21.8.2015.Uskoro zimnica

14.8.2015.Ljudi su dobri, sustav ne valja!

10.7.2015.Štakori na Korzu!

26.6.2015.Mali maturanti

19.6.2015.Darivatelji krvi - naši heroji

19.6.2015.Jeste li se pripremili za plažu

15.5.2015.Ambulante u selima

30.4.2015.Na putu ozdravljenja

24.4.2015.Muškarci češće u sudarima

3.4.2015.Uskrs u obitelji

3.4.2015.Scenski prikaz Svetog trodnevlja

3.4.2015.Stotinu šezdeset i šest dana

20.3.2015.Vlak je uvijek brži!

13.3.2015.Preko granice po... svašta!

13.3.2015.Glaukom je tihi ubojica vida

27.2.2015.U ljudima tražim dobro

20.2.2015.Opremljena informatička učionica

13.2.2015.Lurd u malom

30.1.2015.Sjećanje na suborce

23.1.2015.Kolonija za pohvalu

23.1.2015.Odlazak mladih u inozemstvo

9.1.2015.Iz Hrvatske u Haiti

31.12.2014.Bračni jubileji

31.12.2014.Hitna pomoć pronašla pet promrzlih staraca

24.12.2014.Betlehemska sveta noć

24.12.2014.Budimo čovjek čovjeku

24.12.2014.Dom je župa, župa je dom

24.12.2014.Sirevi za prste polizati

19.12.2014.Zajednica koja slavi život

12.12.2014.Sva djeca iz Doma u Kući sretnih ciglica

12.12.2014.S Marijom u novu evangelizaciju

12.12.2014.Zlatna misa patera Domagoja

5.12.2014.Kolike su zlouporabe "socijale"?

5.12.2014.Svi na klizalište!

28.11.2014.Aktivni i uspješni

21.11.2014.Dosta je. Odblokirajmo se!

14.11.2014.Drvo je prvo, a ugljena nema ni u prodaji

14.11.2014.Od subote nikamo bez zimskih guma

7.11.2014.Županijski školarci dobili 17 asistenata, gradski nijednog

7.11.2014.E-uputnice, e-nalazi i e-otpusna pisma

31.10.2014.Svaki je čovjek unikat!

31.10.2014.Dobra duša slavonska

24.10.2014.Majka, domaćica, poslovna žena

17.10.2014.Humani Eurobikeri

10.10.2014.Budimo ostvarenje Božje dobrote i ljubavi

3.10.2014.Radujmo se Crkvi!

26.9.2014.Bog vodi mene, Crkvu, moj narod

12.9.2014.Vjera gori i pokreće vas!

1.8.2014."Idi pa i ti čini tako"

18.7.2014.Imajte pouzdanja u Boga

11.7.2014.Otkrivena Stopa sv. Martina

4.7.2014.Prvi topli obrok u pučkoj kuhinji dobilo 22 korisnika

4.7.2014.Dvadeset i tri godine sjećanja

27.6.2014.1. srpnja otvorenje pučke kuhinje

30.5.2014.I jedan Očenaš puno znači

23.5.2014.Vodostaj pada, normalan život se vraća

19.5.2014.Ugrožene tisuće stanovnika

2.5.2014.Profesionalno i duhovno napredovanje

2.5.2014.23 godine 3. gardijske brigade "Kune"

25.4.2014. Djeca su najveće blago

4.4.2014.Bogati život samozatajne redovnice

4.4.2014.Mnogobrojne aktivnosti

28.3.2014.Dopustite da vas Bog iznenadi!

14.3.2014.Djeca su najveće bogatstvo

7.3.2014.Trud oko boljih međusobnih odnosa i solidarnosti

14.2.2014.Zmija u pećnici!!!

7.2.2014.Odličja za Šimine anđele pakla

31.1.2014.Sjećanje na suborce

10.1.2014.Kršćanska obitelj moli, čuva vjeru i živi radost!

24.12.2013.Blagoslovljen Božić i sretna nova godina!

24.12.2013.Očitovalo se čovjekoljublje

20.12.2013.Božićna čestitka najmlađih

6.12.2013.Dobro za dobre

22.11.2013."Nema svetkovanja bez ljubavi"

8.11.2013.Samo ljubav dosta je

31.10.2013.Heroji današnjeg vremena

25.10.2013.Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem

25.10.2013.Svatko od nas je stan Gospodinov

18.10.2013.Živjeti i biti u službi drugome

11.10.2013.Budite svjedoci vjere!

4.10.2013.U pola sata zbrinute četiri teško stradale osobe

23.8.2013.Polovni udžbenici i dalje u prednosti

26.7.2013.Obiteljsko druženje

26.7.2013.Štićenice ostaju u domu

19.7.2013.Zlatnoj župi - zlatni dar!

19.7.2013.Podnošljivo i bez mora

12.7.2013.Sva radost tvoja nek' je Gospodin!

21.6.2013.Dvadeset i dvije godine uspomena

7.6.2013.Više od 600 nezaposlenih dobilo privremeni posao

31.5.2013.Svaka beba srce treba

31.5.2013.Učenici Gimnazije obilježili 60. obljetnicu ispita zrelosti

24.5.2013.Policajci koji su donijeli slobodu

17.5.2013.Zdravlje - najveća investicija

5.4.2013.Mentorica u gradu lorda Baltimorea i Ravensa

29.3.2013.Brođani su pobožni i susretljivi ljudi

22.3.2013.Kad vremenska prognoza kaže kako ste

15.3.2013.Zaboravljene uslijed mobilne telefonije

8.3.2013.Odjeća iz kolekcije "Druga ruka"

22.2.2013.Tjedan dana pozitivnog stava

8.2.2013."Duhovna slastičarna"

18.1.2013.Kome smeta skate park?

18.1.2013.Primjer mladima

11.1.2013.I Brođani skijaju...

4.1.2013.Kad zabava postane problem

28.12.2012.Plakati za plakati

28.12.2012.Za primjer drugima

21.12.2012.Od jela do bora, sve kupiti se mora

14.12.2012.Što staviti na blagdanski stol?

30.11.2012.Izmještena na sigurno, a uskoro i uništena

16.11.2012.I gimnazijalci podsjećaju

16.11.2012.Sloboda!

9.11.2012.Najčešći razlog odlaska pred oltar - trudnoća

2.11.2012.Ora et labora

26.10.2012.Sitnicama do velikih ušteda

12.10.2012.Brođani u Lourdesu

5.10.2012.Nečišćenje za ljubimcem može vam počistiti novčanik

21.9.2012.Spavala sam... a onda me počeo daviti

7.9.2012.Već 140 godina pomažu u spašavanju imovine i života

31.8.2012. "Uzimam" i sve što dolazi s tim u paketu

24.8.2012.Djevojke su sklone bježanju od kuće, mladići nasilju

24.8.2012.Ovogodišnji kolovoz mogao bi biti neslavni rekorder

20.7.2012.Darivanje krvi najdragocjeniji je dar

20.7.2012.Božja ljubav nadvladala zatvor i strijeljanje

20.7.2012.Biskup krstio Davida

6.7.2012.Svečano u Vrhovini

29.6.2012.Gospa, Majka, učiteljica i pokroviteljica grada

20.4.2012.Naoružani "do zuba"

13.4.2012.Devedeset potomaka za sto godina

6.4.2012.Mladi kao primjer humanosti

6.4.2012.Neka vam bude na ponos!

30.3.2012.NIKOLA JURIĆ

24.2.2012.Večeras se družite s psiholozima

10.2.2012.Vrijedno je sjediti do nogu Lurdske Djevice

10.2.2012.Zimska idila u Splavarskoj ulici?

27.1.2012.Želimo te slijediti, dobro brodsko dijete!

27.1.2012.Zdravstveni nadstandard za Hrvatsku na Strmcu

13.1.2012.PONESIMO SVIMA IZ BRODA GOSPIN SMIJEŠAK

5.1.2012.ŠTO DA UZVRATIM GOSPODINU ZA SVE ŠTO MI JE UČINIO?

5.1.2012.Svaki petak uz Posavsku Hrvatsku

23.12.2011.Radost rođenja

23.12.2011.ČESTIT BOŽIĆ!

22.12.2011.Kraljevstva će minut, gradovi će past, obiteljska sreća jedina će cvast

16.12.2011.Ukrasi za svačiji ukus i džep

2.12.2011.Pet godina bez pučke kuhinje

1.12.2011.Oni k nama lako, mi k njima teško

25.11.2011.Do zdravog duha i preko barijera

18.11.2011.OSTALA JE PLAKETA… I JEDNA FOTOGRAFIJA

17.11.2011.(Samo) stepenica do znanja

17.11.2011.Domaće je najbolje

11.11.2011. Uklonite kulturne barijere!

28.10.2011.Gradonačelniče i župane, nedostupni ste!

28.10.2011.PONOVNO KRIŽ POD KESTENOM

21.10.2011.Gledajmo za one koji ne vide!

14.10.2011.Prva prepreka: ZDRAVSTVENE INSTITUCIJE

7.10.2011.DVADESET GODINA TOPNIŠTVA

22.9.2011.Humanitarno za djecu

16.9.2011.MALA, ALI ZNAČAJNA BITKA

9.9.2011.AMBROZIJA SVE RAŠIRENIJA - BROJ ALERGIČARA SVE VEĆI

2.9.2011.U BOGU JE NAŠA SIGURNOST

1.9.2011.I LOVE TAMBURA

26.8.2011.VRATILI SMO SE GAJBAMA RAJČICE I VREĆAMA PAPRIKE

22.7.2011.LJUBITE JEDNI DRUGE...!

15.7.2011.VJERA JE RADOST I SLOBODA

1.7.2011.108. IDE DALJE

24.6.2011.DVADEST GODINA SLAVNE POSTROJBE

17.6.2011.108 KILOMETARA ZA 108. BRIGADU

10.6.2011. ZAJEDNO U KRISTU

22.4.2011.SRETAN USKRS!

21.4.2011.SVAKO JUTRO NOVO USKRSNUĆE

15.4.2011.PONOS GRADA, ŽUPANIJE I HRVATSKE

8.4.2011.SVJEDOČIMO KONKRETNIM DJELIMA

8.4.2011.DA ŽRTVA OČEVA NE IZGUBI SMISAO

4.3.2011.U SLUŽBI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

18.2.2011.SVE JE ISTO K'O I LANI

11.2.2011.JEDINSTVENA PONUDA

21.1.2011.STADLEROVO U SLAVONSKOME BRODU

14.1.2011.ŠOPING KAO DOPING

31.12.2010.SRETNA NOVA GODINA!

25.12.2010.ČESTIT BOŽIĆ!

24.12.2010.OD SRCA ŽELIM RADOSTAN BOŽIĆ!

21.10.2010.220 GODINA ŽUPE

1.10.2010.ZNAK VJERE I POVJERENJA

24.9.2010.U pedesetoj postajem beskućnik

3.9.2010.TROJKE DAR ZA DESETU GODIŠNJICU BRAKA

27.8.2010.100. OBLJETNICA SVETIŠTA GAŠINAC

13.8.2010.SVEĆENIČKI POZIV ZAPOČET BOŽJIM POGLEDOM

16.7.2010.SVEĆENIK JE DAR KRISTOVA SRCA

9.7.2010.MARIJIN ZAVJET GOSPI

2.7.2010.SVEĆENIK – DAR BOŽJI CRKVI I NARODU

4.6.2010.VODA DONIJELA ZLO

16.4.2010.UGASI ME...

16.4.2010.JEZIKOM BROJKI O VREMENU

2.4.2010.SRETAN USKRS!

1.4.2010.SVA DJECA U JEDNOM ZAGRLJAJU

1.4.2010.IDITE I JAVITE MOJOJ BRAĆI!

26.3.2010.NEKA GOSPODIN BUDE NAGRADA

12.3.2010.ZA HOSPITALIZIRANE BOLESNIKE NEMA ČEKANJA

5.3.2010.NA NOVIM LIJEKOVIMA SE ZARAĐUJE - NA STARIMA ŽIVOTARI

25.2.2010.KUĆA MI JE PUNA USPOMENA IZ ŠKOLE

11.2.2010.ZOVU NAS TEK KAD GORI!?

5.2.2010.PROSJEČNA MIROVINA 1.868,92 KUNE

29.1.2010.SEDAM BRAČNIH DESETLJEĆA RUŽE I MARKA PERKOVIĆA

22.1.2010.ŽELIMO VAM DUG ŽIVOT!

15.1.2010.SAVA JE VELIKO UŽIVANJE, ALI I VELIKA BRIGA

7.1.2010.SPAŠEN ŽIVOT-NAJVEĆA NAGRADA

31.12.2009.SRETNA NOVA GODINA!

24.12.2009.Čestit Božić i blagoslovljena Nova godina!

17.12.2009.Dr. Boro Grubišić uspješno operiran

20.11.2009.ZA SADA TRI MINI TRŽNICE

22.10.2009.BUDUĆNOST HRVATSKE POLICIJE

16.10.2009.VELIKI POVRATAK ZIMNICE IZ VLASTITE KUHINJE

10.7.2009.BROD BI ODMAH NAPUNIO JEDAN NOVI UMIROVLJENIČKI DOM

7.5.2009. IN MEMORIAM

20.3.2009.HITNI BOLNIČKI PRIJEM NA JEDNOM MJESTU

13.3.2009.DNEVNO 750 BOLESNIH

30.1.2009.ŠTO SE PROMIJENILO U PRIMARNOJ GINEKOLOGIJI

23.1.2009.UPOLA JEFTINIJE U JEKU SEZONE

23.12.2008.ODUŠEVLJAVA ME SPREMNOST LJUDI DA POMAŽU

14.11.2008.GURA LI HRVATSKA ENDEMSKU NEFROPATIJU POD TEPIH?

14.3.2008.ZAKONSKI RED ILI ZAKONSKI NERED?

25.1.2008.ČOVJEK SRCA, DOBROTE, LJUBAVI I OSMIJEHA

11.1.2008.Zabranjeno pušenje

11.1.2008.VANDALIZAM MALOLJETNIKA

28.12.2007.KRONOLOGIJA DOGAĐAJA

21.12.2007.Djetešce nam se rodilo, u jaslice položilo

15.11.2007.NEDJELJA OBITELJSKOG ZAJEDNIŠTVA

2.11.2007.500 godina franjevaca

26.10.2007.DODIJELJENO 77 PRIZNANJA VIŠESTRUKIM DAVATELJIMA

12.10.2007.GOSPA OKUPILA BLIZU 15.000 VJERNIKA

20.9.2007.ŽIDOVSKO GROBLJE — SEDAMDESET GODINA ŠUTNJE I ZABORAVA

13.9.2007.DR. TOMISLAV IVANČIĆ PREDVODIO DUHOVNU OBNOVU

7.9.2007.INKLUZIJA JE DIO BRODSKE SVAKODNEVICE

7.9.2007.Pripremaju li Brođanke i dalje domaću zimnicu?

30.8.2007.Gosti iz cijeloga svijeta

20.7.2007.DVIJE ŽRTVE MIŠJE GROZNICE

29.6.2007.STOOSMA JE BILA SKUP IZVANREDNIH LJUDI

29.6.2007.KUPANJE NA VLASTITU ODGOVORNOST

15.6.2007.Maraton za 108. brigadu

14.6.2007.JOŠ PRIZNANJA ZA GRAŠEVINU I CHARDONNAY

1.6.2007.MALI KRIŽ-VELIKA ŽRTVA

25.5.2007.BRODSKI DOM ZDRAVLJA U GUBITKU 2,7 MILIJUNA KUNA

4.5.2007.Okolna izletišta puna kao "čep"

20.4.2007.OKRUGLI STOL O PRAVIMA DJECE S INVALIDITETOM

6.4.2007.SRETAN USKRS!

5.4.2007.EDUKACIJA UVIJEK POTREBNA

1.4.2007.OBILJEŽAVANJE 70. OBLJETNICE

23.3.2007.Izmjene u ustroju Policijske uprave

16.3.2007.POMOZITE ALANU MARTINOVIĆU

16.3.2007.Biskup Srakić u kanonskoj vizitaciji

9.3.2007.DRAGO JURIŠIĆ ČETIRI SATA VEZAN LANCIMA ZA STUP CRPKE

2.3.2007.U VRHU PO KVALITETI I OPSEGU POSLA

22.1.2007.U Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević"

23.11.2006.POMOZIMO OBITELJI MATIČEVIĆ DA ZAVRŠI NOVOPODIGNUTU DVORIŠNU ZGRADU

23.11.2006.U VUKOVAR SE NE POZIVA - TAMO SE DOLAZI

19.10.2006.Kuća od sretnih ciglica br. 2

5.10.2006.RADOSNA I RASPJEVANA FRANJEVAČKA MLADEŽ

21.9.2006.SIBINJSKI DVD NA JEDNOM JE MJESTU OKUPIO SVE GENERACIJE

17.5.2006.Bio je to sjajan osjećaj

3.4.2006.Nogomet igram od 1949.!

31.3.2006.Poboljšala bih standard ljudi u Hrvatskoj

27.3.2006.POMOZIMO OBITELJI TOMIĆ

10.3.2006.Nisu sirupi za mene, to sam prodavala drugima

1.3.2006.DRAGO JURIŠIĆ POKLONIO LAPTOP JASNI RADOVANOVIĆ

1.3.2006.PUČKU KUHINJU PRIHVATIO DOM UMIROVLJENIKA