Život

ŽIDOVSKO GROBLJE — SEDAMDESET GODINA ŠUTNJE I ZABORAVA

Do kada će židovsko groblje s mrtvačnicom i kapelom-hramom biti tabu-tema

Datum objave: 20.9.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Prva židovska obitelj u Slavonski Brod se doselila prije 140 godina, samo godinu dana nakon što je Austro-Ugraska Monarhija Židovima priznala građanska prava na svom području i dopustila im naseljavanje na području bivše Vojne krajine. Samo pet godina kasnije, prema podacima koje je skupio i u Slavonskom narodnom kalendaru iz 1990. godine objavio Slavko Mirković, u Brodu je živjelo već 16 židovskih obitelji, a za nešto više od desetak godina u gradu i okolici bilo ih je više od sto. Do kraja 19. stoljeća bila je završena i gradnja sinagoge u Slavonskom Brodu, na mjestu današnje Fine koju su Nijemci 1941. godine sravnili sa zemljom. Nažalost, tek malobrojni brodski Židovi preživjeli su Drugi svjetski rat i unatoč velikom doprinosu razvoju brodskog obrtništva, industrije, uslužnih djelatnosti, zdravstva, kulture… mnogima se svaki trag izgubio u nacističkim logorima. Nažalost, i onim drugima koji su umrli prije Drugog svjetskog rata i uredno ukopani na brodskom židovskom groblju prijeti da im uskoro nestane svaki trag življenja i djelovanja u ovom gradu. Spomenici i grobnice propadaju, a Židovska mrtvačnica već gotovo 70 godina potpuno zaboravljena od svih država i vlasti koje su se u tom razdoblju promijenile na ovom našem prostoru (uz izuzetak 1961. godine kad je nešto na mrtvačnici ipak obnovljeno), iako potpuno oronula još uvijek stoji na svom mjestu. Brođani, čak i oni najstariji više je i ne pamte u drugačijem stanju pa su se na nju već navikli da ju prihvaćaju kao nešto normalno. No, što će o ovom gradu i svima nama koji u njemu živimo misliti stranci koji prođu Ulicom Svetog Lovre? Jedina aktivnost koja se za cijelo to vrijeme odvijala na židovskom groblju bilo je ono što je obitelj koja je živjela u kući uz groblje i koja mu pripada, u zamjenu za besplatno stanovanje sama uspjela urediti, a svodilo se na krčenje grmlja i košenje trave. Jedno vrijeme u kući nije nitko živio pa se o groblju nitko nije ni brinuo, no nakon rata, uz suglasnost židovske zajednice tu je uselila jedna izbjeglička obitelj iz Bosne, a sada u njoj stanuje radnik Komunalca tako da je samo groblje ponovno u pristojnom stanju.

U traganju za odgovorom tko će se i kada pobrinuti da se ovo mjesto dovede u stanje primjereno posljednjem počivalištu naših pokojnih sugrađana odmah se postavlja pitanje vlasništva. Naime, vlasnik kompleksa židovskog groblja i mrtvačnice je Židovska općina Slavonski Brod koja je kao vjerska zajednica službeno registrirana tek prije nekoliko godina, a do tada je sve bilo u nadležnosti Koordinacije židovskih općina Republike Hrvatske. Ova Koordinacija još je prije desetak godina učinila prve korake prema dogovoru s tadašnjom gradskom upravom i upravom Komunalca, no, tada je došlo do smjene gradonačelnika Vukelića pa je sve stalo. U Komunalcu su nam potvrdili da su i oni i te kako zainteresirani za postizanje dogovora sa Židovskom općinom te da je i njihova želja da se obnovi mrtvačnica, a groblje sustavno i redovito održava. Kao znak dobre volje i zainteresiranosti za židovsko groblje ističu da njihov radnik koji stanuje u kući koja je u vlasništvu Židovske općine slobodno koristi sve strojeve i opremu Komunalca kod uređenja groblja i svega onoga što je dio ovog kompleksa. Problema su svjesni i u gradskoj upravi gdje kažu da su pokušali kontaktirati sa Židovskom općinom, kako u Brodu tako i u Zagrebu. Za sada bez rezultata jer je sve ono što se u Gradu zbivalo u zadnje vrijeme, očito je, ali i organizacijske promjene unutar židovske zajednice koje su donijele i promjene u nadležnosti nad vlasništvom, odgodilo postizanje dogovora i pronalaženje rješenja. I u vrhu židovske zajednice u Zagrebu jako dobro znaju za problem u Slavonskom Brodu, ali kažu da je to samo jedno od 56 gotovo istih ili sličnih lokacija u Hrvatskoj tako da je pred njima jako puno posla, a vrlo malo novaca.

U Židovsku općinu Slavonski Brod uključeno je 11 brodskih obitelji s tek nekih 20-ak članova i to starije životne dobi, no, odnedavni predsjednik Lavoslav Špicer koji je na tom mjestu zamijenio svoju majku Anđelku odlučio je, nakon desetak godina od nikad završenih pregovora s Gradom napraviti prvi korak. Nakon sređivanja «papira» u katastru i gruntovnici kojima će i formalno dokazati vlasništvo, Židovska općina će Gradskom poglavarstvu uputiti prijedlog za rješavanje više desetljeća starog problema obnove i uređenja židovskog groblja i mrtvačnice, mjesta koje je jednako toliko dugo bio zanemarena tema ovog grada.

GROBLJE S HRAMOM I MRTVAČNICOM U GUP-u MEMORIJALNO PODRUČJE

 Tome je prethodila odluka nadležnog ministarstva da je riječ o izgrađenoj povijesnoj vrijednosti od lokalnog značaj i zaštite

Prvo pitanje koje se, kod spomena židovske mrtvačnice i groblja, samo po sebi nameće je njihova zaštita kao spomenika kulture što bi značilo da i država, odnosno Ministarstvo kulture mora osigurati barem dio novca za njihovu obnovu i održavanje. I zaista, zahtjev za kategorizacijom prije nekoliko godina je otišao u Ministarstvo kulture, odnosno iz Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture sa sjedištem u Osijeku, 2002. godine stigao odgovor da je riječ o spomenicima lokalnog značaja. Sukladno ovom rješenju, u GUP-u grada Slavonskog Broda iz 2004. godine židovsko groblje, odnosno kapela-hram i mrtvačnica koje se na njemu nalaze, uvršteni su u memorijalna područja. Ona se, kako doslovno piše Ćtite očuvanjem i uređenjem prirodnih i izgrađenih povijesnih vrijednostiŘ, a prijedlog je, slijedeći odluku nadležnog ministarstva, da se štiti na lokalnoj razini. To, dakako, ne znači da se novci za obnovu ne mogu tražiti i od Ministarstva kulture, no, prijavnicu treba podnijeti Grad, a on to do sada nije učinio. Židovska općina je 1996. godine u Muzeju brodskog Posavlja arhivirala spomen-ploču o gradnji mrtvačnice i o njezinoj djelomičnoj obnovi iz 1961. godine te popis židovskih žrtava fašizma iz Slavonskog Broda.

LAVOSLAV ŠPICER; predsjednik Židovske općine Slavonski Brod

 PROPALI POKUŠAJI DOGOVORA S GRADOM I KOMUNALCOM

 Čim dobijemo sve papire iz gruntovnice ponovno pokrećemo pregovore, a osobno mislim da bi najbolje bilo višak zemljišta na groblju prodati Gradu i s tim novcem obnoviti mrtvačnicu kojoj treba novi krov, fasada, podovi, nova kapija.

- Prije jedanaest godina, točnije 25. travnja 1996. godine u Gradskom poglavarstvu Slavonskog Broda sastali smo se dr. Ognjen Kraus, predsjednik Židovske općine Zagreb, moja majka Anđelka Špicer i ja kao predstavnici židovske zajednice iz Slavonskog Broda te predstavnici Grada, tadašnji gradonačelnik Mato Vukelić i dogradonačelnik Zvonimir Markotić. Tema sastanka je bila pronalaženje rješenja za uređenje židovskog groblja i dogovor oko dodjele njegovog slobodnog dijela na korištenje za potrebe proširenja Gradskog groblja. Naime, iz kopije plana iz gruntovnice vidi se da Židovskom groblju pripadaju tri parcele te da je dio prazan, a takav će i ostati jer je prema brojnom stanju Židova u Slavonskom Brodu, i sadašnje groblje sasvim dovoljno za sve buduće ukope. Na tom je sastanku, kako stoji u potpisanom memorandumu, zaključeno da se grad Slavonski Brod, u zamjenu za ustupljenu mu parcelu, obvezuje urediti mrtvačnicu na židovskom groblju, popraviti ogradu koja ga omeđuje te održavati groblje što uključuje i popravak oštećenih grobnica. Dalje, u zaključku stoji da će se o svemu obavijestiti i Gradsko poglavarstvo kako bi donijelo odluku na temelju koje će se pristupiti realizaciji dogovora. Međutim, ne samo da ovi zaključci nikada nisu realizirani nego se nikada nisu našli ni pred Gradskim poglavarstvom, vjerojatno zbog toga što je vrlo brzo nakon sastanka gradonačelnik Vukelić smijenjen. Mi smo i kasnije nekoliko puta pokušavali pokrenuti stvar s mrtve točke, a posljednji pokušaj je bio 2002. godine kad je napravljen predugovor s Komunalcem. No, i to je palo u vodu jer je tadašnji direktor Palenkić ubrzo smijenjen, Komunalac otišao u stečaj, a ranije sastavljeni predugovor nikoga pravno nije obvezivao. No, čim dobijemo kompletno gruntovno rješenje, idemo prema Gradu, ali i dalje sve do državnih institucija, a u tome će nas maksimalno podržati Koordinacija židovskih općina Hrvatske plus Židovske općine Zagreb. One su se spremni zauzeti kako bi se brodsko židovsko groblje dovelo u primjereno stanje iako ovaj čovjek koji se sada o njemu brine čini zaista sve što može i drži ga u maksimalnom redu. Osobno, mislim da bi bilo dobro da višak zemljišta na groblju prodamo Gradu i da s tim novcem Židovska općina obnovi mrtvačnicu kojoj treba novi krov, fasada, podovi, nova kapija.Želja nam je obnoviti je tako da je vratimo u prvobitno stanje, a u njoj bi uredili memorijalnu sobu i još neke sadržaje koji bi svakodnevno bili dostupni posjetiteljima koji bi, tako, imali priliku upoznati se s povijesti i doprinosom Židova ovom gradu.

Marija Ravlić

Ostale novosti

1.7.2016.Kupujete li na buvljaku

1.7.2016.Ponovno zajedno

24.6.2016.Roditelji-njegovatelji

17.6.2016.Mali maturanti

3.6.2016.Obljetnice vrijedne divljenja

27.5.2016.Prekinuto djetinjstvo

13.5.2016.Zlatna harfa

15.4.2016.Zašto je zaustavljeno prikupljanje krvi iz pupkovine

8.4.2016.Nedjelja Božjeg milosrđa

18.3.2016.Zdravstvu potrebno ozdravljenje

18.3.2016.Novi predsjednik Đuro Dikanović

11.3.2016.Zaustavimo glaukom

26.2.2016.Vrapčići idu dalje

19.2.2016.Ora et labora

5.2.2016.Kako je organizirana palijativna skrb?

11.12.2015.U vlaku školarci i nostalgičari

20.11.2015.Sjećanje na žrtvu Vukovara

16.10.2015.Izbjeglički kamp u Slavonskom Brodu

9.10.2015.Pjesma, poezija, ples..

25.9.2015.Tri puta obula cijeli grad

18.9.2015.Pamoja u Tanzaniji

11.9.2015.Između zdravog života i opasnosti

4.9.2015.Izlazak iz preskupog sustava grijanja

28.8.2015.Djeca su sve "nogatija"

21.8.2015.Uskoro zimnica

14.8.2015.Ljudi su dobri, sustav ne valja!

10.7.2015.Štakori na Korzu!

26.6.2015.Mali maturanti

19.6.2015.Darivatelji krvi - naši heroji

19.6.2015.Jeste li se pripremili za plažu

15.5.2015.Ambulante u selima

30.4.2015.Na putu ozdravljenja

24.4.2015.Muškarci češće u sudarima

3.4.2015.Uskrs u obitelji

3.4.2015.Scenski prikaz Svetog trodnevlja

3.4.2015.Stotinu šezdeset i šest dana

20.3.2015.Vlak je uvijek brži!

13.3.2015.Preko granice po... svašta!

13.3.2015.Glaukom je tihi ubojica vida

27.2.2015.U ljudima tražim dobro

20.2.2015.Opremljena informatička učionica

13.2.2015.Lurd u malom

30.1.2015.Sjećanje na suborce

23.1.2015.Kolonija za pohvalu

23.1.2015.Odlazak mladih u inozemstvo

9.1.2015.Iz Hrvatske u Haiti

31.12.2014.Bračni jubileji

31.12.2014.Hitna pomoć pronašla pet promrzlih staraca

24.12.2014.Betlehemska sveta noć

24.12.2014.Budimo čovjek čovjeku

24.12.2014.Dom je župa, župa je dom

24.12.2014.Sirevi za prste polizati

19.12.2014.Zajednica koja slavi život

12.12.2014.Sva djeca iz Doma u Kući sretnih ciglica

12.12.2014.S Marijom u novu evangelizaciju

12.12.2014.Zlatna misa patera Domagoja

5.12.2014.Kolike su zlouporabe "socijale"?

5.12.2014.Svi na klizalište!

28.11.2014.Aktivni i uspješni

21.11.2014.Dosta je. Odblokirajmo se!

14.11.2014.Drvo je prvo, a ugljena nema ni u prodaji

14.11.2014.Od subote nikamo bez zimskih guma

7.11.2014.Županijski školarci dobili 17 asistenata, gradski nijednog

7.11.2014.E-uputnice, e-nalazi i e-otpusna pisma

31.10.2014.Svaki je čovjek unikat!

31.10.2014.Dobra duša slavonska

24.10.2014.Majka, domaćica, poslovna žena

17.10.2014.Humani Eurobikeri

10.10.2014.Budimo ostvarenje Božje dobrote i ljubavi

3.10.2014.Radujmo se Crkvi!

26.9.2014.Bog vodi mene, Crkvu, moj narod

12.9.2014.Vjera gori i pokreće vas!

1.8.2014."Idi pa i ti čini tako"

18.7.2014.Imajte pouzdanja u Boga

11.7.2014.Otkrivena Stopa sv. Martina

4.7.2014.Prvi topli obrok u pučkoj kuhinji dobilo 22 korisnika

4.7.2014.Dvadeset i tri godine sjećanja

27.6.2014.1. srpnja otvorenje pučke kuhinje

30.5.2014.I jedan Očenaš puno znači

23.5.2014.Vodostaj pada, normalan život se vraća

19.5.2014.Ugrožene tisuće stanovnika

2.5.2014.Profesionalno i duhovno napredovanje

2.5.2014.23 godine 3. gardijske brigade "Kune"

25.4.2014. Djeca su najveće blago

4.4.2014.Bogati život samozatajne redovnice

4.4.2014.Mnogobrojne aktivnosti

28.3.2014.Dopustite da vas Bog iznenadi!

14.3.2014.Djeca su najveće bogatstvo

7.3.2014.Trud oko boljih međusobnih odnosa i solidarnosti

14.2.2014.Zmija u pećnici!!!

7.2.2014.Odličja za Šimine anđele pakla

31.1.2014.Sjećanje na suborce

10.1.2014.Kršćanska obitelj moli, čuva vjeru i živi radost!

24.12.2013.Blagoslovljen Božić i sretna nova godina!

24.12.2013.Očitovalo se čovjekoljublje

20.12.2013.Božićna čestitka najmlađih

6.12.2013.Dobro za dobre

22.11.2013."Nema svetkovanja bez ljubavi"

8.11.2013.Samo ljubav dosta je

31.10.2013.Heroji današnjeg vremena

25.10.2013.Srdačno se ljubite pravim bratoljubljem

25.10.2013.Svatko od nas je stan Gospodinov

18.10.2013.Živjeti i biti u službi drugome

11.10.2013.Budite svjedoci vjere!

4.10.2013.U pola sata zbrinute četiri teško stradale osobe

23.8.2013.Polovni udžbenici i dalje u prednosti

26.7.2013.Obiteljsko druženje

26.7.2013.Štićenice ostaju u domu

19.7.2013.Zlatnoj župi - zlatni dar!

19.7.2013.Podnošljivo i bez mora

12.7.2013.Sva radost tvoja nek' je Gospodin!

21.6.2013.Dvadeset i dvije godine uspomena

7.6.2013.Više od 600 nezaposlenih dobilo privremeni posao

31.5.2013.Svaka beba srce treba

31.5.2013.Učenici Gimnazije obilježili 60. obljetnicu ispita zrelosti

24.5.2013.Policajci koji su donijeli slobodu

17.5.2013.Zdravlje - najveća investicija

5.4.2013.Mentorica u gradu lorda Baltimorea i Ravensa

29.3.2013.Brođani su pobožni i susretljivi ljudi

22.3.2013.Kad vremenska prognoza kaže kako ste

15.3.2013.Zaboravljene uslijed mobilne telefonije

8.3.2013.Odjeća iz kolekcije "Druga ruka"

22.2.2013.Tjedan dana pozitivnog stava

8.2.2013."Duhovna slastičarna"

18.1.2013.Kome smeta skate park?

18.1.2013.Primjer mladima

11.1.2013.I Brođani skijaju...

4.1.2013.Kad zabava postane problem

28.12.2012.Plakati za plakati

28.12.2012.Za primjer drugima

21.12.2012.Od jela do bora, sve kupiti se mora

14.12.2012.Što staviti na blagdanski stol?

30.11.2012.Izmještena na sigurno, a uskoro i uništena

16.11.2012.I gimnazijalci podsjećaju

16.11.2012.Sloboda!

9.11.2012.Najčešći razlog odlaska pred oltar - trudnoća

2.11.2012.Ora et labora

26.10.2012.Sitnicama do velikih ušteda

12.10.2012.Brođani u Lourdesu

5.10.2012.Nečišćenje za ljubimcem može vam počistiti novčanik

21.9.2012.Spavala sam... a onda me počeo daviti

7.9.2012.Već 140 godina pomažu u spašavanju imovine i života

31.8.2012. "Uzimam" i sve što dolazi s tim u paketu

24.8.2012.Djevojke su sklone bježanju od kuće, mladići nasilju

24.8.2012.Ovogodišnji kolovoz mogao bi biti neslavni rekorder

20.7.2012.Biskup krstio Davida

20.7.2012.Darivanje krvi najdragocjeniji je dar

20.7.2012.Božja ljubav nadvladala zatvor i strijeljanje

6.7.2012.Svečano u Vrhovini

29.6.2012.Gospa, Majka, učiteljica i pokroviteljica grada

20.4.2012.Naoružani "do zuba"

13.4.2012.Devedeset potomaka za sto godina

6.4.2012.Mladi kao primjer humanosti

6.4.2012.Neka vam bude na ponos!

30.3.2012.NIKOLA JURIĆ

2.3.2012.Preveliki krediti – omča oko vrata farmera

24.2.2012.Večeras se družite s psiholozima

10.2.2012.Vrijedno je sjediti do nogu Lurdske Djevice

10.2.2012.Zimska idila u Splavarskoj ulici?

27.1.2012.Želimo te slijediti, dobro brodsko dijete!

27.1.2012.Zdravstveni nadstandard za Hrvatsku na Strmcu

13.1.2012.PONESIMO SVIMA IZ BRODA GOSPIN SMIJEŠAK

5.1.2012.ŠTO DA UZVRATIM GOSPODINU ZA SVE ŠTO MI JE UČINIO?

5.1.2012.Svaki petak uz Posavsku Hrvatsku

23.12.2011.Radost rođenja

23.12.2011.ČESTIT BOŽIĆ!

22.12.2011.Kraljevstva će minut, gradovi će past, obiteljska sreća jedina će cvast

16.12.2011.Ukrasi za svačiji ukus i džep

2.12.2011.Pet godina bez pučke kuhinje

1.12.2011.Oni k nama lako, mi k njima teško

25.11.2011.Do zdravog duha i preko barijera

18.11.2011.OSTALA JE PLAKETA… I JEDNA FOTOGRAFIJA

17.11.2011.(Samo) stepenica do znanja

17.11.2011.Domaće je najbolje

11.11.2011. Uklonite kulturne barijere!

28.10.2011.Gradonačelniče i župane, nedostupni ste!

28.10.2011.PONOVNO KRIŽ POD KESTENOM

21.10.2011.Gledajmo za one koji ne vide!

14.10.2011.Prva prepreka: ZDRAVSTVENE INSTITUCIJE

7.10.2011.DVADESET GODINA TOPNIŠTVA

22.9.2011.Humanitarno za djecu

16.9.2011.MALA, ALI ZNAČAJNA BITKA

9.9.2011.AMBROZIJA SVE RAŠIRENIJA - BROJ ALERGIČARA SVE VEĆI

2.9.2011.U BOGU JE NAŠA SIGURNOST

1.9.2011.I LOVE TAMBURA

26.8.2011.VRATILI SMO SE GAJBAMA RAJČICE I VREĆAMA PAPRIKE

22.7.2011.LJUBITE JEDNI DRUGE...!

15.7.2011.VJERA JE RADOST I SLOBODA

1.7.2011.108. IDE DALJE

24.6.2011.DVADEST GODINA SLAVNE POSTROJBE

17.6.2011.108 KILOMETARA ZA 108. BRIGADU

10.6.2011. ZAJEDNO U KRISTU

22.4.2011.SRETAN USKRS!

21.4.2011.SVAKO JUTRO NOVO USKRSNUĆE

15.4.2011.PONOS GRADA, ŽUPANIJE I HRVATSKE

8.4.2011.SVJEDOČIMO KONKRETNIM DJELIMA

8.4.2011.DA ŽRTVA OČEVA NE IZGUBI SMISAO

4.3.2011.U SLUŽBI ZAŠTITE I SPAŠAVANJA

18.2.2011.SVE JE ISTO K'O I LANI

11.2.2011.JEDINSTVENA PONUDA

21.1.2011.STADLEROVO U SLAVONSKOME BRODU

14.1.2011.ŠOPING KAO DOPING

31.12.2010.SRETNA NOVA GODINA!

25.12.2010.ČESTIT BOŽIĆ!

24.12.2010.OD SRCA ŽELIM RADOSTAN BOŽIĆ!

21.10.2010.220 GODINA ŽUPE

1.10.2010.ZNAK VJERE I POVJERENJA

24.9.2010.U pedesetoj postajem beskućnik

3.9.2010.TROJKE DAR ZA DESETU GODIŠNJICU BRAKA

27.8.2010.100. OBLJETNICA SVETIŠTA GAŠINAC

13.8.2010.SVEĆENIČKI POZIV ZAPOČET BOŽJIM POGLEDOM

16.7.2010.SVEĆENIK JE DAR KRISTOVA SRCA

9.7.2010.MARIJIN ZAVJET GOSPI

2.7.2010.SVEĆENIK – DAR BOŽJI CRKVI I NARODU

4.6.2010.VODA DONIJELA ZLO

16.4.2010.JEZIKOM BROJKI O VREMENU

16.4.2010.UGASI ME...

2.4.2010.SRETAN USKRS!

1.4.2010.IDITE I JAVITE MOJOJ BRAĆI!

1.4.2010.SVA DJECA U JEDNOM ZAGRLJAJU

26.3.2010.NEKA GOSPODIN BUDE NAGRADA

12.3.2010.ZA HOSPITALIZIRANE BOLESNIKE NEMA ČEKANJA

5.3.2010.NA NOVIM LIJEKOVIMA SE ZARAĐUJE - NA STARIMA ŽIVOTARI

25.2.2010.KUĆA MI JE PUNA USPOMENA IZ ŠKOLE

11.2.2010.ZOVU NAS TEK KAD GORI!?

5.2.2010.PROSJEČNA MIROVINA 1.868,92 KUNE

29.1.2010.SEDAM BRAČNIH DESETLJEĆA RUŽE I MARKA PERKOVIĆA

22.1.2010.ŽELIMO VAM DUG ŽIVOT!

15.1.2010.SAVA JE VELIKO UŽIVANJE, ALI I VELIKA BRIGA

7.1.2010.SPAŠEN ŽIVOT-NAJVEĆA NAGRADA

31.12.2009.SRETNA NOVA GODINA!

24.12.2009.Čestit Božić i blagoslovljena Nova godina!

17.12.2009.Dr. Boro Grubišić uspješno operiran

20.11.2009.ZA SADA TRI MINI TRŽNICE

22.10.2009.BUDUĆNOST HRVATSKE POLICIJE

16.10.2009.VELIKI POVRATAK ZIMNICE IZ VLASTITE KUHINJE

10.7.2009.BROD BI ODMAH NAPUNIO JEDAN NOVI UMIROVLJENIČKI DOM

7.5.2009. IN MEMORIAM

20.3.2009.HITNI BOLNIČKI PRIJEM NA JEDNOM MJESTU

13.3.2009.DNEVNO 750 BOLESNIH

30.1.2009.ŠTO SE PROMIJENILO U PRIMARNOJ GINEKOLOGIJI

23.1.2009.UPOLA JEFTINIJE U JEKU SEZONE

23.12.2008.ODUŠEVLJAVA ME SPREMNOST LJUDI DA POMAŽU

14.11.2008.GURA LI HRVATSKA ENDEMSKU NEFROPATIJU POD TEPIH?

14.3.2008.ZAKONSKI RED ILI ZAKONSKI NERED?

25.1.2008.ČOVJEK SRCA, DOBROTE, LJUBAVI I OSMIJEHA

11.1.2008.Zabranjeno pušenje

11.1.2008.VANDALIZAM MALOLJETNIKA

28.12.2007.KRONOLOGIJA DOGAĐAJA

21.12.2007.Djetešce nam se rodilo, u jaslice položilo

15.11.2007.NEDJELJA OBITELJSKOG ZAJEDNIŠTVA

2.11.2007.500 godina franjevaca

26.10.2007.DODIJELJENO 77 PRIZNANJA VIŠESTRUKIM DAVATELJIMA

12.10.2007.GOSPA OKUPILA BLIZU 15.000 VJERNIKA

13.9.2007.DR. TOMISLAV IVANČIĆ PREDVODIO DUHOVNU OBNOVU

7.9.2007.INKLUZIJA JE DIO BRODSKE SVAKODNEVICE

7.9.2007.Pripremaju li Brođanke i dalje domaću zimnicu?

30.8.2007.Gosti iz cijeloga svijeta

20.7.2007.DVIJE ŽRTVE MIŠJE GROZNICE

29.6.2007.STOOSMA JE BILA SKUP IZVANREDNIH LJUDI

29.6.2007.KUPANJE NA VLASTITU ODGOVORNOST

15.6.2007.Maraton za 108. brigadu

14.6.2007.JOŠ PRIZNANJA ZA GRAŠEVINU I CHARDONNAY

1.6.2007.MALI KRIŽ-VELIKA ŽRTVA

25.5.2007.BRODSKI DOM ZDRAVLJA U GUBITKU 2,7 MILIJUNA KUNA

4.5.2007.Okolna izletišta puna kao "čep"

20.4.2007.OKRUGLI STOL O PRAVIMA DJECE S INVALIDITETOM

6.4.2007.SRETAN USKRS!

5.4.2007.EDUKACIJA UVIJEK POTREBNA

1.4.2007.OBILJEŽAVANJE 70. OBLJETNICE

23.3.2007.Izmjene u ustroju Policijske uprave

16.3.2007.POMOZITE ALANU MARTINOVIĆU

16.3.2007.Biskup Srakić u kanonskoj vizitaciji

9.3.2007.DRAGO JURIŠIĆ ČETIRI SATA VEZAN LANCIMA ZA STUP CRPKE

2.3.2007.U VRHU PO KVALITETI I OPSEGU POSLA

22.1.2007.U Općoj bolnici "Dr. Josip Benčević"

23.11.2006.POMOZIMO OBITELJI MATIČEVIĆ DA ZAVRŠI NOVOPODIGNUTU DVORIŠNU ZGRADU

23.11.2006.U VUKOVAR SE NE POZIVA - TAMO SE DOLAZI

19.10.2006.Kuća od sretnih ciglica br. 2

5.10.2006.RADOSNA I RASPJEVANA FRANJEVAČKA MLADEŽ

21.9.2006.SIBINJSKI DVD NA JEDNOM JE MJESTU OKUPIO SVE GENERACIJE

17.5.2006.Bio je to sjajan osjećaj

3.4.2006.Nogomet igram od 1949.!

31.3.2006.Poboljšala bih standard ljudi u Hrvatskoj

27.3.2006.POMOZIMO OBITELJI TOMIĆ

10.3.2006.Nisu sirupi za mene, to sam prodavala drugima

1.3.2006.DRAGO JURIŠIĆ POKLONIO LAPTOP JASNI RADOVANOVIĆ

1.3.2006.PUČKU KUHINJU PRIHVATIO DOM UMIROVLJENIKA