Povratak

NOVA ZVONA NA PLEHANU

Datum objave: 18.9.2009.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Blagoslov novih zvona za crkvu bio je u nedjelju, 13. rujna na Plehanu u Bosanskoj Posavini velik i radostan događaj za mnogobrojne Plehančane koji su za tu prigodu došli iz ranih krajeva BiH, Hrvatske i inozemstva. U zajedništvu s domaćim svećenicima, na čelu s plehanskim gvardijanom fra Mirkom Filipovićem, zamjenikom provincijala franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Marjanom Karaulom, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar predvodio je euharistijsko slavlje za vrijeme kojeg je blagoslovio tri nova zvona-dar obitelji Marka Andrijanića, Plehančanina u Švicarskoj.

"Sve što čovjek daruje Bogu jest i treba biti nepresušni izvor radosti. Taj je dar od neprocjenjive vrijednosti jer povezuje zemaljsko i nebesko. To osobito vrijedi za zvona koja su naši stari znali cijeniti i prepoznavati u njihovim zvucima Božji poziv da budemo što više Božji ljudi. Na ovim prostorima Bosanske Posavine čiji je simbol Plehan treba nam Božjeg zova i poziva da budemo više Božji ljudi kako bi ova zemlja bila po mjeri čovjeka", poručio je biskup Sudar zahvalivši obitelji Andrijanić, napose ocu Marku što je ljubav prema svom rodnom kraju prenio na sina Dominika koji je rođen u Švicarskoj, te je tako poveznica dviju generacija. U propovijedi je zahvalio i ohrabrio kako povratnike tako i sve one koji su na bilo koji način pomogli izgradnji plehanske crkve i obnovi toga kraja te tako pokazali da svoj rodni kraj nisu i neće zaboraviti. Prisjetio se i prve mise koju je 1998. služio na Plehanu zajedno sa samo 14 vjernika, jer ostale policija, koja je u helikopterima nadlijetala cijeli plehanski kraj, nije pustila. Posebno sretan i toga je puta bio domaćin, gvardijan fra Mirko. Zahvalivši biskupu Sudaru na blagoslovu, kao i donatoru Andrijaniću pozvao je vjernike da mole Gospodina da nikada više zlo ne ušutka poziv na dobro, te da ta zvona zvone od sada do vječnosti. Dirljivo je bilo kada je fra Mirko s puno emocija pročitao pjesmu o plehanskim zvonima koju je davno napisao Plehančanin Ivica Oroz, a koja se već duže vremena nalazi na internet stranici hrvatske zajednice Pleha-Derventa u Švicarskoj. Slavlje su novoj plehanskoj crkvi pjesmom uzveličali mladi "VIS Gabrijel" iz Doboja.

Nova tri zvona koja su izlivena u ljevaonici Metal u Zagrebu, jednaka onima kakva su na plehanskoj crkvi sv. Marka bila prije rata, svečano nakićena na Plehan su dovezena 11. srpnja ove godine. U vrijednosti od 20.000 eura, najveće zvono teži 788 kg i posvećeno je sv. Marku evanđelistu, patronu plehanske župe, drugo teži 540 kg i nosi ime sv. Ivana Krsitelja, a treće koje teži 320 kg posvećeno je sv. Franji Asiškom kao spomen na 800. obljetnicu osnutka franjevačkog reda. Na svakome od njih ugraviran je i tekst: "Plehanu darovao Dominik Andrijanić u spomen na djeda Iliju i sve one koji su Boga molili da opet čuju plehanska zvona". Svjestan da je svaki darovani novčić vrijedan, fra Mirko je za sve nazočne sa svojim vrijednim suradnicima pripremio zajednički objed od domaćih proizvoda koje sami na Plehanu proizvode, te je radost druženja nastavljena do kasnih popodnevnih sati.

DOMINIK ANDRIJANIĆ

Otac darovatelja Marko Andrijanić rođen je i odrastao u Doboju, ali ljubav prema Plehanu ostala je još iz mladih dana kada je dolazio kod djeda i bake na ljetne praznike. Nakon završenog fakulteta otišao je u Švicarsku gdje već duže godina u Lutzernu živi s obitelji. Privatni je poduzetnik firme Agrom koja zastupa i naše tvrtke i kompanije. Za tu je prigodu došao s majkom, a o svom dvanaestogodišnjem sinu za naše je novine kazao kako je ponosan na Dominika što je u spomen na svog pokojnog djeda Iliju, kojega nije poznavao, bio inicijator te svu svoju ušteđevinu koju mu je djed ostavio darovao za zvona sa željom da ona budu poziv na oprost i ljubav. "Sretan sam da moj sin želi upoznati svoje korijene i želio bih da to prenosi na svoju djecu. To je za mene najveće bogatstvo", kazao je Marko.

Dominik je u Švicarskoj u svojoj župi aktivan ministrant. Odličan je učenik, svestran dječak koji puno obećava. Voli sport, a najdraži mu je tenis. Voli i glazbu te svira klavir. S obtelji je bio i na audijenciji kod pape Ivana Pavla II. Iako zbog školskih obveza taj puta nije mogao doći, Dominik je s obitelji često dolazio na Plehan

Brankica Lukačević

Ostale novosti

10.4.2015.Uskrs u Koraću

23.8.2013.Prva smotra folklora nakon rata

4.3.2011.O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...

24.10.2008.HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE

12.9.2008.HRVATI SE NISU ODREKLI SVOJIH KORIJENA

5.9.2008.HRVATIMA NE DAJU NA IZBORE

4.5.2007.GRADIMO PLEHAN S LJUBAVLJU

26.1.2007.OKRUGLI STOL "ODRŽIVI POVRATAK"

2.11.2006.DRUGA SMOTRA KULTURNOG STVARALAŠTVA MANJINA ZAPADNE SLAVONIJE

18.10.2006.SAMO NE TREBAMO JEDNI DRUGIMA SMETATI

6.10.2006.IZBORNI REZULTATI

31.8.2006.KAKO SE ONEMOGUĆUJE POVRATAK HRVATA U NJIHOVA SELA I KUĆE

1.4.2006.MARICA I VINKO ANUŠIĆ, VLASNICI TVRTKE METALPROIZVOD

9.3.2006.VRATILA SE TEK DESETINA HRVATA

8.3.2006.PISMO JOSIPU OPAČKU, PREDSJEDNIKU VIJEĆA OPĆINE BOSANSKI BROD