Povratak

GRADIMO PLEHAN S LJUBAVLJU

NA PROSLAVI SV. MARKA NA PLEHANU VIŠE TISUĆA POSAVLJAKA I GOSTIJU

Datum objave: 4.5.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Ljubav, energija, inat, ponos, vjera... sve je to prošle nedjelje dovelo tisuće ljudi na Plehan, negdašnje središte života Bosanske Posavine, nadomak Dervente, koji je uvijek za Hrvate imao posebno značenje, kao vjersko, ali i kulturno središte, najčvršći pokazatelj hrvatske opstojnosti. Neprijatelj je u prošlom ratu do temelja srušio i uništio u drugoj polovici 19. stoljeća izgrađen franjevački samostan i crkvu, misleći da će tako uništiti hrvatski narod. Brojni donatori ga obnavljaju i šalju kratku i jednostavnu poruku: Gradimo Plehan s ljubavlju!

Na prošlonedjeljnom slavlju ta ljubav i privrženost Plehanu je iskazana na brojne načine. Slavljen je Sv. Marko, patron župe, uz želju da obnova Plehana bude okončana što prije. Za vjernike je to bilo euharistijsko slavlje s kojega se nije smjelo izostati a predvodio ga je fra Mijo Džolan, provincijal Bosne Srebrene, uz domaćina gvardijana Mirka Filipovića, Roberta Ružića, dekana Derventskog dekanata i dvadesetak svećenika.

Ljubav otkupljuje, oslobađa i stvara nove zajednice. Plehan je naša nova šansa. Bog ovo mjesto nije zaboravio, on će naći načina da ovdje sve obnovi, samo su neke od poruka fra Mije Džolana, provincijala. Gvardijan Filipović je zahvalio brojnim dobročiniteljima čijim su prilozima sagradili kupolu nove crkve na temeljima srušene crkve. - Svojom ljubavlju uistinu ste pokazali da je Plehan moguće obnoviti. Naš inat, ponos i ljubav s kojima smo gradili Plehan i naša vjera svjedoče da je život ovdje moguć. Stoga vam hvala za sve, za ijednu izgovorenu riječ Plehan koja nama ovdje puno znači, kazao je fra Mirko Filipović. Posebnu zahvalu je iskazao povratnicima, koji živeći tu još uvijek u teškim uvjetima čuvaju čvrstu vjeru i nadu da će se oni hrabri odvažiti na povratak i obnavljati svoja porušena ognjišta.

U slavlju na Plehanu su sudjelovale tisuće a među njima iznimno puno uglednika iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Mnogi su u prigodnom slovu potvrdili da će nastaviti pomagati obnovu a organizator, Udruga Plehan iz Zagreba koju vodi Stipo Čičak će bez sumnje i ubuduće biti glavni predvodnik svih tih nastojanja. U mimohodu 23 kulturno-umjetničke skupine i njihov višesatni program na pozornici najbolja su potvrda života Plehana.

K. B.

Ostale novosti

10.4.2015.Uskrs u Koraću

23.8.2013.Prva smotra folklora nakon rata

4.3.2011.O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...

18.9.2009.NOVA ZVONA NA PLEHANU

24.10.2008.HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE

12.9.2008.HRVATI SE NISU ODREKLI SVOJIH KORIJENA

5.9.2008.HRVATIMA NE DAJU NA IZBORE

26.1.2007.OKRUGLI STOL "ODRŽIVI POVRATAK"

2.11.2006.DRUGA SMOTRA KULTURNOG STVARALAŠTVA MANJINA ZAPADNE SLAVONIJE

18.10.2006.SAMO NE TREBAMO JEDNI DRUGIMA SMETATI

6.10.2006.IZBORNI REZULTATI

31.8.2006.KAKO SE ONEMOGUĆUJE POVRATAK HRVATA U NJIHOVA SELA I KUĆE

1.4.2006.MARICA I VINKO ANUŠIĆ, VLASNICI TVRTKE METALPROIZVOD

9.3.2006.VRATILA SE TEK DESETINA HRVATA

8.3.2006.PISMO JOSIPU OPAČKU, PREDSJEDNIKU VIJEĆA OPĆINE BOSANSKI BROD