Povratak

KAKO SE ONEMOGUĆUJE POVRATAK HRVATA U NJIHOVA SELA I KUĆE

Datum objave: 31.8.2006.

Kako smo i najavljivali u srijedu je održana sjednica predstavnika Općine Bosanski Brod i Savjeta Mjesne zajednice Novo selo, a neposredni povod bila je izjava Joze Mijića, predsjednika MZ Novo Selo u tjedniku Posavska Hrvatska u kojem je ukazao na probleme s kojima se susreću mještani Novog Sela i koji su neposredni povod za napuštanje sela. Predstavnici Općine smatraju da je to sve prenapuhano i da problemi koje navodi Mijić nisu takvi kavima se prikazuju. S druge pak strane na sjednici Savjeta MZ Novo Selo još jednom su analizirane izjave Joze Mijića i jednoglasno zaključeno da su navodi iz teksta ne samo točni nego na terenu i znatno teži. Kako bi potvrdili svoje navode, Općini su dostavili pismo koje donosimo u cijelosti.

"Poštovani, povodom naslovljenog predmeta održali smo Savjet Mjesne zajednice Novo Selo i na Savjetu još jednom proučili članak objavljen u Posavskoj Hrvatskoj i zaključili da je članak u potpunosti opravdan.

Ovim putem Vas upućujemo da uz tekst iz Posavske Hrvatske pročitate i članak iz Večernjeg lista od 19.8.2006. god pod naslovom "Bez mladih Novo Selo nema budućnosti", te snimak u emisiji Mir i dobro HTV-a od 30. srpnja ove godine kako bi se i sami uvjerili, iz predočenih dokaza, o problemima Hrvata Mjesne zajednice Novo Selo i ostalih krajeva Bosanske Posavine.

Svi ovi prilozi ukazuju na ugroženost Hrvata Novog Sela i Bosanske Posavine a još veću ugroženost u povratku svojim kućama.

Hrvati Novog Sela i Bosanske Posavine ne traže ništa više nego što imaju narodi Europe a to su zajamčena ljudska prava.

Ako ne znate, gospodo, što su osnovna ljudska prava reći ćemo: sloboda kretanja i zaštita ljudske imovine.

Mi u Novom Selu smo shvatili iz poruka da nam je sloboda kretanja ograničena a da zaštita imovine ne postoji.

Provokacije i pljačkanje po selu ometaju pomisao na povratak a tijek obnove u ljudima stvara razočarenje.

Do današnjeg dana nije uhvaćen niti jedan pljačkaš kuća, niti jedan drvosječa šuma što znači da policija svoj posao ne radi - ili ga radi prema programu politike Republike Srpske.

Posebne priče su iskop šljunka bez naknade vlasnicima koji su zakinuti za gotovo 5o tisuća maraka, zatim kupovina placeva, uništenje okoliša rijeke Ukrine, iskrčene šume, nestašica vode, česti nestanci struje, barikadiranje putova, stvaranje divljih deponija, kao i nemogućnost dobivanja dokumenata. Sve su to razlozi koji onemogućavaju povratak.

Unatoč problemima, ima i nešto što je dobro. Svakodnevno se susrećemo s ljudima i obiteljima srpske nacionalnosti u Novom Selu i Bosanskom Brodu, lijepo razgovaramo i zajedno se čudimo svim takvim barbarskim ponašanjima vlasti prema Hrvatima, a često čujemo da ni njima nije ništa bolje ali se ne smiju žaliti.

Također bi Vas molili da sljedeća sjednica bude zakazana u Novom Selu sa proširenim političkim vrhom."

Za MZ Novo Selo Jozo Mijić, predsjednik

Ostale novosti

10.4.2015.Uskrs u Koraću

23.8.2013.Prva smotra folklora nakon rata

4.3.2011.O IZBJEGLIMA, RAFINERIJI, SURADNJI...

18.9.2009.NOVA ZVONA NA PLEHANU

24.10.2008.HRVATI NISU ODUSTALI OD POSAVINE

12.9.2008.HRVATI SE NISU ODREKLI SVOJIH KORIJENA

5.9.2008.HRVATIMA NE DAJU NA IZBORE

4.5.2007.GRADIMO PLEHAN S LJUBAVLJU

26.1.2007.OKRUGLI STOL "ODRŽIVI POVRATAK"

2.11.2006.DRUGA SMOTRA KULTURNOG STVARALAŠTVA MANJINA ZAPADNE SLAVONIJE

18.10.2006.SAMO NE TREBAMO JEDNI DRUGIMA SMETATI

6.10.2006.IZBORNI REZULTATI

1.4.2006.MARICA I VINKO ANUŠIĆ, VLASNICI TVRTKE METALPROIZVOD

9.3.2006.VRATILA SE TEK DESETINA HRVATA

8.3.2006.PISMO JOSIPU OPAČKU, PREDSJEDNIKU VIJEĆA OPĆINE BOSANSKI BROD