Školstvo

Učenička natjecanja i smotre

Datum objave: 28.2.2014.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Županijsko natjecanje iz matematike

Zadatke rješavalo 76 učenika

Županijsko natjecanje iz matematike održano je i ove godine u Osnovnoj školi Vladimira Nazora u Slavonskom Brodu, a uz pozdravnu riječ ravnateljice i predsjednice provedbenog povjerenstva Vesne Šimić i prigodni program učenika škole-domaćina, otvorio ga je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Brodsko-posavske županije Vladimir Štefanek. Matematika je važna ali i teška disciplina, no na natjecanje je ove godine došlo čak 76 učenika i to 57 osnovaca i 19 srednjoškolaca iz naše županije, a nakon rješavanja nimalo lakih testova, rezultati kazuju da imamo dobre mlade matematičare. Tko će među njima biti pozvan na državno natjecanje, za sada je teško reći jer će iz svih županija biti pozvano tek po 20 najuspješnijih u kategorijama od 5. do 8. razreda osnovne škole, a od srednjoškolaca 22 najuspješnija natjecatelja iz A varijante (koji su imali složenije zadatke, namijenjene prije svega učenicima prirodoslovno-matematičkih gimnazija, ali i drugim učenicima koji smatraju da imaju veće znanje iz ovog predmeta) i 18 najuspješnijih iz B varijante (koji su imali nešto lakše zadatke, namijenjene učenicima svih srednjih škola, osim prirodoslovno-matematičkih gimnazija).

Srednja škola A varijanta

Ove su se godine natjecala samo dva učenika prvog razreda, obojica iz Gimnazije "Matija Mesić (ment. Ines Martinović/Goran Knežević), a Igor Kladarić ostvario je izvrsna 42 boda. U kategoriji drugih razreda nije bilo natjecatelja, dok se u kategoriji trećih razreda natjecalo troje učenika Gimnazije "Matija Mesić“ (ment. Goran Knežević). Pobjednik je odlični Vedran Mihal s 40 bodova, slijedi ga Martin Džida s 33 boda, dok se Ana Alagić plasirala na treće mjesto. U kategoriji četvrtih razreda opet samo dvojica učenika Gimnazije „Matija Mesić“, s tim da je briljantni Mislav Balunović (ment. Zdenka Kruljac) postigao 49 bodova (od mogućih 50) i daleko prestigao drugoplasiranog Juraja Malenicu (ment. Mihaela Matanović Ferić).

Srednja škola B varijanta

U kategoriji prvih razreda, među petero natjecatelja najbolji je bio Antonijo Marijić (Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića, ment. Jasminka Pavlić) s odličnih 40 bodova, drugi Vinko Ivandić iz iste škole (ment. Jasminka Pavlić) s 35 bodova, a treća Marija Bivolčević (Gimnazija Nova Gradiška, ment. Radmila Gašparović) s 26 bodova. Filip Milić (Klasična gimnazija fra Marijana Lanosovića, ment. Sanja Lacković) s 24 boda bio je bolji od drugog natjecatelja u kategoriji drugih razreda, učenice Gimnazije Nova Gradiška Laure Gubić (ment. Radmila Gašparović) koja je postigla 21 bod. U kategoriji trećih razreda natjecale su se učenice Gimnazije Nova Gradiška i Matea Stanišić (ment. Radmila Gašparović) s 15 postignutih bodova je bila za dva boda ispred Ivane Janić (ment. Branka Kušenić). Troje učenika Gimnazije Nova Gradiška (mentorice Branke Kušenić) bili su jedini natjecatelji u kategoriji četvrtih razreda, s tim da je Sven Lazić s odličnim 41 bodom bio bolji od Vedrana Kušenića s 33 boda, te Fanike Lukačević s 31 bodom.

Osnovna škola

Među trinaestero natjecatelja u kategoriji petih razreda, najbolji je bio Fran Bogdanić s 30 bodova, a s 27 bodova druga je bila Mia Maurović (oboje učenici OŠ A. Mihanovića iz Slavonskog Broda, ment. Ivana Jurilj), dok se s 26 bodova na treće mjesto plasirao Marin Blažević (I. Filipovića, Velika Kopanica, ment. Marko Suvalj).

Kategorija šestih razreda s 25 natjecatelja bila je najbrojnija na ovogodišnjem natjecanju, a najbolji su bili Jasmin Derviš Šaldić (B. Šuleka, Slavonski Brod, ment. Goran Šimić) koji je osvojio 33 boda, drugi Josip Barunović (V. Nazora, Adžamovci, ment. Mario Matošević) s 30 postignutih bodova, dok treće mjesto s 25 bodova dijele Danijel Kovačević (A. Šenoe, Gundinci, ment. Snježana Elveđi) i Ana Šarić (A. Mihanovića, Slavonski Brod, ment. Mirna Pajnić).

Manje brojni, ali po broju postigutih bodova i ukupnim prosjekom vrlo jaki bili su učenici sedmih razreda. Među šest natjecatelja prvo je mjesto osvojio Domagoj Sajfert (B. Šuleka, Slavonski Brod, ment. Sanja Kosanović) koji je postigao odličnih 45 bodova, drugo je mjesto pripalo Krešimiru Šofiću (Đ. Pilara, Slavonski Brod, ment. Marija Matijević) s 31 bodom, a treće Filipu Biliću (Blaž Tadijanović, Slavonski Brod, ment. Sanja Spaić) koji je postigao 30 bodova.

Trinaestero natjecatelja bilo je u kategoriji osmih razreda, a među njima prvo je mjesto osvojio Mladen Džida (B. Šuleka, Slavonski Brod, ment. Jelena Pinjuh) s 24 postignuta boda, drugi je Borna Šimić (I. Filipovića, Velika Kopanica, ment. Marko Suvalj) koji je imao bod manje, dok se na treće mjesto plasirao Ivan Šarić (A. Mihanovića, Slavonski Brod, ment. Petra Pandža) s 19 bodova.

INFOKUP 2014.

Najbolji među 222 na školskim natjecanjima

Puna dva desetljeća Tehnička škola Slavonski Brod domaćin je županijskoga natjecanje iz računalstva, Infokup, pa je tako bilo i 21. veljače, kada se u šest kategorija natjecalo ukupno 72 učenika iz 7 osnovnih i 5 srednjih škola, a za natjecanje ih je pripremalo 14 mentora. U disciplini Logo (od 5. do 8. razreda) natjecalo se 15 učenika, Pascal/C/C++/Python (osnovne škole) 14 učenika, Osnove informatike 16 učenika, u disciplini C/C++/Pascal (srednje škole) pet , Osnove informatike (gimnazije) četiri, Osnove informatike (prirodoslovno-matematičke gimnazije) tri, te u Osnovama informatike (strukovne škole) deset učenika. U kategoriji Razvoj softvera sudjelovala su dvojica učenika osnovne škole s jednim radom, te trojica srednjoškolaca također s jednim radom. prosudbena su povjerenstva odradila svoj dio posla, no konačni će rezultati biti objavljeni tek 7. ožujka na službenim stranicama INFOKUP portala, kad državno povjerenstvo pregleda rezultate svih županijskih natjecanja. Ravnateljica Tehničke škole Mirjana Onukijević ističe: - Ove je godine na školskoj razini natjecanja iz informatike sudjelovalo 139 učenika osnovnih škola i 83 srednjoškolca (ukupno 222), pa je to rezultiralo i brojem i kvalitetom sudionika na županijskom Infokupu. U dosta kategorija imamo učenike koji su ostvarili preko 80 posto mogućih bodova, što znači da će neki od njih sigurno biti među najboljima u Hrvatskoj i izboriti pravo sudjelovanja na državnome natjecanju.

Međužupanijsko natjecanje iz CNC tehnike glodanja i tokarenja, te dizajniranja pomoću računala AutoCAD i CATIA

Brođanima dva prva, tri druga i jedno treće mjesta

Tehnička škola Slavonski Brod i ove je godine bila domaćin Međužupanijskog natjecanja iz CNC tehnike glodanja i tokarenja te dizajniranja pomoću računala AutoCAD i CATIA. Natjecanje je održano 21. veljače u prostorima Centra za nove tehnologije, a natjecali su se predstavnici pet županija istoka Hrvatske: Virovitičko-podravske, Požeško-slavosnke, Osječko-baranjske,Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske, ukupno 26 učenika iz osam strukovnih škola.

Rezultati po disciplinama su sljedeći:

U disciplini CNC glodanje prvo je mjesto osvojio Matej Plivelić, a drugo Domagoj Matić , obojica učenici 3. a razreda Tehničke škole u Slavonskom Brodu, dok se na treće plasirao Mihael Kožić iz Tehničke škole „Ruđer Bošković“ u Vinkovcima.

Hrvoje Šarić bio je prvi, a Tomislav Tomić drugi (obojica učenici 3. a Tehničke škole Slavonski Brod), dok je Anto Vidošević iz Tehničke škole Virovitica osvojio treće mjesto u disciplini CNC tokarenje .

Prvo i drugo mjesto u disciplini AutoCAD pripalo je učenicima Srednje strukovne škole "Antun Horvat" iz Đakova Karlu Sabolskom i Marku Tomiću, a treće Alenu Raužanu iz Strojarske tehničke škole u Osijeku.

U disciplini CATIA najbolji je bio Josip Lončar iz Srednje strukovne škole "Antun Horvat" iz Đakova, drugo je mjesto osvojio Ingo Birindžić , učenik 3. a Tehničke škole Slavonski Brod, a treće Dorian Turk iz Strojarske tehničke škole Osijek.

Ravnateljica Tehničke škole Mirjana Onukijević, podsjeća na uspjeh učenika Alena Ružičića koji je prošle školske godine osvojio prvo mjesto u CNC tokarenju na državnom natjecanju. To je izvrsna motivacija ostalim učenicima, u čiji uspjeh ne sumnja s obzirom na trenutne rezultate, te zahvaljuje mentorima na uloženu trudu u radu s darovitim učenicima i postizanju izvrsnosti u proteklim godinama. Usto dodaje kao je istoga dana na Međužupanijskom natjecanju iz Tehničke mehanike koje je održano u Osijeku učenik brodske Tehničke škole Domagoj Lovrić (također 3.a razred) zauzeo treće mjesto.

D. V.

Ostale novosti

20.5.2016.Najbolji maturanti

13.5.2016.Dan Veleučilišta

6.5.2016.Maloškolci kao veliki

29.4.2016.Studijsko putovanje u Italiju

22.4.2016.Smotra učeničkog zadrugarstva

11.3.2016.Zajedničkim snagama pomogli školi

4.3.2016.111 pjesnika, novinara, recitatora...

26.2.2016.Povezali Hrvatsku i Kamerun

29.1.2016.Afera prerasta u lijepu priču

27.11.2015.Tko sapliće Korak?

30.10.2015.Mlijeko "zakamufliraju" i svi piju

23.10.2015.Studenti kažu: - Nikad nismo bolje jeli!

25.9.2015.Još jedna reforma školstva

21.8.2015.Stižu knjige, stižu brige!

12.6.2015.Oproštaj sa šetero ravnatelja

30.4.2015.Humanitarno za skalamobil

24.4.2015.Mladi i uspješni

20.3.2015.Dvorana se gradi, škola propada

6.2.2015.Pjesnici, novinari, glumci...

21.11.2014.Budući majstori

24.10.2014.Obvezna mala škola

26.9.2014.Tko, kako i gdje ide na nastavu tjelesnog?

19.9.2014.Učenici preselili, to je najvažnije

6.6.2014.Prvi solarni automobil u Brodsko-posavskoj županiji

9.5.2014.Predstavljena četiri IPA projekta

7.2.2014.LiDraNo razbija led

31.1.2014. Prijavljenih manje, kriteriji oštriji

24.1.2014.Raspisan natječaj za dvoranu, infrastruktura nije osigurana

17.1.2014. U Podcrkavlju ništa nova

20.12.2013.Akcija “Sretan dan“

20.9.2013.Predstavljen projekt Eco Horti Lab

22.2.2013.Pogled usmjeravamo u budućnost

1.2.2013. Novi projekt u Globe programu

31.8.2012.Većina općina spremna pomoći svojim učenicima

25.5.2012. Sigurno u prometu - veselo u Slavonskom Brodu

4.5.2012. Zakorači u 6. strojarski izazov

24.2.2012.Županijska smotra LiDraNo 2012.

17.2.2012.Vjeronaučna olimpijada

14.10.2011.65 godina Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu

13.5.2011.Županijsko natjecanje "Sigurno u prometu 2011."

10.9.2010.Zazvonilo prvo školsko zvono

2.7.2010.GUŽVE, NEIZVJESNOST…

18.6.2010.Financije izostaju - hoće li studij opstati

10.6.2010.SRETAN BROJ JE 59

21.5.2010.JEDINSTVENI SLAVONSKOBRODSKI MATURANTI

30.4.2010.ANABASIS KLASIČARA

19.2.2010.LIDRANO 2010.

20.11.2009.Dogradnjom šest učionica rješava se problem

11.9.2009.VEĆIH PROBLEMA S UDŽBENICIMA NIJE BILO

6.4.2009.4. ŠUMARSKA OLIMPIJADA ALPE-ADRIA

30.1.2009.Zašto se u Podcrkavlju ne gradi nova škola

23.5.2008.MATURANTI JAČI OD KIŠE

4.1.2008.NOVI STANDARDI U PREHRANI DJECE

16.11.2007.CENTAR IZVRSNOSTI OVOG DIJELA EUROPE

28.9.2007.Prva nova srednja škola nakon četvrt stoljeća

14.9.2007.Kako se zaposliti

31.8.2007.U klupe sjeda 17.500 osnovaca koje čekaju besplatni udžbenici

8.6.2007.Promovirano 56 inženjera i diplomiranih inženjera strojarstva

26.1.2007.Ministar Primorac svečano otvorio Veleučilište u Slavonskom Brodu

7.12.2006.NE ŽELIMO BITI ZABORAVLJENA ŠKOLA!

1.12.2006.Konačno smo dočekali Veleučilište

30.11.2006.UKUPNO 88 STIPENDIJA