Školstvo

Pogled usmjeravamo u budućnost

95 godina Gimnazije u Slavonskom Brodu

Datum objave: 22.2.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Gimnazija "Matija Mesić" u Slavonskom Brodu cjelotjednim programima obilježava svoju 95. obljetnicu. Povod je to za razgovor s ravnateljem, profesorom Goranom Zavorom

* Gimnazija svoj 95. rođendan obilježava iznimno velikim brojem različitih programa i to ne samo u školi nego i izvan nje – Muzeju brodskog Posavlja, Gradskoj knjižnici, Strojarskom fakultetu, Kazališno-koncertnoj dvorani…

- 95 godina nije malo. Samo je jedna osoba tek nešto starija od naše škole, a to je naša umirovljena profesorica (i ravnateljica) Olga Miletić, koja je u 101. godini i kojoj želimo puno zdravlja. Osim toga i puno radimo. Unutar zidova naše škole kriju se brojni nadareni i vrijedni učenici i marljivi profesori koji ih mogu voditi biti putokaz za život, pa zašto to ne pokazati cijelom Brodu i široj okolici. S pripremama smo počeli početkom školske godine, donošenjem školskog kurikula i plana i programa rada, a gotovo svi su se željeli uključiti. Nakon dugo godina, imamo školski zbor, koji broji 56 učenika pod vodstvom prof. Dubravka Šefa, tamburašku skupinu koju vodi profesorica Gordana Jukić, dramska skupina pod vodstvom profesorice Mihaele Šebalj Zavor završava projekt mjuzikla kojim nastoje dočarati život u školi, tu je likovna skupina pod vodstvom profesora Zlatka Kozine, školski športski klub „Gimnazijalac“ koji je upravo dobio priznanje kao najbolji ŠSK u županiji, literarno-književna skupina koju vodi prof. Robert Francem je ponovno pokrenula naš godišnji zbornik učeničkih pjesničkih radova koji je u utorak predstavljen u Gradskoj knjižnici, novinarska pod vodstvom prof. Andrijane Nemet je i ove godine objavila školski list „Otrovno pero“. Imamo dva međunarodna Comenius projekta (Globe Comenius pod vodstvom prof. Marine Gojković i Comenius za mobilnost pod vodstvom profesorica Andrijane Nemet Kosijer, Nataše Blažić, Marine Božić i Biljane Mitić, a koji je upravo dobio priznanje Agencije za mobilnost i programe EU. Tu su i mladi astronomi, mladi fizičari-eksperimentatori, sadržaji dodatne nastave…. Radilo se jako puno i pripremalo za proslavu 95. obljetnice, i to ne samo u sklopu redovne nastave, od 7 do 19 sati, nego do kasno uvečer, nakon 19 sati, a često i subotom kada su se od 8 do 12,30 radile pripreme u učionicama, a od 14 sati su se odvijala športska natjecanja. Lijepo je što su se mladi odlučili družiti i zajedno raditi u školi, što su za to izdvojili svoje slobodno vrijeme i nisu bili ni sami u kući ni u kafićima, kladionicama ili po kolodvorima. Mi smo im pružili mogućnost za ovakav rad, a oni su pokazali što znaju i mogu.

* U pripremi obljetnice vratili ste se kroz 95 godina povijesti. Ima li nešto zanimljivo, dosad manje poznato što ste otkrili?

- Svako putovanje, a ova škola „putuje“ već 95 godina, ima svoj prvi korak, pa smo nastojali pokazati kroz izložbu „Prvi koraci brodske gimnazije“ koju su učenici izborne nastave povijesti s profesoricom Danijelom Zekušić priredili u Muzeju brodskog Posavlja uz njihovu stručnu pomoć. Nastojali smo prikupiti arhivske dokumente, fotografije, školske obavijesti… gdje ima dosta zanimljivosti. Učenici su priredili i igrokaz o jednom zamišljenom satu povijesti dvadesetih godina prošloga stoljeća: kako je izgledala učionica, učenici, koje su ih brige mučile… a slično je i danas. Učiti se mora. Škola kroz koju se lako prolazi, u kojoj je sve lako, nije prava škola. Profesorica Miletić jednom je rekla da je škola bez discipline i rada kao mlin bez vode, ne vrijedi ništa, pa mi nastojimo i u tom duhu raditi i djelovati kako bismo učenike pripremili za život. Sve što danas gradimo, baštinimo i zahvaljujmo onima prije nas. Ne treba zaboraviti to što je bilo prije, ali naš je pogled usmjeren u budućnost, jer škola je namijenjena budućnosti, ne prošlosti.

* Gimnazija „Matija Mesić“ velika je škola.

- Danas imamo 984 učenika u 37 razrednih odjela opće, jezične i matematičke gimnazije. Uz redovnu nastavu imamo velik broj izvannastavnih aktivnosti, izborne nastave, dodatne nastave, a po potrebi nastavnici s učenicima organiziraju i dopunsku nastavu. Imamo petodnevni radni tjedan, a radi se i subotom u izvannastavnim aktivnostima, sve na dobrovoljnoj osnovi.

* S gotovo tisuću učenika morate imati i puno zaposlenih.

- Imamo 69 nastavnika u redovnoj nastavi, uz tri stručna suradnika (knjižničarka, pedagoginja i ravnatelj), administrativno i pomoćno osoblje, sveukupno 85 zaposlenih. Škola je puna od 7 do 19 sati. Malo je prostora, malo je vremena, i nije lako držati sve pod kontrolom, ali trudimo se prije svega da organiziramo redovnu nastavu i da nema praznog hoda u rasporedu. Sva je nastava stručno pokrivena, na što smo ponosni, jer i to ukazuje da je kvaliteta našeg odgojno-obrazovnog rada visoka.

* Ipak, školi od samih početaka nedostaje stručnih suradnika, recimo psiholog.

- Psiholog ili još jedan pedagog nam stvarno treba. Pokušali smo to riješiti i u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, uz poticaj Ministarstva, ali nismo uspjeli. Ravnatelj i pedagoginja imaju puno drugih obveza, a nemaju ni adekvatnu spremu za taj posao. Imamo gotovo tisuću učenika, a problemi u društvu kao i u obiteljima iz kojih učenici dolaze su veliki (od nezaposlenosti do PTSP-a kod roditelja), a naša je škola zahtjevna i učenici su često u problemu kako postići uspjeh. Poneki razgovor s psihologom, kojem bi mogli otvoriti dušu, koji bi im ukazao na pogreške i moguća rješenja, sigurno bi pomogao i bili bi uspješniji u svom radu. Često se optužuje školu da je preteška i prezahtjevna, a nije tako. Gimnazijski je program namijenjen prosječno (odličnom) učeniku i svatko tko ima želje može ga bez problema savladati.

* Činjenica je da upisujete same odlikaše, kakvi su rezultati na kraju gimnazijskog školovanja?

- Da, budući da naše osnovne škole "proizvode" gotovo 60 posto odlikaša, mi upisujemo samo odlikaše. No, mogu se pohvaliti da svi naši učenici polože državnu maturu (lani samo jedan nije, i to iz zdravstvenih razloga), najčešće u prvom roku, jer ima i onih koji u drugom roku žele popraviti ocjenu. Istina je da su, kao i na državnoj razini, rezultati državne mature nešto lošiji nego prosjek ocjena postignutih u redovnoj nastavi, ali su opet u okvirima državnoga prosjeka. Preko 90 posto naših maturanata upisuje studij. Ponosni smo što je, recimo, prošle godine 170 naših maturanata upisalo studij svog prvog izbora, dok je tridesetak upisalo drugi, a dvadesetak treći izbor. To su jako dobri rezultati s kojima smo zadovoljni. Naravno, uvijek ima prostora da se napreduje. Moramo prihvaćati nove izazove i truditi se da se prilagodimo novom vremenu. Naša je škola kroz ovih 95 godina prošla i razne državne tvorevine i mijenjala sustave pa i načela obrazovanja, a danas smo svi zajedno pred ulaskom u veliku zajednicu europskih naroda. Time se i nama i našim učenicima otvaraju nove mogućnosti školovanja, pa čak i izvan Hrvatske (čega je, istina, bilo i ranije, ali sada su mogućnosti veće). Lijepo bi bilo da se neki od tih naših uspješnih učenika, zapravo većina, vrati u Hrvatsku i Brod, da ovdje iskoriste svoje znanje radeći posao za koji su se školovali, jer nam takvi pametni i obrazovani mladi ljudi uvijek trebaju.

* Polovica planiranih programa proslave 95. obljetnice škole je iza nas, što nas još očekuje?

- Danas (petak, 22. veljače) Dan je otvorenih vrata. Od 9 do 15 sati u našoj školi otvaramo vrata svima – učenicima, roditeljima, građanima, a pozvali smo i učenike osmih razreda osnovnih škola da nas posjete sa svojim nastavnicima i upoznaju našu školu i mogućnosti školovanja kod nas. Naši su vrijedni učenici i njihovi nastavnici priredili 25 različitih programa – izložbi, kreativnih radionica, stručnih predavanja, prezentacija iz različitih područja i mislim da bi se za svakoga moglo naći ponešto. U 18 sati na Strojarskom fakultetu naši mladi fizičari-eksperimentatori predstavit će svoj rad pod nazivom "Naši koraci u znanosti". Sportski dan i utakmice bit će u našoj sportskoj dvorani u subotu, 23. veljače od 10 do 15 sati. Svečanost završavamo u ponedjeljak, 25. veljače svečanom akademijom u Kazališno-koncertnoj dvorani točno u podne. Tu je najveći teret priprema podnio prof. Dubravko Šef uz pomoć drugih profesora (Mihaela Šebalj Zalar, Vesna Nosić, Branka Pecić, Gordana Jukić, Goran Knežević koji je pripremio računalnu prezentaciju...), a vrhunac programa svakako će biti mjuzikl. Dakako, na kraju slijedi i svečana sjednica Nastavničkog vijeća i zaposlenika u 14 sati. Moram reći da su nam u svemu ovome posebnu potporu dali, i bili partneri, Brodsko-posavska županija, kao naš osnivač, te Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Ponosimo se pismom ministra dr. sc. Željka Jovanovića u kojem, među ostalim, stoji: „Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta prepoznaje i iznimno cijeni uspješan dugogodišnji rad škole. Mišljenja smo da je svojim dugogodišnjim radom i primjerom ova škola na najbolji mogući način dokazala kako je uz iskrenu predanost, organiziranost i stručnost moguće stvoriti održiv pristup odgojno-obrazovnom radu. Zbog svega navedenog, Ministarstvo prihvaća pokroviteljstvo nad 95. obljetnicom Gimnazije „Matija Mesić“ u Slavonskom Brodu.“ Tako na proslavi očekujemo i predstavnika Ministarstva, uz predstavnike Županije i Grada Broda, ali i brojne druge uzvanike među kojima su i brojni naši bivši učenici.

D. Vanić

Ostale novosti

20.5.2016.Najbolji maturanti

13.5.2016.Dan Veleučilišta

6.5.2016.Maloškolci kao veliki

29.4.2016.Studijsko putovanje u Italiju

22.4.2016.Smotra učeničkog zadrugarstva

11.3.2016.Zajedničkim snagama pomogli školi

4.3.2016.111 pjesnika, novinara, recitatora...

26.2.2016.Povezali Hrvatsku i Kamerun

29.1.2016.Afera prerasta u lijepu priču

27.11.2015.Tko sapliće Korak?

30.10.2015.Mlijeko "zakamufliraju" i svi piju

23.10.2015.Studenti kažu: - Nikad nismo bolje jeli!

25.9.2015.Još jedna reforma školstva

21.8.2015.Stižu knjige, stižu brige!

12.6.2015.Oproštaj sa šetero ravnatelja

30.4.2015.Humanitarno za skalamobil

24.4.2015.Mladi i uspješni

20.3.2015.Dvorana se gradi, škola propada

6.2.2015.Pjesnici, novinari, glumci...

21.11.2014.Budući majstori

24.10.2014.Obvezna mala škola

26.9.2014.Tko, kako i gdje ide na nastavu tjelesnog?

19.9.2014.Učenici preselili, to je najvažnije

6.6.2014.Prvi solarni automobil u Brodsko-posavskoj županiji

9.5.2014.Predstavljena četiri IPA projekta

28.2.2014.Učenička natjecanja i smotre

7.2.2014.LiDraNo razbija led

31.1.2014. Prijavljenih manje, kriteriji oštriji

24.1.2014.Raspisan natječaj za dvoranu, infrastruktura nije osigurana

17.1.2014. U Podcrkavlju ništa nova

20.12.2013.Akcija “Sretan dan“

20.9.2013.Predstavljen projekt Eco Horti Lab

1.2.2013. Novi projekt u Globe programu

31.8.2012.Većina općina spremna pomoći svojim učenicima

25.5.2012. Sigurno u prometu - veselo u Slavonskom Brodu

4.5.2012. Zakorači u 6. strojarski izazov

24.2.2012.Županijska smotra LiDraNo 2012.

17.2.2012.Vjeronaučna olimpijada

14.10.2011.65 godina Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu

13.5.2011.Županijsko natjecanje "Sigurno u prometu 2011."

10.9.2010.Zazvonilo prvo školsko zvono

2.7.2010.GUŽVE, NEIZVJESNOST…

18.6.2010.Financije izostaju - hoće li studij opstati

10.6.2010.SRETAN BROJ JE 59

21.5.2010.JEDINSTVENI SLAVONSKOBRODSKI MATURANTI

30.4.2010.ANABASIS KLASIČARA

19.2.2010.LIDRANO 2010.

20.11.2009.Dogradnjom šest učionica rješava se problem

11.9.2009.VEĆIH PROBLEMA S UDŽBENICIMA NIJE BILO

6.4.2009.4. ŠUMARSKA OLIMPIJADA ALPE-ADRIA

30.1.2009.Zašto se u Podcrkavlju ne gradi nova škola

23.5.2008.MATURANTI JAČI OD KIŠE

4.1.2008.NOVI STANDARDI U PREHRANI DJECE

16.11.2007.CENTAR IZVRSNOSTI OVOG DIJELA EUROPE

28.9.2007.Prva nova srednja škola nakon četvrt stoljeća

14.9.2007.Kako se zaposliti

31.8.2007.U klupe sjeda 17.500 osnovaca koje čekaju besplatni udžbenici

8.6.2007.Promovirano 56 inženjera i diplomiranih inženjera strojarstva

26.1.2007.Ministar Primorac svečano otvorio Veleučilište u Slavonskom Brodu

7.12.2006.NE ŽELIMO BITI ZABORAVLJENA ŠKOLA!

1.12.2006.Konačno smo dočekali Veleučilište

30.11.2006.UKUPNO 88 STIPENDIJA