Školstvo

Zašto se u Podcrkavlju ne gradi nova škola

Osnovna škola Blaža Tadijanovića Područna škola Podcrkavlje

Datum objave: 30.1.2009.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Učenike OŠ Blaž Tadijanović, Područne škole Podcrkavlje, na početku ovoga polugodišta dočekale su hladne učionice. Nije bio problem u nedostatku plina, jer se škola grije pećima na kruta goriva (drva), nego u činjenici da je školska zgrada derutna i da ju je na temperaturama kakve su na našem području vladale prije dva tjedna nemoguće zagrijati. Koliko god ložili s jedne strane, s druge strane kroz prozore koji ne brtve dobro neprestano prodire hladnoća. U učionicama je tako prvih dana nastave bilo oko deset stupnjeva a u školskom hodniku pet. Školski sanitarni čvor, u kojem grijanja uopće nema, bio je zaleđen, pa nije bilo ni vode. Školu je tih dana obišla i zamjenica gradonačelnika Željka Krištof te je po hitnom postupku kupljena još jedna peć kako bi se zagrijalo predvorje i temperatura u cijeloj zgradi koliko-toliko izjednačila i podigla.

Gradnja nekvalitetna

Sve ovo zapravo tek ukazuje na cjeloviti problem koji se, usprkos svim nastojanjima, već godinama ne rješava. Naime, školska zgrada u Podcrkavlju, prije četrdesetak godina građena je vrlo nekvalitetno i nekvalitetnim materijalom, a tijekom godina stanje se i pogoršalo. Temelji su se širili pa ih je trebalo pojačati, električne su instalacije loše i nedostatne, vodovodne instalacije nisu dobe, a da ne govorimo o tome da ispod drvene stolarije u učionice doslovno curi hladni zrak. Treba li ovome dodatnih argumenata za izgradnju nove školske zgrade?

Škola u Podcrkavlju ima četiri učionice razredne nastave te jednu za izvođenje programa male škole koja je odavno premala za te potrebe. Dakle, potrebno je izgraditi veći prostor.

Treći dio ove problemske slagalice je matična škola koja već desetljeće i pol zbog prevelikog broja učenika nastavu organizira u tri smjene. Iako je škola u Podvinju nova i velika, građena je po starim standardima i planirana za manji broj učenika, kada nitko nije računao na veliki broj novih doseljenika iz Bosne koji su se na ovom području devedesetih godina naselili i izgradili čitava naselja. U međuvremenu u predmetnoj nastavi su dodana četiri nova predmeta što znači i potrebu za toliko novih učionica.

Općina darovala zemljište

Radi svega toga, kaže načelnik Općine Podcrkavlje Miroslav Jarić, općina je inicirala gradnju nove područne škole u Podcrkavlju i to osmogodišnje (od 1. do 8. razreda). — Nismo tražili izdvajanje iz matične škole, jer mislimo da za to nema potrebe i da su to samo dodatni troškovi, iako bismo s dvjestotinjak učenika mogli čak i to pokrenuti budući da znamo kako ima samostalnih osnovnih škola i s manje od 200 učenika. Smatramo dovoljnim da se izgradi nova zgrada u koju će ići svi osnovci s područja naše općine. Općina je radi toga darovala komad zemljišta i još dokupila dvije parcele uz njega, gdje bi se trebala izgraditi nova škola i prateća nastavno-školska dvorana. Nakon dobivanja građevinske dozvole, Grad Slavonski Brod raspisao je natječaj i dao izraditi projektnu dokumentaciju, s tim da je Općina Gradu "posudila" oko 140.000 kuna za vodni doprinos koji joj nikada nije vraćen. Uz potrebnu dokumentaciju, Grad je kandidirao ovu školu na natječaj Svjetske banke putem Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, gdje je osigurano pet milijuna kuna. Čak je raspisan natječaj za izvođača, na koji je stiglo devet ponuda, no kako se procjenjuje da bi izgradnja nove osmogodišnje škole u Podcrkavlju stajala najmanje 9 milijuna, osigurani iznos nije dovoljan i izgradnja nije mogla početi.

Pritom je Općina Podcrkavlje, putem istoga projekta kojega je platio grad, putem Ministarstva regionalnog razvoja iz programa Europske investicijske banke dobila pet milijuna kuna za izgradnju nastavno-športske dvorane. No, stvarno bi bilo smiješno graditi školsku dvoranu kada učenici nemaju osnovne uvjete za nastavu.

I tu se sve zakompliciralo i stalo.

Grad platio projekte

- Sredstva odobrena za školu u Podcrkavlju nisu dovoljna, jer je potrebno preko 20 milijuna kuna. Nitko ne može od Grada očekivati da uloži petnaestak milijuna u školu u Podcrkavlju za koju je Ministarstvo planiralo pet milijuna. Pritom nam nisu dali da objedinimo sva planirana sredstva, čime bismo mogli kompletno završiti jednu školu, nego smo za svaku dobili tek koji milijun, čime se ne može napraviti ni projektna dokumentacija, niti je dovoljno da se iskopaju temelji. Nekoliko smo puta zbog toga išli u Ministarstvo, jer i dalje smatramo da u Podcrkavlju treba izgraditi školu, ali bi se više trebali uključiti Općina i Županija - kaže na sve gradonačelnik Mirko Duspara, dodajući kako je Grad svakako spreman pomoći da se problem riješi, no da Ministarstvo mora odrediti prioritete.

- Sramota je da moje dijete ide u istu školu u koju sam išao i ja i da se u međuvremenu nije ništa promijenilo i poboljšalo - kaže i načelnik Miroslav Jarić. — Općina sama ne može poduzeti ništa jer osnivač škole nismo mi nego Grad Slavonski Brod. No, kako dio postotka naših plaća, kroz decentralizirana sredstva ide u Brod, s pravom očekujemo da se ovaj problem riješi, a da Općina poduzima što je u njenoj moći, pokazuje i činjenica kako smo u cijeli projekt, darujući zemljište, uložili preko dva milijuna kuna (i to kao se kvadrat računa po 70 kuna, što je daleko ispod realne cijene i procjene Porezne uprave). Žao mi je što na vrijeme nisam vidio ugovor između Ministarstva i Grada, jer bi Općina (a siguran sam da bi me u ovome podržalo Općinsko vijeće) na sebe preuzela ostatak ulaganja. Jasno da naš proračun to ne može podnijeti ali sam siguran da bismo se nekako snašli i da bi se škola do sada gradila — odlučan je načelnik.

Rasterećenje za matičnu školu

Razgovarajući o cijelom problemu s ravnateljem Osnovne škole Blaža Tadijanovića, Tomislavom Mirosavljevićem, doznajemo da je izgradnja nove škole u Podcrkavlju gorući prioritet. - Škola je u derutnom stanju i ne zadovoljava osnovne uvjete za izvođenje nastave. Zna se da je 18 stupnjeva standard, a mi smo ove zime imali 10! Bili smo dodali električne grijalice da koliko-toliko podignemo temperaturu, ali to instalacije nisu izdržale, pa smo tijekom zimskih praznika morali mijenjati i pojačavati električnu instalaciju. Da ne govorimo o tome da su se cijevi zaledile, da djeca nisu mogla koristiti zahod... - kaže ravnatelj. No, izgradnja osmogodišnje područne škole u Podcrkavlju ne bi potpuno riješila problem matične škole u Podvinju. Istina, u matičnoj bi se školi konačno opet mogla organizirati nastava u dvije smjene, s normalnim trajanjem nastavnog sata te uobičajenim izvannastavnim aktivnostima, ali školi zapravo nedostaju još četiri učionice. Dakle, i Podvinju je, čak i uz rasterećenje, potrebna dogradnja.

Kako se svi slažu da u Podcrkavlju treba hitno izgrditi školu, kako su svi voljni dati sve od sebe, roditelji učenika koji i dalje u podcrkavačkoj školi zimi trebaju sjediti u kaputima, opravdano se pitaju gdje je zapelo? Čini se da je najveći problem u nerazumijevanju i nesporazumima nastalim na političkoj razini. Zanimljivo je da je sve što je do sada odrađeno, odrađeno u vrijeme kada su se grad, Županija i Općina nalazili na istoj političkoj liniji, u koaliciji. Čim je koalicija pukla, otvorio se i nepremostiv rasjed koji priječi izgradnju podcrkavačke škole, u kojem se s jedne i druge strane povremeno može čuti i teška paljba. A zapravo, kao i kod svih neporazuma, nesuglasica i ostalih petljancija treba sjesti za stol i dogovoriti strategiju. Možda zajednićik treba "pritisnuti" ministarstva da udruže već osigurana sredstva, ili da se zajednički podigne kredit i završi projekt ili... bilo što, kako djeca iz deset (većinom siromašnih i većinom u drugim segmentima zakinutih) sela Podckravačkoga bazena, ne bi i ovdje ostala građani trećega reda.


Dunja Vanić

Ostale novosti

20.5.2016.Najbolji maturanti

13.5.2016.Dan Veleučilišta

6.5.2016.Maloškolci kao veliki

29.4.2016.Studijsko putovanje u Italiju

22.4.2016.Smotra učeničkog zadrugarstva

11.3.2016.Zajedničkim snagama pomogli školi

4.3.2016.111 pjesnika, novinara, recitatora...

26.2.2016.Povezali Hrvatsku i Kamerun

29.1.2016.Afera prerasta u lijepu priču

27.11.2015.Tko sapliće Korak?

30.10.2015.Mlijeko "zakamufliraju" i svi piju

23.10.2015.Studenti kažu: - Nikad nismo bolje jeli!

25.9.2015.Još jedna reforma školstva

21.8.2015.Stižu knjige, stižu brige!

12.6.2015.Oproštaj sa šetero ravnatelja

30.4.2015.Humanitarno za skalamobil

24.4.2015.Mladi i uspješni

20.3.2015.Dvorana se gradi, škola propada

6.2.2015.Pjesnici, novinari, glumci...

21.11.2014.Budući majstori

24.10.2014.Obvezna mala škola

26.9.2014.Tko, kako i gdje ide na nastavu tjelesnog?

19.9.2014.Učenici preselili, to je najvažnije

6.6.2014.Prvi solarni automobil u Brodsko-posavskoj županiji

9.5.2014.Predstavljena četiri IPA projekta

28.2.2014.Učenička natjecanja i smotre

7.2.2014.LiDraNo razbija led

31.1.2014. Prijavljenih manje, kriteriji oštriji

24.1.2014.Raspisan natječaj za dvoranu, infrastruktura nije osigurana

17.1.2014. U Podcrkavlju ništa nova

20.12.2013.Akcija “Sretan dan“

20.9.2013.Predstavljen projekt Eco Horti Lab

22.2.2013.Pogled usmjeravamo u budućnost

1.2.2013. Novi projekt u Globe programu

31.8.2012.Većina općina spremna pomoći svojim učenicima

25.5.2012. Sigurno u prometu - veselo u Slavonskom Brodu

4.5.2012. Zakorači u 6. strojarski izazov

24.2.2012.Županijska smotra LiDraNo 2012.

17.2.2012.Vjeronaučna olimpijada

14.10.2011.65 godina Industrijsko-obrtničke škole u Slavonskom Brodu

13.5.2011.Županijsko natjecanje "Sigurno u prometu 2011."

10.9.2010.Zazvonilo prvo školsko zvono

2.7.2010.GUŽVE, NEIZVJESNOST…

18.6.2010.Financije izostaju - hoće li studij opstati

10.6.2010.SRETAN BROJ JE 59

21.5.2010.JEDINSTVENI SLAVONSKOBRODSKI MATURANTI

30.4.2010.ANABASIS KLASIČARA

19.2.2010.LIDRANO 2010.

20.11.2009.Dogradnjom šest učionica rješava se problem

11.9.2009.VEĆIH PROBLEMA S UDŽBENICIMA NIJE BILO

6.4.2009.4. ŠUMARSKA OLIMPIJADA ALPE-ADRIA

23.5.2008.MATURANTI JAČI OD KIŠE

4.1.2008.NOVI STANDARDI U PREHRANI DJECE

16.11.2007.CENTAR IZVRSNOSTI OVOG DIJELA EUROPE

28.9.2007.Prva nova srednja škola nakon četvrt stoljeća

14.9.2007.Kako se zaposliti

31.8.2007.U klupe sjeda 17.500 osnovaca koje čekaju besplatni udžbenici

8.6.2007.Promovirano 56 inženjera i diplomiranih inženjera strojarstva

26.1.2007.Ministar Primorac svečano otvorio Veleučilište u Slavonskom Brodu

7.12.2006.NE ŽELIMO BITI ZABORAVLJENA ŠKOLA!

1.12.2006.Konačno smo dočekali Veleučilište

30.11.2006.UKUPNO 88 STIPENDIJA