Županija

Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

Skuptina Brodsko-posavske županije

Datum objave: 18.7.2014.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

U ponedjeljak, 14. srpnja, održana je posljednja sjednica Županijske skupštine prije ljetne stanke na čijem se dnevnom redu, umjesto najavljenih deset, našla jedna točka manje. Naime, s dnevnog reda skinuta je odluka o davanju prethodne suglasnosti na izmjene i dopune statuta Osnovne škole Mate Lovraka iz Nove Gradiške vezana za statusne promjene novogradiške Glazbene škole. Točka je skinuta zbog dvojbi iskazanih u samom Ministarstvu prosvjete gdje su, od dviju pravnica, stigla dva oprečna mišljenja, odnosno prema jednoj ova je suglasnost potrebna, a prema drugoj nije. Odlučeno je, stoga, pričekati stav nadležnog ministarstva i u rujnu provesti sve potrebne statusne promjene, a problema s upisom, rečeno, neće biti.

U drugoj točki dnevnog reda naslovljenoj kao kadrovska pitanja vijećnici su, nakon ostavke koju je podnijela dosadašnja predsjednica Službeničkog suda Draženka Ilak, na upražnjeno mjesto imanovali Tereziju Rečić.

Slijedila su dva vrlo značajna dokumenta, najprije onaj s analizom poslovanja gospodarstva Brodsko-posavske županije u 2013. godini s dostupnim pokazateljima za 2014. godinu, a potom i izvješće o stanju u poljoprivredi. Nakon toga, vijećnici su poslušali i prihvatili izvješće o izvršenju županijskog proračuna za prošlu godinu, informaciju o provedbi plana gospodarenja otpadom te izvješće o gospodarenju zajedničkim lovištima. Na kraju, vijećnici su dali prethodnu suglasnost na odluku o izmjenama i dopunama statuta Industrijsko-obrtničke škole iz Slavonskog Broda te su prihvatili prijedlog odluke o izmjenama i dopunama odluke o osnivanju Županijske uprave za ceste Brodsko-posavske županije.

Aktualni sat

Rješene dvojbe oko Šagulja, osiguran novac za Luku...

Zlatko Bunjevac (HSS)

- Župane, imate li kakvih informacija o iznosu štete od poplava na poljoprivrednim površinama za našu županiju? Povjerenstva su obavila vještačenja, sve je odrađeno, a nikakve povratne informacije nismo dobili.

- Župan je proglasio elementarnu nepogodu za područje cijele županije nakon čega smo, zbog novog modela unosa podataka, organizirali edukaciju za jedinice lokalne samouprave kojoj su nazočili predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Državnog povjerenstva za elementarne nepogode. Već u prvom priopćenju naveli smo da su štete, prema prvim izjavama općina i gradova, oko 60 milijuna kuna. Danas je zadnji dan za unos šteta tako da će Županijsko povjerenstvo ovih dana sve te podatke objediniti i poslati ih Državnom povjerenstvu te tražiti da ih Vlada što prije razmotri i donese odluku o sanaciji šteta. Mi smo tražili da se i naša županija uvrsti u odluku Vlade o direktnoj naknadi štete, ali to nije uvaženo. Nadam se da će Vlada ovaj put žurnije reagirati - glasio je, skraćeno prenesen, odgovor zamjenika župana Davora Vlaovića.

Mato Dikanović (HDZ)

- Pitam župana ima li kakvih novih informacija o ulaganju u Luku Brod i izgradnju termoelektrane?

- Nedavno je u Lučkoj upravi održan sastanak na kojem su, među ostalima, bili i predstavnici nekoliko ministarstava s ministrom Jakovinom na čelu te investitori iz BiH. Uz moguće investicije, razgovaralo se i o plovnosti Save pri čemu je rečeno da će Vlada osigurati novac za uređenje korita na području Novoga Grada i Jaruga čime bi se plovnost značajno produžila. Razgovarao sam i s predstavnikom Croduxa koji je rekao da se ne odustaje od Termoelektrane, ali je i negodovao zbog toga što Ministarstvo graditeljstva obvezuje investitora da, želi li dobiti građevinsku dozvolu, najprije mora ishoditi uporabnu dozvolu za kompletan energetski sustav, odnosno nema izgradnje termoelektrane dok se ne izgradi infrastruktura koju zapravo gradi država. Crodux smatra da je to protuzakonito pa su na ovaj akt poslali tužbu Upravnom sudu i presudu čekaju već sedam mjeseci, a čeka se i na izradu još nekih akata u Ministarstvu gospodarstva - odgovorio je župan Danije Marušić.

Hoće li HVIDR-a biti izmještena iz doma na Plavom Polju?

Ruža Vidović (HDZ)

- O problemima s kojima se susreću obiteljska poljoprivredna gospodarstva govorilo se na tematskoj sjednici Županijske skupštine. Gdje je izvršna vlast Brodsko-posavske županije i kakve su njezine mogućnosti očuvanja ruralnog prostora i poboljšanja poljoprivredne proizvodnje kako bi domaća poljoprivreda bila koliko-toliko tržišno konkurentna poljoprivredi ostalih članica EU?

- Poljoprivreda je, generalno, u vrlo lošem stanju i tu bih naglasio potrebu akreditiranja programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine. Taj bi dokument ruralnom prostoru godišnje donio 372 milijuna eura i to je novac nešto viši od godišnjeg proračuna Ministarstva poljoprivrede vezanog za izravna plaćanja. Tu bih naglasio mjeru 4 koja prati sva ulaganja potrebna za razvoj obiteljskih gospodarstava vezana za preradu i trženje poljoprivrednih proizvoda te za sustav navodnjavanja. Naglasio bih i mjeru 16, Leader pristup, odnosno na inicijativu gdje će civilni sektor sve svoje poduzetničke ideje preko općina upućivati prema fondu u kojem je novac za ruralni razvoj - kazao u svom odgovoru pročelnik Željko Burazović.

Damir Princip (HDZ)

- Župane, je li vam poznato da se planira izmještanje HVIDR-e iz njezinog prostora na Plavom polju? Riječ je o gradskom prostoru u kojem je sjedište 10-ak udruga, među kojima su i one županijske razine.

- Nemam takvih saznanja, ali ću dopis s ovim pitanjem uputiti vlasniku prostora Gradu Slavonskom Brodu - kratko je odgovorio župan Marušić.

Mario Pejić (Grupa birača)

- Moje pitanje se odnosi na pružni prijelaz na Klisu, odnosno u Gornjoj Vrbi. Naime, uskoro bi trebala krenuti gradnja podvožnjaka u Osječkoj ulici pa se postavlja pitanje alternativnih prometnih pravaca. Za promet istočno od Slavonskog Broda zasigurno će to biti Ulica braće Radića u Gornjoj Vrbi, odnosno pružni prijelaz Klis. To je nerazvrstana cesta i u jako je lošem stanju, iako ima izuzetnu važnost za stanovnike istočnog dijela županije i vrlo je prometna, a sada će biti još više. Općina Gornja Vrba prošle je godine uputila zahtjev za njezinu prekategorizaciju u županijsku cestu pa me zanima je li ga ŽUC proslijedio u Vladu. Osim toga, planira li ŽUC proširiti pružni prijelaz u Donjoj Vrbi?

- Odluku o prekategorizaciji donosi ministar prometa, a kad on svim županijskim upravama uputi poziv za podnošenje zahtjeva za prekategorizaciju mi ćemo im poslati i ovaj koji smo dobili iz općine Gornja Vrba. Za pružne prijelaze nadležan je HŽ i njemu treba postaviti drugo pitanje - odgovorio je ravnatelj ŽUC-a Antun Dukić.

 O čemu je župan razgovarao s ministrom zaštite okoliša?

Josip Marunica (Grupa birača)

- Klub vijećnika Grupe birača Mirka Duspare odrekao se dnevnice sa 7. sjednice Županijske skupštine i namijenio ih poplavljenim područjima. Pozivam i ostale vijećnike da na ovoj sjednici učine isto. I drugo, županijska cesta Slavonski Brod - Klis - Donja Vrba u 21. stoljeću nije pokrivena autobusnom linijom. Što županija može učiniti?

- Ako je riječ o liniji Donja Vrba - Klis, radi s o lokalnoj liniji za koju koncesiju daje općina Gornja Vrba. Linija slična onoj Donja Vrba - Slavonski Brod prošle je godine bila na usklađivanju u HGK, ali prijevoznik koji je tada podnio zahtjev nije dobio suglasnost jedinica lokalne samouprave i to stoga što je linija imala više stajališta. Prijevoznik koji ima interes za neku liniju sam podnosi zahtjev HGK-u, no ako nema interesa prijevoznika jer je premalo putnika, nema ni linije. Eventualno ako općine hoće sufinancirati prijevoznike, možda se netko zainteresira - kazao je pročelnik Miroslav Jarić.

Zrinka Kodžoman (Grupa birača)

- Pitam župana ima li kakvih saznanja o tome kada će s radom početi škola u Ruščici.

- Nemam saznanja, ali mogu reći da sam s gradonačelnikom Dusparom neformalno razgovarao o opremanju dviju učionica tako da djeca iz stare škole nastavu mogu pohađati u novoj - odgovorio je župan Marušić.

Damir Klaić (Grupa birača)

- Zanima nas o čemu se razgovaralo na sastanku na kojem se župan Marušić susreo s ministrom zaštite okoliša.

- Sastanak se održao u Fondu za zaštitu okoliša i to na poziv direktora. Pozvani su bili direktori županijskih tvrtki za gospodarenje otpadom, a ja sam osobno zamolio da budem nazočan sastanku što mi je direktor Fonda odobrio. Tada su nam bile predstavljene aktualnosti vezane za predstudiju o gospodarenju otpadom na području Slavonije i Baranje, uključujući Sisačko-moslavačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju. Prema toj studiji u Slavoniji će biti dva regionalna odlagališta, u Antunovcu i u Šaguljama, s tendencijom da se kod Osijeka gradi i spalionica, s tim da za spomenute dvije županije stvari još nisu dokraja riješene. Naš je interes da sa svim općinama i gradovima postignemo dogovor, ali Bukovlje i Slavonski Brod još uveijek nisu potpisali ugovor. To nas je usporilo, ali ova studija sada kaže da smo bili u praui i da više nema vremena za izmjene jer će 2018. godina brzo doći pa će, ako otpad ne bude riješen, naši sugrađani plaćati visoke kazne - glasio je, skraćeno prenesen, odgovor zamjenika župana Vlaovića.

Božidar Bosančić (HDSSB)

- Zašto se ne izvrši pravilna i pravedna regulativa plaćanja poreza na automobile tako da se porez rasporedi sukladno vlasništvu vozila kroz godinu. Zakon to omogućuje i u drugim je županijama tako pa tijekom jedne godine plaćate samo jedamput, a ne dva puta u slučaju da automobil prodate, a drugi kupite. Naime, Porezna uprava za županije samo radi naplatu poreza i poslije joj taj novac prebacuje. Regulativu naplate poreza određuje županija. Drugo, kada će biti rekonstruirana županijska cesta Batrina - Seoce - Magić Mala - Siče koja je oštećena zbog pružnog prijelaza? I treće, kada će biti završeni radovi na školi u Gračinu budući da je do početka nove školske godine ostalo još samo 56 dana, a na njoj radi samo nekoliko radnika?

- Za prvo pitanje odgovor ćemo tražiti od Porezne uprave, ali kako sam shvatio pročelnika Lukića, mi ne određujemo sustav niti način naplate poreza - kazao je župan Marušić.

- ŽUC je nadležan za cestu samo do pojasa željezničke pruge, ostalo je u nadležnosti HŽ-a - ponovio je odgovor Antun Dukić, ravnatelj ŽUC-a.

- U ugovoru s izvođačem radova stoji da radovi na školi moraju biti završeni do 15. kolovoza i tako će biti. Trebalo bi posjetiti školu i vidjeti što se radi unutra - odgovorio je pročelnik Vladimir Štefanek.

Tko će financirati vodovodni priključak za škole u Sikirevcima, Jarugama i Slavonskom Šamcu?

Ivan Terzić (HDSSB)

- Kada će biti rekonstruiran oštećeni most na cesti u Cerničkoj Šagovini te je li moguće ponovno postaviti prometno ogledalo u Cerniku? I treće, je li moguće postaviti pješački semafor kod škole u Starom Slatiniku te povećati broj pješačkih prijelaza na području općine Brodski Stupnik?

- U tijeku je priprema sanacije mosta, a postavljanje ogledala nije sporno. Na 650 km županijskih lokalnih cesta nalazi se više od 80 škola i treba biti izuzetno selektivan i odlučiti koja škola ima prednost. Razgovaramo s načelnicima da zajedno financiramo pješačke semafore budući da jedan košta oko 400.000 kuna - kazao je ravantelj ŽUC-a Antun Dukić.

Dubravko Kolundžić (HDSSB)

- Hoće li Županija, kao osnivač, osigurati novac za priključke na vodovodnu mrežu za škole u Sikirevcima i Jarugama? Može li Županija izdvojiti 50.000 kuna potrebnih kadetima NK Marsonije za sudjelovanje u 1. nogometnoj ligi mladeži Hrvatske?

- Od Vodovoda smo dobili predračun za priključak škola u Jarugama, Sikirevcima, odnosno Kopanici i Slavonskom Šamcu i riječ je o, ukupno, 45 do 50 tisuća kuna. Taj ćemo novac pokušati osigurati iz dotacija za štete od poplava, a pokušat ćemo razgovarati i s Vodovodom kako bi taj iznos bio manji. Što se tiče drugog pitanja, imamo dodatna sredstva za sport mladih te uz novac namijenjen za potporu školama nogometa, možemo izdvojiti barem veći dio, ako ne sav traženi iznos - odgovorio je pročelnik Štefanek.

Mijo Kladarić (SDP)

- Ponovno tražim odgovor na već postavljeno pitanje. Dakle, kojim su trgovačkim društvima, obrtnicima i fizičkim osobama isplaćeni iznosi s pozicije promidžbe i informiranja, koliko i za koje usluge? Molim da mi se za sljedeću Županijsku skupštinu odgovori na ovo, četvrti put postavljeno pitanje. Ja ne želim sam istraživati i tražiti te podatke jer kao vijećnik imam ih pravo dobiti.

Borislav Kovačević (SDP)

- Općina Sikirevci izradila je projekt školske sportske dvorane i građevinsku dozvolu dobila još 2007. godine, no ona je 2011. istekla. Tada su ga, kako bi projekt mogli kandidirati prema EU fondovima, uskladili s novim zakonom i za to platili 75.000 kuna te dobili novu građevinsku dozvolu. Vrijednost projekta je 8 milijuna kuna, a Županija je u dokumentaciju dosad uložila 176.000 kuna. Projekt je planiran za program EIB 2 s tim da bi ga općina i Županija trebala sufinancirati s 800.000 kuna. Postoji li mogućnost da se ovaj projekt realizira i kada budući da građevinska dozvola vrijedi još samo godinu dana? Zatim, hoće li Brodsko-posavska županija pokrenuti projekt mjera energetske učinkovitosti na objektima ustanova Brodsko-posavske županije? Primjer je Gimnazija Matije Mesića u kojoj tijekom zime grijanje stoji više 100.000 kuna mjesečno.

- Županija je sve učinila da dvorana u Sikirevcima uđe u program izgradnje. kandidirale su ju Općina i Županija prema programu EIB 2, no, Vlada nije osigurala sredstva za njegov nastavak tako da je on na kraju ukinut. Sugerirali su nam da projekt pripremimo za neki od narednih natječaja iz EU fondova tako da ćemo osigurati dodatni novac i prirediti potrebnu studiju predizvedivosti - glasio je odgovor zamjenika župana Vlaovića.

- Na prošloj sjednici izvijestio sam vas da Županija sufinancira obnovljive izvore energije i energetski učinkovite fasade na obiteljskim kućama. Županija se, kao vlasnik zagrade u kojoj joj je uprava, javila na natječaj Fonda. Osim toga, svim je školama kojima je osnivač javila za isti natječaj, no, kod brodske Gimnazije problem je u vlasništvu zgrade koje još uvijek nije riješeno. Naime, tamo se kao vlasnici vode Ministarstvo, Grad Slavonski Brod i Gimanzija Matije Mesića te se zbog toga samo ona, Gimnazija, može javiti na natječaj. Svaka se škola posebno javlja, a za one koje su nam dostavile dokumentaciju, mi smo odradili papirologiju i one su se prijavile. Spomenuo bih i da je Županija za sve škole veće od 500 m2 naručila energetske certifikate - rekao je pročelnik Jarić.

Igor Safundžić (SDP)

- Ima li Brodsko-posavska županija dug prema Lovačkom savezu i to iz vremena dok je važio stari parvilnik i koliki je?

- Ne postoji dug Brodsko-posavske županije prema Županijskom lovačkom savezu s kojim imamo dobre odnose i redovite kontakte i kooradinacije. Sukladno zakonu za ovu je godinu raspisan natječaj za lovačke udruge za potpore iz županijskog proračuna, odnosno povrat sredstava lovozakupnine i pozivam sve da se prijave - kratko i jasno je odgovorio zamjenik župana Vlaović,

Miroslav Brblić (SDP)

- Kada će početi gradnja rotora i konačno se riješiti vrlo opasno raskrižje dviju županijskih cesta u u Bukovlju?

- Dva puta smo radili idejni projekt za raskrižje u Bukovlje, a problem je što ga policija nije odobrila bez paralelne ceste. Kad se ishodi građevinska dozvola nema razloga da Županijskoj skupštini ne predložimo gradnju rotora - rekao je ravnatelj ŽIC-a Antun Dukić.

Može li vijećnik postaviti pitanje predsjedniku Skupštine?

Ružica Vidaković (HSLS)

- Na svoja pitanja tražim pisani odgovor, a prva dva postavljam županu. Župane, zbog čega vi, a niti itko drugi kao predstavnik Županije, niste bili na najstarijoj folklornoj manifestaciji u Hrvatskoj, na Brodskom kolu koje je ove godine obilježilo 50. obljetnicu? Isto je bilo i prošle godine, a nikada ranije se nešto takvo nije dogodilo. Drugo, koliko je dosad podneseno zahtjeva za legalizaciju građevinskih objekata i koliko je Županija od toga prihodovala te kada će biti raspisan natječaj za pročelnika resornog odjela? Treće pitanje koje postavljam predsjedniku Županijske skupštine. Gospodine Ćosić, pozivajući se na vaše ranije izjave pitam vas koristite li u svojim poslovima i dalje mozak, a ne državu i što koristite u poslovnom odnosu transfera novca županijskog proračuna, što po izdanim računa, a što apanažama koje slijede u financiranju medija? Molim u pisanom obliku podatke o tome koliko je vaša tvrtka za koju ste odgovorili da ste joj suvlasnik dobila sredstava u prošloj godini?

- Ne možete vi postavljati pitanja vijećnicima i predsjedniku Županijske skupštine, a za odgovore koje ste tražili postoje odjeli i institucije koji su za njih zaduženi. Njima se uvijek možete obratiti i oni će vam odgovoriti - kazao je predsjednik Županisjke skupštine Pero Ćosić.

Dario Pavić (HSP AS)

- Župane, molim vas uputite dopis HŽ-u za adaptaciju i rekonstrukciju potpuno devastirane čekaonice u Malinu za koju je pitanje dana kad će se urušiti.

- Dopis će biti poslan u HŽ - kratko i jasno je odgovorio župan Marušić.

Martin Miloloža (HSP AS)

- Pitam župana je li moguće da se zajedno s načelnikom općine Sibinj sastanemo s predstavnicima NK Slobodnica, kluba s dugom i bogatom tradicijom, kako bi mu pomogli sanirati dug? Drugo, već je bilo pitanje za semafor kod škole u Starom Slatiniku, a ja ga ponavljam za školu u Sibinju. Upozorio bih i na pružni prijelaz na obnovljenoj cesti Bartolovci - Slobodnica te molim župana da od HŽ-a zatraži uklanjanje devastirane kućice uz njega.

- Dopisi HŽ-u će biti upućeni, a sastanak s predstavnicima NK Slobodnica možemo organizirati, no treba znati da Županija raspolaže s izuzetno skromnim sredstvima. Što se tiče semafora, nitko ne spori potrebu za njihovim postavljanjem, ali to je izuzetno skupo. Ravnatelj ŽUC-a je spomenuo jeftinije rješenje, odnosno upozoravajuće svjetlo za smanjivanje brzine te mogućnost sufinanciranja o čemu smo već razgovarali s nekoliko načelnika - odgovorio je župan Danijel Marušić.

Šerif Isaković (HSLS)

- Međunarodna biciklistička ruta zvana Željezna zavjesa obuhvaća 20 zemalja, među njima i Hrvatsku i za nju je u EU fondovima predviđeno 14,3 milijuna eura. Zanima me mjesto i uloga Brodsko-posavske županije u spomenutoj ruti te kroz koja naša mjesta ona prolazi? Zamolio bih pročelnika Štefanca da u Posavskoj Hrvatskoj objavi popis mjesta kroz koja ruta prolazi kako bi naši građani bili informirani.

- Referentna točka za međunarodne turističke rute je Turistička zajednica Brodsko-posavske županije i oni vode cijeli program. Naravno, bude li trebalo raditi neke projekte, uvijek smo na raspolaganju - kazao je pročelnik Štefanac.

Davorin Slišurić (HDZ)

- Molio bih podrobniji odgovor na pitanje o najnovijim informacijama vezanima za studiju predizvodivosti za Centar za gospodarenje otpadom na lokaciji Šagulje.

- Već sam rekao da čekamo službeno predstavljanje studije nakon koje će puno toga biti jasnije. Iz razgovora s direktorom Fonda sazanali smo da lokacija Šalje ostaje i to ne samo za našu županiju nego i Požeško-slavonsku te za dio Sisačko-moslavačke županije. Nakon toga zatražili smo sastanak s predstavnicima Fonda kako bismo razjasnili ulogu županije, općina i gradova koji će gravitirati lokaciji Šagulje. Zatražit ćemo i predstavljanje studije ovdje u Županiji kako bi građani bili što bolje informirani - glasio je odgovor zamjenika župana na posljednje pitanje postavljeno pod aktualnim satom.

Izvješće o stanju u poljoprivredni u prošloj godini

Ipak pozitivno

Za razliku od ukupnog gospodarstva, poljoprivreda je u 2013. godini ostvarila pozitivan financijski rezultat i to u iznosu od 860.000 kuna. Pozitivno poslovanje jedini je dobar podatak budući da svi ostali ukazuju na značajan pad poljoprivredne proizvodnje. Zbog smanjenja drugog dijela izravnih plaćanja za 30 posto (poticaji manji za 20 milijuna kuna) i netransparentnosti u određivanju iznosa sredstava po hektaru tijekom 2012. godine, stoji u izvješću, došlo je do značajnog pada proizvodnje u bilinogojstvu u 2013. godini. Biljna proizvodnja se prošle godine odvijala na gotovo 14 posto manjoj površini od one koja je bila obrađena u prethodnoj, 2012. godini. U 2013. godini došlo je do pada konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje koja se ogleda u smanjivanju izvoza za gotovo 6 posto, a povećanju uvoza za 6,6 posto. Zaključak je da poticajnu politiku treba usmjeriti na ugovorenu proizvodnju namijenjenu izvozu što će pridonijeti povećanju pokrivenosti uvoza izvozom.

Kako bi potaknuli razvoj poljoprivrede i zaustavili negativne trendove, stoji u zaključcima skupštinskog Odbora za gospodarstvo, Vlada Republike Hrvatske mora krenuti u izradu programa poljoprivrednog razvoja. Posebnu pažnju treba usmjeriti preraspodjeli poticajnih sredstava na manja i srednje velika obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom hrane i tim će mjerama biti sačuvani seoski prostori. Preko Agencije za poljoprivredno zemljište, u najkraćem se roku u funkciju proizvodnje mora staviti 13.499 hektara poljoprivrednog zemljišta. Kako bi povećalo konkurentnost poljoprivredne proizvodnje, Ministarstvo poljoprivrede mora ubrzati akreditaciju Programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. godine jer bez tog programa Hrvatska neće moći iskoristiti sredstva iz financijske omotnice u iznosu od 392 milijuna eura.

Izvješće o stanju gospodarstva u 2013. godini

Gubici i nezaposlenost rastu, ali i ukupna dobit poduzetnika

Opsežan materijal pod nazivom Analiza poslovanja gospodarstva Brodsko-posavske županije u 2013. godini s dostupnim pokazateljima za 2014. godine, prije nego li se našao pred vijećnicima Županijske skupštine, prošao je županijsko Gospodarsko-socijalno vijeće, a prije same sjednice i skupštinski Odbor za gospodarstvo, financije i proračun. Podaci izneseni u analizi potvrdili su ono što se već znalo - značajan pad gospodarskih aktivnosti pri čemu su prihodi pali za 4,7 posto u odnosu na prethodnu godinu i negativan neto financijski rezultat u iznosu od 98,7 milijuna kuna. Ukupni gubitak poduzetnika u istoj godini je godini iznosio 414,2 milijuna kuna i za 28,9 posto je veći od gubitaka iz 2012. godine. Ukupna vanjsko-trgovinska razmjena u prvoj polovici prošle godine za gotovo 10 posto je manja od istog razdoblja iz prethodne godine. Prosječne neto plaće po zaposlenom u Brodsko-posavskoj županiji za 9,2 posto zaostaju za hrvatskim prosjekom. Negativan trend izravno je utjecao i na povećanje broja nezaposlenih i to za 0,4 posto u odnosu na 2012. godinu. Ipak, u svim tim crnim brojkama i podacima našao se i poneki pozitivni pokazatelj, primjerice rast investicija za 6,4 posto i rast ukupne dobiti poduzetnika Brodsko-posavske županije za 19,2 posto. Želeći dati svoj doprinos ublažavanju posljedica gospodarske krize i poticanju razvoja, Brodsko-posavska županija, stoji u izvješću, samostalno i u suradnji s drugim institucijama, provodi niz aktivnosti i projekata, a jedna od njih je bila i tematska sjednica Županijske skupštine.


O Đuri Đakoviću i Luci Brod

U raspravi je većina klubova i vijećnika iskazala veliko nezadovoljstvo kadrovskom politikom koju je Vlada provodila u Grupaciji Đure Đakovića pri imenovanju predsjednika i članova uprave, pa i ove najnovije koja je već najavila daljnje otpuštanje radnika. "Vlada u postupku kadrovskog ekipiranja mora tražiti i uvažiti mišljenje lokalne zajednice te u upravljačkim tijelima osigurati mjesto za kvalificirane i sposobne ljude s područja ove županije" stoji, između ostalog, u zaključku Odbora za gospodarstvo, financije i proračun.

U raspravi je nezaobilazna bila i Luka Brod i projekt izgradnje termoelektrane koji je zaustavljen zbog spora pokrenutog na Upravnom sudu gdje već sedam mjeseci čeka rješenje. Klub HSS-a i HSU-a je iznio broijku o 6.053 zaposlenih u obrtništvu pa je za njih i male poduzetnike zatražio veću potporu države, regionalne te lokalne uprave i samouprave. Iako su se svi složili da je stanje u gospodarstvu vrlo teško, kod utvrđivanja krivaca, mišljenja su se već počela razilaziti tako da je kod glasovanja o prihvaćanju izvješća oporba bila suzdržana.

Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti