Županija

Jedna ostavka i puno izvješća

Županijska skupština s maratonskim dnevnim redom

Datum objave: 11.4.2014.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Iako je na dnevnom redu Županijske skupštine formalno bilo 30 točaka dnevnog reda, zahvaljujući brojnim podtočkama, vijećnici su zapravo odradili čak 42 točke. Mnogi su sumnjali da će biti nemoguće odraditi ih u jednom danu pa su predlagali da se dnevni red prepolovi ili da se sjednica produlji na dva dana što je po poslovniku moguće, no sve je bilo gotovo do 19 sati. Ipak, upozorili su vijećnici, ovo je posljednji put da su nešto tako dopustili. Kao i obično, aktualni sat je odnio više od dva sata, a onda su se oduljila i tzv. kadrovska pitanja, konkretno ostavka Marija Pavičića, ravnatelja Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Brodsko-posavske županije. Inače zbunjujuću činjenicu da Pavičić daje ostavku, iako je naveo da to čini iz osobnih razloga, samo tri mjeseca prije isteka mandata, dodatno je vrlo upitnom učinio komentar Darija Pavića iz HSP-a AS da ostvaku podržava pogotovo što na mjesto dosadašnjeg ravnatelja dolazi član njihove stranke. Naravno da vijećnicima iz oporbe koji su ionako sumnjali u razloge ostavke ništa više od ovog komnetara nije trebalo da pokrenu vrlo živu diskusiju na koju su najviše reagirali članovi HSP-a AS dok su se njihovi partneri na vlasti držali poprilično rezervirano i kao da ih se to baš puno i ne tiče. Na kraju Pavičićeva je osatavka prihvaćena, ali je i odmah potom imenovan za vršitelja dužnosti do izbora novog ravnatelja

Slijedilo je puno mirnije usvajanje programa rada Županijske skupštine za ovu godinu te donošenje odluke o dodjeli ovogodišnjih županijskih priznanja. Tu je i niz točaka koje su u ovom razdoblju uobičajeno na dnevnom redu, a tiču se financiranja javnih potreba u osnovnim i srednjim školama, u zdravstvu i socijalnoj skrbi. Vijećnici su poslušali i čitav niz izvješća, među ostalima i financijska izvješća za prošlu godinu ustanova u kulturi, zdravstvu i socijalnoj skrbi te ostalih ustanova i institucija kojima je osnivač Brodsko-posavska županija. Iako nije obvezna, izvješće je podnijela i Policijska uprava brodsko-posavska, Županijska uprava za ceste, Hrvatske vode koje su izvijestile o izvršenju planova na zaštiti od štetnog djelovanja voda na slivnom područje Brodske Posavine i Šumetlice-Crnac.

Kao posljednja točka, na dnevnom redu je bila odluka Grada Nove Gradiške o prijenosu osnivačkih prava nad Podružnicom Osnovne glazbene škole Pučkog otvorenog učilišta Matija Antun Relković na Brodsko-posavsku županiju. Ova odluka je donesena po naputku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a osnovna glazbena škola će funkcionirati kao posebno odjeljenje Osnovne škole Mato Lovrak s tim da će država financirati polovicu plaće zaposlenih. O ostatku novca za plaće te ostalim troškovima i prostoru tek se treba dogovoriti.

Aktualni sat Županijske skupštine

Pitanja dvadeset i osam vijećnika

Na početku Aktualnog sata Mirko Duspara (grupa birača) pitao je zbog čega je Brodsko-posavska županija obustavila plaćanje prijevoza za 376 srednjoškolaca s područja Slavonskog Broda te ga je zanimalo i što je s Centrom za gospodarenje otpadom, odnosno: "Hoće li Županija napokon odustati od odluke kojom je nanesena ogromna šteta građanima Slavonskog Broda i svim stanovnicima koji će zbog nje odvoz u Šagulje skupo plaćati. Zbog čega su izbrisane rezervne lokacije u blizini Slavonskog Broda gdje još uvijek ima prostora? Kad će Županija pristupiti izmjeni prostornog plana te Centar smjestiti bliže Slavonskom Brodu?". Pitao je i župana zna li koje će željezničke linije, bitne za Brodsko-posavsku županiju, biti ukinute te, bude li tako, što ćemo poduzeti da se to spriječi.

- Gradu smo 2. travnja poslali odgovor na njihov upit, a sve što smo napravili temeljeno je na odluci Vlade od 18. prosinca prošle godine kojom je određeno da se sufinancira prijevoz za učenike čije je boravište od škole udaljena više od 5 kilometara. Vlada nas je preko nadležnog ministarstva posebno upozorila da izvršimo kontrolu udaljenosti na licu mjesta te svim srednjim školama poslala dopis da prikupe podatke, odnosno da zatraže izvjave roditelja u kojima će, pod materijalnom i krivičnom odgovornosti, naznačiti kolika je udaljenost do škole. Provjera je obavljena za 973 učenika pri čemu je utvrđeno da oko 400 učenika nema pravno na sufinanciranje prijevoza, odnosno da je udaljenost od boravišta do škole manja od 5 kilometara. Od tih 400 slučajeva, bilo je samo 18 ili 19 žalbi i tu smo išli u provjeru, ostali se nisu žalili jer su svjesni da nemaju pravo na prijevoz. Bez namjere da nekome zabranimo prijevoz, mi smo samo proveli odluke Vlade i Ministarstava, odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje, šport i kulturu Vladimir Štefanek na prvo pitanje uz napomenu da njegov odjel svaki mjesec ministarstvu ispostavlja račune i novac transferira prijevoznicima.

- Kod formiranja lokacije za Centar za gospodarenje otpadom provedena je javna i demokratska rasprava i nitko osim Nove Gradiške nije pokazao interes niti su ostale predložene jedinice lokalne samouprave htjele dati suglasnost da njihovom području bude odlagalište otpada, odnosno Centar kojim bi njime gospodario. Županijska skupština je 2007. godine donijela odluku na temelju koje je lokacija u Šaguljama unesena i u županijski prostorni plan. Poslije smo išli na potpisivanje sporazuma s općinama i gradovima, a do danas su ga potpisali svi osim Slavonskog Broda i općine Bukovlje. Hoće li Centar i ostati u Šaguljama odlučit će nadležno ministarstvo i Fond za zaštitu okoliša uz mogućnost da na njemu otpad odlaže i dio Sisačko-moslavačke te Požeško-slavonske županije, odgovorio je zamjenik župana Davor Vlaović uz napomenu da bi Županija, odustane li se od Šagulja, bila dovedena u situaciju da plaća velike kazne. U replici, Mirko Duspara je kazao kako Grad Slavonski Brod spomenuti sporazum nikada neće potpisati. Na pitanje o putničkim željezničkim linijama odgovoreno je kako se neslužbeno spominje da bi trebale biti ukinute linije Novska - Strizivojna i Šamac - Strizivojna i to vikendom, kad se pojavljuje tek nekoliko putnika.

O školi, pa o školi, pa o školi...

- Još u rujnu prošle godine molio sam župana da organizira obilazak škole u Ruščici, ali od toga ništa nije bilo. Ovih dana se saniraju oštećenja u školi u koju djeca uopće nisu ušla. Je li istina da je 2009. godine potpisano 17 ugovora, između ostalog i o financiranju škole osnovne škole u Ruščici i područne škole u Podcrkavlju - pitao je Mario Peić (GB).

- Ispričavam se što nisam posjetio školu i već sutra možemo otići u Ruščicu. Nermojte govoriti o prebacivanju odgovornosti, a da ne znate kronologiju i to da je 2002. godine Općinsko vijeće Klakara podržalo kandidaturu Županije i pogledajte tko je tada obnašao vlast. Prije dva mjeseca, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta obavijestilo nas je da će izraditi novi prijedlog mreže osnovnih škola što znači da je naš prijedlog za osamostaljenje škole odgođen čime je škola u Ruščici i dalje područna. ja na nikoga ne prebacujem odgovornost, nego čekam nadležne da to riješi, odgovorio je župan Danijel Marušić.

Josip Marunica (GB) podsjetio je na svoje pitanje - tko su sedmorica poduzetnika kojima je Županija otpisala preko 5 milijuna kredita, te rekao da odgovor još nije dobio, a pitao je i o kriterijima za dodjelu studentskih stipendija, navodeći primjer djece bivšeg načelnika Gornje Vrbe.

Njegova kolegica s iste liste Zinka Kodžoman pitala je ima li škola u Ruščici uporabnu dozvolu i je li prošla tehnički pregled?

- Pitanje ćemo uputiti osnivaču i onome tko financira gradnju škole, kazao je župan Marušić.

Još jedan vijećnik s liste grupe birača, Damir Klaić, postavio je pitanje koje glasi: - Jesu li i do župana došle pritužbe ravnatelja škola koji se žale da trpe pritiske resornog odjela za školstvo koji daje preporuke za nabavku roba i usluga koje im baš nisu toliko bitne i to po upitno najnižim cijenama.

- Ako imate neka saznanja o tome obavijestite nas, a isto molim i ravnatelje, kratko je odgovorio župan.

- Postoji li mogućnost spajanja Cerničke Šagovine na vodovodnu mrežu Trnave? Je li Županija osigurala sredstva za zaštitu svojih računala ili će kupiti nova računala i instalirati druge programe? Zašto Grad Slavonski Brod nije bio uključen u konstituiranje Parlamenta mladih Slavonskog Broda? - pitanja su Josipa Mijatovića (GB) na koja će dobiti pisane odgovore.

Vinko Kuzmić (SU): - S obzirom na to da je Vlada najavila poskupljenje usluga u domovima za stare i nemoćne, zanima me što Županija kani učiniti te imate li u planu proširenje postojećeg Doma ili gradnju novih.

- Ne planira poskupljenje usluga u našem domu, ali Vlada često donosi jednostrane odluke na koje mi ne možemo utjecati. Planiramo proširenje postojećih kapaciteta u Slavonskom Brodu i Novoj Kapeli, naravno, ako dobijemo suglasnost, odgovorila je resorna pročelnica Klara Šćuka.

Opet o školama, a i Sušionici

Damir Princip (HDZ): - - S obzirom na to da je Sabor ukinuo pokroviteljstvo nad obilježavanjem žrtava Bleiburga i Križnog puta, pitam župana hoće li, da se ne prekine kontinuitet, pomoći novčanim iznosom i uputiti dopis općinama da učine isto.

- U okviru naših ovlasti i mogućnosti pomoći ćemo obilježavanju ove velike tragedije hrvatskog naroda, a vjerujem da će se odzvati i načelnici općina, kazao je Danijel Marušić.

Davorin Slišurić (HDZ): - Iz kojih se sredstava planira adptacija i proširenje gimanzije u Novoj Gradiški ili se od toga odustalo?

- Nismo odustali i izrada dokumentacije je pri kraju. Problem je što je tu riječ o vrlo skupim restauratorskim radovima procijenjenim na 30 milijuna kuna tako da ćemo ovaj projekt kandidirati prema EU fondovima, odgovorio je župan Marušić.

- Sušionica u Vrpolju je već tri godine u stečaju pa me zanima tko je vodi, kakvo je stanje i je li bilo ikakvih ponuda za ulazak i investiranje u nju - pitala je Mihaela Šunić (HDZ), a pročelnik Željko Burazović odgovorio:

- Tijekom stečaja objavljeno je šest dražbi na koje nije prispjela niti jedna jedina ponuda. Paradoksalno i neshvatljio je da početna cijena 10,4 milijuna kuna nije smanjena niti za jednu lipu. Danas je tvrtka potpuno devastirana, bez ikakvog nadzora, sve je pokradeno pa čak i dio elektroinstalacija. Predsjednik Skupštine Pero Ćosić apelirao je na sve koji mogu pomoći da spriječe daljnje propadanje i spase što se još spasiti da.

Ružica Vidović (HDZ): - Priča se da će policijska postaja u Okučanima biti ukinuta, a to se, zbog blizine granice, prometnog položaja i svega što se zbivalo u Domovinskom ratu ne bi smjelo dogoditi. Okučani, kao Knin i Vukovar, zaslužuju poseban tretman.

- Ne znam što se biti jer vlada bitne odluke donosi preko noći. Slažem se s ovim što ste rekli i vaše ću pitanje uputiti nadležnim institucijama, odgovorio je župan Danijel Marušić.

Anita Štivić (HDZ): - Je li Brodsko-posavska županija pripremila, odnosno radi li se na projektima koji se mogu kandidirati prema EU?

- Mi smo pripreme počeli i prije ulaska u EU i to strateškim projektima visoke vrijednosti čija izrada traje barem dvije godine. U pripremi je 31 projekt ukupne vrijednosti 2,17 milijardi kuna od kojih će njih 14 vrijednih 850 milijuna kuna biti gotovo do kraja godine i biti kandidirani prema EU fondovima. Spominjali ste Gimnaziju Nova Gradiška za koju je projekt gotov i nalazi se u bazi podataka Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova, odgovorio je pročelnik Marijan Štefanac.

- Kako se Brodsko-posavska županija pripremila za Poduzetnički impuls, program Ministarstva poduzetništva, malog poduzetništva i obrta kojim se dodjeljuju bespovratne potpore? - pitanje je Berislava Balena (HDZ), a odgovor pročelnika Stjepana Bošnjakovića bio je sljedeći:

- Prije mjesec i pol objavljen je javni poziv Ministarstva poduzetništva i Županija se jako dobro pripremila budući da se radi o bespovratnim sredstvima. Mi smo bili prva županija u kojoj je spomenuto ministarstvo predstavilo Poduzetnički impuls nakon čega je CTR održao tri radionice za oko 150 poduzetnika i obrtnika na kojima su pripremljeni da bi mogli što kvalitetnije aplicirati za ova i sredstva europskih fondova. Do sada je samo preko CTR-a za ove potpore podneseno 30 zahtjeva vrijednih 8,5 milijuna kuna tako da nema sumnje da će naša županija i ove godine biti pri vrhu po iskorištenosti.

Zanimljivo, ponovno o školi

Josip Kolodziej (HDZ): - Nova Gradiška je na bahat način, obilježen neznanjem, ostala bez opće bolnice, što građani ne mogu zaboraviti i teško će oprostiti. Od župana očekujemo da nastavi borbu za bolnicu i pitam mogu li mu stručnjaci našeg kraja u tome pomoći i pokrenuti pravni postupak. Što ste poduzeli u smislu pokretanja pravosudnog postupka u vezi poništenja odluke o ukidanju novogradiške bolnice. Tko zastupa interese zapadnog dijela županije po ovom pitanju?

- Od svih bolnica, jedino bolnice u Novoj Gradiški i Pakracu te u Novom Marofu, koja je kao specijalna bolnica poseban slučaj, više ne postoje kao pravni subjekti. Sve su ostale tzv. funkcionalno spojene te i dalje egzistiraju kao pravni subjekti i ne bi je trebalo ponovno osnivati u slučaju odvajanja. Bolnicu u Novoj Gradiški bi trebalo ponovno osnivati što je gotovo nemoguće i zbog toga sam govorio o krađi bolnice. Ja sam uputio zahtjev Ministarstvu zdravlja da revidira odluku i molim sve stručnjake i uglednike iz ovog kraja da nam pomognu. Jesmo za reforme, one nam trebaju, ali ne takve koje idu preko naših leđa i u kojima nam se nešto ukida, rekao je brodsko-posavski župan.

Mijo Kladarić (SDP) naglasio je da od prosinca čeka odgovor na svoje pitanje te postavio novo: - Je li izvršna vlast Brodsko-posavske županije odustala od provođenja odluke ove Skupštine da osnujemo instituciju koja će pomoći malim poljoprivrednim proizvođačima u plasmanu njihovih proizvoda?

- Isprika što niste dobili odgovor pa ako se nešto slično ponovi, upozorite me i odgovor ćete sigurno dobiti. A što se tiče drugog pitanja, izvršna vlast sigurno nije odustala od izvršavanja odluka koje je ova Skupština donijela, odgovorio je župan Marušić.

- O ovome smo razgovarali na tematskoj sjednici Županijske skupštine te smo, između ostalog, zaključili da bez pomoći Ministarstva poljoprivrede neće biti opstanka hrvatskog seljaka. Mi radimo na pilot projektu koji ide upravo u tom smjeru i nakon žetve obavijestit ćemo Skupštinu kako se posao odvija, kazao je, između ostalog, pročelnik Željko Burazović.

- Koliko je novca u protekle 3,5 godine uloženo u Centar za gospodarenje otpadom? Može li se naći kompromis između općina Gornja Vrba i Klakar te grada Slavonskog Broda kako bi se opremilo nekoliko učionica u novoj školi u Ruščici? - ptanje je Borislava Kovačevića (SDP):

- Prije nego itko od nas nešto učini, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta mora napraviti svoj dio posla i donijeti odluku o mreži škola, kratko je odgovorio župan na drugo pitanje dok će na prvo stići pisani odgovor.

Igor Safundžić (SDP): - Je li točno da je u nekoliko mjeseci u ovoj Županiji netransparentno zaposleno je nekoliko visokopozicioniranih članova HDZ-a i HSS-a i njihove bliže rodbine. Je li istina da se pristupa testiranju samo zato da bi se izigrala prava hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji imaju prednost pri zapošljavanju? Drugo pitanje se odnosi na obećanje da će se platiti prijevoz srednjoškolaca od kolodvora do Hebranga od kojeg još uvijek nema ništa.

- Tko kaže da je zapošljavanje bilo netransparentno? Pisanje kvazimedija ne želim komentirati, kratko je odgovorio župan Marušić na prvo pitanje odbijajući daljnju raspravu.

- Nažalost, nismo uspjeli osigurati novac za financiranje prijevoza do Ekonomsko-birotehničke škole na Hebrangu, odgovorio je pročelnik Štefanek na drugo pitanje.

Miroslav Brblić (SDP): - Učenici iz istočnih prisavskih sela koji idu u Ekonomsko-birotehničku školu izlaze tek na stajalištu kod tržnice i onda se vraćaju na Hebrang. Može li im se osigurati izlazak iz autobusa bliži školi?

- To se može riješiti samo u suradnji s Gradom pri čemu se mora izgraditi ugibalište i donijeti odluku da na njemu smije stati autobus sa županijske linije, odgovorio je pročelnik Miroslav Jarić.

Dinka Matijević (HDSSB): - Na koji će se strateški dokument pozivati oni koji kandidiraju projekte za EU fondove? Postojeći je važio do 2013. godine, a novi još nije donesen.

- Nadležna ministarstva još uvijek nisu donijela operativne smjernice zbog čega nismo mogli izraditi nove strategije razvoja. Upravo na njihovu sugestiju produžili smo važnost stare strategije, no, ne čekajući ministarstva i njihove smjernice, radimo pripreme za izradu novog strateškog dokumenta koji će važiti do 2020. godine, sažetak je odgovora zamjenika župana Vlaovića.

Zapošljavanja, sufinanciranja...

Božidar Bosančić (HDSSB): - Postoje li statistički podaci o tome koliko je mladih posljednjih godina napustilo Brodsko-posavsku županiju? Mislite li održati tematsku sjednicu na ovu temu? Do kada će se direktori i ravnatelji županijskih ustanova i institucija birati po stranačkoj pripadnosti, a ne po struci i spremi?

- Nemamo podatke o broju onih koji su se odselili, a sve veći odlazak, zapravo bijeg, ne čudi s obzirom na to kakve odluke donosi Vlada. Pri zapošljavanju u ustanove i institucije u našoj nadležnosti, poštuje se zakon i procedura, kazao je župan Marušić.

Ivan Terzić (HDSSB): - Većina naselja u općini Cernik nema vodovodnu mrežu pa me zanima što mislite učiniti da se to promijeni.

- U fazi smo projektiranja pročistača, vodoodvodnje i dijela vodoopskrbe za ovaj dio županije i već ove jeseni projekt će biti spreman za kandidiranje na EU fondove, glasio je ukratko prepričan odgovor zamjenika župana Davora Vlaovića.

Ružica Vidaković (HSLS): - Podržavam strategiju nediranja u standard i cijene korisnika usluga Doma za stare i nemoćne osobe u Slavonskom Brodu. Ipak, zanima me što osnivač kani učiniti kako bi se to postiglo jer ovakva financijska konstrukcija neće izdržati još dugo? Jesu li sredstva planirana u proračunu za Gimnaziju Nova Gradiška u 2012. i 2013. godini bila dovoljna za izradu glavnog projekta? Na kraju, je li prijedlog mjere osnovnih škola odbijen, prihvaćen ili je stavljen ad acta?

Melita Milenković (HNS): - Članica sam skupštinskog odbora za međužupanijsku suradnju koji se još nikada nije sastao. Koja je njegova svrha, da bude aktivan ili mrtvo slovo na papiru. Pitam župana dobiva li još uvijek naknadu za prijevoz budući da na raspolaganju ima vozača i službeno vozilo? Koliko je ljudi ostvarilo pravo na sufinanciranje solarnih kolektora i sustava na biomasu i tko su oni?

- Skupštinski odbori se sastaju po potrebi, a vi ako imate konkretan prijedlog slobodno ga dostavite nadležnom upravnom odjelu koji će pokrenuti proceduru, odgovorio je predsjednik Skupštine Pero Ćosić.

- Ne primam naknadu za prijevoz, kratko je kazao župan Danijel Marušić.

- Svih 35 pojedinaca koji su se javili na natječaj prošli su, potpisali ugovore i dobit će novac. Ovih smo dana objavili novi natječaj, a uskoro će biti još jedan, kazao je odgovarajući na treće pitanje pročelnik Miroslav Jarić.

- Po kojim se kriterijima određuju granice lovišta i gdje se objavljuju natječaji za davanje lovišta u koncesiju? Kada će biti asfaltirana cesta između Sibinja i Odvoraca te Ulica Matije Gupca u Sibinju? Na kraju, pohvala županijskoj Turističkoj zajednici za uređenje Petnje - glasio je istup Martina Milolože (HSP AS).

- Granice lovišta određuje Županijska skupština, a ona i raspisuje natječaje, odgovorio je zamjenik župana Vlaović.

Zlatko Bunjevac (HSS): - Možete li pomoći da Poljoprivredno-savjetodavna služba i Agencija za plaćanja u poljoprivredi ostanu u Novoj Gradiški? Možete li pomoći i da se završi grdanja gradnja školskih sportskih dvorana u Vrbovi i Sikirevcima? Što možete učiniti da se ne ukinu pučke škole po malim selima bez kojih će i ona izumrijeti?

- Kod Agencije za plaćanje izmjena neće biti, a za savjetodavnu službu činimo sve što možemo da ostane tamo gdje i je i zasada uspijevamo, odgovorio je Željko Burazović.

Željko Kočijašević (HSS): - Vodovodi Slavča i Davor u velikim su problemima. Ipak, preko njih idu investicije Hrvatskih voda i ti bi projekti mogli biti dovedeni u pitanje.

- Iako su im osnivači jedinice lokalne samouprave, održat ćemo sastanak sa spomenutim tvrtkam i vidjeti što se može učiniti, odgovorio je Davor Vlaović.

Zoran Jukić (HSS): - Kada će biti financijski konsolidirane obje bolnice? Možemo li to pitati sanacijskog ravnatelja te možemo li tražiti pomoć Josipa Vukovića? Može li župan zaustaviti kadrovsku devastaciju i iznošenje opreme iz novogradiške bolnice?

- Bolnica u Novoj Gradiški neće biti sanirana jer je više nema, a devastaciju ću pokušati usporiti, ali ne vjerujem da ću i uspjeti, bio je iskren u svom odgovoru župan Marušić.

- Za vrijeme održavanja 2. sajma namještaja u Slavonskom Brodu, Grad je naplatio korištenje dvorane i reklamne panoe. Ima li uopće smisla njegovo održavanje kad ga grad u kojem se održava ne podržava? Cesta Bečic - Ciglenik - Lužani je vrlo loša. Planira li se rekonstrukcija? Podsjećam da još nije riješen prijevoz učenika od Malina i Kujnika u školu u Orivac - rekao je Dario Pavić (HSP AS).

- Tri jumbo plakata Gradu smo platili 5,5 tisuća kuna, a Ustanovi za gospodarenje sportskim objektima za korištenje dvorane 32.000 kuna, kratko je odgovorio pročelnik Bošnjaković.


Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti