Županija

Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

Tematska sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Datum objave: 21.2.2014.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Reorganizacija pravosudnog sustava Republike Hrvatske pri čemu se, uz Veliku Goricu, od načelnih postavki odstupilo još samo u slučaju Slavonskog Broda čiji bi se Općinski sud trebao pripojiti onom požeškom, podigao je na noge cjelokupnu slavonskobrodsku javnost - od struke i politike do građana kojima bi se već sutra moglo dogoditi da na ročišta, umjesto u vlastitom gradu, moraju odlaziti u Požegu. Da nije istinito, bilo bi smiješno kako je nekome uopće palo napamet građane iz rgeionalnog središta kakav je Slavonski Brod sa 63.000 stanovnika i županije s oko 160.000 stanovnika, uz to i na idealnom prometnom položaju, slati na sud u gradić smješten u prometnom slijepom crijevu i s 2,5 puta manje stanovnika s tim da i cijela Požeško-slavonska županija ima dvostruko manje stanovnika od Brodsko-posavske. I to bi mogao biti tek početak! Naime, već sutra bi se moglo dogoditi da u sveopćoj depopulaciji Hrvatske, kad požeškim školama uzmanjka djece, da tamošnji prosvjetari i ravnatelji ne bi ostali bez radnog mjesta i državne plaće, hrvatska Vlada donese odluku o ukidanju nekih brodskih osnovnih i srednjih škola i pripajanju požeškima nakon čega bi školarci iz Slavonskog Broda i okolice putovali u Požegu. Čini vam se nevjerojatnim? Ne budite sigurni!

Danijela Ljubičić-Mitrović imenovana za ravnateljicu Muzeja brodskog Posavlja

Početnu nevjericu kad su svi od šoka ostali bez teksta, političke i strukovne strukture Brodsko-posavske županije vrlo su brzo reagirale i organizirale niz akcija od kojih je posljednja, ali po značaju najvažnija bila u ponedjeljak održana tematska sjednica Županijske skupštine. Pod prvom točkom dnevnog reda, kroz dvije podtočke, vijećnici su razmatrali dva nacrta zakona, prvi o područjima i sjedištima sudova u Republici Hrvatskoj i drugi o područjima i sjedištima državnih odvjetništava. Pod drugom točkom dnevnog reda vijećnici su analizirali stanje zdravstvene zaštite na području Brodsko-posavske županije. Odmah nakon završetka tematske, otvorena je nova, ovaj put radna sjednica Županijske skupštine i to sa samo jednom točkom dnevnog reda - izbor ravnatelja Muzeja brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. Skupštinska Komisija za izbor i imenovanja, a potom i vijećnici Županijske skupštine prihvatili su prijedlog Upravnog vijeća Muzeja da se za novu ravnateljicu izabere Danijela Ljubičić - Mitrović, inače viša kustosica i zaposlenica Muzeja brodskog Posavlja.

Vijećnici jedinstveni u raspravi i glasovanju o mreži sudova

Ne damo Općinski sud i tražimo povratak Trgovačkog

Rijetko kad su vijećnici Županijske skupštine, bez obzira na stranku i političku opciju iz koje dolaze, iskazali toliko jedinstvo kao što je to bilo u ponedjeljak pri razmatranju prijedloga reorganizacije hrvatskog pravosudnog sustava po kojem bi Općinski sud iz Slavonskog Broda trebao otići u Požegu. Već prvi govornik, predsjednik Skupštine Pero Ćosić bio je jasan u zahtjevu da se od Vlade i resornog ministarstva zatraži izmjena spomenutog nacrta, ali i povratak Trgovačakog suda u Slavonski Brod koji je, kako su se neki vijećnici slikovito izrazili, još za prošle vlasti "šaptom pao" tako da je pripojen istoimenom sudu u Osijeku.

Obraćajući se vijećnicima, župan Danijel Marušić kazao je kako je cilj tematske sjednice Županijske skupštine i svih poteza koju su povučeni prije nje te onih koji će tek slijediti, egzaktnim pokazateljima dokazati kako je odluka o izmještanju brodskog Općinskog suda potpuno neutemeljena.

- Niti jednog razloga, od povijesnih i prometnih do broja predmeta i sudaca, za to nema. Seliti sud iz grada koji je šesti po veličini i najveći na granici EU bilo gdje drugdje potpuno je neutemeljeno, a postavlja se i pitanje Općinskog suda u Novoj Gradiški. Mnoge su institucije i sjedišta otišli iz Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije, a da nas nitko nije čak ni upitao što mi o tome mislimo. Kao župan, ja sam već reagirao preko Zajednice županija, ali je bitno da to učini i Županijska skupština te da izađemo s jedinstvenim stavom i zaključcima, kazao je župan Marušić.

Kako su najavili predsjednik Skupštine i župan, svi klubovi vijećnika, a kasnije i sami vijećnici u pojedinačnim istupima, jasno su i bez zadrške podržali inicijativu da se svim dopuštenim sredstvima i snagom argumenata spriječi odlazak Općinskog suda u Požegu. Istovremeno, svi su pokazali da su svjesni kako protiv sebe imaju izuzetno snažan požeški lobi predvođen bivšim požeškim gradonačelnikom i sadašnjim saborskim zastupnikom Ronkom koji ne bira sredstva da bi došao do cilja, ovaj put do slavonskobrodskog Općinskog suda.

Tražimo javno objavljivanje kriterija

Uime Kluba zastupnika HDZ-a vijećnicima se obratio Mirko Tomac koji je podvođenje slavonskobrodskog pod požeški Općinski sud nazvao greškom i to potkrijepio argumentima.

- Pogrešno je i neutemeljeno ukinuti najveći sud tog područja da bi se status sjedišta dodijelio neusporedivo manjem sudu, a iste se tvrdnje odnose i na Općinsko državno odvjetništvo. Predlagatelj je kod ovako radikalne reorganizacije trebao, a nije, istaknuti ciljeve koje s njom želi postići kao, primjerice, dostupnost pravne zaštite, povećanje efikasnosti, podizanje kvalitete odluka, poboljšanje informatičke opreme, racionalnost mreže sudova i financijske efekte nove, u odnosu na staru organizaciju. Treba postaviti i kriterije kojima se rukovodio predlagatelj kao npr. veličina područja kojeg pokriva sud, broj stanovnika, broj predmeta u sudskim referadama, godišnji priliv predmeta i slično i ti se kriteriji moraju primjenjivati na sve. Da je predlagatelj postupio na uobičajen način, ne bi se moglo dogoditi da je Slavonski Brod izostavljen iz popisa sjedišta općinskih sudova. Takvi kriteriji ne postoje, osim ako se ne postavljaju samo za naš sud s unaprijed određenim ciljem. Takve loše namjere ne pripisujemo nikome pa ni predlagatelju te Klub HDZ-a traži preispitivanje dijela prijedloga kojim se sjedište Općinskog suda i Općinskog državnog odvjetništva premješta u Požegu. Tražimo da odluka bude utemeljena na pobrojanim i javno objavljenim kriterijima, kazao je Tomac. On je iznio podatak o tome da Općinski sud u Slavonskom brodu pokriva područje s blizu 160.000 stanovnika i u prošloj je godini imao 17.393 predmeta kojima treba dodati i 7.620 predmeta s Općinskog suda Nova Gradiška dok požeški sud pokriva dvostruko manje stanovnika i u 2013. godini je imao samo 9.811 predmeta. Na suđenje u Slavonski Brod, prošle godine je iz požeškog pritvora dovoženo samo 28 sudionika sudskih procesa, odnosno iz samo 4,2 posto od svih prošlogodišnjih sudskih predmeta što jedinu prednost požeškog nad brodskim Općinskim sudom čini potpuno nevažnom. Premještanjem brodskog suda troškovi ne da se ne bi smanjili, nego bi se višestruko povećali.

Prijeti nam i fizičko gašenje sadašnje stalne službe Trgovačkog suda

Gotovo jednake argumente protiv predložene mreže sudova uime kluba SDP-a i HNS-a iznio je Mijo Kladarić koji je kazao kako ovoj inicijativi treba dodati i zahtjev za povratak Trgovačkog suda iz Osijeka u Slavonski Brod.

- Mi smo do kraja 2010. godine u Slavonskom Brodu imali Trgovački sud koji je na svoj 50. rođendan ukinut i kroz ove tri godine se pokazalo da nas očekuju problemi kojih još uvijek nismo svjesni, ali vrlo brzo bismo mogli biti. Naime, mi smo, s još nekima, postali "stalna služba", a njih je u te tri godine vrlo malo do danas preživjelo. Primjerice, stalne službe u Sisku i Karlovcu su i fizički prestale raditi, šibenska je trebala biti ugašena, ali su uspjeli ishoditi da suci sude malo u Šibeniku, malo u Zadru, tako da je pitanje do kada će i naša u Slavonskom Brodu raditi. Ona kod nas još postoji samo zato što naši suci prostorno u Osijeku nemaju gdje otići jer nema mjesta za četiri nove sudnice. Sada se radi nova mreža za sve, a ne samo za općinske sudove tako da mi moramo jasno tražiti da vratimo svoj Trgovački sud ili, kao druga mogućnost, da se jasno definira trajni status stalne službe u Slavonskom Brodu. Zamislite nekoga iz Pakraca tko mora prijeći 400 km do suda u Osijeku da bi dobio potvrdu za sudjelovanje na natječaju za neku bagatelnu javnu nabavu u vrijednosti od 70.000 kuna! Kad je riječ o Općinskom sudu, ne treba ponavljati izrečene argumente, ali bih spomenuo troškove koje bi u slučaju njegovog izmještanja imale stranke. To se vidi već sada budući da se zbog preopterečenosti brodskih sudaca, dio predmeta šalje na sud u Požegu gdje ih nemaju dovoljno. Tako su, primjerice, kod pljenidbi pokretnina sudski troškovi za te postupke i do 10-ak puta veći nego kad je riječ o postupku koji se vodi na našem sudu u Slavonskom Brodu, kazao je, između ostalog, Kladarić naglasivši i lošu prometnu povezanost naselja Brodsko-posavske županije, pogotovo onih s istočnog dijela, s Požegom. Njihov je prijedlog da nadležnost Općinskog suda bude u Slavonskom Brodu ili da se naprave dva općinska suda. jedan sa sjedištem u Slavonskom Brodu, a drugi u Požegi.

Bez čega ćemo još ostati nakon što nam uzmu Sud?

Klub vijećnika HSS-a i HSU-a zatražio je zadržavanje općinskih sudova i Općinskog državnog odvjetništva u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu, baš kao i Klub vijećnika HDSSB-a.

- Je li itko od onih koji u ovim teškim vremenima donosi odluke pomislio na korisnike usluga suda i na to koliki će biti njihovi troškovi. Znaju li oni gdje su Gundinci ili Sikirevci, znaju li da su to rubne općine koje do Požege imaju 100 kilometara i da bi za njih izmještanje suda bila katastrofa? Kakva je to socijaldemokratska Vlada koja ne vodi računa o socijalnom stanju svojih građana?,- pitao je Dubravko Kolundžić (HDSSB) upozoravajući na nepostojanje kriterija i nepridržavanje načela.

Mirko Duspara, vijećnik i slavonskobrodski gradonačelnik je, uime Grupe birača, podsjetio je kako se iz Slavonskog Broda još od sredine 90-ih godina "izmještaju" institucije, industrijski pogoni i proizvodnja. Podsjetio je na nestanak ĐĐ-a, odlazak Carinske uprave, Veterinarske i Sanitarne inspekcije..., a riječ je o radnim mjestima i novcu koji je trebao ostati u Slavonskom Brodu.

- Baš svi argumenti su na strani Općinskog suda u Slavonskom Brodu, od broja predmeta, sudaca, vježbenika, sudskih tumača, vještaka... i to višestruko. Brod je uvijek bio i treba i dalje biti centar. Ne znači ništa to saborski zastupnik iz Požege ima sina suca, ne daje to prednost požeškom sudu da mu se pripaja naš Općinski sud. Prebaci li se sud u Požegu, što je sljedeći korak? Što će za godinu dana biti s Gruntovnicom? Puno je nepoznanica s ovom reformom, u nju je trebalo već davno ići, ali pametno, bez srljanja. Kad nastane šteta, kasno je za ispravke, kazao je, među ostalim Duspara, upozorivši na nedostatak političke volje i jedinstva između Županije i Grada Slavonskog Broda zbog čega su građani najveći gubitnici.

Tomislav Vlajnić (HSP AS) je odluku o mreži sudova nazvao političkom, još jednom u nizu onih zbog kojih mladi odlaze ne samo u druge dijelove Hrvatske, nego i izvan nje. "Očekivao sam da moje kolege političari koji imaju vertikalu vlasti mogu prepoznati naše interese i na onim mjestima gdje se donose odluke, u ministarstvima i u Vladi. Imam dojam da nas u ovoj županiji netko želi kazniti jer smo možda predobro odradili posao prije 20 godina pa ćemo biti smetnja u drugih 20 godina nekim drugim politikama", rekao je Vlajnić nazivajući ono što se sada zbiva političkim cirkusom.

Požeški lobi jači i od logike i od argumenata?

U raspravu su se uključili i saborski zastupnici Šimo Đurđević i Boro Grubišić pri čemu je prvi priznao da je i za vrijeme bivših županijskih vlasti u kojima je, na različitim pa i najvišim mjestima, i sam sudjelovao, bilo pogrešnih poteza. Ako su neke stvari vlastitom greškom izgubljene i propuštene, smatra Đurđević, sada je krajnje vrijeme da se spašava ono što se još za spasiti ima. Grubišić je podsjetio na sve ono što je Slavonski Brod dosada izgubio, ali je i podsjetio na prije pet godina donesenu odluku o gradnji zatvora u Vrpolju koja je ismijana i neslavno završila. Da je realizirana, Požežani danas ne bi imali ni taj jedan jedini, makar i tanušni, argument u svoju korist, a o radnim mjestima i ostaloj neposrednoj koristi za istok županije nije potrebno ni govoriti.

U raspravi je kao gost sudjelovao i gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović koji je govorio o važnosti Općinskog suda u Novoj Gradiški. Krunoslav Hoffer (SDP) podsjetio kako u Brodsko-posavskoj županiji postoje dva grada te da je puno toga iz Nove Gradiške otišlo u Slavonski Brod. Osim njih, svoja su razmišljanja s kolegama podijelili i Zrinka Kodžoman, Šerif Isaković, Vinko Kuzmić i Davorin Slišurić te slavonskobrodski odvjetnik Antun Stuparević koji je upozorio kako se bez snažnog lobiranja na pravom mjestu Općinski sud neće moći zadržati u Slavonskom Brodu. To je postalo jasno nakon prošlotjedne sjednice Hrvatskog odvjetničkog zbora kad je kolega iz Požege tražio izricanje stegovne mjere protiv njega jer se usudio reći nešto protiv prijedloga da Općinski sud iz Slavonskog Broda ode u Požegu.

Nakon rasprave uslijedila je polusatna stanka tijekom koje je dopunjen već pripremljeni prijedlog zaključaka u povodu razmatranja prijedloga nacrta zakona o područjima i sjedištima sudova i općinskih državnih odvjetništava. Tako usuglašene zaključke, Skupština je jednoglasno prihvatila.

Županijska skupština o stanju u zdravstvenom sustavu

Prije godinu dana Županijska skupština je donijela odluku o prijenosu osnivačkih prava slavonskobrodske i novogradiške bolnice na Ministarstvo zdravlja koje je, tako, preuzelo na sebe saniranje višemilijunskih dugova. Drugog izbora, rekli su tada, a većina i danas stoji uz tu tvrdnju, nisu imali budući da siromašni županijski proračun to sam nikako ne bi mogao podnijeti. Godinu dana nakon preuzimanja bolnica, podsjetio je predsjednik Županijske skupštine Pero Ćosić stavljajući drugu točku na dnevni red, država ne samo da nije sanirala postojeće nego im je dodala i nove dugove, a jedini potez koji je povukla bilo je pripajanje Opće bolnice Nova Gradiška onoj u Slavonskom Brodu.

Uvodničarka, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka, iznijela je već dobro poznate podatke o stanju zdravstvene zaštite na području Brodsko-posavske županije u kojoj, u različitim zdravstvenim ustanovama radi ukupno 2500 zaposlenih od kojih je 433 liječnika naglasivši da u primarnoj zdravstvenoj zaštiti nije dobro pokriveno područje zaštite djece i žena. Naime, u Općoj bolnici Nova Gradiška nedostaje specijalista upravo iz ova dva područja s tim da obje bolnice, slavonskobrodska i novogradiška, raspolažu s ukupno 424 kreveta, odnosno s 489 ako se računaju i kreveti specijalne bolnice "Sveti Rafael" na Strmcu. Pročelnica Šćuka je pitala što će se dogoditi s ugovorenim bolničkim djelatnostima nakon spajanje bolnica odjela pribojavajući se posebno za staračka i samačka domaćinstva kojima bi zdravstvena zaštita mogla postati nedostupna. Podsjetila je da od 2009. godine HZZO stalno smanjuje bolnički financijski limit i da je upravo to razlog gubitaka zbog kojih je Županija morala svoja osnivačka prava prenijeti na Vladu Republike Hrvatske. Gubici obje bolnice su 56 milijuna kuna pri čemu su ti dugovi nakon preuzimanja osnivačkih prava u samo šest mjeseci gotovo udvostručeni.

- Mi danas na području županije imamo jendu bolnicu, smanjen broj djelatnosti i bolničkih odjela, povećan gubitak ustanova i još samo možemo pitati što je s radnim mjestima. Na to odgovora nemamo, završila je Klara Šćuka svoje izlaganje.

Sanacija izgovor za postavljanje svojih ljudi u uprave

Iznoseći mišljenja klubova vijećnika, većina je istaknula kako je reforma zdravstvenog sustava donesena iznenada, bez detaljne analize i rasprave te da je spajanjem novogradiške i slavonskobrodsko bolnice Brodsko-posavska županija ponovno postala pokusni kunić. Taj je potez izazvao veliko nezadovoljstvo građana Nove Gradiške, a Davorin Slišurić je upozorio kako se u bolnici u Slavonskom Brodu, bez sudjelovanja i znanja novogradiških kolega, radi nova organizacija. Slišurić je, na kraju, pozvao Županijsku skupštinu da odluku o predaji osnivačkih prava proglasi ništetnom te obje bolnici vrati Županiji nakon čega bi se lako poništila i odluka o pripajanju.

Zoran Jukić, koji je govorio uime Kluba HSS-a i HSU-a, optužio je aktualnu Vladu da je kroz sanacije povećala gubitke u zdravstvu, ali je zato na čelo bolnica dovela poslušne uprave. Odluku Županije o prepuštanju upravljačkih prava državi nazvao je nepromišljenom te zatražio da u zaključke treba dodati i preispitivanje mogućnosti pravosudne bitke protiv odluke o pripajanju novogradiške bolnice slavonskobrodskoj. Vlatko Krznarić (Klub HSP AS), poput svog prethodnika, odluku o sanaciji proglasio je krivim potezom Županijske skupštine, a cijeli je postupak nazvao nasilnim preuzimanjem županijskih bolnica. Mijo Kladarić (klub SDP-a i HNS-a) upozorio je da je postupak spajanja dviju bolnica formalno-pravno okončan i da Županijska skupština tu ništa ne može promijeniti. On se vratio na vrijeme od prije 20-ak godina i pogreškom nazvao razbijanje tadašnjih medicinskih centara koji su, kako je rekao, dobro funkcionirali. No, Kladarić je i podsjetio kako na pojedinim odjelima u Općoj bolnici Nova Gradiška kronično nedostaje liječnika specijalista (pedijatara, neurologa, anesteziologa...) i nemoguće je osigurati njihov normalan rad te će kod glasovanja, za razliku od prve točke dnevnog reda, njegove stranačke i koalicijske kolege ostati suzdržani.

Zaključci usvojeni većinom glasova

U pojedinačnoj raspravi prvi je progovorio gradonačelnik Nove Gradiške Željko Bigović koji je slamku spasa za novogradišku bolnicu ugledao u činjenici da sanacijski program, unatoč naredbi Vlade, nikada nije donesen. To bi, smatra on, moglo u pitanje dovesti i odluku o njezinom prezimanju, a onda i spajanju s bolnicom u Slavonskom Brodu. Uime HSLS-a Ružica Vidaković je upitala gdje je taj famozni master-plan racionalizacije i reorganizacije zdravstvenog sustava kojeg još nitko nije uspio vidjeti uz tvrdnju da se u onome što je dosada učinjeno izgubio pacijent. Boro Grubišić je predložio da se liječnici specijalisti dislociraju prema Novoj Gradiški, a Davorin Slišurić je podsjetio sanacijskog upravitelja da je njegov zadatak osigurati uvjete za rad svih odjela, a ne ukidati ih.

Uz još nekoliko vijećnika koji su uglavnom ponavljali iste stavove, dopunjen je i usuglašen prijedlog zaključaka koji je, budući da su vijećnici koalicije SDP-HNS bili suzdržani, usvojen većinom glasova. No, i među vijećnicima iz redova SDP-a kod glasanja se jedna ruka digla i glasala za predložen zaključke - ona Novogradiščanina Krunoslava Hoffera kod kojeg je lokalpatriotizam bio jači od stranačke stege.

mr

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti