Županija

Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

Održana 16. međužupanijska stočarska izložba i Sajam Slavonski Brod 2013.

Datum objave: 10.5.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Pokrovitelj manifestacije bilo je Ministarstvo poljoprivrede, a organizatori Brodsko-posavska županija, Hrvatska poljoprivredna agencija, Srednja škola A. M. Reljkovića, županijske podružnice Poljoprivredno savjetodavne službe, HOK-a i HGK-a, potom CTR, Udruga natjecatelja u oranju i Općina Garčin, konjogojske udruge, klubovi i privatne ergele, kinološke i svinjogojske udruge te županijska Turistička zajednica

Osim stotinjak grla stoke, posjetitelji su tijekom dva dana mogli razgledati proizvode 70-ak izlagača - OPG-ova, obrtnika, poduzetnika, udruga... izloženih u zatvorenom i otvorenom prostoru škole

U sklopu stočarske izložbe održana je i prva nacionalna izložba crne slavonske svinje o čijem je uzgoju nakon ulaska u EU govorio i profesor s osječkog Poljoprivrednog fakulteta dr. sc. Vladimir Margeta

Prvi put u šesnaest godina održavanja stočarske izložbe i sajma, u službeni program je uvršteno i županijsko natjecanje u oranju, održano 3. svibnja na parceli OPG-a Đure Polića . Sajam je istog dana, u 11 sati, otvorio brodsko-posavski župan Danijel Marušić , a u sklopu tog čina prvi put je prikazan film o turističkoj ponudi Slavonije i Brodsko-posvaske županije, dok je ravnatelj SŠ Matije Antuna Reljkovića Vlado Prskalo ukratko predstavio Centar za biotehnološki razvoj čija je realizacija pri kraju. Skromna svečanost počela je i završila nastupom Ženske pjevačke skupine Vesele Šokice, a za kraj je prikazan film o turstičkoj ponudi Karlovačke županije, ovogodišnjeg partnera sajma. U prijepodnevnim satima je održana nacionalna izložba pasa svih pasmina CAC HR. Subotnji je program završio je održavanjem prvog kola natjecanja u vožnji dvoprega za juniore i seniore te jednoprega za seniore. U utakmici jednoprega prvi je bio Ivan Mirković , drugi Boris Vukadin i treći M arko Ećimović . U kategoriji dvoprega najuspješniji senior bio je Antun Dorić, a slijedili su ga Dragan Žigić i Boris Liović . Najbolji junior bio je Adam Dorić , a potom Andrija Obrovac i Ana Salarić .

Kao i svake godine, međužupanijska stočarska izložba i ovaj je put bila središnji događaj manifestacije na kojem su se, uz domaćine, okupili brojni gosti i posjetitelji. P ozdravljajući ih, ravnatelj škole na čijem se prostoru manifestacija i odvija, Vlado Prskalo, naglasio je važnost ove manifestacije za ustanovu kojoj je na čelu i kojom se želi pokazati kako se obrazovanje povezuje i odgovara na potrebe gospodarstva.

Sto godina organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u Hrvatskoj

Uz ostale, među gostima je ovaj put bio ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač, koji je posebno naglasio značaj prve nacionalne izložbe crne slavonske svinje, koja je prikazana kao dio nacionalne kulturne baštine, ali i kao proizvodno-gospodarski vrijedno grlo.

- Kad govorimo o uzgoju i selekciji, a izložbe jesu mjesto na kojem se prikazuje najbolje iz uzgoja, moramo istaknuti da upravo obilježavamo sto godina organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u Hrvatskoj, pri čemu je HPA (bez obzira na to koje je ime nosila), bila glavni stup provedbe različitih programa uzgoja i selekcije. Posljednjih godina to smo radili u suradnji s različitim uzgajivačkim organizacijama, a sada kroz kontrolu proizvodnosti, procjenu uzgojnih vrijednosti i testiranja. To radimo prema međunarodno utvrđenim standardima, za što svake tri godine obnavljamo međunarodni certifikat. Naši su stručnjaci uključeni i u izradu novih operativnih programa kojima je namjera podići konkurentnost domaće stočarske proizvodnje i to preko novih investicijskih ciklusa kroz zaduživanje pod povoljnim uvjetima i povrat sredstava od minimalno 50 posto od ukupno uloženih sredstava, kazao je Barač.

Danijel Marušić , brodsko-posavski župan i predsjednik organizacijskog odbora sajma i stočarske izložbe , uz dobrodošlicu gostima i posjetiteljima, posebno je zahvalio glavnom pokrovitelju sajma i stočarske izložbe - Ministartsvu poljoprivrede, glavnom partneru manifestacije - Karlovačkoj županiji, organizatorima te svim izlagačima bez kojih ove manifestacije ne bi bilo.

Trebaju nam projekti i proizvođačko udruživanje

Izložbu je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina koji je, uputivši najprije čestitke školi i njezinom ravnatelju na izvrsnim rezultatima na svim poljima, ali i izrazivši sućut zbog nedavnog stradavanja triju učenica ove škole, progovorio i o nekoliko aktualnijih pitanja koja opterećuju poljoprivredu.

- Drago mi je vidjeti da je ova manifestacija iz godine u godinu sve bolje organizirana i što su na njoj, kako smo se u obilasku i sami uvjerili, prekrasna grla. Porazgovarao sam s poljoprivrednicima i od njih čuo koji su problemi, ali i njihove sugestije kako ih riješiti, odnosno kako domaću poljoprivredu unaprijediti. Ovakve su manifestacije izuzetno važne i Ministarstvo poljoprivrede ih prati, pogotovo kad u njihovoj organizaciji sudjeluju institucije poput naše poljoprivredne agencije i lokalne, odnosno područne samouprave i uprave. Na njima se, uz to što se ima puno toga za vidjeti, može dosta i naučiti. Kroz sve ono što radimo želimo postići da nam što više novca iz EU fondova bude na raspolaganju, a na proizvođačima je da shvate važnost udruživanja u proizvođačke grupe i zadruge. Trebaju nam projekti kako bismo došli do sve većeg stupnja iskorištenja mase od 330 milijuna eura, koliko će nam biti na raspolaganju za ruralni razvoj, kazao je ministar Jakovina.

U edukativnom dijelu programa, dr. sc. Vladimir Margeta s Poljoprivrednog fakulteta u Osijeku govorio je o perspektivama uzgoja crne slavonske svinje nakon ulaska Hrvatske u EU, a predstavljen je i program aukcije poljoprivrednih proizvoda u okviru EU projekta Zelena oaza, IPA II, prekogranični program Hrvatska - Bosna i Hercegovina.

Nagrade najboljim grlima

Na 16. međužupanijskoj stočarskoj izložbi prikazano je stotinjak grla goveda, konja i crne slavonske svinje i to ona najkvalitetnijih što ih se danas može naći u uzgoju na području Slavonije. Kod goveda simentalske pasmine šampionsku titulu dobilo je grlo u vlasništvu Davorina Arića iz Gornjih Crnogovaca. U kolekciji steonih simentalskih junica prvo mjesto pripalo je grlu u vlasništvu Jele Po iz Klokočevaca. U kolekciji simentalskih prvotelki prvo mjesto osvojilo je grlo u vlasništvu Antuna Jozića iz Zbjega. U kolekciji ostalih krava simentalske pasmine najbolje je ocijenjeno grlo s farme Karavidović d.o.o. iz Gundinaca. Kod goveda holstein friesian pasmine šampionsku titulu ponijelo je grlo s Poljoprivrednog gospodarstva Rastina iz Kuševca, dok je prvo mjesto pripalo grlu vlasnika Stjepana Šoldre iz Bebrine..

Treću šampionsku titulu osvojio je lipicanski pastuh Maestoso Mima u vlasništvu Nikole Jankovića iz Gundinaca, dok je prvu nagradu u istoj kolekciji dobilo grlo vlasnika Antuna Dorića iz Svilaja. Kod lipicanskih kobila prvo mjesto osvojilo je grlo Mara uzgajatelja Ergele Đakovo, a u vlasništvu PTG-a Mata iz Trnjanskih Kuta. Najbolje ocijenjena omica je Santa L uzgajatelja Ergele Đakova, a vlasnika Branka Gruića iz Trnjanskih Kuta. U različitim kolekcijama hrvatskog hlandokrvnjaka prva mjesta su osvojila grla u vlasništvu Jakoba Oršulića iz Rešetara (uzgajatelj Vjekoslav Posarić), Ive Sliškovića iz Dragotina (uzgajatelj Branko Zubojević), Antuna Barca iz Brodskog Stupnika, Marka Đakovića iz Donjih Andrijevaca, Zvonka Mišanca iz Oprisavaca i Mate Marića iz Požege.

M. Ravlić, D. Janković

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti