Županija

Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

Županijska skupština Brodsko-posavske županije

Datum objave: 12.4.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Čak trideset točaka našlo se na dnevnom redu posljednje radne sjednice Županijske skupštine u dosadašnjem sazivu od kojih je većina bila izvještajnog karaktera. Unatoč tome što se činilo da će, iako dug, dnevni red biti odrađen, postupan odlazak vijećnika doveo je do nedostatka kvoruma tako da je nakon 20 odrađenih točaka dnevnog reda sjednica morala biti prekinuta. Nakon lokalnih izbora i kostituirajuće sjednice, nastavak ove prekinute odradit će vijećnici novog saziva koji će, između ostalog, morati razmatrati niz prošlogodišnjih izvješća o radu ustanova i institucija kojima je osnivač Brodsko-posavska županija.

Aktualni sat

Hit tema bio je Dom za stare u Novoj Kapeli

Davorin Slišurić (HDZ)

- Moje je pitanje vezano za podružnicu Doma za stare i nemoćne Sveti Vinko iz Nove Kapele. Zanima me ima li mogućnosti da se štićenice presele u novi dio koji sada koriste časne sestre čime bi se izbjeglo preseljenje u matični dom u Slavonskom Brodu. Je li osnivač ustanove pokrenuo postupak za izdavanje građevinske dozvole, odnosno je li ga moguće provesti kroz postupak legalizacije objekata? Budu li štićenice ipak preseljenje, znači li to definitivno zatvaranje podružnice u Novoj Kapeli?

- Prihvati li nadležno ministarstvo prijedlog Upravnog vijeća Doma, premještanje štićenika u novi dio zgrade u Novoj Kapeli bit će moguće. Takav je prijedlog bio aktualan još u listopadu 2010. godine, no tadašnji ga ravnatelj nije proveo. Treba znati da je početak rada podružnice u Novoj Kapeli odobrilo u to vrijeme za njega nadležno ministarstvo iako objekt nije imao niti građevinsku niti uporabnu dozvolu. No, čim je 2009. godine nadležnost izdavanja rješenja za obavljanje djelatnosti skrbi o starijima i nemoćnim osobama država prenijela na županije, županijsko povjerenstvo je utvrdilo nedostatke koje je trebalo otkloniti kako bi se prostor uskladio s važećim pravilnikom. Slijedilo je izdavanje rješenja o izvedenom stanju za samu zgradu, ali ne i za namjenu, a potom je ishođena i lokacijska dozvola za njezinu rekonstrukciju tako da bi se moglo pribaviti i rješenje za rad. Međutim, slijedi žalba Požeške biskupije s tvrdnjom da tamošnji župnik koji se suglasio s rekonstrukcijom nije bio za to ovlašten tako da je valjanost lokacijske dozvole za rekonstrukciju istekla u prosincu prošle godine. Dakle, Županiju je u zakonskom roku poduzela sve potrebne radnje s tim da je suradnja s Biskupijom krenula u dobrom smjeru tako da očekujem da će Ministarstvo prolongirati rok i prihvatiti prijedlog za preseljenje štićenika u novi dio, kazala je zamjenica župana Ružica Vidaković.

Anto Žagrić (HSP)

- Što je dogovoreno na jučerašnjem sastanku našeg izaslanstva i predstavnika Ministarstva vezano za stanje u novokapelačkoj podružnici Doma za stare i nemoćne? Drugo, rok završetka radova na osnovnoj školi u Novoj Kapeli je ovih dana istekao te je, prema našim saznanjima, produžen za 60 dana. Budući da smo čuli da je izvođač nedavno otpustio dio radnika, nagađa se da ni produženi rok neće biti poštovan.

- I osobno sam bio u izaslanstvu koje je otišlo u nadležno ministarstvo te mislim da se stvari kreću u dobrom smjeru i to za sve strane, kratko je na prvo pitanje odgovorio Miroslav Ćupić, zamjenik predsjednika Županijske skupštine.

- Zbog duge zime i obilnih kiša, izvođač radova je tražio odgodu roka završetka radova na školi u Novoj Kapeli. Mislimo da su razlozi opravdani te smo dodatnim ugovorom završetak prolongirali do 18. lipnja, kazao je, odgovarajući na drugo pitanje, pročelnik Vladimir Štefanek.

Dubravko Kolundžić (HDSSB)

- Iz razgovora s dobro upućenima u problematiku doma u Novoj Kapeli stječe se dojam da je problem mogao već davno biti riješen i to tako da se štićenice preseli u novoizgrađeni objekt završen 2005. godine i to novcima, spominje se 2,8 milijuna kuna, izdvojenim iz državnog proračuna. Problem je sa štićenicama koje su dale svoju imovinu kako bi bile smještene upravo u Novoj Kapeli i ne žele ićin igdje drugdje. Drugo pitanje vezano je za 10 milijuna kuna odbrenih za završetak uređenja bolničkog objedinjenog hitnog prijema od kojih je brodska bolnica dobila samo 6 milijuna dok je ostatak usmjeren ostalim zdravstvenim ustanovama čime smo došli do netransparentnog trošenja novca. I treće, zbog čega još uvijek nije obavljen tehnički prijem vodovodne mreže u Sikirevcima?

- U pravu ste u svojim konstatacijama kod prvog pitanja jer je nadležno ministarstvo zaista dalo novac i angažiralo izvođača i upravo o tome stalno razgovaramo. Oba objekta doma u Novoj Kapeli su izgrađena bez građevinske dozvole i vrlo ju je teško dobiti kad je vlasnik jedan, investitor drugi, a osnivač treći, odgovorila je zamjenica Ružica Vidaković.

- Slavonskobrodskoj bolnici i Županiji odobrenih 10 milijuna kuna nikada nije uplaćeno nego su isplate Ministarstva zdravlja, temeljem ispostavljenih situacija, išle izravno izvođaču radova. Kad je riječ o decentraliziranim sredstvima za zdravstvene ustanove, njih ćemo danas rasporediti pri čemu moram reći da su sve ostale, u odnosu na Opću bolnicu dr. Josipa Benčevića, bile marginalizirane i tu bi nepravdu ove godine trebali ispraviti, kazala je, odgovarajući na drugo pitanje, pročelnica Klara Šćuka

- Hrvatske vode su izgradile vodovodnu mrežu u Sikirevcima, ali tehnički prijem još nije obavljen što znači da nema ni uporabne dozvole . Jedino što nam preostaje je uputiti požurnicu Vodovodu i Hrvatskim vodama da se tehnički prijem što prije obavi i to ćemo i učiniti, odgovorio je zamjenik župana Davor Vlaović.

Slobodna zona ĐĐ, gospodarenje otpadom, ulazak u EU...

Vladimir Zuzija (SDP)

- Hoće li Brodsko-posavska županija spremno dočekati ulazak Hrvatske u EU i iskoristiti mogućnost korištenja sredstava iz različitih europskih fondova? Koliko je projekata već sada spremno za kandidiranje? Drugo, kakva je sudbina Slobodne zone ĐĐ nakon ulaska u EU budući da tvrtke koje u njoj rade više neće moći koristiti beneficije koje sada imaju?

- Na području Brodsko-posavske županije identificirali smo 10-ak projekata ukupne vrijednosti preko 900 milijuna kuna, a ovih će dana prema Ministarstvu regionalnog razvoja, a onda prema EU fondovima biti kandidirani oni koji su regionalnog karaktera i vrijednosti od 3 do 50 milijuna eura. Riječ je o gradnji veleučilišnog kampusa te o projektima vezanim za proširenje Industrijskog parka u Novoj Gradiški te za Muzej brodskog Posavlja, kazao je, ukratko preneseno, pročelnik Marijan Štefanac.

- Oko 40 tvrtki koje posluju unutar Slobodne zone ĐĐ ostat će bez dijela carinskih olakšica koje su do sada uživale, a zbog lakšeg prilagođavanja novim uvjetima poslovanja imat će prijelazno razdoblje. Za sada nema naznaka da bi poslovni subjekti unutar zone mogli imati problema zbog novih okolnosti te da bi moglo doći do otpuštanja zaposlenika, kazao je u svom odgovoru pročelnik Stjepan Bošnjaković.

Martin Miloloža (HSP AS)

- Puno smo govorili o domu u Novoj Kapeli, a nisam još primijetio da se itko u ovoj vijećnici zapitao što je s ljudima koji su smješteni u privatnim domovima u Slavonskom Brodu i okolici u kojima je, nedavno sam se i osobno uvjerio, katastrofalno. I drugo, zanima me kada će krenuti sanacija Ulica Matije Gupca u Sibinju pri čemu bih pohvalio ljude iz ŽUC-a za sve što su učinili za ovo mjesto.

- ŽUC je izdao nalog za sanaciju spomenute ulice, ali su nepovoljni vremenski uvjeti razlog zbog kojih ona još nije pokrenuta, glasio je, ukratko, odgovor ravnatelja ŽUC-a Antuna Dukića.

Mato Klarić (HDSSB)

- Što se zbiva sa županijskim Centrom za gospodarenje otpadom? U kojoj je fazi i što se može očekivati. Drugo pitanje se odnosi na ulazak Hrvatske u EU i činjenicu da se naša županija cijelom dužinom naslanja na BiH s kojom ima 170 km granice što donosi specifične uvjete života i rada gospodarskih subjekata. U odnosu na tu činjenicu i činjenicu da građani BiH često koriste pojedine usluge na našem području dok je za nas BiH značajno tržište, zanima me u kojoj je mjeri Brodsko-posavska županija pripremljena za ulazak u EU. Hoćemo li iskoristiti prednosti EU i jesmo li stvorili dovoljno pravnih pretpostavki da stvari krenu na bolje i da iskoristimo prednosti?

- Nedavno su iz Fonda za zaštitu okoliša vezano za studiju isplativosti Centra za gospodarenje otpadom za područje Brodsko-posavske županije koju je voditelj naručio za našu, Sisačko-moslavačku, Virovitičko-podravsku, Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku, stigle primjedbe o kojima će se sutra tamo razgovarati, kratko je odgovorio pročelnik Miroslav Jarić.

- Na pitanje o našoj spremnosti za ulazak u EU teško je odgovoriti ad hock, ali je sigurno da smo odradili veliki posao i to kroz niz edukacija na kojima su naši ljudi naučili pisati i provoditi projekte za pretpristupne fondove što je rezultiralo time da smo jedna od uspješnijih županija u privlačenju novca iz Ipard i Sapard programa. Naše općine, gradovi i Županija planirali su oko 300 projekata od kojih je najveći dio, nažalost, u fazi ideje ili u vrlo niskoj fazi pripremljenosti. Koliko ćemo uspjeti iskoristiti od raspoloživih sredstava ne ovisi samo o nama, a otegotna nam je okolnost da smo, po novom zakonu, u istoj regiji sa Zagrebom. Mi smo na nekoliko sastanak au Ministarstvu regionalnog razvoja tražili otvaranje posebnog fonda za sufinanciranje pripreme projekata što će biti ključno za povlačenje novca iz EU fondova. Takav fond su imale Mađarska, Češka, Poljska i pomogao im je da povuku velike novce, ali mi od naše Vlade još nismo dobili odgovor. Za pripremu projekata potrebni su veliki novci, a mi ih nemamo. Ne dobijemo li tehničku pomoć velike projekte nećemo moći kandidirati, kazao je, između ostalog, zamjenik župana Davor Vlaović odgovarajući na drugo pitanje.

- Kad je donesen zakon o dvije regije dobili smo potpuno drugačiji koncept pripreme i pisanja projekta od onoga kakav smo imali dok su igri bile tri regije na temelju kojih smo educirali ljude za korištenje EU fondova. Ljudi sada jednostavno ne znaju što raditi, a iz ministarstava se nitko nije odazivao niti je odgovarao na njihova pitanja. Ministar reginalnog razvoja Branko Grčić primio nas je tek kad smo aktivirali Zajednicu hrvatskih županija, ali je i dalje sve vrlo nejasno, a mi smo u velikim problemima. Slavonija je u apsolutno neravnopravnom položaju u odnosu na razvijenije regije jer su s našim niskim prosjecima išli na razvodnjavanje visokih prosjeka Zagrebačke ili Varaždinske županije. Nemamo mi ništa protiv razvoja Zagreba, ali bi smisao trebao biti u tome da siromašni sustižu bogatije, rekao je, među ostalima, župan Danijel Marušić.

  Izbor ravnatelja Muzeja brodskog Posavlja, jasinjski ribnjaci, javni radovi...

Tomislav Vlajnić (HSP AS)

- Što se događa s natječajem za izbor ravnatelja Muzeja brodskog Posavska te što će se dogoditi ako ne bude realiziran u zakonskom rodu? Drugo, što se događa s nekadašnjim jasinjskim ribnjacima za kojeg je proveden natječaj za davanje koncesije, ali je, zbog žalbe jednog sudionika, sve još uvijek na sudu? Na kraju, tko se pobrinuo za divljač koja ugiba od posljedica poplave, posebno na zaštićenim područjima?

- Kad je riječ o ribnjacima treba reći da zbog prigovora jednog od sudionika natječaja, korisnik nikada nije uveden u posjed, a po novom Zakonu o poljoprivrednom zemljištu sve poslove vezane za davanje koncesije vodi Agencija za poljoprivredno zemljište. S obzirom na to da je raspisan novi natječaj, stari je, očito, poništen, a mi jedino možemo predložiti sastanak s ministrom Jakovinom i ravnateljem Agencije za poljoprivredno zemljište, odgovorio je zamjenik župana Vlaović uz napomenu da, kad je riječ o zaštiti divljači, lovačke udruge tvrde da ona nije ugrožena.

Vesna Kolić-Klikić (HNS)

- Upozoravala sam na nepravilnosti u proceduri za izbor ravnatelja Muzeja brodskog Posavlja i činjenicu da, ako Upravno vijeće i dobije mišljenje iz Ministarstva kulture, ono nije obvezujuće. Poznato je da je stručno vijeće Muzeja dalo podršku Danijeli Ljubičić Mitrović, ali je Upravno vijeće, ne uvažavajući ovaj stav i ne tražeći mišljenje Županijske skupštine, poništilo natječaj. U kojim je aktima Upravno vijeće našlo uporište za poništenje natječaja?

- Natječaj za ravnatelja Muzeja objavljen je 22. siječnja ove godine, a pristigle prijave, njih tri, otvorene su 13. veljače. Dan kasnije sastalo se stručno vijeće Muzeja i jednoglasno odlučilo zatražiti tumačenje pravne službe Ministarstva kulture o tome što konkretno podrazumijeva odredba "istaknuti i priznati stručanjak na području kulture u trajanju od deset godina" kako bi bilo jasno zadovoljava li dvoje kandidata tražene uvjete dok za trećeg, inače višu kustosicu u Muzeju to nije bilo sporno. Deset dana kasnije za jednu je kandidatkinju stiglo pozitivno mišljenje, no, tad je već bilo prekasno za provođenje natječaja u zakonskom roku tako da je donesena odluka o poništenju. U međuvremenu, stiglo je i mišljenje za trećeg kandidata i to negativno, odnosno da ne zadovoljava uvjete radnog staža, glasio je, u kratkim crtama prepričan odgovor Dunje Magaš, predsjednice Upravnog vijeća Muzeja brodskog Posavlja.

Damir Japundžić (HDSSB)

- Sad je vrijeme za javne radove pa me zanima po kojem se kriteriju gradovima i općinama odobravaju kvote te koja to komisija i po kojim kriterijima odlučuje tko će od nezaposlenih dobiti posao. Odlučuje li o tome struka ili politika?

- Pitanje nije iz moje nadležnosti pa možda neću biti precizan do kraja no, znam da se općine i gradovi javljaju na natječaj Ministarstva rada koje potom određuje kvote za svaku prijavljenu jedinicu lokalne samouprave. Koji će radnici biti angažirani određuju načelnici u suradnji sa Zavodom za zapošljavanje, a županije u svemu tome nemaju nikakvu ulogu, odgovorio je župan Marušić.

Tko će nas zastupati u EU parlamentu

Boro Grubišić (HDSSB)

- Kad će biti postavljena obećana druga mjerna stanica za mjerenje kvalitete zraka u Slavonskom Brodu? Drugo, tko će u Europskom parlamentu zastupati projekte koji budu stizali s područja 5. izborne jedinice? Tko je kandidat HDZ-a na listi za europarlament? I treće, pitam župana kakav je osjećaj završiti mandat u županiji s najnižim fiskalnim kapacitetom, s olakšanjem ili s gorčinom?

- Postavljanje druge mjerne postaje financira Ministarstvo zaštite okoliša, a nakon što je prvi natječaj poništen, krenula je procedura raspisivanja drugog. Što se tiče drugog pitanja, ja nisam kreirao izborne liste pa ih ne trebam niti elaborirati. Sva pitanja s tim u vezi uputite u stranku, a što se tiče osjećaja s kojim završavam ovaj mandat, trudio sam tijekom cijelog mandata biti župan svih građana koji će uskoro na izborima odlučiti tko će biti sljedeći. Kakav je osjećaj? Iako sam kao župan uložio puno i potrošio se više od kolega u nekim drugim županijama, osjećaj je gorak i tužan, ali daje mi veliki poticaj da se borimo dalje, dio je ukratko prenesenog odgovora župana Danijela Marušića.

Mario Vučinić (SDP)

-Što je Upravno vijeće Doma za stare i nemoćne poduzelo u vezi inspekcijskog nalaza Ministarstva socijalne politike i mladih kojim je utvrđeno da novizabrani ravnatelj Ivica Alilović ne ispunjava uvjete natječaja? Drugo pitanje se odnosi na osmogodišnje nezakonito postupanje s novcem od zakupa dijela državnog poljoprivrednog zemljišta. Naime, osam godina se njime raspolagalo putem naputka, kontra zakona i bez natječaja, tek uz jednogodišnje potvrde. Ako je 25 posto novca od tog zakupa išlo u županijski proračun, što će se dogoditi bude li netko pokrenuo nekakav pravni postupak protiv županije koja je uprihodovala novac od nezakonitog raspolaganja?

- Izdavanje jednogodišnjih potvrda bilo je propisano naputkom Vlade koji ima zakonsku snagu. Nažalost, aktualni zakon derogira mišljenje jedinica lokalne samouprave, a županije ostaju bez dosadašnjeg prihoda od zakupa i mi smo na njega uložili prigovor, najvažniji je dio odgovora kojeg je na drugo pitanje dao zamjenik župana Davor Vlaović.

Burno o otpisu dugova sedmorici poduzetnika

Od odrađenih 20 točaka dnevnog reda najviše je bure izazvala ona kojom se predlaže da Brodsko-posvaska županija otpiše dugove sedmorici poduzetnika kojima je depozitom (formiran manjim dijelom novcem Županije, a većim Ministarstva gospodarstva) bila jamac za poduzetničke kredite iz nekoliko različitih programa. Riječ je o ukupnom iznosu od 5,4 milijuna kuna kreditnog duga koji je djelomično namiren iz sredstava Županije, a korisnici su bili Stolarska radionica Antik, Geršić d.o.o., Uzgoj usjeva, peradi svinja Vonić, Kardišić d.o.o., Pogrebne usluge Vječni san, Suton d.o.o. i Obrt za prijevoz i usluge Kuna. Prema obrazloženju koje je išlo uz prijedlog odluke o otpisu, dug nije uspio naplatiti niti PBZ nakon čega je banka aktivirala jamstveni depozit iz kojeg se barem dijelom namirila. Naplatiti ono što nije uspjelo banci, za Županiju je, tvrdi se u obrazloženju, bila nemoguća misija, a da će i dalje ostati takva potvrdio je i jedan poznati brodski odvjetnički ured, ali i državna revizija. Upravo zbog toga se i išlo s prijedlogom za otpis potraživanja na koji je dobar dio vijećnika negativno reagirao tvrdeći da ne treba odustajati od pokušaja naplate ili barem od kaznene prijave, pitajući se što će reći svi oni koju su svoje kredite uz puno muke i odricanja, uredno vratili. Ipak, većinom glasova za i ostalim suzdržanim odluka o otpisu potraživanja je donesena.

Imamo koncesionara za distribuciju plina u Donjim Andrijevcima i Garčinu!

Druga odluka dočekana s puno nestrpljenja i koja je izazvala dosta bure što su ju podigli uglavnom vijećnici HSP-a dr. Ante Starčevića, bila je ona kojom se bira najpovoljniji ponuditelj za davanje koncesije za distribuciju plina za područje općina Donji Andrijevci i Garčin. Na natječaj je stigla samo jedna ponuda, ona novogradiškog Plin-projekta koji je ujedno i vlasnik plinske mreže na području općine Garčin tako da i tu leži jedan od razloga što nije bilo više ponuditelja. Mada je riječ o dvije općine, činjenica da ih veže ista mjerna postaja, dovela ih je u situaciju da su osuđeni i na zajedničkog koncesionara. Prema obrazloženju pročelnika Miroslava Jarića, vijećnici mogu prihvatiti Plin-projekt, ali ga i odbiti te poništiti natječaj budući da je stigla samo jedna ponuda. No, tada moraju biti svjesni i posljedica jer bi i u sljedeću sezonu grijanja najvjerojatnije ušli bez distributera plina. Ova je spoznaja bila presudna tako da je većinom vijećničkih glasova Plin-projekt dobio koncesiju na opskrbu plinom općina Gačin i Donji Andrijevci i to uz godišnju naknadu u iznosu od 1,5 posto od ostvarenog prihoda te gradnju plinske mreže kroz Sredance.

Jedna od iznimno važnih odluka koje su donesene u tišini bila je i ona o osnivanju Trgovačkog društva Regionalni centar za biotehnološka istraživanja Brodsko-posavske županije te odluka o darovanju nekretnine Veleučilištu Slavonski Brod. Zasjedanje, prekinuto zbog nedostatka kvoruma, završilo je zahvalom župana Danijela Marušića svima koji su mu pomogli u pripremi sjednica, vijećnicima koji su omogućili vrlo kvalitetan rad te medijima koji su sve to profesionalno pratili.

Odluka o dodjeli županijskih priznanja

Nagrade za životno djelo Šerifu Isakoviću i Šimi Benešu

U ponedjeljak 15. travnja, na svečanosti koja će biti održana povodom Dana Brodsko-posavske županije, zaslužnim pojedincima, ustanovama, institucijama, udrugama i gospodarskim subjektima bit će dodijeljena posebna priznanja. Odlukom vijećnika Županijske skupštine, Zlatni grb Brodsko-posavske županije, nagrada za životno djelo u 2013. godini dodjeljuje se:

dr. sc. Šimi Benešu, specijalisti medicine rada i to za sveukupan stvaralački rad u području medicine, posebno za rad s ovisnicima, invalidima, za rad u sportskoj medicini, a osobito za dugogodišnje aktivnosti u zaštiti prirode i okoliša, u očuvanju tradicije autohtonih hrvatskih pasimina te za ostvarenje projekata na području ekologije.

Šerifu Isakoviću, diplomiranom pravniku, za ukupan stvaralački rad u pravničkoj karijeri i izuzetna ostvarenja u raznim područjima djelovanja - političkim, kulturnim, humanitarnim, a nadasve za rad s prognaničkom populacijom i zalaganju na implementaciji Daytonskog sporazuma. Svojim mirom i tolerancijom u izravnom nastupu te preko međunarodnih institucija i različitih projekata prekogranične suradnje, zalaže se za povratak i ostanak izbjeglica i prognanika iz bosanske Posavine.

Plaketu Brodsko-posavske županije, godišnju nagradu u gospodarskim i društvenim djelatnostima dobit će Sigmat d.o.o., Udruženje obrtnika Slavonski Brod, Strojarski fakultet Slavonski Brod, Srednja škola Matije Antuna Reljkovića Slavonski Brod, Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema, Šahovski klub invalida HVIDRA-Brod, Udruga roditelja djece oboljele i liječene od malignih bolesti "Hrabro dijete" iz Nove Gradiške i Dobrovoljno vatrogasno društvo Garčin.

Kovanica od zlata, godišnja nagrada Brodsko-posavske županije dodjeluje se Nikoli Jankoviću iz Gundinaca, Goranu Hadžiću iz Gornjeg Varoša, Dragi Žamboku iz Ruščice, doc. dr. sc. Emini Berbić Kolar iz Slavonskog Broda, Stanislavu Hudiju iz Slavonskog Broda, Mirjani Jakovčev iz Slavonskog Broda, Marku Lipovcu iz Slavonskog Broda, Jasminki Žužić iz Nove Gradiške, Mariji Tunuković iz Vrpolja i Mirku Milecu iz Ruščice.

Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti