Županija

Bolnice, ipak, idu u sanaciju

Sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Datum objave: 1.3.2013.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Deset točaka dnevnog reda 25. sjednice Županijske skupštine odrađeno je za nešto manje od sedam sati, a pred vijećnicima se, uz tradicionalno uvijek zanimljiv Aktualni sat, našlo i nekoliko standardnih izvješća i odluka. Zasigurno najvažnija bila je točka u kojoj je skupštinska većina prihvatila odluke o provođenju sanacije općih bolnica u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški, čime su osnivačka prava sa Županije prenešena na Republiku Hrvatsku. Tako će država ubuduće donositi strateške odluke vezane uz bolnice, postavljati vodstvo tih zdravstvenih ustanova, a kako će sve funkcionirati i hoće li novi gospodar biti (ne)uspješniji od prošloga, vrijeme će pokazati.

Aktualni sat

Sjednici županijske skupštine nazočilo je 44 od 51 člana, a na aktualnom satu 14 vijećnika postavilo je ukupno 25 pitanja.

O projektima i mlijeku

Petar Bodrožić Selak (HDZ):

- S obzirom na to da je turizam jedna od uspješnijih gospodarskih grana u Hrvatskoj, i da se od njega očekuje značajan doprinos BDP-u, može li i kako Županija pomoći našim proizvođačima, tvrtkama i obrtima kako bi što više i bolje sudjelovali u ukupnoj turističkoj ponudi i potrošnji tijekom ovogodišnje turističke sezone?

- Nastojimo u suradnji sa županijskom gospodarskom i obrtničkom komorom pomoći našim proizvođačima, obrtnicima, poduzetnicima i OPG-ima koji se bave proizvodnjom hrane i pića u dijelu njihova mogućeg plasmana, posebice na Jadranu. Početkom veljače, u suradnji s komorama, organizirali smo odlazak desetak naših proizvođača na izložbu hrane, pića i ugostiteljske opreme "Histria 2013." u Pulu i platili njihov izložbeni prostor pa su predstavljanje i prodaja za njih bili besplatni. Prema anketama koje smo proveli vrlo su zadovoljni takvim oblikom potpore i pristupom te plasmanom, prodajom i sklopljenim aranžmanima. Zbog velikog interesa organizirat ćemo odlazak naših proizvođača s OPG-a na sajam u Dubrovniku krajem ožujka. Gospodarska komora će platiti izložbeni prostor, a Županija troškove organiziranog prijevoza tako da će njihov nastup biti besplatan. Tu su i druge potpore kroz kreditne programe poticanja proizvodnje, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Stjepan Bošnjaković.

Katica Mišković (HDZ):

- Koliko je Županija prijavila projekata za natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije te na natječaj u Ministarstvu regionalnog razvoja za izradu projektne dokumentacije za fondove Europske unije?

- Natječaji Fonda za zaštitu okoliša raspisani su u prosincu i uputili smo ih jedinicama lokalne samouprave i ustanovama kojima je Županija osnivač. Javili smo se na sedam natječaja i zatražili 4,9 milijuna, s udjelom sudjelovanja Županije od 2,2 milijuna kuna. Ukupna investicija na području županije bila bi oko 9,4 milijuna kuna, odgovorio je pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslav Jarić. Pročelnik UO za razvoj i europske integracije Marijan Štefanac odgovorio je na pitanje o natječaju za projektnu dokumentaciju i rekao kako se natječaj Ministarstva regionalnog razvoja odnosi na jedinice lokalne uprave i samouprave te određene institucije. Pristiglo je 12 prijava, a sredstva će biti kandidirana putem Centra za tehnološki razvoj. Iznos realiziranih sredstava znat će se nakon ocjene institucija ministarstva.

Ivan Sudić (HSS):

- Kakvo je stanje u županiji po pitanju aktualne situacije s mlijekom? Hoće li škola u Garčinu biti dovršena ove godine?

- Aktualna događanja na tržištu mlijeka, kao socijalnog i strateškog proizvoda, još jedna su potvrda kako su sve sugestije koje je predlagala izvršna vlast ove županije izabranima i na državnoj razini zaduženima za vođenje kvalitetne europske poljoprivredne politike, trebale biti puno bolje prihvaćene i vrednovane te u duhu mogućega provedene. U sedam mjeseci u pitanje je doveden ne samo segment pada proizvodnje mlijeka nego i opstanak u ruralnim prostorima. Do 1. lipnja prošle godine proizvodnja mlijeka se uspjela održati na razini prijašnjih godina, a krajem rujna ukupna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj pala je za 13 posto. Ono što posebno brine je da je u tom vremenu, uspoređujući to s krajem rujna 2011., propalo 2.203 proizvođača mlijeka. Poanta nije samo u tome da njih više nema nego da vjerojatno više ne žive na ruralnom području. Suša je donijela dalekosežne posljedice na koje smo ukazivali državnoj vlasti i predlagali direktno obeštećenje posljedica suše te instrument reagiranja iz nacionalne pričuve državne omotnice za poticaj i izdvajanje 3,5 posto za najugroženiji mljekarski sektor. Predlagali smo puno toga, posebno korisnicima operativnih programa kojima je bilo teško svaki mjesec realizirati kredite. To očito nije bilo dovoljno i došlo je do toga što potresa hrvatsku javnost i u čemu su ponovno na udaru seljaci. Kako to da je od 400 proizvođača koji imaju problema s aflatoksinom najveći dio upravo iz Istočne Hrvatske, a vrlo mali iz okolice Zagreba i Zeline? Kako to da akcijski plan, kojeg nudi Ministarstvo poljoprivrede, ide za tim da se kontrola aflatoksina provodi korištenjem skupe stočne hrane? Jesmo li je mogli dobiti jeftinije iz državnih robnih zaliha onda kada smo to predlagali i je li dio tog akcijskog plana stavljanje trajnog ili mlijeka upitne kakvoće iz velikih pričuva na police trgovačkih lanaca kako bi se potisnulo naše? Drugim riječima, ako nije bilo dovoljna propast 2.203 proizvođača mlijeka, neka ovih novih 400 budu opomena povlačenju konkretnijih i žešćih, pravovremenih i boljih akcija Ministarstva poljoprivrede, objasnio je pročelnik UO za poljoprivredu Željko Burazović.

Pročelnik UO za obrazovanje i sport Vladimir Štefanek rekao je kako je u tijeku natječaj za nastavak radova u osnovnoj školi u Garčinu. Izbor izvođača radova treba biti 5. ožujka, njihova je vrijednost 2 milijuna kuna, a rok završetka je kraj lipnja ove godine.

Dvorane, škole, veleučilište

Mirko Đanić (HSS):

- Što je sa školskom dvoranom osnovne škole Markovac Vrbova, jer su općina i škola već platile projektnu dokumentaciju prošle godine?

- Županija je kandidirala sportsko-školsku dvoranu kao projekt za program EIB2 odnosno EIB3 na osnovi dokumentacije koju smo imali. Nažalost, još uvijek taj dio EIB3 programa, koji je prihvaćen, nije u realizaciji. Nadamo se da će ona početi u neko skoro vrijeme, odgovorio je Štefanek.

Anto Serdar (HDZ):

- Dvorana u Okučanima je napravljena davno i zjapi prazna. Kad će biti otvorenje i zbog čega nije otvorena?

- Dvorana je izgrađena sredstvima Ministarstva regionalnog razvoja, a vrijednost radova je oko 10 milijuna kuna. Županija je u suradnji s općinom riješila pitanje priključaka. U tijeku je predaja zahtjeva za uporabnu dozvolu. Nakon zaprimanja zahtjeva bit će obavljen tehnički pregled, a do tehničkog pregleda bit će uklonjeni određeni nedostaci , pojasnio je pročelnik Štefanek.

Marijan Šabić (HSLS):

- Zadnjim izmjenama i dopunama PUP-a u Slavonskom Brodu planirano je zemljište za zgradu Veleučilišta u Naselju Andrije Hebranga. Na temelju izmjena i dopuna PUP-a tvrtka “Ambient“ iz Slavonskog Broda izradila je prijedlog parcelacije iz kojeg je vidljivo je da iz ukupne površine dvorišta Ekonomsko-birotehničke škole od 47 tisuća četvornih metara Županija kao vlasnik treba izdvojiti nešto više od 16 tisuća, a Grad Slavonski Brod 19 tisuća četvornih metara. Treba otkupiti 4.800 "kvadrata" od tvrtke Aredea elektronik d.o.o. Tko treba provesti postupak okrupnjavanja parcela i do kada bi se projekt Veleučilišta mogao kandidirati za sredstva pretpristupnih fondova?

Odgovor je dao pročelnik Štefanek: - S obzirom na to da je Veleučilište naručilo idejni projekt, a mislim da je izrada pri kraju, njegova je dužnost da na osnovu prijedloga zatraži parcelaciju zemljišta i da se na osnovu jedinstvene parcele pristupi izradi projektne dokumentacije i svega potrebnoga.

Martin Miloloža (HSP dr. Ante Starčević):

- U Osnovnu školu "Milan Amruš" za djecu s posebnim potrebama i poteškoćama u razvoju dolaze korisnici iz 13 općina. Vozila koja ih prevoze dnevno prijeđu po 500 kilometara. Može li župan organizirati sastanak s načelnicima i gradonačelnicima kako bi se školi pomoglo oko prijevoza? Udruga "Regoč", u čiji dnevni boravak dolazi 35 osoba s većim teškoćama u razvoju, moli župana za pomoć ili sastanak. Iskoristio bih priliku da pohvalim djelatnike županijske Turističke zajednice, i načelnika općine Sibinj, koji su počeli uređivati jezero Petnju u Završju. Jako je pohvalno što su postavili most i nadam se da neće stati na tome.

- Organizirat ću sastanak i uključiti sve načelnike i gradonačelnike. Osnivač škole jest Grad Slavonski Brod, ali rješavanje problema je opći interes. Financijski dio, u skladu s punjenjem proračuna, uvijek ispoštujemo, ali razumijem problem i suglasan sam s održavanjem sastanka. Drago mi je što ste primijetili radove Turističke zajednice. Petnja dobiva lijepo lice, rekao je župan Danijel Marušić.

Izvješća, zastare i ukidanja

Vesna Kolić Klikić (HNS):

- Na prošloj sjednici u prosincu pitala sam kad će vijećnici dobiti izvješće o radu županijskog Centra za gospodarenje otpadom, a pročelnik Jarić rekao je da će izvješće biti na prvoj sjednici iduće godine. Danas nema izvješća i ne znamo što se prošle godine radilo. Postupak oko županijske tvrtke za gospodarenje otpadom počeo se rješavati 2006. godine i do danas nismo napravili gotovo ništa. Ostalo nam je još pet godina do roka kada sve mora biti dovršeno. Možda ćemo na novi Zakon o otpadu, i imenovanje direktora tvrtke, čekati još godinu dana i više, što znači da se još jednu godinu neće raditi ništa. U Planu rada Skupštine nije planirano izvješće ni plan rada tvrtke, što znači da ćemo i ovu godinu prespavati. Župane, zašto dopuštate ovakvo stanje po pitanju gospodarenja otpadom u županiji? Hoćete li vi, pročelniče Jarić platiti štetu koja će biti nanesena građanima ako se ne sagradi odlagalište do 2018. godine? U Plan rada skupštine prošle godine uvršten je amandman o Informaciji o stanju pokretne i nepokretne kulturne imovine u županiji, ali Informacije nema. Amandman oporbe ste, izgleda, prihvatili tek toliko, očito zbog novinara, a ovu Informaciju – sad je jasno, niste nikada ni kanili napraviti. Župane, zašto od svojih pročelnika ne zahtijevate da se drže usvojenog plana Skupštine i što kanite učiniti onima koji ne govore istinu i ne izvršavaju svoje obveze? Zašto u kontinuitetu ignorirate zahtjeve upozorenja i ukazivanja na probleme koji dolaze iz redova oporbe?

Pročelnik Jarić je odgovorio kako će izvješće Centra za gospodarenje otpadom biti na dnevnom redu kad trgovačko društvo napravi završni račun i dodao: - Što se tiče rada odnosno nerada Centra, ni Županija ni ja nismo krivi što novi Zakon o otpadu nije donesen. Siguran sam i uvjeren da bi to danas bilo riješeno da je ostala ministrica Holy. U nekoliko navrata smo tražili od Agencije za državno zemljište da nam predaju zemljište u Šaguljama kako bi počeli s gradnjom Centra - nismo to dobili i opet nismo mi krivi. Nemamo utjecaja na donošenje novog zakona i molim Vas, gospođo Klikić, da nam pomognete u tome pri državnim tijelima s obzirom na to da radite u jednom od njih.

Kolić Klikić je u replici napomenula kako će građani morati platiti „smetlište“ sami dok ga sada mogu dobiti dijelom besplatno. Potpredsjednik Skupštine Miroslav Ćupić dodao je kako će troškove podmiriti država kad uđemo u Europsku uniju. Župan je istaknuo da usvojeni amandman o kulturnim dobrima županije pokazuje kako on i njegovi suradnici cijene oporbu.

- Na kraju krajeva, ovom županijom upravlja i oporba i oni koji nisu u oporbi i svi dajemo svoja mišljenja. Ne mogu reći da koraci nisu napravljeni, kontaktirana je Željka Perković (pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture) i ni ona nema sve podatke. Materijal je opsežan i treba ga kvalitetno pripremiti, kazao je župan.

Sikirevci, Sibinj, Gornja Vrba

Dubravko Kolundžić (HDSSB) :

- Općina Sikirevci imala je ishodovanu potvrdu glavnog projekta i građevinsku dozvolu za gradnju sportske školske dvorane u Sikirevcima, a valjanost je istekla 30. travnja 2009. godine zbog nepravovremenog podnošenja zahtjeva za produljenje od strane tadašnjeg načelnika. Zbog promjene zakona o ishođivanju nove potvrde glavnog projekta bile su potrebne promjene u glavnom projektu koje su općinu stajale 80 tisuća kuna. Po dogovoru sa županom i pročelnikom Štefanekom općina je podnijela zahtjev Upravnom odjelu za financijsku pomoć no dogovor nije ispoštovan. Općini je obećana gradnja sportsko-školske dvorane za koju projekt stoji spreman više od šest godina, ali nema informacija o realizaciji. Kada se planira gradnja dvorane u Sikirevcima i hoće li općini biti isplaćen novac za usklađivanje projektne dokumentacije? U proračunu županije bilo je predviđeno 40 tisuća kuna za obljetnicu 40 godina postojanja Veterinarske stanice Brod. Što je s Veterinarskom stanicom i, ako je u stečaju, kako su prenamijenjena sredstva?

Zamjenica župana Ružica Vidaković odgovorila je da je dvorana u Sikirevcima s ostalim dvoranama kandidirana, nakon EIB-a2, u EIB3. S obzirom na to da Vlada ne želi ili ne može potpisati sporazum sa Svjetskom bankom kako bi se aktivirao taj model financiranja, Županija ne može ništa.

- Nekoliko puta smo razgovarali o pomoći Općini Sikirevci. Nešto je realizirano u granicama naših mogućnosti. Moram priznati da se ne sjećam dogovora o 80 tisuća kuna. U tijeku je raspodjela decentraliziranih funkcija, kontaktirat ću načelnika, a molim i da se uputi pisani dopis pa ćemo razmotriti mogućnost takve pomoći, odgovorio je župan Danijel Marušić.

Pročelnik Burazović podsjetio je kako je županijska uprava 2002. godine iz stečaja Veterinarske stanice izvukla novu tvrtku, Centar za stočarstvo, kojoj je postala vlasnik. Tri godine poslije izvršena je privatizacija, Županija je ostvarila proračunske prihode i otad je to tvrtka u privatnom vlasništvu. Krajem godine tvrtka je zamolila župana za potporu u tiskanju publikacije o 40 godina veterinarskog rada u županiji i Slavonskom Brodu. Namjera je prikazati doprinos veterinarske struke razvoju gospodarstva županije, a u proračunu je planirano 20 tisuća kuna za tiskanje publikacije.

Mato Klarić (HDSSB) :

- Zašto je u Sibinju ukinuta postaja protugradne obrane i hoće li i kada biti vraćena? U Općini Gornja Vrba ukinut je poštanski ured. Može li župan inicirati razgovor o vraćanju Pošte u općinu? Novac koji je Gornja Vrba imala na raspolaganju za ulaganje očito je iz nekih razloga zaobilazio Poštu zbog čega je ukinuta. Grad Slavonski Brod će adaptirati staru zgradu i napraviti pučku kuhinju. Možemo li otvoriti lanac pučkih kuhinja u županiji zbog trenda rasta siromaštva?

Zamjenik župana Davor Vlaović rekao je kako je organizacija protutučne obrane pod nadležnosti Državnog hidrometeorološkog zavoda, ali Županija će uputiti dopis za obrazloženje ukidanja postaje. Naglasio je kako Županija, sukladno zakonu, sufinancira protutučnu obranu te kako inzistira da ona trajno ostane u županiji.

- Sa žaljenjem moram ustvrditi da su Hrvatske pošte zbog ekonomskih razloga ukinule urede u Vrbovi, Prnjavoru, Podcrkavlju i Gornjoj Vrbi. Obratili smo im se, ali nismo dobili nikakav odgovor koji bi zaustavio takva zatvaranja. Rekli su kako će, ako postoji mogućnost sufinanciranja od strane općina i županije, ostaviti urede otvorene. Nažalost, mi tog novca u proračunu nemamo. Razumijem potrebe građana i žao mi je zbog toga. Poduzeli smo sve da do toga ne dođe, ali čak su natječajem dale u zakup te prostore. Što se tiče javnih kuhinja ukazuje se potreba za njima, ali to treba vidjeti s općinama i gradovima, rekao je župan.

Nives Romanjek (HSP dr. Ante Starčević):

- U lipnju 2011. donijeli smo prijedlog odluke o ustrojavanju Riznice Brodsko-posavske županije. Pročelnik Lukić objasnio je da se ustrojstvom riznice i njenih proračunskih korisnika, kao i ustanova kojima je osnivač Županija, treba uspostaviti račun s kojega će biti obavljena plaćanja svih korisnika. Primjedbe koje iznosim uime Industrijsko-obrtničke škole su nemogućnost trenutnog uvida u iznos ostvarenog prihoda i uvida u analitičku karticu prihoda i rashoda financiranja. Trebalo bi poraditi i na komunikaciji Županija-škola po izvršenim uplatama. Kada se će poboljšati ove usluge?

- U svim područjima u kojima je riznica zaživjela postojeći programi moraju se uskladiti s proračunom i korisnicima. Nema analognih i identičnih sredina, kao što se jedan program ne može odmah primijeniti i profunkcionirati na zadovoljstvo svih proračunskih korisnika, naročito županije koja ima interes da to financijsko poslovanje bude optimalno i da možemo financijski disciplinirati proračunske korisnike. Riznici Slavonskog Broda trebalo je najmanje tri godine da poslovanje zaživi. Radimo na otklanjanju problema i svi nedostaci, u dogovoru s tvrtkom koja je instalirala program, bit će uklonjeni najkasnije do kraja ove godine. Županija je prva ili druga u državi koja je u cijelosti instalirala program riznice i uključila sve proračunske korisnike. Lokalna riznica je pokazala svoju opravdanost. Daljnjom nadogradnjom i usklađivanjem programa sigurno će pokazati da smo išli u pravom smjeru. Imali smo problema sa školama jer nismo imali adekvatno educirane računovođe. Našom sustavnom pomoći, u suradnji s upravnim odjelima za zdravstvo i obrazovanje, riznica funkcionira sve bolje, pojasnio je pročelnik UO za proračun i financije Ivan Lukić.

Klaonice, klupice i fiskalni potencijal

Mario Vučinić (SDP):

- U proračunu za 2012. godinu planirani su rashodi za trihineloskopski pregled tovnih svinja u iznosu od 100 tisuća kuna za ovlaštene klaonice na području županije. Time je županija poticala građane da kolinje obave u ovlaštenim klaonicama. Zanima me koje su to klaonice i koliko pregleda je obavljeno po klaonici jer se stvorila sumnja da su subvenciju koristile za smanjenje troškova pregleda svojih svinja. Molio bih pisana očitovanja o Odluci o raspodjeli sredstava za sufinanciranje programa komunalne infrastrukture u 2012. godini jedinicama lokalne samouprave i pisano očitovanje o broju proizvođača mlijeka prije 10, pet i prije dvije godine te razlozima tog smanjenja unatrag 10 godina. Ne vjerujem da je 1. lipnja prošle godine bio prekretnica u poljoprivredi.

- Od ove jeseni klaonice „Bebrinka“, „Jagodanović“ i „Živković“ su registrirani objekti koji ne rade samo preglede nego mogu sutra djelovati na tržištu Europske unije. Naravno da se podrazumijeva da se od 50 kuna, koliko se dobije sklopljenim ugovorom, na neki način olakša trošak uslužnog klanja koje košta više od 50 kuna i isfinancira se trošak analize mesa. Najvažnije je da smo jedina županija koja je u 11 godina provedbe programa na taj način dala građanima 22 tisuće zaklanih svinja. Prošla godina imala je referentan karakter jer je cilj bio u svim granama povećati proizvodnju i broj poljoprivrednika kako bi korištenje sredstava I. i II. stupa bila što veće, odgovorio je pročelnik UO za poljoprivredu Željko Burazović.

Boro Grubišić (HDSSB):

- U izvješćima koje smo dobivali u Saboru Brodsko-posavska županija je zadnja po fiskalnom kapacitetu. Radi se o 1.681 kuni po glavi stanovnika u županiji i stanje je nepromijenjeno u odnosu na 2009. godinu. Požeško-slavonska, Virovitičko-podravska i Vukovarsko-srijemska županija, koje su bile s nama u rangu, odmakle su od nas. Što osjećate nakon osam godina vladavine županijom i poraznih ekonomskih i gospodarskih rezultata? Ove godine se obilježava Samica na Stanu u Slavonskom Šamcu. Organizatori deset godina traže sredstva za pomoć, hoće li ove godine dobiti novac? Na cesti 4244, od Slavonskog Broda prema Slatiniku, na izlazu iz Gornjih Andrijevaca postoji most koji predstavlja opasnost za građane. Hoće li problem mosta biti riješen ove godine?

- Ako ste mislili na mene i zastupnike, vodimo županiju koliko ste vi u Saboru, manje od osam godina. Stanje je tužno i teško i siguran sam da svi vijećnici dijele iste osjećaje. To samo daje dodatnu motivaciju da svi zajedno radimo što više na onim projektima koji će realno donijeti novac u županiju i onim uvjetima koji će osnažiti naše gospodarstvo. Prije svega mislim na malo i srednje gospodarstvo koje je okosnica županije. Veća su gospodarstva pod ingerencijom države. Zahvaljujući sposobnim ljudima imamo i pozitivne primjere kao što je odnos županije prema pretpristupnim fondovima. Možda bi nam to bila dobra trasa za budućnost. Čini mi se da smo prošle godine pomogli Stanu, a ako nismo, bez obzira što o tome odlučuje kulturno vijeće, molim da nam se uputi pisana zamolbu. Siguran sam da ćemo naći načina i dati potporu za očuvanje naše tradicije, rekao je župan. Prema odgovoru ravnatelja Županijske uprave za ceste Antuna Dukića naselje Gornji Andrijevci i cesta koja kroz njega prolazi u nadležnosti su Hrvatskih cesta, a o informacija o mostu nije dosad imao.

- Ne vjerujem da sam prvi koji govori o mostu u Gornjim Andrijevcima. Što se tiče Samice na Stanu, potpora je zatražena od kulturnog vijeća, ali sredstva nikad nisu dobivena. O fiskalnom kapacitetu najbolje govori broj obrtnika u županiji, njih 1.500, koji je za 300 manji nego u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji koje su manje od naše. Varaždinska županija ima 1.200 obrtnika više i također je manja. S obzirom na to da HDZ sa svojim koalicijskim partnerima obnaša vlast u županiji osam godina trebali bi nešto o tome reći i građani na izborima, replicirao je Grubišić.

Zvjezdana Grčević-Ćurković (SDP):

- U prizemlju zgrade Županije puno ljudi čeka pred uredom Katastra na rješavanje legalizacije objekata. Svi moraju stajati i mislim da se u hodnik mogu staviti klupice koje ne zauzimaju puno mjesta. Prostor u kojem čekate na uslugu pokazuju odnos pružatelja usluga prema građanima. Je li moguće riješiti to pitanje?

- Katastar nije pod našom ingerencijom, ali apsolutno se slažem s vama. I meni su se građani obraćali s problematikom sporog rješavanja predmeta, na što smo se i mi obratili Katastru s molbom da se predmeti ubrzaju u smislu nestvaranja gužve. Nadam se da ćemo riješiti problem gužvi ovih dana, odgovorio je župan.

Poziv Vladi Republike Hrvatske

Sanacija slavonskobrodske i novogradiške bolnice?

Većinom glasova, nakon dugotrajne rasprave, županijski su vijećnici usvojili prijedlog odluka o pozivanju Vlade Republike Hrvatske na provođenje sanacije slavonskobrodske i novogradiške opće bolnice. Naime, Vada je 30. studenoga 2012. godine donijela Zakon o sanaciji javnih ustanova kod kojih osnivač ne može pokriti nastale gubitke, te je obvezan pozvati Vladu na sanaciju.

Činjenica je, kako je na sjednici Županijske skupštine rekao brodsko-posavski župan Danijel Marušić, da Županija nema 30 milijuna kuna koliko iznose dugovanja slavonskobrodske i novogradiške bolnice. No, podsjetio je kako su druge bolnice iste kategorije dužne deset puta više, te naglasio da je novogradiška bolnica prošle godine poslovala pozitivno, dok HZZO ove godine traži otpis potraživanja Opće bolnice "Dr. Josip Benčević" Slavonski Brod u iznosu od 31 milijun kuna, a da toga otpisa nema slavonskobrodska bi bolnica bila 6 milijuna kuna "u plusu".

Budući da je bilo dosta nedoumica i pitanja oko postupka sanacije, održan je sastanak s ministrom zdravlja kojemu je prisustvovao i brodsko-posavski župan. Saznao je da je za sanaciju zdravstvenih ustanova planirana 1,1 milijarda kuna, s tim da većina novca ide u kliničke bolničke centre koji generiraju 65 posto duga u zdravstvu. Rečeno je da da će se uz financijsku injekciju sanacija obaviti i objedinjenom javnom nabavom za lijekove, koja je i potpisana prije ali nikada nije zaživjela, kao i korigiranjem limita čije je smanjivanje i dovelo bolnice u gubitke. Na sastanku je, prema riječima župana Marušića, ministar obećao da tijekom sanacije neće biti spajanja ustanova, otpuštanja ljudi i ukidanja djelatnosti. Vlada preuzima upravljačka prava nad bolnicama u sanaciji, započeti se projekti nastavljaju pa tako i završetak poliklinike u Slavonskom Brodu, te će Vlada preuzeti i jamstvo Županije za kredit za tu namjenu.

Država imenuje ravnatelja

Prihvati li Vlada sanaciju bolnica, prestaju mandati upravnim vijećima i ravnateljima tih ustanova, te će Vlada imenovati sanacijskog ravnatelja i sanacijsko vijeće koje čine predstavnici Ministarstva zdravstva, Ministarstva financija i predstavnici radnika. Sanacijski postupak vodit će HZZO.

Kako su jamstva o tome da tijekom sanacije neće biti otpuštanja radnika i ukidanja djelatnosti dobivena samo usmeno, u odluci u članku 5. stoji da se tijekom dvije godine sanacije i dvije godine poslije ne može raspolagati i prodavati imovina, da neće doći do ukidanja odjela i djelatnosti, te da neće biti otpuštanja radnika. Klub vijećnika SDP-a zatražio je da se ta točka briše iz odluke i kako to nije učinjeno bili su suzdržani kod glasovanja. Tijekom rasprave spekuliralo se i o tome je li riječ o centralizaciji, kao i hoće li novi ravnatelj biti iz redova vladajućih, SDP-a ili HNS-a.

Županijska je skupština dala i suglasnost na novu Odluku o promjeni djelatnosti Opće bolnice Nova Gradiška. Ta je odluka dobila suglasnost Županijske skupštine u prosincu prošle godine, ali je Ministarstvo zdravlja ocijenilo da je potrebno brisati dijagnostičke metode i nazive ambulanti jer bolnice u sklopu specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite trebaju navesti samo osnovne grane specijalizacije, odnosno uže specijalizacije. Izmjene su uvrštene te je odluka ponovno usvojena.

Izmjene Statuta Brodsko-posavske županije

Deset županijskih vijećnika manje

Jednoglasno su županijski vijećnici prihvatili prijedlog programa rada Županijske skupštine za 2013. godinu dopunjenog predloženim amandmanima. Vijećnici Vesna Kolić-Klikić i Šerif Isaković amandmanima su u program rada uvrstili i plan rada županijske tvrtke za gospodarenje otpadom, analizu stanja i programskih djelatnosti kulturno-umjetničkih društava, stanje očuvanosti pokretne i nepokretne kulturne baštine Brodsko-posavske županije, te informaciju o pripremama Županije za Europsku uniju. U izvješću o radu Policijske uprave Brodsko-posavske u prošloj godini, koja je također jednoglasno usvojena, stoji kako su za oko 12 posto smanjena kaznena djela i prometne nesreće, za 14 posto smanjeni su prekršaji u prometu, dok je zabilježen porast požara za 31,7 posto. Prihvaćene su i izmjene i dopune Statuta Brodsko-posavske županije sukladno izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Najznačajnije izmjene odnose se na broj vijećnika predstavničke vlasti za što je osnovni kriterij broj stanovnika, pa će Županijsku skupštinu Brodsko-posavske županije u novom sazivu činiti 10 vijećnika manje, odnosno ukupno 41. Isto tako ne usvoji li se proračun do kraja godine, istovremeno se raspušta i predstavnička i izvršna vlast. Jednoglasno je na sjednici usvojen i prijedlog odluke o davanju u zakup i kupoprodaji poslovnog prostora u vlasništvu Brodsko-posavske županije, kao i izvješće o ostvarivanju plana upravljanja i godišnjeg programa zaštite, održavanja, očuvanja, promicanja i korištenja zaštićenih dijelova prirode. Usvojen je i akcijski plan za provedbu Nacionalne politike za ravnopravnost spolova za razdoblje od 2011. do 2015. godine na području Brodsko-posavske županije.

Kadrovska pitanja

Za v.d. ravnateljicu Muzeja Brodskog posavlja s 26 glasova za imenovana je dosadašnja ravnateljica Ivanka Bunčić. Na vlastiti zahtjev dužnosti u školskom odboru novogradiške osnovne škole "Mato Lovrak" razriješena je Đurđa Aleksić, a na njeno mjesto imenovan je pravnik Ivan Serenčeš.

M. Bencun, M. Kovačević

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti