Županija

Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

Sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Datum objave: 21.9.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Izmjenama dnevnog reda kojima je skinut prijedlog odluke o davanju suglasnosti na statut Doma za stare i nemoćne u Slavonskom Brodu, a dodano usvajanje odluke o priključenju na vodovodnu mrežu na području općina Donji Andrijevci i Sikirevci, u utorak je, prvi put nakon ljetne stanke, održana sjednica Skupštine Brodsko-posavske županije. Aktualni sat, uobičajena prva točka dnevnog reda, zbog čak 25 vijećnika koja su s pitanjima izašla za skupštinsku govornicu i polemika koje su se javile nakon nekih od njih, ovaj se put pretvorio u aktualno prijepodne tijekom kojeg su župan i njegovi zamjenici bili su zasuti cijelom lepezom pitanja na koja su uglavnom strpljivo odgovarali.

Novi načelnik Policijske uprave

Kadrovska pitanja pod kojima se, uz imenovanje sudaca porotnika u Županijski sud u Slavonskom Brodu i iskazivanje pozitivnog mišljenja o prijedlogu MUP-a da se Ante Zovak imenuje za načelnika PU brodsko-posavske, "krilo" nekoliko zamjena članova školskih odbora iz dijela koje imenuje Županija kao osnivač i ovaj su put izazvala podužu raspravu te, na koncu, i napuštanje sjednice dijela vijećnika. Iako su svi prijedlozi opoziva i novih imenovanja pa i ono najspornije u OŠ Mate Lovraka u Novoj Gradiški prihvaćeni većinom glasova, vijećnici HSP AS su, uz obrazloženje da ne žele sudjelovati u lakrdiji u koju se pretvorila jedna važna stvar poput školskih odbora, napustili sjednicu. No, njihov izlazak niti u jednom trenutku u nastavku sjednice nije ugrozio kvorum nije je vladajućoj koaliciji omeo izglasavanje odluka.

Županijska skupština je u nastavku, uglavnom većinom glasova, prihvatila sve točke dnevnog reda pa tako i izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Brodsko-posavske županije tijekom koje su zabilježene tek manje nepravilnosti koje su, najvećim dijelom, već otklonjene. Usvojeno je i izvješće o izvršenju županijskog proračuna za prvih šest mjeseci ove godine koje je ostvareno s 30 posto od godišnjeg plana, a potom i izvješće župana Danijela Marušića za isto razdoblje iz kojeg će javnost najviše zanimati informacija o konačnom pokretanju projekata gradnje podvožnjaka u Osječkoj ulici u Slavonskom Brodu i Južne obilaznice u Novoj Gradiški.

Slijedilo je davanje suglasnosti za prihvat donacije građevinskih radova na adaptaciji prostora za ustrojavanje Centra za dijalizu u sklopu novogradiške bolnice, potom rasprava o predloženoj mreži javnih ustanova za Brodsko-posavsku županiju nakon koje su ministru zdravlja poslani zaključci s primjedbama i prijedlozima. Ne budu li usvojeni, jasno je rečeno, zdravstvena skrb koja će biti na raspolaganju stanovnicima Brodsko-posavske županije, bit će znatno ispod standarda koje su do sada imali i na koje su navikli ili će, pak, standard ostati isti, ali će zdravstvene ustanove napraviti velike gubitke. Bez puno rasprave "odrađene" su još četiri točke – dana je suglasnost za promjeni djelatnosti bolnici u Slavonskom Brodu, prihvaćena je inicijativa za izmjene i dopune mreže osnovnih škola (osamostaljivanje područnih škola iz sadašnjih matičnih škola Huge Badalića, Đure Pilara, Bogoslava Šuleka i Vladimira Nazora, sve iz Slavonskog Broda) kao i informacija o kakvoći zraka, a donesena je i odluka po kojoj naknada za priključak na vodovodnu mrežu u općinama Donji Andrijevci i Sikirevci iznosi 0 kuna. Da ne bude zabune, trošak izvođenja pojedinog vodovodnog priključka koji može napraviti samo Vodovod Slavonski Brod mora se platiti, a cijena ovisi o potrošenom materijalu i uloženom radu, a kreće se od 4 do 5 tisuća kuna naviše.

Aktualni sat

Najviše pitanja o zdravstvenim i ustanovama socijalne skrbi

Milan Marčević (HSS)

- Što se to događa u Domu za stare i nemoćne osobe Slavonski Brod između ravnatelja i sindikata?

- Upravno vijeće Doma 27. srpnja je, na zahtjev sindikata zaposlenih u socijalnoj skrbi i u zdravstvu, vezano za mobing i diskriminaciju ravnatelja nad djelatnicima Doma, sazvalo sjednicu. Na sjednici smo upoznati s njihovim navodima po kojima u Domu vlada atmosfera straha, a zaposlenicima se gazi dostojanstvo s tim da su suglasnost da se njihove izjave kao dokazni materijal uvrste u sudske spise, dali i djelatnici koji nisu članovi sindikata. Predsjednica stručnog vijeća i voditeljica ispostave u Novoj Kapeli u svom je dopisu, također, argumentima potvrdila mobing i navela da se uz ravnatelja ne može normalno raditi. Upozorenja su nam stizala sa svih strana, a za otklanjanje propusta bio je zadužen ravnatelj koji ignorira svoje obveze i ništa ne čini da otkloni tenzije. Komunikacija između Upravnog vijeća i ravnatelja postala je nemoguća, a takvo stanje traje već godinu dana. Nakon što je sazvano Upravno vijeće ja sam, kao njegova predsjednica, u sat vremena, na mobitel, od ravnatelja primila sedam prijetećih poruka na koje nisam odgovorila, ali sam bila na policijskoj postaji i tražila od inspektora da zamoli ravnatelja da me više ne uznemirava i u njima spominje moje mrtve te me optužuje za sve i svašta, kazala je, između ostalog zamjenica župana i predsjednica Upravnog vijeća Doma za stare i nemoćne Ružica Vidaković u svom podužem i vrlo emotivnom odgovoru na vijećničko pitanje. Pri tom je spomenula i mišljenje Ministarstva financija kojim je utvrđeno kršenje Zakona o javnoj nabavi.

Zdravka Kršan (nezavisna vijećnica)

- U općini Sibinj, na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća su, uz ostale točke, bila i polugodišnja izvješća o realizaciji proračuna i o radu načelnika, a niti jedna od njih nije dobila potrebnu većinu od nazočnih 11 vijećnika kojih je, inače, 15. Iz toga je vidljivo nezadovoljstvo radom načelnika koje je vrlo veliko budući da vijećnici nemaju uvid u trošenje proračunskih sredstava, iako su ga bezbroj puta tražili. Koje su mjere za načelnika i njegovog zamjenika nakon što vijećnici nisu usvojili spomenute točke dnevnog reda?

- Za ovo pitanje Brodsko-posavska županija nije nadležna, a sve primjedbe treba poslati Uredu državne uprave, kratko je odgovorio župan Danijel Marušić.

Ponovno o prijevozu srednjoškolaca, poliklinici, uređenju ulica...

Saša Šnajder (SU)

- Odlukom Vlade Republike Hrvatske, srednjoškolcima će biti pokriveno 75 posto troškova prijevoza dok u ostatku mogu sudjelovati jedinice lokalne samouprave, prijevoznik i roditelji. Ovakva mogućnost otvorila je prostor za manipulacije i poigravanje pojedinih prijevoznika koji, koristeći tržišnu utakmicu, u dogovoru s načelnicima nude različite uvjete financiranja preostalog dijela troškova. Što Županija čini da ujednači opterećenje roditelja i spriječi nejednak pristup u pojedinim općinama?

- Prijevoznici koji imaju dopusnice formiraju tržišne cijene i mi, kao ni Vlada, ne možemo na njih utjecati. U odluci Vlade, pored ovih 75 posto, imamo i posebnu formulu koja uspoređuje prosječnu mjesečnu kartu po učeniku u županiji s prosječnom mjesečnom cijenom po učeniku u Hrvatskoj i spomenuti postotak je gornji limit koji će Vlada isfinancirati. Može se dogoditi da kod izračuna dođe do pomicanja postotka na niže vrijednosti od početnih 75 posto iz rujna. Preostalih 25 posto s prijevoznicima se rješava preko općina dok obračun onih 75 posto ide preko županije. Ove godine, s obzirom na fiskalni kapacitet i isplatu prošlogodišnjeg duga za sufinanciranje prijevoza, nismo mogli planirati da to i sada činimo, odgovorio je pročelnik Vladimir Štefanek.

Stjepan Aračić (HDZ)

- Postoji li šansa za nastavak radova na gradnji poliklinike Opće bolnice Slavonski Brod?

- Nastavak gradnje poliklinike nije upitan. Ministar zdravlja je napravio preuranjen korak kad je poslao aneks kojim se zbog neishođenja jamstva bolnici za kreditno zaduženje trebao raskinuti ugovor za gradnju poliklinike. Mi smo, na koncu, od Ministarstva financija i dobili suglasnost za jamstvo nakon čega su nestali razlozi za potpisivanje aneksa ugovora o prekidu radova, odgovorio je župan Marušić zahvalivši se ministru Liniću koji je, kako je kazao, uz stručnost, pokazao i veliku dozu razumijevanja za Brodsko-posavsku županiju.

Dubravko Kolundžić (HDSSB)

- Većina županija sufinancira smještaj u učeničke domove za učenike sa svog područja, ali ne i naša. Može li se razmisliti da i mi to činimo? Kad se već spominje gradnja poliklinike moram reći da bi ju, da je imalo poštenja i pravde u Hrvata prema Slavoniji, Ministarstvo u potpunosti isfinanciralo. I treće, prvašići iz Nove Kapele su prvi doticaj sa školom imali i još uvijek imaju u sportskoj dvorani u kojoj se održava nastava, iako postojeći sustav grijanja ne može podići temperaturu na potrebnu razinu. A kad smo već kod Kapele, postoji li mogućnost da se u proračun ŽUC-a ubaci i uređenje Kolodvorske ulice prema željezničkoj postaji Batrina – Nova Kapela?

- Država financira 50 posto troškova smještaja u učeničkim domovima, a mi iz županijskog proračuna ne možemo sudjelovati ni u sufinanciranju prijevoza srednjoškolaca. Što se tiče drugog pitanja, s voditeljem radova u Novoj Kapeli dogovoreno je vrlo brzo rješavanje grijanja dvorane, a do početka službene sezone grijanja četiri će učionice biti spremne za održavanje nastave. Izvođač je obećao da nastavlja intenzivno raditi na objektu te da očekuje da će do kraja godine svi radovi biti završeni, odgovorio je pročelnik Štefanek. Radovi na sanaciji Kolodvorske ulice u Novoj Kapeli, obećao je ravnatelj ŽUC-a Antun Dukić, bit će obavljeni u sklopu redovitog održavanja županijskih cesta i to do sredine studenog.

Kako ublažiti posljedice suše, dobiti novac iz fondova, sačuvati Orljavu...

Mirko Đanić (HSS)

- Što je župan poduzeo za ublažavanje posljedica suše zbog koje je na cijelom području Brodsko-posavske županije proglašena elementarna nepogoda?

- Nakon obilaska terena koju je obavila komisija za procjenu, u fazi smo izrade elaborata o nastalim štetama. Prvi podaci pokazuju da se štete na ratarskim kulturama kreću od 50 do 90, u voćnjacima od 30 do 50 posto, a primijećene su i u ribnjačarstvu. Izražene u novcu, te uz one od mraza, ukupne ovogodišnje štete u Brodsko-posavskoj županiji procjenjuju se na više od 200 milijuna kuna zbog čega smo tražili pomoć Vlade RH. Nažalost, informacije govore da novca neće biti nego da će se štete pokušati ublažiti drugim mjerama. Mi ćemo, u skladu s našim ovlastima i mogućnostima, za sljedeću Županijsku skupštinu pripremiti cjeloviti elaborat u kojem ćemo predložiti mjere pomoći poljoprivrednicima, kazao je, odgovarajući na vjećničko pitanje, zamjenik župana Davor Vlaović.

Josip Želinski (nezavisni vijećnik)

- Zbog čega nema kontrole ispuštanja vode iz Mrsunje u Savu dok su, istovremeno, presušili svi bunari i vodotoci koji utiću u ovaj potok? Isto sam pitanje već postavio, ali odgovor još nisam dobio tako da ga moram ponoviti.

- Pitanje smo proslijedili Hrvatskim vodama, a kako odgovora još nema, poslat ćemo požurnicu, odgovorio je župan Danijel Marušić.

Anita Kladarić (HDZ)

- Je li nešto od 30 milijuna kuna Ministarstva regionalnog razvoja namijenjenih izradi projektne dokumentacije za prijavu za sredstva EU fondova, predviđeno i za Brodsko-posavsku županiju?

- Prisutni smo u dva segmenta od kojih je prvi tehnička pomoć za izradu dokumentacije za veće regionalne projekte. Tu su nam, od ukupno 32 s područja cijele Hrvatske, prošla dva projekta koja su i najbolje ocijenjena u okviru bivše panonske regije. Drugi dio je izravna financijska pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za izradu projektne dokumentacije za potpomognuta područja za što je za nas osigurano nešto više od milijun kuna, odgovorio je zamjenik župana Davor Vlaović.

Nives Romanjek (HSP AS)

- Zbog čega je natječaj za predlaganje kandidata za izbor članova u Savjet mladih objavljen baš u vrijeme godišnjih odmora, odnosno dok su škole zatvorene, a političke stranke u mirovanju?

- Zbog toga što je dosadašnjim članovima istekao mandat i morali smo ispuniti i formalnu i stvarnu obvezu. No, kako nije bilo niti jednog prijedloga, odlučili smo natječaj, točnije javni poziv, ponoviti i uputiti ih prema svim tijelima koja su navedena kao ovlašteni predlagatelji, odgovorila je pročelnica Slavica Bešlić.

Mato Klarić (HDSSB)

- Prati li župan ili netko drugi na županijskoj razini, snažan utjecaj središnje vlasti na kadroviranja na području Brodsko-posavske županije čime se ona stavlja u položaj lokalnog protektorata jer su na važnijim čelnim mjestima ljudi koji uglavnom ne žive u Slavonskom Brodu. Može li župan napraviti stručnu analizu i barem s političke pozicije dati sud o svemu tome i prekinuti takvu praksu? Drugo pitanje se odnosi na sušu i štete njom izazvane pri čemu se ministri u bijelim hlačama i crnim naočalama prošetaju Slavonijom i kažu da za nju nemaju novaca. Napravimo si trošak da procijenimo štetu, a ljude smo samo dodatno osramotili. Postoji li kakav instrument da se lokalna vlast konzultira sa središnjom pa da uopće ne idemo u procjenu šteta, ako se kaže da novac nema?

- S komentarom se apsolutno slažem i podržavam vaše razmišljanja, ali i sami ste rekli da tu županija nema nikakav utjecaj. Kad je riječ o kadroviranju, mi imamo dosta kvalitetnih ljudi bez obzira na to o kojoj je političkoj opciji riječ, ali nemamo nadležnosti da ih imenujemo. Za štete, mi smo kao uprava po zakonu dužni provesti analizu i nadamo se da će Vlada naći načina da pomogne naše poljoprivrednike, kazao je je župan.

Damir Japundžić (HDSSB)

- Pitam župana čime se vodio kad je, kod izbora ravnatelja Opće bolnice Nova Gradiška, svoj glas dao dotičnom, jednom od, kako ste rekli, dvojice odličnih kandidata. Drugo pitanje se odnosi na Orljavu čiji je okoliš lijepo uređen, ali iz koje je voda nestala ili je prodana susjednoj državi te je svedena na mali potočić. Jesmo li u stanju Orljavu ponovno učiniti rijekom kakva je bila, vratiti joj akumulacije i podići brane?

- Sigurno je da su oba kandidata bila kompletna, stručna i jako dobra, a riječ je o vama i sadašnjem ravnatelju Oršuliću za kojeg sam glasao jer sam smatrao da je u ovom trenutku bolje rješenje. I ja, baš kao i vi, smatram da se politika nepotrebno spušta na nisku razinu te da sve u životu nema potrebe politizirati, kratko je na prvo pitanje odgovorio župan Marušić.

- Što se tiče Orljave, Hrvatske vode su napravile stručni elaborat sanacije šteta od poplave kao i za regulaciju njezinog vodotoka. Ukoliko vi ili mjesni odbor imate primjedbi, pošaljite ih Hrvatskim vodama koje će ih, vjerujem, uvažiti, glasio je dio odgovora zamjenika župana Vlaovića.

Zlatka Čičić (SDP)

- U izvješću o realizaciji županijskog proračuna za prvo polugodište naveden je trošak od 23.216 kuna za osobe izvan radnog odnosa. Kojim osobama i za što je taj novac isplaćen? Isto sam pitala i za prošlu godinu i to tri puta, ali odgovor nikada nisam dobila. Zašto odgovor uporno izbjegavate i kršite poslovnik?

Odgovor će, rećeno je, biti poslan u pisanom obliku.

Što je s tvornicom biodizela i plinskom termoelektranom?

Zvjezdana Grčević-Ćurković (SDP)

- Dokle se stiglo u pripremi dokumentacije dvaju projekata za koje su prije nekoliko mjeseci potpisani ugovori, a izuzetno su važni za Brodsko-posavsku županiju? Jedan se odnosio na tvornicu za proizvodnju biodizela, a drugi na izgradnju termoelektrane na plin. I drugo, koliko je učenika s područja naše županije izašlo na državnu maturu, kakav su prosječan uspjeh postigli i kako su pozicionirani u odnosu na ostale maturante iz Republike Hrvatske? Molim odgovor specificiran po školama s obziram na to da se u nekima od njih na učenike vrši veliki pritisak s ogromnim brojem popravka i ogromnim brojem sati instrukcija.

Odgovor će biti predan u pisanom obliku.

Ivan Sudić (HSS)

- Zbog čega su stali radovi na školi u Garčinu?

- Radovi na školi su stali zbog vlasničkih promjena u tvtki Ecos trgovina s kojom je potpisan ugovor o izvođenju radova, a koja više ne postoji. Sad moramo raskinuti ugovor s njezinim pravnim sljednikom te nakon izrade novog troškovnika raspisati natječaj za novog izvođača radova, glasi, ukratko, odgovor pročelnika Vladimira Štefaneka.

Petar Bodrožić Selak (HDZ)

- Hrvatska je podijeljena u dvije statističke regije.Kakve će to posljedice imati na Brodsko-posavsku županiju te što će se poduzeti budu li one nepovoljne?

- O ovoj novoj statističkoj podjeli Hrvatske ništa nismo znali i čim smo iz medija za nju saznali reagirali smo preko Zajednice županija i bili kod ministra Grčića koji nam je kazao kako nisu imali vremena za širu raspravu. Riječ je o tome da EU financira projekte onih regija čiji je BDP do 75 posto EU prosjeka. Time je i naš dohodak koji je 39 posto EU prosjeka, zbog Zagreba koji je u istoj regiji s nama i ima BDP od 160 posto, narastao na oko 64 posto. Tako je naša županija u prosjeku postala dva puta bogatija nego što zaista je, a posljedice će za nas i sve ostale županije bivše panonske regije biti katastrofalne. Ako ulaže pod istim uvjetima, teško da će neki gospodarstvenik, umjesto u Sesvete, doći u Sikirevce, Garčin ili Donje Andrijevce, odgovorio je župan Danijel Marušić navodeći kako se od pojedinih državnih dužnosnika moglo čuti i vrlo neumjesnih izjava na račun Slavonije i Slavonaca.

Kasno za raspravu o mreži zdravstvenih ustanova?

Davorin Slišurić (HDZ)

- S obzirom na to da je mreža zdravstvenih ustanova na državnoj razini već usvojena, nismo li mi s današnjom raspravom te s primjedbama i prijedlozima koje ćemo dati, zakasnili?

- Mi nismo zakasnili, a mreža zdravstvenih ustanova je donesena bez mišljenja Skupštine Brodsko-posavske županije. Prvi dopis iz Ministarstva zdravlja s prijedlogom mreže zdravstvenih ustanova smo dobili za vrijeme ljetne stanke i nije bilo uvjeta za održavanje Županijske skupštine. Inače, mreža koja je predložena ne odgovara standardima u Brodsko-posavskoj županiji i nije im primjerena. Mi smo ministru Ostojiću poslali dopis u kojem smo objasnili problematiku i od njega zatražili da mrežu ne donosi dok se ne steknu uvjeti za zasjedanje Županijske skupštine. On naš dopis nije uvažio i mrežu je donio bez mišljenja Brodsko-posavske županije, odgovorila je pročelnica Klara Šćuka.

Vesna Kolić Klikić (HNS)

- Nedavno sam bila svjedok višesatnog čekanja pacijenata na Hitnoj pomoći u Novoj Gradiški u kojoj nije bilo nikoga da ih primi ili usmjeri kamo dalje ići. Saznala sam da je odlukom Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Brodsko-posavske županije na novogradiškoj Hitnoj pomoći ukinuto mjesto dežurne medicinske sestre čime su Novogradiščanima uskraćena osnovna prava iz zdravstvene zaštite. Saznala sam da su unutar ustanove nastali veliki problemi pa se govori i o podizanju sudskih tužbi. Zbog svega ovoga predstavnik sindikata tražio je prijem kod župana, ali prijema i odgovora još nema. Kada će ih biti? Ravnateljicu i zamjenicu ravnateljice pitam kada će vratiti četvrtog člana u hitni tim u Novoj Gradiški i omogućiti nam istu zadravstvenu zaštitu kakvu imaju pacijenti u drugim gradovima te tko će platiti odštetu građanima koji tuže Hitnu zbog nepružanja pomoći. Hoćete li se i to prevaliti na porezne obveznike?

- Ovim se problemom bavimo gotovo godinu dana jer niti mi nismo zadovoljni. Dobili smo odgovor da ovim ustrojem hitne pomoći nema pružanja zdravstvenih usluga ambulantno nego da djelatnici na poziv odlaze na teren i tamo pružaju hitnu pomoć. Sve ostalo je nadstandard koji treba osigurati županija i dogovorili smo da u slučaju kad tim hitne odlazi na teren, pacijente koji su tamo došli preuzima hitni bolnički prijem o čemu će ih obavještavati kontakt osoba, odgovorila je, ukratko preneseno, pročelnica Klara Šćuka.

Mario Vučinić (SDP)

- Namjerava li se Brodsko-posavka županija, onako kako je to učinila 2010. godine, odreći svog dijela zakupa poljoprivrednog zemljišta kako bi pomogla poljoprivrednicima koji su pretrpjeli velike štete od suše? Dalje, koliko je projekata navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta kandidirano iz Brodsko-posavske županije kako bismo mogli uzeti što više od ukupno osiguranih 640 milijuna kuna. I treće, ima li mogućnosti da neki koji nisu članovi Odbora za ljudska prava i nacionalne manjine, a izabrani su predstavnici u vijećima svojih nacionalnih manjina, budu uključeni u rad spomenutog odbora?

- Ova će skupština, nakon obavljene analize donijeti odluku o tome hoće li se Županija odreći svog dijela prihoda od zakupnine na koju, uostalom, zbog novog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, i tako više nemamo pravo. Svi traže da nešto platimo iz županijskog proračuna, a istodobno nam smanjuju prihode i traže da se nekih drugih koje još uvijek imamo, odreknemo, prokomentirao je župan Marušić prvo pitanje. Pročelnik Željko Burazović je na drugo odgovorio potvrdio konstatiravši da se s projektom navodnjavanja ide dalje.

Hvala ministru Liniću što pomaže općini Sibinj!

Martin Miloloža (HSP AS)

- Poznato je teško stanje u Općini Sibinj, a pohvalio bih župana koji se zauzeo za škole u Grižićima i Gornjim Andrijevcima. Pohvalu upućujem i ministru Slavku Liniću koji se uključio u rješavanje problema s općinskim financijama. A sada pitanja – što je s nastavkom uređenja ceste Brčino – Ravan, mogu li se urediti kanali u Odvorcima te može li se sanirati i Ulica Matije Gupca u Sibinju?

- Uskoro kreće uređenje Ulice Stjepana Radića u Sibinju, a vjerujem da ćemo nešto učiniti i u Ulici Matije Gupca koja je, inače, općunska cesta, odgovorio je ravnatelj ŽUC-a Antun Dukić.

Vlatko Krznarić (HSP AS)

- Kada će biti sanirana gradilišta nakon radova na postavljanju vodovodne i kanalizacijske mreže? Drugo, zbog suše ljudi iz mjesta bez vodovodne mreže morali su kupovati vodu i plaćati dovoz cisternama. Nisu li se za to, uz određenu naknadu, mogli angažirati DVD-ovi? U srpnju je raspisan objedinjeni natječaj za koncesiju za distribuciju plina za općine Donji Andrijevci i Garčin iako su vlasnički odnosi nad mrežama različiti. Župane, hoćete li ponovno morati proglašavati elementarnu nepogodu i u predstojećoj sezoni grijanja ponovno distribuirati plin bez dozvola?

- Očekujem da će Državna komisija za javnu nabavu vratiti žalbu Brod-plina te da će biti nastavljena dodjela koncesije za distribuciju plina jer je sve rađeno prema zakonu. Što se tiče sanacije nakon postavljanja vodovodne i kanalizacijske mreže, uputit ćemo dopis Vodovodu s ovim pitanjem, glasi, ukratko prenesen, odgovor pročelnika Miroslava Jarića.

- Za sušu, podsjetio bih da je sazvan Stožer za zaštitu i spašavanje kojem su nazočili i predstavnici Vodovoda Slavonski Brod. Na njemu smo, između ostalog, od Robnog ravnateljstva tražili cisternu za pitku vodu za našu županiju, ali ju nismo dobili. Na Stožeru smo, stoga, dogovorili da Vodovod i DVD-ovi dogovore dostavu vode do kućanstava, kazao je zamjenik župana Vlaović.

Zvonimir Laslo (HSP AS)

- Hoće li župan tražiti nove mjere ili pojačavanje sadašnjih za smanjivanje nezaposlenosti na području Brodsko-posavske županije? Dalje, koliko su novca tražile naše jedinice lokalne samouprave za gradnju i opremanje poduzetničkih zona? I treće, koliko su naše općine i gradovi osigurale novca za dobrovoljna vatrogasna društva?

- U izvješću o radu župana naveli smo prilično detaljno potpore ministarstava za našu županiju koje su došle za ukupno 24 projekta, zaključno do 30.lipnja ove godine. Rok za podnošenje zahtjeva za sufinanciranje poduzetničkih zona je konac rujna tako da je natječaj još otvoren, a kako je riječ o značajnijim iznosima vjerujem da ćemo po odobrenim iznosima biti dobro plasirani u osdnosu na ostale hrvatske županije, rekao je pročelnik Stjepan Bošnjaković.

Dario Pavić (HSP AS)

- Molio bih župana da pomogne organiziranju prijevoza za 39 učenika iz Malina i Kujnika koji pohađaju OŠ Stjepana Ilijaševića u Oriovcu i tako udovolji zahtjevu iz peticije koju je potpisalo 26 roditelja. To se može organizirati autobusom APP-a koji prolazi ovim mjestima kad ide po djecu koju vozi u školu u Brodski Stupnik. Već sam pitao za širinu kolnika u Radovanju na koju je, umjesto rubnika od betona, nasut tucanik koji se stalno nanosi na cestu i oštećuje vjetrobranska stakla. Na istoj cesti još uvijek nisu postavljeni branici na dijelu na kojem su kuće dva metra ispod njezine razine za što je, također, potpisivana peticija. Na kraju, zašto izvučene crte na cesti slabo reflektiraju svjetlost?

- U odgovoru na prvo pitanje mogu samo reći da, ako je stanje onakvo kako ste opisali, nema razloga da se prijevoz ne organizira, kazao je župan Danijel Marušić.

- Što se tiče drugog pitanja, nije presvučen rubnjak nego pasica od dva centimetra. Osim toga, nikakve dojave, bilo policije, bilo mještana, o tome da kamen dolazi na cestu nije bilo. Dokaže li analiza boje na nedostatak perli, izvođač radova će snositi posljedice, odgovorio je ravnatelj Dukić.

Tko je "zbrinuo" željezni most iz Sibinja?

Vladimir Zuzija (SDP)

- Prije godinu dana donesena je odluka o gradnji zagrade Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški. Do kuda se stiglo s realizacijom?

- Novac je spreman, ali je procedura duga. Trenutačno smo u fazi otvorenog natječaja za odabir izvođača radova i vjerujem da će s početkom proljeća početi i građevinski radovi, kazala je pročelnica Klara Šćuka.

Boro Grubišić (HDSSB)

- Kako je nestao te tko je i gdje je zbrinuo željezni most iz Ulice braće Radića u Sibinju? Drugo, Regionalni vodovod Istočna Slavonija za Brodsko-posavsku županiju ima puno manji promjer od dijela koji ide kroz Vukovarsko-srijemsku, s tim da kroz mnoga sela u našu županiji kroz koja je prošao glavni vod još nije izgrađena sekundarna mreža. Osim toga, nije obavljena sanacija gradilišta, neki koji su platili priključak, vodu još nisu dobili, a spomenuo bih i velike razlike u iznosu naknada. Drugo, vezano za radove na osnovnoj školi u Garčinu, čuju se informacije da su izvođaču ili podizvođaču plaćene sve stavke pa i one koje nije izvršio pa se pitam tko je kriv. Tu je je još jedno pitanje vezano za Garčin, odnosno zanima me je li točno da je ishođena lokacijska dozvola za kafileriju Agroproteinke bez obzira na to što su joj susjedi odbili dati suglasnost.

- Natječaj za izvođača radova na školi u Garčinu proveden je zakonito, a nakon stečaja izvođača Županija je pokrenula sudski spor kako bi zaštitila svoja prava. Cjelokupan iznos za školu nije plaćen, a ako se utvrdi da je plaćeno nešto što nije napravljeno, sud će zaštititi interese poreznih obveznika i Županije, odgovorio je župan Marušić.

Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti