Županija

O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

22. sjednica Skupštine Brodsko-posavske županije

Datum objave: 13.7.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Sjednica Županijske skupštine, 22. po redu, održana pod predsjedanjem Miroslava Čupića u četvrtak, 8. srpnja, protekla je bez većih napetosti, iako se dio oporbe nije slagao s predloženim izmjenama dnevnoga reda, budući da su materijali dostavljeni prekasno. "Škakljivih" je pitanja bilo, posebno kad je u pitanju utjecaj politike u upravljanju zdravstvom i školstvom. Dakako, politika ovdje mora imati utjecaja, ali ne i politikantstvo, koje je često najveća prepreka donošenju kvalitetnih i brzih rješenja

Aktualni sat

Srednje škole – od upisa i ravnatelja do ličenja

Kako smo planirali upis djece u srednje škole? Neke su županije već za ljetni upisni rok dobile odobrenje Ministarstva za otvaranje novih razrednih odjela, a mi čekamo jesen – pitao je Tomislav Vlajnić (HSP dr. AS), dopunjavajući pitanje Nives Romanjek (HSP dr. AS) koja je ustvrdila da je posebno veliki problem upisa ženske populacije.

Pročelnik Vladimir Štefanek je objasnio da se upis obavlja prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja, a na temelju podataka koje daje Županija. Problem je što je broj učenika u razrednom odjelu ograničen na 28 (uključujući ponavljače), te što se u strukovne programe nije uspio upisati veći broj djevojčica. Na sastanku sa srednjoškolskim ravnateljima u srijedu dogovoreno je, a uz konzultacije s pomoćnicom ministra, da će se do danas prikupiti podaci o broju, strukturi, spolu i bodovima neupisanih učenika, te da bi Ministarstvo trebalo u jesenskom roku odobriti još oko 150 mjesta (2 do 4 po razrednom odjelu), posebno u trogodišnjim programima gdje je neupisan veći broj učenica. Jednako tako zatraženo je i spuštanje bodovnoga praga u pojedinim programima. Pročelnik je podsjetio i na odgovornost samih učenika odnosno roditelja koji nisu dobro procijenili svoje mogućnosti, ali je zaključio da niti jedan učenik neće ostati neupisan.

Kada će i kako biti imenovan novi ravnatelj Tehničke škole, jer Školski odbor to nije razriješio niti nakon dva raspisana natječaja, pitala je Nives Romanjek (HSP dr. AS), a potom i Saša Šnajder (SU) koji je iznio i sumnju da Statut ove škole nije usklađen sa zakonom, kao i to da HDZ navodno vrši pritisak na članove školskog odbora.

- Svi su statuti u školama usklađeni sa zakonom i objavljeni u Službenom vjesniku, a ako netko zna ili ima dokaze da se događa nešto protuzakonito neka to prijavi Uredu državne uprave i državnom odvjetništvu – odgovorila je zamjenica Vidaković. Pročelnik Štefanek je objasnio kako se sedam članova školskoga odbora ne može suglasiti i dati većinu niti jednom od kandidata koji su se javili na natječaj za ravnatelja Tehničke škole, te će Ured državne uprave imenovati tročlano povjerenstvo koje će izabrati vršitelja dužnosti ravnatelja i odmah raspisati novi natječaj za ravnatelja.

Vijećnik Mato Klarić (HDSSB) nije bio zadovoljan ravnateljevim odgovorom na pitanje koje je postavio na prošloj sjednici, vezano za činjenicu da se u Obrtničkoj školi od učenika na kraju školske godine prikuplja novac za renoviranje škole, što smatra protuzakonitim, te je pitao tko nadzire prikupljanje i trošenja toga novca, bez obzira je li to 20 ili 30 kuna po učeniku, budući da škole dobivaju novac za renoviranje i da nije odgojno što štetu moraju nadoknađivati svi.

Zamjenica Vidaković je kazala kako ravnatelj ističe da štetu nadoknađuju samo učenici za koje se utvrdi da su ju počinili i to smatra dobrom odgojnom mjerom, dok je pročelnik Markotić ponovio da školom upravlja školski odbor kojem treba postaviti to pitanje, a sumnje u nepravilnost rada mogu se prijaviti Državnoj upravi ili prosvjetnoj inspekciji.

- Iako to nije obveza Županije, obično je pitanje električnih priključaka rješavala lokalna uprava, pa ćemo i sada u dogovoru s načelnikom pokušati riješiti priključenje školske sportske dvorane u Okučanima – kazao je župan na upit Ante Serdara (HDZ) koji je rekao da je sramotno što nova okučanska dvorana, čija je izgradnja stajala 10 milijuna, sada bude zatvorena zbog 130.000 kuna koliko stoji priključak struje.

Skupi prijevoz

Domagoj Bartek (HNS) je pozvao da se učini sve kako bi ostvario tripartitni projekt kojim bi Županija (s 25 posto), općine čiji srednjoškolci putuju (također s 25 posto) te Ministarstvo (koje bi dalo peostalu polovicu) bi svim srednjoškolcima omogućili besplatan prijevoz u školu, jer iz nekih mjesta mjesečna karta košta gotovo tisuću kuna. Podržao je to i pročelnik Štefanek, iako kaže da nema saznanja o pripremi ovog projekta za besplatni prijevoz učenika u srednje škole, ali da su Ministarstvu poslali podatke o broju učenika i cijenama prijevoza koje je plaćala županija. Dubravko Kolundžić (HDSSB) je upozorio na još jedan problem prijevoza, odnosno letak kojim netko nepoznat mještane Slavonskog Kobaša upozorava da autobusni prijevoz plaćaju skuplje nego mještani nekih drugih mjesta. - Radi se o nelojalnoj konkurenciji, ali evidentno je da su cijene po kilometru različite, kaže Kolundžić, s čim se složio i župan, podsjećajući da se radi o tržišnoj utakmici, no ipak je obećao da će pokušati razgovarati s prijevoznicima da se cijene ujednače.

Infrastrukturna pitanja

- Ispunjeni su svi tehnički zahtjevi, pa me zanima u kojoj je fazi izgradnja nogometnog igrališta u Jakačini Maloj – pitao je Martin Miloloža (HSP dr. AS), a župan je odgovorio da je nakon dostave tehničke dokumentacije i ugovora Županija uplatila 50.000 kuna te da radovi idu. Na pitanja Marka Perkovića (HSP dr. AS), vezano za sibinjsku Ulicu braće Radića i cestu u Bartolovcima, Antun Dukić iz ŽUC-a odgovorio je da će se raditi, dok je župan Marušić na njegovo treće pitanje odgovorio kako županija nema točnih pokazatelja ali da se i stanovnici naše županije zapošljavaju tijekom ljeta na poslovima vezanima uz turizam. Vijećniku Krunoslavu Hofferu (SDP) Dukić je potvrdio da se za kružni tok u Novoj Gradiški konačno našlo kvalitetnije i jeftinije rješenje kojim se izbjegava problem imovinsko-pravnih odnosa, tako da će i ovaj gorući problem uskoro biti riješen.

Josip Želinski (nezavisni) upozorio je da se, po njegovu mišljenju, vodotoci isušuju i više nego što treba. Na primjeru Mrsunje i njenih pritoka istaknuo je da bi bilo bolje stalno održavati određenu razinu vode, kako zbog biljaka i životinja u samom vodotoku, lakšeg navodnjavanja parcela, tako i razine podzemnih voda i bunara. Zamjenik Davor Vlaović je rekao da će njegovo pitanje proslijediti Ministarstvu poljoprivrede i Hrvatskim vodama.

Igre oko ravnatelja

Na pitanje Milana Marčevića (HSS) kada će se početi graditi zgrada Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški, koju je Županijska skupština odobrila je prije dvije godine, ravnatelj Županijskog ZJZ Ante Cvitković je odgovorio da je administrativna procedura trajala duže od predviđenoga iako je novac osiguran. Prilazi se izradi projekta, za čiju je izradu rok 3 mjeseca. Vijećnika Damira Japundžića (HDSSB) zanimalo je hoće li Upravo vijeće novogradiške Opće bolnice, odnosno župan Marušić kao njegov član, prilikom izbora ravnatelja ove ustanove slušati mišljenje struke i radnika ili politike, iznoseći i sumnje u pravilnost rada Upravnoga vijeća jer je u ovom slučaju nakon samo dva dana od raspisivanja natječaja bilo "poznato" da su se javila samo dva kandidata.

- Bili bismo sretniji bez političkih igara, ali pri izboru ravnatelja, koji upravlja cijelom bolnicom a ne samo stručnim dijelom, sudjeluje Upravno vijeće čija 3 člana predlaže osnivač a po jednoga stručno vijeće i zaposlenici. Do sada su se javila dva kandidata i za oba mislim da bi tu dužnost dobro obavljali, bez obzira kojega će Upravno vijeće, čiji sam i dalje član, na kraju izabrati – rekao je župan Marušić, potvrđujući da je bio podnio ostavku na članstvo u upravnom vijeću Opće bolnice Nova Gradiška, ali da je od toga za sada odustao.

Projekti, programi, poticaji

Na pitanje vijećnika Petra Bodrožića-Selaka (HDZ) o rezultatima projekata međugranične suradnje, pročelnik Marijan Štefanac je rekao da je u našoj županiji izrađeno ukupno 10 takvih projekata, te da su (među 250 kandidiranih u Hrvatskoj) tri odobrena a još dva prihvaćena na "rezervnoj listi". Radi se u suradnji s Bosnom i Hercegovinom te, kao pridruženim članom, Republikom Srbijom, a ukupna je vrijednost ovih pet projekata (s naše strane tri nosi SŠ Matije Antuna Reljkovića, jedan općina Bogićevci, jedan udruga Regoč) ukupno 6,5 milijuna kuna. Vinku Kuzmiću (SU), župan je kazao da pred sobom ima tri dopisa na koja iz ministarstava nikada nije dobio odgovora, no da ipak ne može reći kako Vlada ili ministarstva opstruiraju našu županiju kad su u pitanju potpore gospodarstvu i poduzetništvu.

Zamjenik Davor Vlaović odgovarajući Zvonimiru Laslu (HSP dr. AS) je naglasio da gospodarstvenici i obrtnici svakako dobivaju određene potpore, no da Županija sama ne može utjecati da to da oni koji daju potpore i kredite prednost daju onima koji rade u siromašnijim županijama, iako bi to bilo jako dobro. Ostala pitanja ovoga vijećnika, uključujući i ono o povećanju broja studija na brodskom Veleučilištu i prijedlog da jedan od njih bude studij informatike, dobit će pisane odgovore.

Poljoprivreda i elementarne nepogodne

Vijećnik Martin Miloloža (HSP dr. AS) pitao je planira li se elementarne nepogode za općinu Sibinj, gdje je u utorak u jutro poljoprivrednicima, posebno voćarima, i objektima nanesena velika šteta od nevremena. Župan Marušić mu je odgovorio da su stručne službe na terenu i nakon utvrđivanja štete donijet će se odluka o proglašenju nepogode, a na pitanje vijećnika Stjepana Samardžije (HDZ) je li se načelnik općine Podcrkavlje uopće javio jer i tamo je bilo nevrijeme, te kome se poljoprivrednici mogu obratiti, pročelnik Burazović je kazao kako su i tamo komisije na terenu.

- Iako je ministar poljoprivrede iz naše županije, je li slučajno ili namjerno izostala koordinacija s našim upravnim odjelom i udrugama poljoprivrednika kad se radio prijedlog novog zakona o poljoprivredi, zanimalo je Stjepana Samardžiju (HDZ). Nije tako, odgovorio mu je župan Marušić, jer je ministar Jakovina i te kako pomogao u pojedinim slučajevima, a u prijedlogu Zakona o poljoprivredi radi se o odnosu Ministarstva prema lokalnoj samoupravi, gdje se županije općenito isključuju iz planiranja ruralne i poljoprivredne politike na svom području, što nije dobro. Ovim prijedlogom naša županija gubi oko 2,5 milijuna kuna godišnje, a koje je usmjeravala u poljoprivredu.

Pročelnik Burazović utješio je Ivana Sudića (HSS) koji je zabrinut radi pojave smrdljive snijeti. U našoj je županiji nema, a žetva je u našoj županiji, usprkos vremenskim prilikama, bila dobra.

Imenovanja

U dnevni red Županijske skupštine uvrštene su i dvije točke vezane za kadrovska pitanja. Kako je obrazložio predsjednik Zvonimir Markotić , nakon što je na prošloj sjednici Skupštine dužnosti člana Upravnog vijeća Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima, na vlastiti zahtjev, razriješen Aca Vidaković predloženo je da se umjesto njega imenuje Pero Jelinić . Isto tako, predloženo je da se dužnosti člana Službeničkoga suda razriješe Davorin Slišurić i Ivan Rajković , budući da nove izmjene zakona ne dopuštaju vijećnicima da budu članovi ovoga tijela. Umjesto njih predložena su dva pravnika, Mario Zubak i Davorko Novak . Skupština je prijedloge prihvatila, prvi jednoglasno a drugi sa šest suzdržanih glasova.

Jamstvo brodskoj bolnici

Skupština je jednoglasno prihvatila izmjenu u županijskome proračunu, kojom će se omogućiti da Županija, kao osnivač, da jamstvo Općoj bolnici dr. Josipa Benčevića za kreditno zaduženje koje ukupno iznosi 21.330.212 kuna. Naime, iako je i ranije na to bila spremna, jer podržava ulaganja u brodskoj bolnici u rekonstrukciju te izgradnju poliklinike, zbog zbog zakonskih odredbi vezanih uz županijski proračun, to nije bilo moguće. S obzirom na dinamiku punjenja proračuna u prvoj polovici godine i sadašnja stanje proračuna, stečeni su uvjeti, Ministarstvo financija je dalo suglasnost, te su i vijećnici podržali izmjenu koja će brodskoj bolnici omogućiti podizanje kredita i nastavak radova. Ipak, klub vijećnika HSP dr. Ante Starčević, kako je istaknuo predsjednik Tomislav Vlajnić , nezadovoljan je činjenicom da su druge županije uspjele iz državnoga proračuna dobiti puno više novca za ulaganje u zdravstvo, dok mi veći dio sredstava moramo osigurati sami, te je zatražio jače lobiranje na tom području.

Izvješća i odluke

Vijećnici Županijske skupštine jednoglasno su dali suglasnost Općoj bolnici dr. Josip Benčević za za dodatna ulaganja od 4,47 milijuna kuna na građevinskim objektima za Objedinjeni hitni bolnički prijem. Iz decentraliziranih sredstava bit će izdvojeno 1,47 milijuna, a iz Ministarstva zdravlja 3 milijuna kuna. Bolnici je dana suglasnost i za kupnju centralne stanice komprimiranog zraka za 800 tisuća i ugradbene opreme za OHBP za 1.54 milijuna kuna, a kupnja će biti financirana iz decentraliziranih sredstava u proračunu za ovu godinu. Prihvaćen je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti na odluke upravnih vijeća zdravstvenih ustanova o usklađivanju i promjeni djelatnosti Općoj bolnici dr.Josip Benčević, Općoj bolnici Nova Gradiška i Zavodu za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

Na sjednici je prihvaćena i Analiza poslovanja gospodarstva Brodsko-posavske županije u 2011. s dostupnim podacima za 2012. godinu, predstavljena prethodnoga dana na sjednici Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Stanje u poljoprivredi u 2011.

Prihvaćeno je Izvješće o stanju u poljoprivredi na području županije u prošloj godini. Prošle godine zabilježena su 20.704 kućanstva s 81.903 hektara poljoprivrednih površina, od kojih 15.310 obiteljskih gospodarstava posjeduje zemljište manje od tri hektara. Poljoprivrednom proizvodnjom bavi se 112 pravnih osoba. Prošle godine u županijsku poljoprivredu je uloženo gotovo 2,5 milijuna kuna. Na edukaciju poljoprivrednika i gospodarske manifestacije utrošeno je 405 tisuća, za poticanje poljoprivredne proizvodnje planirana su sredstva od 1.5 milijun, a na razvoj poljoprivrede kroz izradu Katastra za nekretnine utrošeno je 582 tisuće kuna. Dožupan Davor Vlaović je istaknuo kako županija nije mogla utjecati na načelnike općina da raspisuju natječaje kako bi državna poljoprivredna zemljišta bila stavljena u funkciju, ali kako je uložila 10 milijuna kuna u uređenje gruntovnice i Katastra.

Gospodarenje lovištima u 2011. i 2012. godini

Za lovnu 2011./12. godinu ukupna lovozakupnina iznosi 214.412 kuna, od čega su 107.206 kuna naknade vlasnicima zemljišta bez prava lova. Brodsko-posavskoj županiji je prošle godine u proračun uplaćeno 128.647 kuna lovozakupnine sa zajedničkih lovišta i 576.949 kuna zakupa i koncesija državnih lovišta. Upravni odjel za poljoprivredu pripremio je nacrt Odluke o unaprjeđenju i razvoju lovstva na području Brodsko-posavske županije putem koje će se dodjeljivati subvencije korisnicima sukladno javnom natječaju objavljenom 6. travnja u Posavskoj Hrvatskoj. Lovozakupci zajedničkih i državnih lovišta dobivat će subvencije za unos zeca i pernate divljači u lovišta, premiju osiguranja lovišta za štete od divljači i na divljači, za dokumentaciju za nove i stare lovačke domove i kupovinu poljoprivrednog zemljišta za remize. Najviši godišnji iznos subvencije po korisniku je 30.000 kuna, a sredstva će se dobivati nakon izvršene radnje ili najkasnije do kraja tekuće godine. Natječaj je otvoren do 31. listopada, a obrazac zahtjeva za subvenciju dostupan je na službenoj internetskoj stranici Brodsko-posavske županije www.bpz.hr, u sjedištu županije, Petra Krešimira IV 1, ili u uredu Lovačkog saveza u Strossmayerovoj 15.

Likvidacija Projektbiroa

Na dnevnom redu našlo se i Završno izvješće o obavljenoj likvidaciji Projektbiroa d.d. Likvidacija je počela je 2000. godine, a do 2012. troškovi postupka iznose 5,3 milijuna. Prema izvješću sva imovina Projektbiroa predana je Županiji kao jedinom dioničaru, a članovi Nadzornog odbora i likvidacijska upraviteljica Volga Vuković razrješeni su dužnosti.

Gospodarenje otpadom 2009.-2011.

U sklopu Plana gospodarenja otpadom Brodsko-posavske županije 2009.-2011. predviđena je gradnja Županijskog centra za gospodarenje otpadom na lokaciji Šagulje kod Nove Gradiške, 13 reciklažnih dvorišta i 13 lokacija s dodatnom opremom. Prošle godine počeo je raditi Centar za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije. Na području Slavonskog Broda postavljeno je ukupno 82 kontejnera za odvojeno skupljanje otpada i papir, a za nastavak sanacije odlagališta Vijuš-jug ove godine planirana su sredstva od tri milijuna kuna. U Novoj Gradiški otvoreno je jedno reciklažno dvorište i 21 zeleni otok. U općinama je evidentirano tridesetak divljih odlagališta od čega čak 19 u Podcrkavlju. Od 2009. do 2011. Planove gospodarenja otpadom izradilo je 39, a zaključno sa srpnjem ove godine dozvolu za gospodarenje otpadom ima 20 tvrtki. U kupnju opreme za skupljanje komunalnog otpada te kontejnera i kanti na području županije investirano je gotovo 6 milijuna kuna od čega je iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodijeljeno 2.38, a isplaćeno 1.8 milijuna kuna. Ukupna vrijednost sanacije odlagališta u županiji do kraja 2011. je 212.9 milijuna, a isplaćeno je 41.6 od 121 milijun kuna dodijeljenih iz Fonda. Sanacija odlagališta opasnog otpada od 792 tisuće kuna u cijelosti je financirana iz Fonda. Od Agencije za upravljanje državnom imovinom zatraženo je pravo gradnje centra za gospodarenje otpadom, ali još uvijek nema odgovora, a pripremljeni Sporazum o gradnji i korištenju budućeg ŽCGO između županije i jedinica lokalne samouprave nisu potpisali Grad Slavonski Brod i općine Slavonski Šamac, Bukovlje, Podcrkavlje i Rešetari.

Izmjena i dopuna Prostornog plana Brodsko-posavske županije

U Prostorni plan Brodsko-posavske županije kao zaštićena prirodna baština dodani su Park prirode Lonjsko polje, posebni rezervati Muški bunar, Prašnik i Bara Dvorina te dio ribnjaka Jelas. U područja posebnih uvjeta korištenja uvršteno je sedam posebnih rezervata, šest značajnih krajobraza i šest spomenika parkovne arhitekture. U Prostorni plan uvedena je Ekološka mreža s 21 staništem biljnih i životinjskih vrsta koje treba zaštititi.

Suzbijanje zloporabe droge u županiji 2011.

U skladu s Nacionalnom strategijom suzbijanja zloporabe droge Grad Slavonski Brod je prošle godine provodio preventivne programe za mlade, organizirao inicijative i sudjelovao u programima tijekom Mjeseca borbe protiv ovisnosti. Za program sporta djece i mladih izdvojeno je 2,4 milijuna kuna, za kulturne udruge 383 tisuće, a za udruge tehničke kulture 319 tisuća kuna. Grad pruža potporu i Zajednici klubova liječenih alkoholičara, koja broji sedam klubova. U Novoj Gradiški prigodnim programima za mlade i djecu obilježen je Mjesec borbe protiv ovisnosti. Služba za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije imala je prošle godine u skrbi 255 osoba, od kojih je 107 liječeno od zloporabe opijata. U Općoj bolnici Josip Benčević hospitalizirano je 175, a u novogradiškoj bolnici 87 ovisnika. U Centrima za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu i Novoj Gradišci pomoć je potražilo 47 ovisnika. Policijska uprava Brodsko-posavske županije prošle je godine, između ostalog, zaplijenila 6135 grama marihuane, 34 doze LSD-a i 25 komada biljke canabis. Za županijski Akcijski plan suzbijanja zloporabe droge utrošeno je nešto više od 210 tisuća kuna.D. Vanić, M. Bencun

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti