Županija

Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

Sjednica Županijske skupštine

Datum objave: 6.4.2012.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Budući da Hrvatski sabor još uvijek nije donio svoje odluke o kriterijima, mjerilima, načinu financiranja i rasporedu decentraliziranih funkcija za investicijsko i tekuće održavanje zdravstvenih ustanova, osnovnih i srednjih škola te centara za socijalnu skrb, Županijska skupština koja ih donosi za svoju razinu, iako ih je uvrstila u dnevni red, morala je odustati od tih točaka

Pred vijećnicima je i dalje ostalo čitav niz izvješća o ostvarenim programima rada i financijskom poslovanju ustanova i institucija za 2011. godinu kojima je osnivač ili ih sufinancira Brodsko-posvaska županija – muzeja, galerija, zajednica, saveza... , ali prije svih županijskog Centra za gospodarenje otpadom koji se, na zahtjev vijećnika s posljednjeg, popeo na čak četvrto mjesto na dnevnom redu

Aktualni sat Županijske skupštine

Problemi u zdravstvu, obrtničkoj školi, rotor u Svačićevoj, pružni prijelazi...

MIRKO ĐANIĆ (HSS)

- Najavljeno je zatvaranje poštanskog ureda u Vrbovi, ali i još nekim selima. Budući da su oni od velike važnosti za seljane, članovi MO su bili kod župana i potpisali peticiju da se to ne dogodi. Može li Županija nešto učiniti kako bi im pomogla?

- Upoznati smo s ovim problemom zbog kojeg je župan primio izaslanstvo MO Vrbova koje mu je predalo peticiju. Riječ je o tome da HP provodi racionalizaciju i zatvara urede na kojima ostvaruje gubitke. Osim Vrbove, to se događa i u Lužanima, Prnjavoru te još nekim mjestima. Mi smo peticiju proslijedili i zamolili HP da još jednom razmotri svoju odluku iako su oni već raspisali natječaje za davanje ovih prostora u koncesiju tvrtkama koje obavljaju slične djelatnosti. Nekim općinama ponuđeno je da snose gubitak u poslovanju i u tom slučaju uredi mogu ostati. Pokušat ćemo još jednom razgovarati s predstavnicima Pošte i učiniti sve što možemo kako bi uredi bili sačuvani, obećao je zamjenik župana Davor Vlaović.

KRUNOSLAV HOFFER (SDP)

- Na HTV-u je objavljeno da novogradiška bolnica od 1. travnja ostaje bez lijekova. Ta je bolnica jedna od devet u Hrvatskoj koja svoja dugovanja nije podmirila od 600 do 1100 dana. Prije nešto manje od godinu dana na ovoj Skupštini prihvaćeno je izvješće o poslovanju ove bolnice u kojem je iskazano pozitivno poslovanje. Kako netko može pozitivno poslovati, a ne prikazati dugovanja? Pitam župana zna li koliko zaista duguje bolnica u Novoj Gradiški i kojeg su datuma najstariji nepodmireni računi? A ravnatelju Jukiću poručujem da nisam rekao da je lopov i kriminalac, kako on tvrdi nego da je nesposoban voditi i kadrovirati u bolnici. Isto pitanje koje sam postavio županu, postavljam i ravnatelju, a odgovore očekujem u pisanom obliku..

VESNA KOLIĆ – KLIKIĆ (HNS)

- Zašto bolnica u Novoj Gradiški rasprodaje svoje stanove? Koliko ih je i po kojoj početnoj, odnosno konačnoj cijeni do sada prodano? Drugo pitanje ide ravnatelju Doma zdravlja dr. Andrija Štampar, a riječ je o stanu u zgradi na Urijama. Stan je u vlasništvu Doma i već je godinama prazan iako je bivši ravnatelj tvrdio da se čuva za liječnike koji bi radili na Hitnoj, ali da nema novaca za adaptaciju. Zbog dugova, Dom zdravlja je tražio prodaju dionica Zagrebačke banke, a stan koji pravi trošak, ostavljen je. Zašto umjesto dionica, nije prodan stan? Ako ne to, zašto netko od djelatnika nije uselio uz ugovor da ga sam adaptira što bi mu bilo odbijeno od stanarine?

Proglasite elementarnu nepogodu

VLADIMIR ZUZIJA (SDP)

-Zbog duge suše presušili su bunari, a poljoprivrednici već sada trpe štete i gubitke. Može li župan proglasiti elementarnu nepogodu? Radi li se išta na projektu navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta kod Orubice te namjerava li se krenuti u navodnjavanje i drugih dijelova Brodsko-posavske županije? Treće pitanje se odnosi na Pravilnik o ocjenjivanju i nagrađivanju državnih službenika prihvaćen prije dvije godine. Je li saživio u praksi, odnosno je li netko po njemu nagrađen ili kažnjen?

- Pozivamo općine na čijim su područjima uočene štete od suše da, u skladu sa zakonom, podnesu zahtjev za proglašenje elementarne nepogode. Takvih zahtjeva do sada još nije bilo, no, mi ćemo ovih dana sazvati sjednicu Stožera za zaštitu i spašavanje budući da ima dosta poteškoća s opskrbom vodom, a zbog paljenja u njivama, česti su i požari. Drugo, Projekt navodnjavanja za 400 ha površina za povrtlarsku proizvodnju doveli smo do rješavanja imovinsko pravnih odnosa i ishođenja potvrde glavnog projekta nakon čega se raspisuje natječaj za izvođača. Uz Orubicu, predviđena su još dva lokaliteta za navodnjavanje, jedan zapadno i drugi istočno od Slavonskog Broda, a možemo razgovarati i o proširenju područja, glasio je odgovor zamjenika župana Vlaovića.

MATO KLARIĆ (HDSSB)

- Ovih se dana govori o novom modelu javno-privatnog partnerstva u gradnji i uređenju škola i nadam se da će naša županija biti spremna. Lijepo je slušati o školama poput Poljoprivredne u Slavonskom Brodu, ali nisu sve takve niti su svi ravnatelji uspješni poput Vlade Prskala. Puno ih je s materijalnim, ali i kadrovskim i organizacijskim problemima. O njima se rijetko govori, a trebalo bi. Na prošloj sjednici govorio sam o Srednjoj obrtničkoj školi u Slavonskom Brodu u kojoj ima puno problema, kako materijalnih, tako i kadrovskih te na relaciji između učenika i profesora koja često postaje i incidentna. Upravo na taj dan, 22. veljače ponovno se dogodio incident u istoj školi između učenika i profesora nakon čega je intervenirala policija. Ponavljam pitanje jer nisam dobio odgovor ­ hoće li županijska uprava pomoći u otklanjanju nedostataka u Obrtničkoj školi kako bi većina dobrih učenika i dobrih profesora mogla završiti planirani školski program? Drugo pitanje se odnosi na nasilničko ponašanje u obitelji, točnije zanima me ima li naša županija organizirane i planirane osobe sa stručnom državnom licencom za provedbu zaštitne mjere u resocijalizaciji osoba sudski kažnjavanih zbog nasilja u obitelji. Takvih je slučajeva i osoba u posljednje dvije godine u Brodsko-posavskoj županiji bilo jako puno te je od početka 2010. godine do danas policija intervenirala oko tisuću puta. Takvim nasilnicima treba stručan tretman kako bi ih se pokušalo resocijalizirati i vratiti u obitelj bez da ponove nasilje.

- Upravni odjel od svih je ravnatelja srednjih škola zatražio da dostavljaju izvješća o svim ekscesima koji se dogode. No, mi redovito dobivamo i nalaze prosvjetne inspekcije nakon čega razgovaramo s ravnateljem.U dijelu na kojeg se odnosi pitanje nadležan je Ured državne uprave koji, u suradnji s ravnateljima i inspekcijskim službama, koordinira djelovanje. Županija ima pravo uvida u financijsko poslovanje, a u normativnom dijelu, glavna je nadležnost države, glasio je odgovor pročelnika Vladimira Štefaneka.

- Županija je u svom proračunu osigurala sredstva i podržala projekt Caritasa koji ima educirane i stručne osobe za provođenje programa resocijalizacije nasilnika i žrtava. Savjetovanje za žrtve i počinitelje provodi i Zavod za socijalnu skrb kroz svoje programe, odgovorila je pročelnica Klara Šćuka.

Obnova kuća na područjima od posebne državne skrbi

MARIO VUČINIĆ (SDP)

- Što je s pomoći za obnovu i gradnju kuća na područjima od posebne državne skrbi? Ljudi su prikupili svu dokumentaciju, a već se godinama ništa ne događa. Drugo, imamo informaciju da je Vijeće romske nacionalne manjine u više dopisa neuspješno tražilo sastanak sa županom. Zbog čega se župan ne odaziva? Ako je župan zauzet, zašto se s predstavnicima Roma nije sastao jedan od njegovih zamjenika te zašto Romi nemaju svog predstavnika u Odboru za ljudska prava kao što je to do sada bila praksa? I treće, nezadovoljan sam pojašnjenjem predsjednika Skupštine da župana nema na sjednici jer je službeno morao otići u Zagreb. Nije li razlog nedolaska izbjegavanje pitanja stranačkih kolega zbog zamjene brava na stranačkim prostorijama?

- Prvo je pitanje vezano za Ministarstvo regionalnog razvoja i njemu ćemo ga proslijediti tim prije što smo i sami nezadovoljni velikim brojem neriješenih zahtjeva za obnovu kuća. Što se tiče romske nacionalne manjine, župan i mi zamjenici smo kroz sve dosadašnje aktivnosti pokazali kako ih uvažavamo. Upravo smo dogovorili da za Dan Roma održimo nogometnu utakmicu između romske nacionalne manjine i Županije, a riješit ćemo i sva ostala pitanja. I treće, moramo biti odgovorni prema Skupštini, ali i prema poslovima koje ima župan i uvažavati argumente koji kažu da je župan na važnim poslovnim sastancima, odgovorio je zamjenik župana Davor Vlaović.

- Posljednje pitanje je neozbiljno, a miješati se u unutarnja pitanja jedne stranke je neodgovorno. Ako sam rekao da je župan otišao zbog pitanja koja su važna za ovu županiju, onda je to istina, kratko je na posljednje pitanje odgovorio predsjednik Županijske skupštine Zvonimir Markotić.

NIVES ROMANJEK (HSP AS)

- Je li točno da županijsko priznanje za 2009. godinu biskupu Antunu Škvorčeviću još uvijek nije predano? Možemo li nekako popraviti situaciju i ispraviti ovu nepravdu? I drugo, moram reagirati na napis u Posavskoj Hrvatskoj pod nazivom "Može li netko uvesti red u Industrijsko-obrtničku školu u Slavonskom Brodu?". Moram reći da je kolektiv škole čiji sam i ja član, ogorčen na ovaj napis pa sam čak i ja prozvana što nisam odmah reagirala. No, ja nisam shvatila da se radi o mojoj školi, ali ostaje činjenica da je školi nanesena šteta i poljuljan ugled. U ovoj se školi radi kvalitetno, a ne samo da imamo pedagoginju nego i socijalnog pedagoga i psihologinju te se uz obrazovanje, svakodnevno radi i na odgoju. Na završnoj konferenciji o samovrednovanju čak smo dobili i priznaje za uspješnost u radu te pozivam sve vijećnike i ostale stanovnike da bez najave dođu u školu i sami se uvejre u moje tvrdnje.

DRAŽEN JAPUNDŽIĆ (HDSSB)

- Ponavljam pitanje za ravnatelja brodske bolnice zbog čega nema odjela kardiologije, gastroeneterologije i ostalih u bolnici u Novoj Gradiški pa ih ponovno tražim. Drugo, pročitao sam u Glasu Slavonije tekst o ravnatelju Elektrotehničke škole u Novoj Gradiški u kojem se kaže kako si je dao ministarsku plaću, kako je nezakonito zapošljavao te kako se s njim više ne može te da ga treba smaknuti što je na kraju i učinjeno. Školski odbor na čelu s Bigovićem koji je i dao intervju, smaknuo je čovjeka koji je odgojio generacije i učenike koji su završavali fakultete. Do mirovine su mu bila ostala četiri mjeseca, pa čak i da je napravio neke greške, nije ga trebalo staviti na stup srama. Takav odnos za mene je nevjerojatan pa ako mu to nešto znači, kažem mu da mi je žao što se tako dogodilo. Može li župan pojasniti zbog čega je taj čovjek na takav način smaknut? Pitam župana zna li što se napravilo od upravnih vijeća bolnica i škola? Ispolitizirali smo ih do vulgarnih granica. Reformom zdravstva i hitne službe napravili smo to da hitne slučajeve koje doveze vozilo hitne, a nisu za ostanak u bolnici, nakon 22 sata, zbog toga što nema vozila, ne mogu vratiti kući tako da moraju ostati negdje na hodnicima bolnice. Što će biti kad se takav slučaj dogodi u petak navečer jer prijevoza nema do ponedjeljka ujutro? Jutros me na odjelu dočekalo četvero takvih pacijenata! Ne može reformu voditi onaj tko za zdravstvom nema veze jer je to posao struke. Mora se nabaviti drugo vozilo kako bi se ljude moglo prevesti i tijekom noći.

- Sudjelovao sam u razgovorima za rješavanje pitanja ravnatelja Elektrotehničke škole u Novoj Gradiški i gospodinu Bigoviću smo sugerirali da ravnatelj Krmpotić ostane još ona četiri mjeseca koja su mu preostala do mirovine. No, Bigović je, polazeći od nalaza inspekcije, bio kategoričan da školski odbor pokrene aktivnosti oko smjene ravnatelja, odgovorio je pročelnik Vladimir Štefanek.

- Isto pitanje kao što je bilo vaše posljednje i mi smo postavljali nadležnom ministarstvu jer smo svjesni problema do kojih je došlo nakon razdvajanja Hitne medicinske pomoći od sanitetskog prijevoza u Domu zdravlja. Isto sam pitanje postavila i ministru Ostojiću na nedavnom sastanku i trenutačno se radi na njegovom rješavanju, odgovorila je pročelnica Klara Šćuka.

Imamo li gotove projekte za gradnju škola?

BORO GRUBIŠIĆ (HDSSB)

- Postoje li planovi i projekti koji mogu biti ponuđeni za planiranu gradnju i uređenje škola po modelu javno-privatnog partnerstva? Drugo, je li zamjenik župana Dvaor Vlaović upoznat s mukom seljaka koji su javljajući se na natječaje za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta uplatili jamčevinu? Budući da su natječaji stopirani, ova su im sredstva ostala zamrznuta na računima, a oni, istodobno, nemaju novaca za sjetvu. Hoće li Županija dići glas kako bi im pomogla? Neki naši branitelji, pripadnici Specijalne policije, rješenjem ministarstva još 1996. godine su dobili stanove na korištenje. Budući da ih tada nisu bili u mogućnosti otkupiti, sada ih je "zakačio" novi zakon o ekonomskoj cijeni otkupa, iako su rješenja o dodjeli s datumom važenja staroga zakona. Molim da se intervenira prema ministru branitelja i obrane.

- Javno-privatno partnerstvo u školstvu pokrenuto je u nekoliko županija, a Brodsko-posavska županija još je krajem 2009. godine kandidirala niz projekata polazeći od koncepta jednosmjenske nastave uz procjenu mogućih ulaganja. Dakle, pripremljen je projekt za školsku sportsku dvoranu Ekonomsko-birotehničke škole, pri kraju je izrada dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju Obrtničke škole, u tijeku je dobivanje suglasnosti za idejni projekt Gimnazije u Novoj Gradiški s osiguranih 400.000 kuna u županijskom proračunu za glavni projekt, u izradi je idejni projekt za Gimanziju II u Slavonskom Brodu, radi se projekt za osnovnu školu u Rešetarima, dok je dokumentacija za školu u Gundincima gotova, odgovorio je pročelnik Vladimir štefanek.

- S više dopisa upućenih Ministarstvu poljoprivrede reagirali smo na problem zamrznutih sredstava koja su uplaćena kod prijava na natječaje za prodaju državnog poljoprivrednog zemljišta te da su neki natječaji već dugo na čekanju. Tražimo da predstavnici Ministarstva dođu na sastanak s predstavnicima općina budući da smo do sada organizirali po nekoliko takvih sastanaka u tijeku jedne godine, a posjet ministra Jakovine iskoristio sam kako bih ga upozorio na ovaj problem. Rekao je da je novi zakon o poljoprivrednom zemljištu u pripremi te da bi trebao ići u žurnu saborsku proceduru. Što se tiče trećeg pitanja, naravno da podržavamo naše branitelje i pozivam ih da dođu s dokumentacijom kako bih mogao reagirati prema ministarstvu, odgovorio je zamjenik župana Davor Vlaović.

- Treba reći da je glavni problem dvosmjenske nastave u gradu Slavonskom Brodu gdje je osnivač osnovnih škola Grad, a što se tiče srednjih škola, mi ćemo sigurno pratiti ministarstvo, osvrnuo se na prvo pitanje i predsjednik Skupštine Zvonimir Markotić

TOMISLAV VLAJNIĆ (HSP AS)

- Pitam pročelnika Jarića hoće li na temelju suradnje s SDP-om s razine države, a na tragu HDZ-a i suradnje županije i pravaške udruge na razini grada Slavonskog Broda, ipak biti osigurana sredstva za izgradnju rotora u Svačićevoj ulici u Slavonskom Brodu te kad se može očekivati početak radova? Drugo, je li Županija pomogla u organiziranju koncerta u Novoj Gradiški kojim su skupljana sredstva za pomoć oboljelima od karcinoma na kojem je dvorana bila poluprazna. Znate li je li Grad Nova Gradiška pomogao? I treće, planira li netko u ovoj županiji aktivnosti vezane za zdravstvo, odnosno hoćemo li spremno dočekati restriktivne odluke u zdravstvu koje aktualna vlast sprema donijeti? Trebalo bi održati posebnu sjednicu na kojoj bi razgovarali o zdravstvu kao o gospodarskoj grani koja donosi korist svima.

- Zamjenica župana Ružica Vidaković aktivno je sudjelovala u organiziranju koncerta u Novoj Gradiški te mu i osobno nazočila. Osim toga, Županija je iz proračuna izdvojila 4000 kuna, a kupljene karte je darovala učenicima i profesorima srednjih škola, kratko je odgovorila pročelnica Klara Šćuka.

VLATKO KRZNARIĆ (HSP AS)

- Moralna mi je, građanska i vijećnička dužnost postavljati pitanje i postavljat ću ga, ako treba, do kraja mog mandata. Na prošloj sam sjednici županu predao kompletnu dokumentaciju o raspisivanju natječaja za distribuciju plina na području općine Donji Andrijevci, a sada, na zahtjev općinskih vijećnika koji su se sastali 22. ožujka, obavještavam vas da je donesen zaključak u kojem se od Županije traži da žurno raspiše novi natječaj te da se u stručno povjerenstvo za koncesiju uključi i predstavnika Općine. Čim prođe Uskrs sazvat ćemo u Donjim Andrijevcima tiskovnu konferenciju i tada ćete vidjeti da svi vijećnici, bez obzira na stranačku pripadnost, jednako misle. Mi plaćamo plin po cijeni koja je po skupoći treća u Hrvatskoj i za kuću od 120 m2 za veljaču je račun iznosio 1800 kuna. Molim odgovore u pisanoj formi.

Pomozite općini Sibinj jer će bankrotirati

MARTIN MILOLOŽA (HSP AS)

- Molim da se demantiraju glasine po kojima je novi načelnik općine Sibinj sudjelovao u nekakvim transakcijama s državnim poljoprivrednim zemljištem. Ako nije problem, neka mu se uputi službeni dopis o tome pa neka jasno i glasno odgovori. Zbog blokiranog računa Općine Sibinj općinska uprava ne može normalno funkcionirati nego su sportske i ostale udruge sada na leđima pojedinaca i entuzijasta i prijeti im stečaj. Osim toga, nakon poplava poljski i brdski putovi te mostovi su u katstrofalnom stanju i molim Županiju da pomogne i osigura barem 50 posto potrebnog novca, a mještani bi sami obavili radove. Molim sve vijećnike da se preko svojih stranaka i njihovih čelnika hitno uključe u pomoć mještanima Sibinja.

ZVONIMIR LASLO (HSP AS)

- Koje je mjere poduzima županijsko vodstvo da spriječi daljnje povećanje broja nezaposlenih. Drugo, je li Županija ispunila obvezu prema Sveučilištu u Osijeku za udio u izgradnji kuća za profesore ovog sveučilišta. Planira li se nešto slično za privlačenje kvalitetnog kadra na brodsko Veleučilište? Kako ide sanacija odlagališta otpada u Brodsko-posavskoj županiji te što Županija poduzima da spriječi pojavu novih divljih odlagališta?

- Županija, u suradnji s obje komore organizira niz aktivnosti kako bi se prepoznali problemi, ali i pokrenule inicijative za nove investicije. Primjerice, održali smo sastanak s predstavnicima Ine na kojem su oni našim poduzetnicima predstavili svoje razvojne planove kako bi spremno dočekali natječaje. Slične susrete planiramo održati i s predstavniciam HŽ-a te Janafa. Čuli ste i za projekte u Luci Brod gdje će biti dosta, direktnih i indirektih, novih radnih mjesta. Od izravnih mjera, tu je kreditni program sa sufinanciranim kamatama, a očekujemo da Vlada pokrene i nove programe pri čemu su najavljene daljnje potpore za poduzetničke zone, odgovorio je zamjenik župana Davor Vlaović na prvo pitanje.

- Općine su pravile planove sanacija odlagališta na koje je suglasnost davao Upravni odjel. One lokacije koje još nisu sanirane nalaze se u planu sanacije kojeg je izradio Fond za zaštitu okoliša na temelju podataka dobivenih od općina i gradova. Na taj plan Upravni odjel nije dao suglasnost jer smo tražili doradu, a kad to bude učinjeno plan će doći na županijsku skupštinu kako biste ga i vi odobrili, odgovor je pročelnika Jarića.

MARKO PERKOVIĆ (HSP AS)

- Načelnik općine Sibinj je na moj zahtjev poslao dopis ŽUC-u da postavi ploču za mjesto Završje pa me zanima kada će se to dogoditi. Uz pitanje, pohvalio bih Turističku zajednicu Brodsko-posavske županije koja je kupila i postavila klupe i stolice na jezeru Petnja.

- Po primitku zahtjeva, ŽUC je odmah dao nalog da se ploča postavi pa ću vidjeti zašto to još nije učinjeno, odgovorio je ravnatelj ŽUC-a Antun Dukić.

SAŠA ŠNAJDER (SU)

- Predviđena je decentralizacija sustava socijalne skrbi, a Stranka umirovljenika traži da se u Brodsko-posavskoj županiji osnuje Savjet za socijalnu skrb u kojem bi bili predstavnici ustanova koje se bave ovim područjem, ali i programima prevencije, podrške mladima i obitelji, zapošljavanjem te brigom o starim i nemoćnim osobama. Savjet bi predlagao mrežu koja pokriva područje socijalnih usluga, koordinirao udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnosti socijalne skrbi i predlagao Ministarstvu što konkretno učiniti na području Brodsko-posavske županije. Kada se može očekivati njegovo formiranje? Drugo, želim vas informirati da je Sindikat umirovljenika općine Sikirevci pokrenuo peticiju za osnivanje poduzeća za regionalni vodovod sa sjedištem u Sikirevcima.

- Naša je obveza osnivanje županijskog Savjeta za socijalnu skrb i to će biti učinjeno do kraja godine. No, najprije moramo vidjeti efekte novog zakona koji regulira ovo područje i po kojem se zavodi za socijalu skrb vraćaju u centre i stvara se nova mreža. Kad budemo imali mrežu socijalnih ustanova, možemo osnovati i savjet, kratko je odgovorila Klara Šćuka.

- S ministrom Jakovinom razgovarali smo o poduzeću za gospodarenje vodocrpilištem u Sikirevcima i pokušat ćemo to riješiti na sljedećem sastanku. Ako ne, aktivirat ćemo svoju odluku iz 2005. godine, ali mislim da neće ići u tom smjeru nego da ćemo mi biti jedini osnivač poduzeća, kazao je Miroslav Jarić.

Pružni prijelaz kod Malina hitno sanirati

DARIO PAVIĆ (HSP AS)

- Nakon proširenja škole u Lužanima nastava se odvija u samo jednoj smjeni. Unatoč tome, nastava i dalje počinje u 7,30 sati zbog čega se učenici koji dolaze autobusom moraju ustajati prije 6 sati da bi na vrijeme stigli na nastavu. Ovako rano ustajanje potpuno je nepotrebno pa roditelji traže da se početak nastave pomakne na 8 sati. Drugo pitanje se odnosi na pružni prijelaz na cesti Malino – Lužani na kojoj se nedavno dogodila strašna prometna nesreća pri čemu je nestala i kućica s elektronikom za regulaciju pružnog prijelaza. Sada se regulacija obavlja tako nakaradno, gotovo bez ikakvih znakova, da je pitanja dana kada će netko ponovno nastradati. Zahtjevam da Županija hitno zatraži od HŽ-a da riješi regulaciju, a do tada da postave odgovarajuće prometne znakove. Na kraju pitam za državnu cestu prema Bartolovcima i pružnom prijelazu, u dužini jednog kilometra, gdje je spreman projekt za novi prijelaz preko pruge, autobusno stajalište, proširenje ceste, gradnja nogostupa... Mislim da to neće biti ni za pet godina pa predlažem hitno proširenje spomenute dionice i presvlačenje novim slojem asfalta čime bi bio riješen veliki problem.

- Prijelaz u Malinu je, što se tiče signalizacije, propisno obilježen i postavljena je u suradnji s Policijom. Za Bartolovce su nadležne Hrvatske ceste, kratko je odgovorio ravnatelj ŽUC-a Dukić.

DOMAGOJ BARTEK (HNS)

- Prema neslužbenoj informaciji, za vraćanje pružnog prijelaza kod Malina u prvotno stanje, u HŽ-u su rekli da im treba 6 do 8 mjeseci. Treba li još netko poginuti dok se čeka nabavka uređaja koji stoji od 200 do 300 tisuća kuna i to samo zato što ga HŽ nema na skladištu? Na to se nadovezuje upit mještana Starog Petrovog Sela za postavljanje branika na prijelazu preko pruge, a takvih je prijelaza na zapadu Brodsko-posavske županije jako puno. Uputimo zahtjev HŽ-u da na sve postavi branike ili polubranike.

MARIJAN ŠABIĆ (HSLS)

- Vijećnica Vesna Kolić Klikić pitala je za postavljanje skupštinskih materijala na županijsku web stranicu, no nisam zadovoljan odgovorom. Molim vas da skupštinske materijale stavljate na službenu web stranicu Županije u isto vrijeme kad i nama dostavljate materijale te da mi odgovorite kada će se to dogoditi.

Burno oko Centra za gospodarenje otpadom

Izvješće ipak usvojeno

Posljednja sjednica Županijske skupštine, na zahtjev vijećnika HDSSB-a započela je – stankom. Naime, već kod utvrđivanja dnevnog reda, kad se odlučivalo na kojem će mjestu biti izvješće Centra za gospodarenje otpadom, HDSSB-ovci su zatražili i dobili stanku tijekom koje su održali konferenciju za novinare. Na njoj su predstavili svog novog člana, donedavno nezavisnog vijećnika Matu Klarića te obrazložili zbog čega će kod glasovanja u županijskoj vijećnici biti protiv izvješća Centra kojeg su nazvali prepisanim programom hrvatske Vlade.

Nakon aktualnog sata, već uobičajeno, pred vijećnicima su se našla kadrovska pitanja, ovaj put o prestanku vijećničkog mandata Daliboru Pudiću (HSP AS) koji zbog novog radnog mjesta više ne može biti član nekog predstavničkog tijela, a bilo je i nekoliko izmjena u članstvu upravnih vijeća te u skupštinskom odboru. Iako je Dalibor Pudić otišao iz Skupštine kao vijećnik HSP-a dr Ante Stračević, ispražnjeli vijećnički mandat pripada HJSP-u s čije je liste izabran. No, HSP nije predložio zamjenskog člana i sve dok to ne učine, Županijska skupština će imati jednog vijećnika manje.

Već spomenuto izvješće o radu Centra za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije na zahtjev vijećnika, s posljednjeg, prebačeno je na četvrto mjesto dnevnog reda. Nakon poduže rasprave, izvješće je, unatoč protivljenju vijećnika SDP-a, HNS-a i HDSSB-a, usvojeno većinom glasova, baš kao i popratni zaključak u kojem se konstatira da tvrtka ima ozbiljne poteškoće koje nadilaze njezine ovlasti. Zbog toga se apelira na gradonačelnika Slavonskog Broda i načelnike Rešetara, Podcrkavlja, Bukovlja i Slavonskog Šamca da odmah potpišu sporazum o uspostavi cjelovitog sustava gospodarenja otpadom na području županije. Bez tog prihvaćanja Brodsko-posavska županija i dalje će ostati među rijetkima koje još uvijek nisu uzele novac od Fonda za zaštitu okoliša za prošlu godinu, a prema svemu sudeći, slično će biti i ove. Županija će, stoji dalje u zaključku, Središnjem uredu za upravljanje državnom imovinom ponoviti zahtjev za dodjelu zemljišta na Šaguljama, a Centar će se, u okviru mogućnosti, založiti za oblikovanje projekta gospodarenja otpadom i kandidirati ga za sredstva europskih fondova.

Nakon ove točke, sve ostale su usvojene gotovo bez rasprave, a riječ je bila o izvješćima o ostvarenim programima rada i financijskom poslovanju ustanova i institucija kojima je osnivač ili ih sufinancira Brodsko-posvaska županija – Muzeja brodskog Posavlja, Spomen galerije Ivana Meštrovića, Zajednice športskih udruga i saveza, Zajednice tehničke kulture, Podružnice Hrvatskog instituta za povijest, Doma za starije i nemoćne te županijskog Društva crvenog križa i Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata.

Županijska skupština odlučila o dodjeli županijskih priznanja za 2012. godinu

Zlatne plakete Ivanu Cindriću i trgovačkom društvu Clarum

Zlatna plaketa Brodsko-posavske županije dodjelit će se Ivanu Cindriću iz Slavonskog Broda, dugogodišnjem predsjedniku Udruge roditelja poginulih branitelja i trgovačkom društvu Clarum d.o.o. iz Nove Gradiške.

Plaketa Brodsko-posavske županije dodjeljuje se pravnim i fizičkim osobama za ostvarenja u gospodarskim društvenim djelatnostima tijekom 2011. godine, a ove će ju godine dobiti TÜV Croatia d.o.o. iz Slavonskog Broda, OPG Dinka Bilešića iz Zapolja, TD Martex d.o.o. iz Nove Gradiške, Udruga Eko-etno selo Stara Kapela, Vatrogasna zajednica Brodsko-posavske županije, Šahovski klubu Posavac – Festung iz Ruščice i Muški pjevački sastav Starotopoljani iz Starog Topolja.

Godišnja nagrada Kovanica od zlata bit će dodijeljena Ivanu Kadiću iz Gundinaca, Vojislavu Nikoliću iz Slavonskog Šamca, Ljubi Ivošević-Pavić iz Nove Gradiške, Ani Glivetić iz Nove Kapele, Jozi Bungiću iz Gornjih Bogićevaca i Mirku Sečiću iz Slavonskog Broda.

Svečana sjednica na kojoj će nagrađenima biti dodijeljena priznanja, zakazana je za 13. travnja, a održava se uoči Dana županije koji se obilježava dva dana kasnije.Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti