Županija

REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

Posljednja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine

Datum objave: 22.12.2011.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Na dnevnom redu posljednje ovogodišnje sjednice Županijske skupštine našlo se čak 20 točaka dnevnog reda koji je, kao i obično krenuo s aktualnim satom, a nastavio se kadrovskim pitanjima gdje je, neočekivano, veliku raspravu izazvalo imenovanje mrtvozornika na području grada Slavonskog Broda. Njihova je zadaća utvrditi smrt kod osoba koji su preminuli izvan zdravstvenih ustanova, a taj posao nitko od liječnika ne želi obavljati unatoč neto naknadi od 200 kuna. Na posljednji poziv, od 20-ak potrebnih, odazvala su se samo tri liječnika pa je predloženo da se potreban broj privremeno popuni ostalim medicinskim radnicima koji će proći posebnu specijalističku obuku. Iako su se brojni liječnici u svojstvu županijskih vijećnika tome usprotivili, drugog izbora u ovom trenutku naprosto nema pa je odluka o privremenom imenovanju, većinom glasova ipak prošla.

Sve ostale točke dnevnog reda bile su vezane za usvajanje županijskog proračuna, a riječ je bila o usvajaju programa javnih potreba i potrebnih sredstava u područjima obrazovanja, športa, kulture, zdravstva i socijalne skrbi te o programima rada javnih ustanova i institucija kojima je osnivač Brodsko-posavska županija poput Muzeja brodskog Posavlja, Galerije Meštrović, brodske Podružnice Instituta za povijest, Crvenog križa, Zajednice športskih udruga i Zajednice za tehničku kulturu. Dalje, vijećnici su prihvatili i cijeli niz izvješća o radu za 2011. i planove rada za sljedeću godinu – izvješće županijske Turističke zajednice, Savjeta mladih, Poljoprivredno-savjetodavne službe, županijske Vatrogasne zajednice i CTR-a. Pred kraj, vijećnici su bez puno rasprave izglasali i plan održavanja i građenja županijskih i lokalnih cesta na području županije u 2012. godini, a onda i planove vezane za zaštitu i spašavanje stanovnika i materijalnih dobara te izmjene i dopune statuta osnovnih i srednjih škola.

Budući da je ovo bila i posljednja ovogodišnja sjednica Županijske skupštine, a posebna svečana se neće ni održati, predsjednik Skupštine Zvonimir Markotić i zamjenici župana koji je morao ranije otići, Ružica Vidaković i Davor Vlaović svima su poželjeli čestit Božić i sretnu i uspješnu Novu godinu.

Aktualni sat Županijske skupštine

UČITELJSKI STUDIJ, KAKVOĆA ZRAKA, POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE, CESTE, ŠKOLE...

TOMISLAV VLAJNIĆ (HSP AS)

- Koliki je dug Brodsko-posavske županije prema Dislociranom studiju Učiteljskog fakulteta u Slavonskom Brodu? Kakva je budućnost ovog studija na kojem se trenutno, na svim godinama, školuje 328 studenata od kojih je većina s područja ove županije?

- Ovaj studij u Slavonskom Brodu osnovan je prije 11 godina, a sada radi u novom objektu s tim da je osigurao dio vlastitog kadra, no, većina i dalje dolazi s Učiteljskog fakulteta iz Osijeka. Mi smo prije sedam ili osam godina pokrenuli niz aktivnosti za njegovo osamostaljivanje vjerujući dokumentu kojeg je prihvatio Senat Sveučilišta da će to biti moguće nakon njihove transformacije. Tijekom te transformacije formiran je Filozofski fakultet, ali je zadržan i Učiteljski tako da smo mi ostali dislocirani studij koji smo i dalje morali sami financirati što je za nas bio preveliki teret. Posljednje dvije ili tri godine Županija je svoje obveze plaćala onoliko koliko je mogla tako da sada naš dug iznosi 1,5 milijuna kuna. Prije nekoliko dana ponuđen nam je novi ugovor za osiguranje sredstava za sljedećih pet godina, ali zbog zakonske odgovornosti za njihovo ispunjavanje mi ga, nažalost, ne možemo potpisati i preuzeti za nas prevelike obveze. Učiteljskom fakultetu u Osijeku poslali smo pismo tražeći da pronađu način da novac za brodski studij osiguraju u svom proračunu koji iznosi 560 milijuna kuna ili da se izbore za dotacije nadležnog ministarstva, odgovorio je pročelnik Vladimir Štefanek pojašnjavajući kako je glavna pravna kočnica za osamostaljenje brodskog studija zakonska odredba po kojoj na jednom sveučilištu ne mogu biti dva fakulteta istog naziva.

MARTIN MILOLOŽA (HSP AS)

- Snijeg je opet iznenadio službe zadužene za održavanje cesta pa dosta ljudi i djece iz odvoračkih sela danas nije moglo na vrijeme stići do radnih mjesta i školskih klupa pa vas molim da sljedeći put o tome povedete više računa. I drugo, Općina Sibinj je podnijela zahtjev za izdavanje građevinske dozvole za asfaltiranje Ulice braće Radića koja je županijskog ranga pa me zanima može li se odmah asfaltirati i Ulica Matije Gupca koja je loklana cesta, a u takvom je stanju da se njom može proći samo pješice. Na kraju ponovno pitam kada će krenuti sanacija okoliša škole u Grižićima?

- Županija u proračunu ima poziciju predviđenu za cestogradnju pa neka Općina preda zahtjev, s tim što sama mora osigurati 60 posto potrebnog novca, odgovorio je na prvo pitanje pročelnik Miroslav Jarić.

- Od Hrvatskih voda smo dobili odgovor da su za područje oko škole u Grižićima nadležne Hrvatske ceste koje rade plan sanacije, glasi, ukratko prenesen, odgovor pročelnika Štefaneka.

ZLATKA ČIČIĆ (SDP)

- U izvješću o proračunu za prvih šest mjeseci ove godine u rashodima poslovanja za naknade osobama izvan radnog odnosa potrošeno je 13.659 kuna. Već sam pitala kome i u koju su svrhu one isplaćene, ali ga sada, budući da nisam dobila odgovor, ponavljam. U istom izvješću, za ugovore o djelu stoji da su potrošene 162.964 kune i sada, kao i u prvom pitanju, ponovno tražim da mi kažete kojim su osobama, za koji posao i kolike su naknade ugovorene.

Distribucija plina, gospodarenje otpadom, obnova novogradiške gimnazije...

VLATKO KRZNARIĆ (HSP AS)
- Svojevremeno sam pitao kada će biti raspisan natječaj za dodjelu koncesije za distribuciju plina na istoku županije. Natječaj je i raspisan, ali kad će biti objavljeni njegovi rezultati s obzirom na to da je on zbog tehničkih nedostataka i poništen? Državni je inspektorat Plin projektu zabranio obavljanje djelatnosti na području općina na kojima je koncesionar pa je Skupština donijela odluku o elementarnoj nepogodi. Da skratim, kada će biti raspisan novi natječaj jer bi mještani mogli ostati bez plina usred zime, uz napomenu da je Općina Donji Andrijevci, za razliku od preostale tri, 100-postotni vlasnik plinske mreže na svom području.

- Pregovori s općinama i vlasnicima plinske mreže su počeli i vjerojatno će malo duže potrajati. Situacija nastala nakon rješenja Državnog inspektorata jedinstvena je u državi, a za nju su nam još 2003. godine i "zakuhale" općine kad su koncesiju dodijelile protuzakonito, odgovorio je pročelnik Jarić .

DUBRAVKO KOLUNDŽIĆ (HDSSB)

- Što Županija čini u borbi protiv pojave leukoze, odnosno bolesti kravlje leukemije? Na prošloj sjednici sam tražio plan i program udruge Nezavisne županijske liste koja je dobila novac iz županijske rezerve, ali ga nisam dobio. I treće, kada se očekuje da će proraditi Županijski centar za gospodarenje otpadom? Pitanje županu, je li upoznat s problemima radnika PAN-a, a ako nije hoće li ih primiti na razgovor i upoznati se? Na kraju, kazao bih dožupanu koji je i sam lovac, da među nama lovcim nema isticanja političkih stranaka i pisanja pisama o tome za koga trebaju glasati kao što je to on učinio. Zbog toga su mnogi lovci nezadovoljni pa mislim da bi trebao podnijeti ostavku.

- O pojavi leukoze na zapadnom dijelu županije dobro smo upoznati i bili smo s ljudima čije su krave morale biti uklonjene. Riječ je o velikim štetama i o tome ćemo obavijestiti resorno ministarstvo čim se konstituira nova Vlada, kazao je pročelnik Željko Burazović .

- Od 28 jedinica lokalne samouprave, sporazum o osnivanju zajedničkog centra su potpisale 21 općina i jedan grad. Oni su poslani u Fond za zaštitu okoliša na kojem je sada red da projektira i financira gradnju centra, odgovorio je pročelnik Miroslav Jarić dok je župan kazao kako je uvijek spreman primiti radnike PAN-a.

DAVORIN SLIŠURIĆ (HDZ)

- Jesu li u proračunu za sljedeću godinu planirana sredstva za izradu dokumentacije za obnovu zgrade novogradiške gimnazije. Ako jesu, kada će biti pokrenut natječaj za izradu projektne dokumentacije?

- Za ovaj smo projekt u županijskom proračunu za 2011. godinu, iz decentraliziranih sredstava, planirali 400.000 kuna namijenjenih izradi dokumentacije. No, još uvijek nismo dobili suglasnost ministarstva na idejni projekt, a čim ona stigne raspisujemo natječaj za glavni projekt, odgovorila je zamjenica župana Ružica Vidaković .

"Poluizvođači" radova na objektima u Garčinu i Topolju i nadvožnjak u Osječkoj

BORO GRUBIŠIĆ (HDSSB)

- Iako u hrvatskom jeziku ne postoji pojam poluizvođač, on u našoj županiji ipak postoji kad govorimo o radovima na školi u Garčinu. Dobio sam odgovor da je izvođač Ecos trgovina iz Zagreba, a po onome što vidimo očito je da se radi o poluizvođača pa zato pitam do kada će to tako biti? Drugo pitanje dolazi od mještana Starog Topolja koje zanima do kada će velike rupe zaostale nakon gradnje vodovoda ostati nezatrpane i neadekvatno zaštićene? Tko je za to odgovoran? Drugo pitanje je vezano za pokretnu mjernu postaju za ispitivanje kakvoće zraka s kojom je povezana i radna skupina za praćenje modernizaciju bosanskobrodske rafinerije. Kada će ta stanica biti nabavljena, koliko se puta sastala ta radna skupina, koliko je puta otišla u Bosanski Brod i dokle se stiglo s tim osuvremenjivanjem? Treće, je li gotova izvedbena projektna dokumentacija za podvožnjak u Osječkoj ulici i ima li naznaka da se taj projekt uvrsti u državni proračun ili u proračun HC-a?

- Što se tiče rupa u Topolju, vjerujem da je u ugovoru između brodskog Vodovoda i izvođača radova navedeno kako sav teren mora biti doveden u prvotno stanje. Stručno povjrenstvo je utvrdilo lokaciju za mjernu postaju i poslalo ju Ministarstvu zaštite okoliša i sada su oni na potezu, odgovorio je pročelnik Jarić .

- Kad je riječ o školi u Garčinu, krovna konstrukcija je gotova, ali izvođač radova ima poteškoća u nabavci pokrovnog lima. Dok ga ne dobiju, izvode ostale radove s tim što sve nastale štete idu na račun izvođača, kazao je pročelnik Vladimir Štefanek .

- Nakon niza sastanaka s predstavnicima HC-a, dobio sam informaciju da je došlo do promjena u projektu podvožnjaka u Osječkoj i da zbog toga još nije raspisan natječaj, a sredstva su, kažu, osigurana, glasio je kratak odgovor župana Danijela Marušića .

VESNA KOLIĆ KLIKIĆ (HNS)

- Je li moguće da se materijali za Županijsku skupštinu stave na internet? Drugo, kada će biti podneseno izvješće o radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom za 12. mjesec 2010. godine i prvih devet mjeseci ove godine te je li potpisan ugovor o njegovom financiranju s Fondom za zaštitu okoliša? I treće, je li ŽUC od HAC-a tražio naknadu šteta za pojačano korištenje županijskih prometnica dok su se obnavljali izlazi na austocestu od Nove Gradiške do Slavonskog Broda?

- Tromjesečna izvješća Centra usvaja skupština društva, a godišnje izvješće će na Županijsku skupštinu doći tijekom ožujka. Izvješće za prosinac 2010. ne možemo dati jer je tvrtka s radom počela tek 1. 1. 2011. godine. Na drugo sam pitanje dobrim dijelom već odgovorio s tim da ugovor još nije potpisan, a kada će biti, o tome odlučuje Fond, rekao je pročelnik Miroslav Jarić .

Zašto nije bilo Skupštine u studenome?

ZVJEZDANA GRČEVIĆ ĆURKOVIĆ (SDP)

- U čijem je vlasništvu nekadašnji, sada potpuno devastirani Inin motel uz autocestu? Može li se on staviti u funkciju? Do sada je bilo uobičajeno da se proračun za sljedeću godinu donosi nakon što je na prethodnoj usvojen rebalans proračuna tekuće godine. Uistinu čudi što rebalans imamo tek sada, a još više što uopće nije bilo Županijske skupštine u studenome i vjerujem da je razlog tome županov angažman u predizbornoj kampanji što je nedopustivo.

- Upravni odjel za proračun i financije prvi je nacrt rebalansa proračuna za 2011. godinu izradio odmah iza 31. listopada i uputio ga županu. Župan je ubrzo utvrdio prijedlog proračuna i poslao ga Županijskoj skupštini na usvajanje, ali zbog zauzetosti većine vijećnika nije se mogao osigurati kvorum pa smo odlučili s oba proračuna ići na zajedničkoj sjednici, odgovorio je pročelnik za financije i proračun Ivan Lukić .

- Materijali su na vrijeme bili spremni, a samo bih podsjetio da župan ne saziva sjednice Županijske skupštine, odgovorio je na prigovore vijećnice župan Danijel Marušić .

DARIO PAVIĆ (HSP AS)

- Što Županija može učiniti da za pacijente osigura besplatan parking oko bolnice u Slavonskom Brodu? Predlažem da Brod-parking, za novac koji je prikupio naplaćujući parkiranje od pacijenata, brodskoj bolnici donira jedan medicinski uređaj.

KRUNOSLAV HOFFER (SDP)

- Dokle je stigla provedba projekta navodnjavanja naselja Davor? U listopadu vam je iz Elektrotehničke škole Nova Gradiška stigao dopis o nezadovoljstvu školskim odborom čiji pojedini članovi, imenovani od osnivača, opstruiraju njezin rad zbog čega ostali ozbiljno razmišljaju o svom daljnjem sudjelovanju u radu ovog tijela. I treće, župane, je li istina da ste vi ili vaši suradnici uputili zaposlenike Županije na predizborni skup HDZ-a u Novu Gradišku. Župan je, također, obmanuo javnost netočnim podatkom o tome da je u kapitalne objekte i investicije ove županije uloženo 4 milijarde kuna od kojih je jedna otišla u Luku Brod. Molimo vas da i nama kažete koje su to investicije!

- Očekujemo da ćemo do kraja ožujka 2012. godine dobiti potvrdu glavnog projekta, odnosno da podnesemo zahtjev za izdavanje građevinske dozvole te da prema državnom proračunu kandidiramo prva sredstva za gradnju sustava za navodnjavanje, odgovor je na prvo pitanje pročelnik Željko Burazović .

- Nikada nikome nešto takvo kao što je odlazak na stranački skup ja nisam naredio, a taj dan uopće nisam ni bio u zgradi Županije pa kako sam to, onda, mogao učiniti? A popis državnih investicija u Luku Brod i u sve ostale projekte dobit ćete u pisanom obliku, kazao je župan Marušić .

MARIO VUČINIĆ (SDP)
- Je li Brodsko-posavska županija uspostavila neki oblik registra ili arhive ugovora o korištenju državnog poljoprivrednog zemljišta? Koliko je poljoprivrednog zemljišta koje se do sada koristilo na potvrdu, od ove godine obuhvaćeno nekim od oblika raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem. Na kraju, ponovnopitam tko je sedmi korisnik prošlogodišnjih financijskih potpora i po kojim je kriterijima ostvarena?

- Općine i gradovi koji su provodili planove raspolaganja državnim poljoprivrednim zemljištem imale su obvezu obavijestiti Županiju o provedbi i zahvaljujem onima koji su to učinili. Ove godine je u županijski proračun od prodaje i zakupa tog zemljišta došlo oko tri milijuna kuna, a zemljište koje je bilo predmet jednogodišnjih potvrda uglavnom se rješavalo zakupom i gotovo da je sve ostalo u sustavu poticaja, kazao je Željko Burazović .

- Svima kojima se kod poslijediplomskih studija moglo pomoći jednokratnim potporama, pomoglo se i ove, baš kao i nekoliko godina unatrag, s tim da još deset zahtjeva čeka sljedeću godinu kad će i oni biti predloženi, rekao je Vladimir Štefanek .

Izdavanje građevinskih dozvola, bijeg liječnika-specijalista iz Nove Gradiške

ZVONIMIR LASLO (HSP AS)

- Koliko se kod nas čeka na izdavanje građevinske dozvole i na upis vlasništva? I drugo, već nekoliko puta postavljeno pitanje o realizaciji južne obilaznice Nove Gradiške.

- Upravni odjel za graditeljstvo i prostorno uređenje Brodsko-posavske županije sve dozvole izdaje u zakonskom roku. Ako se radi o upravnom predmetu, od predaje kompletnog zahtjeva to je 60 dana i do sada nismo imali nikakvih pritužbi na rokove. Bilo je nekih sitnih problema u Novoj Gradiški, ali to smo riješili ovdje u Brodu, kratko i jasno je odgovorila pročelnica Dunja Magaš .

DAMIR JAPUNDŽIĆ (HDSSB)

- Što sprečava bolnice u Novoj Gradiški i Slavonskom Brodu da se i u njima osnuju specijalistički odjeli kakvi postoje u drugim bolnicama? Drugo, kako spriječiti odlazak specijalista koji u velikom broju napuštaju novogradišku bolnicu. Na kraju, je li istina da župan i gradonačelnik Nove Gradiške ne surađuju, čak i da ne razgovaraju?

- Gradonačelnik Nove Gradiške i ja razgovaramo, a suradnja uvijek može i treba biti bolja, no, za to su potrebne dvije strane. Što se tiče bolnice, ja se ne upuštam u struku i nisam u njezinom stručnom vijeću. U škole Nove Gradiške uloženo je puno novaca i one su u dobrom stanju, no Gimnaziji treba restauracijska obnova pod posebnim uvjetima što odrađuje nadležno ministarstvo koje to nije stiglo učiniti ove godine, glasi, ukratko prenesen odgovor župana Danijela Marušića .

DOMAGOJ BARTEK (HNS)

- Pitanje o podvožnjaku u Osječkoj ulici već je postavljeno i na njega je dijelom odgovoreno, ali hajdemo razgovarati o rokovima. Stanje je takvo da zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa nismo dobili potvrdu glavnog projekta i nećemo ju ni dobiti dok problem ne riješimo. Može li župan svojim utjecajem pomoći da se nađe rješenje za imovinsko-pravni problem? Župane, niste odgovorili vijećnici Kolić Klikić pa vas ponovno pitam mogu li se materijali za Županijsku skupštinu staviti na internet.

- Bude li se to tehnički moglo izvesti, bit će mi drago da se materijal stavi na internet. Što se tiče podvožnjaka, bezbroj puta smo bili u ministarstvu i HC-u, lobirali i pregovarali. Rečeno nam je da natječaj ide u ožujku i radovi kreću čim vrijeme dopusti, a zadnja je informacija bila da se natječaj raspisuje u prosincu. Ponovno ništa, a razlog je, kako su mi rekli, u doradi projekta. Vrlo je teško govoriti o rokovima za nešto što nije u vašoj nadležnosti, a svaka pomoć da riješimo ovu brodsku rak-ranu je dobrodošla, odgovorio je župan Marušić .

MARIJAN ŠABIĆ (HSLS)

- Župane, danas je prioritetni problem grada Broda povišena koncentracija benzena i drugih štetnih tvari u zraku. Mislim da su Županija, Grad Slavonski Brod i Zavod za javno zdravstvo učinili sve što su mogli pa i da su izašli i izvan propisanog kruga djelovanja. Sad je red na hrvatskoj Vladi i molim župana i sve naše saborske zastupnike da svaki dan upozoravaju Vladu na ovaj problem i na mogućnost prekida dotoka nafte ako Rafinerija ne bude spremna na suradnju.

- Na stožeru za zaštitu i spašavanje prije nekoliko dana govorili smo i o ovom problemu i prema informacijama do kojih smo došli, vlasnik Rafinerije je pokrenuo obnovu postrojenja, glasio je najvažniji podatak koji je u odgovoru na vijećničko pitanje izrekao zamjenik župana Davor Vlaović .

Drugi put rebalansiran ovogodišnji proračun

NOVAC ZA IZBORE POVEĆAO PRORAČUN ZA MILIJUN KUNA

Drugi rebalans županijskog proračuna za 2011. godinu samo je logičan slijed onog prvog usvojenog u srpnju ove godine te činjenice da je trebalo ukalkulirati proračunski manjak iz 2010. godine od 10 milijuna kuna i "ubaciti" 11 milijuna kuna koliko je prispjelo iz državne blagajne za troškove održavanja upravo provedenih parlamentarnih izbora. Između ostalog, trebalo je uobziriti i troškove ustrojavanja županijske riznice te održavanja izbora za vijeća nacionalnih manjina.

- Poštujući dinamiku izvršenja proračuna u prihodovnoj strani iz koje je razvidno da je do 31. listopada ove godine županijski proračun realiziran sa svega 60 posto, donesen je prijedlog njegovog rebalansa, rekao je pročelnik Upravnog odjela za financije i proračun Ivan Lukić pojašnjavajući kako je jedan od razloga nedovoljnog punjenja županijskog proračuna i podbačaj Fonda za izravnanje. Iz njega se u vrlo visokom postotku financiraju decentralizirane funkcije školstva, zdravstva i socijalne skrbi iz koje je u Brodsko-posavsku županiju stiglo znatno manje novca nego li je to bilo planirano. Osim toga, znatan je pad prihoda od poreza na dohodak koji čini glavni izvor punjenja županijskog proračuna, a zbog čega je do toga došlo svima je jasno i nije se tražilo posebno elaboriranje.

Županijska riznica

U svom uvodnom izlaganju pročelnik Lukić se posebno osvrnuo na ustrojavanje županijske riznice čiji će se povoljni efekti poput bolje likvidnosti proračuna, efikasnijeg, ali i transparentnijeg trošenja sredstava vidjeti već i u ovoj, a pogotovo u sljedećoj godini. To je u skladu i s novim Zakonom o fiskalnoj odgovornosti koji i od jedinica lokalne i područne samouprave traži da uvedu mehanizme kontrole na licu mjesta, odnosno niti jedna subvencija, donacija ili pomoć ne smiju biti isplaćeni bez detaljne kontrole aktivnosti i troškova koje krajnji korisnik iz tih sredstava financira.

Sve su ove okolnosti utjecale na potrebu za drugim ovogodišnjim uravnoteženjem županijskog proračuna koji je, tako, s iznosa utvrđenog u srpnju od 168,85 milijuna kuna sada povećan na 170.098.603 kune. Podsjetimo, ono povećanje od 0,74 posto u odnosu na rebalnasirani iznos iz srpnja, rezultat je prispjeća 11 milijuna kuna odobrenih na ime troškove održavanja parlamentarnih

izbora. Bez puno rasprave, vijećnici su većinom glasova prihvatili obrazloženje i izglasali prihvaćanje rebalansa proračuna.

Većinom glasova prihvaćen županijski proračun za 2012. godinu

POVEĆANJE PRORAČUNA ZA VIŠE OD 19 POSTO

Uz globalnu financijsku krizu, drugi bitan element koji je obilježio okruženje u kojem je planiran županijski proračun za 2012. godinu, prema uvodnom obrazloženju pročelnika Upravnog odjela za financije i proračun Ivana Lukića, činjenica je da zbog parlamentarnih izbora nije donesen državni proračun nego će se financiranje države u prvom tromjesečju odvijati na temelju odluke Sabora o privremenom financiranju proračunskih korisnika. Zbog toga su i planeri proračuna Brodsko-posavske županije značajan dio stavki temeljili na aproksimativnim iznosima, posebno kad je riječ o financiranju decentraliziranih funkcija koje čine značajan dio proračunske potrošnje Županije. To, opet, znači da će se vrlo brzo nakon što Vlada donese državni proračun, što se mora dogoditi najkasnije do 31. ožujka, pred vijećnicima Županijske skupštine naći rebalans županijskog proračuna za tekuću godinu.

Do tada vrijedi proračun prihvaćen, kao i prije toga rebalans, većinom glasova kojem su utvrđeni prihodi i primici u iznosu od 215.328.452,25 kuna što je, u odnosu na 2011. godinu, povećanje od 19,40 posto. Razlog ovog povećanja proračuna od gotovo 35 milijuna kuna je u ustrojavanju sustava Županijske riznice, a značajn udio, čak 77,3 milijuna odnosi se na financiranje decentraliziranih funkcija pri čemu bi se iz vlastitih prihoda trebalo osigurati samo 10,2 milijuna, a sve ostalo se očekuje od Državnog fonda za izravnanje.

Na drugoj, rashodovnoj strani, za rashode poslovanja otići će 160,3 milijuna, a za nabavku nefinancijske imovine daljnjih 45 milijuna s tim što je deset milijuna ostavljeno za pokriće manjka iz prethodne godine. Gledano po razdjelima, najveći potrošač proračunskog novca su i dalje upravni odjeli za obrazovanje, šport i kulturu te za zdravstvo i socijalnu skrb u koje će otići gotovo 74 posto raspoloživog novca.

Uz prihvaćanje jedinog predloženog amandmana, onog Martina Milolože koji je tražio da se iz sredstava rezerve izdvoji 90.000 kuna i prebaci nogometnom klubu Jakačina Mala kako bi tim novcem kupio zemljište i uredio nogometno igralište, vijećnici su prihvatili proračun s 28 glasova ZA i 14 PROTIV. Oporba ga je odbila uz obrazloženje da je proračun nerealno planiran, a uz to, niti je razvojan, niti socijalan.


Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti