Županija

ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

Županijska skupština Brodsko-posavske županije

Datum objave: 21.10.2011.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Iako je u prošli petak održana sjednica Županijske skupštine počela "zapinjati" već kod utvrđivanja dnevnog reda kad je Klub SDP-a neuspješno tražio da se točka o davanju jamstva brodskoj bolnici za gradnju poliklinike skine s dnevnog reda, uz obrazloženje da su dostavljeni materijali manjkavi, sjednica s ukupno 13 točaka dnevnog reda odrađena je bez poteškoća i u smirenoj atmosferi, tek uz nešto duži aktualni sat što se, s obzirom na predizbornu kampanju, moglo i očekivati

Bez rasprave, jednoglasno je prihvaćena ostavka dosadašnjeg predsjednika Zdravka Sočkovića nakon čega su vijećnici većinom glasova za novog čelnika Županijske skupštine izabrali Zvonimira Markotića, inače predsjednika Kluba HDZ-a, čiju je kandidaturu svojim potpisima podržalo 25 vijećnika

Aktualni sat Županijske skupštine

LAVINA VIJEĆNIČKIH PITANJA

IVAN MARČEVIĆ (HSS):

- Župan je proglasio elementarnu nepogodu zbog dugotrajne suše i visokih temperatura pa me zanima zna li se opseg nastale štete.

- Zbog suše, 16. rujna sam proglasio elementarnu nepogodu za područje cijele županije i naložio aktivnosti koje su nadležna tijela trebala poduzeti za utvrđivanje šteta i pomoći najpogođenijima. Prema popisu, na ratarskim je kulturama nastala šteta u rasponu od 30 do 60 posto, na povrću između 40 i 50, na vinovoj lozi 30 te na voćkama do 60 posto. Okvirno, šteta je oko 60 milijuna kuna, a stvarni iznos u ovom je trenutku teško procijeniti, odgovorio je župan Danijel Marušić.

NIVES ROMANJEK (HSP AS):

- Pitam župana kako mu je bilo na maturalcu u Španjolskoj, a zanima me i što je dogovoreno tijekom posjete Ukrajini te jesu li ostvareni kakvi kontakti bitni za našu županiju?

- Kako je bilo u Španjolskoj ne znam jer nisam bio ni na kakvom maturalcu, a što se tiče Ukrajine, tamo smo proveli tri dana pri čemu sam bio ugodno iznenađen srdačnim dočekom i uspostavom gospodarskih i kulturnih kontakata. Dogovoreno je da ukrajinsko izaslanstvo dođe u uzvratni posjet Brodsko-posavskoj županiji, odgovorio je župan Marušić.

MARTIN MILOLOŽA (HSP AS)
- Kod donošenja županijskog proračuna prihvaćeni su neki amandmani, primjerice modernizacija ceste u Ulici braće Radića u Sibinju pa me zanima kada će krenuti realizacija. I drugo, kada će biti sanirana urušena ograda oko škole u Grižićima budući da je pitanje dana kada će za njom krenuti i zid škole?

- Općina Sibinj je platila dokumentaciju za cestu, ali još uvijek nije pribavljena građevinska dozvola. Kad ju dobijemo, krenut će radovi, odgovorio je na prvo pitanje ravnatelj ŽUC-a Antun Dukić. Odgovor na drugo pitanje vijećnik će, rečeno je, dobiti u pisanom obliku.

DAVORIN SLIŠURIĆ (HDZ)

Vodoopskrba, EU fondovi, plavi dizel...

- U kojem su stadiju radovi na gradnji vodoopskrbnog sustava Davor?

- U tijeku je natječaj za odabir izvođača radova na vodocrpilištu koji su procijenjeni na 34 milijuna kuna tako da bi izvođenje moglo krenuti još ove godine. Izgrađen je magistralni cjevovod Davor – Štivica – Staro Petrovo Selo s vodospremnikom u vrijednosti 1,6 milijuna kuna, a završeni su i radovi na magistralnom opskrbnom cjevovodu Brđani – Zapolje u vrijednosti od 2,3 milijuna te na vodospremi u Rešetarima od 2,5 milijuna kuna. U tijeku su radovi na gradnji vodospreme u Starom Petrovom Selu, precrpne stanice Cernik i magistralnog cjevovoda Okučani – Čovac – Gređani ukupne vrijednosti 14,2 milijuna kuna. U planu je gradnja međužupanijskog cjevovoda Ljupina – Dubovac, mreže za naselja Novi Varoš i Gređani te spojni vodoopskrbni cjevovod Cernik – Rešetari. Prema najnovijoj informaciji i grad Nova Gradiška želi se priključiti ovom projektu za što će suglasnost morati dati sve općine uključene u projekt, detaljno je odgovorio zamjenik župana Davor Vlaović.

JOSIP POLIĆ (HDZ)

- U kojoj su fazi radovi na izgradnji regionalnog vodovoda Istočna Slavonija?

- Radovi se odvijaju prema ugovoru između brodskog Vodovoda i Hrvatskih voda, a trenutačno se radi na gradnji magistralnog cjevovoda od Bickog Sela prema Slavonskom Brodu ukupne vrijednosti 1,34 milijuna kuna. Uz to, radi se i u Donjim Andrijevcima gdje vrijednost investicije prelazi 2,1 milijun kuna, postavlja se magistralni vod prema Starom i Novom Topolju u vrijednosti od 1,5 milijuna, a radi se i na dionici Klokočevik - Trnjani – Vrhovine te na crpnoj stanici i vodovodnoj mreži u Zadubravlju. Radovi su vrijedni blizu tri milijuna kuna, odgovorio je pročelnik Miroslav Jarić.

PETAR BODROŽIĆ SELAK (HDZ)

- Koliko je novca do sada odobreno iz IPARD programa, mjere 101 i 103 namijenjenih razvoju poljoprivrednih gospodarstava na području Brodsko-posavske županije te hoće li biti novih natječaja?

- Veliki je interes naših gospodarstava za ove programe i mjere i dobra je vijest da će sljedeći krug natječaja biti raspisan već od 17. ovog mjeseca pa neka nam se svi zainteresirani jave. Do sada je pet obiteljskih gospodarstava iz naše županije iskoristilo ova sredstva ukupne vrijednosti oko 13 milijuna kuna što svjedoči da znamo pisati ovakve programe, odgovorio je zamjenik župana Davor Vlaović.

IVAN SUDIĆ (HSS)

- Na cesti Lužani – Ciglenik izgrađen je podvožnjak, ali kad padne veća kiša on se začepi i njime se više ne može prometovati. Stožer za spašavanje je slao HŽ-u dopise pa me zanima je li do sada nešto učinjeno. Drugo, što se može učiniti u poboljšanju opskrbe poljoprivrednika plavim dizelom na istočnom dijelu županije gdje su ljudi u jeku radova morali čekati nekoliko sati da bi ga kupili?

- Stožer za zaštitu je pisao HŽ-u i tražio da riješi kritične podvožnjake na što su odgovorili da će to učiniti tijekom ove godine. Sada kad ste nas upozorili tražit ćemo od njih da požure i ispune obećanje, odgovorio je zamjenik župana Davor Vlaović.

- Za problem s plavim dizelom znamo, s tim da je on bio aktualan prije nekih 15-ak dana. Poteškoće su trajale 10-ak dana, a razlog je bio u problemima s isporukom iz Siska tako da se opskrba odvijala iz Rijeke. Uz to, problema je bilo i s HŽ-om koji je obavljao transport. Sada su ove poteškoće otklonjene s tim što se širi prodajna mreža, odgovorio je pročelnik Željko Burazović.

Kako privući investitore?

ZVONIMIR LASLO (HSP AS)

- Mediji su javljali kako je 3.000 malih mljekara odustalo od proizvodnje mlijeka pa me zanima čini li se što da im se pomogne kako ne bi zaglavili u raljama kredita. I drugo, što čini Županija kako bi privukla investitore u poduzetničke zone?

- Ni mi u Hrvatskoj ne možemo izbjeći ono što nije uspjelo stočarima u Europskoj uniji. Evidentan je trend da mala obiteljska gospodarstva koja nemaju potrebnu infrastrukturu moraju odstupiti od posla. Bitno je da se proizvodnja mlijeka u prvih devet mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani povećala za 4 milijuna litara i to je ono što ohrabruje, odgovorio je pročelnik Burazović.

- Prije 10-ak dana ovdje su potpisani ugovori između 7 jedinica lokalne samouprave i Ministarstva gospodarstva koje je za njihove poduzetničke zone osiguralo 4 milijuna kuna s tim da je taj novac u posljednjih 6 ili 7 godina narastao na 34 milijuna kuna. Rezultat je svega da imamo nekoliko zona koje su već u funkciji, a nekoliko ih je koje će uskoro biti spremne za prijem investitora. Da bi ih privikla, Brodsko-posavska županija je ušla u proces cerifikacije regija za ulaganja i formirala tim od 10-ak stručnjaka koji su i sami dobili certifikate da su u roku od 24 sata spremni odgovoriti na sve upite potencijalnih investitora, glasio je odgovor pročelnika Stjepana Burazovića.

TOMISLAV VLAJNIĆ (HSP AS)

- Autocesta, na dionici kod Slobodnice, nema zid za zaštitu od buke tako da je nemoguće živjeti u onim ulicama koje na nju izlaze, a sve bi se moglo riješiti jednom malom intervencijom. Drugo pitanje je vezano za posavska sela koja su prije rata koristila šljunak i pijesak iz Save, a sad im je to onemogućeno. Vjerujem da, unatoč koncesijama, postoji način koji bi im omogućio da ga koriste s tim što mi, inače, ovaj dio svog rudnog bogatstva ne koristimo dovoljno. I posljednje, zašto naša županija nema Obiteljski centar?

-Svi ugovori o koncesiji za vađenje šljunka iz Save su istekli, a odlukom Vlade RH i zbog međunarodnih ugovora novi se natječaji nisu raspisivali, niti je više dopušteno vađenje. Naravno, ni mi se ne slažemo s ovim odlukama i ugovorima i tražimo reviziju, ali smo od Hrvatskih voda dobili odgovor da zbog važećih zakona nije moguće davati koncesiju tako da bi trebalo pokrenuti izmjenu zakona, glasio je odgovor zamjenika župana.

- I sama sam pročitala dezinformaciju o tome da je naša županija jedina koja nema obiteljski centar. Naime, kad smo 2008. godine preuzeli dužnost nastavili smo gdje su naši prethodnici stali pa smo raspisali natječaj za prostor u kojem je navedena kvadratura i još niz standarda koje mora imati. Javila se jedna privatna osoba koja nije zadovoljavala uvjete, ali i ĐĐ Holding s prostorom od 140 m2 u kojem su bile ambulante i koji je tada bio prazan. Taj smo prijedlog poslali nadležnom ministarstvu čiji su predstavnici već 6. lipnja 2008. godine bili ovdje i odgovorili kako im prostor, uz vrlo male prilagodbe, odgovara. Pitali su nas je li Županija voljna financirati uređenje tako da smo mi još te jeseni u svom proračunu predvidjeli sredstva upravo za ovu namjenu, izradili elaborat i poslali ga u ministarstvo dok je Holding uputio prijedlog ugovora o najmu. Nakon toga je ministarstvo trebalo planirati sredstva za šest do sedam zaposlenika te imenovati v.d. ravnatelja i na tome je stalo. Prostor i dan-danas stoji neiskorišten s tim da je Županija učinila sve što je trebala i što je moglo. Ono čime bi se Obiteljski centar trebao baviti, Županija sada financira kroz programe Obiteljskog savjetovališta župe u Malom Parizu, odgovorila je zamjenica župana Ružica Vidaković.

Zaboravljena kultura, opskrba plinom, podvožnjak...

VESNA KOLIĆ KLIKIĆ (HNS)

- Od 1. siječnja 2012. godine Općinsko državno odvjetništvo iz Nove Gradiške seli u Slavonski Brod, a ista sudbina čeka i Općinski te Prekršajni sud. Što čini Brodsko-posavska županija da se Odvjetništvo i sudovi, barem kao podružnice, zadrže u Novoj Gradiški? Dalje, ustanove u kulturi nisu dobile ni jedne lipe za svoje programe i aktivnosti iz ovogodišnjeg državnog proračuna pa me zanima kada će se to dogoditi. U isto vrijeme župan je iz pričuve podijelio 400.000 kuna za različite namjene. I treće, zamolba županu da nam na sljedećoj sjednici podnese izvješće o radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom.

- Vrlo je teško u reorganizaciji sudstva, u kojoj se traži racionalizacija troškova, boriti se za ostanak nekih institucija u manjim sredinama, no, slažem se s vama da se boriti mora. Borili smo se i izborili da zadržimo Županijski sud, ali, nažalost, to nismo uspjeli s Trgovačkim sudom. Sastat ćemo se s Odvjetništvom i vidjeti što, u skladu s našim mogućnostima, možemo učiniti. Aktivnosti udruga pratimo i u skladu s mogućnostima financiramo ih, a što se tiče mojih rezervi, zakon nismo prekršili, odgovorio je župan Danijel Marušić.

- Izvješće o radu Županijskog centra za gospodarenje otpadom bit će podneseno, ali u skladu sa Zakonom o trgovačkim društvima, kratko je odgovorio pročelnik Jarić.

BRANKA NIKOLIĆ (HSP)

- Gradnja podvožnjaka u Osječkoj ulici trebala je krenuti u svibnju ove godine. Zašto se to nije dogodilo? U materijalima za ovu sjednicu navedeno je da je Županija dala suglasnost dosadašnjim distributerima za nastavak opskrbe plinom do okončavanja postupka dodjele koncesije za općine Gradčin, Donji Andrijevci, Gundinci i Velika Kopanica. Istovremeno, u zaključku nam preporučujete utvrđivanje izvanrednog stanja u ovim općinama. Zašto, ako ste im dali suglasnost da mogu nastaviti raditi? I treće, po kojim čudnim socijalnim kriterijima gradski vijećnici HDZ-a s vojnim mirovinama mogu dobiti potporu iz županijskog proračuna. Konkretno riječ je o Andriji Lepanu pa me zanima je li on najsiromašniji član vaše stranke.

- Investitor gradnje podvožnjaka u Osječkoj ulici su Hrvatske ceste i ja sam samo prenio njihov plan. I sam tražim informacije te vjerujem da investitor neće prekršiti obećanje, kazao je, odgovarajući na drugo pitanje, župan Marušić.

- Na sjednici održanoj u studenom prošle godine dobili ste zaključak usvojen na Skupštini koji se temeljio na odluci Državnog inspektorata da se Plin-projektu zabrani isporuka plina. Tada smo raspisali natječaj i od Državne komisije za javnu nabavu dobili rješenje o poništenju natječaja tako da smo išli s novim zaključkom o proglašenju elementarne nepogode zbog toga što bi moglo doći do obustave isporuke plina prema korisnicima usred zime. Na temelju takvog zaključka potpisali bismo privremene koncesijske ugovore sa sadašnjim distributerima, a ugovori će vrijediti do okončanja postupka dodjele koncesije, odgovorio je pročelnik Jarić uz napomenu da je ovo pitanje i jedna od točaka dnevnog reda tako da će biti prilike temeljito o njemu raspraviti.

KRUNOSLAV HOFFER (SDP)

-Od lipnja postavljam pitanje vezano za južnu obilaznicu tražeći pisani odgovor i očitovanje nadležnih ministarstava, ali od mog zahtjeva još ništa. Drugo, Nova Gradiška je u svom proračunu planirala program gradnje komunalne infrastrukture te uvrstila 1,4 milijuna kuna potpora iz županijskog proračuna, no do danas od Županije nismo dobili obavijest o raspodjeli tih sredstava. Pitam župana je li takva odluka donesena te može li Grad Nova Gradiška računati na ova sredstva nužno potrebna za dovršetak započetih investicija I treće, je li moguće da se mi, uz toliko bitnih pitanja, sastajemo svaka dva-tri mjeseca?

- Župan je donio odluku o raspodjeli novca za sufinanciranje komunalne infrastrukture i to prema zakonu koji kaže da one jedinice lokalne samouprave koje po glavi stanovnika imaju veći proračun od županijskog prosjeka nisu uvrštene u raspodjelu ovih sredstava. Jedna od njih je i Nova Gradiška, kratko je odgovorio pročelnik Miroslav Jarić.

Informiranje, otpuštanje radnika, Muzej tambure...

VLADIMIR ZUZIJA (SDP)

- S obzirom na to da lokalni mediji iz županijskog proračuna dobivaju značajna sredstva, mislim da bi posao informiranja javnosti o radu ove skupštine trebala kvalitetnije odraditi. To znači da ne bi trebali pisati i izvještavati samo o aktualnom satu nego da bi bilo potrebno prenijeti i ono što vijećnici kažu o ostalim točkama dnevnog reda. Molim, stoga, da se dnevni red Skupštine složi tako da vitalne točke budu na početku te da ih ih SBTV i Radio Brod izravno prenose.

DARIO PAVIĆ (HSP AS)

- Već je više puta postavljeno pitanje o natječaju za distribuciju plina za četiri općine, ali bez konkretnog odgovora pa ga ponavljam. Općinsko vijeće Donjih Andrijevaca donijelo je odluku o raskidu ugovora s Plin-projektom pa me zanima zašto mu se ne dopušta da raspiše novi natječaj za koncesionara budući da je općina vlasnik mreže. Drugo, zbog čega mirno prihvaćamo odlazak 550 radnika iz Đure Đakovića na Zavod za zapošljavanje ili 200 radnika koliko se očekuje da ih ode iz još jedne tvrtke? Da smo u Dalmaciji ili Sisku, bili bismo na naslovnim stranicama.

- Iako sam na prvo pitanje već odgovarao, ponovno ću potvrditi da je istina kako je Općinsko vijeće Općine Donji Andrijevci donijelo odluku o raskidu ugovora o zakupu s tvrtkom Plin-projekt. Nitko ne može dati u zakup plinsku mrežu u vlasništvu općine osim općinskog vijeća što znači da oni moraju raspisati natječaj. Županija to neće, niti može u njihovo ime napraviti. Ona može samo dati koncesiju i to ako su poznati svi elementi, oni koje propisuju nadležni zakoni, još je jednom na isto pitanje odgovarao pročelnik Jarić naglasivši kako se moralo ići na privremeno rješenje bez kojeg bi korisnici ostali bez grijanja.

- Više puta sam govorio o tome što sam sve poduzimao kako bi se zaposlili kapaciteti ĐĐ-a i s kim sam sve kontaktirao, dogovarao i sastajao se. Neki su koraci urodili plodom, a za ostale ćemo vidjeti. Svima nam je u cilju da radnici rade i poduzet ćemo sve da se ljudi zaposle, kazao je, odgovarajući na drugo pitanje, župan Marušić.

MARKO PERKOVIĆ (HSP AS)

- Ponovno pitam kada će biti izvedena sanacija bujičnog kanala i pješačke staze u Završju te možete li pomoći stanovnicima Banovaca i Bebrine koji žele bankomat na svom području?

- Na prvo smo pitanje tražili odgovor od nadležnih, ali ga ni mi nismo dobili. Drugo, i osobno ću kontaktirati s bankama i pomoći koliko mogu da neke od njih postavi bankomat, bio je kratak župan Danijel Marušić.

DUBRAVKO KOLUNDŽIĆ (HDSSB)

- Zašto materijale za Županijsku skupštinu ne dobivamo na vrijeme, odnosno barem tjedan dana prije zasjedanja? Zanima me plan i program Županijske nezavisne liste koja je u ožujku ove godine iz rezerve županijskog proračuna, kao pomoć u prvoj godini djelovanja, dobila 5.000 kuna te bih htio znati na što je taj novac potrošen. Molim odgovor u pisanom obliku i to do iduće sjednice. I treće, čitao sam o nerazumijevanju Grada Slavonskog Broda za Muzej tambure kojemu nije osigurao adekvatan prostor pa bih predložio da ga smjestimo u prostor stare škole u Kobašu na kokoj je, sredstvima Ministarstva kulture, saniran krov. Ostatak zgrade je devastiran pa me zanima bi li Županija mogla pokrenuti sanaciju u koju bi se, vjerujem ponovno uključilo i nadležno ministarstvo. Razgovarali smo s Mijom Ferićem koji je dao ideju za ovakav muzej i on nema ništa protiv.

- Mi se uvijek držimo poslovnika o radu županijske skupštine i materijali se šalju na vrijeme, ali ovaj se put dogodila iznimka. Bili su blagdani, a pogodila nas je i teška bolest mog suradnika tako da smo platili posebnu naknadu pošti kako bi skupštinski materijali što prije došli do vijećnika, rekla je pročelnica Slavica Bešlić.

- Sjetit ćemo se Muzeja tambure koji je, u sklopu TIC-a, bio smješten u Tvrđavi. No, muzej je zatvoren iako ga je, kao projekt, financirala HTZ tako da mi nije jasno kako se netko usudio učiniti taj kulturocid, a bojim se da ista sudbina čeka i Brod turist. Ideju vijećnika Kolundžića podržavamo i neka ju kandidiraju u Ministarstvo kulture, ali i turizma te da kontaktiraju Županijsku turističku zajednicu, rekla je, ukratko preneseno zamjenica župana Ružica Vidaković.

Proračunske rupe, "ukidanje" Nove Gradiške, legalizacija poljoprivrednih objekata...

DOMAGOJ BARTEK (HNS)

- Iako je župan rekao da će se podvožnjak u Osječkoj graditi ove jeseni, on nema još ni potvrdu glavnog projekta. S obzirom na tu činjenicu, molim župana da vidi što je s imovinsko-pravnim odnosima i otkupom zemljišta te jesu li osigurana sredstva za projekt. Drugo, tko je odgovoran za podbačaj županijskog proračuna od čak 30 posto i kako mislite pokrpati proračunske rupe? I treće - možemo li utjecati na gradske strukture da se napravi studija izlaza iz Naselja Zrinski – Frankopan kod Ina-plina. Naime, to je raskrižje već sada kritično, a kad se izgradi novi most preko Glogovice, bit će velikih problema i nesreća tako da bi trebalo razmisliti o kružnom toku ili nekom drugom rješenju.

MARIO VUČINIĆ (SDP)

- U izvješću župana o korisnicima financijskih potpora za poslijediplomske studije koje je davala Županija navedeno je sedam korisnika. Međutim, u izvješću o reviziji piše da je tih korisnika osam. Zanima tko je osma osoba koja nije zaposlenik Županije, a korisnik je potpore te po kojim su kriterijima i uvjetima potpore dodijeljene? I drugo, molim vas da i nama dostavite odluke i ovlaštenja koja ste poslali Ministarstvu uprave na temelju kojih je donesena odluka o legalnosti prošle sjednice.

ZLATKA ČIČIĆ (SDP)

-Za koja to tri poduzeća Županija vraća kredite i o kojim je pojedinačnim iznosima riječ? I drugo pitanje – kome i u koju svrhu su isplaćene naknade troškova osobama izvan radnog odnosa u iznosu od 13.659 kuna? Isto pitanje i za iznos od 162.964 kune isplaćen na temelju ugovora od djelu, odnosno s kojim osobama, za koje poslove i kolike naknade su ugovorene?

ZVJEZDANA GRČEVIĆ ĆURKOVIĆ (SDP)
- Zbog čega županija ne želi sudjelovati u gradnji kružnog toka u Vrpolju te u čijem je vlasništvu mlin u središtu istog mjesta koji je u takvom stanju da je opasan za djecu koja pored njega prolaze na putu do škole?

DAMIR JAPUNDŽIĆ (HDSSB):

- Bolnica u Novoj Gradiški dobila je CT uređaj, ali takav da je onaj nabavljen prije deset godina bio suvremeniji i boljih karakteristika od ovog tek kupljenog tako da se naši dobro educirani rengenolozi ne žele potpisivati na svoje nalaze. Drugo, s obzirom na to da je predsjednik ŽNS-a Brodsko-posavske županije suspendiran iz HNS-a, mislim da bi sam trebao odstupiti i s čelnog mjesta našeg županijskog saveza. S ovim bi problemom trebalo upoznati cijelu sportsku javnost. Za nedavnog boravka u Kobašu gdje se uređuje Orljava sa zaprepaštenjem sam ustanovio koliko joj je korito plitko tako da se bojim da će od nje postati odvodni kanal. Na kraju, htio bih upozoriti da je Mladež HDSSB-a pokrenula potpisivanje peticije protiv "ukidanja" Nove Gradiške pa molim sve vijećnike da se solidariziraju i svojim im se potpisima pridruže.

BORO GRUBIŠIĆ (HDSSB)

- Zbog čega Hitna pomoć u Vrpolju ne radi subotom i nedjeljom? Drugo, kada će biti završena rekonstrukcija odjela za reanimaciju u brodskoj bolnici? Jeste li svjesni da je ženama rok za ostvarivanje mirovine sa 60 godina produžen za 3, odnosno za 6 mjeseci, a Zavod za zapošljavanje ih skida sa svojih evidencija sa 60 godina tako da one nekoliko mjeseci ostaju bez ikakve potpore? Tko je izvođač radova i nadzornik radova na osnovnoj školi u Garčinu koja se žbuka i gletuje, a da ni krova nema? Imaju li Grad ili Županija strategiju da Slavonski Brod postane sveučilišni grad? Ako imaju zašto ne riješe pitanje kampusa na adekvatnom prostoru, a ne da ga, prema sadašnjem planu, on dijeli s crkvom i školom na Hebrangu. Na kraju, pitam zamjenika župana je li mu poznato koliko je objekata na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima legalizirano jer bez toga nema ni novca iz EU fondova.

MARIJAN ŠABIĆ (HSLS)

- Pohvalno je što se prijedlozi zapisnika sa sjednica Županijskih skupština prenose na web stranicama Brodsko-posavske županije jer to javnosti daje mogućnost da naš rad i svakog od nas stave pod kritičku lupu. Upravo zbog toga bih molio da se ti tekstovi malo pozornije transkribiraju kako neki od nas ne bi ispali nepismeni, a sugerirao bih da zapisi budu objavljeni u što je moguće kraćem vremenu od zasjedanja Skupštine. Osim toga, molio bih da na web stranici, uz poziv na sjednicu, budu objavljeni i popratni materijali.

Na pitanja posljednjih sedam vijećnika doći će pisani odgovor.

U nekoliko točaka dnevnog reda vijećnici su donijeli odluke iz područja zdravstva i zaštite okoliša

BRODSKOJ BOLNICI ODOBRENO KREDITNO ZADUŽENJE ZA POLIKLINIKU

U prvom dijelu skupštinskog zasjedanja pred vijećnicima se našao i prijedlog odluke o davanju jamstva brodskoj bolnici kako bi se mogla kreditno zadužiti za gradnju poliklinike, o čemu se govori već punih deset godina. Riječ je o kapitalnom projektu od vitalne važnosti ne samo za stanovništvo Slavonskog Broda i okolnih općina nego i cijele regije za kojeg je iz decentraliziranih sredstava za ovu godinu osigurano šest te za sljedeću još osam milijuna kuna. Ostatak bi se namaknuo kreditom u vrijednosti od 23 milijuna kuna koji bi se, također, vraćao iz decentraliziranih sredstava, ali, kako je rečeno na Skupštini, ne nauštrb već dosegnutih standarda i normalnog funkcioniranja bolnice. Uz prihvaćanje ove odluke koja je usvojena većinom glasova, vijećnici su dignuli ruku i dali suglasnosti Ljekarni Slavonski Brod za investicijska ulaganja u adaptaciju prostora Centralne ljekarne u kojeg će biti uloženo gotovo 2,3 milijuna kuna vlastitih sredstava.

Pod osmom točkom pred vijećnicima se našao cijeli set informacija vezan uz stanje koncesija u području plinofikacije o čemu je gotovo sve rečeno i odgovoreno tijekom aktualnog sata te iz područja zaštite okoliša, odnosno prikupljanja različitih vrsta otpada. U informaciji o provođenju programa održavanja građevina detaljne melioracijske mreže u ovoj godini mogao se čuti podatak o 12 milijuna kuna uloženih u obnavljanje i održavanje kanala u ukupnoj dužini od 1.509 kilometara. Obnovljeno ih je u dužini od 112 kilometara od kojih je 78 km na području VGI Brodska Posavina te 33,9 na području VGI Šumetlica-Crnac. Košnja je obavljena na kanalima ukupne dužine 1.396 km od kojih je 803,7 km u slivu Brodske Posavine, a ostatak u slivu Šumetlice-Crnac. Inače, od 2006. godine do danas na području Brodsko-posavske županije za radove obnavljanja i održavanja kanala ukupno je utrošeno nešto više od 103 milijuna kuna od kojih su 95 milijuna osigurale Hrvatske vode, a ostatak Županija i jedinice lokalne samouprave.

Vijećnici su prihvatili i prijedlog odluke o davanju suglasnosti na proširenje djelatnosti novogradiškog Doma zdravlja na sanitetski prijevoz te na statute županijskih zdravstvenih ustanova. Kao posljednje dvije točke, na dnevnom su bili prijedlozi odluka o prodaji Zabinih dionica koje su u vlasništvu Doma zdravlja Nova Gradiška te o prihvaćanju elaborata sanacije naselja Katarina Kotromanić u Slavonskom Brodu. Riječ je o divljem naselju izraslom na vodozaštićenom području za čiju je legalizaciju potrebno izgraditi mješovitu nepropusnu kanalizaciju na koju su se obvezni priključiti svi objekti te uz istodobno kontrolirano zatvaranje postojećih bunara i septičkih jama. Za provedbu i financiranje elaborata te mjera sanacije zadužen je Grad Slavonski Brod.

Izvješće o realizaciji županijskog proračuna za prvih šest mjeseci 2011. godine

PODBAČAJ U REALIZACIJI ZBOG KAŠNJENJA DECENTRALIZIRANIH SREDSTAVA

Proračun Brodsko-posavske županije u prvih šest mjeseci ove godine, u odnosu na godišnji plan od 150,22 milijuna kuna, izvršen je sa samo 34,38 posto. Iskazano u iznosima, ukupni rashodi poslovanja Županije iznosili su oko 45,2 milijuna ili 31 posto cjelogodišnjeg plana, a ukupni prihodi 51,64 milijuna što je za oko 4 milijuna ili 7,18 posto manje nego u istom razdoblju lani. Ipak, konačni rezultat obračuna za ovo polugodište je nešto veći od 6,5 milijuna kuna viška prihoda nad rashodima. S druge strane, analizirajući polugodišnji obračun proračuna, s obzirom na preneseni manjak prihoda nad rashodima iz prethodnih godina u iznosu od gotovo 10,3 milijuna, u prvih šest mjeseci ove godine očit je manjak prihoda od 3,77 milijuna kuna što je, unatoč minusu, dobar pomak prema njegovom konačnom brisanju.

Za bolje razumijevanje realizacije ovogodišnjeg proračuna, kako je u uvodu rekao pročelnik Ivo Lukić, treba napomenuti da je za decentralizirane funkcije planirano ukupno nešto više od 79 milijuna kuna od kojih je za prvih šest mjeseci na razini županije realizirano oko 5,8 milijuna, dok je iz Fonda za izravnanje za sada stiglo samo 20 milijuna kuna. No, ovaj iznos koji stiže s državne razine, u drugoj bi polovici godine trebao biti znatno veći budući da se u tom razdoblju kreće s realizacijom većih investicijskih radova.

Većinom glasova prihvaćeno izvješće župana za prvu polovicu godine

ŽUPANIJA ZADRŽALA FINANCIJSKU STABILNOST

Ono što obilježava izvješće brodsko-posavskog župana Danijela Marušića, istovjetno je stanju u cijeloj Hrvatskoj, ali i izvan nje. Naravno, riječ je o globalnoj recesiji i njezinoj reflesiji na ekonomsko-financijsku situaciju na lokalnoj razini na kojoj je vrlo teško tražiti i naći rješenja za poticanje gospodarskih kretanja koja bi zaposlila domaće kapacitete i povećala zaposlenost. Rezultat je, kako je kazao župan Marušić u svom uvodnom izlaganju, slab fiskalni kapacitet svih jedinica lokalne samouprave Brodsko-posavske županije. Ipak, uz potporu Vlade Republike Hrvatske i vlastitim naporima, uspijeva se zadržati financijska stabilnost iako u mjeri manjoj od željene.

Tehnički gledano, župan je u svom izvješću naveo sve što je sa svojim zamjenicima i stručnim suradnicima radio po pojedinim područjima i to, kako je sam rekao, možda malo preopširno, ali dobronamjerno budući da je želio javnosti dati mogućnost uvida u sve što se u Županiji i što porezni obveznici plaćaju.

- Podsjetit ću da smo nakon nalaza Državne revizije za 2010. godinu, a koje je za nas dosta povoljno, otklonili i najmanje propuste i o čemu sam izvijestio glavnog državnog revizora. Ovo smatram bitnim jer ukazuje na transparentnost i štedljivost kod trošenja proračunskih sredstava. Kroz određena poglavlja izvješća jasno smo prikazali što je od planiranog ostvareno, a što se još uvijek radi te će, u granicama osiguranih sredstava i pripremljenosti projekta, do kraja godine biti i realizirano. Gotovo je nepisano pravilo da se nakon donošenja proračuna i pratećih financijskih odluka, osobito onih iz decentraliziranih sredstava, pokreće ciklus javnih nabava koje budu završene do kraja lipnja nakon čega slijedi potpisivanje ugovora i početak radova, rekao je brodsko-posavski župan, dodavši kako će ocjene ostvarenja tih projekata moći dati tek u sljedećim izvještajima.

Inače, na 50-ak stanica izvješća koje se našlo pred vijećnicima, župan Marušić je obuhvatio sve segmente svog rada, od područne samouprave i njezinog financiranja preko izvršne vlasti pa do svih upravnih odjela i poslova koje odrađuju što je većina vijećnika pozitivno ocijenila i dizanjem ruku prihvatila.


Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti