Županija

DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

16. sjednica Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

Datum objave: 22.7.2011.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Od ukupno 51 vijećnika koliko ih broji Županijska skupština Brodsko-posavske županije, u prošli se ponedjeljak, pozivu za 16. sjednicu, odazvalo 47 vijećnika, no dio njih samo zbog toga kako bi postavili pitanje legalnosti njezinog sazivanja. Naime, SDP-ov vijećnik Mario Vučinić, prije nego što je sjednica uopće krenula s radom, odnosno s usvajanjem predloženog dnevnog reda, došao je do govornice i pitao tko je sazvao sjednicu, na koji je način i s kim je utvrđen dnevni red.

- Predsjednik Skupštine uhićen je 8. srpnja, a jedino on, sukladno poslovniku i statutu, ima pravo sazivanja i zbog toga je današnja skupština nezakonita i takve će biti odluke koje donesete. Neka se sazove Odbor za statut i poslovnik i neka iznese svoje stručno mišljenje, ali prije početka sjednice, kazao je Vučinić tražeći dokaze o legalnosti odmah i ne prihvaćajući obrazloženje da je predsjednik Skupštine ovlastio svog zamjenika Miroslava Ćupića da preuzme njegove ovlasti.

Na sazivanju Odbora insistirao je i Krunoslav Hoffer (SDP) te Domagoj Bartek i Vesna Kolić Klikić iz HNS-a koja je citirala članak 27. županijskog poslovnika u kojem stoji da predsjednik Skupštine predsjedava, saziva i organizira sjednice.

- Ne znamo je li predsjednik sazvao Skupštinu. Ne znamo tko ju je sazvao iako u pozivu piše da je to učinio Zdravko Sočković vlastoručno, rekla je Kolić Klikić tražeći dodatno obrazoloženje. Dao ga je Miroslav Ćupić predajući vijećnici pisano ovlaštenje te čitajući iz istog poslovnika članak 28. stavak 2. u kojem stoji da predsjednik Skupštine određuje upravo njega, Miroslava Ćupića, da ga zamjenjuje u izvršavanju prava i obveza predsjednika u slučaju odsutnosti, odnosno spriječenosti. Odgovor oporbe bio je da ga predsjednik Skupštine nije mogao opunomoćiti za sazivanje Skupštine, a je li zakonito ili ne, može prosuditi jedino Ministarstvo uprave.

Vijećnik i saborski zastupnik Boro Grubišić upozorio je kako nije jasno kad je punomoć izdana te kako nije moguće da to bude nakon 8. srpnja 2011.

- Postoje indicije da je punomoć koju vi sada pokazujete izdana 5. listopada 2010. godine kad je došlo do situacije u kojoj se pokazala potreba da potpredsjednik vodi Skupštinu. Zbog toga mislimo da je zahtjev Kluba SDP-a kojem se pridružuje i Klub HDSSB-a potpuno ispravan te da ova sjednica nema legitimitet zbog čega će i važne odluke koje moramo donijeti biti nevažeće, kazao je Grubišić pridruživši se SDP-ovcima i u zahtjevu za stankom.

Sporenje o (ne)legitimnosti sjednice prekinuo je Miroslav Ćupić stavljanjem dnevnog reda na glasanje kojeg je s potvrdila većina od 26 vijećnika dok su ostali (SDP, HDSSB, HNS i HSP) napustili vijećnicu. No, tek što je krenuo aktualni sat i postavljeno prvo pitanje, stanku je zatražio Klub HSP AS kako bi, s obzirom na nove okolnosti, razmotrili situaciju i zauzeli stavove. Stanka je odobrena i nakon kraćih konzultacija i održane tiskovne konferencije vijećnici HSP AS vratili su se u vijećnicu i tako omogućili Županijskoj skupštini da nastavi s radom i u kratkom vremenu, bez prevelike rasprave odradi svih deset točaka dnevnog reda.

Aktualni sat Županijske skupštine

UPISI, NAVODNJAVANJE, PLINOFIKACIJA, OPĆINA SIBINJ...

ANITA KLADARIĆ (HDZ):

- Kako su protekli upisi u prve razrede srednjih škola na području Brodsko-posavske županije?

- U odnosu na prošlu, ove smo školske godine imali povećani pristisak na upis učenika u srednje škole, kako na području Slavonskog Broda, tako i Nove Gradiške. Jedan od razloga povećanog pritiska bio je problem sa smještajem u učenički dom u Požegi te cijena prijevoza iz udaljenijih mjesta zbog čega se dio učenika odlučio upisati u škole s područja naše županije. Najveći je pritisak bio na Medicinsku, Tehničku i Srednju školu Matije Antuna Reljkovića u Slavonskom Brodu te na Industrijsko-obrtničku školu u Novoj Gradiški. U suradnji s nadležnim ministarstvom problem upisa riješili smo povećanjem upisnih kvota koje su po standardima bile 28 učenika po odjelu. Kvotu u Medicinskoj školi povećali smo na 34, a u Tehničkoj i SŠ M. A. Reljkovića na 32 učenika čime smo omogućili da se značajan broj djece koji su prešli upisne "pragove" može upisati u željene škole. U drugom ljetnom krugu smo nastavili upisivanje tako da je za jesenski upis ostalo 30-ak mjesta u brodskoj Industrijsko-obrtničkoj školi te 12 ili 13 u Gimnaziji Matije Mesića, u jezičnom smjeru. Bili smo iznenađeni pritiscima na pojedina zanimanja, primjera radi, gotovo 90 kandidata se prijavilo za frizere iako se zna koliko ih je na Zavodu za zapošljavanje. Upisi su prošli uredno i sigurni smo da će slobodna mjesta biti popunjena u jesenskom roku, odgovorio je pročelnik Vladimir Štefanek.

ZVONIMIR LASLO (HSP AS):

- U kojoj je fazi provođenje projekta navodnjavanja poljoprivrednih površina na području Brodsko-posavske županije? Što čine naši saborski zastupnici da se on ubrza?

- Ove smo godine na javnom natječaju dobili najpovoljnijeg ponuditelja, to je IGH iz Zagreba koji, prema ugovoru, do sredine studenog mora napraviti glavni izvedbeni projekt i onda podnijeti zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Nju bismo trebali dobiti najkasnije početkom sljedeće godine nakon čega bi trebalo tražiti sredstva za financiranje. Paralelno, u tijeku je i realizacija velikog kapitalnog projekta kanal Dunav – Sava koji će osigurati i vodu za natapanje Brodsko-posavske županije, kratko i jasno je odgovorio pročelnik Željko Burazović.

DARIO PAVIĆ (HSP AS):

- Je li poznato za koliko se branitelja iz Domovinskog rata vodi istraga zbog ratnih zločina i je li išta učinjeno kako bi im se pomoglo? Drugo – hoće li, kako je najavljeno, u 2012. godini biti plonificirane općine Bebrina, Brodski Stupnik i Oriovac? I kao posljednje, mogu li se građani istočnog dijela županije nadati gradnji izlaza s autoceste kod Donjih Andrijevaca?

- Nemam saznanja, službenog niti neslužbenog, vezana za prvo pitanje, a nadam se da se istraga o ratnim zločinima ne vodi protiv ikoga. Izlaz kod Donjih Andrijevaca smo predvidjeli u prostornom planu, govorio sam o njemu u HAC-u u nekoliko navrata, ali ću ovo pitanje ponovno aktualizirati i inicijativu osvježiti, odgovorio je župan Danijel Marušić na dva, od ukupno tri postavljena pitanja.

- Brod-plin je dobio koncesiju za plinofikaciju triju spomenutih općina i temeljem ugovora ona je trebala biti gotova još 2010. godine. No, kako Gradsko vijeće nije odobrilo plan investicija, Brod-plin je morao stopirati planove. Naknadno je iznesen prijedlog da se Stupnik i Oriovac plinoficiraju 2012., a Bebrina 2013. godine čime načelnici nisu zadovoljni, odgovorio je na drugo pitanje zamjenik župana Davor Vlaović.

MARTIN MILOLOŽA (HSP AS):

- Apeliram na Skupštinu da hrvatskoj Vladi uputi dopis kojim bi smo im predložili da raspusti vlast u općini Sibinj. To govorim kao nositelj liste koja je dobila najviše glasova, ali i kao Sibinjac koji "ima" vlast sastavljenu od sedam ili osam stranaka. U vezi s tim, naglasio bih da je HSP AS opozicija u ovoj Skupštini, ali nećemo dopustiti da SDP s nama upravlja jer je on dio vlasti u Općini Sibinj, kako u prošlom, tako i ovom sazivu. Zanima me je li moguće da Županijska skupština uputi prijedlog Vladi RH za raspisivanje novih izbora u općini Sibinj.

- Ovo što vi tražite nije u nadležnosti Županijske skupštine. To pitanje mogu postaviti samo vijećnici Općinskog vijeća općine Sibinj i to predstojniku Ureda Državne uprave u Slavonskom Brodu Mirku Vilajtoviću koji će ga proslijediti Ministarstvu uprave, odgovorio je zamjenik predsjednika Županijske skupštine Miroslav Ćupić.

MARKO PERKOVIĆ (HSP AS):

- Kada će biti sanirana pješačka staza kroz Završje koja je devastirana nakon postavljanja vodovoda? Drugo, planira li se čišćenje bujičnog kanala Kapraljevac, također u Završju? I kao posljednje, koji je sljedeći korak vezan za aktualnu situaciju u općini Sibinj?

Prema najavi predsjedavajućeg Županijske skupštine Miroslava Ćupića, na sva tri pitanja vijećnik će dobiti pisani odgovor.

Usvojen rebalans županijskog proračuna za 2011. godinu

PRORAČUN POVEĆAN GOTOVO ZA 29 MILIJUNA KUNA

Rebalans proračuna Brodsko-posavske županije za 2011. godinu, prema obrazloženju pročelnika Upravnog odjela za financije Ive Lukića, rađen je zbog povećanja planiranih prihoda. Konkretno, riječ je o više od 9,1 milijuna kuna vlastitih prihoda proračunskih korisnika koji će im gotovo u istom iznosu biti i vraćeni. Drugi razlog za rebalans je odluka Vlade RH koja je dovela do izmjena u županijskom planu decentraliziranih funkcija, opet u pozitivnom smjeru, odnosno prema povećanju prihoda na pojedinim kategorijama. Najvažnije je izmjena to što je u okviru decentraliziranih funkcija vezanih za zdravstvo planirano dodatnih 8,2 milijuna kuna za gradnju poliklinike u Slavonskom Brodu, a nešto više od 8,8 milijuna kuna je planirano za gradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo i hitne medicinske pomoći u Novoj Gradiški. Uz sve ovo, izmjenama proračuna su uvažene i određene kategorije koje su svojim ostvarenjem već premašile planirane iznose, a stvaraju se i formalne pretpostavke za uspostavu županijske riznice. Na kraju, odlukom o izmjena i dopunama pokriva se i proračunski manjak iz prethodne godine što sve zajedno dovodi do povećanja ovogodišnjeg proračuna za 28,9 milijuna i svodi ga na razinu od 179.128.550 kuna što je, u odnosu na prvotni plan, povećanje od 19,24 posto.

Analize, izvješća, suglasnosti...

POLJOPRIVREDA USPJEŠNIJA OD OSTATKA GOSPODARSTVA

Analiza poslovanja gospodarstva Brodsko-posavske županije u 2010. godini pokazala je nastavak negativnih trendova iz prethodne godine što je vidljivo iz niza podataka – pad ukupnih prihoda i dobiti poduzetnika te rast ukupnog gubitka i to za gotovo 65 posto u usporedbi s 2009. godinom tako da je nakon pet uzastopnih godina s pozitivnim poslovanjem iskazan negativan konsolidirani financijski rezultat, odnosno ukupni gubitak u iznosu od 138 milijuna kuna. Dalje, investicije su smanjene za oko 43 posto, prosječne plaće bile su, također, nešto manje kao i vanjskotrgovinska razmjena te broj zaposlenih, uz istodobni rast nezaposlenih. Ipak, u tom je razdoblju bilo i nekih pozitivnih pokazatelja koji su nastavljeni i u prvoj polovici ove godine pa je, tako, od siječnja do svibnja 2011. vanjskotrgovinska razmjena, u odnosu na isto razdoblje lani, povećana za 14 posto. Smanjen je broj nezaposlenih, a tijekom 2010. godine poslodavci su, u odnosu na prethodnu godinu, iskazali gotovo 20 posto više potreba za radnicima tako da je s evidencije HZZ-a zaposleno čak 24 posto više radnika. Na to je utjecalo sezonsko zapošljavanje koje se u prvih pet mjeseci ove godine povećalo za gotovo 30 posto. Pozitivan utjecaj na ovogodišnje rezultate trebalo bi imati povećanje poslovnih i investicijskih aktivnosti koje su posebno izražene u tvrtkama Holdinga Đure Đakovića kojima je potpisivanjem ugovora s JANAF-om i osnivanje zajedničke tvrtke s HŽ-om, jamac budućih poslova. Svoj doprinos ublažavanju posljedica gospodarske krize i poticanju razvoja dala je Brodsko-posavska županija donošenjem i provođenjem niza mjera i sufinanciranjem programa koji idu od educiranja poduzetnika do subvencioniranja kamata i izrade županijske razvojne strategije.

Za razliku od negativnog poslovanja gospodarstva, poljoprivredni subjekti s područja Brodsko-posavske županije prošle su godine ostvarili financijsku dobit veću od pet milijuna kuna u čemu su najviše sudjelovale tvrtke Slavonija slad i Klokočevik. Doprinos države u povećanju domaće poljoprivrede najbolje se vidi u smanjenju uvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda (za 71 milijun USD) tako da sada pokrivenost uvoza izvozom iznosi 63 posto. I u poljoprivrednom sektoru, država i Brodsko-posavska županija nizom mjera i projekata nastavljaju s jačanjem poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije.

Osim toga, vijećnici su prihvatili i izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Županije za prošlu godinu u kojem se ponavlja priča u kojoj se traži provođenje u praksi neprovedivih postupaka, ali bez navođenja načina na koji bi to trebalo napraviti. Bez rasprave su dane suglasnosti za izgradnju nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški, za prodaju dionica Zagrebačke banke u vlasništvu novogradiškog Doma zdravlja vrijedne 1,2 milijuna kuna te za projekt rekonstrukcije i dogradnje Muzeja brodskog Posavlja za što je u ovoj godini osigurano 1,5 milijun kuna.

Mario Pejić (HSP) stavio vijećnički mandat u mirovanje

ANTO ŽAGRIĆ NOVI VIJEĆNIK

Zbog prihvaćanja poslova koji se prema Zakonu o izboru članova predstavničkih tijela jedinica lokalne samouprave smatraju nespojivim s dužnošću člana Županijske skupštine, Mario Pejić (HSP), 27. lipnja ove godine stavio je svoj vijećnički mandat u mirovanje. Na njegovo mjesto u vijećničke klupe Županijske skupštine došao je Anto Žagrić, neizabrani kandidat na stranačkoj listi HSP-a. Dužnost zamjenika člana Skupštine Žagrić obavlja od 18. srpnja, odnosno od dana održavanja Skupštine koja je jednoglasno prihvatila zaključke o mirovanju jednog i početku obnašanja dužnosti zamjenika drugoga vijećnika.

Nakon napuštanja vijećnice, SDP, HDSSB, HNS i HSP održali tiksovnu konferenciju

PROVOĐENJE SILE NELEGALNOM SJEDNICOM

Stav o nelegalno sazvanoj sjednici Krunoslav Hoffer (SDP) je ponovio i na tiskovnoj konferenciji održanoj nakon napuštanja vijećnice Županijske skupštine na kojoj je govorio i predsjednik ŽO SDP-a Tihomir Jakovina.

- Pozivi za Skupštinu su primljeni 11. srpnja, a na njima je vlastoručno potpisan Zdravko Sočković koji je u istražnom zatvoru i zbog toga smo tražili utvrđivanje legitimnosti sjednice. Nismo dobili priliku da se sastane Odbor za statut i poslovnik niti smo dobili ikakvo tumačenje osim pročitane punomoći koja je upitna s obzirom na datiranost što predstavlja grubo kršenje prava vijećnika. Izgleda da ćemo biti prvi koji ćemo imati Županijsku skupštinu "slučaj", odnosno Skupštinu koja se vodi iz istražnog zatvora. Klub SDP-a se s tim nije mogao složiti i napustili smo sjednicu. Ne prejudiciramo krivnju nego samo tražimo više moralnosti, kvalitete i uvažavanja Skupštine i vijećnika, kazao je Tihomir Jakovina. Mario Vučinić je dodao kako u županijskom statutu i poslovniku ne postoji institut punomoći za sazivanje Skupštine jer je to isključivo pravo predsjednika. Ipak, vladajuća većina je, pojasnio je, imala više načina da legalizira rad Skupštine, ali to nisu učinili.

- Pokušali smo sve kako bi važna pitanja došla na dnevni red, no, arogancija većine i potpredsjednika Skupštine su impozantni. Jasno je da je punomoć krivotvorena, a i da nije, nije pravovaljana i vijećnici HDSSB-a ne žele takvoj skupštini davati legitimitet, kazao je saborski zastupnik i vijećnik Boro Grubišić dodavši kako će svoj sud morati dati Ministarstvo uprave.

- Vidjela sam papir koji je pokazala tajnica Županijske skupštine i na njemu nema žiga, datuma i potpisa, a problem je i datum održavanja ove sjednice. HDZ je sa svojim partnerima nedosljedan, nekorektan i ponaša se po argumentu snage pokazujući nam svima da može raditi što i kako hoće, rekla je vijećnica HNS-a Vesna Kolić Klikić.

- Pridružili smo se ostalima koji su napustili vijećnicu jer ne želimo dati legitimitet jednoj ovakvoj sjednici niti želimo participirati u donošenju odluka koje će biti donesene na takav način, kratko je obrazložila stav vijećnika HSP-a Branka Nikolić.

Na nešto kasnije postavljeno novinarsko pitanje vezano za sudjelovanje u radu sjednice Predsjedništva Županijske skupštine na kojem se utvrđivao dnevni red, SDP-ov vijećnik Ratimir Santić koji je mijenjao odsutnu predsjednicu kluba vijećnika Zvjezdanu Grčević Ćurković, odgovorio je kako nije zadaća skupštinske oporbe da vodi brigu o legalnosti sazivanja skupštinskih sjednica. "Nisam imao moralnu niti bilo kakvu drugu obvezu voditi računa o pravnim stvarima, uostalom, za njih je zadužena tajnica Županijske skupštine. Predsjedništvo nema nikakvu stvarnu ulogu, te su sjednice uglavnom čista formalnost jer se prave stvari uvijek ostavljaju za samu skupštinsku sjednicu", rekao je Santić.

Klub HSP AS zatražio stanku, održao konferenciju za tisak i vratio se u vijećnicu

OD JEFTINIH POLITIČKIH BODOVA VAŽNIJI INTERES GRAĐANA

- Mi smo u ovoj Skupštini ponekad ispadali i smiješni upozoravajući na moguće nezakonitosti u općini Sibinj u čemu je prednjačio naš vijećnik Martin Miloloža. Sibinj je čudan koloplet stranačkih odnosa u kojem se isprepliću i interesi stranaka koje su danas napustile sjednicu pa i SDP-a koji je podržao načelnika i aktivnosti općinskog vijeća. Sve mi to miriši na pokušaj zatvaranja ove teme o kojoj smo mi danas imali namjeru razgovarati. Kao stranka opozicije, mogli smo iskoristiti ovu situaciju za vlastitu promidžbu kod javnosti, ali mi nismo takvi igrači i ne želimo nastupati na taj način. Želimo da projekti na našoj županiji idu dalje i sudjelovat ćemo u radu Skupštine pri čemu nećemo imati generalni stav nego ćemo ga zauzimati od točke do točke, rekao je Tomislav Vlajnić obrazlažući razloge zbog kojeg je zatražio stanku.

Na tiskovnoj konferenciji Tomislav Vlajnić je ponovio da ne žele skupljati jeftine političke bodove i podsjetio da su pozivali Policiju i USKOK da odrade svoj posao u svim jedinicama lokalne samouprave, uključujući općinu Sibinj i grad Slavonski Brod u kojem će, očekuje se, to i učiniti.

- Više se ne prepoznaje interes stranke i okupljanje oko stranačkih interesa nego lobiranje interesnih skupina koje stoje iza pojedinih projekata koji su legalni, dakako, ako nisu kriminalni. Naš je cilj da javnost sazna tko je taj koji odlučuje, vedri i oblači u našoj županiji, općinama i gradovima, rekao je Vlajnić dodavši kako nije na njemu da istražuje je li sjednica legitimna ili ne - za taj su posao zadužene državne institucije.

- U prošlom sazivu općine Sibinj SDP je imao svog člana u Općinskom poglavarstvu, a nakon zadnjih izbora formirana je koalicijska vlast s vijećnicima iz HNS-a, SDP-a, HSU-a, HSLS-a, HSS-a, HDSSB-a, a ovi koji su sada napustili sjednicu to su učinili kako ne bi morali reći zbog čega su blagoslovili takvu neprincipijelnu koaliciju. U Sibinju je koalicija svih osim pravaša, kazao je Martin Miloloža na kratkoj konferenciji za tisak nakon koje su se vijećnici HSP AS vratili u vijećnicu i sudjelovali u radu Županijske skupštine.

MIROSLAV ĆUPIĆ (HDZ), zamjenik predsjednika Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

NEUPITAN LEGITIMITET SAZIVANJA SKUPŠTINE

- Sjednica je sazvana legalno, na Predsjedništvu koje je, baš kao i uvijek, održano tjedan dana prije Županijske skupštine. Na Predsjedništvu su bili svi koji trebaju biti, oboje potpredsjednika Skupštine, predsjednici klubova ili njihovi zamjenici pa tako i oni iz oporbenih stranaka. Svi moji prijedlozi vezani za datum, sat i dnevni red jednoglasno su prihvaćeni i to bez ijedne primjedbe. Nakon toga su održane i sjednice svih skupštinskih odbora na kojima, također, nitko nije postavio pitanje ili iskazao sumnje u legitimnost sazivanja Županijske skupštinske. Ako je oporba htjela poentirati trebali su skupiti 17 potpisa vijećnika i tražiti razrješenje predsjednika Skupštine i ta bi se točka automatski, bez glasanja, stavila na dnevni red, ali nije na meni da ih učim, ako to već sami ne znaju. Skupština je besprijekorno sazvana i održana jer je predsjednik, iako smo imali pisanu, preko odvjetnika dao i usmenu suglasnost za sazivanje i predsjedanje tako da se ne bojimo prijetnji oporbe kako će nas tužiti ministru Mlakaru. Uostalom, oni nas tužakaju poslije svake Skupštine i nikad ništa nisu postigli pa će se i ovaj put pokazati da smo bili u pravu.


Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti