Županija

EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Datum objave: 13.5.2011.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Županijska razvojna strategija predstavljena u Zagrebu

LOBIRANJEM IZ ZAGREBA DO INVESTITORA ZA ŽUPANIJSKE PROJEKTE

U organizaciji Brodsko-posavske županije i Društva ekonomista Slavonski Brod, prije tjedan dana je u Zagrebu, u Hotelu Antunović, predstavljena Županijska razvojna strategija. Na taj su događaj pozvani ugledni Zagrepčani rodom s područja Slavonskog Broda, odnosno Nove Gradiške koji, kako je rečeno, svojim funkcijama, utjecajem, autoritetom i znanjem mogu pridonijeti uspješnoj provedbi Županijske razvojne strategije i u nju uvrštenih strateških projekata.
Iz Brodsko-posavske županije u Zagreb su stigli župan Danijel Marušić, njegov zamjenik Davor Vlaović, pročelnici Marijan Štefanac, Stjepan Bošnjaković, Željko Burazović, Miroslav Jarić i Vladimir Štefanek, direktor CTR-a Dragan Jelić, stručna suradnica Upravnog odjela za razvoj i europske integracije Lidija Vukojević te članovi Društva ekonomista Slavonski Brod na čelu sa Stjepanom Lovrićem. Među zagrebačkim Brođanima koji su došli na predstavljanje strategije našli su se dr. Stjepan Zdunić, bivši ministar i savjetnik predsjednika Mesića, Vlado Orešković, savjetnik u upravi Končara, Tomislav Vukovac, ravnatelj Uprave za turističku infrastrukturu u Ministarstvu turizma te Stipo Bošnjak, direktor Hotela Antunović.

Pročelnik Marijan Štefanac podsjetio je na proceduru donošenja razvojne strategije uz napomenu da se već 20 godina govorio o tome kako bismo se trebali povezati s Brođanima koji žive u Zagrebu i iskoristiti njihovo znanje i iskustvo, ali se to nikada nije ostvarilo pa su svi iskazali nadu da će ovaj posljednji susret u Zagrebu donijeti dugoročnije rezultate. Da nam je lobiranje naših bivših sugrađana, sada Zagrepčana, i te kako potrebno složio se i predsjednik brodskog Društva ekonomista Stjepan Lovrić koji je prošlotjedni susret u Zagrebu zamislio kao poveznicu lobista i investitora.

- Ova Strategija je naš temeljni razvojni dokument u kojem su definirani ciljevi i načini na koje ćemo do njih doći i na njegovoj su izradi radili svi oni koji su na bilo koji način mogli doprinijeti razvoju županije. Ona je samo osnova i svaki dobar projekt koji sada nije u njoj, može biti kasnije uvršten, rekao je, između ostalog, župan Danijel Marušić pozdravljajući sve koji su se odazvali pozivu i došli na predstavljanje strategije.

- Naša strategija razvoja postavljena je dosta ambiciozno, no vizije se tako i postavljaju kako bi nas tjerale da ih pokušamo ostvariti. Dakle, Brodsko-posavska županija će postati centar industrijskog i uravnoteženog ruralnog razvoja te mjesto visoke kvalitete života, a svoj će razvoj temeljiti na suradnji javnog, poslovnog i civilnog sektora. Što je posebno važno, naš je akcijski plan napravljen vrlo temeljito i sadrži ciljeve, prioritete i mjere, zatim bazu selektiranih projekata, planirane aktivnosti i njihove nositelje, način i razdoblje praćenje provedbe, rekao je u uvodnom dijelu predstavljanja razvojne strategije pročelnik Marijan Štefanac.

U drugom dijelu je slijedila rasprava tijekom koje su gosti poput dr. Stjepana Zdunića i Hrvoja Marića postavili nekoliko pitanja vezanih za financiranje selektiranih projekata i kandidiranje novih dok je Vlado Orešković strategiju nazvao vrlo ambicioznom za razdoblje od samo tri godine. "Vjerojatno se neće moći sve realizirati nego će se u tom razdoblju iskristalizirati ono što se realno može napraviti. U svijetu novaca ima koliko hoćete, i investitora ima isto toliko, ali i mi moramo nešto učiniti da bi došli k nama. Međutim, investicije danas prolaze kraj nas jer nas sputava rigidni zakon o stranim ulaganjima, ali i naša statičnost", rekao je Vlado Orešković.

Udruga Vivak organizirala kviz znanja o Europskoj uniji

NAJUSPJEŠNIJA EKIPA OŠ IVANA MAŽURANIĆA IZ SIBINJA

"Koliko znamo o Europskoj uniji?" naziv je kviza kojeg je za učenike osnovnih škola organizirala udruga Vivak, a čija je završnica održana prošlog tjedna u Gradskoj knjižnici u Slavonskom Brodu. Tročlane ekipe su se natjecale u poznavanju povijesti, zemljopisa i kulture zemalja članica te političkog ustroja Europske unije. U završnici kviza učenici su sudjelovali u zabavnoj igri u kojoj su s tanjura trebali pojesti namirnice porijeklom iz zemalja članica EU, a ostale ostaviti. Na tanjuru je, tako, ostala Kraševa bajadera, ali tako neće biti još dugo jer će i Hrvatska uskoro biti članica EU. Najveće znanje na kvizu je pokazala ekipa OŠ Ivana Mažuranića iz Sibinja, a slijedile su je ekipe osnovnih škola Antuna Mihanovića i Bogoslava Šuleka iz Slavonskog Broda te Blaža Tadijanovića iz Podvinja.

EUROPSKE ZASTAVE

Raznobojno, kreativno i veselo bilo je subotnje prijepodne u dvorani Osnovne škole Vladimira Nazora gdje je Udruga Vivak organizirala likovno-edukativnu radionicu pod nazivom Europske zastave. Na zanimljiv način i raznim tehnikama učenici su izradili zastave svih članica Europske unije koje su izložili u školskom hodniku.

ZVJEZDICE EUROPSKOG NEBA ULJEPŠALE KORZO

Središnji događaj u povodu obilježavanja Eurospkog tjedna u Brodsko-posavskoj županiji obilježen je glazbeno-scenskim programom pod nazivom "Brodske zvjezdice europskog neba" koji se održao na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić. Nositelji i ovog programa bila su djeca i mladi, a neizostavnu potporu dali su župan Danijel Marušić, pročelnik UO za razvoj i europske integracije Marijan Štefanac i stručna suradnica Lidija Vukojević.

- Na ovaj način promičemo europske kvalitete - toleranciju, razumijevanje, kreativnost i pozitvne načine druženja, odnosno sve aktivnosti i vrijednosti koje su prevencija društveno neprihvatljivom ponašanju, rekla je uime organizatora Nataša Stanković, predsjednica Udruge Vivak.

Mnogobrojnim zvjezdicama (mažoretkinjama Slavonskog Broda, hip-hop skupini Sinovi, Udruzi Indigo djeca, Udruzi Regoč, Victus, Limenoj glazbi Slavonski Brod, Cascaveli) dodatni sjaj dalo je i sunce tako da je ovaj europski događaj privukao mnoge učenike, djecu i sugrađane.

Nova Gradiška

ZAVRŠNICA EUROPSKOG TJEDNA U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Iako euroskepticizam, prema najnovijim statističkim podacima jača, Brodsko-posavska županija i njeni najmlađi stanovnici pokazali su kako su kako su pozitivno raspoloženi prema ulasku Hrvatske u veliku europsku obitelj. Optimizam nisu krili ni županijski čelnici nazočni na središnjoj proslavi Europskog tjedna. Gradu Nova Gradiška, zahvaljujući sjajno pripremljenom i odrađenom programu protekle godine, ponovno je pripala čast domaćinstva završnice Tjedna Europe. U trenutku kada nas statistika po brojnim pokazateljima stavlja na začelje većine istraživanja, taktovi Ode radosti zvučali su i više nego pozitivno. Edukativno-glazbenu završnicu pod režijskom palicom novogradiškog Društva Naša djeca, službeno su otvorili uime domaćina dogradonačelnici dr.Ljepša Rakas Vujčić i Milan Mateša, župan Danijel Marušić i pročelnik Županijskog upravnog odjela za europske integracije Marijan Štefanac. U jedinstvenom, kreativnom edukativno-glazbenom igrokazu, te svojevrsnim europskim glazbenim razglednicama iz Europe, sudjelovali su učenici obiju gradskih osnovnih škola, članovi Dječjeg foruma, harmonikaški orkestar Osnovne glazbene škole, novogradiška Gradska glazba i brojni poznati i anonimni volonteri, roditelji i nastavnici. Završnu, pozitivnu ocjenu ovogodišnjeg Europskog tjedna, ponudili su i glavni «krivci», pročelnik Marijan Štefanac i župan Danijel Marušić.

Pripremili: Marija Ravlić, Irena Vukas, Simonida Tarbuk, Marin Kovačević, Darko Janković

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti