Županija

EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

Datum objave: 6.5.2011.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

PREDSTAVLJENA ŽUPANIJSKA RAZVOJNA STRATEGIJA

U želji da što veći broj subjekata, iz što više segmenata javnog života stekne uvid u prioritete i upozna se s ciljevima Županijske razvojne strategije, HGK Županijska komora Slavonski Brod je, u sklopu Europskog tjedna, upriličila njezino predstavljanje. U nazočnosti župana Danijela Marušića, njegovog zamjenika Davora Vlaovića, tajnika Županijske komore Krešimira Rudeca, direktora CTR-a Dragana Jelića, pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Stjepana Bošnjakovića ..., Strategiju je predstavio pročelnik Upravnog odjela za razvoj i EU integracije Marijan Štefanac, a među slušateljima su bili i brojni učenici brodske Ekonomsko-birotehničke škole koji redovito prate ovakva zbivanja.

Strategija je dokument u kojem su utvrđeni dugoročni ciljevi Brodsko-posavske županije koji su usklađeni sa specifičnim ciljevima budućih obilježja njezinog gospodarskog i društvenog razvoja. Ta je strategija svojevrsna revizija ROP-a od 2005. do 2012. godine kojom se daju ovlasti nositeljima razvoja da osiguraju sve potrebne preduvjete za postizanje željenog razvoja.

- Strategija je nastala na temeljima partnerstva i suradnje i kao plod intenzivnog rada svih sektora društva koordiniranih radnom skupinom i regionalnim partnerskim vijećem. Prikupljen je 491 projekt od kojih je selektirano te u financijski i akcijski plan uvršteno njih 224, od kojih najviše i očekujemo u privlačenju sredstava iz EU fondova. Njihovom implementacijom u sljedeće tri godine će se pokrenuti i ostvariti gospodarski razvoj koji će dovesti do podizanja kvalitete života svih stanovnika i smanjivanja zaostajanja za ostalim dijelovima Hrvatske. Najvažniju ulogu u realizaciji strategije imat će Upravni odjel za razvoj i EU integracije te CTR koji su i koordinirali njezinu pripremu, a važna će biti i uloga Županijske skupštine i župana, rekao je, među ostalim, pročelnik Marijan Štefanac. Prema njegovim riječima, prije tri godine napravljena je svojevrsna revizija ROP-a kako bi ga se uskladilo s IPA programom kroz tzv. akcijski plan kojeg je usvojila i Županijska skupština.

Županijska razvojna strategija je dobar okvir za utvrđivanje prioriteta kao i vodič za efikasan način traženja izvora sredstava. Uz analizu sadašnjeg stanja, strategija sadrži i viziju razvoja prema kojoj će Brodsko-posavska županija postati središte industrijskog i uravnoteženog ruralnog razvoja. Sastavni dio strategije su i strateški ciljevi, prioriteti s mjerama za ostvarenje te akcijski i financijski plan, njezino prethodno vrednovanje od nezavisne konzultantske tvrtke te komunikacijska strategija. Kod selekcije prispjelih projekata, kriteriji su bili značaj projekta na nacionalnom, regionalnom ili lokalnom planu te stupanj pripremljenosti dokumentacije s vlastitim udjelom u financiranju. Odabrani projekti ukupno su "teški" dvije milijarde kuna od čega se 1,2 milijarde očekuju iz različitih fondova Europske unije dok bi se ostatak osigurao iz lokalnih i nacionalnih izvora.

Strateški ciljevi županijske razvojne strategije su, prema riječima zamjenika župana Davora Vlaovića, povećanje zaposlenosti, zaštita prirode i održiv razvoj te razvoj obrazovanja i društvene infrastrukture. Ovim dokumentom, kako je to napomenuo tajnik Županijske gospodarske komore Krešimir Rudec, Brodsko-posavska županija je pretekla državu koja još uvijek nema sažetu i jasnu strategiju razvoja Republike Hrvatske. Dan kasnije, Strategija razvoja Brodsko-posavske županije predstavljena je i u Novoj Gradiški gdje su domaćini županu Marušiću, njegovom zamjeniku Vlaoviću i pročelniku Štefancu bile zamjenica gradonačelnika Ljepša Rakas Vujčić i ravnateljica Gradske knjižnice Biljana Dakić.

ULAZAK U EU - VELIKI DOBITAK ZA HRVATSKO ŠKOLSTVO
Bebrinska udruga mladih (BUM), organizirala je za učenike i nastavnike Osnovne škole A.M.
Reljkovića iz Bebrine predavanje pod nazivom "Usporedba školskog ustrojstva RH sa školskim ustrojstvima članica EU". Članice Udruge Ivana Olujević i Ivana Jozić, u suradnji s Martinom Crnac, upoznale su učenike i nastavnike s osnovnim pojmovima i činjenicama o Europskoj uniji, ali i sa školskim ustrojstvima Hrvatske, Njemačke, Finske, Slovenije, Velike Britanije i Francuske te sa skandinavskim i srednjoeuropskim modelima školovanja. Naglasak je bio na razlikama hrvatskog školskog sustava i sustava država članica EU iz kojih su učenici mogli prepoznati prednosti koje će im donijeti ulazak Hrvatske u EU.
Rezultati ankete provedene nakon predavanja pokazali su da većina učenika smatra da im je predavanje pomoglo u shvaćanju pojmova i same organizacije EU. Većina učenika je zadovoljna školskim ustrojstvima u EU i htjeli bi otići na školovanje u neku od zemalja članica EU, a najbolji školski sustav, izjasnili su se u anketi, ima Finska. Glavni nedostatak u školskom ustrojstvu RH, učenici vide u nemogućnosti izbora predmeta te u visokim troškovima školovanja. Nakon ulaska u EU, vjeruju učenici, i situacija u hrvatskom školstvu bit će puno bolja.

EU – OSMI KONTINENT

U sklopu Europskog tjedna održana je kazališna predstava pod nazivom EU – Osmi kontinent. U predstavi su sudjelovali učenici OŠ Vladimira Nazora iz Slavonskog Broda koji su pjevali i glumili, a pridružili su im se i članovi plesnih skupina Brodski leptirići i Sinovi. Program je organizirala Udruga Vivak koja je osnovana sredinom 2009. godine s namjerom poticanja kreativnog razvoja djece i mladih, a njezini su članovi pedagozi, učitelji, profesori, ravnatelji… Cilj im je osposobiti djecu za samostalan i kreativan rad te za djelatnosti vezane uz ples, likovnu i dramsku umjetnost, izradu didaktičkih sredstava, literarno stvaralaštvo, istraživanje kroz igru… Osim kazališne predstave, Vivak u Europskom tjednu, baš kao i prošle godine, održava više radionica za učenike osnovnih i srednjih škola kroz koje se promiču europske vrijednosti. Udruga Vivak organizator je i kviza za učenike osnovnih škola škola pod nazivom "Koliko znamo o Europskoj uniji?".

PRAVA PACIJENATA

Što bi svatko od nas trebao znati o pravima pacijenata upozorila je Udruga Hipokrat na održanom okruglom stolu u Amfiteatru slavonskobrodske Srednje škole Matije Antuna Reljkovića gdje je predstavljen i Vodič kroz prava pacijenata. Europskom poveljom o pravima pacijenata i Deklaracijom o pravima pacijenata u Eurpi uređena su ljudska prava i vrijednosti u zdravstvu, a u Hrvatskoj je pravo na zdravlje Ustavom zagarantirano za sve građane.

Nova Gradiška

KAKO BITI BOLJI I SRETNIJI

Razmišljamo li dovoljno o vlastitom zdravlju, posebno onom unutarnjem, ili na uštrb fizičkog i tjelesnog, zapostavljamo intimni mikrokozmos? Možemo li ispravnim i pozitivnim stavom promijeniti vlastiti život i učiniti ga produktivnijim i ugodnijim? Je li, prema onoj staroj, čaša napola puna, ili napola prazna? Takva i brojna slična pitanja, kao i mnoštvo simboličnih i poetičnih priča, svoje su tumačenje dobila na jedinstvenoj tribini u organizaciji novogradiške Udruge volontera, uz moderaciju dr. Vesne Oršulić. Netipična, a istovremeno sjajna pripremna radionica za ulazak u Europu, organizirana je u sklopu Europskog tjedna. I pri tome nas natjerala, bar na trenutak, da otvorimo odavno zatvorena vrata vlastite duše. Jer, kažu kako se sretni i zadovoljni ljudi razlikuju od onih nesretnih, upravo po uvjerenju, kako je čaša uvijek polupuna. I život nikada ne zatvara vrata, ne otvori li pri tome i poneki prozor. O značaju unutarnjeg zadovoljstva, razvijanju kreativnosti, nemogućnošću mozga da procesuira negativne misli, odvajanju vremena za samoga sebe, snazi pozitivnog razmišljanja, i magičnoj moći oprosta, govorila je, nadahnuto, dr. Oršulić, gesttalt terapeut, približivši nazočnima 12 osnovnih koraka k sretnijem i boljem životu.

POMOZITE DRUGIMA, ALI I SEBI

Jučerašnjim predstavljanjem volontiranja u Hrvatskoj i svijetu, u sklopu Europskog tjedna, ali i Europske godine volontiranja, Brodsko-posavska županija se uključila u promoviranje tog načina pomoći ljudima u potrebi. Jučerašnji je događaj organiziran u suradnji s Volonterskim centrom Osijek i Bebrinskom udrugom mladih (BUM) i koji su u Slavonskom Brodu nedavno već održali jedno slično predstavljanje volonterstva koje je za brojne mlade iz Europe postao način života. Prema riječima Jelene Kamenko iz Volonterskog centra Osijek, cilj je ovog i sličnih predstavljanja upoznati građane s konceptom volontiranja te im približiti značaj i vrijednost volonterstva. Predstavljanje je bilo i prilika da se nazočni upoznaju sa stanjem volonterstva u Hrvatskoj i svijetu, ali i sa zakonskim okvirima unutar kojih se kreće taj oblik rada i pomoći. Uključivanje u volonterski rad, u kojeg se podjednako mogu uključiti mlade, ali i nešto starije osobe, prilika je da se, pogotovo kroz rad u inozemstvu, upoznaju nove kulture, prošire poznanstva i prijateljstva i tako doprinese izgradnji vlastite osobnosti.

Pripremili: Marija Ravlić, Irena Vukas, Karolina Bognar, Simonida Tarbuk i Darko Janković

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti