Županija

SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Održana 13., ali i prva ovogodišnja radna sjednica

Datum objave: 18.3.2011.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Aktualni sat

PITANJA POSTAVILO ČAK 24 VIJEĆNIKA

IVAN MARČEVIĆ (HSS):

- Kakvo značenje za zdravstvene ustanove ima potpisivanje diobne bilance između novogradiške Opće bolnice i Doma Zdravlja «Dr. Andrija Štampar»? I drugo, kada će biti izgrađeno ugibalište autobusa na dionici između Bodovaljaca i Zapolja koje je jako važno za sigurnost djece koja putuju u školu?

- Diobna bilanca je potpisana 2. ožujka ove godine i na način da sve nekretnine koje se nalaze u Strossmayerovoj ulici pripadnu Općoj bolnici s tim da Dom zdravlja i dalje može koristiti prostor za potrebe hitne medicinske pomoći. Nekretnine uprave DZ-a u Reljkovićevoj i Gajevoj ulici, te ambulante na području općina pripadaju i dalje Domu zdravlja. Ovim potpisivanjem Županija je preuzela odgovornost za osiguranje prostora za obavljanje primarne zdravstvene zaštite i hitne medicine na području Nove Gradiške. Što se tiče ugibališta, Županija će ga financirati iz decentraliziranih sredstava u ovoj godini, odgovorila je zamjenica župana Ružica Vidaković.

TOMISLAV VLAJNIĆ (HSP AS):

- Župane, zašto niste bili u službenom protokolu kad je predsjednik RH Ivo Josipović bio u službenom posjetu Slasvonskom Brodu iako se za njegov dolazak znalo puno ranije? Znači li to da će uskoro uloga županije biti promijenjena, hoće li se mijenjati njezine granice i ovlasti na račun nekih drugih jedinica? Drugo - što je poduzela županija u dogovoru s općinama i gradovima vezano za poticajne mjere zapošljavanja kroz socijalne programe i rad udruga? Možemo li i koliko radnih mjesta očekivati? Na kraju, nije mi jasno da se oko, primjerice, radnica Kamenskog okupi cijela Hrvatska, a radnici ĐĐ-a godinama odlaze, a nitko se na to ne obazire. Može li župan ponovno pozvati predsjednika Jospivića da nas posjeti i pomogne nam da budem ravnopravni barem kod davanja podrške nezaposlenima?

- Iako mi je predsjednik Josipović na jednom skupu i osobno najavio ovaj sastanak, pri čemu me i zamolio da pomognem u njegovoj organizaciji, poziv sam dobio prekasno budući da me, dan ranije, u službenom protokolu nije bilo. O tome sam i pisao predsjedniku od kojeg sam, isti dan, dobio ispriku za propust uz napomenu da očekuje našu daljnju dobru suradnju. Županija ima izuzetno dobre kontakte, čak i dogovore o zajedničkim ulaganjima u zaštiti kvalitete zraka s ljudima iz BiH i žao mi je što nisam bio na sastanku. Što se tiče trećeg pitanja, možemo uputiti molbu predsjedniku da dođe i pomogne radnicima ĐĐ-a. Sa Zavodom za zapošljavnje imamo programe zapošljavanje i tako pokušavamo popraviti situaciju, odgovorio je brodsko-posavski župan uz napomenu da će precizniji odgovor na posljednje pitanje stići u pisanom obliku.

IVAN SUDIĆ (HSS):

- Kakvo je stanje s izgradnjom Istočnog regionalnog vodovoda? Uz to, predlažem županu da kontaktira HŽ kako bi se uvela jutarnja linija za Osijek i nazad za Brod jer ima studenata koji bi svakodnevno putovali.

- Vodovod ide dalje i za ovu godinu se priprema natječaj za magistralni cjevovod za spoj općine Garčin i Donjih Andrijevaca, raspisan je natječaj za izvođača za mrežu u Oprisavcima, a ovih dana isto slijedi za Sikirevce te za Krajačiće i Grižiće. Na taj će način biti investirano 20 milijuna kuna, a preostali dio se projektira za pretpristupne fondove i ukupne vrijednosti oko 40 milijuna eura. Na kraju treba reći i da završavamo pregovore s Vukovarsko-srijemskom županijom za osnivanje zajedničkog poduzeća, odgovorio je zamjenik župana Davor Vlaović.

- Od HŽ smo dobili prijedlog novog voznog reda nakon čega smo tražili od općina i gradova da oni dostave svoje prijedloge. Od 28 jedinica, dobili smo samo jedan prijedlog! U roku od tjedan dana, s HŽ-om i tim jednim prijedlogom, napravit ćemo zajednički prijedlog voznog reda za sljedeću sezonu, pojasnio je pročelnik Miroslav Jarić.

BOLNICA U PRIVATNOM VLASNIŠTVU

DRAŽEN JAPUNDŽIĆ (HDSSB):

- Na koji će način biti nastavljeno detaljno uređenje korita rijeke Orljave kako se ne bi uništila okolna flora i fauna? Budući da bolnica na Strmcu treba biti otvorena 29. svibnja, ljudi pitaju kako se u njoj može zaposliti, odnosno kad će, gdje će i hoće li biti raspisani natječaji. I treće, s obzirom na to kako se sporo odvijaju radovi na nadvožnjaku kod Lužana, zanima me kad će biti završena njegova obnova kako bismo mogli normalno prometovati.

- Na prvo i treće pitanje ću pisanim putem tražiti odgovore od nadležnih, a drugo je pitanje poslano na krivu adresu budući da je bolnica prodana privatnom investitoru koji sam zapošljava osoblje, odgovorio je župan Danijel Marušić.

PETAR BODROŽIĆ SELAK (HDZ):

- Svjesni recesije i «rezanja» odbrenih iznnosa, zanima me kako je Brodsko-posavska županija prošlo kod raspodjele novca iz državnog proračuna za decentralizirane funkcije u zdravstvu?

- Jako sam zadovoljan jer smo za investicije u zdravstvu dobili 8 mlijuna kuna više. Većina ide na skori početak gradnje poliklinike u Slavonskom Brodu, a ostalo za kupnju CT-a za bolnicu u Novoj Gradiški, te, dobijemo li odobrenje, i za projekt dijalize u istoj bolnici, kratko je odgovorio župan Marušić.

ZVONIMIR LASLO (HSP AS):

- Može li se trajno riješiti pružni prijelaz u Batrini koji se sada popravlja svaka dva mjeseca? Drugo, jesu li saborski zastupnici razmišljali o tome da predlože ukidanje svih subvencija? One su znak odlučivanja politike o gospodarstvu i neravnopravne tržišne utakmice pa bi umjesto njih trebalo smanjiti poreze baš kao što se to radi u drugim zemljama. Razmislite o tome i prenesite u Sabor!

MARIJAN ŠABIĆ (HSLS):

- U kojoj su fazi, hoće li i kada će biti završeni radovi na PŠ u Beravcioma i OŠ u Lužanima?

- Radovi na školi u Beravcima su završeni i obavljen je tehnički pregled. Radovi na školi u Lužanima su, također, završeni i ovih se dana čeka tehnički pregled, glasio je odgovor zamjenice župana Ružice Vidaković.

MARIO PEIĆ (HSP):

- Je li stanje gospodarskog kriminaliteta u Brodsko-posavskoj županiji toliko zabrinjavajuće da nitko ne želi preuzeti dužnost načelnika Policijske uprave brodsko-posavske? Drugo, imam informaciju da je raspisan natječaj za protutučne rakete i da traje do 5. travnja, a brodska će Alatnica na njemu sudjelovati. Možete li, s obzirom na vertikalu vlasti, lobirati kod Vlade za spas radnih mjesta u Slavoniji, na isti način kako je to radila za radnike šibenskog TLM-a?

- Što se tiče prvog pitanja, Županijska skupština daje suglasnost na rad ravnatelja PU. U Županiju je stigao jedan zahtjev za suglasnot, ali je vrlo brzo stigla informacija da zbog osobnih razloga predloženi kandidat nije mogao prihvatiti funkciju. To su stvari policije i očekujem da će vrlo brzo netko biti predložen. I drugo pitanje, mi radnicima možemo pomoći na različite načine, ali kod natječaja nema nagodbe i nema pogodovanja, kazao je župan Marušić.

 BENZEN I NOGOMET

SAŠA ŠNAJDER (nezavisni vijećnik):

- Za posjeta ministar Bačića govorilo se o gradnji druge mjerne postaje za kakvoću zraka pa me zanima dokuda su stigle pripreme. I drugo - kakve su vrijednosti u mjerenju benzena i kakva je sada kakvoća zraka?

- Krajem veljače instalirana je iznajmljena oprema za mjerenje benzena i već se mogu vidjeti rezultati. Početkom istog mjeseca, po okončanju natječaja, s Ekonergom je potpisan i ugovor za dogradnju mjerne postaje i postavljanje trajnog uređaja za ista mjerenja. Rezultati jučerašnjeg mjerenja pokazuju da je količina benzena ispod tolerantne granice, odnosno da smo u prvoj kategoriji kvalitete zraka za benzen. To ne znači da koncentracija benzena do kraja godine neće prijeći granicu budući da se ona izražava na godišnjoj razini, rekao je pročelnik Miroslav Jarić.

DUBRAVKO KOLUNDŽIĆ (HDSSB):

- Prije postavljanja pitanja iskrena čestitka Branku Čelikoviću na zasluženom odlasku u mirovinu uz želju da što duže u njoj uživa. I jedna primjedba - još uvijek nema slike predsjednika Josipovića u ovoj vijećnici pa je možda suvišno očekivati da dođe u posjet Županiji. I sada prvo pitanje, a vezano je za nedavno osnovani županijski Centar za gospodarenje otpadom i imenovanje privremenog direktora. Je li bilo kakvih daljnjih aktivnosti vezanih uz njega? Drugo, ovdje smo razgovarali o Alatnici ĐĐ i riječ je vodio pročelnik Burazović iako je prikladnije da o tome govori predstavnik tvrtke. Na kraju, češtitke Dubravku Galoviću na uspješnom početku proljetnog dijela 2. nogometne lige, a predsjedniku Skupštine postavljam jednostavno pitanje: Marković ili Štimac?

- Već sam za ovom govornicom rekao zašto nema slike predsjednika Josipovića, ali je očito da mi se ne vjeruje pa sam zamolio tajnicu Skupštine da službeno zatraži sliku. Predsjednik, u odgovoru koji nam je poslao, kaže da on ne uobičava davati službenu sliku i da moli da se ona ne stavlja u službene prostorije i svi će vijećnici i novinari dobiti presliku odgovora, kazao je župan Danijel Marušić.

- Županijski Centar za gospodarenje otpadom počeo je s radom pri čemu smo napravili sporazum s jedinicama lokalne samouprave o sufinanciranju pripremnih radova i dokumentacije s 40 posto dok je ostatak trebalo dati Ministarstvo zaštite okoliša. Održan je sastanak na kojem nije postignut dogovor pa je 3. ožujka Vlada donijela odluku da Ministarstvo financira sve troškove do izdavanja lokacijske dozvole nakon čega se ide na izgradnju. Tu su moguća dva modela, a mi smo krenuli prema onom po kojem Ministarstvo i EU plaćaju 80 posto troškova, a ostalo lokalna samouprava, rekao je Zdravko Sauerborn, direktor Centra za gospodarenje otpadom Brodsko-posavske županije.

AZBEST PRIJETI

ŠERIF ISAKOVIĆ (HSLS):

- Na pitanje me ponukala sramota da nema župana kad na njegovo područje dolazi predsjednik države i nadam se da se to više nikada neće dogoditi. Na tom susretu je bilo govora o investiranju u Rafineriju u Bosanskom Brodu, između ostalog i u zaštitu okoliša. Osobno sam se čuo s tamošnjim predstavnicima vlasti koji su mi rekli da poručim predstavnicima Županije kako oni i vlasnici Rafinerije žele razgovarati sa županom. Uz napomenu da je upravo Županija uspostavila prve kontakte i suradnju koju sada drugi pripisuju sebi, pitam župana jesu li mu se predstavnici iz Bosanskog Broda i Rafinerije zaista najavili i je li određen nekakav termin?

- Mi imamo dosta aktivnih programa međugranične suradnje pri čemu djelatnici našeg Upravnog odjela za EU integracije obučavaju tamošnje službenike u pisanju programa. Mi smo s predstavnicima Bosanskog Broda imali sastanke i tamo i ovdje, komuniciramo i dalje, a točno je i da imamo najavu sastanka vezanu za ulaganja u zaštitu kakvoće zraka, glasio je, ukratko prenesen, odgovor župana.

ZLATKA ČIČIĆ (SDP):

- Ponavljam pitanje iz lipnja prošle godine kad me zanimalo kada će salonit ploče s kancerogenim azbestom kojima je pokrivena zgrada OŠ u Gundincima biti maknute. Odgovoreno je da je renoviranje škole kandidirano u projekt CEB 7, no, kako do toga još nije došlo, a sredstva za ovu namjenu nisu predviđena ni u ovogodišnjem tekućem investicijskom održavanju, a ni u kapitalnim ulaganjima, ponovno pitam u kojoj je fazi postupak kandidiranja i kada se očekuje realizacija?

- Projektna dokumentacija za rekonstrukciju ove škole postoji, i kandidirali smo je u CEB 7 tako da bismo do ljeta trebali znati koji projekti idu, kratko je rekao pročelnik Vladimir Štefanek.

MIRKO ĐANIĆ (HSS):

- Kada će početi izgradnja nove zgrade Zavoda za javno zdravstvo u Novoj Gradiški?

- Trenutno se radi na pripremi dokumentacije za zgradu koja će, uz suglasnost ravnateljstva, biti građena u prostoru Opće bolnice. Sredstva su osigurana i početak gradnje očekujemo u drugoj polovici ove godine, glasio je odgovor zamjenice župana Ružice Vidaković.

MARTIN MILOLOŽA (HSP AS):

- Svjedoci smo prosvjeda seljaka, a izlaze i inspekcije koje pronalaze i kažnjavaju one koji su uzeli poticaje, a nisu sadili. Konkretno, govorim o slučaju gdje je uzet poticaj za trešnje i gdje mene dotični gospodin optužuje da sam ga prijavio inspekciji pa me zanima mogu li se negdje dobiti imena korisnika poticaja u našoj županiji. Tko je inspektor poljoprivrede ili služba u koju možemo prijaviti zlouporabu? Za spomenuti slučaj to nisam učinio, ali ću ubuduće takve «seljake», kad za njih saznam, prijaviti. Drugo, OŠ u Sibinju raspisala je dva natječaja pa molim pročelnika da, s obzirom na dosadašnja iskustva s ovom školom, povede računa o njihovoj regularnosti. I treće, tko su predstavnici nogometnih klubova s područja općine Sibinj u ŽNS-u te tko ih je i na koji način izabrao? I ja bih, evo, htio biti član ŽNS-a pa me zanima po kojoj proceduri to mogu postati?

- Ovih dana, držeći se roka, brodsko-posavski ratari i voćari dobili su 50 posto novca za prošlogodišnju proljetnu sjetvu te za sve višegodišnje nasade, također u prošloj godini. Informacija o tome tko je dobio poticaje može se dobiti preko Agencije za plaćanje koju kod nas vodi Ljubica Aščić, a korisnike kontrolira troje inspektora. Oni, prema slučajnom odabiru ili po prijavi, u pravilu iskontroliraju 5 posto korisnika, kazao je pročelnik Željko Burazović.

DARIO PAVIĆ (HSP AS):

- Uporno sam ponavljao pitanja o plinofikaciji općine Oriovac i gradnji izlaza s autoceste, no, ona više nisu bitna jer izlaz, zbog Lužana, nikada nije ni trebao. Za plinsku mrežu je istekla dozvola, a i kad bi je bilo nitko se na nju ne bi mogao priključiti. Naime, u ovoj je općini proveden klasični neoliberalni kapitalizam pri čemu ju je jedan čovjek, svojim bahaćenjem nad radnicima doveo do toga da ovdje ne važe hrvatski radni zakoni o plaći i radnom vremenu. Oni rade za plaću od oko 1500 kuna i to samo tri dana u tjednu.

KRUNOSLAV HOFFER (SDP):

- Županija daje novac za rad ŽNS-a pa me zanima zna li župan istinu o tome kako su glasali naši predstavnici u Skupštini HNS-a. Na sjednici IO ŽNS-a je donesena odluka o podršci Vlatku Markoviću, baš kao što smo mu je dali i mi iz IO Nogometnog središta Nove Gradiške, podržavši i našeg predstvanika Damiru Japundžića da glasa za njega. Poslije, na Skupštini HNS-a dva su naša predstavnika glasovala suprotno odluci baze, a treći, Damir Japundžić koji se držao odluke ŽNS-a, smijenjen je na sjednici kojoj je nazočio i župan. I drugo, prije godinu dana slušali smo hvalospjeve tada upravo imenovanog načelnika PU brodsko-posavske o tome što će sve učiniti. Nije li, sada kad odlazi, trebao nama koji smo ga tad podržali, podnijeti izvješće o tome što je zaista i učinio? Nemamo li mi ovdje sposobnog čovjeka koji bi ga mogao zamijeniti nego nam moraju slati ljude iz drugih sredina?

- Ja sam na spomenutoj sjednici ŽNS-a bio samo na početku i pozdravio skup, a što se tiče glasovanja uvjeren sam da su se odvijali u demokratskom okruženju. Za načelnika PU sam već rekao da nam ravnatelj Policije šalje ime čovjeka o kojem mi dajemo mišljenje. Vjerojatno Ravnateljstvo zna kada i kako će imenovati ravnatelja PU, kratko je odgovorio župan Danijel Marušić.

 O CESTAMA I OTPADU

BRANKA NIKOLIĆ (HSP):

- Je li bilo zapošljavanja u Centru za gospodarenjem otpadom Brodsko-posavske županije? Ako je, gdje je objavljen natječaj, tko je primljen i na koje radno mjesto?

- Centar je počeo s radom i mora se ekipirati tako da smo na radno mjesto za opće i knjigovodstvene poslove primili Josipa Pavića uz napomenu da direktor bira svoju ekipu i zapošljava najbliže suradnike, odgovorio je direktor Centra Zdravko Sauerborn.

NIVES ROMANJEK (HSP AS):

- Tko je vršitelj dužnosti ravnatelja u PU brodsko-posavskoj? Drugo, u rujnu 2010. godine djelimično je asfaltirana Kumičićeva ulica u Slavonskom Brodu što je radio Osijek Koteks. Zbog čega je, onda, ŽUC prošli tjedan na toj dionici obavljao radove na slivnicima? Je li Koteks dao garanciju na obavljene radove ili dva puta plaćamo isti posao? I treće, kada će doći na red izrada projekta za raskrižje u Brodskom Vinogorju?

- O v.d. ravnatelju PU nitko nas nije službeno obavijestio, ali neslužbeno saznajem da je riječ o Darku Peteku, kazao je župan.

- Činjenica je da je došlo do slijeganja slivnika u Kumičićevoj. Radove je, javnim natječajem, dobio Osijek Koteks koji je pristupio sanaciji i mi imamo bankovno jamstvo, odgovorio je ravnatelj ŽUC-a Antun Dukić.

- U pregovorima smo sa ŽUC-om da napravimo projektni zadatak nakon čega ćemo ići u izradu projekta za kružni tok, ako ga je tamo uopće moguće smjestiti, rekao je pročelnik Jarić.

DOMAGOJ BARTEK (HNS):

- Je li direktor Centra za gospodarenje otpadom regulirao svoj status kako ne bi bilo sukoba interesa na što su se i župan te predsjednik Skupštine obvezali? Na koji način ova vlast misli biti okidač za pokretanje županije? U kojoj je fazi IPA projekt sustava vodoopskrbe i vodoodvodnje za grad Brod i okolne općine?

- U tijeku je čišćenje nekih djelatnosti iz moje bivše tvrtke tako da nisam u sukobu interesa budući da su sporne djelatnosti registrirane 2000. godine kad se, bavite li se sanitarnim i sličnim uslugama, u registraciju morali staviti cijelu izreku iz nacionalne klasifikacije djelatnosti. Moja se bivša tvrtka nikada nije bavila djelatnostima kojima se sada bavi Centar tako da nikada nisam bio, a nisam ni sada u sukobu interesa, odovorio je Zdravko Sauerborn.

MARIO VUČINIĆ (SDP):

- Koji je razlog za ovako kasno sazivanje Županijske skupštine, odnosno predzadnji dan zakonskog roka u kojem se to mora učiniti? Koliko je među odbijenim prijavama za dodjelu sredstava iz programa IPARD mjera 301 bilo onih iz Brodsko-posavske županije, ako se zna da je od ukupno 67 pristiglih prijava svaka bila odbijena?

- Za sazivanje Skupštine smo čekali raspored decentraliziranih sredstava na razini države kako bismo ih mi ovdje mogli rasporediti i pripremiti materijale, kazao je župan Marušić uz napomenu da će odgovor na drugo pitanje vijećnik dobiti u pisanom obliku.

VLATKO KRZNARIĆ (HSP AS):

- Župane, ružno je što niste pravovremeno pozvani na skup s predstavnicima kvazi-tvorevine Republike Srpske, ali vam ne treba biti žao što se niste sastali s čovjekom koji i dalje javno sanja o pripojenju Srbiji. Zna li netko, hoće li, kada i tko će odgovarati za prekomjerno granatiranje Slavonskog Broda? Dodik se poklanja pred spomenikom poginuloj djeci pa pitam jesu li ih pobile njegove postrojbe. Drugo, kada i kako se može povući dio sredstava a planirana proračunom za različite potrebe općine Donji Andrijevci? Na kraju, pružni prijelaz između Sapca i Starog Topolja do sada je milijun puta renoviran, a jedva se prijeđe preko njega. Zašto?

BORO GRUBIŠIĆ (HDSSB):

- Kada će Zavod za hitnu medicinu uspostaviti odobreni mu punkt u Vrpolju? Zašto u Slavonskom Brodu i cijloj županiji nema ortodonta niti će biti do listopada ove godine pa 80-ero djece mora putovati u Zagreb i s roditeljima plaćati putne troškove? Ne bi li bilo jeftinije za to vrijeme platiti ortodonta? Što je Županija učinila da se u Podcrkavlje dovede brzi Internet bez kojeg ne može funkcionirati ni ambulanta u ovom naselju ili možda baš namjerava ukinuti ju? Znate li da davatelji krvi, nakon transfuzije dobivaju bon za okrjepu od 10 kuna i mogu ga iskoristiti samo u određenoj pekarnici? Na kraju ovog «zdravstvenog» seta pitanja upozorio bih na hrvatskog branitelja Marija Rosandića iz Garčina koji mi je rekao da je teški šećerni bolesnik i da inzulin mora sam kupiti i platiti, a za to nema novaca pa me zanima može li mu se pomoći. Drugi dio mojih pitanja se odnosi na položaj slavonskih vatrogasaca koji su iz državnog proračuna, za svih pet slavonskih županija sa 900.000 stanovnika dobili 42.7 milijuna kuna dok je samo istarska dobila 32 milijuna. Kako je moguć ovakav odnos? I treće, budući da nitko nema koncesiju, kamo je nestalo milijun tona kalcita iz Podcrkavlja i čiji su ga kamioni odvezli?

- Zavod za hitnu medicinu je u osnivanju, a mi smo dobili jedan tim više od ugovorenog pri čemu su za njihov rad osigurana i sredstva. Što se tiče budućnosti ambulante obiteljske medicine u Podcrkavlju, raspisana je koncesija tako da je jasna naša namjera da ona nastavi s radom, a bolesnom branitelju možemo pomoći jendokratnom novčanom pomoći, glasio je, sažeto prenesen, odgovor pročelnice Klare Šćuke.

- Vatrogasne zajednice se financiraju prema Zakonu o vatrogastvu, a koliko će koja od njih dobiti novaca, osim o broju stanovnika kojeg pokriva, ovisi i o stupnju ugroženosti od požara, odgovorio je župan Danijel Marušić.

- Dok sam bio načelnik, Općina Podcrkavlje je poduzela sve što se moglo kako bi se spriječila ilegalna eksploatacija kalcita, tražeći i nadzor inspektora, a nadležno ministarstvo je izdalo rješenje o davanju koncesije. Općinsko poglavarstvo je donijelo zaključak kojim je podržalo da koncesiju dobije tvrtka s područja Brodsko-posavske županije, ali bez navođenja konkretnog imena. Koncesiju je dobila Nexe grupa, ali nakon žalbi, rješenje o koncesiji je ukinuto, a što je bilo nakon 2007. godine ne znam, glasio je, sažeto, odgovor pročelnika Miroslava Jarića.

Prihvaćen program rada Županijske skupštine za ovu godinu

ZADANE TOČKE DOPUNJAVAT ĆE SE AKTUALNIM TEMAMA

Program rada Županijske skupštine za tekuću, redovito se donosi početkom godine pa je tako bilo i ovaj put kad ga je vijećnicima, uz pisani materijal, u kratkom obraćanju za govornicom predstavio i podnositelj, odnosno predsjednik Skupštine Zdravko Sočković.

- Program rada nam služi kao prilog realnom, formalno-pravnom utvrđivanju tema iz nadležnosti Skupštine po kojima ćemo raspravljati i odlučivati. Teme su uglavnom propisane zakonskim okivirama nadležnim za lokalnu i regionalnu samoupravu i kreću se od brige o djeci, zdravstva i socijalne skrbi pa do gospodarstva zbog čega ih se velik dio i ponavlja svake godine. Programom je planirano 60-ak globalnih tema što ne znači da Skupština neće tijekom godine imati i dio neplaniranih točaka koje će proizaći kao zakonska obveza ili iz aktualne situacije jer je riječ o dokumentu otvorenog tipa, rekao je predsjednik Skupštine Zdravko Sočković.

Nakon što su većinom glasova odbili pet amandmana Vesne Kolić Klikić kojima je htjela dopuniti program rada, vijećnici su, opet većinom glasova, prihvatili pogram rada Županijske skupštine.

Kadrovska pitanja

IMENOVANO UPRAVNO VIJEĆE ZAVODA ZA HITNU MEDICINU

U Upravno vijeće Zavoda za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, osnivač, Županijska skupština je kao svoje predstavnike izabrala Katicu Mišković, Mariju Jurčević i Davora Vlaovića. U Upravnom vijeću će biti još dva člana od kojih će jednog imenovati stručno vijeće ustanove, a drugog djelatnici Zavoda. Mandat članova UV je četiri godine.

Pod istom točkom dnevnog reda izabrani su članovi Službeničkog suda koji će rješavati slučajeve teških povreda službeničkih dužnosti službenika upravnih tijela gradova, općina i županije. Za predsjednika i članove Službeničkog suda u Brodsko-posavskoj županiji, Županijska skupština je većinom glasova prihvatila prijedlog da to budu Draženka Ilak, Davorin Slišurić, Snježana Dorić, Jasna Babić Milberg, Darija Kovač, Branko Vlaović i Ivan Rajković.

Izvješća o ustanovama, nezaposlenosti, raspodjeli decentraliziranih sredstava…

DRŽAVA DAJE ŽUPANIJSKOM ZDRAVSTVU 8 MILIJUNA KUNA VIŠE

Nakon donošenja jednog od najvažnijih dokumenata - program rada Županijske skupštine za ovu godinu slijedilo je donošenje odluke o financiranju osnovnih i srednjih škola te decentraliziranih funkcija u zdravstvu i socijalnoj skrbi budući da je Županija morala uskladiti svoj proračun s iznosima koji su joj, odlukom Vlade RH, odobreni. Iako je u svim djelatnostima, osim zdravstva gdje smo dobili osam milijuna više, došlo do smanjivanja iznosa, oni nisu drastični tako će se uspjeti zadržati dosadašnje standarde i korisnici neće biti zakinuti.

Pred vijećnicima se našao i prijedlog mreže dječjih vrtića na području županije koji će, nakon što je usvojen, omogućiti da se za gradnju novih kandidiramo kod nadležnih ministarstava i fondova.

Izvješće o nezaposlenosti i zapošljavanju u Brodsko-posavskoj županiji u prošloj godini samo je podsjetilo na dobro poznate i porazne podatke koji se, s još većim minusima, nastavljaju i u 2011. godini. Od njih je najcrnji onaj o stopi evidentirane nezaposlenosti u prošloj godini koja je u Brodsko-posavskoj županiji dosegla čak 32 posto što je daleko iznad hrvatskog prosjeka od 18,8 posto. Ne čudi, stoga, zahtjev oporbe upućen županu da izradi i vijećnicima predoči strategiju i prijedlog mjera za samnjivanje nezaposlenosti.

Bez puno rasprave prihvaćeno je i pohvaljeno izvješće o ostvarenju plana upravljanja, zaštite i korištenja zaštićenih dijelova prirode za prošlu godinu nakon kojeg je red došao na izvješća o ostvarenim prošlogodišnjim programima rada i financijskom poslovanju Muzeja brodskog Posavlja, Spomen galerije u Vrpolju, brodske Podružnice Instituta za povijest, županijske Zajednice športskih udruga i saveza te Zajednice tehničke kulture. Dvije pretposljednje točke odnosile su se na usklađivanje sa zakonskim izmjenama zbog čega je Županijska skupština dala suglasnosti na izmjene i dopune statuta srednjih škola dok se posljednja odnosi na prijedlog statuta Muzeja brodskog Posavlja kojemu Skupština treba dati prethodnu suglasnost.

Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti