Županija

MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

Sajam Slavonski Brod 2010. s 13. međužupanijskom stočarskom izložbom

Datum objave: 4.6.2010.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Svečanost otvorenja Sajma Slavonski Brod 2009. održana je u punom amfiteatru Srednje poljoprivredne škole M. A. Reljkovića, a svojim su je nastupom uljepšale članice Folklornog ansambla Broda koje su otpjevale nekoliko starogradskih pjesama. Kao ravnatelj škole-domaćina, Vlado Prskalo je pozdravio goste - predstavnike Brodsko-posavske županije, ministrstava i županija koje su sudjelovale na sajmu, ali i one koje su na njegov poziv stigli iz inozemstva, odnosno iz Srbije (Novi Sad), Slovenije i Austrije. Uz zahvalu izlagačima koji su došli iz cijele Hrvatske, ravnatelj Prskalo je naglasio važnost ove manifestacije za školu na čijem je čelu. Sajam je, kako je naglasio, posebno važan za sve učenike koji će znanje u njoj stečeno moći primijeniti na svojim imanjima.

Svojom tradicijom i prepoznatljivošću brodski sajam je postao središnji događaj u ovom dijelu Hrvatske o čijoj je važnosti, pozdravljajući goste, nekoliko rečenica izrekao i predsjednik organizacijskog odbora, brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

- Potičući razvoj gospodarstva i ravnomjeran razvoj Brodsko-posavske županije nastojimo naglasiti i iskoristiti brojne potencijale ovog kraja. Uvažavajući tradiciju i poljoprivrednu orjentiranost ovog dijela Hrvatske, veliku pažnju poklanjamo upravo razvoju sela te malog i srednjeg poduzetništva čiji proizvodi na najbolji način održavaju ponudu ovog kraja. Sigurni smo kako su Sajam i Međužupanijska stočarska izložbe idealno mjesto za prezentaciju proizvoda i ideja, posebno onih županija čije ruralno područje posjeduje ogromno i još nedovoljno poznato bogatstvo u ponudi proizvoda i usluga. Osim prezentacijske komponente sajma treba naglasiti i onu savjetodavnu gdje se poslovni partneri, budući poduztenici i svi oni koji žele naučiti više kroz radionice i prezetacije informiraju o najnovijim dostignućima i tehnologijama u proizvodnim procesima i plasmanu proizvoda. Tradicionalni, ali i moderni obrti, dostignuća u poljoprivredi i stočarstvu te bogata gatsronomska ponuda, sve su to dijelovi ponude ovogodišnjeg sajma, rekao je župan Danijel Marušić proglasivši Sajam Slavonski Brod 2010. otvorenim.

Slavonski Brod još jednom bio domaćin najkvalitetnijim grlima Slavonije

MISSICE GABI, ČIKITA I SANTA

(podnaslov) Vrhunac dvodnevnog sajma bila je 13. međužupanijska stočarska izložba na kojoj je prikazano 127 grla goveda, konja, ovaca i svinja i to najboljih koji se u ovom trenutku mogu naći na području Slavonije

(podnaslov) I ovogodišnja stočarska izložba opradvdala je očekivanja uzgajivača i ocjenjivača, ali i veliki trud organizatora koji se, prema riječima pročelnika županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Željka Burazovića i sudeći po svemu viđenom, itekako isplatio

Uz brojne izlagače i posjetitelje te predstavnike Brodsko-posavske županije, zamjenike župana Davora Vlaovića i Ružicu Vidaković i njihove suradnike, koji su se i ove godine okupili na stočarskoj izložbi koja se održava drugog dana Sajma, ovoj vrijednoj manifestaciji nazočili su i predstavnici Ministarstva poljoprivrede te državnih agencija koje prate poljoprivredu. Prvi od njih koji se obratio okupljenima bio je zamjenik ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije Franjo Poljak koji nije krio zadovoljstvo onim što je vidio u Slavonskom Brodu i to ne samo kvalitetom izloženih grla nego i odličnom organizacijom cijele manifestacije. «Ovaj napredak koji iz godine u godinu gledam u Slavonskom Brodu daje nam za pravo povući paralelu s ukupnim napretkom stočarstva na području Slavonije i Baranje o čemu govore i konkretne brojke o povećanju proizvodnje mlijeka na razini Hrvatske u kojem upravo ova regija ima najveći udio», rekao, između ostalog, Franjo Poljak uz obećanje stočarima da će ih HPA i dalje preatiti što jamči da ćemo sljedećih godina biti svjedoci daljnjeg napretka.

Mato Čačić, ravnatelj Hrvatskog centra za konjogojstvo Državne ergele Lipik, još je jednom potvrdio pozitivan trend u uzgoju konja koji ne zaobilazi ni Brodsko-posavsku županiju. «Danas smo na izložbi vidjeli 40 grla lipicanske pasmine i 20 grla hrvatskog hladnokrvnjaka tako da se vidi kako lipicanska pasmina napreduje iz godine u godinu», kazao je ravntelj Čačić uz nadu da će se ovaj trend zadržati i sljedećih godina.

- Kao organizatori možemo biti zadovoljni odazivom izlagača i posjetom građana sajmu i samoj stočarskoj izložbi. Ovdje možemo vidjeti presjek stanja u stočarstvu Brodsko-posavske i susjednih županija i ponosni smo što su članovi stručnog žirija ocijenili da je naša izložba uz bok s onom u Gudovcu. Na nama je da uz pomoć Ministarstva poljoprivrede naše proizvođače pripremimo da što više iskoriste sredstva koja su na raspolaganju u domaćim i EU fondovima te da naši stočari, svinjogojci, konjogojci… krenu naprijed, rekao je, između ostalog, zamjenik brodsko-posavskog župana Davor Vlaović. Kao potvrdu brige za razvoj stočarstva, Vlaović je iznio podatak da je Brodsko-posavska županija za ovu godinu predvidjela više od 8,5 milijuna kuna za potporu poljoprivredi, od kojih dobar dio ide upravo u govedarstvo i svinjogojstvo.

Stjepan Mikolčić, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji izložbu i proglasio otvorenom, odao je priznanje organizatorima te rekao kako je ova izložba prerasla svoje okvire pa je razumljivo da ima i potporu nadležnih ministarstava. Ovakve manifestacije su prilika da se uzgajivači sastanu, razmijene iskustva i dobiju nova saznanja, ali i da nađu poslovne partnere. Osvrnuvši se na stanje mliječnog govedarstva Mikolčić je rekao kako je prošle godine u Hrvatskoj proizvedena rekordna količina mlijeka, preko 570 milijuna kilograma, a ostvarilo ju je oko 20.000 proizvođača. Oko 85 posto tog mlijeka je u skladu sa standardima 1. kategorije, odnsono sa standardima trženja mlijeka u EU što su značajni rezultati u koje su Vlada i proizvođači uložili veliki trud.

NAGRAĐENA NALJBOLJA GRLA OVOGODIŠNJE IZLOŽBE

Kod goveda simentalske pasmine šampionsku titulu dobilo je grlo Gabi u vlasništvu Ilije Živića iz Sredanaca koja je predvedena u kolekciji krava s dva i više teljenja. Ovogodišnja šampionka je oteljena 2004. godine i nakon trećeg teljenja proizvela je 6.527,6 litara mlijeka, a Gabi je i bikovska majka. U kolekciji simentalskih junica prvo mjesto pripalo je grlu Romana u vlasništvu Matije Alasića iz Oprisavaca. U kolekciji simentalskih prvotelki prvo mjesto osvojilo je grlo Anika u vlasništvu Vladimira Čevizovića. Kod goveda holstein friesian pasmine šampionsku titulu ponijelo je grlo Čikita s Farme Salaš iz Marijanaca.

Treću šampionsku titulu osvojila je lipicanska kobila 108 Santa XLIX u vlasništvu Jakoba Jarića iz Sikirevaca koja je oždrijebljena 2003. godine. Sdašnjem vlansiku došla je kao jednoipolgodišnja omica i do sada se dva puta oždrijebila. U kolekciji starijih pastuha lipicanske pasmine prvu nagradu dobilo je grlo 69 Conversano Mara LII-2, vlasništvo Ergele lipicanaca "Dorić" iz Svilaja. Kod mlađih pastuha najvišu ocjenu zaslužio je 505 Pluto Gaetana XVIII-1 u vlasništvu Dragana Ivušića iz Slavonskog Broda. U kolekciji lipicanskih kobila prvo mjesto osvojilo je grlo 198 Montenegra XLVII Tomislava Perkovića iz Svilaja. Najbolje ocijenjena omica je 744 Mima I u vlasništvu Josipa Jarića iz Sikirevaca. U kolekcijama konja pasmine hrvatski hladnokrvnjak prva mjesta pripala su pastuhu 5974 Puko-Sokol-L20, vlasništvo Antuna Barca iz Brodskog Stupnika, kobili 823 Ranka-HH158, vlasništvo Mijata Lucića iz Ruščice, te omici 497 Berta-HH174, također u vlasništvu Antuna Barca.

KINOLOŠKA IZLOŽBA PASA

Posebna atrakcija ovogodišnjeg Sajma u Slavonskom Brodu je Kinološka izložba na kojoj je sudjelovalo više od 120 pasa koji su sa svojim vlasnicima, osim onih iz Hrvatske, stigli iz susjednih zemalja, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske, ali i iz onih udaljenijih poput Bugarske i Grčke. Psi su se natjecali u dvije grupe pri čemu je u 2. FC grupi bile 24, a u 9. FC grupi 18 pasmina. Ljepotu i kretanje pasa ocjenjivalo je troje međunarodnih sudaca, dvoje iz Slovenije i jedan iz Bosne i Hercegovine. Tako su Brođani, zahvaljujući odličnoj organizaciji i trudu ljudi iz Kinološke udruge Brod, imali priliku vidjeti zaista prekrasne pse od kojih je titulu ukupne pobjednice ponijela 2,5 godine stara doga harlekin iz uzgajivačnice From Valvasor s Land iz Šenčura (Kranj, Slovenija), vlasnice Slavi Porš.

Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti