Županija

KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

Onečišćenje iz bosanskobrodske rafinerije šteti zdravlju

Datum objave: 23.4.2010.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Podaci s mjerne postaje pokazuju da je u proteklih mjesec dana količina sumporovodika više puta prešla graničnu (umjereno onečišćen zrak) i tolerantnu vrijednost (prekomjerno onečišćen zrak). Zelena krivulja je količina sumporovodika, žuta crta označava graničnu, a crvena crta tolerantnu vrijednost

Da je zrak u Slavonskom Brodu znatno onečišćen već duže vrijeme to više uopće nije upitno i svi se slažu s tim, no pitanje je kako spriječiti daljnje zagađenje zraka? To je bila i tema jučerašnjeg hitnog sastanka u gradskoj vijećnici na kojemu su uz predstavnike Grada i Županije nazočni bili i predstavnici Ministarstva zaštite okoliša, Ministarstva vanjskih poslova, JANAF-a, županijskog Zavoda za javno zdravstvo i Brodske ekološke udruge Zemlja.
Cijela je priča krenula kad je Brodsko-posavska županija javnim medijima uputila informaciju o zabrinjavajućoj kakvoći zraka u gradu i susjednim općinama što pokazuju podaci mjerne stanice prema kojima su količine sumporovodika tijekom veljače, ožujka i travnja višestruko prešle maksimalni dopuštene vrijednosti. Na to je reagirao gradonačelnik Mirko Duspara nezadovoljan što nije i gradskoj upravi dostavljena ta informacija, te što odmah nisu obaviješteni i građani. Uslijedila je i reakcija predsjenice saborskog Odbora za zaštitu okoliša Marijane Petir koja je na poticaj župana Danijela Marušića od mjerodavnog ministarstva zatražila poduzimanje zakonom propisanih mjera. U međuvremenu, iz Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Posavskoj Hrvatskoj je potvrđeno kako tzv. ekološku dozvolu (koju traži EU) rafinerija u Bosanskom Brodu ne može dobiti bez suglasnosti Republike Hrvatske. Nakon nekoliko konferencija za novinare u gradskoj upravi održan je sastanak s predstavnicima mjerodavnih državnih tijela.

- Rafinerija proizvodi trenutačno 1,3 milijuna tona nafte, a imaju namjeru 4,5 milijuna. Kako ćemo tek onda disati?! U Ustavu Republike Hrvatske stoji da svatko ima pravo na zdrav život što je dužna osigurati država, a kako se ovdje radi o prekograničnom zagađenju problem trebaju riješiti državne institucije. Brođani ne moraju cijenu gospodarskog rasta plaćati svojim zdravljem i životom, zaključio je gradonačelnik Duspara.

DISPLEJ NA KORZU?

Predstavnica Ministarstva zaštite okoliša Sandra Krmpotić podsjetila je da mjerna stanica u Slavonskom Brodu prati koncentracije onečišćujućih tvari u zraku i to sumporovodik, sumporov dioksid, dušikov dioksid, ozon, ugljikov monoksid i meteorološke parametre, te je potvrdila je da je došlo do većeg broja prekoračenja vrijednosti za sumporovodik, dok za ostale nije registrirano prekoračenje. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković je predložio da se mjernoj postai u Slavonskom Brodu dodaju aparati koji će mjeriti i sve izuzetno važne spojeve, najveće otrove koji se dobivaju u preradi nafte, poput benzena.

- Problem Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu uočen je odmah kad smo dobili obavijest da će početi s radom i odmah se pristupilo izgradnji mjerne postaje što je financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, istaknuo je Marijan Krešić iz Ministarstva za zaštitu okoliša, te dodao kako trenutačna sitaucija nije tako opasna kako se govori. Podsjetio je da se podaci s mjerne postaje prikazuju na displeju na zgradi županijske uprave, a trebaju li i posebna izvješća građanima, stvar je dogovora. Isto tako, ako Grad želi osnovati povjerenstvo, rekao je, treba uputiti prijedlog Ministarstvu. Pročelnik županijskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša Miroslav Jarić rekao je da se može Ministarstvu predložiti postavljanje displeja na Korzu.

KAZNENA PRIJAVA

Nakon upozorenja o povećanoj koncentraciji sumporovodika, reagiralo je i Ministarstvo vanjskih poslova o čemu je na sastanku izvijestila načelnica Odjela za susjedne zemlje Ana Puljić Žunjić: - Uputili smo generalnog konzula da ispita situaciju u Vladi Republike Srpske u Banjoj Luci i da protestira, isto tako i da protestira veleposlanik RH u Sarajevu, a o problemu smo izvijestili i Veleposlanstvo BiH u Zagrebu. U kontaktima smo s Ministarstvom zaštite okoliša u svezi s međunarodnim konvencijama i našim ugovorima sa susjednom državom i nadamo se da ćemo i nakon ovog sastanka i prijedloga za osnivanje povjerenstva i suradnju s Vladom uspjeti pridonijeti što skorijem rješavanju ovog problema.

Dok se problem ne riješi diplomatskim putem, prijedlog je gradonačelnika da JANAF prekine isporuku nafte rafineriji.

- Imamo razumijevanje za postojanje problema i zato imam dužnost da uime tvrtke izrazim žaljenje zbog onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu uzrokovano radom rafinerije u Bosanskom Brodu.Ovo onečišćenje nije uzrokovano djelatnošću JANAF-a čija je djelatnost isključivo transport i skladištenje nafte i naftnih derivata. Naš sustav transporta potpuno je zatvoren i sukladan najvišim svjetskim standardima, a zaštita okoliša naš je prioritet. Podržavamo sve inicijative i korake koji vode k rješenju problema onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu, međutim moram naglasiti da taj put ne vodi preko JANAF-a. Spominjanje mogućnosti obustave transporta našim kupcima izazvao bi vrlo grubi i veliki međunarodni incident i na takav korak mi nemamo pravo, rekao je Pavo Šarčević, upravitelj terminala JANAF-a u Slavonskom Brodu. Na kraju sastanka je predloženo osnivanje Povjerenstva koje će raditi na tom problemu iizvještavati javnost o poduzetim mjerama. U tom povjerenstvu obavezno moraju biti i predstavnici ministarstava, Grada i Županije. Također, zatraženo je da podaci o mjerenju kakvoće zraka i koncentracijama štetnih spojeva svakodnevno budu dostupni Brođanima, preko centra 112 ili na neki drugi način; predloženo je stopiranje ugovora JANAF-a s Optimom dok ne stignu jamstva o ugradnji filtera, da se javnost i vlasti upoznaju s aktivnostima (ponajprije oko povećanja kapaciteta) rafinerije te da se na mjernoj stanici u Slavonskom Brodu dodaju aparati koji će mjeriti i sve izuzetno važne spojeve, najveće otrove koji se dobivaju u preradi nafte, poput benzena i ostalih.

Zajedno s brodskim ekološkim udrugama gradonačelnik je Državnom odvjetništvu podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog ugrožavanja zdravlja života i građana, a najavio je da će o ovom problemu obavijestiti i Europsku komisiju.

Umjesto zaključka, slijedi poruka lokalnim vlastima: bilo bi bolje da se više sjedilo za istim stolom nego i ovu situaciju iskorištavalo za prepucavanja. Jer, kome trebaju packe jedne ili druge strane, u stilu «obrane iz 1992.» ili «informatičke nepismenosti»? Građanima to sigurno nije potrebno.

Što kaže struka?

ONEČIŠĆENJE ŠTETI ZDRAVLJU

Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije je objasnio: - U Slavonskom Brodu je mjerna stanica utvrdila prekoračenje, i graničnih i tolerantnih vrijednosti, za parametar sumporovodik. Ostali parametri kao što je dušićni oksid, lebdeće čestice, ozon i sumporni dioksid, su bili uredni. Sumporovodik je u proteklim mjerenjima 18 puta prešao granične vrijednosti i 11 puta tolerantne vrijednosti. Inače zakon propisuje da se tijekom kalendarske godine smije sedam puta prijeći granična vrijednost od 7 mikrograma, a vrijednosti koje su bile u Slavonskom Brodu, prema podacima su bile iznad 20 mikrograma. Bitno je kazati da je riječ o satnim mjerenjima. Što se tiče utjecaja na ljudsko zdravlje, koncentracije od 11 mikrograma izazivaju neugodan miris koji može stvari određene teškoće ljudima, pogotovo uz Savu, koji su bliži Rafineriji, i onima koji imaju problema s dišnim sustavom. Puno veće koncentracije mogu dovesti do iritacije očiju, daljnjih respiratornih problema, do glavobolje, slabije memorije, slabosti... ali te su koncentracije znatno veće.

Dr. Zdenka Meter, specijalist pulmolog je bila kratka: - Svako zagađenje šteti respiratornom sustavu, a dr. Ivan Radišić, specijalist medicine rada je potvrdio bojazni građana: - Riječ je o skupini agresivnih plinova i ovisi o koncentraciji koja može biti štetna za ljudski organizam. Srećom je samo u nekoliko navrata bila povećana koncentracija koja je mogla nadražiti sluznicu oka, dišni sustav, osobito kod osoba koje već imaju neku bolest, zatim razdražljivost i preosjetljivost. U svakom slučaju treba apelirati da se smanji emisija plinova i bojim se da je puno onoga što nije detektirano daleko štetnije za ljudsko zdravlje.

- Dovoljno je vidjeti istraživanja u Sisku i kazati da je vrijeme za uzbunu i da je onečišćenje Rafinerije nafte iz Bosanskog Broda prioritet grada Broda i Brodsko-posavske županije. U protivnom ćemo ostati bez stanovnika, jer građanima uskraćujemo kvalitetu života. Nažalost, već pri ulazu u Slavonski Brod osjeti se da je sastav i miris zraka drugačiji, potvrdio je prof. Davorin Đanić, specijalist ORL-a. Tomislav Lukić, prof. kemije, kaže za kontakte dviju država: - U srijedu sam razgovarao s Nenadom Mikulićem, ravnateljom Uprave za procjenu okoliša i industrijsko onečišćenje Ministarstva zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja Republike Hrvatske o ekološkoj dozvoli koju Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu nema, a obavezna je imati je prema IPPC direktivi EU. Hrvatska je službeni prosvjed zbog onečišćenja uputila BiH preko Ministarstva vanjskih poslova, a sljedeći tjedan će se sastati Međuentitetsko tijelo za okoliš BiH. Tada ćemo pitati ćemo je li Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske izdalo ekološku dozvolu Rafineriji, jer će u tom slučaju morati smanjiti onečišćenje.

Što kažu Brođani?

"Čuje se..."

Duško Gašpar: - Živim nedaleko od Save, oko 200 metara i na najveću tragediju i spavaća soba mi je okrenuta prema zapadu - po noći čak i čujem, pretpostavljam da je to rad plamena kao da stalno ide vlak, a uz to se osjeti i smrad. Valjda to netko prati i mjeri, ali ako se ovo nastavi bit će sramotno. Ne znam koliko mi kao građani možemo utjecati na neko rješenje. Pošto je to zagađivanje iz druge države to bi trebale rješavati nadležne institucije. Ipak mora se čuti i naš glas jer moramo pridonijeti da se krene u rješavanje toga problema. Rad rafinerije smo imali i prije, ali nikada se nije tako osjetilo.

Zorana Zoranović: - Više od pola godine ovdje u Mesićevoj ulici gdje radim intenzivno osjetim u jutarnjim satima baš taj nekakav smrad- ne znam je li to benzin, nafta, mazut...Ujutro iako su vrata zatvorena intetzitet mirisa je katastrofalan da jednostavno moram upaliti mirisne lampice da se to anulira. U tijeku dana u popodnevnim satima se ne osjeti, ali najveću koncentraciju toga smrada osjetim ujutro. U naselju Slavonija II gdje živim, to ne osjetim jer živim u prizemlju, ali moji susjedi koji su na višim katovima tuže se da osjete taj smrad. Što će biti sa našim zdravljem, vjerojatno ćemo osjetiti kasnije. Nećemo se valjda pretvoriti u Černobil...

Mijo Pudić: - Normalno da se osjeti. Srčani sam bolesnik pa osjetim i više sve te promjene.Čuo sam da se vrše provjere zraka, ali bi bilo dobro da se građane obavijesti na primjereniji način. Po pitanju rafinerije mislim da ćemo svi imati velikih problema. Vjerujem da rješenje postoji, a i Grad i Županija bi ga trebali pronaći zajedničkim snagama za dobrobit građana.

Tim PH

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti