Županija

PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

Donesen je novi statut Brodsko-posavske županije

Datum objave: 27.11.2009.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Uz već uobičajeni aktualni sat i, za ovo doba godine, rebalans proračuna, na dnevnom redu su bila kadrovska pitanja pri čemu su se birali novi članovi školskih odbora i skupštinskih tijela te izvješća o radu za prvih devet mjeseci 2009. s financijskim planovima za sljedeću godinu županijske Vatrogasne i Turističke zajednice i CTR-a

Zbog uvođenja novog sustava izvršne vlasti u lokalnim jedinicama gdje više nema županijskog poglavarstva čije su nadležnosti prešle na župana, donesen je novi statut Brodsko-posavske županije, a sada se na dnevnom redu našlo i nekoliko izmjena i dopuna odluka koje su usklađene s novim formalno-pravnim statusom i novim statutom

Županijska skupština velikom većinom glasova usvojila rebalans proračuna

REBALANSOM TEK MINIMALNE KOREKCIJE PRORAČUNA

Prihodi su smanjeni za oko 2,3, a rashodi za 3,8 posto što pokazuje da je ovogodišnji proračun planiran realno te da će biti vrlo solidan temelj za planiranje proračuna za 2010. godinu

Iako amandman Vesne Kolić Klikić (HNS) da se smanji subvencija loklanim informativnim ustanovama nije prihvaćen, znakovito je da su smanjivanje tražili baš oni koji su obilno koristili lokalni medijski prostor zaboravljajući nakon toga podmiriti ugovorene i potpisane obveze prema informativnim kućama

Minimalno korigiranje, kako je u uvodnom obrazloženju rebalansa rekao župan Danijel Marušić, pokazuje da je proračun za 2009. godinu, unatoč tome što je bila izborna, planiran realno te da će biti vrlo solidan temelj za planiranje proračuna za 2010. godinu što je u sadašnjem gospodarskom okruženju neobično važno. S druge strane, rebalans je bio potreban kako bi se omogućila realizacija onih aktivnosti i projekata koje nije bilo moguće planirati prvim planom od kojih je dovoljno spomenuti rekonstrukciju kotlovnice u brodskoj bolnici (4,7 milijuna kuna) te mjernu stanicu za mjerenje kakvoće zraka (1,5 milijun kuna).

Da je proračun realno planiran u nešto detaljnijem obrazloženju potvrdio je i pročelnik Upravnog odjela za financije Ivan Lukić koji je kazao kako neće biti potrebno značajnije zadiranje u pojedine programe, planove i aktivnosti koje su zacrtane u proračun za 2010. godine projekcijama proračuna za razdoblje 2011. - 2012. godine .

- Sukladno preporukama Ministarstva financija ovako uravnotežen proračun zahtjeva do kraja godine racionalno ponašanje, nepreuzimanje novih obveza i vrlo štedljivo ponašanje na svim razinama, rekao je, između ostalog, pročelnik Lukić kratko obrazlažući prijedlog rebalansa.

Iako su korekcije rebalansa, pogotovo kad se u obzir uzme ekonomska kriza i recesija, ali i neke pozicije na rashodovnoj strani koje nije bilo moguće predvidjeti poput sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca i postavljanja mjerne stanice za kakvoću zraka, bile minimalne te da nisu značajnije zadirale niti u jednu stavku, rasprava nije izostala čak i od strane vijećnika čiji su klubovi prihvatili izmjene proračuna. Tako je, primjerice, Klub SDP-a prihvatio rebalans, ali je smatrao da bi neka smanjivanja i povećanja trebala dobiti dodatna obrazloženja poput onog za lokalne informativne ustanove. HNS-ova vijećnica Vesna Kolić Klikić se nije zadržala samo na primjedbama nego je dala i amandman kojim je tražila smanjivanje predloženog sufinanciranja informativnih ustanova za 231.800 kuna. No, istodobno je zatražila povećanje proračunskih novaca za Institut za povijest Slavonije, Srijema i Baranje i udrugama iz kulture. Iako ovaj amandman kao i onaj Martina Milolože koji je tražio dodatna sredstva za NK MV Croatia iz Slavonskog Broda nije prihvaćen, znakovito je da su smanjivanje sredstava za informiranje tražili baš oni koji su i te kako obilno koristili lokalni medisjki prostor (onaj nacionalni im je apsolutno nedostupan) zaboravljajući nakon toga podmiriti ugovorene i potpisane obveze prema informativnim kućama.

Po okončanoj raspravi, dodatna obrazloženja dali su pročelnik Lukić, zamjenik župana Davor Vlaović te župan Danijel Marušić koji se posebno osvrnuo na primjedbe koje su stigle od vijećnika Krunoslava Hoffera, a otvoreno su aludirale na zapostavljenost zapadnog dijela županije. S nekoliko vrlo egzaktnih podataka župan je pokazao da je istina upravo dijametralno različita te da novogradiški dio dobija nesrazmjerno više od onoga što daje u županijski proračun. Slično je, ali nešto kasnije, istupio i predsjednik Županijske skupštine Zdravko Sočković budući da je vijećnik Hoffer i dalje nastavio istupati sa sličnim primjedbama pogotovo kad je na dnevnom redu bilo razmatranje izvješća Županijske turističke zajednice.

Aktualni sat Županijske skupštine

ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

VINKO KUZMIĆ (HSU):

- Što Županija kani poduzeti kako bi uoči Božića i Nove godine socijalno ugrožene kategorije stanovnika i umirovljenici dobili novčanu ili neku drugu pomoć?

- Kao i do sada, Županija će kroz programe u zdravstvu i socijalnoj skrbi osigurati jednokratnu novčanu pomoć ne samo starima i nemoćnima nego i ostalim socijalno ugroženim osobama te braniteljima bez prihoda ili s malim opskrbninama, glasio je odgovor zamjenice župana Ružice Vidaković.

SAŠA ŠNAJDER (nezavisni vijećnik): ŠTO JE DOGOVORENO S PREMIJERKOM?

- Svjedoci smo teškog stanja u gospodarstvu Brodsko-posavske županije, a znamo da je na saboru HSLS-a koji se održavao u Slavonskom Brodu, kao gošća, bila i premijerka Jadranka Kosor s ministrima. Premijerka je tada posjetila i Đuru Đakovića koji je u posljednje tri godine ostvario oko 70 posto svoje proizvodnje za izvoz što znači da je sposoban konkurirati na vanjskom tržištu. Konkretno, zanima me što je dogovoreno i u kakvom je okruženju protekao taj sastanak.

- Ovo je bio jedan od brojnih sastanaka kojima je cilj bio da ĐĐ dobije poslove. Ovaj smo put premijerku i njezine najbliže suradnike uspjeli dovesti u ĐĐ što je, nakon deset godina, prvi posjet jednog hrvatskog premijera ovom gospodarskom subjektu. Svjesni smo situacije, ali i dalje smatramo da ĐĐ treba dobiti posao za barem 300 vagona i poslove za JANAF, odnosno za minimalno dva spremnika za naftu, naravno u okviru zakona, odgovorio je župan Danijel Marušić uz napomenu da će na ovim zahtjevima i dalje inzistirati.

MARTIN MILOLOŽA (HSP):

- U kojoj je fazi obnova crkve u Sibinju? Imate li informaciju o tome kada bi radovi mogli biti gotovi i koliko je novca do sada potrošeno?

- Obnova crkve se radi pod nadzorom konzervatora iz Slavonskog Broda, a novac je osiguran u županijskom proračunu i nadležnom ministarstvu s tim što se novac doznačava po ispostavljenim situacijama, kratko je odgovorila zamjenica župana Ružica Vidaković.

KRUNOSLAV HOFFER (SDP):

- Na Gradskom vijeću Nove Gradiške raspravljalo se o razvoju gospodarstva u ovom gradu koji je po BDP-u na posljednjem mjestu u Hrvatskoj, a jedno od rješenja je otvaranje novih radnih mjesta u industrijskoj zoni. U isto vrijeme, već godinama slušamo o potrebi gradnje južne obilaznice koja bi omogućila pristup toj istoj industrijskoj zoni. Kad se planira njezina gradnja? Molim točan mjesec i godinu početka i i završetka radova!

- Svjesni smo važnosti i potrebe izgradne južne obilaznice Nove Gradiške. U tijeku je druga faza ishođenja građevinske dozvole, a puno konkretniji i aktualniji odgovor će stići u pisanom obliku, odgovorio je župan Marušić.

O ŠKOLAMA I GOSPODARSTVU

Stjepan Samardžija (HDZ): KADA NOVA ŠKOLA U PODCRKAVLJU?

- Svjedoci smo govora o školi u Podvinju i njezinoj područnoj školi u Podcrkavlju koja bi se, temeljem odluke ove Skupštine, trebala osamostaliti. Škola u Podcrkavlju je u jako derutnom stanju iako je prošla općinska vlast, suprotno tvrdnjama sadašnje, u nju uložila oko 2 milijuna kuna za pristupni put, vodu, plin i zemljište za izgradnju nove škole za koju su ishođene dozvole. Općina je prikupila dio sredstava na koja je i Grad, budući da je osnivač škole, trebao dati još 3 - 4 milijuna, ali se on oglušio. Općina je čak dala i 150.000 kuna za vodni doprinos. Sada se obnavlja stara škola iako u takvom je stanju da se na nju čak ni radijatori ne mogu učvrstiti zbog čega se djeca i dalje griju na drva. Pitam, stoga, hoće li Županija , uz već osigurana, izdvojiti i dodatna sredstva za gradnju nove škole kojoj bi ona bila osnivač, a da se ona u Podvinju dogradi kako djeca ne bi morala ići u tri smjene.

- Grad Brod je od 2001. godine osnivač OŠ u Podvinju i zaista je neprihvatljivo da djeca idu u tri smjene. Stoga smo mi predložili da Županija preuzme osnivačka prava škole u Podcrkavlju nakon čega bismo mi mogli krenuti u gradnju nove zgrade s primjerenim uvjetima za održavanje nastave, rekla je Ružica Vidaković uz uvjerenje da će ministrstvo prihvatiti odluku Županijske skupštine i uvrstiti je u mrežu županijskih škola.

JOSIP POLIĆ (HDZ):

- Imam informaciju da je vlada RH dala novac za ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda pa me zanima koliko je Brodsko-posavska županija u tome sudjelovala.

- Odštetu u ukupnom iznosu od 745.219 kuna dobilo je sedam općina. Novac će biti prebačen općinama, a one će ih podijeliti oštećenim osobama, odgovorio je župan.

ZVONIMIR LASLO (HSP):

- Koji su projekti, kao prijedlozi s Brodsko-posavske županije, kandidirani prema državnom proračunu? Drugo, kada će općina Nova Kapela dobiti status općine od posebne državne skrbi te, na koncu, što je s projektom modernizacije Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu?

- Nakon usvajanja novog regionalnog ustroja više neće biti općina od posebne državne skrbi i sve će biti u puno povoljnijem položaju nego sada jer će imati status potpomognutih područja, odgovorio je župan Danijel Marušić uz obećanje da će na prvo pitanje stići pisani odgovor.

Dr. ZVJEZDANA ĆURKOVIĆ GRČEVIĆ: ŠTO JE S MALIM ŠKOLAMA?

- Rebalansom proračuna se smanjuje pomoć općinama za male škole s 80 na 24 tisuće tako da će novac dobiti samo njih šest. Zanima me kojih je to šest općina i po kojim su kriterijima izabrane? Je li se pri odabiru vodilo računa o financijskom stanju općine ili o političkoj opciji kojoj pripada načelnik?

- U obrazloženju rebalnsa proračuna stoji da se ova pozicija smanjuje zbog toga što općine nisu poslale zahtjeve, odnosno, da nisu realizirale programe male škole i to je bio jedini razlog za smanjivanje. Sve općine koje su poslale zahtjeve, novac su i dobile, odgovorila je zamjenica župana.

DUBRAVKO KULUNDŽIĆ (HDSSB):

- Na prošloj sjednici sam pitao za zaštitnu ogradu na cesti kroz Radovanje i sada dostavljam zahtjev s potpisima stanovnika pa me zanima koji sljedeći korak moramo napraviti. Moje pitanje se odnosi na broj polazaka i dolazaka autobusa iz Slavonskog Kobaša koji je, odlukom koncesionara, nakon 1. listopada s 15 smanjen na samo četiri i to radnim danom, subotom na dva, a nedjeljom ih uopće nema. Ne mislim da bi broj polazaka i odlazaka trebalo vratiti na 15, ali bi ih ipak trebalo biti više od četiri pa me zanima može li Županija tu nešto učiniti.

- Koncesionar ove linije je bila Slavonijatrans, u to vrijeme društveno, a sada privatno poduzeće. U međuvremenu, Slavonijatrans je odustala od svih linija na području naše županije pa su one dodijeljene drugom koncesionaru. S druge strane, općine i Županija ne mogu utjecati na koncesionara i natjerati ga da poveća broj linija ili snizi cijenu karte. Jedino možemo sufinancirati cijene karata i na taj način utjecati, odgovorio je pročelnik Miroslav Jarić.

ANITA KLADARIĆ (HDZ):

- Poduzimaju li se u Županiji kakve mjere za veće zapošljavanje žena?

- Imamo određene projekte putem IPA programa, 4. komponente gdje je tema razvoj ljudskih potencijala i pri čemu smo pri završetku izrade projekta za žene na tržištu rada. Vrijednost projekta je oko 120.000 eura, partner nam je PŠ Zavoda za zapošljavanje, a koordinator Upravni odjel za razvoj i EU integracije u suradnji s CTR-om, glasio je odgovor brodsko-posavskog župana Danijela Marušića.

MARIJAN ŠABIĆ (HSLS): ŠTO JE S NOVOM GIMNAZIJOM?

- Molim župana i njegove zamjenike da nam daju svoje viđenje problema nastalih oko gradnje nove zgrade gimnazije u Slavonskom Brodu za koju nam je Svjetska banka odobrila 16 milijuna kuna zajma. No, oko zemljišta planiranog za gradnju pojavile su se administrativne prepreke koje može samo Grad Brod otkloniti. Jeste li i s kojim uspjehom s Gradom ostvariti komunikaciju oko toga?

- Informacija o zajmu je točna, a točno je i da imamo zemljište uz novu Ekonomsku školu. Da bi se moglo graditi potrebno je provesti izmjenu PUP-a što je u nadležnosti Grada. Gradu smo uputili dopis za izmjenu PUP-a, a to je potrebno što prije napraviti kako nam novac ne bi izmakao, odgovorila je zamjenica Vidaković.

PRORAČUN, NOGOMET, MEĐUDRŽAVNA SURADNJA...

BORO GRUBIŠIĆ (HDSSB):

- S obzirom na to da idu županijski i državni proračun, zanima me je li Županija uputila prema Vladi projekte za Brodsko-posavsku županiju. Ako je, koji su to projekti i koliko su Error! Reference source not found.? Podsjetio bih na obećanje o gradnji nove zgrade Policijske uprave, na projekt gradnje podvožnjaka u Osječkoj ulici te na novu gimnaziju. Vidio sam u medijima da ste bili u ĐĐ Holdingu kad ga je posjetila premijerka Jadranka Kosor. Jeste li ju upoznali sa stanjem u ĐĐ-u i s činjenicom da on od poslova za JANAF , krivicom svoje uprave, dobiva samo mrvice jer radove izvode kooperanti tako da radno mjesto dobivaju njihovi, a ne Đurini radnici? Jeste li joj rekli da je u ĐĐ ostao još samo 31 inženjer te da je gubitak od 21 milijuna kuna nastao lošim upravljanjem uprave i NO-a? I treće pitanje županu vezano je za katastrofično stanje u Županijskom nogometnom savezu — nedavno ste održali sastanak s nogometnim radnicima pa me zanima jeste li što i poduzeli.

- Premijerki Kosor nismo davali lažne informacije o stanju u ĐĐ-u, a i dalje ustrajemo na dobivanju poslova. Što se tiče naših projekata, mi već dugo tražimo da ih se uvrsti u državni proračun pa sam tako osbno direktoru HC-a Stjepku Bobanu predao idejni projekt podvožnjaka u Osječkoj ulici. Upravo zbog toga je ova cesta iz županijske i prešla u državnu, a HŽ sredstva namijenjena za svjetlosnu signalizaciju prenamijenio za podvožnjak. Što se tiče trećeg pitanja, Županijski nogometni savez je pod nadleštvom HNS-a, a ne Županije, odgovorio j župan Marušić.

BRANKA NIKOLIĆ (HSP): TKO JE DOBIO POLJOPRIVREDNE POTICAJE

- Tko su pravne i fizičke osobe, imenom i prezimenom, koje su u 2007. i 2008. godini dobile poticaje za poljoprivrednu proizvodnju i o kojim je iznosima riječ?

Molim odgovor u pisanom obliku.

IVAN SUDIĆ (HSS):

- Mogu li se ispred škola u Garčinu i Donjim Andrijevcima zbog velikog prometa i buke postaviti zvučne linije, te može li se nešto učiniti vezano za zapuštene i u šikaru zarasle prometne znakove od kojih se mnogi uopće ne vide?

ŠERIF ISAKOVIĆ (HSLS):

- Tijekom prošle godine Županija je na čelu sa županom poduzela niz aktivnosti vezanih za prekograničnu suradnju, posebno s Bosanskim Brodom. Ustrojeno je i koordinacijsko tijelo kako bi se unaprijedili odnosi između dvije države pri čemu se fokusiralo na Rafineriju nafte pa me zanima radi li se nešto na ugradnji mjernih uređaja.

- Financiranje mjerne postaje za kakvoću zraka preuzelo je Ministarstvo zaštite okoliša, a vrijednost projekta je 1,4 milijuna kuna. Osobno sam obišao gradilište i posao će biti gotov do kraja ove godine nakon čega će se mjeriti cijeli niz elemenata. Mjerenja Medicinskog instituta su pokazala da ima onečišćenja mirisom, a pokazalo se i da je lokacija mjerne stanice dobra. S partnerima s bosanske strane zajednički bismo išli prema EU fondovima sa zahtjevom za postavljanje još mjernih postaja, no, to još nije sigurno jer na bosanskoj strani ima nekih tehničkih problema, glasio je koncizan odgovor župana Danijela Marušića.

NIVES ROMANJEK (HSP):

- Za koje je vremensko razdoblje planirana plinofikacija prisavskog dijela županije, konkretnije Šumeća, Kaniže i Bebrine? Drugo pitanje — čemu služe sredstva u pričuvi? Pitanje se odnosi za smanjivanje sredstava proračuna za 2009. godinu. Za koga se čuvaju ta sredstva kad je godina pri kraju? I treće, hoćemo li zaista uštedjeti na 50-ak KUD-ova kojima dajete po 1000 kuna dok u isto vrijeme informativnim ustanovama dajete milijun kuna.

MARKO PERKOVIĆ (HSP):

- Budući da su krenuli radovi na sanaciji kanala kroz središte Sibinja, zanima me koliki je ugovoreni troškovnik i koliko je sredstava osigurala sama Općina Sibinj?

MARIO PEJIĆ (HSP): KADA DIPLOMSKI STUDIJ MENADŽMENTA U BRODU

- Kada će biti postavljena zaštitna ograda na dijelu županijske ceste kod bare Bebrinice u Klakaru? I drugo pitanje za župana - radite li što kako bi se ustrojio dislocirani sveučilišni diplomski studij menadžmenta u Slavonskom Brodu?

ANTO SERDAR (HDZ):

- Županijska cesta Trnakovac — Rogolji — Bobare u katastrofalnom je stanju pa me zanima ima li mogućnosti da se tu nešto učini?

ŠTO SA SUFINANCIRANJEM PRIJEVOZA?

MARIO VUČINIĆ (HSS):

- 6. listopada 2009. godine potpisali smo ugovor za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca. Ovaj ugovor vrijedi samo do 31. prosinca ove godine pa me zanima što će biti poslije kada se pojavi isto pitanje. Kako ga Županija namjerava rješavati, na ovakav ili neki drugačiji način?

- Županija će svakako i dalje sufinancirati prijevoz, ali tako da će se raditi po novom pravilniku koji će se temeljiti na socijalnom kriteriju. Učenici iz obitelji s troje učenika u srednjoj školi, a radi jedan ili nijedan roditelj, bit će sufinancirani s većim postotcima od onih iz obitelji s jednim srednjoškolcem, a rade oba roditelja. Mislim da će ovaj pravilnik biti puno pravedniji te da će proračunski novac koji ostaje u jednakom iznosu biti pravilnije raspoređen, odgovorila je zamjenica župana Ružica Vidaković.

MARIJA TOLIĆ (HDZ):

- Kada će biti otvorena sportska dvorana u Donjim Andrijevcima s obzirom na to da su radovi gotovi?

- Ovih se dana priprema tehnički prijem i kad dogovorimo protokol dvorana će biti otvorena. Županija je iz decentraliziranih sredstava prošle i ove godine pomagala gradnju dok je najveći dio novca osiguran iz zajma Svjetske banke, rekla je, odgovarajući na pitanje, zamjenica župana.

DAMIR JAPUNDŽIĆ (HDSSB):

- Novogradiška bolnica, devastirana u ratu, ostala je napuštena i zaboravljena od svih i nakon njega. Tek 2001. godine, decentraliziranim sredstvima je donekle uspjela doći do sebe i zaustaviti urušavanje pa su neke stvari obnovljene. Odakle sada hrabrosti Županijskom poglavarstvu da 2009. godine ta mala sredstva od 3,5 milijuna još smanji za milijun i prebaci drugoj bolnici? Drugo pitanje ponovno iz zdravstva — zašto se sistematski pregledi svih zaposlenika iz brojnih državnih i javnih ustanova moraju obavljati u brodskoj bolnici iako mi imamo sve uvjete da ih obavimo u bolnici u Novoj Gradiški? Na kraju, mogu li i ostali nogometni klubovi dobiti iz županijskog proračuna novčane nagrade kao što ih je, koliko mi se čini, dobilo njih 10-ak?

- Kako to da ne znate da je za bolnicu u Novoj Gradiški Županijska skupština u prošlom sazivu odobrila 5 milijuna kuna kreditnog zaduženja, a dobila je i sav novac od prodaje bolnice na Strmcu. Na tih gotovo 10 milijuna trebate dodati i još 2,5 milijuna decentraliziranih sredstava, a ove je godine prioritet bila modernizacija kotlovnice u brodskoj bolnici bez čega bi grijanje bilo upitno, odgovorila je zamjenica Ružica Vidaković.

Razrješenjima i imenovanjima Županijska skupština riješila kadrovska pitanja

Novi ljudi u školskim i skupštinskim odborima, savjetima i vijećima

 

U školske odbore u osnovnim i srednjim školama kojima je Brodsko-posavska županija osnivač, u ime osnivača umjesto razriješenih imenovani su:

OŠ Vladimira Nazora, Adžamovci - Ana Šapina, Đuro Keser i Goran Grgić;

OŠ Antuna Matije Reljkovića, Bebrina - Mato Dikanović, Slavko Ćorluka i Đuro Babaić;

OŠ Matije Gupca, Cernik - Jelena Sokić, Stjepan Curić i Ivan Sokić;

OŠ Matije Antuna Relkovića, Davor — Marijan Furić, Ivica Marjanović i Mario Olić;

OŠ Viktora Cara Emina, Donji Andrijevci — Milan Bilokapić, Dragutin Lukić i Josip Marić, a uime Ureda državne uprave Robert Zmaić;

OŠ Dragalić — Zoran Bilačić, Juraj Ribarić i Željko Petričević;

OŠ Vjekoslava Klaića, Garčin— Željko Norac, Željko Šimić i Ivica Ninković;

OŠ Augusta Šenoe, Gundinci — Ilija Knežević, Mato Karavidović i Antun Šoštar;

OŠ Ljudevita Gaja, Lužani — Katica Keser, Anita Miličević i Jadranko Miličević;

OŠ Ljudevita Gaja, Nova Gradiška — Terezija Grgić, Vladimir Plavac i Mirjana Vuković;

OŠ Mate Lovraka, Nova Gradiška — Branko Medunić, Đurđa Aleksić i Marija Subić Karlovčan;

OŠ Antuna Mihanovića, Nova Kapela — Damir Ocvirek, Mato Pejaković i Branko Brkić;

OŠ Okučani — Ljiljana Ceboci, Ruža Vidović i Dubravka Humljan;

OŠ Stjepana Radića, Oprisavci — Marijana Ostojčić, Sanja Jaredić i Neda Kovačević;

OŠ Dr. Stjepana Ilijaševića, Oriovac — Iva Ivezić, Marko Blažević i Damir Vučković;

OŠ Ante Starčevića, Rešetari — Hrvoje Moćan, Mladen Rumenović i Željko Kolaković;

OŠ Sikirevci — Josip Lučić, Stjepan Džambo i Terezija Jarić;

OŠ Josipa Kozarca, Slavonski Šamac — Josip Kocić, Ivo Vuksanović i Ana Martić, a uime učiteljskog vijeća Danijela Matan;

OŠ Ivana Gorana Kovačića, Staro Petrovo Selo — Nikolina Srdarević, Ivan Kovačević i Željko Kočijašević;

OŠ Ivana Filipovića, Velika Kopanica — Ivana Švaganović, Pavo Babić i Mario Sever;

OŠ Markovac, Vrbova — Tomislav Štefanac, Jasna Bratek i Stjepan Lulić;

OŠ Ivana Meštrovića, Vrpolje — Tomislav Živić, Tomislav Dragun i Dražen Ančić.

U školski odbor OŠ Ivana Mažuranića, Sibinj na prijedlog učiteljskog vijeća imenovani su Hrvoje Andrić i Anita Mirosavljević, vijeća roditelja Josip Peh te Ureda državne uprave Martina Vinković i Zlatko Tomić dok su uime osnovača imenovani Zdravka Kršan, Marinko Sertić i Đuro Špehar.

Gimnazija Nova Gradiška — Marijan Radmilović, Franjo Pavlović i Željko Marelja;

Industrijsko-obrtnička škola Nova Gradiška — Kruno Glavač, Željko Bešlić i Drago Solić;

Elektrotehnička škola Nova Gradiška — Željko Bigović, Nikola Filipović i Zdravko Konjić;

Srednja škola Antuna Matije Reljkovića, Slavonski Brod — Ivo Seletković, Šimo Vukasović i Veselko Kurtović;

Obrtnička Škola Slavonski Brod — Leopoldina Duvnjak, Ivica Ereš i Dejan Jurić;

Gimnazija Matije Mesića, Slavonski Brod — Petar Tolić, Ivanka Bunčić i Darija Pinjuh Budisavljević;

Industrijsko-obrtnička škola Slavonski Brod — Zvonimir Miljković, Marija Tokić i Pavo Medunović;

Tehnička škola Slavonski Brod — Zdravko Stipetić, Vladimir Čondić i Branko Penić;

Ekonomsko-birotehnička škola Slavonski Brod — Zdravko Sočković, Josip Vukelić i Ružica Kuzmić;

Srednja medicinska škola Slavonski Brod — Draženka Bumbić, Ivo Medić i Katica Knežević.

U nadzorni odbort Projektbiroa d.d. u likvidaciji, Slavonski Brod na mandat od četiri godine imenovani su Antun Pišonić, Marijan Štefanac, Marija Tolić, Stipo Zirdum i Ivica Lončarević.

U nadzorni odbor Brodina d.o.o., Slavonski Brod imenovan je Ivica Lovrić.

U Savjet za zdravlje Brodsko-posavske županije imenovani su Suzana Bilić Vardić, predsjednica i Mato Grgić, Marijan Radmilović, Milan Bitunjac, Zoran Jukić, Davorin Đanić, Josip Jelić, Ante Cvitković i Josip Samrdžić za članove.

U Kulturno vijeće Brodsko-posavske županije imenovani su Dunja Vanić, predsjednica, Anto Pavlović, potpredsjednik i Ivanka Cafuta, Josip Perčević, Irena Krumes-Šimunović, Ivan de Villa i Marica Lovrić, članovi.

Za predstavnika Brodsko-posavske županije u Skupštini Hrvatske zajednice županija imenovani su Zdravko Sočković i Miroslav Ćupić.

Skupštinski odbori i komisije

U Odbor za gospodarstvo, proračun i financije izabrani su Marija Tolić, predsjednica, Stjepan Babić, potpredsjednik i Slavko Čalić, Petar Bodrožić-Selak i Darko Grivičić, članovi.

U Mandatno povjerenstvo imenovani su Miroslav Ćupić, predsjednik te Ivan Sudić i Jelena Adrović, članovi.

U Odbor za društvene djelatnosti izabrani su Zvonimir Markotić, predsjednik, Klara Šćuka, potpredsjednica i Anita Kladarić, Marijan Šabić i Josip Kunecki, članovi.

U Odbor za stambeno-komunalne poslove, prostorno uređenje i zaštitu okoliša izabrani su Katica Mišković, predsjednica, Vinko Kuzmić, potpredsjednik, Milan Marčević, Josip Polić i Josip Želinski, članovi.

U Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina izabrani su Zdravko Sočković, predsjednik, Zvonimir Markotić, potpredsjednik, Saša Šnajder, Slavko Čiča, Nenad Radosavljević i Ferid Latić.

U Odbor za međužupanijsku i međudržavnu suradnju izabrani su Šerif Isaković, predsjednik, Petar Bodrožić-Selak, potpredsjednik, Anto Serdar, Zdravka Kršan i Saša Šnajder, članovi.

Uime Županije, u Županijsku koordinaciju za ljudska prava izabrani su Davorin Slišurić, Vinko Kuzmić i Stjepan Samardžija.

U Komisiju za odnose s vjerskim zajednicama izabrani su Stjepan Aračić, predsjednik, Vinko Kuzmić, potpredsjednik i Ivan Sudić, član.

U Komisiju za stipendiranje studenata izabrani su Vladimir Štefanek, po dužnosti, predsjednik, Milan Marčević, potpredsjednik, Anita Kladarić i Stjepan Aračić, članovi.

M. R.

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

7.12.2007.OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti