Županija

OD STOPOSTOTNE POPUNJENOSTI — DO POČETKA PLANIRANJA

Kako napreduje proces formiranja poduzetničkih zona

Datum objave: 7.12.2007.
Posavska hrvatska, Slavonski Brod

Brodsko-posavska županija svoj program poticanja malog gospodarstva temelji na tri tipa potpora — financijskoj putem osnivanja fondova za kreditiranje poduzetništva po najpovoljnijim uvjetima, savjetodavnoj i informativnoj preko osnivanja županijske razvojne agencije čija je uloga kod nas povjerena CTR-u i prostornoj kroz osnivanje poduzetničkih inkubatora i poduzetničkih zona, odnosno zona malog gospodarstva u općinama i gradovima. Upravo ovaj posljednji vid potpore, odnosno osnivanje poduzetničkih zona pokazao se vrlo efikasnim načinom poticanja gospodarskih aktivnosti koje su u roku od samo nekoliko godina preporodile one jedinice lokalne uprave i samouprave koje su se ovom cilju ozbiljno posvetile. Ono što ih čini privlačnim svakom poduzetniku je činjenica da one dugoročno rješavaju potrebu za poslovnim prostorom opskrbljenim svom potrebnom infrastrukturom i to po povoljnim cijenama.

Proces je pokrenula Vlada RH u travnju 2004. godine donošenjem programa razvoja poduzetničkih zona za cijelu državu, a nastavljen, barem kad je o našem području riječ, u listopadu iste godine kad su Županijsko poglavarstvo i Skupština usvojili program razvoja zona na području Brodsko-posavske županije. U programu je predviđen razvoj poduzetničkih zona u blizini svakog većeg naselja s tim što težište mora biti na proizvodnji, a od tada do danas poprilično se odmaklo.

Financiranje razvoja poduzetničkih zona na području Brodsko-posavske županije vrši se iz sredstava Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Fonda za regionalni razvoj Republike Hrvatske, Brodsko-posavske županije te jedinica lokalne samouprave, odnosno općina i gradova. Tako je za zone iz MINGORP-a do sada odobreno oko 10 milijuna kuna bespovratnih potpora, a iz županijskog proračuna je prošle godine, uglavnom za projektnu dokumentaciju otišlo blizu 700 000 kuna, dok bi se u proračunu za narednu godinu taj iznos trebao barem udvostručiti.

OSAMNAEST PODUZETNIČKIH ZONA NA PODRUČJU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

Najdalje se otišlo s organiziranjem i aktiviranjem gospodarskih zona u gradu Novoj Gradiški te u općinama Gornja Vrba, Gornji Bogićevci i Brodski Stupnik

U 2006. godini za osam projekata Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) je osigurao 4,8 milijuna bespovratnih sredstava, a Brodsko-posavska županija još 660.000 kuna. U 2007. godini MINGORP je za jedanaest poduzetničkih zona Brodsko-posavske županije izdvojilo preko 5,1 milijun kuna

 

- INDUSTRIJSKI PARK NOVA GRADIŠKA — sastoji se od dvije zone malog gospodarstva te od industrijske zone koje su ukupne površine od 82 ha. Tijekom 2006. godine izgradnja komunalne infrastrukture financirana je bespovratnim sredstvima MINGORP-a ( 2 milijuna kuna) i Brodsko-posavske županije (preko pola milijuna kuna) te grada Nove Gradiške (oko 800.000 kuna). Za gradnju Poslovno inovacijskog potpornog centra koji će biti u sklopu Industrijskog parka iz programa CARDS 2004. odobreno je 12,2 milijuna kuna, a za nastavak gradnje komunalne infrastrukture MINGORP je Parku u ovoj godini odobrio još 2 milijuna kuna. U Industrijskom parku do sada je otvoreno (ili je gradnja pri kraju) šest proizvodnih pogona — Clarum (proizvodnja tjestenine), Ambalažni servis (proizvodnja kartonske ambalaže), Potomac (proizvodnja košulja Croata), obrt Gašparović (proizvodnja plastičnih proizvoda), obrt Aluplastik (aluminijska i PVC stolarija) i Elterm (obrt za proizvodnju električnih ormarića).

- ZONA MALOG GOSPODARSTVA KOLONIJA U SLAVONSKOM BRODU — tijekom 2006. godine potpisan ugovor za izradu urbanističkog plana Zone. MINGORP je u 2006. godini odobrio bespovratnih 150.000 kuna, dok ju je Brodsko-posavska županija planirala sufinancirati s 350.000 kuna no zbog kašnjenja u izradi UPU-a projekt nije mogao biti realiziran.

- POSLOVNA ZONA TRNJAČE U OPĆINI VRPOLJE — U 2006. godini MINGORP odobrio bespovratnih 200.000 kuna, a Brodsko-posavska županija je planirala osigurati još 180.000, no, sredstva su ostala neiskorištena zbog nepotpune dokumentacije. Dokumentacija je sada spremna i i zona će u 2008. godini biti kandidirana za sredstva državnog i županijskog proračuna

- GOSPODARSKA ZONA OPĆINE CERNIK — zauzima 40 ha i tijekom 2006. godine izrađen je detaljni plan uređenja. Izrađena je i projektna dokumentacija za vodovodnu mrežu unutar zone za što je općina izdvojila gotovo 100.000 kuna tako da je sve spremno za početak radova.

- POSLOVNA ZONA RIŽINO POLJE, OPĆINA BRODSKI STUPNIK — u prošloj godini je izrađena projektna dokumentacija i riješena vodoopskrba. MINGORP je u 2006. godini zonu sufinancirao s bespovratnih 1,5 milijuna kuna, dok su županijski i općinski proračun osigurali svaki po 150.000 kuna. Izgradnja infrastrukture je u tijeku za što je MINGORP u 2007. godini osigurao još 5,5 milijuna kuna tako da je već potpisan i ugovor s prvim poduzetnikom koji će ući u nju.

- POSLOVNA ZONA OPĆINE SLAVONSKI ŠAMAC — prošle godine potpisan ugovor s HEP-om o gradnji trafostanice, a MINGORP osigurao 300.000 kuna. Županija je osigurala 150.000 no zbog nedostatka dokumentacije novac je prenesen u ovu godinu. U tijeku je gradnja infrastrukture unutar zone, a iz MINGORP-a u ovoj godini stiže još 300.000 kuna bespovratno.

- PODUZETNIČKA ZONA ČAPLJA, OPĆINA ORIOVAC — zona je osnovana prošle godine a otkupom zemljišta od fizičkih osoba riješeni su imovinsko-pravni odnosi, a potrebno je još riješiti infrastrukturu unutar zone za što je općina iz svog proračuna izdvojila 136.000 kuna.

- POSLOVNA ZONA ZADUBRAVLJE, OPĆINA GARČIN — tijekom 2006. godine obavljen otkup zemljišta, izrađena projektna dokumentacija, obavljeni zemljani radovi te sanacija postojećeg objekta unutar zone. MINGORP je odobrio bespovratnih 150.000 kuna, a općina još 340.000 tako da je ove godine nastavljena izrada projektne dokumentacije.

- SJEVERNA GOSPODARSKA ZONA OPĆINE GORNJA VRBA — u 2006. godini rađena je projektna dokumentacija za potrebnu infrastrukturu od čega je dio već i izgrađen. Tijekom iste godine MINGORP je dao 300.000 kuna, a općina iz svog proračuna još preko 1,4 milijun. U ovoj godini MINGORP je osigurao još 230.000 kuna. Ovo je jedina gospodarska zona u Brodsko-posavskoj županiji koja je potpuno u funkciji i u njoj se nalaze autokuće WET Ćirić, Mercedes Benz i Auto Zubak, robne kuće Getro, Pevec, Naš dom, MD profil i uskoro Fis, zatim Projektgradnja, Kamengradnja, Kamen Plehan, Asfalti, Cestar te betonare Krešimir i TBG beton.

- PODUZETNIČKA ZONA DVORINE, OPĆINA DAVOR — tijekom 2006. godine izrađen je parcelacijski elaborat, formirano je deset čestica koje treba komunalno opremiti. Potomac je iskazao namjeru širenja sadašnjeg pogona za proizvodnju kravata.

- ZONA MALOG GOSPODARSTVA SLOBODNICA, OPĆINA SIBINJ — u ovoj godini Republika Hrvatska darovala je Općini Sibinj 27 hektara državnog zemljišta vrijednog 12 milijuna kuna

- PODUZETNIČKA ZONA BREZINE, OPĆINA GORNJI BOGIĆEVCI — tijekom 2006. godine izgrađena trafostanica (HEP ju je financirao s 540.000 kuna) i projektna dokumentacija za ceste u zoni. MINGORP je tijekom iste godine osigurao 200.000, a Općina još 40.000 kuna. Kako je ova zona skroz popunjena planirano je njezino širenje pa se tijekom ove godine provodi otkup zemljišta od fizičkih osoba i njegovo komunalno uređenje za što je Ministarstvo osiguralo 300.000 kuna.

- PODUZETNIČKA ZONA OKUČANI — tijekom 2006. godine otkupljena su 4 hektara za što je Ministarstvo osiguralo 59.000 kuna. Za ovu godinu MINGORP je osigurao još pola milijuna kuna bespovratnih sredstava koja će biti iskorištenja za dovođenje komunalne infrastrukture.

- OPĆINA DRAGALIĆ — prošle godine krenula izrada urbanističkog plana uređenja zone i aktivnosti na izgradnji trafostanice, kabelskog dalekovoda i ostale infrastrukture za što je MINGORP dao 85.000 kuna. Buduća gospodarska zona već ima sigurnog talijanskog investitora koji će graditi pogon za proizvodnju komposta za gljive.

- PODUZETNIČKA ZONA REŠETARI — u 2006. godini radilo se na izradi urbanističkog plana uređenja za dio zone u što se iz općinskog proračuna uložilo 43.700 kuna. Sada je u tijeku postupak prema Središnjem državnom uredu za raspolaganje državnom imovinom koja će za potrebe zone, općini darovati zemljište ili joj ga barem dati na dugogodišnje upravljanje.

- GOSPODARSKA ZONA DONJI ANDRIJEVCI — u 2006. godini izrađen parcelacijski elaborat za zonu površine 17 ha. U ovoj su godini riješeni i imovinsko-pravni odnosi budući je Središnji državni ured za upravljanje državnom imovinom općini darovao spomenuto zemljište. Dar je vrijedan 3,6 milijuna kuna, a tome treba dodati i 200.000 kuna koje MINGORP odobrio za izradu projektne dokumentacije za uređenje i opremanje zone.

- OPĆINA BEBRINA — na 10 ha državnog zemljišta predviđena je poduzetnička zona, a MINGORP je ove godine za izradu projektne dokumentacije odobrio 200.000 kuna, no još se uvijek čeka odgovor iz Središnjeg državnog ureda za raspolaganje državnom imovinom kojim bi ovo zemljište bilo darovano općini

- OPĆINA KLAKAR — tijekom 2006. godine donesen prostorni plan općine kojim je predviđena lokacija zone, a drugih aktivnosti nije bilo.

Marija Ravlić

Ostale novosti

6.5.2017.Kandidacijske liste za Lokalne izbore 2017.

8.7.2016.Za obnovu pet škola 9,3 milijuna kuna

1.7.2016.Diplomski studij sestrinstva

27.5.2016.Imamo što pokazati

6.5.2016.Uvijek na ponos, nikad u zaborav

29.4.2016.U prodaji tek po 1 ili 2 hektara

1.4.2016.Bolje nego prije

4.3.2016.Slavonski namještaj u Splitu

26.2.2016.Razminirana i posljednja njiva

19.2.2016.Potpora poduzetnicima

29.1.2016.Obljetnice iz Domovinskog rata

15.1.2016.Stipendije - tko, kako i koliko?

25.9.2015.Sjednica u roku

11.9.2015.Pomoć djeci, roditeljima i sustavu

3.7.2015.Osam sati, bez tenzija

5.6.2015.Master plan razvoja prometa

29.5.2015.Zelena i plava Hrvatska na jednom mjestu

29.5.2015.Izvršenje proračuna i izvješća

30.4.2015.Prvi smo ušli u Okučane!

30.4.2015.Pomoćnici u nastavi olakšanje su i učiteljima

10.4.2015.Mnoštvo tema, dobro odrađeno

6.3.2015.Dan Civilne zaštite

27.2.2015.Tko opstruira izgradnju termoelektrane?

13.2.2015.Žurne službe aktivno

19.12.2014.Usvojen županijski proračun za 2015. godinu

26.9.2014.O kadrovskim pitanjima, reviziji, proračunu, zdravstvu...

18.7.2014.Izvješća o prošlogodišnjem proračunu te o stanju gospodarstva i poljoprivrede

13.6.2014.Kraći dnevni red - kvalitetniji rad

30.5.2014.Elementarna nepogoda na području cijele županije

16.5.2014.Vladina politika na štetu Slavonije

9.5.2014.Mogućnosti u novoj - europskoj obitelji

2.5.2014.Hvala braniteljima!

18.4.2014.Kreće realizacija velikih projekata

11.4.2014.Jedna ostavka i puno izvješća

21.2.2014.Općinski sudovi moraju ostati u Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški

31.1.2014.Šezdesetak izlagača, predstavljanje programa ruralnog razvoja i predavanja

20.12.2013.Kupljena oprema za ronioce i radioamatere

29.11.2013.Projekt za budućnost

22.11.2013.Novi Centar za biotehnološka istraživanja

31.10.2013.Prihvaćen srednjoročni program razvoja malog i srednjeg poduzetništva

27.9.2013.Policijska uprava brodsko-posavska među najboljima

13.9.2013.Sedam i pol sati o šest točaka

10.5.2013.Prikazana najljepša grla konja i krava u Slavoniji

19.4.2013. Dan Brodsko-posavske županije

12.4.2013.Sjednica prekinuta, nastavak će odraditi vijećnici novog saziva

5.4.2013.Mine!

29.3.2013.Sanirana odluka o sanaciji

8.3.2013.Suvremena tehnologija nadohvat slavonskih poljoprivrednika

1.3.2013.Bolnice, ipak, idu u sanaciju

1.2.2013.Stotinjak izlagača te niz predavanja i predstavljanja zakona

14.12.2012.Maratonski dnevni red

9.11.2012.U rekonstrukciju i gradnju cesta uloženo 17,5 milijuna kuna

12.10.2012.Županija sufinancira program uzgoja svinja

21.9.2012.Prvo zasjedanje nakon ljetne stanke

7.9.2012.Županije imaju i agencije i projekte, ali trebamo suradnju s državom

20.7.2012.Najbolje orali Kadić i Vučković

13.7.2012.O zdravstvu, školstvu, poljoprivredi i gospodarstvu

29.6.2012.Volio bih novo znanje primijeniti i kod nas

20.4.2012.Sačuvati cjelovitost i ovlasti

6.4.2012.Poznati dobitnici županijskih priznanja u 2012. godini

30.3.2012.Županijsko izaslanstvo u Poljskoj

16.3.2012.Budmo - živjeli!

16.3.2012.Prihvaćena izvješća za prošlu i odobreni planovi za ovu godinu

3.2.2012.VIŠE OD STOTINU IZLAGAČA I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

22.12.2011.REBALANS OVOGODIŠNJEG I PRORAČUN ZA SLJEDEĆU GODINU

21.10.2011.ZVONIMIR MARKOTIĆ NOVI JE PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

22.7.2011.DESET TOČAKA U REKORDNOM ROKU

24.6.2011.U BORBI ZA KONKURENTNOST

3.6.2011.MANIFESTACIJA U SLUŽBI RAZVOJA SELA I POLJOPRIVREDE

13.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

6.5.2011.POBOLJŠANJE UVJETA ŽIVOTA BROĐANA, ALI I OKOLIŠA U REGIJI

6.5.2011.16. OBLJETNICA BLJESKA

6.5.2011.EUROPSKI TJEDAN U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

29.4.2011.I SLAVONIJA JE DIO TURISTIČKE HRVATSKE

15.4.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

1.4.2011.PRIVREMENI POSAO KAO SPAS

18.3.2011.SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

11.3.2011.STIŽE STALNA OPREMA ZA MJERENJE BENZENA

11.3.2011.POČETAK RADA UREĐAJA MAGNETSKE REZONANCE

18.2.2011.3.600 potencijalnih popisivača

4.2.2011.STOTINU IZLAGAČA IZ CIJELE HRVATSKE I NIZ KORISNIH PREDAVANJA

17.12.2010.NA DNEVNOM REDU PRORAČUN I DOKUMENTI VEZANI ZA NJEGOVO DONOŠENJE

3.12.2010.KAKO JE TO BITI ŽUPAN?

26.11.2010.UZ BROJNA IZVJEŠĆA, PRIHVAĆEN REBALANS PRORAČUNA

12.11.2010.OBILJEŽENE DVIJE VRIJEDNE OBLJETNICE

5.11.2010.ZA RAZVOJ TURIZMA VIŠE OD 1,5 MILIJUNA KUNA

29.10.2010.SVEČANO OTVOREN NOVI URED CTR-a

21.10.2010.PODUZETNICIMA BESPOVRATNO GOTOVO 900 TISUĆA KUNA

15.10.2010.PROBLEMATIČNI SU NASTAVAK PLINOFIKACIJE I KONCESIJE

1.10.2010.PRIHVAĆENA IZVJEŠĆA

16.7.2010.UPISI, KOMARCI, SVAČIĆEVA ULICA, ĐURO ĐAKOVIĆ…

24.6.2010.KAP PO KAP

11.6.2010.ŠTETE NESLUŽBENO PROCIJENJENE NA VIŠE STOTINA MILIJUNA KUNA

4.6.2010.MANIFESTACIJA KOJA DOPRINOSI RAZVOJU SELA I POLJOPRIVREDE

21.5.2010.OTVORENA POTPUNO OBNOVLJENA KUHINJA

7.5.2010.SVIMA ČESTITKE, A NAJZASLUŽNIJIMA PRIZNANJA I NAGRADE

23.4.2010.KOMŠIJE TRUJU, SUSJEDI TRPE

9.4.2010.STARI DOM DOBIO NOVO RUHO

19.3.2010.Počinje dogradnja OŠ "Ljudevit Gaj" u Lužanima

5.3.2010.ŽUC NAPOKON U VLASTITOM PROSTORU

26.2.2010.VIJEĆNICI ODRADILI POSAO U REKORDNO KRATKOM VREMENU

19.2.2010.JOŠ 3,3 MILIJUNA KUNA IZ DRŽAVNOG PRORAČUNA

6.2.2010.VELIKO NESLAGANJE I NEGODOVANJE PREDLOŽENIM RJEŠENJIMA

22.1.2010.DVORANA ZA BUDUĆNOST

18.12.2009.ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

11.12.2009.U PROJEKTU SMO OKRUPNJAVANJA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA

27.11.2009.PRVA PRAVA RADNA SJEDNICA U NOVOM MANDATU

13.11.2009.U PRVIH STO DANA NASTAVLJEN KONTINUITET IZVRŠNE VLASTI

30.10.2009.DO ISPRAVA IZ KATASTRA ZA SAMO DESET MINUTA

23.10.2009.SANACIJA ODLAGALIŠTA U TIJEKU, A GRADNJA ŽUPANIJSKOG CENTRA NIJE DALEKO

9.10.2009.ZDRAVKO SOČKOVIĆ IZABRAN ZA NOVOG PREDSJEDNIKA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

2.10.2009.STRANKE I NEZAVISNI VIJEĆNICI OKUPLJENI OKO HDZ-a OSIGURALI SKUPŠTINSKU VEĆINU

18.9.2009.BRODSKA BOLNICA - OGLEDNI PRIMJER USPJEŠNE REFORME

11.9.2009.Mjerna stanica do prosinca

4.9.2009.Kako smanjiti cijene prijevoza do škole

28.8.2009.MILIJUN I POL KUNA ZA MJERENJE ZAGAĐENOSTI ZRAKA

10.7.2009.KONSTITUIRANA SKUPŠTINA BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

24.4.2009.PRVI PROIZVOĐAČ TREŠANJA U PLASTENIKU U HRVATSKOJ I TREĆI U EUROPI

6.4.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

20.3.2009.GOTOVO 140 MILIJUNA KUNA ZA PROJEKTE U BRODSKO-POSAVSKOJ ŽUPANIJI

27.2.2009.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

12.12.2008.Što su pitali vijećnici

5.12.2008.DOGOVORENA SURADNJA U ZAŠTITI OKOLIŠA I KONTROLI KVALITETE VODE I ZRAKA

14.11.2008.MINISTARSTVO REGIONALNOG RAZVITKA NAJVEĆI JE INVESTITOR U ŽUPANIJI

31.10.2008.ŽUPANIJA PLAĆA NADZOR ISPRAVNOSTI VODE U JAVNOJ VODOOPSKRBI

24.10.2008.OKO 170 MILIJUNA KUNA DRŽAVNOG NOVCA ZA POLJOPRIVREDU BRODSKO-POSAVSKE ŽUPANIJE

17.10.2008.Cijela županija treba biti područje od posebne državne skrbi

10.10.2008.ŠTO SU VIJEĆNICI PITALI

3.10.2008.ŽUPANIJA I OPĆINE OSIGURAT ĆE BESPLATAN PRIJEVOZ ZA SVE SREDNJOŠKOLCE

9.5.2008.DAN ŽUPANIJE U OZRAČJU OPTIMIZMA i NADE

2.5.2008.BLJESAK JE BIO PREKRETNICA

4.4.2008.POTENCIJALI ŽUPANIJE PRED OČIMA CIJELE HRVATSKE

21.3.2008.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

1.2.2008.DANIJEL MARUŠIĆ NOVI JE ŽUPAN, A ZDRAVKO SOČKOVIĆ PREDSJEDNIK SKUPŠTINE

18.1.2008.U SABORSKIM KLUPAMA I IZVAN NJIH

28.12.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

14.12.2007.Šagulje-Ivik — regionalni centar

23.11.2007.Aktualni sat Županijske skupštine Brodsko-posavske županije

19.10.2007.U PET GODINA BESPOVRATNIH POTPORA PET OPĆINA NIJE OSTVARILO NI KUNE

5.10.2007.Sjednica Županijske skupštine - Aktualni sat

20.7.2007.O MLIJEKU, CESTAMA, NOVCIMA, KOPANJU...

8.6.2007.MIJENJATI POSLOVNIK U DIJELU KOJI REGULIRA AKTUALNI SAT

5.5.2007.DAN ŽUPANIJE OBILJEŽEN U OZRAČJU OBEĆAVAJUĆIH GOSPODARSKIH POMAKA

13.4.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI?

2.3.2007.Tržište Kine otvoreno za hrvatsku izvoznu ofenzivu

16.2.2007.ŠTO SU PITALI VIJEĆNICI

8.12.2006.SLAVONIJA NIKAD NIJE IMALA VIŠE PROJEKATA

1.12.2006.PRORAČUN ZA NAREDNU GODINU GOTOVO ZA 13 POSTO VEĆI OD OVOGODIŠNJEG

24.11.2006.REALAN RAST PRORAČUNA ZA GOTOVO 16 POSTO

30.10.2006.Bandera nasred ceste! Ili, cesta nasred bandere!

29.9.2006.Veleučilište u Slavonskom Brodu

25.8.2006.Hitna pomoć na auto-cesti